‘’ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΛΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ’’

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 4 Ιουνίου 2020 by energinews (admin)

Ο Απ. Πάνας- Ειδικός Αγορητής στο σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ ‘’Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα’’:

Με την τοποθέτησή του ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής στην συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με θέμα ‘’Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα’’, ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Απόστολος Πάνας, μίλησε για ένα σχέδιο νόμου που ναι μεν έρχεται να καλύψει κενά του παρελθόντος και να αντιμετωπίσει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αλλά επί της ουσίας δε δίνει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του αγρότη.

Τη στιγμή που, λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού, όλες οι κατηγορίες αγροτικών δραστηριοτήτων επλήγησαν οριζόντια, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φέρνει ένα σχέδιο νόμου που δεν ανταποκρίνεται στις επιτακτικές ανάγκες του αγρότη, μη δίνοντας λύσεις ρευστότητας, που είναι το βασικό πρόβλημα σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Αντιθέτως ρυθμίζει θέματα σημαντικά μεν, όπως το θέμα των βοσκοτόπων, η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, ζητήματα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, θέματα της αλιείας και της προστασίας των αλιευμάτων, εισάγει για πρώτη φορά το Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο και ρυθμίζει τα περί ανάκτησης των αγροτικών ενισχύσεων κατ’ εκτέλεση αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κος Πάνας εστίασε την κριτική του στο ότι δε δίνονται για άλλη μια φορά απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που έχει απευθύνει το Κίνημα Αλλαγής ιδίως κατά την κρίση του κορονοϊού και απασχολούν τον αγρότη στην καθημερινότητά του. Όπως π.χ. πότε θα ολοκληρωθεί η περιβόητη αναδιάρθρωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αφομοιώσει τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στις αγροτικές εκτάσεις; Προ ολίγων ημερών στη Χαλκιδική, καταστράφηκε από το χαλάζι το 50% των καλλιεργειών. Τί θα γίνει, ακόμη, με τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία; θα υπάρξει άμεση καταβολή των αποζημιώσεων του 2019 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα; θα υπάρξει ταχύτερη καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων ή πώς θα αξιοποιηθεί το ποσό των 446 εκ. ευρώ που επιστρέφεται στην Ελλάδα με αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Βουλευτής Χαλκιδικής καταλήγει: ‘’Πρόκειται για νομοσχέδιο ναι μεν σε θετική κατεύθυνση, από το οποίο ωστόσο απουσιάζει η καινοτομία και η ουσιαστική προαγωγή του ρόλου του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία. Περιμένουμε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να υλοποιήσει επιτέλους το πρόγραμμά του και να προχωρήσει σε τομές που θα δώσουν πραγματική πνοή και αναπτυξιακή ώθηση στον πρωτογενή τομέα της χώρας, τον κλάδο της οικονομίας που αποτελεί τη διέξοδο από την κρίση, το θεμέλιο λίθο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης. ’’

Αναλυτικά η Τοποθέτηση του κου Πάνα είχε ως εξής:

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα ‘’Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα’’

‘’Ευχαριστώ Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ένα σχέδιο νόμου με θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ένα νομοσχέδιο 31 άρθρων που θα συζητηθεί σε δύο συνεδριάσεις!!

Γεγονός που προκαλεί πραγματικά εντύπωση τη στιγμή που άλλα πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας νομοσχέδια συζητήθηκαν σε μία μόνο συνεδρίαση, με προφανή πολιτική σκοπιμότητα.

Όπως και με προφανή σκοπιμότητα τεχνιέντως η Κυβέρνηση επέλεξε να καταθέσει ένα νομοσχέδιο για τα αγροτικά θέματα σε αυτή τη χρονική συγκυρία που επί της ουσίας δεν έχει να προσδώσει κάτι καινούργιο στον πρωτογενή τομέα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής αυτό το διάστημα των 10 μηνών θητείας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχουμε σταματήσει να αναδεικνύουμε τις παθογένειες που αναχαιτίζουν την πρόοδο του αγρότη και του αγροδιατροφικού τομέα εν γένει στη χώρα.

