Παρέμβαση του Ν. Καραθανασόπουλου, κοινοβουλυετικού εκπροσώπου του ΚΚΕ και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ στον τηλεοπτικό σταθμό “Mega”


0
(0)

Να ληφθεί άμεσα ένα συνολικό πακέτο μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων για την αντιμετώπιση του καύσωνα, όπου την κύρια και πρώτη ευθύνη για την λήψη και την εφαρμογή τους θα έχει το κράτος, τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής σε εκπομπή του Mega.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος παρέθεσε το πλαίσιο μέτρων προστασίας που έχει επεξεργαστεί το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι οι καταστάσεις απαιτούν με ευθύνη του κράτους την λήψη συνολικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ και αλλού, καθώς και σε άτομα της τρίτης ηλικίας κλπ. Αυτό που βλέπουμε, υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, είναι ότι η κυβέρνηση μεταφέρει και στη συγκεκριμένη περίπτωση την ευθύνη στις πλάτες των εργαζομένων, χωρίς να παίρνει μέτρα προστασίας.

Ενώ αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να αργία την Δευτέρα 2 Αυγούστου, λόγω συνθηκών καύσωνα, ανάφερε ότι μόνο με μια αργία δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, αλλά απαιτείται ένα συνολικό πακέτο μέτρων προστασίας, γενικότερα για τις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα ο Ν. Καραθανασόπουλος, σημείωσε ότι συνεχίζεται η βολική αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και η τακτική του να «πετούν την μπάλα στην εξέδρα» κάθε φορά με διάφορες αφορμές  για να κρύψουν την συμφωνία τους σε βασικά ζητήματα στις στρατηγικές επιλογές τις οποίες κάνει η κυβέρνηση και η ΕΕ. Όπως, πρόσθεσε, το «Ταμείο Ανάκαμψης» όπου επί της ουσίας, υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, διαμορφώνει το νέο πανευρωπαϊκό μνημόνιο σε βάρος των εργαζόμενων και των λαών όλης της Ευρώπης και ταυτόχρονα χρηματοδοτεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για τους επενδυτικούς σχεδιασμούς και τη θωράκιση της κερδοφορίας τους διαμορφώνοντας συνθήκες μια ανάπτυξης αβέβαιης αλλά και πάνω απ’ όλα άδικης σε βάρος των αναγκών των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΝΤΟΥΣΚΟ

Θερμά συγχαρητήρια στον Στέφανο Ντούσκο  για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, το πρώτο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.          Συγχαρητήρια επίσης και σε όλους τους αθλητές της κωπηλασίας που ολοκλήρωσαν τις προσπάθειες τους, καθώς και στους προπονητές και τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας που τους στήριξαν.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναδεικνύεται η προσπάθεια όλων των αθλητών κι αθλητριών, που προετοιμάζονται και πολλές φορές αγωνίζονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με μεγάλες δυσκολίες, γεγονός που κάνει την επιτυχία τους ακόμη μεγαλύτερη.

 

ΑΘΗΝΑ 30/7/2021                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Φυλλάδιο του ΚΚΕ για την ακρίβεια και την προστασία & ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος

Τώρα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος!

Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο!

Τους τελευταίους μήνες ανεβαίνουν πάλι οι τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών, βασικών για την καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων. Κάθε «επίσκεψη» στο σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο, κάθε λογαριασμός τηλεπικοινωνίας, ρεύματος, νερού, τελών κ.ά. είναι και μια νέα δυσάρεστη έκπληξη. Αυτή η κατάσταση έγινε χειρότερη με την έλευση της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

+1% δείκτης τιμών καταναλωτή μέσα σε ένα χρόνο

+0,5% σε  ένδυση και υπόδηση

+3% στα τιμολόγια ρεύματος από 1η Αυγούστου

+0,4% σε διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (+17% σε αρνί και κατσίκι, +1,2% στα πουλερικά, +4,1% στα νωπά ψάρια, +2,5% στα τυριά,  +1,3% στο ελαιόλαδο, +15% στα βρώσιμα έλαια, +1,2% στα νωπά λαχανικά, +8,6% στις πατάτες)

+4% στη στέγαση

+6,7% στις μεταφορές (+15,8% στα καύσιμα και λιπαντικά, +35,5% στα εισιτήρια αεροπλάνου,  +3,2% στα καινούργια αυτοκίνητα)

