Παρέμβαση του Νίκου Καραθανασόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, στον τ/σ Mega: Τα προβλήματα και η κυβερνητική πολιτική κινητοποιούν τους μαθητές

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 25 Σεπτεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Τα προβλήματα και η κυβερνητική πολιτική κινητοποιούν τους μαθητές που διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση χωρίς προβλήματα στην υγεία τους και την υγεία των οικογενειών τους, τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ μιλώντας στο πρωί της Παρασκευής στο MEGA.

Πρόσθεσε ότι ορισμένοι προσπαθούν να συκοφαντήσουν τον αγώνα των μαθητών και να τους ταυτίσουν με τους “αρνητές της μάσκας” όταν τα αιτήματά τους είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία με τρόπο που να μορφώνονται και όχι να εξοντώνονται.

Για την υπόθεση Καλογρίτσα – Παπά σημείωσε ότι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και τόνισε ότι το κράτος και οι κυβερνήσεις είναι θεματοφύλακες των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και αυτή είναι η μήτρα των στενών επαφών με επιμέρους επιχειρηματικούς ομίλους που διαμορφώνει σχέσεις διαφθοράς και διαπλοκής.

Τροπολογία του ΚΚΕ: Δωρεάν και υποχρεωτική μετάδοση μηνυμάτων σχετικά με την προστασία της δημόσιας υγείας από όλα τα ΜΜΕ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανός”, περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις»

 

Θέμα: Δωρεάν και υποχρεωτική μετάδοση μηνυμάτων σχετικά με την προστασία της δημόσιας υγείας από όλα τα ΜΜΕ – Διαφημιστική προβολή του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των νομικών προσώπων  του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των πρώην ΔΕΚΟ από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, με όρους δημοσιότητας και επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής τους.

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει τονίσει ότι τα μηνύματα που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας , ειδικά με την αντιμετώπιση μιας πανδημίας, θα πρέπει να μεταδίδονται και να καταχωρούνται σε όλα τα ΜΜΕ (ραδιοτηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και έντυπα) εντελώς δωρεάν και όχι με όρους διαφημιστικής καμπάνιας.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, όπου για την προβολή  των Υπουργείων, των φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και των πρώην  ΔΕΚΟ (που αναφέρονται ως “Αναθέτουσες Αρχές”), χρειάζεται να υπάρξει  δαπάνη προς τα ΜΜΕ για την διαφήμιση, αυτή θα πρέπει να γίνεται με όρους πλήρους διαφάνειας και με αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς απαράδεκτους αποκλεισμούς και χωρίς επιδότηση ανύπαρκτων μέσων, γιατί αλλιώς η υπόθεση παραπέμπει σε συναλλαγή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη καθώς μετά την καταβολή των είκοσι (20) εκατομμυρίων ευρώ προς τα διάφορα  ΜΜΕ για την προβολή μηνυμάτων που αφορούσαν την πρώτη φάση της πανδημίας και που είχαν ευθέως να κάνουν με την προστασία της δημόσιας υγείας, με το παρόν νομοσχέδιο προετοιμάζει νέες παροχές στα ΜΜΕ. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αθωώνει προηγούμενες κυβερνήσεις που ακολούθησαν παρόμοιες πρακτικές και αξιοποίησαν ίδια μέσα.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει την παρούσα τροπολογία. Με την τροπολογία αυτή:

Α)  Ορίζεται ρητά και ξεκάθαρα ότι μηνύματα του Υπουργείου Υγείας ή άλλων φορέων του Δημοσίου, που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας (πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών, πανδημιών, εμβολιασμοί κλπ), μεταδίδονται  και καταχωρούνται από όλα τα ΜΜΕ (όπως ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο, εφημερίδες, περιοδικά) υποχρεωτικά  και εντελώς δωρεάν.