Έχουμε αναδείξει χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κλάδο και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του αγρότη όπως:

ν)το υψηλό κόστος παραγωγής και ειδικά της ενέργειας,

ν)η υπερφορολόγηση των αγροτών και η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το αγροτικό εισόδημα,

ν)η ανυπαρξία στοιχειώδους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και η έλλειψη ρευστότητας,

ν)η στοχοποίηση της κτηνοτροφίας και η έξαρση των ελληνοποιήσεων,

ν)η μη προσαρμογή του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και η ανυπαρξία στοιχειώδους προετοιμασίας για τις αυξανόμενες ζημιές από την κλιματική αλλαγή ενώ έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο χρόνος πληρωμής των αποζημιώσεων,

ν)η αδιαφορία ή αδυναμία εφαρμογής στοιχειωδών κανόνων στην αγορά προϊόντων με αποτέλεσμα οι παραγωγοί γάλακτος, ελαιόλαδου, βάμβακος και άλλων προϊόντων να είναι έρμαια εναρμονισμένων πρακτικών που συνοδεύεται και από πολύ μεγάλο χρόνο για την εξόφληση των τιμολογίων πώλησης των προϊόντων τους,

ν)η μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή και αποτυχία της δακοκτονίας τα τελευταία χρόνια, που απαξιώνει την ελαιοκαλλιέργεια και μειώνει το εισόδημα των παραγωγών.

ν)η καθυστέρηση αξιοποίησης των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 αφού:

-δεν έχουν προχωρήσει σε πολλές περιοχές ακόμη τα σχέδια βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων,

-τα εγγειοβελτιωτικά έργα για τη μείωση του κόστους της άρδευσης καθυστερούν,

-καθυστερεί η δημιουργία δικτύων εμπορίας των προϊόντων,

-καθυστερούν τα προγράμματα για την προστασία από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής,

-υπήρξε αποτυχία των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας,

-δεν ξεκίνησε το αναγκαίο μέτρο για τους γεωργικούς συμβούλους. Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από νέους να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα δεν αξιοποιείται από την Κυβέρνηση.

ν)η αδυναμία στήριξης των συμφερόντων των προϊόντων της χώρας στην ΕΕ και στις διεθνείς συμφωνίες, καθώς και η προστασία των ΠΟΠ προϊόντων, όπως η φέτα και η προστασία από υπό αθέμιτες προϋποθέσεις εισαγωγές ελαιόλαδου,

ν)Η μη εκπόνηση του αναγκαίου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα όχι μόνο για την ανάπτυξή του, αλλά και την είσπραξη των κοινοτικών ενισχύσεων την περίοδο 2021-2027.

Προτείνουμε παράλληλα λύσεις και εναλλακτικές πρακτικές, μέσα από ένα συνεκτικό πρόγραμμα.

Είμαστε από τους πρώτους που μίλησαν για την πράσινη ανάπτυξη, την ευφυή γεωργία, την εκπαίδευση του αγρότη σε νέες καλλιεργητικές μεθόδους, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την έγκαιρη προστασία των αγροτικών συμφερόντων από αυτές.

Έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ότι επιδίωξή μας ήταν πάντα ο πρωτογενής τομέας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία της χώρας, ο αγρότης να αντιμετωπίζεται από το Κράτος σαν επαγγελματίας με αξιοπρεπές εισόδημα, με προοπτικές εξέλιξης και όχι να βρίσκεται στα μετόπισθεν της κοινωνίας, παραγκωνισμένος και υποτιμημένος.

Η ελληνική ύπαιθρος ήταν ανέκαθεν το στήριγμα και ο συνεκτικός κρίκος των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

Την περίοδο της κρίσης, ωστόσο, προστέθηκαν και άλλες παράμετροι.

Με τη συνολική αναδιάταξη του οικονομικού μοντέλου λειτουργίας της χώρας και την επανεξέταση των παραγωγικών προοπτικών ανάπτυξης, ο πρωτογενής τομέας φαίνεται να αποτελεί ο κατεξοχήν κλάδος στον οποίο πρέπει να επενδύσουμε αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση.

Την κρίση και της προηγούμενης δεκαετίας αλλά και την νέα κρίση που βιώνουμε, αυτή που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Μπροστά στα εκάστοτε οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, η αγροτική παραγωγή μπορεί να αναπροσαρμόζεται και με τα κατάλληλα εκπαιδευτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία να αποτελέσει κερδοφόρα λύση, προσοδοφόρα διέξοδος.

Δε μπορούμε λοιπόν να μη μιλήσουμε επ’ αφορμή του εν λόγω νομοσχεδίου, για τη συνολική πολιτική της Κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα τους τελευταίους δέκα μήνες.

