Παρέμβαση του Ν. Καραθανασόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στον τ/σ της ΕΡΤ1

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 9 Φεβρουαρίου 2022 by manos (seo)-admin

«Μπορεί οι κυνικοί υπουργοί να αποπέμπονται όταν πιάνονται στα πράσα, όμως δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η κυνική και αντιλαϊκή πολιτική ζει και βασιλεύει», τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ1.

«Στο παιχνίδι εξαγοράς των συνειδήσεων δεν παίζει μόνη της η ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα προσπαθούν να εγκλωβίσουν και να χειραγωγήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια με κάθε τρόπο», πρόσθεσε.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε επίσης στα μπλόκα των αγροτών, σημειώνοντας πως «αυτός ο αγώνας των βιοπαλαιστών αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης». Όπως είπε, τη λύση στα προβλήματα των αγροτών «δεν θα τη δώσει κανένας επίδοξος σωτήρας, η επιβίωση των αγροτών κρίνεται στα μπλόκα του αγώνα».

«Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η οργάνωση της πάλης του λαού, της εργατικής τάξης, των επαγγελματιών, των βιοπαλαιστών αγροτών απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και στις πολιτικές δυνάμεις που την στηρίζουν, όχι μόνο την κυβέρνηση», είπε, συμπληρώνοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει αναμονή για το πότε και αν θα γίνουν εκλογές ή προσμονή για παλιούς και νέους «σωτήρες».

Για ενημέρωση: “Το ΚΚΕ στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ”

Την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοινώνει την απόλυση όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μέχρι το τέλος του μήνα, για να μπορέσει να παραδώσει την επιχείρηση χωρίς εργαζόμενους στους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Την ίδια μέρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει: “Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ. Γιατί, η ΛΑΡΚΟ είναι και μία επιπλέον ζωντανή απόδειξη ότι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η χώρα μας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της, στο πλαίσιο βέβαια μιας άλλης κοινωνικής οργάνωσης, όπου ο ίδιος θα έχει τα κλειδιά της οικονομίας”

 

Η εξέλιξη αυτή είναι το τελευταίο βήμα του εγκληματικού σχεδίου της ΝΔ με την τροπολογία που ψήφισε τον Οκτώβρη του 2020, το οποίο ακολουθεί τη διαχρονική πολιτική απαξίωσης, εγκατάλειψης, συκοφάντησης και υπερχρέωσης μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ με παρεμβάσεις του στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και ταυτόχρονα αναδεικνύει ότι η ΛΑΡΚΟ, μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ.

 

            Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τον Νοέμβριο του 2021, στη συνάντηση με τα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ δηλώνει: “Η κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα πρέπει επιτέλους να απαντήσουν ξεκάθαρα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, για να αποδοθούν όλα αυτά που χρωστάει η εταιρεία, η εργοδοσία στους εργαζόμενους και να παρθούν εδώ και τώρα, έστω και τελευταία στιγμή, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, γιατί κινδυνεύει η ζωή των εργαζομένων από τη συνεχή απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.”

 

            Τον Μάιο του 2020 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει τροπολογία για να διασφαλιστεί η λειτουργία της επιχείρησης και τα δικαιώματα των εργαζομένων, την οποία απέρριψε όχι μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα. Έλεγε τότε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή: “Η τροπολογία του ΚΚΕ, στη βάση της πάγιας θέσης του Κόμματος για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, προβλέπει τα αυτονόητα για τη σωτηρία της επιχείρησης:

            – Κατάργηση της εξουσίας του ειδικού εκκαθαριστή.

            – Μέτρα για την πλήρη λειτουργία της.

            – Εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ με κρατική χρηματοδότηση.

            – Προστασία όλων των εργαζομένων στην εταιρεία και των δικαιωμάτων τους.

            Όμως το κείμενο της τροπολογίας αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο από τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, αλλά από όλους τους εργαζόμενους, για να δουν ποια επιχείρηση με ευθύνη όλων σας, οδηγείτε στην απαξίωση. Γιατί η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΕΕ, που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της εγχώριων μεταλλευμάτων. Η χώρα μας έχει στο υπέδαφός της το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου σε όλη την ΕΕ. Τα μεταλλεύματα αυτά είναι κοβαλτιούχα, γεγονός που τα καθιστά ως δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο.

