Παρεμβάσεις του Νίκου Καραθανασόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ΕΡΤ1: ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 9 Ιουνίου 2022 by manos (seo)-admin

Η στάση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ τροφοδοτεί την τουρκική επιθετικότητας, σχολίασε στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης ο Νίκος Καραθανασόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Σημείωσε ότι οι «σύμμαχοι» δεν αναγνωρίζουν σύνορα και θύμισε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλούσε σε διάλογο την Ελλάδα και την Τουρκία για τον ελληνικό εναέριο χώρο μετά τις παραβιάσεις που έκαναν τουρκικά μαχητικά στην Αλεξανδρούπολη. Πρόσθεσε ότι είναι παράγοντες αποσταθεροποίησης στην περιοχή και ότι στόχος τους είναι η προώθηση της συνδιαχείρισης σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο που θέτει σε αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Χαρακτήρισε ψευδεπίγραφη την αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα κόμματα τάσσονται υπέρ των ευρωατλαντικών σχεδιασμών. Σημείωσε ότι οι λαοί δεν πρέπει να επιλέγουν στρατόπεδο ληστών και πως θα πρέπει να απεμπλακούν από αυτά.

Για την ακρίβεια στην ενέργεια σημείωσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης και εκείνα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγούν σε ανακούφιση του λαού διότι πρόκειται για μερική κάλυψη των τεράστιων απωλειών.

Επεσήμανε ότι το εργατικό-λαϊκό κίνημα πρέπει στοχεύσει στις αιτίες που είναι η πολιτική -όλων των κυβερνήσεων- της «απελευθέρωσης», της απολιγνητοποίησης και της «πράσινης» μετάβασης με πολύ ακριβό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής που περιλαμβάνει και το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή στον πόλεμο και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι στις αιτίες της ακρίβειας όπως η έμμεση φορολογία και η επεκτατική νομισματική πολιτική για ρευστότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους που είναι φαρμάκι για το λαό διότι αυξάνει τον πληθωρισμό.

Δηλώσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα μετά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Νάουσας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ημαθία, συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο Νάουσας Ν. Καρανικόλα.

Μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

 

Για τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Νάουσας

 

“Ήταν η πρώτη συνάντηση βεβαίως εδώ στη Νάουσα, μια ιστορική-ηρωική πόλη με ηρωικούς αγώνες, αλλά και με παρόν, με τους αγώνες των κατοίκων της για το καλύτερο. Είχαμε μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση από τον Δήμαρχο της πόλης, για τα ζητήματα που έχει ν’ αντιμετωπίσει ο δήμος. Εμείς θέσαμε την πάγια άποψη του ΚΚΕ, ότι οι αρμοδιότητες που δίνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στην τοπική διοίκηση, στους δήμους και στις περιφέρειες, αλλά κυρίως στους δήμους, δε συνοδεύονται από την αναγκαία χρηματοδότηση. Πάρα πολλές αρμοδιότητες, απ’ τη διαχείριση του υπέροχου δάσους της Νάουσας για παράδειγμα, μέχρι τα σχολικά κτήρια, τους τομείς της υγείας, τους δρόμους, κι άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ ο λαός της πόλης και πρέπει να τα επιλύσει το δημοτικό συμβούλιο και ο εκάστοτε δήμαρχος. Όμως η χρηματοδότηση είναι που φέρνει και ανθρώπινο δυναμικό που είναι απαραίτητο για να τελεστούν οι απαραίτητες υπηρεσίες στο δήμο, να γίνουν τα έργα και οι υποδομές που λείπουν, τα αναγκαία μηχανήματα κλπ.

