ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ


0
(0)

«Η κυβέρνηση χαράμισε τις θυσίες του ελληνικού λαού κατά την πρώτη φάση της πανδημίας για μία φωτογραφία στην Σαντορίνη. Το γεγονός ότι επέλεξε να ανοίξει τον τουρισμό χωρίς να λάβει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας στα σύνορα, με τεστ παντού, είναι κάτι το οποίο μας στοίχισε πάρα πολύ ακριβά. Θυμίζω πως στις αρχές Ιουνίου είχαμε κάτω από 10 κρούσματα την ημέρα και στη συνέχεια κατάφερε να έρθει στο Πήλιο μέχρι και ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον μέσω της Βουλγαρίας, πράγμα το οποίο δείχνει ότι ήταν απροστάτευτα τα σύνορά μας σε όλους όσους ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα από οποιαδήποτε χώρα που έχει ακόμα και lockdown και δεν μπορούσαμε να δεχτούμε πτήση! Αυτό πενταπλασίασε και εξαπλασίασε τα κρούσματα στα νησιά που είχαν τουριστική κίνηση, θα θυμάστε μία σειρά μεγάλων νησιών της χώρας μπήκε σε αυστηρή επιτήρηση με απαγορεύσεις και αυτό δυστυχώς στη συνέχεια, όσο περνούσε ο καιρός, οδήγησε αυτούς τους ανθρώπους να έρθουν στην ενδοχώρα και να έχουμε τα αποτελέσματα, για να πω ακριβέστερα τις συνέπειες που έχουμε σήμερα. Υπάρχει το τεράστιο ζήτημα στην Θεσσαλονίκη που καταλαβαίνω ότι από ώρα σε ώρα οδηγείται σε πολύ αυστηρό lockdown, με πολύ άσχημες συνέπειες και για την οικονομία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, αλλά φυσικά και με πολύ μεγάλους κινδύνους για την υγεία των πολιτών της Θεσσαλονίκης».

Τα μέτρα που θα ισχύσουν… μετά από 70 ώρες!

«Το ότι για παράδειγμα δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις από Περιφερειακή Ενότητα σε Περιφερειακή Ενότητα για να αποφύγουμε τη διασπορά, είναι ακόμα μία παραδοξότητα της σημερινής κυβέρνησης! Αναφέρομαι φυσικά και στη Θεσσαλονίκη και στα Γιάννενα και στις Σέρρες, αυτό είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι θα αντιμετωπισθεί μετά τις σημερινές ανακοινώσεις, αλλά και πάλι έχουν χαθεί κρίσιμες ώρες, τι σημαίνει θα εφαρμόσω lockdown από την Τρίτη; Δηλαδή, αυτές τις 70 80 ώρες δεν είναι κρίσιμες; Αυτό είναι ένα πράγμα το οποίο το αναρωτιούνται όλοι οι συμπολίτες μας, όταν τον άλλον του λες ότι θα πάρω μέτρα, αλλά θα τα πάρω μετά από τέσσερις μέρες, δυστυχώς αυτές τις τέσσερις μέρες μπορεί να έχουμε συμπεριφορές που εντείνουν το πρόβλημα».

«Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να πάρει μέτρα σε μία σειρά πολύ κρίσιμων δεδομένων ακόμα, κυρίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.»

Η σημασία των περισσότερων και δωρεάν τεστ.

«Χρειάζεται να γίνονται Rapid Τest σαν αυτά τα οποία έχουν γίνει την τελευταία εβδομάδα και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, σε πολίτες σε συγκεκριμένα σημεία που κρίνονται από τους επιστήμονες ότι έχουν υψηλό κίνδυνο, το οποίο έχει χαρακτήρα της τυχαιότητας, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αντιμετωπίσει και μία σειρά ζητημάτων. Επίσης χρειάζονται και εβδομαδιαία τεστ στους χώρους υψηλού κινδύνου. Αναφέρομαι στους υγειονομικούς, τα γηροκομεία της χώρας, σε μία σειρά από μέρη, στα οποία η πιθανότητα να ασθενήσει κάποιος μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην υγεία. Βλέπετε ότι μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι σε μία σειρά νοσοκομείων δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν οι υγειονομικοί. Αυτό αποτελεί κρίση και την κρίση αυτή θα κληθούμε να την αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες σε πολύ μεγαλύτερη ένταση. Ταυτόχρονα, χρειάζεται μέριμνα για την διατίμηση στην τιμή των τεστ και η κάλυψη του κόστους από τον ΕΟΠΠΥ. Το λέω αυτό, διότι για μία τετραμελή οικογένεια η οποία χρειάζεται να κάνει τεστ, μπορεί αυτό να σημαίνει μισό μηνιάτικο, κόστος που δεν μπορεί να το επωμιστεί κάθε ελληνική οικογένεια. Άρα, σε αυτή τη περίπτωση οφείλουμε με συνταγογράφηση να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τα τεστ και αυτό να είναι και ένα κίνητρο, αν θέλετε, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να κάνουν το τεστ».

