ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 7 Νοεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Άρθρο Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στο ieidiseis.gr

Από το «βλέποντας και κάνοντας», σήμερα πήγαμε στο «δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει».

O κορονοϊός άλλαξε τις ζωές μας. ‘Έβαλε νέους κανόνες, νέα εμπόδια, νέες σκέψεις. Οι εικόνες της Ιταλίας έφεραν τον φόβο στη ζωή μας και το lockdown της Άνοιξης δημιούργησε ένα δίχτυ ασφαλείας. Μπήκαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας συντεταγμένα και με συνεργατική λογική, πολιτεία και κοινωνία, και πράγματι κερδίσαμε αρκετά. Σώθηκαν ζωές, εφαρμόστηκε ένα πρώτο σχέδιο προστασίας των δομών της υγείας και δόθηκε στην κυβέρνηση ο χρόνος να προετοιμαστεί το ΕΣΥ και να θωρακιστεί την κοινωνία και τους πολίτες.

Όμως, με ευθύνη της Κυβέρνησης, μπαίνουμε ξανά σε αυτή τη δοκιμασία, αναγνωρίζοντας ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε στρατηγικά και αποτελεσματικά. Αντίθετα κυριάρχησε η κυβερνητική αβελτηρία, η αστοχία και η νωθρότητα και η ανάγκη για γαλάζια επικοινωνιακά οφέλη και νεοδημοκρατικά δημοσκοπικά πανηγύρια.

Είναι αδιανόητο, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια έξαρση της πανδημίας, να μην υπάρχει ο στοιχειώδης συντονισμός. Είναι αδιανόητο, το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας να διαψεύδει κατηγορηματικά το lockdown για την Αττική και το ίδιο βράδυ ο Υπουργός Υγείας να επιβεβαιώνει καθολικό lockdown, για ένα μήνα.

Ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι ο κορωνοϊός.

Αλλά η ίδια η Κυβέρνηση με τις αστοχίες και τις παλινωδίες της τον άφησε επικίνδυνα ανεξέλεγκτο.

Κάθε φορά που η ίδια η Κυβέρνηση ανατρέπει τους αποτυχημένους (αυτο)σχεδιασμούς της, χρησιμοποιεί ως ασπίδα τους επιστήμονες.

Από το «βλέποντας και κάνοντας», σήμερα πήγαμε στο «δεν ξέρουμε πια τι μας ξημερώνει».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη για:

Το «άτακτο» και άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων. Χωρίς τεστ, τα οποία σήμερα θεωρεί απαραίτητα.

Πέρασε αρκετό διάστημα μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι είχαμε γεμίσει, ειδικά από τα χερσαία σύνορα, από τα Βαλκάνια, με κρούσματα και η Χαλκιδική είχε βρεθεί λίγο πριν από το κόκκινο. Έρχονταν από την Αγγλία και δεν τους έκαναν τεστ στα αεροδρόμια. Μέχρι και ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον μπήκε στην Ελλάδα από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Μέχρι να κινητοποιηθούν και να αρχίσουν οι έλεγχοι χάσαμε πολύτιμο χρόνο και σίγουρα είχαμε εισερχόμενα κρούσματα.

Το ότι δεν αντιμετωπίστηκε ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αφήνουν 270 οχήματα ακινητοποιημένα (150 λεωφορεία και 80 τρόλεϊ) λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και τεχνικών. Δεν φρόντισαν εγκαίρως για τυχόν προσωρινές εναλλακτικές λύσεις (π.χ. ενοικίαση οχημάτων κλπ)Ήταν ένα πρόβλημα που είχε εντοπίσει η κυβέρνηση. Ο αρμόδιος υπουργός έκανε δηλώσεις ότι θα αυξήσει το στόλο των λεωφορείων πριν από την πρώτη καραντίνα γιατί απλώς είχαν διαπιστώσει ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει διαλυμένες τις συγκοινωνίες, δεν υπήρχαν λεωφορεία, δεν υπήρχε προσωπικό. Δήλωναν ότι θα αυξήσουν το στόλο, τους τεχνικούς, τους οδηγούς και αυτά δεν τα είδαμε ποτέ. Όμως χάσαμε χρόνο. Οι προκηρύξεις έγιναν τώρα το Νοέμβριο. Πότε θα έρθουν οι νέοι οδηγοί; Στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του Ιανουαρίου.