Όλα αυτά είναι ένα πακέτο ζητημάτων που εμείς τα παλεύουμε. Θεωρούμε ότι κάνοντας αντιπολίτευση στην κεντρική εξουσία -αυτό πρέπει να κάνουν πιστεύουμε και τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια και όλοι οι μαζικοί φορείς- και στους δρόμους του αγώνα και μέσα στη Βουλή, παντού και έξω απ’ τα υπουργικά γραφεία, έτσι θα επιλύονται ζητήματα και θα’ ναι προς το καλό των συνανθρώπων μας, των κατοίκων και της Νάουσας και όλων των δήμων. Και όχι οι δήμοι να αποτελούν τον “σάκο του μποξ”, όπου εκτονώνεται κάθε φορά η λαϊκή δυσαρέσκεια, λόγω των σοβαρών αυτών προβλημάτων. Σε αυτή την πάλη, σε αυτόν τον αγώνα, το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί και μέσα στη Βουλή με ερωτήσεις, αναφορές, με δράσεις, αλλά κυρίως στους δρόμους του αγώνα”.

 

Σχετικά με το πρόγραμμα “θερμοστάτης” και τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση

 

“Δυστυχώς τα μέτρα αυτά, όχι απλά είναι ημίμετρα, δεν είναι καν ασπιρίνες. Διότι η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος που βιώνουμε, η οικονομική κρίση που είναι ξανά προ των πυλών -γιατί μιλάμε για μάλλον βαθιά ύφεση τα επόμενα χρόνια, το επόμενο διάστημα- έχει να κάνει και με την τιμή στην ενέργεια, η οποία μετακυλίεται στα πάντα: Στις μεταφορές, στη βιομηχανία, στα κοινωνικά αγαθά, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπου πάει ο εργαζόμενος, η εργαζόμενη, η νοικοκυρά να ψωνίσει και βλέπει να εκτινάσσονται και βεβαίως αυτό δεν ελέγχεται με αυτόν τον τρόπο.

Υπάρχουν προτάσεις. Το ΚΚΕ είναι υπέρ της αξιοποίησης όλων των μορφών ενέργειας. Και βεβαίως το ζήτημα είναι: “Ενεργειακή ανάπτυξη, πράσινη μετάβαση για ποιον;”. Θα είναι για τους πολίτες, για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα ή θα είναι για κάποιους μονοπωλιακούς ομίλους, που πάλι λυμαίνονται τον πλούτο αυτής της χώρας και καταστρέφουν τα δάση και καταστρέφουν το περιβάλλον κλπ;

Άρα, απ’ αυτή τη σκοπιά βλέπουμε εμείς το ζήτημα. Αξιοποίηση όλων των μορφών της ενέργειας, για να μην υπάρχει ενεργειακή εξάρτηση, για να μην υπάρχει ενεργειακή φτώχεια, για να μην υπάρχει η συνεχής ακρίβεια και οι ανατιμήσεις των προϊόντων, μαζί με μέτρα που έχουμε καταθέσει σε Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ, για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών. Νομίζουμε ότι είναι μια λύση και σε αυτό το δρόμο πρέπει να παλέψουμε όλοι σαν μια γροθιά”.

 

Για τα ελληνοτουρκικά

 

            – Ο Ερντογάν πιέζει όμως από την άλλη πλευρά. Περιμένουμε ένα θερμό καλοκαίρι; Πώς τα βλέπετε τα πράγματα;

“Το καλοκαίρι είναι ήδη θερμό. Υπάρχει όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπάρχει μεγάλη επιθετικότητα εκ μέρους της άρχουσας τάξης της Τουρκίας και του κυρίου Ερντογάν. Το ζήτημα είναι ότι οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης, με το να εμπλέκεται όλο και περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία, δηλαδή στην αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και τη Ρωσία αυτή τη στιγμή -γιατί ο πόλεμος δεν είναι ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία μόνο, είναι ανάμεσα σε δύο μεγάλα στρατόπεδα διεθνών καπιταλιστών της Ρωσίας και των ΗΠΑ απ’ την μια και του ΝΑΤΟ και των συμμαχιών τους αντίστοιχα- και βεβαίως την πληρώνει ο ουκρανικός λαός και οι άλλοι λαοί. Θα την πληρώσει και ο ελληνικός λαός αν συνεχίσουμε στην ίδια ρότα.