Διότι, δεδομένου ότι το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου αποτελεί μια συρραφή διαδικαστικών ρυθμίσεων και τροποποιήσεων του ήδη υφιστάμενου πλαισίου χωρίς να αναιρούμε την θετική συμβολή πολλών εξ’ αυτών των τροποποιήσεων στην αντιμετώπιση πολλών γραφειοκρατικών αγκυλώσεων,

η διήμερη συζήτηση θεωρούμε ότι προσφέρεται για ανάδειξη των προβλημάτων του αγροτικού τομέα που διογκώνονται και λόγω της κρίσης του κορονοϊού και χρονίζουν και που η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει φανεί ανεπαρκής ως προς την αντιμετώπισή τους.

Από την πρώτη στιγμή λοιπόν τοποθέτησής μας επί του εν λόγω νομοσχεδίου, εστιάσαμε την κριτική μας στην επιλογή της χρονικής στιγμής κατάθεσής του, με δεδομένο ότι η θεματολογία του δε λύνει το βασικό πρόβλημα του αγρότη αυτή τη στιγμή που είναι ένα : η απουσία επαρκούς χρηματοδότησης.

Κύριε Υπουργέ,

Τα 150 εκατ. Ευρώ που διέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης, χαρακτηρίστηκαν από το Κίνημα Αλλαγής ‘’σταγόνα στον ωκεανό’’, κοινώς ‘’ψίχουλα’’ και δικαίως…

Καθώς δεν υπάρχει καμία παράλληλη ρύθμιση για τις πάγιες υποχρεώσεις των αγροτών που τρέχουν (φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, λειτουργικά έξοδα, κόστος παραγωγής), ενώ για τις υπόλοιπες πληττόμενες κατηγορίες επαγγελματιών έχουν εξαγγελθεί μέτρα ελάφρυνσης για να μπορούν να λειτουργήσουν.

Ο αγρότης είναι επαγγελματίας δεύτερης και τρίτης κατηγορίας;

Εσείς, κύριε Υπουργέ, είπατε από την πρώτη στιγμή ότι τα μέτρα στήριξης θα κατευθυνθούν στους αγρότες που πραγματικά πλήττονται.

Μάλιστα.

Μπορείτε σήμερα μετά από δυόμιση μήνες κρίσης, να πείτε με ασφάλεια ποιες κατηγορίες αγροτών δεν έχουν πληγεί;

Μπορεί να μην έχουν πληγεί όλες το ίδιο.

Το ακούμε αυτό.

Αλλά έχουν πληγεί ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως σε κάποιο βαθμό.

Τα 150 εκατ. Ευρώ αρκούν για στηρίξουν τον κόσμο αυτό;

Οι κτηνοτρόφοι ήταν οι πρώτοι πληττόμενοι με την αδυναμία πώλησης των αμνοεριφίων και του συνόλου των προϊόντων τους το Πάσχα.

Οι αλιείς στη συνέχεια, με την αδυναμία πώλησης των αλιευμάτων τους στους χώρους εστίασης και στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Σας έχουμε απευθύνει ερωτήματα και για το σύνολο των αγροτικών κλάδων και για τον καθένα επιμέρους, προτείνοντας παράλληλα λύσεις.

Όλο αυτό το διάστημα ερχόμαστε και σας ασκούμε κριτική, έχοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες προτάσεις για τον αγροτικό κόσμο.

Δυστυχώς όμως όχι μόνο τις δικές μας προτάσεις δε μπορείτε να εφαρμόσετε αλλά δεν έχουμε δει να εφαρμόζετε ούτε καλά καλά το πρόγραμμα της Κυβέρνησής σας στον αγροτικό τομέα.

Πού είναι η περιβόητη αναδιάρθρωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, για την οποία τόσο λόγο και εσείς ο ίδιος έχετε κάνει;

Το θέμα που ρυθμίζει το εν λόγω νομοσχέδιο είναι η στελέχωση της νομικής του υπηρεσίας, ούτε λέξη για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης του κανονισμού.

Σαφώς και πρέπει να υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για την επαρκή στελέχωση της νομικής υπηρεσίας ενός οργανισμού με τέτοιο όγκο θεμάτων.

Αλλά δε μπορεί να είναι αυτό το πρωτεύον ζήτημα όταν ιδίως τα ακραία καιρικά φαινόμενα καταστρέφουν ολοσχερώς αγροτικές εκτάσεις, πετώντας στον κάδο των αχρήστων τους κόπους μιας χρονιάς.