+8% κατά μέσο όρο στις νέες τιμές ζώνης ακινήτων

1 στα 4 νοικοκυριά διαβιώνει με εισόδημα έως 10.000 €

4 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν πως το εισόδημά τους μειώθηκε

4 στα 10 νοικοκυριά δηλώνει ότι το μηνιαίο εισόδημά τους επαρκεί για 19 ημέρες

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν:

 • Στις μειώσεις μισθών, στις αναστολές εργασίας, στις απλήρωτες υπερωρίες, στα μεγάλα ποσοστά ανεργίας.
 • Στα lockdown, στις αναδουλειές, στα ανεπαρκή μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους.
 • Στις περικοπές συντάξεων και επιδομάτων.
 • Σε ένα τσουβάλι φόρων και “πράσινων” φόρων που έρχονται.

Αν οι χαμηλοί μισθοί, η ανεργία, τα λουκέτα ήταν τα “δώρα” της κρίσης

η ακρίβεια είναι “δώρο” της ανάκαμψης…

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του συστήματος συνειδητά παραπλανούν για τον πραγματικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, οι κρατικές ενισχύσεις και το “κόψιμο” χρήματος έχουν αποκλειστικούς αποδέκτες τους μεγάλους ομίλους.

Η ακρίβεια δεν είναι “φυσικό φαινόμενο”. Είναι “φαινόμενο” της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

 • Παράγοντας ασφυξίας για το λαϊκό εισόδημα είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, που ήδη τις έχουμε “νιώσει” και έρχονται ακόμα μεγαλύτερες μέσα στο καλοκαίρι. Η “πράσινη ανάπτυξη”, για την οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν για το ποιος θα την υλοποιήσει ταχύτερα, σημαίνει πιο ακριβό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ το κόστος εκτινάσσεται περαιτέρω από το υπόλοιπο πακέτο της “πράσινης μετάβασης” (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων κ.ά.).

 

 • Ακόμα, ο καθορισμός των τιμών από τα διεθνή και εγχώρια μονοπώλια και τα καρτέλ που, πολεμώντας για το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι της “πίτας”, επιβάλλουν υψηλότερες τιμές για να αρμέξουν μεγαλύτερη κρατική ενίσχυση.

 

 • Οι συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις σε Ενέργεια, Ύδρευση, Μεταφορές, Υγεία και Παιδεία δημιουργούν επιπλέον “κόστος” για τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες.

 

 • Το νέο χτύπημα στους μισθούς που φέρνει ο νόμος Χατζηδάκη.

 

Φτώχεια και ακρίβεια για τον λαό – χρήμα ατελείωτο προς το μεγάλο κεφάλαιο

Τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος λαϊκών νοικοκυριών δεν ανταποκρίνεται ούτε στις βασικές, καθημερινές ανάγκες στην άλλη μεριά της ζυγαριάς συσσωρεύονται κέρδη, νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές, εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών και κρατικών πόρων που κατευθύνονται αποκλειστικά στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η “ακρίβεια” δεν προκύπτει από λάθος χειρισμούς. Αποτυπώνει την εξαθλίωση της εργατικής τάξης, το να ζει με λιγότερα από αυτά που θα μπορούσε. Η “ασφυξία” των λαϊκών στρωμάτων ανθεί στο έδαφος της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η ακρίβεια είναι δεμένη με τη στρατηγική του κεφαλαίου, η οποία βρίσκεται ατόφια τόσο σε όσα νομοθετεί η ΝΔ, όσο και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Λαϊκή ευημερία και ανάπτυξη για το κεφάλαιο είναι ασυμβίβαστα

Όποιο μείγμα πολιτικής, πιο “περιοριστικό” ή πιο “επεκτατικό” και αν επιλέγουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις, ο λογαριασμός στέλνεται στον λαό. Τελικά είτε μειώνεται ο μισθός, είτε ανεβαίνουν οι τιμές και οι φόροι –πολύ περισσότερο όταν το ένα ακολουθεί το άλλο, όπως συμβαίνει τώρα- το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Οι εργαζόμενοι, ενώ παράγουν όλο και περισσότερα, δουλεύουν για να “απολαμβάνουν” όλο και λιγότερα.

Δεν διαλέγουμε “πώς” και “τι” θα χάσουμε!

Η οργή μπορεί να γίνει πραγματική δύναμη

Δεν συμβιβαζόμαστε με την ανέχεια και την ακρίβεια. Δική μας δύναμη, του λαού, των εργαζομένων, της νέας γενιάς είναι η οργάνωση, η κοινή συλλογική διεκδίκηση, η πάλη που βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, με αιτήματα:

 

 • Κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, επιβολή προοδευτικής φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημα, έως 45% στο μεγάλο κεφάλαιο.