Στην ουσία τα όπλα που συνεχώς στέλνονται, τα οποία είναι μεγάλης αξίας όπλα, οδηγούν και σε μείωση της δυνατότητας άμυνας της χώρας μας. Αυτά τα θέσαμε χθες στη Βουλή και ο κ. υπουργός (Άμυνας) δεν απάντησε. Ήταν απαράδεκτος. Μάλιστα, ενέπλεξε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, των εν ενεργεία ανώτερων αξιωματικών, ότι κάνουν διαρροές. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτά που είπαν στις επιτροπές όλα τα κόμματα, και οι βουλευτές του ΚΚΕ, είναι δημοσιευμένα και από την ουκρανική πρεσβεία στην Ελλάδα, όπως έχουμε δημόσια πει. Είναι σε διεθνείς οργανισμούς, τα έχει το ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα και η Τουρκία αντίστοιχα, και Έλληνες και Τούρκοι αξιωματικοί και είναι πασίγνωστα ανά την οικουμένη. Πρόκειται για υπεκφυγή του υπουργού, δεν ήθελε να δώσει αυτά τα στοιχεία.

Αποδεικνύεται ότι αυτά που έδωσε ο Ριζοσπάστης, άλλες εφημερίδες, και που κατήγγειλαν οι βουλευτές είναι απολύτως ορθά. Και βεβαίως, αυτό το ζήτημα θα το πληρώσουμε. Το ΝΑΤΟ δεν είναι “προστασία και ασφάλεια”, έτσι όπως προβάλλεται από τους κυβερνητικούς ή από άλλα κόμματα. Αντίθετα, δημιουργεί προβλήματα. Διότι, να ξέρουμε ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έχουν στο επίκεντρό τους πως θα τραβήξουν την Τουρκία και τον Ερντογάν, ώστε να εξασφαλίσουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική του πτέρυγα και όχι βεβαίως να τον στείλουν στην αγκαλιά της Ρωσίας. Κι αυτό πρυτανεύει στις όποιες αποφάσεις τους. Άρα, πάλι ριγμένα θα είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τα δικαιώματα που έχει ο ελληνικός λαός”.

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 09/06/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ “ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ”

 

 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στη διάρκεια της περιοδείας του στην Ημαθία, επισκέφθηκε το εργοστάσιο “Ευρωπαϊκά Νηματουργεία – Βαρβαρέσος” και μίλησε στους εργαζόμενους.

 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αφού αναφέρθηκε στις συνεχείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων στην επιχείρηση, τόνισε: “Η απληρωσιά για τον εργαζόμενο είναι απαράδεκτο φαινόμενο. Ο εργάτης δουλεύει, παράγει, βγάζει τον πλούτο και πρέπει να απολαμβάνει το αποτέλεσμα του κόπου του. Αυτό είναι το φυσιολογικό, γιατί έχει οικογένεια, πρέπει να ζήσει ο ίδιος, η οικογένειά του, να σπουδάσει τα παιδιά του. Για να μπορεί να πάει στο γιατρό γιατί δυστυχώς όλα αυτά πληρώνονται, αφού ο ιδιωτικός τομέας έχει διεισδύσει και στην υγεία, όπως έγινε πολύ φανερό και με την πανδημία. Για να μπορέσει να έχει μια ανθρώπινη ζωή με καλό μεροκάματο, μισθό, επιδόματα που είναι κατοχυρωμένα με αγώνες.

Όλα αυτά εδώ και μια δεκαετία και πλέον τα παίρνουν πίσω. Ήταν η οικονομική κρίση και οι αντοχές που δεν είχε η οικονομία, όπου πληρώσαμε πολλά με  μνημόνια. Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν τα χρέη του κράτους, τα χρέη αυτών που “τα φάγανε” λόγω της πολιτικής των κυβερνήσεων με φορολογία, με ΕΝΦΙΑ, μειώσεις μισθών, εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικών παροχών. Είπαν ότι θα τελειώσει η δεκαετής οικονομική κρίση, που ήταν μεγάλη, βαθιά, θα έχουμε μια ανάκαμψη έστω μικρή και θα πάψουν να ισχύουν τα μνημόνια και οι αντεργατικοί νόμοι που μείωσαν τους μισθούς και εκτίναξαν το κόστος ζωής. Όμως βλέπουμε να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.