Πριν λίγες μέρες, στον τόπο μου, στη Χαλκιδική είχαμε χαλαζόπτωση που κατέστρεψε, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων των αγροτών, το 50% της καλλιέργειας.

Οι αποζημιώσεις των αγροτών από το καταστροφικό χαλάζι του περσινού Ιουλίου συνεχίζουν ακόμα να καταβάλλονται, μετά από 10 ολόκληρους μήνες.

Δε θα έπρεπε να υπάρχει ενεργοποίηση του μηχανισμού και επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας ώστε οι αγρότες που πλήττονται να αποζημιώνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να μπαίνουν ξανά στην παραγωγική διαδικασία;

Δε μπορεί ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ να παραμένει στα δεδομένα της προηγούμενης δεκαετίας, τη στιγμή που τα δεδομένα αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η τελευταία ουσιαστική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου του Οργανισμού έγινε με τον ν. 3877/2010 επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ.

Για το θέμα αυτό θα έπρεπε επομένως να υπάρξει ρύθμιση σε αυτό το νομοσχέδιο, αφού ο σκοπός του είναι να ρυθμίσει κενά και ελλείψεις του παρελθόντος που εμποδίζουν την ενάσκηση της πολιτικής από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Άλλο μεγάλο θέμα είναι η αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Τα τελευταία χρόνια δίνεται η μια παράταση μετά την άλλη και το πρόβλημα δε λύνεται.

Υπάρχουν φωνές αγροτών που λένε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια συνολική αλλαγή στη διαδικασία της συγκέντρωσης και κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Επίσης πολλοί μιλούν για αναγκαιότητα αλλαγής των πολεοδομικών σχεδίων από τους Δήμους, ενώ κατά κοινή ομολογία η ευθύνη ανήκει κατά κύριο λόγο στα δασαρχεία, τα οποία καθυστερούν αδικαιολόγητα στην διεκπεραίωση των διαδικασιών.

Λόγω αυτών των παλινωδιών και καθυστερήσεων, η διοίκηση του ΥΠΑΑΤ κατέληξε να ζητήσει την επιστροφή της ενίσχυσης που είχαν λάβει οι νέοι αγρότες και να τους καταστρέψει κυριολεκτικά την στιγμή που πλήττονται από την κρίση.

Επιπλέον, τα προβλήματα των νέων αγροτών δεν σταματούν εδώ, καθώς χαρακτηριστικά λένε ότι 10 μπαίνουν στο επάγγελμα, 9 βγαίνουν.

Δεν υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης, η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι περιορισμένη και τα κίνητρα διαρκώς φθίνουν.

Πού είναι λοιπόν επί της ουσίας το ενδιαφέρον του Κράτους για τον παραγωγό;

Για να συνοψίσουμε λοιπόν σε συγκεκριμένα ζητήματα, εκκρεμούν και περιμένουμε απαντήσεις σε μια σειρά από πρακτικά για τον αγρότη θέματα, τα οποία αναδείξαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου λήψης περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.

Μέτρα που θα διευκολύνουν την παραγωγή και θα δώσουν οικονομική ανάσα στον αγροτικό κόσμο όπως:

-η δανειοδότηση με χαμηλότοκα δάνεια ως κεφάλαια κίνησης, αξιοποιώντας αντίστοιχα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία,

-η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης που έχετε εξαγγείλει για τους ιχθυοκαλλιεργητές και γενικότερα για την αλιεία , με δεδομένο ότι οι εξαγωγές έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα;

– Τί θα γίνει, ακόμη, με τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία;

-Θα υπάρξει άμεση καταβολή των αποζημιώσεων του 2019 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα;

-Θα υπάρξει ταχύτερη καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, ώστε με χρήση προκαταβολών, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν την ταμειακή ρευστότητα που χρειάζονται;

-Θα αλλάξουν τα κριτήρια για την απόδοση των εξισωτικών αποζημιώσεων, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων;

– Πώς θα αξιοποιηθεί, το ποσό των 446 εκ. ευρώ που επιστρέφεται στην Ελλάδα, με αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενισχυθεί πραγματικά η αγροτική οικονομία και να επεκταθούν οι δυνατότητες αγροτικών δραστηριοτήτων και παραγωγής μέσω της αύξησης των βοσκήσιμων εκτάσεων;