            Και στο ζήτημα αυτό φαίνεται ο αντιδραστικός ρόλος για μια ακόμη φορά της ΕΕ, η οποία βάζει και πρόστιμα από πάνω, γιατί θέλει να τελειώνει με τη ΛΑΡΚΟ. Πώς αλλιώς θα βάλουν πιο εύκολα χέρι τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στον πλούτο της ΛΑΡΚΟ, στον πλούτο της Ελλάδας;

            Η ΛΑΡΚΟ είναι η απόδειξη ότι η χώρα μας έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ορυκτό πλούτο, ικανό εργατικό τεχνικό προσωπικό. Ενώ για σας είναι βαρίδι, θέλετε να τη βγάλετε από τη μέση, στα χέρια όμως μιας άλλης εργατικής λαϊκής διακυβέρνησης, που θα οργανώσει αλλιώς την κοινωνία και την οικονομία, θα είναι μεγάλο εφόδιο και ατού για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.”

 

Τον Οκτώβριο του 2020 ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή με αφορμή την κυβερνητική τροπολογία, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δρομολογεί το επόμενο βήμα στο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, τονίζει:

Ακόμα και σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις συνεχίζουμε να απαιτούμε τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της, όλων των θέσεων εργασίας. Γιατί η ΛΑΡΚΟ, όπως πολλές φορές έχουμε πει κι εδώ στη Βουλή, είναι ένα πραγματικό “χρυσωρυχείο”. Το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ είναι πραγματικό χρυσωρυχείο το αποδείξαμε και με την τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, για την πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη της επιχείρησης, την προστασία των εργαζομένων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ χωρίς καμιά συζήτηση. Είχε δυστυχώς και τις πλάτες  του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ που δεν βρήκαν τίποτα να πουν, έτσι για τα μάτια του κόσμου. Δεν ήθελαν να γίνει καμιά συζήτηση για να μην αποκαλυφθούν οι διαχρονικές ευθύνες τους. Γιατί όλοι τους έχουν συμβάλει στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, στο σχέδιο διάλυσης της υλοποιώντας βήμα – βήμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ η οποία τώρα βάζει και πρόστιμα! ”

 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις παρεμβάσεις του στη Βουλή επαναφέρει αρκετές φορές το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ, με πιο πρόσφατη τη συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο, στις 2 Φεβρουαρίου.

 

Ακόμα και στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας (που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ) στον υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, τον Οκτώβρη του 2020, ο ΓΓ της ΚΕ ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε: Το ΚΚΕ καταψηφίζει στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, συνυπεύθυνου και για το έγκλημα κατά της ΛΑΡΚΟ, καταψηφίζει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως επίσης καταψηφίζει και εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσχεδίασαν το έγκλημα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, το οποίο ολοκληρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ με τον Πτωχευτικό Κώδικα.

 

Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει περιοδεύσει στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, έχει παρευρεθεί σε κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενώ έχει πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών στη Λάρυμνα. Μάλιστα το 2018, στο πλαίσιο του  γιορτασμού για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ σε εκδήλωση αναφέρεται και στον ηρωικό αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ το 1977: “Κομμάτι της 100χρονης ιστορίας μας είναι και ο μεγαλειώδης αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ το 1977, που για 110 μέρες αψήφησαν την τρομοκρατία, τη βία, τις απειλές, τις προβοκάτσιες της μεγαλοεργοδοσίας και του αστικού κράτους. Κατακτώντας πρώτα απ΄ όλα την ενότητά τους, την ταξική τους αλληλεγγύη, δρώντας ενωμένα στην πολύμηνη αυτή ταξική σύγκρουση και πάλη.”         

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε με τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, την παραμονή των Χριστουγέννων του 2020, ενώ λίγους μήνες μετά το καλοκαίρι του 2021, παρευρέθηκε στη συναυλία αλληλεγγύης που πραγματοποίησαν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο.