Να στηριχθεί η μεσαία τάξη.

«Η Ελλάδα μετά την δεκαετή κρίση χρέους έχει να αντιμετωπίσει και αυτή την πολύ μεγάλη ύφεση η οποία έχει να κάνει με τον κορονοϊό και η κυβέρνηση παρουσίασε στο σχέδιο του προϋπολογισμού κάποια νούμερα τα οποία ήδη ο ένας μετά τον άλλον, οι ειδικοί, αλλά και κάποιοι υπουργοί, έχουν αρχίσει και αμφισβητούν. Θυμίζω ότι πριν από λίγες μέρες ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι πιθανότατα λόγω της κρίσης δεν θα πιάσουμε τα νούμερα τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Χρειάζεται λοιπόν ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο ενίσχυσης της μεσαίας τάξης. Χρειάζεται 100% μισθολογική κάλυψη των εργαζομένων μέχρι 1.000 ευρώ, οι οποίοι θα βγουν σε αναστολή, χρειάζεται επίδομα για κάθε άνεργο και χρειάζεται προφανώς και στήριξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και αγροτών, διότι δεν γίνεται διαφορετικά. Όλο αυτό είναι κάτι το οποίο προφανώς έχει κόστος, προφανώς δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά η κυβέρνηση δια του αρμοδίου κ. Σταϊκούρα είχε ανακοινώσει πριν από περίπου ένα μήνα ότι είναι έτοιμη και για δεύτερο lockdown. Επομένως, εδώ τώρα που υπάρχει η ανάγκη στήριξης των συμπολιτών μας, τώρα λοιπόν πρέπει να δοθούν χρήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι να έρχεται η κυβέρνηση να παίρνει χρήματα ή να παίρνει τις επιχειρήσεις από τους συμπολίτες μας κατά τον τρόπο με τον οποίο το κάνει μέσω του πτωχευτικού».

Ρυθμός Επικαιρότητας | 02.11.2020

Πανεπιστήμια: μεταρρύθμιση, κάρτα εισόδου και σεκιούριτι

Μια φασιστική επίθεση με στόχο τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου επιβεβαίωσε ότι ο νόμος που έφερε η ΝΔ είναι «φούσκα» και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα βίας στα πανεπιστήμια.

Θυμίζουμε ότι οι νόμοι που ψηφίστηκαν από το 1982 και μετά περιελάμβαναν διατάξεις που προέβλεπαν την παρέμβαση δημόσιας δύναμης (αστυνομίας) σε περιπτώσεις παράνομων ενεργειών στους ακαδημαϊκούς χώρους. Ιδιαίτερα όμως ο Ν 4009/2011 που ψηφίσθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή, κατοχύρωνε με το άρθρο 3 την ακαδημαϊκή ελευθερία και προέβλεπε ότι σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χωρών των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή ποινική νομοθεσία. Αυτό είχαμε επισημάνει το καλοκαίρι του 2019 στη σχετική συζήτηση στη Βουλή καυτηριάζοντας ταυτόχρονα την λογική των δύο άκρων. Ούτε αστυνομοκρατία ούτε μπάχαλο.

Γι’ αυτό και η Φώφη Γεννηματά είχε προτείνει τότε επαναφορά και βελτίωση των διατάξεων του νόμου 4009/2011 του ΠΑΣΟΚ για τη διοίκηση των πανεπιστημίων – τον οποίο είχαν ψηφίσει 253 βουλευτές – με εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας εισόδου και δημιουργία ασφάλειας (security) στους χώρους των πανεπιστημίων. Για την παράταξή μας είναι αδιαπραγμάτευτη η κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών που εξασφαλίζονται και μέσα από την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και ανομίας. Η Κυβέρνηση επέλεξε να ασχοληθεί επιφανειακά με το ζήτημα και να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα με …προκηρύξεις εντυπωσιασμού. Ποτέ δεν είναι αργά να αναγνωρίσουν το λάθος τους. Μπορούν και τώρα να υιοθετήσουν τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής. Περισσότερα ΕΔΩ

Πανδημία: στα ανεπαρκή μέτρα τους, απαντάμε με σχέδιο άμεσης εφαρμογής

Δυστυχώς, η κατάσταση με την πανδημία είναι πλέον εκτός ελέγχου. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες και δεν είπε τίποτα στο μήνυμά του το Σάββατο για τα λάθη και τις παραλείψεις, τη χαλάρωση και τον εφησυχασμό της κυβέρνησης. Ούτε για την ενίσχυση του ΕΣΥ ή την αντιμετώπιση του συνωστισμού στα Μέσα Μεταφοράς. Αντιθέτως, τα περιοριστικά μέτρα στα οποία προχωρεί η κυβέρνηση θα έχουν σκληρές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους ανέργους.

Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε την ολιγωρία και την ανικανότητα της κυβέρνησης να λάβει αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Καταθέτουμε, όμως, και προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, σε όλα τα επίπεδα:

α. Στη δημόσια υγεία με συνεχή δειγματοληπτικά τεστ, εβδομαδιαία τεστ στο υγειονομικό προσωπικό, διατίμηση των τεστ και κάλυψη του κόστους, ένταξη των ιδιωτικών κλινικών στον σχεδιασμό, άμεση πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού

β. Στην καθημερινότητα με ενεργοποίηση 300 οχημάτων μαζικής μεταφοράς, προσλήψεις οδηγών, ενοικιάσεις λεωφορείων, 50% τηλεκπαίδευση στα σχολεία και μείωση της διδακτέας ύλης, τήρηση μέτρων σε εκκλησίες και χώρους λατρείας, αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

γ. Στην εργασία με 100% κάλυψη των μισθών των εργαζομένων σε αναστολή μέχρι το ύψος των 1000 ευρώ, επίδομα για κάθε άνεργο, νέο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 3 δις στο 50%, προστασία των τηλεργαζομένων, στήριξη αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Που θα βρεθούν τα χρήματα; Από τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ μετά την χαλάρωση των κανόνων από την ΕΕ, από το απόθεμα της υπερφορολόγησης και από την ΕΕ με αξιοποίηση νέων πόρων ή προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης

Περισσότερα ΕΔΩ

Σάμος: Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση όλων των συνεπειών του σεισμού

Για μία ακόμη φορά, κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σεισμόπληκτο νησί, με επικεφαλής τους Γιώργο Καμίνη και Παναγιώτη Καρκατσούλη. Όπως δήλωσαν μετά την επίσκεψη, το θέμα δεν είναι να δοθούν μόνο αποζημιώσεις στους κατοίκους για να κάνουν επιδιορθώσεις ή να φτιάξουν ξανά την οικοσκευή τους. Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σημαίνει αντιμετώπιση όλων των συνεπειών του σεισμού. Χρειάζονται fast track διαδικασίες, ούτως ώστε οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να εγκατασταθούν στο νησί και να λύσουν τα προβλήματα επί τόπου. Περισσόετρα ΕΔΩ

Αγροτικές επιδοτήσεις: Το εθνικό απόθεμα του 2020 δεν μπορεί να κατανεμηθεί με διάτρητες διαδικασίες

Ένα σοβαρό θέμα έχει προκύψει μετά από καταγγελίες αγροτών για τη διαχείριση της κατανομής των επιδοτήσεων από το Εθνικό Απόθεμα τα έτη 2017, 2018 και 2019. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι η ίδια διάτρητη διαδικασία επιχειρείται και στην κατανομή του εθνικού αποθέματος του 2020. Αλλά αυτό πρέπει να σταματήσει. Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής, πρώτοι καταθέσαμε στη Βουλή λεπτομερή ερώτηση για τις παρατυπίες που αφορούν στα έτη 2017, 2018 και 2019 και στην ενιαία ενίσχυση (6/10/2020). Όμως, ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει απαντήσει ακόμα και η ερώτησή μας επιβεβαιώνεται. Το εθνικό απόθεμα του 2020 δεν μπορεί να κατανεμηθεί με την ίδια διάτρητη διαδικασία και πρέπει ν’ αλλάξει σήμερα. Περισσότερα ΕΔΩ

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.

Η κυβέρνηση στην αγωνία της να περισώσει την οικονομία χάνει και το παιχνίδι με τη δημόσια υγεία. Τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

Τα μέτρα που λαμβάνει είναι μέτρα πανικού. Κάνει κινήσεις χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Άφησε το χρόνο να περάσει καλλιεργώντας την πεποίθηση στους πολίτες ότι όλα βαίνουν καλώς.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Α. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουμε για το νομό Θεσσαλονίκης το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όριά του.

1. Από το σύνολο των διαθέσιμων ΜΕΘ του νομού (119), οι 74 είναι ΜΕΘ-COVID και οι 57 είναι ήδη κατειλημμένες από διασωληνωμένους ασθενείς. Οι δε νοσηλευόμενοι εκτιμώνται σε 297, από τους οποίους περίπου το 10% θα χρειαστεί ΜΕΘ. Τούτο συνεπάγεται πως μονάχα με τα υπάρχοντα δεδομένα είμαστε ήδη πάνω από τις δυνατότητές μας.

Επισημαίνουμε ότι δεν δημιουργήθηκαν νέες ΜΕΘ, αλλά μετετράπησαν υπάρχουσες σε ΜΕΘ covid.

2. Στα νοσοκομεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης πολλοί εργαζόμενοι είναι φορείς της νόσου, με το Παπανικολάου να έχει 63 εργαζόμενους εκτός νοσοκομείου (εκ των οποίων οι 51 είναι θετικοί στον ιό και οι υπόλοιποι σε καραντίνα) και το ΑΧΕΠΑ αντίστοιχα 41.

