Παρεμβάσεις εκπροσώπων του ΚΚΕ στα ΜΜΕ για θέματα της επικαιρότητας

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 1 Οκτωβρίου 2021 by energinews (admin)

Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, στον τ/σ ΑΝΤ1: Θα απομονωθούν ξανά τα φασιστοειδή – Απαράδεκτη η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας

Τα περί μεμονωμένων ομάδων θυμίζουν την υπερασπιστική γραμμή της Χρυσής Αυγής ένα χρόνο πριν από την καταδικαστική απόφαση, σημείωσε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας που αντί να καταδικάσει τις επιθέσεις των φασιστοειδών επί δύο μέρες μέσα από τα ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, έκανε απαράδεκτους συμψηφισμούς μεταξύ των φασιστοειδών και εκείνων που μάχονται το φασισμό.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον «ΑΝΤ1» ανέδειξε και τις ευθύνες της διεύθυνσης του σχολείου λέγοντας ότι είναι πολύ ύποπτη η στάσης της.

Αναφέρθηκε στη μαθήτρια που σήκωσε ανάστημα στα φασιστοειδή και δεν φοβήθηκε και στους δεκάδες συμμαθητές της που την στήριξαν. Πρόσθεσε πως οι μαθητές του σχολείου θα απομονώσουν ξανά τις ομάδες των φασιστοειδών, υπενθυμίζοντας ότι τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης πέρυσι πρωτοστάτησαν στους μαθητικούς αγώνες για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει και αυτό έδειξε η μεγάλη συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στη Σταυρούπολη, σημείωσε ο Νίκος Αμπατιέλος.

Γιάννης Δελής, βουλευτής ΚΚΕ, στο ρ/φ Alpha: Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά φαινόμενα φασιστικά μέσα στα σχολεία

Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά φαινόμενα φασιστικά μέσα στα σχολεία, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο ραδιόφωνο του «Alpha».

Σημείωσε ότι τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης μετατράπηκε σε ορμητήριο φασιστικών-ναζιστικών ομάδων που με ευκολία μπαινόβγαιναν και έκαναν επιθέσεις σε μαθητές, φοιτητές και γονείς. Υπογράμμισε τις ευθύνες της διεύθυνσης του σχολείου, της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, της αστυνομίας που αντί να μαζέψει τα φασιστοειδή έριχνε χημικά τους συγκεντρωμένους φοιτητές και εργαζόμενους.

Επίσης τόνισε την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας που δεν καταδίκασε φανερά και ξάστερα τις επιθέσεις των φασιστοειδών.

Ο Γιάννης Δελής σημείωσε ότι η πιο συνεπής αντιφασιστική πάλη είναι η αντικαπιταλιστική πάλη.

Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Παιδείας & Θρησκευμάτων, με θέμα: Για την καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος των σχολικών γευμάτων

Τον Απρίλιο του 2021 με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εξαγγέλθηκε αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση από 74 εκ. ευρώ σε 85 εκ. ευρώ, διεύρυνση των γεωγραφικών τμημάτων και των σχολικών μονάδων που θα δίνονται σχολικά γεύματα και αύξηση των διανεμόμενων μερίδων σε 210.347 την ημέρα.

Μάλιστα η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωνε τότε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει την υποχρέωσή της να προστατεύσει όλα τα παιδιά της χώρας «απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό που είναι σήμερα, λόγω της πανδημίας και των μακροχρόνιων συνεπειών της, ακόμα πιο επιτακτική».

Ωστόσο, παρότι η σχολική χρονιά ήδη ξεκίνησε, δε συνέβη το ίδιο και με το πρόγραμμα διανομής σχολικών γευμάτων στα σχολεία.

Τα σχολικά γεύματα (ανεξάρτητα από τα τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος) αποτελούν στήριγμα για αρκετές εργατικές – λαϊκές οικογένειες, και ακόμα περισσότερο για οικογένειες που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, τους σεισμούς και τις πλημμύρες, αλλά και αυτές των προσφύγων και μεταναστών, που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες μέσα στην καθημερινότητα για να καλύψουν άμεσες ανάγκες. Επιπρόσθετα, το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά δημιουργεί επιπλέον εμπόδια στην εξασφάλιση κάλυψης ακόμα και στοιχειωδών αναγκών, όπως και της σωστής διατροφής.

Επιβάλλεται η άμεση επανεκκίνηση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων και η διεύρυνσή του στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, όλων των βαθμίδων.