Μετά ήρθε η πανδημία, η νέα οικονομική κρίση, όπου πάλι τα μόνιμα υποζύγια ήταν οι εργαζόμενοι, εσείς οι ίδιοι, και μετά την πανδημία έρχεται και ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση που μπορεί να οδηγήσει και σε επισιτιστική κρίση. Οξύνονται τα προβλήματα, ανεβαίνει η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια, στο ρεύμα και ο λαός καλείται πάλι να τα πληρώσει.

 

Για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και τους εργαζόμενους της επιχείρησης “Βαρβαρέσου”

 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα των εργαζόμενων, λέγοντας: “Εμείς γνωρίζουμε τα προβλήματα της κλωστοϋφαντουργίας και ειδικότερα τα προβλήματα της επιχείρησης “Βαρβαρέσσου” και για την υποχρηματοδότηση και για μια σειρά προβλήματα που έχει κίνησης κεφαλαίου κλπ. Όμως πρέπει να ξέρουμε, ότι η χώρα μας παρότι μπορούσε να έχει ισχυρό κλάδο κλωστοϋφαντουργίας γιατί έχει τις πρώτες ύλες, όμως ο κλάδος αυτός απαξιώθηκε συνειδητά απ’ τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κι αυτές έχουν όνομα, ήταν η ΝΔ παλιότερα και σήμερα, ήταν το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε, ήταν διάφοροι συνεργαζόμενοι, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι στην ίδια ρότα.

Με το περίφημο Μάαστριχτ – φέτος έκλεισαν 30 χρόνια – έγινε η ΕΕ και ενταχτήκαμε πλήρως στην ΕΕ και νομισματικά και δημοσιονομικά και οικονομικά. Είχε τις 4 περίφημες “ελευθερίες”: ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, κίνησης εμπορευμάτων, ανθρώπινου δυναμικού, υπηρεσιών και αυτό οδήγησε σε αυτή την κατάσταση να μην υπάρχει καμία προστασία της ελληνικής παραγωγής, της αγροτικής παραγωγής, της κλωστοϋφαντουργίας, καμία προστασία του ανθρώπινου δυναμικού. Έτσι έκλειναν η μια μετά την άλλη, βιομηχανίες, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έκαναν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για να παράγουν αυτόν τον πλούτο, να βγάζουν τα προϊόντα. Ενώ άλλοι πήγαιναν στα Βαλκάνια, στη Βουλγαρία τις κλωστοϋφαντουργίες τους και τα κέρδη τους και άλλοι έκαναν “τρελά λεφτά” στο εξωτερικό σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Τα λέω αυτά – δεν είναι εκτός θέματος  – γιατί πρέπει να δούμε το συνολικό πρόβλημα και την κατάσταση που υπάρχει και να εξηγήσω έτσι τη θέση του ΚΚΕ  γιατί ο αγώνας της εργατικής τάξης, όλης της χώρας, ο ενωμένος, δυναμικός, αποφασιστικός και οργανωμένος αγώνας πρέπει να πάει μέχρι το τέλος. Δηλαδή πρέπει να πάει εκ βάθρων η αλλαγή αυτού του κοινωνικού πολιτικού συστήματος. Με τη ρότα που πάμε, με τις επιλογές που κάναμε πολλές φορές και ως λαός οδηγούμαστε σε αδιέξοδα μονοπάτια, γι’ αυτό βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση σήμερα.

