Παρασκευής, μέλος λοιμοξιολόγων: Προληπτικό το «κοκκίνισμα» σε όλο το Λασίθι – Δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα, έρευνα και για μεταλλάξεις


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 1 Φεβρουαρίου 2021 by energinews (admin)

Απαντήσεις για τη νέα κατάσταση που αντιμετωπίζει από σήμερα ο νομός Λασιθίου ο οποίος από χθες είναι στο κόκκινο και σε καθεστώς αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, έδωσε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο Δημήτρης Παρασκευής, μοριακός βιολόγος μέλος της επιτροπής λοιμοξιολόγων του ΕΟΔΥ, ο οποίος εκτός των άλλων είναι ο άνθρωπος που μαζί με την ομάδα του, ανέλυσε το DNA του κορωνοϊού.

O κ. Παρασκευής ανέφερε πως η εισήγηση για «κοκκίνισμα» όλου του Λασιθίου πάρθηκε με βάση τα πολύ αυξημένα κρούσματα της περασμένης εβδομάδας τα οποία όπως είπε δεκαπλασιάστηκαν και έχουν αυξητική τάση, και αυτό έγινε για λόγους προληπτικούς ώστε να μην ενταθεί το πρόβλημα.

Το γιατί όμως τέθηκε όλος ο νομός σε περιοριστικό καθεστώς και όχι μόνο ο Δήμος Αγίου Νικολάου στον οποίο συγκεντρώνεται η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά αποκλειστικά το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τόνισε, και όχι τους ίδιους. Έτσι ο ίδιος εκτιμά πως σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο Παλαίκαστρο, η Πολιτική Προστασία είχε περισσότερα στοιχεία για  να λάβει αυτή την απόφαση.

Σε ό,τι έχει να κάνει με στελέχη του μεταλλαγμένου βρετανικού ιού, ο κ. Παρασκευής ανέφερε πως προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο στέλεχος του μεταλλαγμένου ιού στο Λασίθι,  όμως οι έρευνες συνεχίζονται σε νέα δείγματα και ενδεχομένως να προκύψουν άλλα αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες.

Για το αν το lockdown κρατήσει μια εβδομάδα όπως έχει αποφασιστεί ή περισσότερο, ο κ. Παρασκευής ανέφερε πως η διάρκεια των εργαστηριακών ελέγχων χρειάζεται χρόνο για να έχει αξιόπιστα αποτελέσματα, και έτσι το σενάριο της μιας εβδομάδας θα είναι πολύ αισιόδοξο αν όντως συμβεί στην περίπτωση του Λασιθίου, κάτι που μένει να φανεί από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.

Ο κ. Παρασκευής παρά τις δυσμενείς εξελίξεις, τόνισε ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων στο νομό είναι μικρός, και έτσι αν υπάρχει η απαραίτητη υπομονή και υπεύθυνη στάση όλων, θα είναι πολύ εύκολο για όλο το Λασίθι να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κατάσταση χωρίς σοβαρότερες συνέπειες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την γενικότερη διαφορετική απόφαση για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη τη χώρα ανάλογα με τις  κίτρινες και κόκκινες περιοχές, αυτή όπως είπε πάρθηκε γιατί υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως η μετάδοση στους εφήβους είναι σημαντικά μεγαλύτερη απ’ οτι σε παιδιά μικρότερων ηλικιών όπως στα Γυμνάσια.

Ακούστε αναλυτικά:(εδώ)

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.