 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε:

 • Εδώ και τώρα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσει η άμεση χορήγηση των σχολικών γευμάτων.
 • Να επεκταθεί στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού το μέτρο των σχολικών γευμάτων.
 • Να διασφαλιστεί -τουλάχιστον για τις περισσότερο ευάλωτες οικογένειες- η απρόσκοπτη διανομή των σχολικών γευμάτων ανεξάρτητα από τη δια ζώσης ή μη εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Γκιόκας Γιάννης

Κομνηνάκα Μαρία

Συντυχάκης Μανώλης

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη συντρόφισσα Χριστίνα Παναγιωτακόπουλου, μέλος της ΚΕ, για την απώλεια της μητέρας της Ρίτσας, επί δεκαετίες μέλος του Κόμματος στις Οργανώσεις του Χαϊδαρίου, που έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Αθήνα 30/09/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ “ΠΑΙΔΕΙΑΣ” ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η απαράδεκτη αγωγή της υπουργού “Παιδείας”, κ. Κεραμέως ενάντια στις Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών που, μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, θέτουν εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης για σχολεία πολλών ταχυτήτων, όπου οι γονείς θα βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα!

Αφού η κυβέρνηση απέτυχε να υλοποιήσει τα αντιδραστικά της σχέδια, γιατί βρήκε μπροστά της τις καθολικές συλλογικές αποφάσεις άρνησης των εκπαιδευτικών, προχωρά τώρα σε νέο αυταρχικό κατήφορο.

Τόσο “πεισμένη” είναι η εκπαιδευτική κοινότητα από τις “κοσμογονικές αλλαγές” του υπουργείου “Παιδείας” που η κυβέρνηση επιστρατεύει το μαστίγιο για να εφαρμοστούν! Μετά τα υποκριτικά “ευχαριστώ” στους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους στον εμβολιασμό και στις διαδικασίες της τηλεκπαίδευσης, τώρα τους σέρνει στα δικαστήρια!

Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές, είναι οι πρώτοι που ενδιαφέρονται για την ποιότητα του δημόσιου σχολείου και όχι η κυβέρνηση.

Είναι αυτοί που έδωσαν τη μάχη για να κρατήσουν τα παιδιά μια στοιχειώδη επαφή με τη μορφωτική διαδικασία, όταν το υπουργείο “Παιδείας” δεν έπαιρνε -όπως δε συνεχίζει να παίρνει- ουσιαστικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν ασφαλή και ανοιχτά σχολεία που θα στηρίζουν τους μαθητές και τις μαθήτριες σε κάθε τους βήμα και για κάθε τους ανάγκη.

Η νέα επίδειξη πυγμής του υπουργείου “Παιδείας” και τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια δεν θα μείνουν αναπάντητα. Ο οργανωμένος, συλλογικός αγώνας εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών, δεν θα επιτρέψει το σχολείο να μετατραπεί σε μαγαζί όπου όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται.

ΑΘΗΝΑ 30/09/2021                                        ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΓΓ. ΣΥΡΙΓΟΥ

Οι σημερινές ανεκδιήγητες δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, αποδεικνύουν ότι η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, που επιχείρησε να εξισώσει τους θύτες με τα θύματα, μέσα από “λογικές άκρων” και “συμψηφισμούς”, δεν ήταν τυχαία.

Φαίνεται ότι είναι επίσημη γραμμή του υπουργείου η αθώωση -μέσω της εξίσωσης- των εγκληματικών φασιστικών στοιχείων, που είχαν μετατρέψει το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης σε ορμητήριο κι ενώ βλέπουν το φως της δημοσιότητας εικόνες για τα “οπλοστάσια” που αυτοί οι πυρήνες διέθεταν. Όλα αυτά κάνει πως δεν τα βλέπει το υπουργείο, το οποίο θα πρέπει επιπλέον να απαντήσει και με ποιών την ανοχή αυτοί οι φασιστικοί πυρήνες είχαν κατοικοεδρεύσει στο συγκεκριμένο σχολείο.

Για ενημέρωση: Κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής για Αγωνιστική Συμπόρευση με το ΚΚΕ – “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής”

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ δίνει στη δημοσιότητα το “Κάλεσμα Αγωνιστικής Συμπόρευσης με το ΚΚΕ”, το οποίο απευθύνει προς τους μισθωτούς εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, τους συνταξιούχους, τους αγωνιζόμενους επιστήμονες και καλλιτέχνες, όλους όσοι “ανησυχούν, αγανακτούν και δεν συμβιβάζονται με τη σημερινή κατάσταση”.

