ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ VOUCHER

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 23 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Σημεία συνέντευξης Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA στην εκπομπή «Mega Mag» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Θανάση Φουσκίδη

Είναι αυτονόητο ότι έχει ευθύνες ο κ. Βρούτσης αλλά και άλλοι, διότι έχουμε μια σειρά παλινωδιών.

Στην αρχή οι υπουργοί έλεγαν ότι οι αυτοαπασχολούμενοι θα ενταχθούν στα 800 ευρώ, μετά το πήραν πίσω.

Είπαν ότι θα μπουν στα 600 ευρώ, και τότε επενέβησαν οι επιστημονικοί σύλλογοι και ειδικά οι δικηγόροι, στους οποίους οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο, ειδικά, στην ολομέλεια των δικηγόρων της χώρας και στον πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό, και επέμειναν ότι αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας προγράμματα.

Τότε, μια σειρά υπουργών κατηγορούσαν όλους τους δικηγόρους ότι δεν θέλουν να παρακολουθήσουν 100 ώρες τηλεκατάρτισης.

Το Κίνημα Αλλαγής από τις 27 Μαρτίου ήταν το πρώτο κοινοβουλευτικό κόμμα το οποίο αντέδρασε και έβαλε και το θέμα των οικονομικών δεδομένων. Κάποιοι Υπουργοί, όπως ο κ. Γεωργιάδης, έβγαιναν και μας κατηγορούσαν για λαϊκισμό.

Ποιος είναι ο λαϊκισμός; Όταν εμείς λέγαμε την αλήθεια και οι υπουργοί έλεγαν το αντίθετο ή τώρα που βγαίνουν οι υπουργοί και ακολουθούν την γραμμή του κ. Μητσοτάκη, που είδε αυτό που συμβαίνει, υπαναχώρησε και παίρνει πίσω άρον άρον τις επιλογές του;

Είναι προφανές πως υπάρχει πολιτική ευθύνη.

Καλωσορίζουμε ΝΔ και σύριζα στην αναγνώριση του ΕΣΥ και του «Βοήθεια στο Σπίτι».

Είναι σημαντικό πως μετά από καιρό μπαίνει στο τραπέζι μια συζήτηση που έχει πολιτικά χαρακτηριστικά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για το «Βοήθεια στο σπίτι», που έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και για τον ρόλο του δημοσίου στη ζωή των Ελλήνων και το πόσο έχει βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνουν οι ειδικοί την περίοδο της πανδημίας.

Επειδή βλέπω πως πάμε πάλι σε μια σκανδαλολογία, υπάρχει δικαιοσύνη, υπάρχει η αρχή διαφάνειας, ας μας πει ο κ. Πλεύρης ποιοι θα κάνουν τον έλεγχο στα ΚΕΚ και αν αυτό υποκρύπτει κάποιου είδους απειλή. Το ζήτημα τώρα δεν είναι τα ΚΕΚ, αλλά το ότι η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει αυτή την αμφιβόλου ποιότητας κατάρτιση, εμπαίζοντας τους αυτοαπασχολούμενους.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: ΑΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Δήλωση Γιώργου Καμίνη, υπεύθυνου Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Κινήματος Αλλαγής

Τις τελευταίες ημέρες, βλέπουμε αλλεπάλληλες και συνεχείς αστοχίες στον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σήμερα, τμήμα της ΓΑΔΑ τέθηκε σε καραντίνα, επειδή άτομο που πρόσφατα επισκέφτηκε τον χώρο βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό. Πρόκειται για μία άκρως ανησυχητική εξέλιξη. Με κοινοβουλευτική ερώτηση στις 21 Απριλίου έφερα στη Βουλή τις καταγγελίες της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής που μιλούν για “καθημερινή υπέρβαση της χωρητικότητας των κρατητηρίων” και “επιβάρυνση των συνθηκών υγιεινής στους χώρους φύλαξης”. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες πως οι συλληφθέντες από τις αστυνομικές αρχές δεν μετάγονται αμέσως στις φυλακές, αλλά παραμένουν στα αστυνομικά κρατητήρια της ΓΑΔΑ λόγω άρνησης των Καταστημάτων Κράτησης να τους παραλάβουν, υπό τον φόβο του κορωνοϊού. ‘Εχουμε βεβαίως επισημάνει ότι και οι φυλακές υποφέρουν από υπερσυνωστισμό και ότι όσοι βρίσκονται σε αυτές αποτελούν κατ’εξοχήν ευπαθείς ομάδες απέναντι στην πανδημία.

