ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΗΣΗ;

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 23 Νοεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Για να πάμε μπροστά ως χώρα, ως κοινωνία, ως Δημοκρατία και οικονομία, θα πρέπει να εμπλουτίσουμε την «κοινωνική μας βιοποικιλότητα». Οι κοινωνίες, όπως και η φύση, είναι πιο υγιείς, βιώσιμες και ανθεκτικές όσο πιο πλουραλιστικές είναι. Η δημιουργικότητα και η καινοτομία που οδηγούν στην πρόοδο και στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας, είναι το αποτέλεσμα καλά οργανωμένων κοινωνικών υποσυστημάτων, τα οποία λειτουργούν σε αρμονία μεν, αλλά με αυτονομία μεταξύ τους δε. Χώρες στις οποίες τα κοινωνικά υποσυστήματα της πολιτικής, της ενημέρωσης, της δικαιοσύνης, της οικονομίας κλπ δεν είναι αυτόνομα αλλά καπελώνονται από την πολιτική (συνήθως), είναι χώρες που οδηγούνται σε μαρασμό τόσο οικονομικό, όσο και κοινωνικό, πολιτισμικό, μαρασμό αξιών εν τέλει.

Τα ΜΜΕ παράγουν μια περιγραφή της πραγματικότητας η οποία τροφοδοτεί την κοινωνία με μια αντίληψη για τον εαυτό της. Οι πολίτες μιας χώρας εισπράττουν από τα ΜΜΕ μια διαμεσολαβημένη αίσθηση της πραγματικότητας, με αποτέλεσμα, για εκείνα τα θέματα για τα οποία κάποιος δεν έχει άμεση προσωπική εμπειρία, η εικόνα που προβάλλουν τα ΜΜΕ να είναι η μόνη πραγματικότητα. Η μονομερής παρουσίαση των θεμάτων στα ΜΜΕ, και ακόμα περισσότερο η μονομερής διαμόρφωση της ατζέντας σχετικά με το τι θα προβληθεί στα ΜΜΕ ως είδηση, δημιουργεί μια πολύ φτωχή εικόνα για την κοινωνία, την οποία εικόνα η κοινωνία συν το χρόνω υιοθετεί.

Οι πολίτες σε μια δημοκρατία, επικοινωνούν και μοιράζονται κοινά νοήματα και αξίες εφόσον υπάρχει ένα ελάχιστο κοινό πλαίσιο αναφοράς. Τα ΜΜΕ παίζουν τεράστιο ρόλο στην διαμόρφωση αυτού του κοινού πλαισίου αναφοράς. Αν όλοι διαρκώς από τις περισσότερες πηγές πληροφόρησης εισπράττουμε πχ ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται εξαιρετικά την υγειονομική κρίση, τότε, ακόμα κι αν έχουμε προσωπική εμπειρία και σαφή άποψη για το αντίθετο, θα πρέπει να ξεπεράσουμε πρώτα το κατώφλι της κοινωνικής παραδοχής ότι όλα είναι τέλεια και μετά να προσπαθήσουμε να συζητήσουμε με επιχειρήματα για οποιαδήποτε αντίθετη άποψη. Αυτό το κατώφλι της ψευδαίσθησης γνώσης και βεβαιότητας, που δημιουργεί η μονομέρεια των ΜΜΕ, αρκεί από μόνο του για να κάνει το δημόσιο διάλογο πιο φτωχό, για να αποτρέψει πολλές ενδιαφέρουσες φωνές από το να ακουστούν. Άλλωστε, η κοινή γνώμη δημιουργείται ακριβώς γιατί τα μέλη μιας κοινωνίας επιθυμούν, ασυνείδητα, να ομονοούν. Όταν τα ΜΜΕ χειραγωγούν αυτή την ασυνείδητη επιθυμία της κοινωνίας για ομοφωνία, καταλαβαίνει κανείς τον κίνδυνο που δημιουργείται για τη Δημοκρατία αλλά και για την ψυχική υγεία των ανθρώπων μιας κοινωνίας στην οποία η διαφορετική άποψη θα σημαίνει απομόνωση και περιθωριοποίηση αυτού που την εκφράζει.

