ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΠΡΙΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΥΣΚΟΛΕΨΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ


Reading time: 5 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιουλίου 2020 by energinews (admin)

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό Μega, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» με τους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Μπάγια Αντωνοπούλου

Τα ζητήματα με την Τουρκία είναι ανοιχτά και σε κρίσιμη καμπή.

Το θέμα με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί είναι ένα θέμα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, οικουμενικό. Η πράξη αυτή του κ. Ερντογαν προσβάλει βάναυσα τον παγκόσμιο πολιτισμό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με κυρώσεις και άμεσα μέτρα. Χρειάζονται πράξεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε μια πράξη βέβηλη, προσβλητική που έχει βάθος και στρατηγική περαιτέρω πρόκλησης.

Ακούω ακόμη και σήμερα κάποιους να λένε πως ο κ. Ερντογάν το κάνει αυτό μόνο για εσωτερικούς λόγους, τουρκικές εκλογές και για να αποπροσανατολίσει την τούρκικη κοινή γνώμη από τα προβλήματα της καταρρέουσας τουρκικής οικονομίας. Η άποψη μας είναι διαφορετική.

Χρειάζεται σθεναρή αντίδραση απέναντι στην Τουρκία με εθνικό πρόσημο και εθνική γραμμή. Είναι αναγκαία η έντονη ενεργητική διπλωματία σε διεθνές επίπεδο γιατί ζούμε μια περίοδο πολύ ρευστή λόγω των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ , την κατάσταση στη Ρωσία.

Δυστυχώς η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια βούλιαξε στην εσωστρέφεια, έμπλεξε με τα εσωτερικά της ζητήματα και την οικονομική κρίση και αφήσαμε πίσω φλέγοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας.

Εμείς έχουμε βάλει πολλές φορές τα ζητήματα της εθνικής συνεννόησης ψηλά στην πολιτική μας ατζέντα. Κρίνουμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει μια αναλυτική συζήτηση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς έτσι ώστε και συμβολικά να υπάρχει μια επικαιροποίηση όλων των κόκκινων γραμμών και εθνικών μας αρχών.

Εμείς είμασταν στο Καστελόριζο πριν από ένα μήνα. Είδαμε και συζητήσαμε με τους περήφανους ακρίτες μας, με ηθικό ακμαιότατο, για όλα τα παραπάνω με σεβασμό και προσήλωση.

Ο παντουρκισμός και η επιθετική τουρκική στρατηγική είναι δηλωμένη εδώ και χρόνια και εξελίσσεται σταθερά. Η ουσία του ζητήματος όμως είναι τι κάνουμε εμείς ως Ελλάδα. Δυστυχώς πολλές φορές η Ελλάδα δεν συνεννοείται στο εσωτερικό της μέτωπο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει, έχουμε ζητήσει επανειλημμένα τη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Η μυστική διπλωματία του κ Μητσοτάκη, όταν ο κ. Τσαβούσογλου και ο κ. Ερντογάν έχουν την δική τους στρατηγική και ατζέντα, είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ κ. ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ

Σχόλιο Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής για την εισαγγελική δίωξη κατά της κ. Τουλουπάκη

Η εισαγγελική δίωξη κατά της κ. Τουλουπάκη για σειρά αδικημάτων μεταξύ των οποίων και το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας, επιβεβαιώνει απόλυτα τις θέσεις μας για την πολιτική σκευωρία και τους αυτουργούς της. Όπως περιγράφονται και στη γνώμη των βουλευτών μας για το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής.

Μετά την εξέλιξη αυτή είναι σαφές πως η κα Τουλουπάκη δεν έχει την αξιοπιστία που επιβάλλουν τα καθήκοντά της. Η ίδια η ανεξάρτητη δικαιοσύνη με τα θεσμικά της όργανα, είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται και να αποκαταστήσει το κύρος της.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ: ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις κλήθηκε να σχολιάσει ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα Radio” στην εκπομπή “Μαζί δεν κάνουμε” με τους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη.

Πιο αναλυτικά, απάντησε στις εξής ερωτήσεις:

Γιατί όσοι φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις δεν πάνε στο Κίνημα Αλλαγής;

Τέτοιες πολιτικές μετατοπίσεις, δηλαδή το να αλλάζει κάποιος εκλογική συμπεριφορά, δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Εκλογές έγιναν πριν από ένα χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32%, πήρε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων Κεντροαριστερών. οι οποίοι ψήφισαν “αντιδεξιά”, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ από το 23% πήγε στο 32%. Αυτή η κρίσιμη μάζα του 9-10% είναι εκείνοι που αυτήν τη στιγμή “ξεπαρκάρουν” από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάθονται στη μέση και αρχίζουν και ψάχνονται. …Άρα θεωρώ ότι είναι ένα μεταβατικό πολιτικό σκηνικό.

