Παρέμβαση του Ν. Καραθανασόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, στον τ/σ Mega: «Προδιαγεγραμμένο και διαχρονικό έγκλημα» σε βάρος του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 25 Ιουλίου 2022 by manos (seo)-admin

«Έχουμε μπροστά μας ένα προδιαγεγραμμένο και διαχρονικό έγκλημα όσον αφορά τα αποτελέσματα των φυσικών φαινομένων, σε βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων» τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, σε παρέμβασή του το πρωί της Δευτέρας σε συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό Mega σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Πρόσθεσε πως από αυτή την άποψη είναι δικαιολογημένη η οργή του κόσμου, που με κάθε με φωτιά καίγεται, με τις πλημμύρες πνίγεται κ.ο.κ.

Αναφερόμενος στις αιτίας στάθηκε στην απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων, επισημαίνοντας πως ακόμη και σήμερα διατηρείται ο αντιεπιστημικός διαχωρισμός ανάμεσα στην πρόσληψη, που έχει ανατεθεί στη Δασική υπηρεσία, και την καταστολή που είναι ευθύνη της Πυροσβεστικής.

Επίσης, ανέδειξε ως άλλη σημαντική αιτία την εμπορευματοποίηση της γης, που οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών, για να αναπτυχθούν, με την άδεια της πολιτείας, οικονομικές, είτε πρόκειται για ΑΠΕ είτε για τουριστική αξιοποίηση.

Υπογράμμισε παράλληλα τα τεράστια προβλήματα που αφορούν στην αποκατάσταση των συνεπειών, λέγοντας πως μέτρα ανακούφισης εκτός του ότι είναι ανεπαρκή, δεν έρχονται και έγκαιρα, ενώ ανέδειξε και τις ευθύνες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν συνδιαμορφώσει ένα πλαίσιο, που όχι μόνο είναι αναποτελεσματικό αλλά τροφοδοτεί και πολλαπλασιάζει τις αρνητικές επιπτώσεις.

Τέλος, σχετικά με τον χρόνο των εκλογών, ο Ν. Καραθανασόπουλος, σημείωσε πως είναι δεδομένο ότι η επόμενη κυβέρνηση θα βαδίσει στα αντιλαϊκά χνάρια των κατευθύνσεων ΕΕ-ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και τόνισε πως «ο μόνος που μπορεί να σώσει το λαό είναι ο ίδιος ο λαός, αρά χρειάζεται να βρεθεί ισχυρός την επόμενη μέρα και αυτό θα γίνει ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ».

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα Για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Οι καταστροφικές πυρκαγιές είναι διαχρονικό έγκλημα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων κατά της ζωής, κατά της περιουσίας και φυσικά κατά του φυσικού περιβάλλοντος.

Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις -και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ- δεν είχε τον απαραίτητο σχεδιασμό, δεν πήρε όλα τα μέτρα πρόληψης που χρειάζονταν έγκαιρα. Αλλά, εδώ και τώρα, παρότι βρισκόμαστε μέσα στην αντιπυρική περίοδο, χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν υποδομές, να εξασφαλιστούν μέσα, να εξασφαλιστεί προσωπικό. Αμέσως να προσληφθούν οι 4.000 πυροσβέστες που είναι απαραίτητοι, καθώς και οι 1.500 εργαζόμενοι για τις δασικές υπηρεσίες.

Να προχωρήσουν πολύ γρήγορα η καταμέτρηση, η χαρτογράφηση όλων των ζημιών, έτσι ώστε να αρχίσει αμέσως η αποκατάστασή τους και βεβαίως να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις στο 100%, για όλες τις ζημιές, για όλους τους πληγέντες.

συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάτρας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Αχαΐας και ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του τμήματος Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Πάτρας παρουσίασε το σοβαρό θέμα που απασχολεί τον Δήμο και αφορά την κάλυψη της δαπάνης για τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που απασχολήθηκαν στον Δήμο της Πάτρας με προγράμματα του ΟΑΕΔ και των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν με δικαστικές αποφάσεις.

