ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΟΟΥ


0
(0)

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον ρ/σ   “Παραπολιτικά Fm” στην εκπομπή «Καινούργια Μέρα» και στον Δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη.

ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΥΤΟ;

Μέχρι τώρα πήγαινε από μόνος του ο Τουρισμός,  για αυτονόητους λόγους,   που σχετίζονται με την Ελλάδα, τις ομορφιές της, την φιλοξενίας μας, τον πλούσιο πολιτισμό μας και την ιστορία μας. Αλλά και μια σειρά συγκυριών της ευρύτερης γειτονίας, που σχετίζονται με την αστάθεια που είχαμε και στο κομμάτι της Βόρειας Αφρικής και στην Ανατολική Μεσόγειο. Πήγαιναν πολύ καλά τα νούμερα και για αυτό λόγο στηρίζαμε όλοι αυτή την προσπάθεια.

Τώρα αυτό που έχει συμβεί, έχει προκύψει από την κοκορομαχία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ . Κακώς ασχολούμαστε τόσο πολύ με το σποτ, σε κάποιον μπορεί να αρέσει και σε κάποιον άλλο όχι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει νερό στον μύλο της ΝΔ, κάνει συνέχεια γκάφες, θα πρότεινα στα στελέχη του  ΣΥΡΙΖΑ να περιμένουν πρώτα να δουν τί ανακοινώσεις βγάζει το Κίνημα Αλλαγής, να είναι σίγουροι ότι υπάρχει θέμα,  και μετά να μας ακολουθούν, το έχουν κάνει εξάλλου πολλές φόρες  στο παρελθόν από τα voucher μέχρι τις ΠΝΠ του κ. Βρούτση.

Το ζήτημα είναι ότι θα έπρεπε να  παρθούν πιο γενναία μέτρα.

Πρώτον όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα,  εκεί η Ελλάδα πέτυχε να είναι η ασφαλέστερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Έπρεπε να έχουμε μια σειρά οικονομικών μέτρων που θα στήριζαν τα ξενοδοχεία, τις επιχειρήσεις, τα εστιατόρια. Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και στο φαγητό, στήριξη των εργαζομένων και υγειονομική ασφάλεια αντί για ζώνες,  καθώς και κίνητρα για κοινωνικό τουρισμό στους έλληνες που βρίσκονται εντός συνόρων.

Αυτό ήταν κάτι που προτείναμε εμείς από την πρώτη στιγμή, σας θυμίζω ήταν σε συνεννόηση και με το ΣΕΠΕ και με όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του Τουρισμού και είναι αυτό το οποίο ζητάνε οι επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν.

Τα προβλήματα είναι τεράστια και πρέπει να στηρίξουμε την βαριά μας βιομηχανία.  Ακούω την κουβέντα που γίνεται για να αλλάξουμε την οικονομία μας, να βρούμε άλλες λύσεις.  Πρέπει να δούμε όμως και τα δεδομένα του δανεισμού, και αυτά τα δεδομένα λένε πως δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο. Αν η κυβέρνηση έχει παρει απόφαση να ανοίξει τα σύνορα μας στους τουρίστες, θα πρέπει να ενισχύσει και τις τουριστικές επιχειρήσεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Εμείς έχουμε στηρίξει την ανάγκη να ανοίξει ξανά η οικονομία, αλλά λέμε να προστατεύσομε και τους ανθρώπους μας.

Μου κάνει εντύπωση, που άνθρωποι που έχουν περάσει από κυβερνητικές θέσεις,  δεν γνωρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει κριτική. Εμείς κάνουμε κριτική για παράδειγμα,  στο γεγονός ότι αυτά τα 32 εκατ μπορούσαν να δοθούν για την τουριστική μας καμπάνια, με τρόπο διαφανή, διαυγή, να υπάρχουν αναρτήσεις στο διαύγεια.