Β) Ορίζεται ότι κάθε είδους διαφημιστική δαπάνη   για την προβολή του έργου ή των υπηρεσιών των Υπουργείων, δημοσίων υπηρεσιών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των νομικών προσώπων που ανήκουν στο λεγόμενο ευρύτερο δημόσιο τομέα και των πρώην ΔΕΚΟ, καθώς και των θυγατρικών αυτών των νομικών προσώπων, θα πρέπει να δημοσιεύεται αναλυτικά, ανά ποσό και ανά ΜΜΕ, άμεσα, μέσα σε δέκα (10) ημέρες  από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και να παραδίδεται σε αναλυτική κατάσταση στην Αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Και τούτο για να είναι απολύτως γνωστό και διαφανές ποιο ΜΜΕ πήρε κρατική διαφήμιση και τι ποσό εισέπραξε για την διαφημιστική καμπάνια.

Γ) Για την επιλογή των ΜΜΕ που αναλαμβάνουν την προβολή και καταχώρηση των σχετικών μηνυμάτων, ακολουθούνται αποκλειστικά αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, που θα καθορίσει ειδική νομοθεσία.

Δ) Για να καθίσταται ουσιαστικά εφαρμόσιμη η πιο πάνω ρύθμιση για τη δημοσιότητα και διαφάνεια της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης, ορίζεται ότι αν δεν τηρηθούν οι πιο πάνω όροι, τότε ως  κύρωση προβλέπεται η ακύρωση  των σχετικών συμβάσεων και η αναζήτηση των ποσών που τυχόν καταβλήθηκαν στα ΜΜΕ.

Ε) Επιπλέον, η παράλειψη της δημοσιότητας και της διαφάνειας στην κατανομή της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης, καθώς και η αποφυγή της αναζήτησης των ποσών που καταβλήθηκαν σε περίπτωση ακύρωσης των σχετικών συμβάσεων, συνεπάγεται και την ποινική δίωξη των υπαιτίων φυσικών προσώπων και την απειλή σε βάρος τους ποινής φυλάκισης μέχρι ένα (1) έτος..

ΣΤ) Τέλος, προβλέπεται η κατάθεση στοιχείων για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα (10) χρόνια για την προώθηση της κρατικής διαφήμισης. Δίνεται προθεσμία τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας, σε όλες τις “Αναθέτουσες αρχές”  (Υπουργεία, ΝΠΔΔ κλπ.) να δώσουν για να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αναλυτικός κατάλογος των ποσών που κατέβαλαν και ανά μέσο ενημέρωσης, για τη διαφημιστική προβολή τους, τα τελευταία δέκα (10) έτη, όπως επίσης και να κατατεθούν τα στοιχεία αυτά στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η παραβίαση των πιο πάνω υποχρεώσεων, συνεπάγεται για τους υπευθύνους την ποινική τους δίωξη και την απειλή σε βάρος τους ποινής φυλάκισης μέχρι ένα (1) έτος.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανός”, περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις»

 

  1. Μηνύματα του Υπουργείου Υγείας και φορέων του Δημοσίου που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας μεταδίδονται και καταχωρούνται από όλα τα ΜΜΕ υποχρεωτικά  και εντελώς δωρεάν.

2.α. Κάθε είδους διαφημιστική δαπάνη, στα πλαίσια του ετήσιου προγραμματισμού, ή και κάθε έκτακτου χαρακτήρα  για την προβολή των Υπουργείων, των Δημοσίων υπηρεσιών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των νομικών προσώπων που ανήκουν στον λεγόμενο ευρύτερο δημόσιο τομέα και των πρώην ΔΕΚΟ και των θυγατρικών των πιο πάνω νομικών προσώπων, που στο εξής θα αναφέρονται ως “Αναθέτουσες αρχές”, που διατίθεται για την προβολή αυτών στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, δημοσιεύεται αναλυτικά ανά ποσό και ανά μέσο ενημέρωσης, μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και παραδίδεται σε αναλυτική κατάσταση στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