Οι αποφάσεις αυτές μετακυλίουν το ασφαλιστικό και μισθολογικό κόστος για τους εν λόγω εργαζόμενους στο Δήμο Πατρέων, χωρίς αυτό να καλύπτεται από την κρατική χρηματοδότηση. Από το 2019 έως σήμερα ο Δήμος Πατρέων έχει δαπανήσει, από ίδιους πόρους, περί τα 11.500.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, θα αυξάνεται αλματωδώς τους ερχόμενους μήνες, καθώς η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των συμβασιούχων που παραμένουν στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις, ανέρχεται περίπου στα 715.000€ μηνιαίως.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί τους εργαζόμενους να μπαινοβγαίνουν στα δικαστήρια, να μη μπορούν να σχεδιάσουν τη ζωή τους μακροπρόθεσμα, στην ουσία να έχουν μισή δουλειά και μισθό που δεν καλύπτει ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Ο δε Δήμος επίσης να μη μπορεί να σχεδιάσει σωστά τη λειτουργία των υπηρεσιών του, καθώς οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι δεν κατανέμονται με βάση τις ανάγκες του Δήμου, θεωρούνται από τον ΟΑΕΔ «ωφελούμενοι», με συνέπεια να απαγορεύεται να κάνουν μία σειρά εργασίες, όπως να χειριστούν βαριά οχήματα, μηχανήματα, να συμμετέχουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων κτλ.

Λύση σ’ αυτό το πρόβλημα ο Δήμος Πάτρας θεωρεί ότι είναι η προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας στους Δήμους, με βάση τις ανάγκες τους. Η ενίσχυση των Δήμων με επαρκές προσωπικό, με τις κατάλληλες ειδικότητες και με κάλυψη της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γίνεται με όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση από όλες τις κυβερνήσεις με τον “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ”, τον “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”, τον “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ” και με τη συνέχεια των αντιδραστικών νομοθετικών ρυθμίσεων, που όλες συνδέθηκαν με τον δραστικό περιορισμό της χρηματοδότησης των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, την ένταση της φοροεπιδρομής και την επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος, τη συρρίκνωση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, την ανταπόδοση και τις ιδιωτικοποιήσεις σε πρόνοια, υγεία, παιδεία, με τις ΣΔΙΤ για έργα και υποδομές, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, την αποδυνάμωση των υπηρεσιών των Δήμων και Περιφερειών από μόνιμο προσωπικό.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας για το συγκεκριμένο θέμα που έχει προκύψει, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλύψει με κάθε τρόπο τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, γιατί είναι προσλήψεις του Υπουργείου Εργασίας με τα συγκεκριμένα προγράμματα, με συμβάσεις που έγιναν με τον ΟΑΕΔ. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της βουλής, για να προωθήσει το αίτημα για την κάλυψη της δαπάνης από την κυβέρνηση και κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν μόνιμη δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα.

 

ΑΘΗΝΑ 25/7/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή τη συζήτηση του πρωθυπουργού με νέους εργαζόμενους για την «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τους Νέους»

Από το παραμύθι του «εργαζόμενου – συνεργάτη του αφεντικού» σήμερα η κυβέρνηση πέρασε στο παραμύθι του «ασφαλισμένου – επενδυτή», που έχει τη δυνατότητα του “ατομικού κουμπαρά”, να «τοποθετεί» δηλαδή τις ασφαλιστικές του εισφορές στα επενδυτικά πακέτα που ο ίδιος θα επιλέγει! Έτσι νομίζουν ότι θα κάνουν πιο εύπεπτη στη νέα γενιά τη μετατροπή της ασφάλισης από κοινωνικό δικαίωμα, που αφορά και κατοχυρώνει ολόκληρο το πλέγμα των όρων ζωής των εργαζομένων, προστατεύοντας ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, σε «επένδυση», ατομικό ρίσκο και κυνήγι μέσω του τζόγου.

Έχει πολύ μεγάλο θράσος ο πρωθυπουργός να στοχοποιεί -γι’ άλλη μια φορά- τους νέους, επειδή, όπως ανέφερε, «οι νέοι έχουν τη δική τους ευθύνη επιλέγοντας τη μαύρη εργασία για λίγα χρήματα παραπάνω». Έτσι απευθύνεται στους νέους των 8μηνων προγραμμάτων, της ανασφάλειας στην εργασία, της δυσκολίας να τα βγάλουν πέρα με τους μισθούς τους να είναι σταθερά καθηλωμένοι.

Όσο για την κριτική του πρωθυπουργού στις προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτή είναι θολή και ψεύτικη, καθώς η κυβέρνησή του αξιοποίησε στο έπακρο τη δυνατότητα που τους έδωσε ο νόμος Κατρούγκαλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απαλλάσσοντας την εργοδοσία από τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εισφορές, παραδίδοντας στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών την ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την πρόσβαση στα φάρμακα κ.λπ., δίνοντας τη χαριστική βολή στο δικαίωμα στην Ασφάλιση.

Το Ασφαλιστικό είναι η ζωή μας! Δε θα αφήσουμε να μας την κλέψουν!

 

 

Αθήνα, 25/7/2022                                                 Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.