3. Η υποδομή που έχει δημιουργηθεί για τη διενέργεια τεστ δεν επαρκεί. Σύμφωνα με ενημέρωσή μας, σε νοσοκομείο αναφοράς και σε μία συγκεκριμένη ημέρα, υπήρξε λίστα 220 ατόμων για λήψη δείγματος και οι 60 έφυγαν από το νοσοκομείο λόγω μεγάλης αναμονής και ενός μόλις συνεργείου για την εξυπηρέτησή τους. Αν δε, λάβουμε υπόψη ότι η γενική κατάσταση επιβαρύνεται, είναι προφανές ότι το πρόβλημα θα διογκωθεί σε επικίνδυνο βαθμό.

Β. Γιατί φτάσαμε έως εδώ και ποιοι οι λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί για την Θεσσαλονίκη;

1)Η απόφαση για ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε προσωπικό και δρομολόγια πάρθηκε με καθυστέρηση, ενώ η Κυβέρνηση γνώριζε το τεράστιο συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη σε αυτόν τον τομέα και παρότι έχουμε επισημάνει σε κάθε τόνο την ολιγωρία της κυβέρνησης.

Ας μη κάνουν τον ανήξερο οι Υπουργοί γιατί τόσο με δικές τους αποφάσεις, όσο και αυτών του ΣΥΡΙΖΑ, ανέβηκε ο χρόνος ανανέωσης των οχημάτων από τα 12 χρόνια επί ΠΑΣΟΚ στα 20 χρόνια.

2)Άφησαν τον καθημερινό συνωστισμό των φοιτητών στους χώρους του ΑΠΘ ακόμη και το βράδυ.

Όπως και τον συνωστισμό σε διάφορες πλατείες και συγκεκριμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης που παραβίαζαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα (Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των καταστημάτων) με προκλητική απουσία των αρμόδιων αρχών.

3)Η απόφαση για σχολεία με συνωστισμό στις τάξεις και στην Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί στην αυξημένη μετάδοση του ιού .

4)Η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα και άφησε να διεξαχθεί κανονικά ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, με εκατοντάδες πολίτες να συνωστίζονται ασφυκτικά στην εκκλησία και τους ιερείς να μη φορούν μάσκα.

Γ. Αναγκαίος ένας νέος εθνικός σχεδιασμός

Σε όλη αυτή την επερχόμενη δίνη, το ΕΣΥ δίνει μία ηρωική μα άνιση μάχη στην πρώτη γραμμή να κρατήσει την Θεσσαλονίκη αλλά και την Ελλάδα όρθια.

Μονάχα που αυτό δεν φαίνεται πλέον να αρκεί. Αυτό που απαιτείται και προτείνουμε είναι ένας ενιαίος εθνικός σχεδιασμός, στον οποίο πρέπει να ενταχθεί όλο το υγειονομικό δυναμικό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Έτσι ώστε να υπάρξει κεντρικός συντονισμός με μετακινήσεις και ενίσχυση περιοχών όπου οι υγειονομικές υποδομές δεν επαρκούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά.

Απαιτείται μία task force που θα επιβλέπει, θα καταγράφει τα δεδομένα και θα αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο.

Γιατί αυτό που έρχεται δεν είναι μία ακόμη απειλή αλλά ένας πραγματικός πόλεμος. Σε αυτή τη μάχη είμαστε και θα είμαστε όλοι μαζί, από την ίδια όχθη, με τον ιό απέναντι.

Όσο μας αφορά θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις, όπως αυτό επιτάσσει ο θεσμικός μας ρόλος αλλά και το δημόσιο συμφέρον.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΡΜΑΙΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δελτίο Τύπου Γιώργου Μουλκιώτη και Βασίλη Κεγκέρογλου

Γιώργος Μουλκιώτης:

«Χαμένοι από χέρι οι μικροσυνταξιούχοι. Καμία πρόνοια γι’ αυτούς από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας και υπεύθυνου ΚΤΕ Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης, προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με την ανάγκη στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων της χώρας.

Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής επισήμανε εξ αρχής ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός 2004-2009 και η κρίση που αυτός προκάλεσε οδήγησαν σε δυσάρεστες

αποφάσεις, σε δύσκολες αποφάσεις που έχουν επηρεάσει όλο το φάσμα της κοινωνίας. Υποστήριξες δε ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέφερε αφενός δραματικές μειώσεις των κύριων, επικουρικών συντάξεών και του εφάπαξ βοηθήματος μέσω του νόμου Κατρούγκαλου, αφετέρου την κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. και των κατωτάτων ορίων σύνταξης που συνδυαστικά δημιουργούσαν ένα προστατευτικό δίκτυ και διασφάλιζαν μια αξιοπρεπή διαβίωση για περίπου 1.200.000 χαμηλοσυνταξιούχους που λάμβαναν σύνταξη μέχρι 500 ευρώ (με μέσο όρο μεταξύ τους γύρω στα 350 ευρώ).