Τα κομματικά πολωμένα ΜΜΕ επηρεάζουν, εκτός από την κοινή γνώμη, και τις ίδιες τις ομάδες (επαγγελματικές, πολιτών, συνδικαλιστικές, κλπ) που σχολιάζουν. Σε μια έρευνα που είχε γίνει στη Σουηδία, όπου τα ΜΜΕ συχνά παρουσιάζουν τη Σουηδική αστυνομία ως σούπερ εκπαιδευμένη, με φοβερή τακτική κι άμεση παρέμβαση, οι Σουηδοί αστυνομικοί δήλωναν ότι η θετική εικόνα που προβάλλεται για αυτούς, τους κάνει να θέλουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που δημιουργούνται για τη δράση τους, και ως εκ τούτου φροντίζουν να εκπαιδεύονται και να συμμετέχουν σε δράσεις αυτοβελτίωσης περισσότερο απ΄ ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες όπου η αναπαράσταση της αστυνομικής δράσης στα ΜΜΕ δεν είναι θετική. Φανταστείτε, λοιπόν στα καθ’ ημάς, πόσο κακό κάνει η διαρκής αναπαράσταση των δημοσίων υπαλλήλων ως τεμπέληδες, των πολιτικών ως απατεώνων, των δημοσιογράφων ως παπαγάλων κ.ο.κ.

Η επικυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος στα ΜΜΕ είναι κάτι που, ειδικά στην Ελλάδα, δεν εκπλήσσει. Είμαστε μάλλον εθισμένοι στην επικυριαρχία ενός κοινωνικού συστήματος επί όλων των άλλων, γεγονός που από την μια μας δίνει λόγο να γκρινιάζουμε κι από την άλλη αίρει λυτρωτικά τις όποιες ευθύνες μας για ό,τι πάει στραβά.

Σε μια κοινωνία εθισμένη στην επικυριαρχία ενός κοινωνικού υποσυστήματος επί των άλλων, η σημασία της ανεξαρτησίας και πολυφωνίας των ΜΜΕ είναι, επομένως, ακόμα μεγαλύτερη. Στη σημερινή οργουελική πραγματικότητα η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της κυβέρνησης και των ΜΜΕ είναι δυσδιάκριτη. Τα σχεδόν πανομοιότυπα δελτία ειδήσεων, η μονομέρεια εκπροσώπησης στα πάνελ, η ομοιόμορφη επιλογή των θεμάτων επικαιρότητας που θα «παίξουν», με ποια σειρά, και με ποια βαρύτητα επιβεβαιώνουν την υποψία αυτή.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, πρέπει να αντιτάξουμε δημοκρατικές προτάσεις για τη διασφάλιση της αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών. Μπορεί να απέχουμε πολύ από την on camera διακοπή των δηλώσεων του Τραμπ γιατί μετέδιδε ψευδείς ειδήσεις, που είδαμε να συμβαίνει στις Αμερικανικές εκλογές, αλλά μπορούμε πχ να μην χρειάζεται επίμονη προσπάθεια για να δημοσιευτεί η λίστα Πέτσα. Το ΕΣΡ μπορεί να αναβαθμιστεί λειτουργώντας ως ένα watchdog – ένας επόπτης – που σε πραγματικό χρόνο θα φροντίζει για την πολυφωνία και θα διασφαλίζει ότι θα ακούγεται και η διαφορετική άποψη για κάθε θέμα. Μια δυνατή κοινωνία πολιτών, επίσης βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ακαδημαϊκοί έχουν επίσης μερίδιο της ευθύνης και πρέπει να αναλάβουν το βάρος της έρευνας και ανάλυσης της κατάστασης. Να θυμηθούν όλοι και κυρίως οι ιθύνοντες, πως η ενημέρωση των πολιτών είναι δημόσιο αγαθό.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΣΥ

Τροπολογία στο υπό συζήτηση ν/σ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής με θέμα την ένταξη στον Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, όπως προβλέπεται από τον ν. 3863/2010 και χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων 2020 στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και εν γένει των ανθρώπων της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, εργαζομένων στους Δήμους, ενστόλων ως έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

«Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων»

Θέμα: Ένταξη στον Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, όπως προβλέπεται από τον ν. 3863/2010 και χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων 2020 στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και εν γένει των ανθρώπων της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, εργαζομένων στους Δήμους, ενστόλων ως έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του

Αιτιολογική έκθεση

Με την τροπολογία αυτή προτείνεται να ισχύουν πλέον και για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα Υγείας και Πρόνοιας, όσα ισχύουν μέχρι σήμερα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα επιδιώκεται η συμβολική και απολύτως ελάχιστη αναγνώριση του τιτάνιου έργου όσων είναι στη πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Η κρίση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δοκιμάζει την αντοχή της κοινωνίας μας, απειλεί την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της απειλής αυτής έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή όλοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στις μονάδες υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, το ΕΚΑΒ, τις Μονάδες Πρόνοιας, τις κοινωνικές δομές, υπηρεσίες και κοινωνικά προγράμματα των Δήμων, το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΗΦΗ, στις υπηρεσίες καθαριότητας, κ.λ.π. που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση «φυλάττουν Θερμοπύλας» υπό δυσχερέστατες συνθήκες, διακινδυνεύοντας την ίδια τους την υγεία. Ο πατριωτισμός που επιδεικνύουν, ο ανθρωπισμός προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο και η συνεχής επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση της απειλής και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας αναδεικνύουν τους διακονούντες το Ε.Σ.Υ. ως πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς και ατομικής ευθύνης και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας ως πρώτιστο κοινωνικό αγαθό που οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε -σε πείσμα των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων κάποιων που ενώ μέχρι πρότινος αποθέωναν την Αγορά, σήμερα σιωπούν στρεφόμενοι στο ΕΣΥ ως αποκούμπι και στήριγμα στις δύσκολες περιστάσεις.

Ως πραγματικά ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης του τεράστιου έργου των λειτουργών Υγείας που επιδεικνύουν ύψιστη προσήλωση και αυτοθυσία στο έργο προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς και των λειτουργών της πολιτικής προστασίας, της ασφάλειας των πολιτών και της χώρας, προτείνονται οι παρακάτω ρυθμίσεις:

Επί του άρθρου 1

Ένταξη εργαζομένων στον Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων

Η διαφορετική αντιμετώπιση στην ασφάλιση και στις παροχές μεταξύ των ασφαλισμένων με όμοια χαρακτηριστικά και των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ που προέρχονται από διαφορετικά ταμεία πριν το 2016 είναι μια παθογένεια, η οποία αντιβαίνει την αρχή της ισότητας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν εργαζόμενοι ως νοσηλευτές σε νοσηλευτικά ιδρύματα: όσοι από αυτούς υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπάγονται και στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Αντίθετα, νοσηλευτές που ασκούν την ίδια εργασία με τα ίδια καθήκοντα ακόμη και στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα αλλά υπάγονται στην ασφάλιση του Δημοσίου δεν υπάγονται στα ΒΑΕ. Η παθογένεια αυτή αναδεικνύεται ιδιαίτερα έντονα σήμερα που οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοιού, διακινδυνεύοντας με αυταπάρνηση την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους.

Με τη διάταξη αυτή προτείνεται ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), που εκδόθηκε με βάση το ν. 3863/2010, να επεκταθεί και να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, ιατρικό, νοσηλευτικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά, Βιοχημικά, Ακτινολογικά και Ακτινοθεραπευτικά Εργαστήρια, Υγειονομικές Μονάδες, Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αλλά και νοσηλευτικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατιωτικά Νοσοκομεία, ΚΙΧΝΕ-Ιατρεία μονάδων σχηματισμών και πλοίων ), καθώς και τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, τους εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, των Μονάδων Πρόνοιας συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δομών, υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων των Δήμων, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, των υπηρεσιών καθαριότητας κ.λπ., ανεξαρτήτως του φορέα κύριας ασφάλισης (πλέον ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ) από τον οποίο προέρχονται. Αποκαθίσταται έτσι μια ακραία και αδικαιολόγητη δυσμενής διάκριση, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην εμπέδωση και αποκατάσταση της ισονομίας και της δικαιοσύνης.