Επειδή ασχολούμαστε και γνωρίζουμε από επικοινωνία, καταλαβαίνουμε τι σημαίνει κόστος για ένα βίντεο και μια καμπάνια.  Φαντάζομαι το γνωρίζουν και στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχουν κάνει πολύ ακριβές καμπάνια στο παρελθόν. Το θέμα είναι ότι επιλέγουν ένα δρόμο που θυμίζει τον δρόμο 2011-2015.

Για εμάς η ανάγκη είναι, μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού τώρα, για να προστατεύουμε και τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Δεν είναι αρκετά τα χρήματα που έχουν δοθεί για τον εσωτερικό τουρισμό, είναι ελάχιστα. Είναι σχεδόν τα ίδια που θα δίνονταν σε κανονική περίοδο,  εδώ χρειάζονται ευρύτερα κίνητρα.

Πρέπει όμως να είμαστε σαφείς,  πως υπάρχουν κανόνες που αφορούν κάθε έλληνα πολίτη.

Όπως σωστά η κυβέρνηση επέβαλε ένα πρόστιμο στη Μύκονο, εξίσου σωστά διαμαρτύρονται και όλοι έλληνες,  για τις εικόνες που είδαμε χθες  στον Πειραιά, στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, από τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όσους μας ακούν, ότι ο κορωνοιός είναι ακόμα εδώ, ο κίνδυνος για την υγεία μας εξακολουθεί να υπάρχει.

Επειδή κανείς δεν θέλει να επιστρέψει σε ένα lockdown,  πρέπει να τηρούμε τους κανόνες. Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε τέτοιου είδους κοινωνικές εκδηλώσεις, εν μέσω υγειονομικής κρίση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ALPHA (ΣΗΜΕΡΑ 09/06, 19:00)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, θα παραχωρήσει σήμερα στις 19:00 συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Τηλεοπτικού Σταθμού ALPHA με το δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ανακοίνωση Τομέα Συνταξιούχων Κινήματος Αλλαγής

ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Εμπαίζει τους συνταξιούχους η Κυβέρνηση συνεχίζοντας με επικοινωνιακά τρικ του αρμόδιου Υπουργού την αντιασφαλιστική πολιτική και μετά την ψήφιση τον Φεβρουάριο του νόμου Βρούτση που στην πράξη αποτελεί “μπαλώματα” στον απαράδεκτο νόμο Κατρούγκαλου.

Αντίθετα:

– Εντείνεται καθημερινά η ήδη προϊούσα αποδιοργάνωση του ΕΦΚΑ, με καταστροφικές συνέπειες στα έσοδα και σε αβάστακτη ταλαιπωρία των πολιτών.

– Η επαγγελλόμενη δήθεν διασφάλιση βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος υπονομεύεται περαιτέρω. Με αφορμή την πανδημία, μονιμοποιεί σταδιακά τις ελαστικές μορφές εργασίας και εισάγει το δόγμα «μισή δουλειά – μισός μισθός» Με καλπάζουσα την ανεργία η Κυβέρνηση πρόχειρα, άναρχα και μη στοχευμένα προχωρά σε μείωση ασφαλιστικών εισφορών θέτοντας βόμβα στις αντοχές στο Ασφαλιστικό.

– Στην εύλογη κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο και Δημόσιο διάλογο για οξύτατα συνταξιοδοτικά προβλήματα ο αρμόδιος Υπουργός επαναλαμβάνει ως άλλος αλχημιστής -για πάσα νόσο…- την προοπτική έκδοσης ψηφιακά των συντάξεων.

– Αυξάνονται ραγδαία οι καθυστερούμενες αποφάσεις συνταξιοδότησης, ανερχόμενες σε 160.000 για κύρια σύνταξη και 90.000 για επικουρικές τιμωρώντας τους χιλιάδες συνταξιούχους να διαβιούν στα όρια της φτώχειας και στην περιθωριοποίηση περιμένοντας για 2 και 3 χρόνια την οριστική συνταξιοδοτική τους και τα αντίστοιχα αναδρομικά.