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε τη λειψή 13ης σύνταξη που για ψηφοθηρικούς λόγους θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ προεκλογικά υποσχόταν τη διατήρηση της, δεν επαναφέρει το ΕΚΑΣ ούτε κάποιο σύστημα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ με αυθαίρετες ερμηνείες των αποφάσεων του ΣτΕ, που τις νομοθέτησε μάλιστα, στερεί από 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους τα αναδρομικά από τις περικοπές των Δώρων και των επικουρικών του διαστήματος 2015-2016.

Ο Ιωάννης Βρούτσης, στην τοποθέτησή του, πιστός στην στρατηγική τροφοδότηση του κοινωνικού αυτοματισμού και αδιαφορώντας για τους μικροσυνταξιούχους, ανέφερε ότι οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι ρεαλιστικές. Επιπλέον, υποστήριξε ότι το διαβόητο βοήθημα που θέσπισε το 1996 το ΠΑΣΟΚ, το ΕΚΑΣ, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες οικονομικού εκτροχιασμού της χώρας (!!!) και δεν άφησε κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε μελλοντική μόνιμη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Βασίλης Κεγκέρογλου:

«Αυξάνονται οι εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές, και η Κυβέρνηση αδιαφορεί»

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών συντάξεων και την άμεση καταβολή της προσωρινής σύνταξης σε όλους.

Συγκεκριμένα ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε τεκμηριωμένα στην εξέλιξη των εκκρεμών κύριων συντάξεων: 105.000 τον Ιανουάριο 2019, 125.075 τον Ιούλιο 2019, 165.000 τον Μάρτιο 2020 , ενώ σήμερα υπολογίζονται σε 183.000 περίπου. Σε αυτές προστίθενται 110.000 περίπου εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικών συντάξεων. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική, αφού από τους ανωτέρω συμπολίτες μας που αναμένουν τη σύνταξή τους συχνά έως και 5 ή 6 χρόνια, λιγότεροι από το 25% παίρνουν προσωρινή σύνταξη.

Καθώς η παραπάνω εξέλιξη έχει δημιουργήσει έντονο κοινωνικό πρόβλημα στους χιλιάδες συνταξιούχους και έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ίδιους και τις οικογένειες τους, ο κ. Κεγκέρογλου ρώτησε τον υπουργό να ξεκαθαρίσει πόσες είναι τελικά οι εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές, και γιατί – δεδομένης της μεγάλης καθυστέρησης απονομής συντάξεων- δεν φροντίζει το Υπουργείο να παρέχει άμεσα και με απλή διαδικασία σε όλους προσωρινή σύνταξη.

Ο Υπουργός, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κεγκέρογλου για την ερώτηση του, κρύφτηκε πίσω από το χρονοδιάγραμμα που έχει σκοπό να εφαρμόσει για τις εφεξής υποβαλλόμενες αιτήσεις συνταξιοδότησης, χωρίς ωστόσο να περιγράφει κάποιο σοβαρό σχέδιο για τις εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Ο κ. Βρούτσης επέλεξε στην πρωτολογία του να αναλωθεί σε διάφορες άλλες εκκρεμότητες που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ (έξοδα κηδείας, ληξιπρόθεσμες οφειλές, εφάπαξ κ.λπ.). Μετά από πίεση του κ. Κεγκέρογλου ανακοίνωσε στη Βουλή τον αριθμό μόνο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων κύριας σύνταξης: 119.568 τον Σεπτέμβριο του 2020 και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα καθιστά υποχρεωτική τη δημοσιοποίηση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης!!! Με άλλα λόγια, ο κ. Βρούτσης απέφυγε να ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης (οι οποίες είναι περίπου 183.000, εκ των οποίων οι 119.568 ληξιπρόθεσμες) και το κυριότερο: μας είπε ότι κρύβει εδώ και μήνες τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων, ακόμη και από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής που τις ζητάει με συνεχείς επιστολές προς τον ΕΦΚΑ, γιατί δεν υπάρχει σχετικός νόμος που να τον «υποχρεώνει» να ενημερώνει τη Βουλή των Ελλήνων και την κοινωνία!!! Τέλος, δεν έκανε καμία αναφορά στο δεύτερο καίριο ερώτημα του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με την ανάγκη άμεσης απονομής προσωρινής σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους!!!

ΤΟΜΕΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΩΝ

Σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δείχνει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γίνει συνεχιστής των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ για την Βιομηχανία Ζάχαρης και να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα με τους “ενοχλητικούς “ παραγωγούς τεύτλων τελειώνοντας με την καλλιέργεια .