Επί του άρθρου 2

Χορήγηση δώρου Χριστουγέννων

Με το άρθρο αυτό προτείνεται ως συμβολική και απολύτως ελάχιστη έμπρακτη αναγνώριση του τιτάνιου έργου και της αυτοθυσίας όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, των Μονάδων Πρόνοιας, των κοινωνικών δομών, υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων των Δήμων, των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στα ΚΗΦΗ, στις υπηρεσίες καθαριότητας, καθώς και των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι στην πρώτη γραμμή, η χορήγηση δώρου Χριστουγέννων 2020.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ του Υπουργείου Υγείας:

«Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων»

Προτεινόμενες ρυθμίσεις

Άρθρο 1

Ένταξη εργαζομένων στον Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων

1.Στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Κ.Β.Α.Ε) του άρθρου 17 του ν. 3863/2010 υπάγονται, ανεξαρτήτως του φορέα κύριας ασφάλισης τους μέχρι 31.12.2016 που στην συνέχεια εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ:

α) Οι απασχολούμενοι ως ιατρικό, νοσηλευτικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά, Βιοχημικά, Ακτινολογικά και Ακτινοθεραπευτικά Εργαστήρια, Υγειονομικές Μονάδες, Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), στις Μονάδες Πρόνοιας του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας (Ε.Σ.Κ.Φ) στο Βοήθεια στο Σπίτι και σε όλες τις κοινωνικές δομές, υπηρεσίες και τα κοινωνικά προγράμματα των Δήμων.

β) Τα πληρώματα ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

γ) Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας που λαμβάνουν το επίδομα επικινδυνότητας.

2. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του άρθρου αυτού και προσδιορίζονται οι συγκεκριμένες δομές και υπηρεσίες των παραγράφων α), β) και γ) των οποίων οι εργαζόμενοι, διοικητικοί και τεχνικοί εντάσσονται στις παραπάνω προβλέψεις.

Ομοίως, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εθνικής Άμυνας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι ειδικότητες, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος αναλογικής εφαρμογής του άρθρου αυτού για τους εργαζόμενους στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τις υγειονομικές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άρθρο 2

Χορήγηση δώρου Χριστουγέννων

Στους εργαζόμενους σε μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, ανεξαρτήτως ειδικότητας και χρόνου απασχόλησης, στο ΕΚΑΒ, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στις δομές και τα κοινωνικά προγράμματα των Δήμων, στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στα ΚΗΦΗ, στις υπηρεσίες καθαριότητας, στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τις υγειονομικές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, στην Πολιτική Προστασία, στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις χορηγείται Δώρο Χριστουγέννων, το οποίο καταβάλλεται έως τις 20 Δεκεμβρίου 2020 και βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ύψος του υπολογίζεται αναλογικά με τις ισχύουσες για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα διατάξεις περί υπολογισμού του Δώρου Χριστουγέννων. Με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

Οι Προτείνοντες Βουλευτές

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ

ΜΠΟΥΡΧΑΝ ΜΠΑΡΑΝ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Κίνημα Αλλαγής διοργανώνει την Τρίτη, 24.11.2020 στις 18.00, ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Βία κατά των γυναικών: μια πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξουμε», στην οποία θα συμμετάσχει η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Αναλυτικά:

– Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, εισαγωγική ομιλία

Συζητούν:

– Λία Γώγου, ερευνήτρια, Διεθνής Αμνηστία.
– Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Πάντειου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Ιδρύματος Τσάτσου.
– Έφη Μπέκου, πρ. Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων (ΓΓΙΦ).
– Μαρία Στρατηγάκη, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, πρ. Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων
– Ράνια Παπαϊωάννου, Γραμματέας Ισότητας, Κίνημα Αλλαγής.