– Από ποιο σκέλος του κρατικού προϋπολογισμού, τέλος, θα επιδοτηθούν οι κτηνοτρόφοι, καθώς έχετε εξαγγείλει ότι η εν λόγω κατηγορία αγροτών θα επιδοτηθεί από κρατικά κονδύλια, ενώ οι υπόλοιποι κλάδοι θα χρηματοδοτηθούν, (5.000 ευρώ/ αγρότη και 50.000 ευρώ/επιχείρηση), όπως ανακοινώσατε, από κρατικά κονδύλια;

Και αφού αναφέρθηκα στους κτηνοτρόφους, έναν από τους περισσότερο πληττόμενους αγροτικούς κλάδους το τελευταίο ιδίως χρονικό διάστημα, γιατί δεν προτείνατε με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο κάποια ευνοϊκή καινοτόμα ρύθμιση για την κτηνοτροφία;

Να αναφερθώ, τέλος, στο άρθρο 28 του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου με τίτλο ‘’μη συμμορφώσεις ως προς τη σήμανση των ενδείξεων Π.Ο.Π, Π.Γ.Ε., Ε.Π.Ι.Π.’’ το οποίο, όπως ισχυρίζεστε, αποτελεί καινοτομία.

Καινοτομία γιατί προβλέπει εκτός από διοικητικές και νέες ποινικές κυρώσεις για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, όπως αναφέρει το άρθρο.

Η παράταξή μας έχει αναδείξει με κάθε πρόσφορο μέσο το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων.

Έχουμε ζητήσει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ξεκινώντας από την εντατικοποίηση και αύξηση των ελέγχων των αρμόδιων αρχών και τη διασφάλιση της δημοσιότητας μέσω του ΕΦΕΤ.

Προφανώς και δεν διαφωνούμε με την αυστηροποίηση των προστίμων και με την ποινικοποίηση των ελληνοποιήσεων, θεωρούμε όμως ότι το νήμα πρέπει να το πιάσουμε από την αρχή και όχι από τη μέση ούτε από το τέλος φυσικά.

Χρειάζεται, επομένως, ολοκληρωμένο σχέδιο για την πάταξη του φαινομένου αυτού που αποτελεί πραγματική μάστιγα για το αγροτικό εισόδημα αλλά και για την προσπάθεια προστασίας των συμφερόντων του καταναλωτή.

Δεν αρκούν αποσπασματικές διατάξεις, είναι αναγκαία μια εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση επί του θέματος με το άνοιγμα ενός δημοσίου διαλόγου για αυτό το διαχρονικό πρόβλημα;

Ως προς τα ειδικότερα σημεία επί των άρθρων του νομοσχεδίου που για μας παρουσιάζουν ενδιαφέρον σχολιασμού, θα αναφερθώ σχετικά στη δευτερολογία μου. ‘’

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ VON DER LEYEN ΓΙΑ ΤΟ rescEU Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Εισηγητής και της νέας ενισχυμένης πρότασης Von der Leyen για το rescEU ο Νίκος Ανδρουλάκης

Τον Ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη επέλεξαν χθες το απόγευμα οι Επικεφαλής των Πολιτικών Ομάδων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, ως εισηγητή για τη νέα ενισχυμένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και το rescEU.

Όπως είχε δηλώσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula Von der Leyen στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το rescEU ήταν από τα προγράμματα που λειτούργησαν σωστά κατά τη διάρκεια της Πανδημίας. Πάνω από 60.000 Ευρωπαίοι πολίτες επέστρεψαν στις χώρες τους χάρη στον συντονισμό και τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού και χιλιάδες μάσκες και άλλος προστατευτικός εξοπλισμός αγορασμένος κατά 100% από την Ένωση εστάλη σε Ιταλία, Ισπανία και Κροατία μετά από αίτημά τους.

Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες τη νέα της πρόταση, η οποία σχεδόν τριπλασιάζει τον προτεινόμενο προϋπολογισμό στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ και ενισχύει τις εξουσίες κα τις δυνατότητές του ώστε να μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα σε μία νέα κρίση.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, οι επικεφαλής των πολιτικών δυνάμεων αποφάσισαν ομοφώνως να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του κ. Ανδρουλάκη στο ρόλο του εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για τη νέα πρόταση, όπως είχε γίνει και με την αμέσως προηγούμενη.