– Επικαλείται ως άλλοθι η Κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει προσωπικό στον ΕΦΚΑ και ότι δεν έχουν δημιουργηθεί αντίστοιχα λογισμικά από την ιδιωτική εταιρία που από χρόνια έχει αναλάβει τη δημιουργία τους, αρνείται δε να υιοθετήσει ουσιαστικές λειτουργικές προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΙΝΑΛ για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων.

– Συνεχίζει να εμπαίζει η κυβέρνηση τους 70.000 συνταξιούχους στους οποίους έχουν λανθασμένα επιβληθεί πρόστιμα και προσαυξήσεις σε αναδρομικά ποσά πρότερης περιόδου. Παρά τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών για νομοθετική ρύθμιση προστίμων και προσαυξήσεων καθώς και παροχής δυνατότητας υποβολής τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων ανά έτος, η Κυβέρνηση προχώρησε με ανάλγητο τρόπο με δύο τροπολογίες – μια τον Φεβρουάριο και μια πρόσφατη μόνο στην παράταση της προθεσμίας εκκαθάρισης, παρατείνοντας την αγωνία και την αγανάκτηση των συνταξιούχων.

– Τιμωρεί η Κυβέρνηση 113.000 συνταξιούχους μη αποδίδοντάς τους για πάνω από ένα χρόνο το βοήθημα της ψευδεπίγραφα λεγόμενης από την προηγούμενη κυβέρνηση “13ης σύνταξης”.

 

  • Συνεχίζει η Κυβέρνηση την πολιτική των προηγούμενων Κυβερνήσεων να παρακρατεί στον ΕΦΚΑ το ανερχόμενο σε 30 εκατομμύρια ποσό από παρακρατήσεις για Κοινωνικό Τουρισμό εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων του ΟΑΕΕ στερώντας τους το δικαίωμα για ολιγοήμερες διακοπές σε μια περίοδο που παράλληλα υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας τουριστικής κίνησης.
  • Για πάνω από 3 έτη καθυστερεί η απόδοση των εξόδων κηδείας σε 46.752 αιτήσεις του ΟΓΑ, τα δε παραστατικά εκκαθάρισης πρόσφατα ταξιδεύουν σε τσουβάλια από τις κεντρικές υπηρεσίες προς τις περιφερειακές και τούμπαλιν.
  • Συνεχίζει η Κυβέρνηση την απαράδεκτη τακτική της προηγούμενης με την μη έκδοση νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων μετά την κατάργηση των αρχικών με τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, κρατώντας τους συνταξιούχους στο σκοτάδι σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών που καθορίζουν το ποσό της επαναϋπολογισθείσας σύνταξής τους.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός . Οι συνταξιούχοι που αποτέλεσαν το κύριο θύμα των μνημονιακών πολιτικών και της δημοσιονομικής προσαρμογής με κόστος πάνω από 68 δις ευρώ επί δεκαετία απαιτούν σεβασμό, λύση των προβλημάτων και όχι καθημερινή επικοινωνιακή κοροϊδία.

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ Χ.ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

Χαρά Κεφαλίδου: «Το Ν/Σ του Υπ. Παιδείας είναι η σίγουρη συνταγή για μια νέα γενιά ανελεύθερων, ημιμαθών, εξαρτημένων πολιτών, πολιτικών και πρωθυπουργών του “αύριο”»

Συζήτηση του Ν/Σ Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου Τομεάρχης Παιδείας & Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις».

«Δεν ήταν ούτε ο κατάλληλος χρόνος, ούτε ο κατάλληλος τρόπος για να κατατεθεί και να συζητηθεί ένα επιδραστικότατο Ν/Σ, με 15.000 σχόλια στη διαβούλευση εν μέσω πανδημίας και lockdown. Βολεύει μόνο ως αποδεικτικό επάρκειας της ηγεσίας του Υπουργείου προς εντελώς συγκεκριμένο αποδέκτη», σημείωσε η Χαρά Κεφαλίδου ως προς την επιλογή του χρόνου κατάθεσης του Ν/Σ.