Το Κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής θα δημοσιευτεί με τον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 2-3 Οκτώβρη και θα αποτελέσει την αφετηρία για ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα του ΚΚΕ, που θα συνδυαστεί με ένα πλούσιο και πολύμορφο πρόγραμμα παρεμβάσεών του, με περιοδείες και συσκέψεις, συγκεντρώσεις, εξορμήσεις, παρεμβάσεις του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα.

Επιδίωξη του ΚΚΕ είναι το Κάλεσμα να αξιοποιηθεί πλατιά, ως βάση συζήτησης με το λαό και τη νεολαία, αλλά και ως όπλο για να οργανώσουν με καλύτερους όρους την πάλη και την αντεπίθεσή τους. Το ΚΚΕ διαθέτει όλες του τις δυνάμεις σ’ αυτή την υπόθεση, έτσι ώστε να διαμορφώνονται εστίες αντίστασης για όλα τα κρίσιμα εργατικά – λαϊκά προβλήματα, που οξύνει η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως είναι η κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, με αιχμή την εφαρμογή του Νόμου Χατζηδάκη, η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας και η διαμόρφωση του λεγόμενου “νέου ΕΣΥ”, η ακρίβεια και η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, οι μεγάλες κρατικές ελλείψεις για την προστασία του λαού από τις φυσικές καταστροφές, η περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή κλπ.

Για το ΚΚΕ ο βασικός ένοχος και αυτό που μπαίνει εμπόδιο στη λαϊκή ευημερία, από “όποια πλευρά και αν εξετάσουμε”, είναι ότι “έχουμε απέναντί μας ένα εχθρικό κράτος, μια οικονομία και συνολικά μια κοινωνική οργάνωση, που λειτουργούν με κριτήριο τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων” και σημειώνει χαρακτηριστικά:

“Αυτά τα συμφέροντα έχουν υπηρετήσει όλες οι εκδοχές της αστικής διακυβέρνησης: Κεντροδεξιές και κεντροαριστερές, δεξιές και «αριστερές». Κυβερνήσεις μονοκομματικές και συνεργασίας. Μονοκομματικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ τους, παρά το ότι ήταν «ορκισμένοι» ανταγωνιστές της κυβερνητικής εναλλαγής. Κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς και υπουργούς τεχνοκράτες και «ειδικούς». Η «πρώτη φορά αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ.

            Γι’ αυτό κάθε νέα κυβέρνηση παίρνει την αντιλαϊκή σκυτάλη από την προηγούμενη, συνεχίζει η μια εκεί που σταμάτησε η άλλη, εφαρμόζει όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες και παίρνει και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Από κάθε κυβερνητική θητεία η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία βγαίνει με λιγότερα δικαιώματα, χειροτερεύει η θέση της, βρίσκεται με περισσότερα βάρη στις πλάτες της.

            Έχουν όλα δοκιμαστεί και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και αλλού.

            Γιατί οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, δεν αλλάζει όμως το ποιος έχει στα χέρια του την εξουσία, ποιος καρπώνεται τον πλούτο που παράγεται”.

 

Ενώ, ακόμα, σε ό,τι αφορά τα προγράμματα των αστικών κομμάτων τονίζει:

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι γνωστό και των επόμενων κυβερνήσεων είναι επίσης ήδη δεδομένο. Είναι αυτό που στηρίζεται και θα υλοποιεί την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», τις Συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο κατακαλόκαιρο με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Αυτό το σχέδιο νέας κρατικής στήριξης κερδοφόρων «πράσινων» επενδύσεων για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων έχει ήδη προσθέσει νέα βάρη στις πλάτες των μισθωτών εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Η νέα αντιλαϊκή ατζέντα υλοποιείται με τα νομοσχέδια που ψηφίζει η κυβέρνηση το ένα πίσω από το άλλο για τα Εργασιακά, την Εκπαίδευση, την Κοινωνική Ασφάλιση. (…)

            Είναι υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να διαμαρτύρονται για τους αντιλαϊκούς νόμους, την ίδια στιγμή που αποδέχονται το στρατηγικό πλαίσιο πάνω στο οποίο αυτοί βασίζονται, ψηφίζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των άρθρων τους.