Ο κ. Ανδρουλάκης με αφορμή τη νέα πρόταση για την οποία ανέλαβε εισηγητής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υγειονομική κρίση έφερε την Ευρώπη στα όρια της. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, ένα εργαλείο αλληλεγγύης απέδειξε ότι εκτός από την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά και για την αντιμετώπιση πανδημίας. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της κρίσης είδαμε και τι πρέπει να διορθωθεί, ώστε την επόμενη φορά να είμαστε ακόμα καλύτερα προετοιμασμένοι και αποτελεσματικοί. Στόχος μου θα είναι να έχουμε τελειώσει με τις διαπραγματεύσεις μέχρι τον επόμενο χειμώνα ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να αντιδράσει σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υποτιμηθούν άλλοι κίνδυνοι όπως οι δασικές πυρκαγιές που κάθε χρόνο γίνονται όλο και πιο έντονες».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΥΛΗ

Ο Δημήτρης Παυλής ένας αγωνιστής της ζωής, πρωταγωνιστής στους δημοκρατικούς αγώνες, με πάθος για τον τόπο του και την Αυτοδιοίκηση, έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην Αρκαδία και την Τρίπολη, που τόσο αγάπησε και τίμησε με την προσφορά και το έργο του.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ

Για τα ελληνοτουρκικά:

Τους τελευταίους μήνες έχουμε παρατηρήσει μεγάλη κινητικότητα από την πλευρά της  Τουρκίας,  είναι ένα τμήμα μιας στρατηγικής που έχει η Τουρκία,  για να εξωτερικεύσει τα δικά της εσωτερικά ζητήματα αλλά ταυτόχρονα να ακολουθήσει και  έναν δρόμο τελείως αναθεωρητικό. Διότι εκτός από την εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού,  που κορυφαίες στιγμές ήταν αυτές που ζήσαμε  πριν από λίγους μήνες στον Έβρο αλλά έχουμε ζήσει αντίστοιχες κι με τα νησιά μας. Έχουμε αντίστοιχες προθέσεις με σαφήνεια διατυπωμένες,  και για αυτό που έκαναν στην ΑΟΖ της Κύπρου και με τις υπερπτήσεις και με το τερατούργημα της  συμφωνίας με την Λιβύη και φυσικά με την διακήρυξη, ότι μπορεί να κάνουν εξόρυξη και στην δικιά μας ΑΟΖ.

Αυτή η στρατηγική της Τουρκίας, είναι μια στρατηγική που σε επίπεδο λόγου δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη, θα πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη απάντηση με ενεργητική διπλωματία σε κάθε φόρουμ που υπάρχει στην Ευρώπη. Για το Κίνημα Αλλαγής είναι ξεκάθαρο πως οποιαδήποτε πράξη υπάρχει από την πλευρά της Τουρκίας , θα πρέπει να απαντηθεί με αντίστοιχη πράξη. Πράξη που εγγυάται, διασφαλίζει και προστατεύει τα δικά μας εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Ελλάδα είναι ειρηνική χώρα, είναι παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην ανατολική μεσόγειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με την Τουρκία που παραβιάζει συνέχεια το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες. Εμείς δεν έχουμε επιθετική διάθεση απέναντι σε κανένα, δεν θέλουμε να πάρουμε το έδαφος κανενός. Πρέπει όμως να απαντήσουμε άμεσα και αποφασιστικά σε όποιον επιχειρήσει να παραβιάσει τα σύνορα μας.

Αυτό είναι ξεκάθαρο από όλα τα πολιτικά κόμματα όλου του φάσματος.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων;

Έχει μεγάλο ρόλο και η αντιπολίτευση σε τέτοιες στιγμές. ‘Όσο αφορά το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, αντιλαμβανόμαστε ότι η πατρίδα είναι πρώτα και πάνω απ΄ όλα,  οι Έλληνες πολίτες είναι πρώτα και πάνω από όλα. Είναι σαφές ότι είμαστε έτοιμοι να συνεννοηθούμε με τα υπόλοιπα πολιτικά  κόμματα και να κάνουμε ό τι  χρειαστεί.

Αυτό, είναι αυτονόητο ότι ξεπερνά τα όρια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, το οποίο το έχει ζητήσει πάρα πολλές φορές η Φώφη Γεννηματά.  Οχι μόνο τώρα που τα ζητήματα με  την Τουρκία είναι σε έξαρση,  και απαιτείται συνεννόηση και για λόγους ουσίας αλλά και εικόνας και σημειολογίας. Αλλά και παλιότερα όταν αντίστοιχα ζητήματα είχαν προκύψει. Τότε ο κ. Τσίπρας δεν είχε ακούσει την πρόταση μας, για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και τώρα το ζητάει ίδιος.

Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, για να αντιληφθεί όλος ο κόσμος, η Ευρώπη και η Τουρκία ότι στην Ελλάδα συνεννοούμαστε μπροστά σε όσα κάνει η Τουρκία που είναι μια αναθεωρητική δύναμη.

Οι Έλληνες θέλουν να υπάρχει μια ενιαία στρατηγική, εμείς έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας, εκεί που οι παρατάξεις τελειώνουν, τα κόμματα τελειώνουν και μπαίνει το εθνικό συμφέρον.

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αντιληφθεί , ότι αφορά το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας, ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα και πιθανές κινήσεις της Τουρκίας. Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια σειρά λάθος κινήσεων από την κυβέρνηση που ξεκινούν από τις δηλώσεις αρμόδιου υπουργού του κ. Δένδια, στα ερευνητικά σκάφη της Τουρκιάς που υποτίθεται πως τα πήρε ο αέρας και ακόμα πιο πίσω στις αντιλήψεις της ΝΔ γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε κάθε περίπτωση, εμάς μας ενδιαφέρει να δούμε μια εθνική στρατηγική στην οποία όλοι μας θα έχουμε συνεισφέρει, για να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα.

Σχετικά με τη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ:

Το βασικότερο στοιχείο στην πολιτική ζωή του τόπου είναι η συνέπεια και πρέπει να είναι η συνέπεια. Επομένως όσον αφορά τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών,  είναι ευχάριστο ότι ο κ. Τσίπρας τώρα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να γίνει. Όταν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, δεν είχε προκαλέσει ένα συμβούλιο για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το γεγονός ότι μπαίνει και αυτός στην ίδια στρατηγική είναι κάτι που το βλέπουμε με ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε πάνω σε αυτό.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει πως η αυτόνομη πορεία του είναι αδιαπραγμάτευτη. Την έχουμε χαράξει όλοι μαζί ενιαία στο τελευταίο μας συνέδριο και την υπηρετούμε όλοι,  από την Πρόεδρο μας Φώφη Γεννηματά, το ισχυρό χαρτί της παράταξης όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις , μέχρι το τελευταίο στέλεχος. Όσο και αν θέλει η  προπαγάνδα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ,  να μας ετεροπροσδιορίζει , εμείς τις αποφάσεις μας τις έχουμε πάρει.

ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), το Κίνημα Αλλαγής επιλέγει τη σημερινή ημέρα για να ξεκινήσει τη σειρά ανοιχτών διαδικτυακών συζητήσεων στην πορεία προς την πολιτική και ιδεολογική του Συνδιάσκεψη. Ξεκινούμε από αυτή την εκδήλωση πιστοί στην δέσμευση μας, ότι το σχέδιο ανασυγκρότησης για την μετά την πανδημία εποχή θα βασίζεται στην Πράσινη Συμφωνία.

Προβάλλουμε την ανάγκη να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο με ρήτρες βιωσιμότητας για την απορρόφηση των χρημάτων που θα δοθούν από την ΕΕ και διαμορφώνουμε σε ανοιχτή γραμμή με τους φορείς της κοινωνίας και τους πολίτες τις θέσεις μας, το δικό μας σχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος, την ενέργεια, τις μεταφορές, την διαχείριση απορριμμάτων κλπ.

Στόχος του Κινήματος μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι να ανοίξει όλη την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης, ώστε να φιλοξενηθούν απόψεις, ιδέες και προτάσεις που θα συμβάλουν σε ένα προοδευτικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Ελλάδας μετά την πανδημία. Εκτός από βουλευτές, ευρωβουλευτές και στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, στις συζητήσεις θα συμμετέχουν ειδικοί, επιστήμονες, εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας, των κοινωνικών φορέων και της Κοινωνίας των Πολιτών. Οι συζητήσεις θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη μέχρι τα μέσα Ιουλίου και θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο, στην τελική πορεία για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη μας.

Μέσα από το διαδικτυακό αυτό «κάλεσμα» διαλόγου, το Κίνημα Αλλαγής απευθύνεται σε κάθε δημοκρατικό πολίτη, και φιλοδοξεί να επικαιροποιήσει τις θέσεις του, να ενισχύσει το προγραμματικό του «οπλοστάσιο» και να δώσει ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο στη νέα Αλλαγή, το νέο προοδευτικό κοινωνικό συμβόλαιο που έχει ανάγκη η χώρα.