Γιατί πώς αλλιώς μπορούν να εξηγηθούν οι διθυραμβικές δηλώσεις αυτοθαυμασμού της πολιτικής του για το μέλλον της βιομηχανίας και των τευτλοπαραγωγών όταν οι ίδιοι οι παραγωγοί νοιώθουν εξαπατημένοι και αγανακτισμένοι με την προσκόμιση των τεύτλων σε εξευτελιστικές τιμές. Οι παραγωγοί είναι έξαλλοι διότι βλέπουν ότι οι τιμές που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο από την Βιομηχανία προκειμένου να αποφασίσουν την καλλιέργεια δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που «αναγκάζονται» σήμερα να παραδώσουν την παραγωγή τους. Είναι πολύ χαμηλότερες και οι παραγωγοί ζημιώνονται σημαντικά. Είναι σε οικονομικό αδιέξοδο.

Είναι απορίας άξιο πώς μέσα στην κρίση της πανδημίας που ανέδειξε τα προβλήματα της διατροφικής ασφάλειας και επάρκειας για τη χώρα, η κυβέρνηση επιλέγει τελικά με τις πράξεις της και την πολιτική της ,την εξαφάνιση της παραγωγής στη χώρα ενός στρατηγικού τροφίμου της ζάχαρης και της καλλιέργειας ζαχαροτεύτλων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η φετινή παραγωγή ζαχαρότευτλων δεν πάει για παραγωγή ΖΑΧΑΡΗΣ,αλλά για ζωοτροφή ή βιοαέριο.

Προς τη λοιπόν οι πανηγυρισμοί του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την δήλωσή του “Το σχέδιο για τη σωτηρία της τευτλοπαραγωγής στην Ελλάδα συνεχίζεται και πιστεύω ότι από χρόνο σε χρόνο θα πηγαίνουμε καλύτερα” μάλλον ήθελε να πει αυτό που πραγματικά γίνεται με πρωταγωνιστή τον ίδιο Το σχέδιο για τη “εξαφάνιση” της τευτλοπαραγωγής στην Ελλάδα συνεχίζεται και πιστεύω ότι από χρόνο σε χρόνο θα πηγαίνουμε χειρότερα”.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Κ. Σιορίκης και Λ. Σκούλος, πρόεδρος και γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, ο Απ. Ραυτόπουλος, πρόεδρος του σωματείου τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ – ΟΣΥ, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ο Κ. Κουλούρης, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και του σωματείου τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ – ΟΣΥ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Χ. Γκόκας και Α. Πουλάς, καθώς και ο Γραμματέας του Τομέα Μεταφορών Κ. Κόκκορης.

Μετά τη συνάντηση, η Φώφη Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αδιαφορία της Κυβέρνησης για τον πολίτη γίνεται επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία του. Έξι μήνες αδράνεια, δεν έκανε απολύτως τίποτα για τον απαράδεκτο συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας. 300 περίπου οχήματα παρέμεναν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και τεχνικών.

Έπρεπε να φθάσουμε στο κόκκινο, για να προκηρύξουν στις 30/10 προσλήψεις οδηγών και τεχνικών.

Επιτέλους οφείλουν να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα τώρα.

Να προμηθευτούν άμεσα ανταλλακτικά.

Να γίνουν οι προσλήψεις οδηγών και τεχνικών με fast track διαδικασίες.

Να προχωρήσει η ανανέωση του στόλου των οχημάτων.

Μέχρι τότε να υπάρξει συντονισμός του ΟΑΣΑ με τις δημοτικές συγκοινωνίες και αστικές συγκοινωνίες της περιφέρειας ώστε να ενσωματωθούν προσωρινά στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών για να αντιμετωπισθεί ο συνωστισμός».

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΝΕΑ LOCKDOWN ΚΑΙ ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΟ ΕΣΥ

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, στην εκπομπή «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» με τους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο.

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση φέρνει νέα lockdown και ασφυξία στο ΕΣΥ.

Υπάρχει προχειρότητα στον τρόπο λήψης μέτρων και αυτό αποδεικνύεται από τα λεγόμενα των ίδιων των κυβερνητικών παραγόντων.

Πριν από ένα μήνα ο κ. Μητσοτάκης και μια σειρά υπουργών του έλεγαν ότι δεν υπάρχει σενάριο lockdown κατηγορηματικά είτε σε κεντρικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο.

Δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο πορεύθηκε η κυβέρνηση άφησε τρύπες που οδήγησαν στο lockdown της Θες/νίκης και των Σερρών με ανοιχτό το ενδεχόμενο και για την Αττική πιά και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο για τους πολίτες υγειονομικά και οικονομικά.

Αυτή τη στιγμή από τις 119 κλίνες ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης οι 74 κλίνες είναι ΜΕΘ covid από αυτές οι 57 είναι ήδη κατειλημμένες ενώ υπάρχουν 297 διασωληνωμένοι λόγω covid.

Αυτό σημαίνει πως πολύ γρήγορα θα γεμίσουν.