Εμείς δεν θα σταματήσουμε να υπερασπίζουμε το δικαίωμά σας να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα μέχρι το τελευταίο ευρώ. Δεν θα σταματήσουμε να επιμένουμε και στη Βουλή, στους κυβερνώντες, σε όσους διοικούν την επιχείρηση ότι πρέπει να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο η μόνιμη και σταθερή πληρωμή του μισθού και να μην περνάνε μήνες με απληρωσιά. Λέμε ότι η δικαιοσύνη, η αστική δικαιοσύνη η οποία υπηρετεί τους νόμους των “μεγάλων”, τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις, να μην υπερασπίζεται μόνο τους μεγάλους εργοδότες, γιατί αυτό κάνει, αλλά να υπερασπίζεται και να σκύβει στον πόνο, στο δίκιο των εργαζομένων. Και όχι να βγάζει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες όπου κι αν γίνονται, όχι μόνο εδώ, παντού σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα μέσα σε λίγες ώρες για να μη μπορεί ο εργαζόμενος να διεκδικεί. Το μόνο όπλο που έχει ο εργαζόμενος είναι η απεργία, η στάση εργασίας, η διεκδίκηση, η συγκέντρωση, η σύσκεψη, η συνέλευση του σωματείου, όλες τις μορφές που αξιοποιεί το κίνημα. Ο αποφασιστικός λόγος είναι σε σας, γιατί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους, με τη συμμετοχή όλων πρέπει να αποφασίζουν πως θα παλεύουν.

Επίσης ο κρατικός μηχανισμός καταστολής δεν πρέπει να κινητοποιείται μόνο όταν ο εργάτης διεκδικεί το δίκιο του, για να πληρωθεί την απλήρωτη δουλειά του, γιατί αυτό γίνεται, ούτε να διώκονται οι συνδικαλιστές όπως ο πρόεδρος του σωματείου, άλλα μέλη της διοίκησης επειδή αγωνίζονται, επειδή διεκδικούν το δίκιο τους. Αυτή είναι απαράβατη θέση του ΚΚΕ.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι ούτε διέξοδος ούτε λύση είναι να κλείσει η επιχείρηση. Να διατηρηθεί η επιχείρηση αλλά πρέπει να φτάσουμε και στις επιλογές που πρέπει να κάνουμε. Γιατί κακά τα ψέματα, αυτή η εργασιακή ζούγκλα υπάρχει γιατί υπάρχει καπιταλισμός.

Ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός ιός, το πρόβλημα κι εκεί πρέπει να φτάσουμε. Η κοινωνία πρέπει να έχει άλλες δομές, άλλες αξίες, η παραγωγή πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένη, να ανήκει στην κοινωνία, να γυρνάει πίσω σ’ αυτούς που παράγουν, στους εργάτες στα εργοστάσια, στους αγρότες στη γη, στον επαγγελματία  αυτοαπασχολούμενο, τον μικροεπιχειρηματία που δεν ξέρει κατά που να κάνει με τα χρέη. Αυτός είναι ο λαός, όλοι οι άλλοι είναι οι λίγοι. Για να έχουν τα κέρδη τους, δυστυχώς αυτούς φοροαπαλλάσσουν. Οι εφοπλιστές και το μεγάλο κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι έχουν συνεχείς φοροαπαλλαγές ενώ ο εργάτης δεν έχει καμιά φοροαπαλλαγή. Όλοι οι μεγάλοι έχουν εξαίρεση απ’ το να πληρώνουν τη ΔΕΗ όμως ο εργάτης πρέπει να το πληρώσει γιατί θα του το κόψουν και οι αυξήσεις τρέχουν με την ενεργειακή κρίση.

Αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα σκεφτούμε, να τα συζητάμε στις συνελεύσεις  των σωματείων, και να επιλέγουμε αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά στην επίλυση του προβλήματος. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε τίποτα άλλο παρά να επαναλάβουμε την υπόσχεσή μας ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μείνει ανοιχτή η επιχείρηση και για να επιλυθούν τα ζητήματα και για να έχουν λόγο οι εργαζόμενοι. Να πληρώνονται στην ώρα τους, και να μη διώκονται και να μπορούν να διεκδικούν γιατί οι νόμοι, του Χατζηδάκη τώρα, του ΣΥΡΙΖΑ πριν, πιο πριν του ΠΑΣΟΚ, των άλλων της ΝΔ μας έχουν φέρει σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

 

Νότες αισιοδοξίας, οι εστίες αντίστασης!