Download (PDF, 6.34MB)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίκαιρη Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα: Απόσυρση του αντεργατικού εκτρώματος της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ, διασφάλιση της ενιαίας και συνολικής παραγωγικής λειτουργίας της επιχείρησης και όλων των θέσεων εργασίας

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα κατά της ΛΑΡΚΟ, των εργαζομένων της και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αφού προχωράει στην υλοποίηση του σχεδίου για το κλείσιμο της επιχείρησης, με σκοπό να την παραδώσει «καθαρή» από εργαζόμενους με δικαιώματα σε μονοπωλιακούς ομίλους. Έτσι, ανακοίνωσε προκλητικά την απόλυση των 1300 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μέχρι το τέλος του Φλεβάρη και παράλληλα την έξωση 300 οικογενειών από τα σπίτια τους στους οικισμούς της Λάρυμνας και του Άη Γιάννη.

Αυτές οι οδυνηρές εξελίξεις έχουν συνέχεια και αναδεικνύουν τις μεγάλες ευθύνες και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησαν σχεδιασμένα την απαξίωση των υποδομών της ΛΑΡΚΟ και τη συκοφάντηση των εργαζομένων για την παράδοση της στα αρπακτικά που καιροφυλακτούν.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, με τον πολύμηνο και μαζικό αγώνα τους, έχουν απορρίψει τους διαλυτικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς και διεκδικούν να διασφαλιστεί η ενιαία παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης, να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ε.Ε που έχει στο υπέδαφος νικελιούχα μεταλλεύματα με κοβάλτιο που μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή μπαταριών, στην ηλεκτροκίνηση. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ανοξείδωτου χάλυβα σε όλο τον κόσμο είναι πελάτες της ΛΑΡΚΟ.

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ. Επίσης, αποτελεί και μία επιπλέον ζωντανή απόδειξη ότι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η χώρα μας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της, στο πλαίσιο βέβαια μιας άλλης κοινωνικής οργάνωσης, όπου ο ίδιος θα έχει τα κλειδιά της οικονομίας.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε έστω και τώρα να υλοποιηθούν τα αιτήματα των Σωματείων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού της Στερεάς Ελλάδας, για:

  • – Να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Να υπάρξει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους.
  • – Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως και η καταβολή των οφειλών της επιχείρισης στους εργαζόμενους στο 100%.

 

 

  • Ο Βουλευτής

Θανάσης Παφίλης

 

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΚΡΕΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

                   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Την ώρα που στη Βουλή εξελισσόταν άλλη μία κοκορομαχία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από το -με ευθύνη τους- εμπορευματοποιημένο κι υποβαθμισμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής έχει ως εξής:

Στην εφημερία του “Αττικόν” χθες -με κυβέρνηση ΝΔ- υπήρχαν 100 ράντζα, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν “μόνο” 90!

Αντίστοιχα ανά κλινική, χθες, υπήρχαν 15 ράντζα και επί ΣΥΡΙΖΑ “μόνο” 12.

Απολογισμός: Επί κυβέρνησης ΝΔ καταρρίφθηκε οριακά άλλο ένα ρεκόρ ντροπής που κρατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πολυτραυματίες σε διαδρόμους, αυριανά χειρουργεία που δεν ξέρουν αν θα έχουν κρεβάτι, όταν τελειώσει το χειρουργείο τους, άνθρωποι όλων των ηλικιών, από 20 έως 90 σε διαδρόμους. Το νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια της εξουθένωσης, οι νοσηλευόμενοι στα όρια του εξευτελισμού.

Αυτή είναι η διαφορά του “Νέου ΕΣΥ” της ΝΔ από το “Νέο ΕΣΥ” του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως δεν έχουν καμία διαφορά στην πολιτική τους υπέρ της εμπορευματοποιημένης δημόσιας υγείας και της συνύπαρξής της με τους επιχειρηματίες της υγείας: Το πόσοι  ασθενείς θα είναι στα ράντζα του δημόσιου νοσοκομείου και πόσοι, για να μην είναι στα ράντζα, θα πληρώνουν αδρά τους μεγαλοκλινικάρχες!

 

 

Αθήνα 9/2/2022

Τμήμα Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

 

 

4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.