Γενικότερα, σε περιπτώσεις όπου ομάδες του πληθυσμού διαβιούν σε συνθήκες συνωστισμού βλέπουμε την κυβέρνηση να αντιδρά εκ των υστέρων και με καθυστέρηση και όχι προληπτικά, όπως είχαμε εγκαίρως επισημάνει για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν τις επικρατούσες σήμερα συνθήκες αστυνομικής κράτησης, η Κυβέρνηση έχει ένα διττό καθήκον: Αφενός να προστατεύσει το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που καλείται να λειτουργήσει σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Αφετέρου, να προστατεύσει τους ίδιους τους κρατούμενους, πολλοί από τους οποίους κρατούνται για διοικητικά αδικήματα. Πρέπει να επανεξεταστεί και να μετριαστεί το μέτρο της προσωρινής και διοικητικής κράτησης, για το κρίσιμο αυτό διάστημα. Να στελεχωθούν επαρκώς τα τοπικά αστυνομικά τμήματα, ώστε να μην μεταφέρονται κρατούμενοι στη ΓΑΔΑ “για ψύλλου πήδημα”. Και, φυσικά, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην προαναγγελθείσα αποσυμφόρηση των φυλακών, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Σας επισυνάπτουμε το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: Συνθήκες συμφόρησης και συνωστισμού στα αστυνομικά κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής

Με επιστολή της προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Αστυνομίας που είδε το φως της δημοσιότητας στις 15 Απριλίου 2020, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής καταγγέλλει συνθήκες συμφόρησης και συνωστισμού στα αστυνομικά κρατητήρια που διατηρεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής στον 7ο όροφο του κτιρίου Α.Μ.Α. Στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται ειδικότερα ότι “η καθημερινή υπέρβαση της χωρητικότητάς τους σε άνδρες κρατούμενους έχει σαν συνέπεια την συνύπαρξη ανδρών και γυναικών κρατουμένων στην ίδια πτέρυγα, καθώς και την επιβάρυνση των συνθηκών υγιεινής στους χώρους φύλαξης των κρατουμένων και εργασίας των αστυνομικών”.

Στην ίδια επιστολή, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής αναφέρει ότι την 1η Απριλίου 2020, από τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης/ Κλάδος Τάξης/Α.Ε.Α, με το υπ. αριθμ. 1244/20/687793 έγγραφό της, “διατάχτηκαν οι υφιστάμενες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, όπως εφεξής να μην μεταφέρονται οι κρατούμενοι των Τμημάτων Ασφαλείας στα εν λόγω κρατητήρια, που σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας τους προορίζονται για τη φύλαξη των ποινικών κρατουμένων των Κεντρικών Υπηρεσιών της Ασφαλείας και λοιπών Υπηρεσιών που συστεγάζονται στο κτίριο Α.Μ.Α. , αλλά να παραδίδονται προς φύλαξη στα κρατητήρια των συστεγαζόμενων Αστυνομικών Τμημάτων, όπως προβλέπεται άλλωστε από την κείμενη νομοθεσία και μόνο ένεκα υπερπλήρωσης αυτών, να πραγματοποιείται ανακατανομή των κρατουμένων σε έτερα κρατητήρια Αστυνομικών Τμημάτων της οικείας Διεύθυνσης που υφίστανται κενές θέσεις”. Όμως, σύμφωνα με την επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, η διαταγή αυτή ουσιαστικά παραμένει ανεφάρμοστη.

Τέλος, στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι παρατηρούνται συνθήκες συνωστισμού και συμφόρησης μεταξύ ποινικών και διοικητικών κρατουμένων, δηλαδή αλλοδαπών που βρίσκονται σε καθεστώς διοικητικής απέλασης και γυναικών, με αποτέλεσμα οι συνθήκες κράτησης να καθίστανται ανυπόφορες, ειδικά σε μία περίοδο υγειονομικά ευαίσθητη λόγω της πανδημίας του Covid-19. Κι αυτό συμβαίνει, πάντοτε σύμφωνα με την επιστολή της Ένωσης Αξιωματικών Υπαλλήλων Αττικής, και λόγω της άρνησης των Κέντρων Κράτησης να παραλάβουν νέους κρατούμενους, εξαιτίας της προσπάθειας προφύλαξης των Κέντρων αυτών από τον Covid-19.