Χρειάζεται εξήγηση πώς στην αίθουσα αναμονής μιας πτήσης δε μπορούμε να κάτσουμε δίπλα σε κάποιον, ενώ μέσα στο αεροπλάνο καθόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, σ ένα χώρο που δεν έχει φυσικό εξαερισμό.

Χρειάζεται εξήγηση πώς οι μαθητές που κάθονται 25 σε μια τάξη, δε μπορούν να κάτσουν 8 σε ένα εστιατόριο.

Χρειάζεται απάντηση πότε ξαναεισηγήθηκαν lockdown οι επιστήμονες.

Το ότι οι προσλήψεις των γιατρών τώρα αποφασίζονται και γίνονται και δεν ξέρουμε πότε θα πάνε στα νοσοκομεία.

Εκτός από τα κρεβάτια που δώρισε η Βουλή στο ΣΩΤΗΡΙΑ και τη δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει γίνει κάτι άλλο για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα κρεβάτια που ανακοινώθηκαν για την Θεσσαλονίκη, ήταν ΜΕΘ που υπήρχαν από πριν και δεν είχαν δοθεί για τον Covid. Λειτουργούσαν για τα καθημερινά περιστατικά, μετά από σοβαρά χειρουργεία, για σοβαρά περιστατικά. Απλώς μεταφέρουν μονάδες που είναι για κάθε περιστατικό και λειτουργούν πια μόνο για τον Covid.

Όταν τελειώσει και αυτή η καραντίνα, με τις επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία, στους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις. Θα υπάρξει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα.

Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει μια Εθνική Στρατηγική Διαχείρισης της πανδημίας μετά τόσο καιρό. Με στοχευμένα τεστ παντού για να ξέρουμε τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων που είναι εξαιρετικά αυξητικά. Με δυνατό και θωρακισμένο ΕΣΥ και με εξειδικευμένα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται καίρια από την πανδημία. Αντί για εθνικό Σχέδιο, έχουμε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε, σχέδια επι χάρτου ατάκτως ειρημένα, και την ανικανότητα στήριξης, στελέχωσης και εξοπλισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση της ΝΔ. Την καθυστερημένη ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία. Την αδιαφορία για τα γηροκομεία, τις κλειστές δομές μεταναστών και κοινωνικής φροντίδας. Έχουμε επανειλημμένα προτείνει ως ΚΙΝΑΛ ότι χρειαζόμαστε καλύτερη καταγραφή των δεδομένων της πανδημίας, και με βάση τυχαίες δειγματοληψίες, έτσι ώστε οι αποφάσεις να βασίζονται σε πληρέστερη τεκμηρίωση. Αυτό είναι φανερό πλέον με βάση τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Η πολιτεία πρέπει να έχει καλύτερη εικόνα της εξέλιξης της πανδημίας. Επομένως, χρειαζόμαστε καλύτερα και περισσότερα δεδομένα, σχεδιασμό που να μην ακολουθεί τα γεγονότα και άμεση λήψη αποφάσεων όταν χρειάζεται.

Φυσικά έχουν ευθύνες και όσοι αρνήθηκαν ή αδιαφόρησαν για τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής προστασίας και αυτοί που τους ανέχθηκαν.

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι για να βγει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία από αυτή τη δοκιμασία, χρειάζονται τολμηρές παρεμβάσεις. Από τη μια η ενίσχυση του ΕΣΥ και από την άλλη γενναία οικονομική στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε ερείπια. Γιατί η αλυσίδα της οικονομίας κάνει την καραντίνα του ενός, ανεργία και λουκέτο για τον άλλο. Χρειάζεται σχέδιο και όχι άλλα ημίμετρα, καθυστερημένα.