            Δεν είναι αθώοι του αίματος όλοι όσοι προετοίμασαν τη σημερινή νέα φάση της αντιλαϊκής αντεργατικής επίθεσης ως κυβερνήσεις, διατηρώντας και ενισχύοντας το αντεργατικό αντιλαϊκό πλαίσιο με διάφορα προσχήματα”.

 

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στο Κάλεσμά της, ξεχωρίζει κρίσιμα μέτωπα πάλης και καλεί “να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ για:

-Την υπεράσπιση του αξιοπρεπούς εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, τη μείωση του χρόνου εργασίας, την κατοχύρωση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς, την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη διασφάλιση μόνιμης δουλειάς για όλους, με σταθερό ωράριο, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την κατάργηση των έμμεσων φόρων, την ουσιαστική μείωση της φορολογίας για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους και μετακύλιση των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο.

-Την υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες, με μείωση έως και κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων. Να πληρώσει το κεφάλαιο. Πρόνοια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους.

-Την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και στα μέτρα προστασίας στους τόπους δουλειάς, με εξειδικευμένα μέτρα για τον γυναικείο οργανισμό και τη μητρότητα. Για ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για διασφάλιση σύγχρονης λαϊκής κατοικίας.

-Την υπεράσπιση των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων ενάντια στην κρατική καταστολή και τις απαγορεύσεις, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, την κατάργηση όλων των νόμων, που περιορίζουν τη συνδικαλιστική δράση, το απεργιακό δικαίωμα και τις διαδηλώσεις.

-Την απεμπλοκή της χώρας μας απ’ τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, την αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς με τον λαό στην εξουσία. Το δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στα σχέδια αλλαγής διεθνών συνθηκών και συνόρων, στα παζάρια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου υπό «ευρωΝΑΤΟική εποπτεία».

-Το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, την Προσχολική και Ειδική Αγωγή, στην ανάπτυξη του ελεύθερου χρόνου και την πρόσβαση του λαού στον Πολιτισμό με όλες τις απαραίτητες υποδομές.

-Την εξασφάλιση της κατοικίας με ιδιαίτερη φροντίδα για τα νέα ζευγάρια, την κατάργηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και την απαγόρευση της διακοπής σε λαϊκές κατοικίες για χρέη σε νερό, ρεύμα και τηλέφωνο.

-Την άμεση στήριξη των αυτοαπασχολούμενων με κατοχύρωση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και τη διαγραφή μέρους των χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο.

-Την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα”.

 

Η λαϊκή και νεανική ανάταση, που εκφράστηκε με τη μαζική συμμετοχή στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αλλά και με τους σημαντικούς αγώνες σε χώρους δουλειάς και κλάδους, που ακύρωσαν στην πράξη αντεργατικούς σχεδιασμούς, μπορεί να δώσει το έναυσμα μιας πιο αποφασιστικής συμμετοχής στην οργάνωση της πάλης, αλλά και συμπόρευσης με το ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές υπέρ του λαού, με το Κάλεσμα της ΚΕ να καταλήγει:

            “Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, όταν βαδίσει αποφασιστικά στον δρόμο της ανατροπής για να πάρει ο ίδιος στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας”.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: “Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της – Οργανωμένο σχέδιο φασιστών τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη”

“Για οργανωμένο σχέδιο φασιστικών οργανώσεων και ομάδων στη Θεσσαλονίκη, που στηρίζεται σε πλάτες συγκεκριμένων μηχανισμών, έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στη Βουλή.

Κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλονίκη, όπου τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και φασιστικών οργανώσεων προελαύνουν στην πόλη, καταλαμβάνουν σχολεία σε Σταυρούπολη, Εύοσμο, Αμπελόκηπους και μετατρέπουν τα σχολεία σε ορμητήρια παράνομων εγκληματικών πράξεων, τρομοκρατούν μαθητές, καθηγητές και γονείς.

Η κυβέρνηση να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ν. Καραθανασόπουλος.”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στο νησί μας αποτελούν πρόκληση, γιατί το ΚΥΤ της ντροπής δεν έκλεισε, απλά μεταφέρθηκε λίγα χιλιόμετρα παραπέρα. Το ΚΥΤ-“φυλακή” στη Ζερβού, με τις υποδομές που διαθέτει, δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος, ότι δηλαδή θα συνεχίσουν να εγκλωβίζονται άνθρωποι κυνηγημένοι από τους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη φτώχεια. Το δίκαιο αίτημα των νησιωτών να μη μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές ανθρώπινων ψυχών παραμένει αδικαίωτο και ζητούμενο στους αγώνες που έρχονται.