Δεδομένου ότι βάσει της παρ. 6 του άρθρου 66 του Π.Δ. 141/1991 (ΦΕΚ Α’ 58), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του Π.Δ. 38/1994 (ΦΕΚΑ’ 30), «Στα αστυνομικά κρατητήρια δεν επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για Σωφρονιστικό Κατάστημα, με εξαίρεση τον απολύτως αναγκαίο πριν την μεταγωγή χρόνο και εφόσον δεν είναι δυνατή η απευθείας μεταγωγή και παράδοση σ` αυτό».

Δεδομένου ότι η χώρα στο παρελθόν έχει καταδικαστεί πολλές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπων για το ζήτημα της μακρόχρονης κράτησης ποινικών κρατουμένων σε αστυνομικά κρατητήρια και της μακρόχρονης διοικητικής κράτησης σε συνδυασμό με ακατάλληλες συνθήκες, θέματα που έχουν απασχολήσει ιδιαιτέρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων (CPT) αλλά και τον Συνήγορο του Πολίτη.

Δεδομένου ότι βάσει του Π.Δ. 45/2008 (ΦΕΚ Α’ 73) με τίτλο “Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας” και δη η παρ. 1 του άρθρου 1 έχει ως αντικείμενο “την προστασία του αστυνομικού προσωπικού, των συνοριακών φυλάκων και των ειδικών φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας (ένστολο προσωπικό) από κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία του, οι οποίοι προκύπτουν ή ενδέχεται να προκύψουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, που παρουσιάζουν εγγενείς ιδιαιτερότητες”, για την οποία μεριμνούν, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ίδιου Προεδρικού Διατάγματος: “Οι διοικητές ή προϊστάμενοι των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας (οι οποίοι) είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται για το προσωπικό της παραγράφου 1 του άρθρου 1 και εκδίδουν τις αναγκαίες οδηγίες και διαταγές”.

Δεδομένου ότι βάσει του άρθρου 5 παράγραφος 2 της Υπουργικής Απόφασης 400//2009 (ΥΑ 4000/4/46-α΄ ΦΕΚ Β 1535 2009) με τίτλο “Εκτέλεση διοικητικών & δικαστικών αποφάσεων απέλασης αλλοδαπών” ορίζεται ότι: «Οι αλλοδαποί σε βάρος των οποίων έχει εκδοθεί απόφαση διοικητικής απέλασης κρατούνται στους Ειδικούς Χώρους Παραμονής Αλλοδαπών (άρθρο 81 ν. 3386/ 2005), και σε περίπτωση έλλειψης τέτοιων χώρων, προσωρινά στα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών. Οι ανήλικοι αλλοδαποί, καθώς και οι γυναίκες, κρατούνται σε ξεχωριστούς χώρους, εκτός αν λόγοι προστασίας των ανηλίκων ή διατήρησης της οικογενειακής ενότητας επιβάλλουν το αντίθετο. Για το χρονικό διάστημα κράτησης του αλλοδαπού σε αστυνομικό κρατητήριο συντάσσεται σχετική βεβαίωση από τον Διοικητή της οικείας Υπηρεσίας»