Στις αρχές Απριλίου ελπίζαμε το lockdown να είναι το τελευταίο. Λίγους μήνες μετά ξανά πάλι τα ίδια.

Την ατζέντα πρέπει να τη θέτουμε εμείς και όχι ο ιός.

Τον κορωνοϊό θα τον νικήσουμε.

Πρέπει όμως ως τότε να έχουμε σχέδιο, με σαφή στρατηγική, αποφασιστικότητα, και εύλογες παρεμβάσεις πριν είναι πολύ αργά για την κοινωνία και τους πολίτες.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 06.11.2020

Φ. Γεννηματά: Το lockdown θ’ αφήσει πίσω του ερείπια και η κυβέρνηση δεν παίρνει τολμηρά μέτρα στήριξης

Τονίσαμε ότι αυτό το lockdown θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Και είναι ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία με τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες της άνοιξε την πόρτα στην πανδημία. Όπως είπε στη συνέντευξή της στο Mega η Φώφη Γεννηματά, οι λόγοι για το πώς φτάσαμε ως εδώ είναι συγκεκριμένοι. Έγινε άνευ όρων το άνοιγμα των συνόρων, δεν αντιμετωπίστηκε ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι προσλήψεις των γιατρών τώρα γίνονται και δεν ξέρουμε πότε θα πάνε στα νοσοκομεία. Εκτός από τα κρεβάτια ΜΕΘ που δώρισε η Βουλή στο “Σωτηρία” και τη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει γίνει κάτι άλλο για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Επίσης, λέγαμε από την αρχή ότι πρέπει να γίνουν κινητά συνεργεία της πρωτοβάθμιας, να κάνουν επισκέψεις στα σπίτια και να διενεργούνται τεστ στους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες. Αλλά και δειγματοληπτικά τεστ, σε τυχαίο δείγμα πληθυσμού, για να έχουμε σοβαρά και αξιόπιστα στοιχεία για να ενισχύουμε το ΕΣΥ και να κάνουν τεστ όλοι οι υγειονομικοί. Ο κόσμος, όμως, πρέπει να πηγαίνει με δικά του έξοδα να κάνει τα τεστ, που είναι πολύ ακριβά. Έχουμε πει ότι θα πρέπει να υπάρχει διατίμηση στα τεστ και να τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Και δεν είναι δυνατόν στη σκιά της πανδημίας να επιτρέπει η κυβέρνηση να υπάρχει αισχροκέρδεια στον ιδιωτικό τομέα σε βάρος ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, όπως οι καρκινοπαθείς και οι οικογένειές τους.

Σε ό,τι αφορά το lockdown, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία, στους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις. Θα μείνουν πίσω ερείπια. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ίδια με τα προηγούμενα και όχι κάτι πιο γενναίο ή πιο τολμηρό. Αντίπαλός μας είναι ο ιός κι είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά, αλλά πρέπει να κλείσουμε την πόρτα που άνοιξε η ίδια η κυβέρνηση στον ιό. Περισσότερα ΕΔΩ

Πορεία 17 Νοέμβρη: να αποφασίσουν οι ειδικοί

Η Κυβέρνηση πήρε μια απόφαση χωρίς να μας ενημερώσει. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει με σεβασμό στο θέμα της πανδημίας είναι να συζητήσουν οι διοργανωτές της πορείας με τους ειδικούς επιστήμονες της επιτροπής της υγείας και να παρθεί μια απόφαση με βάση τις εισηγήσεις των τελευταίων. Εφόσον η πορεία ματαιωθεί, θα βρούμε τρόπους να τιμήσουμε την επέτειο, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Βασικός υπεύθυνος είναι ο κ. Τσίπρας

Η κατάθεση του κ. Καλογρίτσα δεν μας έριξε από τα σύννεφα. Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι ενώ ο κ. Παππάς συνεχίζει να εκθέτει τον κ. Τσίπρα, ο δεύτερος συνεχίζει να σιωπά και να μην αποδοκιμάζει τα έργα και τις ημέρες του πρ. υπουργου και στενού του συνεργάτη, προφανώς γιατί ο ίδιος γνώριζε τα πάντα. Για την ουσία θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Για τις πολιτικές ευθύνες όμως, στο κάδρο χωρά κυρίως ο κ. Τσίπρας, όσο και αν προσπαθεί να τον βγάλει από αυτό ο κ. Μητσοτάκης, μάλλον ανταποδίδοντάς του την πρόσφατη “διευκόλυνση” που του έκανε με την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή.