β. Η επιλογή των μέσων ενημέρωσης που κάθε φορά αναλαμβάνουν την μετάδοση των διαφημιστικών μηνυμάτων κάθε περιεχομένου των “Αναθετουσών αρχών” και η κατανομή των ποσών της διαφημιστικής δαπάνης των “Αναθετουσών αρχών” γίνεται αποκλειστικά με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, τα οποία υποχρεωτικά προβλέπονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

γ. Η παράλειψη της δημοσίευσης της σχετικής διαφημιστικής δαπάνης και της αποστολής της κατάστασης αυτής της δαπάνης στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρούσας, συνεπάγεται την ακύρωση των σχετικών συμβάσεων με τα μέσα ενημέρωσης, είτε υπεγράφησαν άμεσα από τις “Αναθέτουσες αρχές”, είτε μέσω διαφημιστικών εταιριών, τα δε σχετικά ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν  αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

δ. Επιπλέον, η παράλειψη τήρησης των υποχρεώσεων των προηγούμενων εδαφίων από πλευράς των “Αναθετουσών αρχών”, συνεπάγεται, πέρα από την πειθαρχική ευθύνη για σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα των υπευθύνων, στο βαθμό που υπάγονται στις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού  κώδικα, και την ποινική τους ευθύνη, καθώς τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα  (1) έτος, εκτός αν τιμωρούνται με βαρύτερη ποινή από άλλες διατάξεις του Π.Κ.

ε. Ως υπεύθυνοι για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου είναι για τα Υπουργεία οι αρμόδιοι Υπουργοί, και για τα λοιπά νομικά πρόσωπα των “Αναθετουσών αρχών” οι Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων αυτών.

  1. α. Μέσα σε τρεις (3) μήνες από τη δημοσίευση της παρούσας, οι “Αναθέτουσες αρχές” της παραγράφου 2α υπόκεινται στις υποχρεώσεις της ως άνω παραγράφου 2α, για τη διαφημιστική δαπάνη στην οποία υποβλήθηκαν τα τελευταία δέκα (10) έτη πριν από την ισχύ της παρούσας.

β. Σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων του προηγούμενου εδαφίου αυτής της παραγράφου, οι υπεύθυνοι, σύμφωνα με την παράγραφο 2ε της παρούσας, των “Αναθετουσών αρχών”, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα (1) έτος και επιπλέον εφαρμόζεται η ρύθμιση της παραγράφου 2γ της παρούσας.

 

 

Αθήνα, 25/09/2020

Οι προτείνοντες βουλευτές

Λαμπρούλης Γιώργος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Γκιόκας Ιωάννης

Δελής Ιωάννης

Κανέλλη Λιάνα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ Μ. ΠΟΜΠΕΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, στην Ελλάδα έχει δύο βασικούς στόχους: Πρώτον, να επισπεύσει τις επικίνδυνες διευθετήσεις στην Αν. Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, με αποκλειστικό κριτήριο τα ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα και τη συνοχή στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ,  μέρος των οποίων είναι και η συνεκμετάλλευση ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας – Τουρκίας, με βαριές συνέπειες για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Δεύτερον, να προωθήσει τα γεωπολιτικά -οικονομικά και στρατιωτικά- συμφέροντα των ΗΠΑ, που ανοίγουν το δρόμο μόνο για όξυνση των ανταγωνισμών και των νέων πολεμικών συγκρούσεων.

Από αυτή την άποψη μόνο τυχαίο δεν είναι ότι αυτή η επίσκεψη συμπίπτει με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

Αυτές οι επαφές, που πραγματοποιούνται, υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και χαιρετίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, σε καμία περίπτωση δεν αντιστρέφουν τον επικίνδυνο χαρακτήρα των εξελίξεων στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο. Είναι πλήρως ενταγμένες στην επιδίωξη για ισχυροποίηση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την απόσπαση της Τουρκίας από τη ρωσική επιρροή. Ως εκ τούτου εγκυμονούν νέους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, γι’ αυτό και συνοδεύονται με δηλώσεις περί “αμφισβητούμενων υδάτων”, που ρίχνουν νερό στο μύλο της τούρκικης επιθετικότητας.