Παράλληλα σε συναγερμό έχει τεθεί το νοσοκομείο “Παπανικολάου” στη Θεσσαλονίκη μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 24 θετικών κρουσμάτων κορονοϊού στο προσωπικό του νοσοκομείου.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τα εύκολα λόγια να πάρει μέτρα γιατί η ανεπάρκεια και η φοβικότητά της την έχει οδηγήσει σε αυτά τα αδιέξοδα που βιώνουμε όλοι μας.

ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΡΑΣ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ, ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΚΤΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Σε συνέχεια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στην Έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια η Χαρά Κεφαλίδου, τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

Οι αθλιότητες στο γραφείο του Πρύτανη του ΟΠΑ και η χθεσινή ανακοίνωση νέας δέσμης μέτρων από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό είναι η βροντερή παραδοχή ότι η κατάργηση του ασύλου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019 από τη ΝΔ δεν απάλλαξε τα ΑΕΙ από τα τεράστια προβλήματά τους. Ήταν μια επικοινωνιακή προσπάθεια εντυπώσεων και μόνο. Δεν έλυσε κανένα από τα προβλήματα της Παιδείας και της πολιτικής ανεπάρκειας, των όσων με τόσες τυμπανοκρουσίες ψήφισαν. Το είχαμε επισημάνει από τότε αναλαμβάνοντας μεγάλο πολιτικό κόστος. Οι θέσεις μας λοιδορήθηκαν και στοχοποιήθηκαν.

Ο φόβος, η ατολμία και η συρρίκνωση της ελευθερίας, εξακολουθούν να είναι διάχυτα στα ΑΕΙ. Τόσο που ξεπερνούν τη δημοκρατική ευθύνη των Πανεπιστημιακών αρχών, που προτιμούν να παραμένουν απαθείς ή να κάνουν τους ανυποψίαστους μπροστά στην εξόφθαλμη κατάλυση της Δημοκρατίας από κάθε είδους ρωμαλέους μπαχαλάκηδες και συλλογικότητες.

Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει από το 2011 (N. 4009/2011 – ΠΑΣΟΚ – Νόμος Διαμαντοπούλου). Η πολιτική βούληση έλειπε. Επί Αρβανιτόπουλου ξεκίνησε η αποδόμησή του και επί ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε η κατάργηση μιας προοδευτικής μεταρρύθμισης.

Επανερχόμαστε ελπίζοντας ότι η Κυβέρνηση αυτή τη φορά θα ακούσει όσα διαχρονικά και με συνέπεια υπερασπιζόμαστε. Θέλουμε:

– ελεύθερα, ασφαλή, Δημοκρατικά Πανεπιστήμια

– βελτίωση του Ν.4009/2011 για τη Διοίκηση των Πανεπιστημίων

– ιδιωτική φύλαξη των Πανεπιστημίων, που θα το αποφασίζει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα και

– κάρτα εισόδου των ανθρώπων που έχουν σχέση με το Πανεπιστήμιο.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 03.11.2020

Φ. Γεννηματά: Έξι μήνες κυβερνητικής αδράνειας στα μέσα μεταφοράς

Ο συνωστισμός και η κακή ποιότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Το επισημαίνουμε από την πρώτη στιγμή και με κάθε ευκαιρία. Ειδικά για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου η πανδημία έχει εξαπλωθεί επικίνδυνα, η Κυβέρνηση έχει πλήρη ευθύνη για την αδράνεια του τελευταίου εξαμήνου. Όπως δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά μετά από τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, “300 περίπου οχήματα παρέμεναν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και τεχνικών. Έπρεπε να φθάσουμε στο κόκκινο, για να προκηρύξουν στις 30/10 προσλήψεις οδηγών και τεχνικών”. Για να συμπληρώσει ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα, όπως προμήθεια ανταλλακτικών, προσλήψεις οδηγών και τεχνικών με άμεσες διαδικασίες, ανανέωση του στόλου των οχημάτων και συντονισμός του ΟΑΣΑ με τις δημοτικές και περιφερειακές συγκοινωνίες στο μεσοδιάστημα, ώστε να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός. Περισσότερα ΕΔΩ.

Κορονοϊός: το ΕΣΥ καταρρέει στη Θεσσαλονίκη

Η κατάσταση με την πανδημία στη Θεσσαλονίκη είναι δραματική. Τα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν ότι το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όριά του: από το σύνολο των διαθέσιμων ΜΕΘ του νομού (119), οι 74 είναι ΜΕΘ-COVID και οι 57 είναι ήδη κατειλημμένες από διασωληνωμένους ασθενείς. Οι δε νοσηλευόμενοι εκτιμώνται σε 297, από τους οποίους περίπου το 10% θα χρειαστεί ΜΕΘ. Επισημαίνουμε ότι δεν δημιουργήθηκαν νέες ΜΕΘ, αλλά μετετράπησαν υπάρχουσες σε ΜΕΘ covid. Επίσης, στα νοσοκομεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης πολλοί εργαζόμενοι είναι φορείς της νόσου και η υποδομή που έχει δημιουργηθεί για τη διενέργεια τεστ δεν επαρκεί.

Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες ευθύνες:

1) Η απόφαση για ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε προσωπικό και δρομολόγια πάρθηκε με καθυστέρηση, ενώ η Κυβέρνηση γνώριζε το τεράστιο συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη.

2) Άφησαν τον καθημερινό συνωστισμό των φοιτητών στους χώρους του ΑΠΘ, ακόμη και το βράδυ. Όπως και τον συνωστισμό σε διάφορες πλατείες και συγκεκριμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης που παραβίαζαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα – σε αντίθεση με την πλειοψηφία των καταστημάτων – με προκλητική απουσία των αρμόδιων αρχών.

3) Η απόφαση για σχολεία με συνωστισμό στις τάξεις και στην Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί στην αυξημένη μετάδοση του ιού.

4) Η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα και άφησε να διεξαχθεί κανονικά ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, με εκατοντάδες πολίτες να συνωστίζονται ασφυκτικά στην εκκλησία και τους ιερείς να μη φορούν μάσκα.

Αναδεικνύεται λοιπόν ότι η ηρωική και άνιση μάχη που δίνει το ΕΣΥ στην πρώτη γραμμή δεν αρκεί. Χρειάζεται ένας ενιαίος εθνικός σχεδιασμός, στον οποίο πρέπει να ενταχθεί όλο το υγειονομικό δυναμικό του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Απαιτείται μια task force που θα επιβλέπει, θα καταγράφει τα δεδομένα και θα αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο.

Συνταξιούχοι: Έρμαιο στις διαθέσεις του Υπουργείου Εργασίας

Η ΝΔ συνεχίζει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ με τις δραματικές μειώσεις των κύριων, επικουρικών συντάξεών και του εφάπαξ βοηθήματος μέσω του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και την κατάργηση του ΕΚΑΣ και των κατωτάτων ορίων σύνταξης που συνδυαστικά δημιουργούσαν ένα προστατευτικό δίκτυ και διασφάλιζαν μια αξιοπρεπή διαβίωση για περίπου 1.200.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Επίσης, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε τη λειψή 13η σύνταξη που για ψηφοθηρικούς λόγους θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προεκλογικά υποσχόταν τη διατήρηση της. Δεν επαναφέρει το ΕΚΑΣ ούτε θεσπίζει κάποιο σύστημα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων. Ενώ με αυθαίρετες ερμηνείες των αποφάσεων του ΣτΕ, στερεί από 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους τα αναδρομικά από τις περικοπές των δώρων και των επικουρικών του διαστήματος 2015-2016.

Ο αρμόδιος υπουργός θεωρεί, όμως, ότι οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι ρεαλιστικές. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι το ΕΚΑΣ – που είναι έργο ΠΑΣΟΚ από το 1996 – είναι ένας από τους κύριους παράγοντες οικονομικού εκτροχιασμού της χώρας! Και δεν άφησε κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε μελλοντική μόνιμη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, αυτές ήταν 105.000 τον Ιανουάριο 2019, 125.075 τον Ιούλιο 2019, 165.000 τον Μάρτιο 2020, ενώ σήμερα υπολογίζονται σε 183.000 περίπου. Σε αυτές, προστίθενται 110.000 περίπου εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικών συντάξεων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να περιμένουν συχνά έως και 5 ή 6 χρόνια και λιγότεροι από το 25% να παίρνουν προσωρινή σύνταξη. Ο κ. Βρούτσης κρύφτηκε πίσω από το χρονοδιάγραμμα που έχει σκοπό να εφαρμόσει για τις εφεξής υποβαλλόμενες αιτήσεις συνταξιοδότησης, χωρίς να περιγράφει κάποιο σοβαρό σχέδιο για τις εκκρεμείς συντάξεις, ενώ αποφεύγει να ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης και κρύβει εδώ και μήνες τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων, ακόμη και από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής! Το θέμα αναδείξαμε κοινοβουλευτικά. Περισσότερα ΕΔΩ

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Σκυταλοδρομία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος των τευτλοπαραγωγών

Δεν περιμέναμε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης θα συνεχίσει τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως: σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας, επιλέγει να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα με τους «ενοχλητικούς» παραγωγούς. Ο ίδιος μπορεί να αυτοθαυμάζεται για την πολιτική του, αλλά οι παραγωγοί αισθάνονται εξαπατημένοι και αγανακτισμένοι με την προσκόμιση των τεύτλων σε εξευτελιστικές τιμές. Οι τιμές που ανακοινώθηκαν το Φεβρουάριο από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης δεν έχουν καμία σχέση με αυτές στις οποίες αναγκάζονται σήμερα οι παραγωγοί να παραδώσουν την παραγωγή τους και να περιέλθουν σε οικονομικό αδιέξοδο. Περισσότερα ΕΔΩ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.