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

 1. Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την εφαρμογή της απόφασης της υπ. αριθμ. 1244/20/687793/1η Απριλίου 2020 της Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης/ Κλάδος Τάξης/Α.Ε.Α;
 2. Ποιος ο μέσος όρος παραμονής των ποινικών και διοικητικών κρατουμένων (αλλοδαπών προς απέλαση) στους χώρους των αστυνομικών κρατητηρίων βραχείας φύλαξης; Πόσοι εξ αυτών είναι γυναίκες; Ποιός ο αριθμός των κρατουμένων σήμερα, ανά κατηγορία ως άνω και ανά αστυνομικό τμήμα;
 3. Αληθεύει ότι οι συλληφθέντες από τις Αστυνομικές Αρχές για τους οποίους εκδίδεται φυλακιστήριο από τον κ. Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών για τα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας, δεν μετάγονται αμέσως σε αυτά, αλλά παραμένουν στα αστυνομικά κρατητήρια λόγω άρνησης των Καταστημάτων Κράτησης να τους παραλάβουν, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν για την πρόληψη μετάδοσης του Covid-19;
 4. Σκοπεύετε να προβείτε, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ενημέρωση των αρμόδιων εισαγγελικών, ανακριτικών και δικαστικών αρχών, προκειμένου να εξασφαλίσετε τη συνεργασία τους για επανεξέτασης της εφαρμογής του μέτρου της προσωρινής κράτησης και την εν γένει αποφυγή της φυλάκισης, στο μέτρο του δυνατού; Σας θυμίζω ότι σχετικό ερώτημα σας έχω απευθύνει με την από 23/3/2020 ερώτησή μου με θέμα « Αυξανόμενος υπερπληθυσμός στις ελληνικές φυλακές και έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του υπερσυνωστισμού και την προστασία κρατουμένων και υπαλλήλων από την πανδημία του κορωνοϊού ”.
 5. Σε ποιές ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για τη διαχείριση του πληθυσμού των διοικητικών κρατουμένων (αλλοδαποί προς απέλαση) τους οποίους δεν παραλαμβάνουν τα κέντρα κράτησης για λόγους προστασίας από την πανδημία; Σκοπεύετε να επανεξετάσετε το μέτρο της διοικητικής κράτησης;
 6. Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχετε λάβει για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο καλείται να λειτουργήσει σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες;
 7. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε για την επαρκή στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων με προσωπικό, προκειμένου να μην παρατηρείται το φαινόμενο συμφόρησης και συνωστισμού στα αστυνομικά κρατητήρια των κεντρικών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας;

Επίσης για την ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων, παρακαλείστε να καταθέσετε:

Το υπ’ αριθ. 1244/20/687793 από 1/4/2020 έγγραφο της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης/ Κλάδος Τάξης /Α.Ε.Α., σύμφωνα με το οποίο διατάχτηκαν οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, όπως εφεξής να μην μεταφέρονται οι κρατούμενοι των Τμημάτων Ασφαλείας στα εν λόγω κρατητήρια.

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Καμίνης

ΒΙΝΤΕΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ “ΦΟΥΣΚΑ” ΕΣΚΑΣΕ

Η κυβερνητική “φούσκα” έσκασε

Βίντεο του Κινήματος Αλλαγής για την απόσυρση του προγράμματος τηλεκατάρτισης

Το Κίνημα Αλλαγής δημοσιεύει σήμερα βίντεο για τις κυβερνητικές παλινωδίες στο θέμα της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων. Θυμίζουμε ότι πρώτο το Κίνημα Αλλαγής, ήδη από τις 27 Μαρτίου με ανακοίνωση του Τομέα Επιστημόνων και με επανειλημμένες παρεμβάσεις της Προέδρου, Φώφης Γεννηματά, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για όσα τελικά αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο Πρωθυπουργός. Καλούμε εκ νέου τον υπεύθυνο για την “φούσκα”, υπουργό Εργασίας, να παραιτηθεί.

Δείτε το βίντεο:

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ PES: ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ, ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΤΡΑ

Σημεία τοποθέτησης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του PES εν όψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Πρέπει να λάβουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καινοτόμα, μη συμβατικά και γενναία μέτρα.

Επομένως χρειαζόμαστε:

Νέο χρήμα, ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ, αλλά χωρίς οικονομικά βάρη (υποχρεώσεις) για τα κράτη μέλη. Επιμένω ότι ένα ειδικό Ομόλογο είναι απολύτως απαραίτητο.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να ανασταλεί ως το 2022.
Να αυξηθεί ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός στο 2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, με έμφαση σε αναπτυξιακές επενδύσεις και σε δημόσιες επενδύσεις για την υγεία και την κοινωνική προστασία.
Ένα Πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, και ένα κοινό Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Υγείας για ασφαλή μετακίνηση από χώρα σε χώρα.
Μόνιμο Ευρωπαϊκό Ταμείο εναντίον της ανεργίας. (Το πρόγραμμα SURE είναι χρήσιμο, αλλά όχι αρκετό).
Μια ευρωπαϊκή bad bank χρηματοδοτούμενη από την ΕΚΤ, δεδομένου ότι ο COVID-19 συμβάλλει δραματικά στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Επισημαίνω ότι το Ισπανικό Σχέδιο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ενδιαφέρον, περιέχει αρκετές από τις προτάσεις μας. Μπορούμε να το υποστηρίξουμε.

Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΣΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ, ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΝ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης όσοι εξαιρούνται, να προετοιμαστούν νέα προγράμματα και να αναβαθμιστεί το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, όπως ζήτησε ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου σήμερα με Επίκαιρη Ερώτηση του στη Βουλή.

Το Κίνημα Αλλαγής πολιτεύεται υπεύθυνα, στηρίζει τις σωστές αποφάσεις, κρίνει και κατακρίνει τις λαθεμένες και καταθέτει προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.

Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι μικρό μόνο μέρος όσων χρειάζονται για την στήριξη της εργασίας και της επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά ταυτόχρονα εξαιρούνται πολλές κατηγορίες συμπολιτών μας.

Ζητούμε να ενταχθούν άμεσα στα μέτρα στήριξης:

 1. 400.000 άνεργοι διαφόρων κατηγοριών που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
 2. Οι εργαζόμενοι που βρισκόταν πριν από την εφαρμογή των μέτρων σε επίσχεση εργασίας
 3. Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ΙΕΚ και σχολών ΟΑΕΔ κ.λπ.
 4. Οι οικοδόμοι καθώς και οι εργαζόμενοι και επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου
 5. Οι εργαζόμενοι μιας σειράς επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στους πληττόμενους άλλα έχει μηδενιστεί το έργο τους όπως μεταλλεργάτες, ναυπηγοξυλουργοί κλπ.
 6. Κατηγορίες εργαζομένων που δεν φαίνονται στην «ΕΡΓΑΝΗ».
 7. 110.000 συνταξιούχοι που εκκρεμεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η έκδοση απόφασης συνταξιοδότησης τους.
 8. Οι ανάπηροι που δεν ανανεώθηκε η καταβολή της αναπηρικής τους σύνταξης αλλά και αυτοί που περιμένουν για να ξαναλειτουργήσει το ΚΕΠΑ ώστε να εξεταστούν και να λάβουν 1η φορά.
 9. Οι επαγγελματίες που έκλεισαν την δραστηριότητα τους με Κυβερνητική απόφαση αλλά υποχρεούνται στην καταβολή των δικών τους ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ-μη μισθωτών
 10. Οι αγρότισσες και επαγγελματίες μητέρες ανήλικων παιδιών και παιδιών με αναπηρία που δεν εντάσσονται στα μέτρα ειδικού σκοπού
 11. Οι επιχειρήσεις, επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι τους που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές και οι ΚΑΔ τους δεν έχουν ενταχθεί στους πληττόμενους, (π.χ Μίνι Μάρκετ κ.α).
 12. Οι αγρότες των πληττόμενων κλάδων

Προτείνουμε την προετοιμασία για την επόμενη μέρα με πολιτικές και προγράμματα.

Για τον Κοινωνικό Τουρισμό προτείνουμε την αναβάθμιση του προγράμματος με λειτουργική ενοποίηση των προγραμμάτων, διεύρυνση των δικαιούχων και

επιδότηση της μετακίνησης παράλληλα με την φιλοξενία και τη διατροφή των δικαιούχων.

Για το τηλεσκάνδαλο με τις επτά (7) αδελφές.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ κατηγορεί την κατάρτιση και στοχοποιεί τους 400 πιστοποιημένους φορείς για να θολώσει τα νερά και να αποκρύψει ότι το σκάνδαλο είναι η ίδια και το deal που έγινε με δυο (2) επιχειρηματίες και τη συγκεκριμένη επιτελική υπηρεσία που στήθηκε και στελεχώθηκε επί Σύριζα.

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου αναφέρθηκε για το θέμα του σκανδάλου της τηλεκατάρτισης, κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία και υπέβαλε κρίσιμα ερωτήματα:

1. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την έγκριση του Π/Θ, ο οποίος ενημερώθηκε στο Μαξίμου από την προϊσταμένη της μιας επιτελικής υπηρεσίας του Υπ. Εργασίας;

2. Διατηρήσατε τις τρεις (3) επιτελικές υπηρεσίες του Υπ. Εργασίας και ιδιαίτερα αυτή που δημιούργησε και στελέχωσε ο Σύριζα για τις δικές του σκοπιμότητες, ενώ όλα τα Υπουργεία σε Ελλάδα και Ευρώπη έχουν από μία (1) επιτελική υπηρεσία, για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ);

3. Το πρόγραμμα ήταν από εθνικούς πόρους τελικά όπως λέει το έγγραφο που σας καταθέτω και όχι από ευρωπαϊκούς, όπως διατυμπανίζατε εδώ και καιρό;