Θα διαψευστούν για μία ακόμη φορά όσες πολιτικές δυνάμεις καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες ενόψει της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα, όπως έχουν διαψευστεί μέχρι τώρα, με το παραμύθι ότι η περαιτέρω πρόσδεση της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια θα θωράκιζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα, μέσα στο οποίο κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί Ελλάδας – Τουρκίας, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε μία απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Την υλοποίηση αυτής της Συμφωνίας έρχεται να επιθεωρήσει ο Μ. Πομπέο μαζί με την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων των ΗΠΑ (ενεργειακά, Ναυπηγεία, νέες τεχνολογίες κλπ), που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δείξει καμιά εμπιστοσύνη στις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, που έχουν εναποθέσει την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή, στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αντίθετα, χρειάζεται να εντείνει την πάλη του για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που τροφοδοτούν τις επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

 

ΑΘΗΝΑ 25/9/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΩΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΖΑΚΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στο Μουζάκι Καρδίτσας, έκανε την εξής δήλωση:

«Οι καταστροφές στο Μουζάκι είναι βιβλικές. Όλες οι υποδομές αποδείχθηκαν όχι μόνο ότι ήταν σαθρές, αλλά δεν θα μπορούσαν να αντέξουν. Σχολεία υπάρχουν με τις στέγες να είναι, στην κυριολεξία, μέσα στην υγρασία.

Αυτό δείχνει ότι πρέπει τα έργα να αρχίσουν εδώ και τώρα, αλλά κυρίως να αποζημιωθούν οι πληγέντες γιατί αυτά που ανακοινώθηκαν είναι ψίχουλα. Αυτά δε που περιέχει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι φτωχότατα και δεν πρόκειται να λύσουν προβλήματα. Το αντίθετο. Θα χρεοκοπήσουν και πάλι νέα λαϊκά νοικοκυριά.

Εμείς, όχι μόνο θα τα φέρουμε στη Βουλή, αλλά κι όταν έρθουν οι κουρτίνες που θα σκεπάσουν το πρόβλημα, θα το βάζουμε πιο επιτακτικά.

Καλούμε και τους κατοίκους της περιοχής να πιέζουν και να μην εφησυχάζουν. Αυτή η κυβέρνηση έχει λεφτά μόνο για τους επιχειρηματίες. Όχι για τις ανάγκες του λαού. Πρέπει να τα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο».

 

25/9/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΑΓΓΟΥΛΕ

Πιο πλούσιο γίνεται από σήμερα το Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς περνάει στα χέρια του ένα σημαντικό ιστορικό κειμήλιο, το χειροκίνητο τυπογραφικό πιεστήριο που χρησιμοποιούσε ο Φώτης Αγγουλές στη Χίο και το οποίο βρισκόταν στο κατάστημα της ALPHA BANK του νησιού.

Το εν λόγω κειμήλιο παραχωρήθηκε, έπειτα από αίτημα που έκανε η Κεντρική Επιτροπή στην τράπεζα και θα πάρει τη θέση του στη μόνιμη έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων της ΚΕ.

Μάλιστα στο πιεστήριο υπάρχει ακόμα ανάγλυφη η μήτρα με το ποίημα του Φ. Αγγουλέ:

Μην καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή

μηδ’ όσο στην κακοκαιριά λυγάει το κυπαρίσσι

έχουμε τη ζωή πολύ πάρα πολύ αγαπήσει”.

 

 ΑΘΗΝΑ 25/9/2020                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Προς τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ALPHA BANK

κ. Β. Θ. Ράπανο

 

Η ΚΕ σας ευχαριστεί θερμά για την ευγενική σας προσφορά, προς το ΚΚΕ, να εκχωρήσετε ένα πολύ σημαντικό ιστορικό κειμήλιο, το χειροκίνητο τυπογραφικό πιεστήριο, που χρησιμοποιούσε ο Φώτης Αγγουλές στη Χίο και το οποίο βρισκόταν στο κατάστημα της τράπεζάς σας στη Χίο.