Στηρίζουμε τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του

Για δεύτερη φορά ο πολιτισμός κι οι άνθρωποί του πλήττονται βάναυσα από το lockdown, αλλά αποδεικνύεται ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχουν προτεραιότητα. Τα οριζόντια μέτρα είναι ανεπαρκή και χρειάζεται άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης της πολιτιστικής δράσης, το οποίο θα αφορά και τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

  • Ειδικό Ταμείο Αρωγής για τους ανθρώπους του Πολιτισμού, που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα αδιάθετα των πόρων που είχαν δοθεί στην Αυτοδιοίκηση για πολιτιστικές δράσεις (Συνολικά 87 εκ. ευρώ).
  • Προαγορά ειδικών παραστάσεων από το κράτος και μετάδοση τους τηλεοπτικά ή με live-streaming.
  • Επιδότηση των υποχρεωτικά κενών καθισμάτων όταν ανοίξουν θέατρα-κινηματογράφοι.
  • Αποζημιώσεις και ενισχύσεις (με την μορφή της αυξημένης επιστρεπτέας κατά 50% προκαταβολής) για τις επιχειρήσεις (θέατρα, κινηματογράφοι, εταιρείες παραγωγής, κλπ).
  • Επιδότηση του 40% των ενοικίων από το κράτος για 6 μήνες.
  • Αναστολή όλων των υποχρεώσεων για εφορείες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες για 6 μήνες.
  • Αναστολή εξώσεων και πλειστηριασμών.
  • Όσοι εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή εργασίας να παίρνουν το 100% του μισθού τους για κάθε μήνα, με όριο τα 1000 ευρώ
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους εγγεγραμμένους όσο διαρκεί η κρίση
  • Άμεση ολοκλήρωση του Μητρώου των Καλλιτεχνών, ώστε να ενισχυθούν αυτοί που πρέπει.

Περισσότερα ΕΔΩ

Υπουργός Υγείας “κοινής αποδοχής” α λα Πολάκης;

Με ενδιαφέρον ακούσαμε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Έχει ενδιαφέρον η πρότασή του. Όχι γιατί έχει καμία τύχη να εισακουστεί από τον κ. Μητσοτάκη, αλλά γιατί όταν σκεφτόμαστε το υπουργικό επιτελείο Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το μυαλό μας πηγαίνει στον “ενωτικό” και “κοινής αποδοχής”, Παύλο Πολάκη.

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΑ ΝΕΑ”: ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ “ΤΕΡΑΣ”

Άρθρο Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Απέναντι στο «τέρας»

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ζήσαμε όλοι τον παλμό των αμερικανικών εκλογών. Αναλύσεις, ερμηνείες, προγνώσεις που πέτυχαν και άλλες που απέτυχαν. Ένα αμφίρροπο ντέρμπι σε ένα αμφισβητούμενο για την αντιπροσωπευτικότητα του εκλογικό σύστημα, και πλέον, πολλές αναγνώσεις για το μετά. Τόσο εντός, όσο και εκτός των Η.Π.Α.

Αντί να προσθέσω απλά τη δική μου, προτιμώ να γυρίσω ένα χρόνο πίσω. Όταν η μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών, είχε έναν κοινό παρονομαστή. Ότι όποιος και να βγει θα χάσει σίγουρα από τον Trump. Τόσο ο «γερασμένος» και φθαρμένος από την πολυετή του πολιτική παρουσία Biden, όσο και ο «διαφορετικός», στα όρια του περιθωριακού για τα αμερικανικά δεδομένα, Sanders, ως οι δύο, τότε, επικρατέστεροι.