4. Ανακοινώσατε έρευνα σε βάθος και εννοείται τα 400 πιστοποιημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ), τα οποία στοχοποιείτε και τα παρουσιάζετε μαζί με τους εργαζόμενους τους, περίπου ως παράνομους, ενώ η έρευνα θα πρέπει να γίνει καθ’ ύψος αφού το τηλεσκάνδαλο αφορά την συγκεκριμένη επιτελική υπηρεσία, τις επτά (7) «αδελφές» πλατφόρμες και πιο ειδικά δύο επιχειρηματίες και βέβαια την Κυβέρνηση;

5. Δώσατε προθεσμία από Παρασκευή έως Κυριακή για την υποβολή αιτήσεων από υποψήφιους για τις πλατφόρμες, προκειμένου να «διευκολυνθούν» οι 7 (4+3) που είχαν την πληροφόρηση;

6. Είναι αλήθεια ότι κάθε πιστοποιημένο ΚΔΒΜ, από τα 400 που δήλωσαν συμμετοχή ως πάροχοι, για 180.000 επιστήμονες, θα έπαιρνε κατά μέσο όρο 120 χιλ.€, ενώ ο κάθε επιχειρηματίας από τους δύο θα έπαιρνε τουλάχιστον 18 εκ. €;

7. Τελικά μπορούσαν να δοθούν τα 800€ για κάθε επιστήμονα αφού πρόκειται για εθνικούς πόρους;

8. Θα αξιοποιήσετε τα 500 εκ.€ του Υπ. Εργασίας από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τη στήριξη των ανέργων και εργαζομένων αλλά με πραγματικά προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων και προσόντων;

Το Κίνημα Αλλαγής θα επιδιώξει την πλήρη διαλεύκανση του τηλεσκανδάλου ακόμη και μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Α. ΠΟΥΛΑΣ: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ

Διαφάνεια και λογοδοσία με τη συμμετοχή της Βουλής για τις δωρεές ζήτησε ο Ανδρέας Πουλάς από το Υπουργείο Υγείας κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του.

Την ανάγκη διαχείρισης των χρημάτων των δωρεών προς το εθνικό Σύστημα Υγείας με την μέγιστη δυνατή αξιοπιστία, διαφάνεια και ακεραιότητα –αλλά και αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος- δημιουργώντας μία πολύτιμη παρακαταθήκη για το αύριο της χώρας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Ανδρέας Πουλάς, κατά τη σημερινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του στη Βουλή προς το Υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, ο κ. Πουλάς, αφού επεσήμανε για άλλη μία φορά ότι ο μεγάλος ήρωας στην αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι άνθρωποι που το υπηρετούν, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας επέλεξε ιδιωτική εταιρεία ορκωτών λογιστών χωρίς διαγωνισμό αλλά με απευθείας ανάθεση και η ίδια δέχθηκε χωρίς αμοιβή, ώστε να αναλάβει το σύνολο της διαχείρισης των δωρεών προς το ΕΣΥ, ζητώντας να μάθει για ποιό λόγο ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία στην επιλογή της εν λόγω εταιρείας, καθώς και για ποιον λόγο αντιμετωπίζεται διαφορετικά η διαχείριση του ειδικού λογαριασμού της ΙΦΕΤ από τις λοιπές δωρεές;

Στη συνέχεια ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε συγκεκριμένες πληροφορίες για το ποσό που έχει συγκεντρωθεί, πως έχει διατεθεί αυτό, καθώς και με ποια διαδικασία τελικά, θα γίνει η αξιοποίηση και διάθεση των δωρεών, χρηματικών και μη και πως διασφαλίζεται η διαφάνεια στη διαχείριση τους.

Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την αξιοποίηση των δωρεών είναι

 1. Καταγραφή των ελλείψεων στο Ε.Σ.Υ.
 2. Δημιουργία μίας ανεξάρτητης αρχής ώστε να δημιουργηθεί μια υποδομή διαχείρισης των δωρεών για κάθε μελλοντική περίσταση έκτακτης και επείγουσας εθνικής ανάγκης.
 3. Ενεργή συμμετοχή της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Με την υλοποίηση των προτάσεων μας θα δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, διαφάνειας και αξιοπιστίας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, με την εγγύηση της Ελληνικής Βουλής.»

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.