«Το νέο στην Εκπαίδευση δεν θα έρθει σωρεύοντας γνωστικά αντικείμενα και στοίβες νέων εγχειριδίων. Οικοδόμηση γνώσεων, ανάπτυξη δεξιοτήτων, διαμόρφωση θετικών στάσεων, είναι το σύγχρονο περιεχόμενο του σχολείου. Στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, το σύνολο της διεθνούς εμπειρίας δείχνει αλλού από εκεί που κοιτάζει η Υπουργός».

«Αντί να είστε ένα βήμα πιο μπροστά νομοθετώντας με συναίσθηση των κοσμογονικών αλλαγών που μας προέκυψαν εσείς φέρατε ό,τι είχατε έτοιμο και οχυρωθήκατε πίσω από αυτό! Ας ήταν ανεπίκαιρο, πρόχειρο, με ελλείψεις, χωρίς ουσιαστικό διάλογο. Πόσο συνεπής είστε με όσα λέγατε προεκλογικά; Πόση συνέπεια υπάρχει σε μια νομοθετική πρωτοβουλία παράωρη, χωρίς όραμα, σοβαρό σχεδιασμό, υλοποίηση επιμέρους στόχων, ουσιαστική αξιολόγηση;».

«Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση είναι εδώ! Μας κοιτάει μέσα από τα συρτάρια του υπουργικού γραφείου από το 2010. Υποστηρίχθηκε, αγκαλιάστηκε και ψηφίστηκε από 256 βουλευτές σε αυτή την αίθουσα τον Σεπτέμβριο του 2010. Τολμάτε; Περιμέναμε να πιάσατε το νήμα από το 2014 και όχι να συνεχίζετε την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με μικρο-βελτιώσεις».

Κλείνοντας την ομιλία της η Χαρά Κεφαλίδου επισήμανε: «Τελικά αυτό που προτείνετε σήμερα είναι ένα σχολείο στεγνό, φτωχό, αναχρονιστικό, ανελεύθερο και κυρίως αναποτελεσματικό, που αφορά μόνο μέρος της μαθητικής κοινότητας. Ούτε κουβέντα για Τεχνολογική Εκπαίδευση, Ειδική Αγωγή και υποστηρικτικές δομές και πολιτικές. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που βίαια διέκοψαν τα Μνημόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν εδώ και χρόνια σε θέση εκκίνησης. Η Παιδεία είναι η πλέον επείγουσα και αναγκαία. Θα τολμήσετε;».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «9 ΣΤΙΣ 10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΠΙΧ ΙΙ. ΈΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;»

Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης καλεί την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό κ. Γεωργιάδη να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον δείκτη δανειοδότησης των επιχειρήσεων μέσω των δανείων από τα ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κατρίνης, μέσα από την δημοσιοποίηση των στοιχείων θα αντιληφθούν όλοι αν και κατά πόσο καλύπτονται οι ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων, τη στιγμή που οι αιτήσεις που κατατέθηκαν προσεγγίζουν τις 100.000.

« Όταν οι συνολικές αιτήσεις δανειοδότησης των επιχειρήσεων ξεπερνούν τις 100.000, αυτό σημαίνει ότι 9 στις 10 αιτήσεις έχουν απορριφθεί.

Όταν το ακριβές ποσό των αιτούμενων δανείων υπερβαίνει τα 12 δις ευρώ, αυτό σημαίνει ότι οι πόροι του ΤΕΠΙΧ ΙΙ δεν επαρκούν για να στηρίξουν τη ρευστότητα.