Η άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημα της ΚΕ του ΚΚΕ, για την εκχώρηση του μας γέμισε ικανοποίηση.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι το ιστορικό αυτό κειμήλιο θα πάρει τη θέση του στη μόνιμη έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων της ΚΕ και θα τύχει της προβολής που του αξίζει.

 

Με εκτίμηση

Η ΚΕ του ΚΚΕ

 

Το παράνομο χειροκίνητο τυπογραφικό πιεστήριο, γνωστό ως το τυπογραφικό πιεστήριο του Φώτη Αγγουλέ, είναι ένα κειμήλιο μεγάλης ιστορικής σημασίας, το οποίο συνδέεται με κορυφαίες στιγμές της δράσης του ΚΚΕ και του κινήματος, στη χώρα και στο νησί της Χίου, κατά την περίοδο 1946 -1949.

Η δημιουργία αυτού του παράνομου τυπογραφείου έγινε με απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ, σε συνθήκες απαγόρευσης και σκληρής τρομοκρατίας, προκειμένου να συνεχίσει να φτάνει στο λαό της Χίου η φωνή του ΚΚΕ και του διωκόμενου κινήματος, με τη συνέχιση της  έκδοσης  της εφημερίδας “ΕΜΠΡΟΣ” (όργανο της Περιφερειακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ), του εντύπου  “ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ” (όργανο των κομμάτων του ΕΑΜ), καθώς και το τύπωμα προκηρύξεων .

Μετά την απελευθέρωση της Χίου από τους Γερμανούς, το “ΕΜΠΡΟΣ” και ο “ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ” διακινούσαν χιλιάδες φύλλα στο νησί και ένας από τους πρώτους στόχους της αστικής εξουσίας ήταν η παρεμπόδιση και η φίμωσή τους .

Η πρώτη οργανωμένη και καταδρομική επίθεση τραμπούκων στο τυπογραφείο, πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη του 1945, όπου προκάλεσαν την ολική καταστροφή του. Ήταν η περίοδος όπου κλιμάκωναν την κρατική τρομοκρατία κατά των κομμουνιστών και  των αγωνιστών του ΕΑΜ, με ξυλοδαρμούς, συλλήψεις  και φυλακίσεις κ.α.

Στη συνέχεια, οι επιθέσεις και τα μέτρα σε βάρος αυτών των εντύπων, του Κόμματος και του ΕΑΜ, έγιναν πιο συχνές και  πιο απροκάλυπτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι  η χωροφυλακή, με γελοίες προφάσεις, έβαζε συνεχώς υπέρογκα πρόστιμα στο “ΕΜΠΡΟΣ” και τον “ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ”, ενώ τους υπεύθυνους για την έκδοσή τους τους συνελάμβαναν και τους φυλάκιζαν, με αστήρικτες κατηγορίες, τον έναν μετά τον άλλο.

Η τελευταία επίθεση της χωροφυλακής, στο νόμιμο τυπογραφείο τους, έγινε στις 14 Νοέμβρη του 1947, για να ακολουθήσει σε λίγες μέρες, στις 28 Νοέμβρη, η επίσημη απαγόρευση έκδοσης του «ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥ». Το “ΕΜΠΡΟΣ” το είχαν ήδη απαγορεύσει .

Η μεταφορά του παράνομου χειροκίνητου τυπογραφείου και των στοιχείων έγινε από την περιοχή Κάμπος. Το μετέφεραν αντάρτες του Βροντάδο, με επικεφαλής τον Επονίτη Σκούφαλο Παντελή. Το εγκατέστησαν σε μία Φουντάνα, δηλαδή, εγκιβωτισμένη δεξαμενή νερού, στα θεμέλια σπιτιού, στην περιοχή  Παντελάκη – Βροντάδου.