Τι μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα; Μα φυσικά, η πανδημία του κορωνοϊού. Μία υγειονομική κρίση που διαπέρασε σαν ηλεκτρικό ρεύμα όλον τον πλανήτη. Συνέτριψε οικονομικά και κοινωνικά συστήματα, αμφισβήτησε τις ισορροπίες των ατομικών ελευθεριών έναντι της δημόσιας υγείας, επέδρασε ως καθοριστικός επιταχυντής στις ιδεολογικές συγκρούσεις για το ρόλο του κράτους, την τεχνολογία, την εργασία, αλλά και την ατομική ευθύνη, τη συλλογικότητα. Και φυσικά, όρισε μία νέα διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο τέρας του λαϊκισμού και τον πολιτικό πραγματισμό, που ίσως λειτούργησε καταλυτικά στην ανατροπή πολιτικών συσχετισμών. Έμπρακτη απόδειξη οι Η.Π.Α., όπου ο φόβος του θανάτου κατάφερε, τελικά, να κάνει το τέρας τρωτό.

Τέρας που το ζήσαμε και στην Ελλάδα, και τουλάχιστον στην κρίση, φάνταζε και εδώ ανίκητο. Όμως, στη νέα αυτή διαχωριστική γραμμή που όρισε η ίδια η αμφισβήτηση της ανθρώπινης ζωής, αναδείχθηκαν νέα κοινωνικά φίλτρα και πολιτικά κριτήρια. Η αξία της αποτελεσματικότητας έναντι της επικοινωνιακής διαχείρισης αλλά και της στείρας συνθηματολογίας. Η παραγωγή πολιτικού λόγου και περιεχομένου ως στοιχείο δημοκρατικής αμφισβήτησης, αλλά και ως αντιπολιτευτικό αντίβαρο στην ανικανότητα και έλλειψη σχεδιασμού. Η συνέπεια, η εμπειρία, η ευθύνη, η επιμονή, η θεσμική λειτουργία. Η αξία αυτού του αναπαυτικού μαξιλαριού στο πολιτικό μας σύστημα που μπορούσε να γεμίσει την κοινωνία με ένα πραγματικό αίσθημα ασφάλειας. Στην υγεία, την οικονομία, την κοινωνική προστασία και συνοχή, τις εθνικές προκλήσεις. Η διαχρονική αξία της δημοκρατικής παράταξης.

Αναδείχθηκε, όμως, και επί του πολιτικού περιεχομένου, ο ρόλος του κράτους, με τον αναγκαίο συγκεντρωτισμό που το καθιστά αποτελεσματικό στις κρίσεις και προκλήσεις. Η υπεραξία των δημόσιων δομών υγείας και κοινωνικής προστασίας, μαζί με την ανάγκη για την αναγέννηση τους. Ο σύγχρονος υγιής παρεμβατισμός που θα βάλει νέα πλαίσια στην εργασία, με τις σημερινές προκλήσεις της τεχνολογίας, των ψηφιακών μέσων, του αυτοματισμού. Η θωράκιση της ανοιχτής οικονομίας και των ευκαιριών έναντι του κλειστού κρατικισμού. Ο ρόλος της συλλογικής συνείδησης έναντι του διχαστικού κοινωνικού αυτοματισμού. Η αξία του παραδείγματος δια της ηγεσίας.

Και είναι γεγονός, ότι ο πολιτικός αυτός πραγματισμός με ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο, ήταν, είναι και θα είναι ο πιο δύσκολος δρόμος μεταξύ των δυνατών. Όμως, ήταν, είναι και θα είναι, πάντα, ο μόνος ασφαλής για τη χώρα και την κοινωνία. Και για μας, ο μόνος που ξέρουμε να ακολουθούμε. Θα τον ακολουθήσουμε μέχρι το τέλος, όχι για να πείσουμε ότι είμαστε καλύτερη αντιπολίτευση από το ΣΥΡΙΖΑ, του χαρίζουμε την αυτοαπαξίωση του διαρκώς εναλλασσόμενου και συγκυριακού πολιτικού του αυτοπροσδιορισμού. Αλλά κυρίως, ότι μπορούμε να είμαστε καλύτερη κυβέρνηση από τη ΝΔ.