Γιατί οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής βλέπουν θετικά την Κυβέρνηση;

Στον φόβο πας με τον ηγέτη, πας με την Κυβέρνηση. Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, συμβαίνει παντού. Άρα, αυτήν τη στιγμή είναι οριζόντιο αυτό που συμβαίνει και δεν αφορά μόνο εμάς. Δεν έχουμε έναν καθαρό πολιτικό και κοινωνικό ορίζοντα να πούμε «επιλέγω αυτόν ή τον άλλον». Διότι α) η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν θέλει εκλογές, άρα λέει «εμπιστεύομαι αυτήν τη στιγμή την Κυβέρνησή μου, περιμένω να δω πώς θα με βγάλει από την τρικυμία» και β) έχει να κάνει με τις κοινωνικές μετατοπίσεις: είναι άλλο το κοινωνικό τοπίο σήμερα στα μέσα Ιουλίου, χωρίς να ξέρουμε αν θα δουλέψει ο τουρισμός, χωρίς να ξέρουμε αν θα έχουμε άλλο κύμα κορονοϊού, και προφανώς άλλο θα είναι τον Οκτώβριο που θα είναι ξεκάθαρες οι γραμμές.

Τι αντιπολίτευση ασκεί το Κίνημα Αλλαγής;

Το ζητούμενο είναι να κάνεις μία αντιπολίτευση ώστε να “ξεπαρκάρει” ο άλλος και να έρθει σε σένα. Και ποια είναι αυτή η αντιπολίτευση; Η δημιουργική αντιπολίτευση. Δεν μπορείς να στήνεσαι απέναντι και να λες μια ζωή “όχι”, δεν μπορείς να στήνεσαι απέναντι και να στήνεις οδοφράγματα. Κάποιες φορές σαν αντιπολίτευση πρέπει να αναλάβεις τις ευθύνες σου. Κι επειδή δεν το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το κάνουμε εμείς.

Γιατί το Κίνημα Αλλαγής δεν καταψήφισε το νόμο για τις διαδηλώσεις;

Η ιστορική και πολιτική παράδοση λέει ότι το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, η Δημοκρατική Παράταξη δεν μπορεί να βλέπει ένα πρόβλημα να παραμένει άλυτο. ..Θεωρώ ότι κάναμε κάτι σημαντικό για τη Δημοκρατία. Καταλαβαίνω αυτούς που θεωρούν ότι ήταν ένα ιδεολογικό ζήτημα, αλλά πίσω από τις ιδεολογίες. οι οποίες εξελίσσονται, υπάρχει κι ένα ζήτημα χρησιμότητας. Δεν μπορείς να αφήσεις τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να στήνουν οδοφράγματα το Σεπτέμβριο, να δίνουν ραντεβού στις πλατείες για να συγκρουστούν από τη μία το δόγμα «νόμος και τάξη» και από την άλλη το δόγμα «όχι σε όλα». Πρέπει ως αντιπολίτευση, στο βαθμό που σου αναλογεί, να βοηθάς να λυθούν και πέντε-έξι προβλήματα. Αυτό κάναμε και με την ψήφο των αποδήμων, ενώ ακόμη πιο πρόσφατα θυμίζω ότι τις μισές από τις προτάσεις που καταθέσαμε για την πανδημία τις υιοθέτησε η κυβέρνηση..

ΔΗΛΩΣΗ ΕΦΗΣ ΣΤΕΦΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΜΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

«Να πούμε ΟΧΙ στους κοινωνικούς αυτοματισμούς»

Μπήκε στην εφορία μέρα μεσημέρι έβγαλε ένα τσεκούρι κι άρχισε να χτυπά τους υπαλλήλους. Τραυμάτισε τέσσερις, τους τρεις σοβαρά. Οι αρμόδιοι θα εξετάσουν το πως και το γιατί έκανε αυτή την εγκληματική ενέργεια ο δράστης. Η Δικαιοσύνη θα επιβάλλει την ποινή σύμφωνα με τους νόμους.

Εμείς, ως πολίτες, ας αναλογιστούμε πόση ζημιά κάνουν οι διχαστικές ρητορικές. Ο διαχωρισμός των πολιτών σε «εμάς» και «άλλους». Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υπάρξει από την αρχή της κρίσης ο εύκολος αποδιοπομπαίος τράγος. Κατανοητή η ψυχολογική ανακούφιση που προσφέρει η ύπαρξη ενός «εχθρού», κάποιου που φορτώνεται ό,τι στραβό μας ενοχλεί (και συνήθως στέκεται εμπόδιο στην αυτογνωσία μας).

Όμως έτσι δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά γιγαντώνονται. Και άνθρωποι με υποκείμενα ζητήματα, είναι επιρρεπείς στο να βρουν κοινωνική ταυτότητα, μέσα από το συλλογικό αντικείμενο της περιφρόνησης. Ας μην καταλήγουμε, τουλάχιστον, σε εύκολους αφορισμούς: πχ ο κακός δημόσιος υπάλληλος απέναντι στον καλό ιδιωτικό.

Η κοινωνία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πιο περίπλοκα, μην τα κάνουμε εργαλεία στα χέρια δημαγωγών. Άλλωστε σε όλες τις χώρες του κόσμου η ποιότητα του Δημοσίου συμβαδίζει με την ποιότητα του Ιδιωτικού τομέα. Δεν υπάρχει χώρα με σούπερ καλό Ιδιωτικό τομέα αλλά με ένα Δημόσιο αναποτελεσματικό. Ούτε το αντίστροφο.

Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες συναδέλφους.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.