Υπάρχουν εστίες αντίστασης, νότες αισιοδοξίας. Τα κατάφεραν οι συνάδελφοί σας στην COSCO, στο κινέζικο μονοπώλιο όπου υπάρχουν συνθήκες γαλέρας, και υπόγραψαν σύμβαση. Τα κατάφεραν στην e – food. Τα καταφέρνουν όσο μπορούν και διεκδικούν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ που ήταν για κλείσιμο πριν 5 χρόνια κι ακόμα είναι εκεί στη δουλειά τους και παλεύουν να πάρουν αυτά που δικαιούνται. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν εστίες αντίστασης.

Αισιόδοξη νότα είναι ότι το ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή εκατοντάδων πρωτοβάθμιων σωματείων, δεκάδων Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, κάνει την πανελλαδική του σύσκεψη στις 18 και 19 του Ιούνη όπου θα συζητήσει τέτοια ζητήματα, τα προβλήματα των εργαζομένων, πως θα τα διεκδικήσουμε, πως θα βρεθούν λύσεις, πως θα ανασυγκροτηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα, πως θα δυναμώσουν οι ταξικές δυνάμεις που έχουν προοπτική γι’ αυτό τον τόπο και μπορούν να κρατήσουν όρθιο και  τον εργαζόμενο λαό και τα δικαιώματά του και όχι αυτοί που υπονομεύουν ουσιαστικά το δίκιο, τον μισθό, τα δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Κι αυτούς τους ξέρετε ποιοι είναι.

 

ΑΘΗΝΑ 9/6/2022                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις & τα Σώματα Ασφαλείας: Απαράδεκτη ενέργεια της ηγεσίας της ΠΟΕΥΠΣ η προβολή της χούντας στο συνέδριο της

Η προβολή βίντεο του δικτάτορα Παπαδόπουλου στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ), το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας αποτελείται από δυνάμεις που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί μία απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια.

Είναι πραγματικά πρωτοφανές σε συνέδριο Ομοσπονδίας το οποίο θα έπρεπε να ασχολείται με την ανάδειξη και την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πυροσβέστες, να γίνεται προβολή του δικτάτορα Παπαδόπουλου και άλλων στοιχείων από την περίοδο της χούντας καλλιεργώντας με αυτό τον τρόπο απαράδεκτα αντιδραστικά αντανακλαστικά στους πυροσβέστες. Ο κόσμος κυριολεκτικά καίγεται κι αυτοί βάζουν τη χούντα και τον Παπαδόπουλο από την πίσω πόρτα.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο συνέδριο, βουλευτής και αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία, Νίκος Παπαναστάσης κατήγγειλε άμεσα το γεγονός και σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε επιδοκιμαζόμενος από αντιπροσώπους του συνεδρίου γι’ αυτή του τη στάση.

Οι δικαιολογίες που προσπάθησε να ψελλίσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ότι η περίοδος της χούντας είναι είτε το θέλουμε είτε όχι ενταγμένη μέσα στην συνολική ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος είναι προκλητικές και επικίνδυνες.

Με αυτό τον τρόπο οδηγούν σε ένα πρωτοφανές ξέπλυμα της επτάχρονης φασιστικής δικτατορίας, η οποία μάτωσε τον ελληνικό λαό, φυλάκισε, εξόρισε, βασάνισε, και δολοφόνησε ακόμα και αντιφασίστες αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Η επτάχρονη δικτατορία είναι καταδικασμένη στη συνείδηση όλου του ελληνικού λαού και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πυροσβεστών, γιατί, μεταξύ άλλων, μετέτρεψε την Πυροσβεστική σε σώμα ασφαλείας με χαρακτήρα και αποστολή ενάντια στο λαό, έδωσε τη δυνατότητα οπλοφορίας των πυροσβεστών,  ενέτεινε ακόμα περισσότερο την στρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η ηγεσία της Ομοσπονδίας έχει βαρύτατες ευθύνες για αυτή την απαράδεκτη ενέργεια της με την οποία προσβάλει το σύνολο των πυροσβεστών.

Ευθύνη έχουν επίσης και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ 25 οι οποίοι αν και παρόντες, ανέχτηκαν το απαράδεκτο γεγονός.

Κάθε τίμιος αγωνιστής συνδικαλιστής αλλά και απλός Πυροσβέστης έχει ευθύνη να απομονώνει το φασισμό, το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά και τις αντιδραστικές φιλοχουντικές εκδηλώσεις όπου κι αν συμβαίνουν αυτές. Στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος να γυρίσουν την πλάτη στις πολιτικές δυνάμεις εκείνες που βρίσκονται εκλεγμένες στο Δ.Σ. και ανέχονται – προωθούν τέτοιες απαράδεκτες απόψεις.

 

ΑΘΗΝΑ 9/6/2022                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Τμήματος Τοπικής Διοίκησης για την κατάργηση του δικαιώματος ένταξης στην ημερήσια διάταξη επείγοντος θέματος από επικεφαλής δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, με τις νομοθετικές τους ρυθμίσεις οδήγησαν στην πλήρη ευθυγράμμιση της λειτουργίας και χρηματοδότησης των Δήμων και των Περιφερειών, με τους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης, έχοντας ως αφετηρία τις ανάγκες και προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, μακριά και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες.

Αφού αφαίρεσαν από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια κύριες και βασικές αρμοδιότητες, αφού μετέτρεψαν τις Οικονομικές Επιτροπές και τα άλλα εκτελεστικά όργανα των Δήμων και των Περιφερειών, στα πλέον αποφασιστικά όργανα κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να συμπληρώσει αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο με ρυθμίσεις που ενισχύουν τον αυταρχισμό, όπως αυτή που συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι στην διαβούλευση.

Σύμφωνα με αυτή τη ρύθμιση καταργείται το δικαίωμα που είχαν οι παρατάξεις να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η αιτιολογική έκθεση:

“Καταργείται η δυνατότητα  πρότασης – εισήγησης του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί συζήτησης κατεπείγοντος θέματος, το οποίο δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη και λήψης απόφασης επί αυτού πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η καταχρηστική εφαρμογή της εν λόγω δυνατότητας, καταστρατηγούσε τη πρόβλεψη λόγω της υποβολής παρελκυστικών αιτημάτων και της διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.”

Η κυβέρνηση της ΝΔ θωρακίζει τις τοπικές αρχές να υλοποιούν τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας και να μη συζητούν στα Δημοτικά Συμβούλια τα μεγάλα προβλήματα και αδιέξοδα, που δημιουργούν αυτές στις εργατικές λαϊκές οικογένειες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών αρχών, η ΚΕΔΕ όπως και η ΕΝΠΕ που  αποτελείται από στελέχη των αστικών κομμάτων, στηρίζουν αυτό το αντιδραστικό περιεχόμενο και την ένταση του αυταρχισμού, διαχειρίζονται με πλήρη σύμπνοια την ίδια πολιτική. Υλοποίησαν την πολιτική επιβολής φόρων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων, αποδέχτηκαν την περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης, τη διεύρυνση της ανταπόδοσης, τη διασύνδεση των τοπικών οργάνων με τις επιχειρήσεις ιεραρχώντας έργα σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους.

Καμιά τέτοια ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή! Η κυβέρνηση να πάρει τώρα πίσω την αντιδραστική ρύθμιση που καταργεί το δικαίωμα στις δημοτικές παρατάξεις να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

 

 

ΑΘΗΝΑ 9/6/2022                       ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.