Σε ό,τι αφορά στη σημερινή εκδήλωση, θα έχει τίτλο «Για μια Πράσινη Συμφωνία στην Ελλάδα» και θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα του Κινήματος Αλλαγής στο Facebook (https://www.facebook.com/kinimallagis/στις 18.00 μέχρι τις 19.30, με το εξής Πρόγραμμα:

  • Φώφη Γεννηματά – Πρόεδρος Κινήματος Αλλαγής (εισαγωγική τοποθέτηση)
  • Νίκος Χαραλαμπίδης – Επικεφαλής Greenpeace στην Ελλάδα
  • Παναγιώτης Θεοφανόπουλος – τ. Διοικητής ΟΣΕ
  • Αντώνης Μαυρόπουλος – Πρόεδρος Παγκ. Ομοσπονδίας Διαχείρισης Απορριμμάτων, Σύμβουλος Γ. Γρ. ΟΗΕ
  • Νίκος Ανδρουλάκης – Ευρωβουλευτής, Κίνημα Αλλαγής
  • Γιώργος Αρβανιτίδης – Κοινοβουλευτικός Υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής
  • Παρέμβαση: Γιώργος Αποστολόπουλος – Γραμματέας Τομέα Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής
  • Ερωταπαντήσεις
  • Κλείσιμο: Χάρης Δούκας – Γραμματέας Τομέα Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής

Συντονιστής: Πάρις Κουκουλόπουλος – Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής

 

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡ EŸ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ)

On camera

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, μετά τη συνάντησή της με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό

Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό για να αντέξουν τούτη την ώρα την πολύ δύσκολη απέναντι στο κυβερνητικό δόγμα που θέλει μισή δουλειά και μισό μισθό, φθηνή και απαξιωμένη εργασία.

Ο κλάδος του τουρισμού χρειάζεται ουσιαστικά μέτρα για την άμεση ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να αντέξει. Και μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μονάχα ανεπαρκείς εξαγγελίες.

* Επισυνάπτεται επιστολή-απάντηση του πρωθυπουργού της Ισπανίας προς την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής για τα θέματα του τουρισμού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ

Ανακοίνωση Τομέα Περιβάλλοντος Κινήματος Αλλαγής για την εκδήλωση στον Ποδονίφτη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, κόντρα στην κλιματική αλλαγή και στην έντονη βροχόπτωση που προηγήθηκε, η «εξερεύνηση» που διοργάνωσε ο Τομέας Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής στον ποταμό Ποδονίφτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και όλοι όσοι συμμετείχαν, έζησαν ένα ξεχωριστό απόγευμα αποκομίζοντας σπάνιες εικόνες και γνώσεις από τη φύση και την ιστορία της περιοχής.

Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης είναι ότι στα ποτάμια θα πρέπει να αποφεύγεται το τσιμέντο, να προτάσσονται οικολογικές μέθοδοι διαχείρισης και τα σκεπασμένα ρέματα σταδιακά να επανέλθουν στην επιφάνεια.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα τον αγώνα για την αναβάθμιση του Περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ανακοίνωση Τομέα Οικονομικών Κινήματος Αλλαγής

Οι Κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για το ποσοστό της ύφεσης στο Α’ τρίμηνο του 2020 (1.6% σε σχέση με Δ’ Τρίμηνο του 2019), αποδεικνύουν έλλειψη επαφής της με την πραγματικότητα.

Αν δεν βιάζονταν τόσο, θα είχαν προσέξει ότι στα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ περιλαμβάνεται η επίπτωση μόνο ενός 15θήμερου των περιοριστικών μέτρων. Που όλοι γνωρίζουμε ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη στο τρίμηνο που διανύουμε και στην συνέχεια.

Το ζήτημα επομένως δεν είναι να επιχαίρουμε ή να καταγγέλλουμε, για την πραγματικότητα της ύφεσης του Α’ και Β’ τριμήνου, και τα προβλήματα που αυτή γεννά στην οικονομία και στην εργασία. Αλλά να λαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα ανάταξης της οικονομίας και στήριξης των εργαζομένων. Ώστε να αποτρέπουμε τις δυσμενείς εξελίξεις.

Μέτρα όπως αυτά που έχει προτείνει στο Ενδιάμεσα Πρόγραμμά του το Κίνημα Αλλαγής.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.