Το σπίτι ανήκε στην οικογένεια Ζαννή Αθηναίου, η οποία αψηφώντας τους μεγάλους κινδύνους, στήριζε το δίκαιο αγώνα του ΚΚΕ και του ΔΣΕ και είχε αναλάβει την  τροφοδοσία των δύο παράνομων τυπογράφων με τα απαραίτητα στοιχεία και υλικά.

Τη λειτουργία του την ανέλαβαν οι κομμουνιστές Μιχάλης Βαττάκης,  φιλόλογος – δημοσιογράφος που είχε γεννηθεί το 1913, στο χωριό Θολοποτάμι, και ο τυπογράφος – ποιητής Φώτης Αγγουλές (Χονδρουδάκης) που είχε γεννηθεί το 1911, στο Τσεσμέ της Μ. Ασίας.

Επί 5 μήνες και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, μέσα στο κρύο και την υγρασία, τύπωναν τις παράνομες εφημερίδες και τροφοδοτούσαν με διαφωτιστικό υλικό τον αγωνιζόμενο λαό. Οι κρατικοί μηχανισμοί είχαν λυσσάξει και επιχειρούσαν με όλα τα μέσα να βρουν και να εξολοθρεύσουν την “πηγή” της ανυπότακτης φωνής και ενημέρωσης.

Αυτό το κατόρθωσαν στις 30 Μαρτίου 1948 και εφόσον είχαν συλληφθεί ή εξοντωθεί οι τελευταίοι αντάρτες και ενώ είχαν φυλακιστεί εκατοντάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, καθώς και άλλοι αγωνιστές του ΕΑΜικού κινήματος και από τη Μ. Ανατολή.

Ήταν τόσο μεγάλη η ανακούφιση των διωκτικών αρχών για την ανακάλυψη του παράνομου τυπογραφείου και τη σύλληψη των λειτουργών του, όπου οι πανηγυρισμοί και το ξέχειλο μίσος τους καταγράφονται στον Τύπο της εποχής, με παχυλούς τίτλους και αναλυτικά ρεπορτάζ.

            Ο Μ. Βαττάκης και ο Φώτης Αγγουλές δικάστηκαν στο έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών μαζί με ακόμα 73 Χιώτες αντάρτες του ΔΣΕ. Και οι δυο έμειναν όρθιοι ως το τέλος. Αρνήθηκαν να  υπογράψουν δήλωση μετάνοιας.

Ο  Μ. Βαττάκης εκτελέστηκε μαζί με άλλα 10 παλικάρια, από τη Χίο, στις 20 Αυγούστου του 1948, στο Γουδί.

Ο Φ. Αγγουλές οδηγήθηκε για χρόνια σε φυλακές – κάτεργα και τόπους εξορίας και εξόντωσης, οποίος με τη στάση και την ποίησή του κατέδειξε ότι ένα από τα στοιχεία του κομμουνιστή είναι να μένει αλύγιστος μπρος στην βαναυσότητα της καπιταλιστικής εξουσίας και τις σκληρές δοκιμασίες της ταξικής πάλης.

Το παράνομο χειροκίνητο τυπογραφικό πιεστήριο το πήρε η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, όπου το χρησιμοποίησε ως πειστήριο στη δίκη. Στη συνέχεια παραδόθηκε σε τυπογραφείο της πόλης για την αξιοποίησή του. Σε αυτό το τυπογραφείο δούλεψε ως μισθωτός και ο Φ. Αγγουλές όταν αποφυλακίστηκε.

Ύστερα από καιρό βρέθηκε σε αποθήκη, την οποία είχε κατασχέσει η τράπεζα Αlpha Βank. Αυτό το ιστορικό κειμήλιο το αναγνώρισε και το διέσωσε ο Παναγιώτης Καλαμπόκης, ο τότε Διευθυντής της Τράπεζας στη Χίο, ο οποίος το διέσωσε και το τοποθέτησε σε προθήκη στο κεντρικό κατάστημα της Λεωφ. Αιγαίου, μαζί με άλλα ιστορικά αντικείμενα και έργα.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.