Άλλωστε, είναι σε πλήρη ισχύ τόσο οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, που γεννούν τα κύματα των προσφύγων, όσο κι η αντιδραστική κι επικίνδυνη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και οι απαράδεκτοι κανονισμοί του Δουβλίνου που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες. Όλα τα παραπάνω έχουν στηριχθεί διαχρονικά απ’ όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Τα κύματα των προσφύγων, με βάση και τις εξελίξεις στην περιοχή, είναι πιθανό να αυξηθούν, γι’ αυτό κι η αναφορά του πρωθυπουργού, ότι το μεγάλο μέγεθος της δομής θα αποδειχθεί αχρείαστο, είναι τουλάχιστον υποκριτική.

Το ΚΚΕ καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στις δομές και τις υπηρεσίες, όλο το λαό, να πάρουν ενεργό μέρος στο εργατικό – λαϊκό κίνημα. Να παλέψουν ενωμένοι για:

 • Κανένα κέντρο-φυλακή της ΕΕ στο νησί μας.
 • Άμεσος μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Άμεση μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής με αξιοπρεπείς συνθήκες όπου θα υποβάλλονται τα αιτήματα ασύλου και γρήγορα να μετακινούνται στις χώρες προορισμού τους.
 • Να καταργηθούν οι συμφωνίες της ΕΕ (Δουβλίνο κλπ.) και η Κοινή Δήλωση με την Τουρκία που τους εγκλωβίζουν. Έτσι οι πρόσφυγες και μετανάστες μετά την ταυτοποίησή τους να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν, να ταξιδεύουν ως εκεί με ευθύνη του κράτους και της ΕΕ και να υποβάλουν εκεί την αίτηση ασύλου.
 • Η κυβέρνηση να πιέσει για Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία και από κει να ταξιδεύουν απευθείας για τις χώρες προορισμού τους.
 • Για όσους αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα να εξασφαλίζεται με ευθύνη του κράτους η διαμονή τους σε αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα και μέτρα για την ομαλή ένταξή τους.
 • Ιδιαίτερη μέριμνα για τα ασυνόδευτους ανήλικους.
 • Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.
 • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας προσφύγων – μεταναστών και κατοίκων από την πανδημία (συνθήκες υγιεινής, μαζικά τεστ και εμβολιασμοί, δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας κ.ά.)

ΑΘΗΝΑ 1/10/2021                                                  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΕΕΕ & ΤΟΥ ΕΕΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί, τη Δευτέρα 4 Οκτώβρη και ώρα 12.30 το μεσημέρι, με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Το ΚΚΕ καταδικάζει την εγκληματική πολιτική του κράτους του Ισραήλ, που με τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και των κυβερνήσεων της μακελεύει τον παλαιστινιακό λαό.

Σήμερα, 1/10/2021, οι κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ επιτέθηκαν σε πορεία διαμαρτυρίας στο χωριό Μπάιτ Ντατζάν, κοντά στην πόλη Ναμπλούς, τραυματίζοντας δεκάδες Παλαιστινίους διαδηλωτές, που αγωνίζονται κατά της επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών στα εδάφη τους. Από τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής  τραυματίστηκαν οι σύντροφοι, Νάσρ Αμπουτζάις και Χάλεντ Μανσούρ, μέλη του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό και στο Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης.

 ΑΘΗΝΑ 1/10/2021                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Το χτύπημα της κινητοποίησης των εκπαιδευτικών δείχνει πώς εννοεί η κυβέρνηση και το υπουργείο “Παιδείας” τη στήριξη, όσων διδάσκουν τα παιδιά του λαού. Είναι το ίδιο υπουργείο που κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε φασιστικές εγκληματικές ομάδες και σε όσους αγωνίζονται, επιβεβαιώνοντας ότι οι θεωρίες περί άκρων έχουν στο στόχαστρο τους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Ο κόσμος της εκπαίδευσης δεν θα “κάτσει στ’ αυγά του”. Θα αντιπαλέψει τη μετατροπή της μόρφωσης σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και θα διδάξει την αλήθεια και την αγωνιστική στάση ζωής στους μαθητές.

 

ΑΘΗΝΑ 1/10/2021                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.