 

 • Άμεση και γενναία διαγραφή των χρεών αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και ανέργων προς την εφορία.

 

 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων με παράλληλη αύξησή τους για την εργοδοσία.

 

 • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

 

 • Δωρεάν εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες για όλους τους εργαζόμενους το πρωί, για όλες τις ώρες για τους ανέργους, τους μαθητές, τους φοιτητές.

 

Η μάχη για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος είναι μάχη ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο. Μόνο έτσι μπορεί να είναι αποτελεσματική, μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει ελιγμούς και “κόλπα” που μπορεί να δίνουν χρήματα στη μία τσέπη για να τα παίρνουν από την άλλη.

Επιλέγουμε τη μοναδική ρεαλιστική διέξοδο, τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της εργατικής εξουσίας που προτείνει το ΚΚΕ.

Download (PDF, 1.11MB)

ΕΠ ΚΡΗΤΗΣ για την περιοδεία του πρωθυπουργού στην Κρήτη

Οι φιέστες που στήθηκαν σε εμβολιαστικές μονάδες σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και στο ΠΑΓΝΗ με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Κρήτη δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την καθυστέρηση των εμβολιασμών του πληθυσμού, για τα υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο κατ’ εντολή του τουριστικού – ξενοδοχειακού κεφαλαίου εν μέσω μετάδοσης της πιο επικίνδυνης «μετάλλαξης Δ», για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς και ΜΜΜ.

Ταυτόχρονα δια στόματος πρωθυπουργού η κυβέρνηση πάλι επικαλείται την ατομική ευθύνη σε σχέση με τον εμβολιασμό, ως αποκλειστικό μέτρο προστασίας του πληθυσμού και απορρίπτει κάθε συζήτηση για θωράκιση των δημόσιων νοσοκομείων και των άλλων υγειονομικών μονάδων, της ΠΦΥ, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές. Από κοντά σιγοντάρουν οι περιφερειακές-δημοτικές αρχές που στηρίζουν την πολιτική της.

Είναι υποκριτική η παρουσία του τόσο στην κινητή εμβολιαστική μονάδα του ΕΟΔΥ στο Σπήλι Ρεθύμνου, μέτρο που θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εδώ και μήνες αλλά και στα εγκαίνια των νέων κλινών ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ που εξακολουθούν να υπολείπονται των αναγκών, αφού το ΠΑΓΝΗ δέχεται εισαγωγές από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Επιπλέον δεν έχει προσληφθεί το μόνιμο προσωπικό που θα τις στελεχώσει.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι νέοι της Κρήτης να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να στρέψουν οργανωμένα και πιο μαζικά την πάλη τους για μέτρα ουσιαστικής προστασία της υγείας και της ζωής τους, για ζωή και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

Έστω και τώρα η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις διεκδικήσεις των υγειονομικών, των εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων.

 

Το Γραφείο Τύπου της ΕΠ

30/7/2021

Παρέμβαση του Γιάννη Γκιόκα, βουλευτή του ΚΚΕ και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ στο Ρ/Σ του ALPHA

“Οι σημερινές ανακοινώσεις της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για την προστασία από τον καύσωνα κινούνται, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, στη λογική της ατομικής ευθύνης σημείωσε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, σε τηλεφωνική του συνέντευξη το μεσημέρι της Παρασκευής 30/7 στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98,9».

Ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι ο καύσωνας αυτός έρχεται ενώ έχει ψηφιστεί ο αντεργατικός νόμος της κυβέρνησης, που προβλέπει εξαντλητικά ωράρια για τους εργαζόμενους και εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας, που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ και τα Συνδικάτα έχουν καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για το θέμα, ενώ τόνισε ότι η προστασία των εργαζομένων και του λαού από τις επιπτώσεις του καύσωνα είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε ότι το ΚΚΕ δεν αποκλείει εκλογικό αιφνιδιασμό από την κυβέρνηση, καθώς τα προβλήματα οξύνονται, όπως και οι συνέπειες των αντιλαϊκών μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση σε μία σειρά τομείς.

Υπογράμμισε ότι για όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να υπάρξουν εστίες αντίστασης, προσθέτοντας ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι προϋπόθεση για να ανεβεί και το επίπεδο της διεκδίκησης του λαού και του κινήματος.”

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.