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΜΟΥ, ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΟΥ», ΣΤΑΘΕΡΑ Ο κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ

Δήλωση Ευαγγελίας Λιακούλη, υπεύθυνης Κοινοβουλευτικού Τομέα Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής

«Μια ακόμη «ανακοίνωση μέτρων στήριξης» των Δήμων και των Περιφερειών προστέθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ Θεοδωρικάκο, ο οποίος ισχυρίζεται, ότι γενναιόδωρα δίνει εκτάκτως 60 ολόκληρα εκατ. Ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών που παρουσιάζονται στους ΟΤΑ, εν μέσω πανδημίας.

Παρά το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα, δεν φθάνουν ούτε για…ζήτω, αυτονόητα ερωτήματα και πάλι προκύπτουν:

Σε ποιους δήμους και Περιφέρειες δίνονται τα χρήματα αυτά;

Με ποια κριτήρια;

Για ποιες συγκεκριμένες «ανάγκες»;

Πώς κρίνεται ποιος δήμος ή Περιφέρεια έχει αυξημένες ανάγκες και από ποιον κρίνεται;

Συμμετέχουν τα ΔΣ της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ στον προγραμματισμό των έκτακτων ενισχύσεων του Υπουργείου και έχουν λόγο στις κατανομές;

Επιπλέον, ο κ Θεοδωρικάκος, προέτρεψε τους Δήμους να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που πλήττονται, να στηρίξουν την ιδιωτική οικονομία (sic! ), να χαρίσουν τα δημοτικά τέλη στις επιχειρήσεις που έκλεισαν (τί να λάβεις άλλωστε, παρά του μη έχοντος;) και να προσλάβουν το αναγκαίο προσωπικό με τα νέα 8μηνα.

Θυμίζει την ιστορία με τον αυτοκράτορα που καλεί τους εκατοντάδες υπηκόους του για να τους κάνει το τραπέζι, σε καιρό πείνας – και ενώ όλοι αναμένουν με κομμένη την ανάσα μια αξιοπρεπή μερίδα φαγητού, εμφανίζεται ένα …κοτόπουλο στη μέση του μεγάλου δίσκου, για να χορτάσει τον κόσμο όλο!

Τόσο απλά…

Πολύ πιο σύνθετα όμως, είναι όλα όσα έχει να αντιμετωπίσει η Αυτοδιοίκηση, ένας πραγματικά καθοριστικός πυλώνας αντιμετώπισης της πανδημίας, που ρίχνεται και πάλι στη μάχη του δεύτερου κύματος, με μια σφεντόνα και λίγα χαλίκια, απέναντι στα πολυβόλα της πανδημίας

Και συνεχίζουν να επαίρονται οι Κυβερνώντες για την μεγαλοψυχία τους.

Στην πραγματικότητα, για τα ψίχουλα της αδιαφάνειας.

Μόνο στη «χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας», μπορούν να γίνονται αυτά …»

ΔΗΛΩΣΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ JOE BIDEN ΩΣ 46ου ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, για την εκλογή του Joe Biden ως 46ου Προέδρου των ΗΠΑ

Είναι μια μέρα χαράς και ελπίδας για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον κόσμο. Η νίκη του Joe Biden είναι μια νίκη της προόδου απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό, της ελπίδας απέναντι στο φόβο, της συμφιλίωσης  απέναντι στην πόλωση και τον  διχασμό, που τόσο ταλαιπώρησε και την αμερικανική κοινωνία. Είναι και μια νίκη για τις γυναίκες , με την πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ. Εύχομαι ο 46ος Πρόεδρος, με τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών, να σταθεί δίπλα στην Ευρώπη και να υπερασπιστούμε  την ειρήνη και την ασφάλεια . Μόνο μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η πανδημία, η κλιματική κρίση, η τρομοκρατία, ο αυταρχισμός και οι ανισότητες. Κυρίως όμως, είμαι βέβαιη ότι μια νέα σελίδα ουσιαστικής συνεργασίας και κατανόησης ανοίγει σήμερα για τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.