Περιμένω από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα ακριβή στοιχεία και κυρίως πόσες από τις επιχειρήσεις που εγκρίθηκε η δανειοδότηση τους είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους» τονίζει ο κ. Κατρίνης που κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Κατρίνης τονίζει επίσης ότι ενώ η κυβέρνηση θριαμβολογεί για την ταχύτητα έγκρισης των πρώτων 780 εκατ. ευρώ δανείων από τις τράπεζες μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, παρατηρούνται ελλείψεις στο 40% των αιτήσεων που έχουν αποσταλεί προς έγκριση στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, γεγονός που προκαλεί εύλογη ανησυχία για τον πραγματικό χρόνο εκταμίευσης των χρημάτων στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι στις 6 Μαϊου η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει προσωρινά το πρόγραμμα αφού είχαν υποβληθεί 32.000 αιτήσεις μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες λειτουργίας του προγράμματος, με το συνολικό αιτούμενο ποσό από τις επιχειρήσεις να υπερβαίνει τα 5,3 δις ευρώ έναντι 1,3 δις ευρώ διαθέσιμων πόρων στον αρχικό προϋπολογισμό της δράσης.

Μετά τις 20 Μαΐου , που η κυβέρνηση κάτω από την πίεση του Κινήματος Αλλαγής και των επιχειρήσεων, άνοιξε πάλι το πρόγραμμα, ανακοινώνοντας τη διεύρυνση του συνολικού προϋπολογισμού της δράσης στα 2 δις ευρώ, υποβλήθηκαν χιλιάδες ακόμα αιτήσεις που αποδεικνύουν ότι το πρόγραμμα είναι ανεπαρκές σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Σε δήλωση του, ο κ. Κατρίνης τονίζει:

Είναι φανερό ότι σε μια συγκυρία που το καθολικό αίτημα των επιχειρήσεων και της αγοράς είναι η ενίσχυση της ρευστότητας, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσεις σε αυτό το αίτημα.

Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία και θα έχει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

-Πόσες και ποιες επιχειρήσεις έτυχαν δανειοδότησης από το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, πότε υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα και τι ποσό εγκρίθηκε για την καθεμία από αυτές;

-Τι ποσοστό του αρχικά διατιθέμενου ποσού καλύφθηκε από τις αιτήσεις που υπεβλήθησαν ως τις 6 Μαΐου που έκλεισε το πρόγραμμα και έγινε η πρώτη αξιολόγηση;

-Για πόσες όσες από τις 72.000 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση δανειοδότησης μετά τις 20 Μαΐου, εγκρίθηκε η δανειοδότηση ;

-Με ποιο τρόπο σκέπτεται η κυβέρνηση να στηρίξει τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έμειναν εκτός ρευστότητας μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ;

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ

Θετική εξέλιξη η συμφωνία με την Ιταλία. Επόμενα βήματα, η Αλβανία και η Αίγυπτος

Αναμφίβολα ήταν μία θετική εξέλιξη η συμφωνία με την Ιταλία. Εδώ και πολύ καιρό ζητούσαμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνίες με τις όμορες χώρες. Θα πρέπει τώρα να συνεχίσει και με την Αλβανία και με την Αίγυπτο. Θέλουμε να δούμε όλες τις λεπτομέρειες να τις μελετήσουμε. Όμως, έχει αξία αυτή η συμφωνία πρώτα απ’ όλα γιατί δίνει το μήνυμα διεθνώς ότι η Ελλάδα κινείται στα πλαίσια του διεθνούς δίκαιου και απαντά στις παράνομες επιλογές της Τουρκίας. Αν ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες συμφωνίες δυσκολεύουμε την Τουρκία και δείχνουμε αποφασιστικότητα. Χρειάζεται από τη πλευρά μας να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και διαρκώς να δείχνουμε αποφασιστικότητα αν η Τουρκία περάσει από τα λόγια στην πράξη.

Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να χαράξουμε εθνική γραμμή στα εθνικά θέματα.
Κανείς στην Κυβέρνηση δεν έχει λευκή επιταγή.

Αν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δε μπορούμε να το επιτρέψουμε και θα το αρνηθούμε. Γι’ αυτό ακριβώς έχω ζητήσει πολλές φορές να συνεδριάσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών να χαράξουμε μία εθνική “κόκκινη γραμμή”, να εξηγήσουμε μεταξύ μας τι εννοούμε κόκκινη γραμμή, ποιά τα βήματα που πρέπει να κάνουμε, ποιο μήνυμά να περάσουμε στους εταίρους μας και διεθνώς. Δυστυχώς το ο αρνείται ο κ. Μητσοτάκης και κάποιοι συνεργάτες του προσπαθούν να το διακωμωδήσουν. Με βάζει σε μεγάλες σκέψεις αυτή η διακωμώδηση. Αισθάνομαι ότι όποιος δεν θέλει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν θέλει να δεσμευτεί. Θέλει να έχει τα χέρια του λυμένα. Θα στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: κανείς στην κυβέρνηση δεν έχει λευκή επιταγή.

Το προηγούμενο διάστημα όταν ο κ. Τσίπρας είχε επιλέξει να έχει τα χέρια του λυμένα υποχώρησε και έκλεισε τη συμφωνία των Πρεσπών όπως, όπως. Θα αισθανόμουν ασφαλής αν γνώριζα τα όρια πάνω στα οποία κινείται η Κυβέρνηση με μία κοινή γραμμή των περισσότερων δυνάμεων του Κοινοβουλίου. Δεν θα ήταν ασφάλεια μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά θα ήταν και μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι δεν θα δεχτούμε οποιαιδήποτε παραχώρηση και δεν θα είμαστε το βολικό παιδί να τους χτυπήσεις την πλάτη. Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να αποδεχτεί την πρόταση να χαράξουμε εθνική γραμμή να πετύχουμε ομοψυχία γύρω από τα εθνικά θέματα. Τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει να κάνει με τον Ερντογάν, αλλά ως χώρα έχουν συνολική αναθεωρητική πολιτική. Αρα θα συνεχίσουν να κάνουν τα πάντα για να υλοποιήσουν τις παράνομες βουλές τους .

Στη δεύτερη φάση της πανδημίας η Κυβέρνηση έστειλε μήνυμα χαλαρότητας

Η χώρα δεν αντέχει νέο lockdown. Θα είναι οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Δεν το αντέχουμε. Γι’ αυτό έλεγα ότι αυξάνεται η ευθύνη της κυβέρνησης σε αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας να μας κρατήσει ασφαλείς. Δυστυχώς ενώ στην πρώτη φάση όλοι ακολουθήσαμε οδηγίες, στη δεύτερη φάση υπήρξαν λάθη. Δόθηκε ένα μήνυμα ότι τελειώσαμε με την υπόθεση του κορωνοϊού. Σφυρίξαμε τη λήξη. Η Κυβέρνηση έδωσε μήνυμα χαλαρότητας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έδωσε το μήνα της χαλαρότητας όταν βγήκε να παρακολουθήσει συναυλία χωρίς προστασία. Έρχεται ο δήμαρχος της Αθήνας να κάνει εκδήλωση στην Ομόνοια χωρίς προφυλάξεις. Πριν από λίγες ημέρες δεκάδες άνθρωποι στον Πειραιά, μεταξύ των οποίων και κυβερνητικά στελέχη, συνωστίστηκαν στην εκκλησία χωρίς μάσκες και προφυλάξεις. Δεν υπήρξαν ξεκάθαρες οδηγίες. Τη μία χρειάζονται μάσκες, την άλλη δεν χρειάζονται. Ο κόσμος κατάλαβε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Είχα πει εδώ και καιρό ότι δεν πρέπει να πάμε από τη μία άκρη στην άλλη. Ο κίνδυνος είναι μπροστά μας. Να βρούμε τον τρόπο να επιβιώσουμε και να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Να θωρακιστεί η χώρα και ειδικά τα νησιά που επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του τουρισμού, δεν το έκανε η κυβέρνηση. Καθυστέρησε σημαντικά δεν προχώρησε στην θωράκιση των νησιών και στην ενίσχυσε του ΕΣΥ.