Συντονισμός:
Φώφη Γιωτάκη, Δημοσιογράφος.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ στο Facebook. Δείτε περισσότερα εδώ.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 23.11.2020

Θα επιμένουμε μέχρι να ψηφιστούν: οι εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία στα βαρέα και ανθυγιεινά και «πάγωμα» των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία

Θα επιμείνουμε για όσο χρειαστεί, μέχρι να αναγνωριστεί στους μαχητές της πρώτης γραμμής του ΕΣΥ η προσφορά τους: η ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και η παροχή Δώρου Χριστουγέννων. Για άλλη μια φορά καταθέσαμε σχετική τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων («Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων»). Η τροπολογία καλύπτει και τους εργαζομένους στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας και εν γένει των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στους Δήμους και των ενστόλων.

Με άλλη τροπολογία στο ίδιο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και την αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων των νόμων 4738/2020 και 4745/2020 ως τις 30.4.2021, με στόχο ν’ ανακουφιστούν όλοι οι δανειολήπτες λόγω των οικονομικών δυσχερειών που προκάλεσε η πανδημία.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις μας και τις τροπολογίες μας και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να τις στηρίξουν. Και γι’ αυτό θα επιμείνουμε, επανακαταθέτοντας τις τροπολογίες, εάν αυτό χρειαστεί. Μέχρι να γίνουν δεκτές.

Περισσότερα ΕΔΩ

Κορονοϊός: Θλιβερό να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τους … λίγους νεκρούς όταν δεν έκανε έγκαιρα όλα όσα έπρεπε

Είναι θλιβερό κάθε μέρα να χάνονται τόσοι άνθρωποι και στην κυβέρνηση να πανηγυρίζουν, τάχα, για τους… λίγους νεκρούς αντί να συναισθάνονται τον πολύτιμο χρόνο που χάθηκε και τις ευθύνες τους. Όμως, δεν είναι ώρα για κριτική. Είναι η ώρα της ευθύνης και της μάχης.

Γνωρίζαμε, δυστυχώς, ότι η κυβέρνηση άφησε το ΕΣΥ στη μοίρα του. Ότι δεν εφάρμοσε εγκαίρως τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που απαιτούνταν. Οι προσλήψεις γιατρών ξεκίνησαν μόλις πριν από λίγες ημέρες, το επικουρικό προσωπικό δεν προβλέπεται να μονιμοποιηθεί, ενώ καθυστέρησε η ενεργοποίηση των κινητών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα τεστ που εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά οι πολίτες. Καινούργιες κλίνες δεν έχουν ανοίξει πέραν αυτών της δωρεάς της Βουλής στο «Σωτηρία», οι οποίες λειτουργούν με αποσπασμένους από άλλα νοσοκομεία. Δεν υπήρξε εκπαίδευση του προσωπικού και η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη έφτασε στο μη περαιτέρω πριν την επίταξη.

Δεν αρκούν λοιπόν τα «μπράβο» σε γιατρούς και τους νοσηλευτές. Χρειάζονται πράξεις, όπως η πρόταση-τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής για ένταξη του προσωπικού του ΕΣΥ στα βαρέα κι ανθυγιεινά. Εμείς, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση με ένα μόνο στόχο: να γίνουν όλα όσα έχει ανάγκη το Σύστημα Υγείας.

Εκδήλωση: Βία κατά Γυναικών: Να μπει τέλος στον εφιάλτη!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Κίνημα Αλλαγής διοργανώνει την Τρίτη 24.11.2020 στις 18.00 ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Βία κατά των γυναικών: μια πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξουμε». Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Συζητούν:

Λία Γώγου, ερευνήτρια, Διεθνής Αμνηστία.
Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Πάντειου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Ιδρύματος Τσάτσου.
Έφη Μπέκου, πρ. Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων
Μαρία Στρατηγάκη, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, πρ. Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων
Ράνια Παπαϊωάννου, Γραμματέας Ισότητας, Κίνημα Αλλαγής.

Συντονισμός:
Φώφη Γιωτάκη, Δημοσιογράφος.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ στο Facebook.

Περισσότερα ΕΔΩ

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.