Ανεπαρκής ρευστότητα, λίγα κίνητρα, ελλιπής στήριξη στις επιχειρήσεις από την Κυβέρνηση.

Εμείς παρουσιάσαμε το ενδιάμεσο πρόγραμμά μας. Το λέμε ενδιάμεσο γιατί μεσολαβεί πριν από την ολοκληρωμένη παρέμβαση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα είναι η επόμενη φάση. Εμείς παρουσιάσαμε ότι χρειάζεται να κρατήσουμε για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία γιατί θα είναι δύσκολο να χτίσεις πάνω σε ερείπια. Τι να τις κάνεις τις εφεδρείες αν έχει καταρρεύσει το σύμπαν;

Τι δεν έκανε η κυβέρνηση; Πρώτα έπρεπε να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μειώνοντας το ΦΠΑ στην εστίαση και στη διαμονή. Το έκανε μόνο στις πορτοκαλάδες και στους καφέδες και όλοι νομίζουμε ότι το έκανε παντού. Η παραπληροφόρηση καλά κρατεί, αλλά κάποια στιγμή έρχονται όλοι αντιμέτωποι με την πραγματικότητα.

Είναι παρά πολύ λίγα τα χρήματα που δίνονται για ρευστότητα στην αγορά και λίγες οι επιχειρήσεις που θα έχουν την τύχη να λάβουν αυτό το οξυγόνο. Και υπάρχουν ερωτηματικά για τα κριτήρια που δίνονται αυτά τα χρήματα. Το να κάνει μηδενική την προκαταβολή του φόρου για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν και να την μειώσει στο 50% στις άλλες, δεν είναι κάτι που θα έχει οικονομικό κόστος. Αν δεν ανοίξουν οι επιχειρήσεις και μείνουν κλειστά τα ξενοδοχεία δεν θα εισπράξει τίποτα η Κυβέρνηση.

Δεν προέβλεψε να δώσει κίνητρα και στηρίξει επιχειρήσεις για να μπορέσει να έχει έσοδα. Η Κυβέρνηση κάνει την επιστροφή της προκαταβολής, αλλά πρέπει να είναι γενναία να αυξήσει το ποσό, διότι οι τράπεζες παρά τα μεγάλα λόγια δεν δίνουν δάνεια. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να πιέσει τις τράπεζες δεν αρκεί να το λέει. Μόνο 7.000 επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται από το ΤΕΠΙΧ. Πως θα σταθούν στα πόδια τους, πως θα αντέξουν και δεν θα βάλουν λουκέτο; Η Κυβέρνηση υλοποιεί το δόγμα της «μισή δουλειά, μισός μισθός» και δεν είναι προσωρινό. Εμείς παρουσιάσαμε πρόταση κοστολογημένη σε κοινοτικούς πόρους για να διαφυλάξουμε ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας χωρίς αλλαγή στους όρους εργασίας. Τι έρχεται και κάνει η Κυβέρνηση; Λέει 20% μείωση του μισθού σε όλους, μερική απασχόληση, κίνητρα για τη μερική απασχόληση για να υλοποιήσει το δόγμα της, μισή δουλειά μισός μισθός. Δεν είναι προσωρινό, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Και αν δεν στηρίξεις τις επιχειρήσεις για να διαφυλαχτούν οι θέσεις εργασίες, όχι μόνο μειώσεις μισθών θα έχουμε, αλλά και απολύσεις και δεν αντέχει να ξαναζήσει η κοινωνία μας τέτοια κρίση.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr