«Παράταση των μέτρων για το Δεκέμβριο αλλά σοβαρό έλλειμμα μέριμνας για τους εποχικά απασχολούμενους στον τουρισμό και την εστίαση».


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 8 Δεκεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με την αναγκαιότητα ουσιαστικής ενίσχυσης του εισοδήματος των εποχικά απασχολούμενων στον τουρισμό και την εστίαση.

Ο Βουλευτής, αφού αρχικά επισήμανε ότι το δεύτερο lockdown ήταν αναγκαίο, όχι όμως και αναπόφευκτο,  παρουσίασε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων που είτε βρίσκονται εκτός μέτρων στήριξης, είτε η στήριξη αυτή είναι ανεπαρκής.  Κατηγορίες εργαζομένων, όπως π.χ οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό με υποχρεωτικό δικαίωμα επαναπρόσληψης και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης χρειάζονται, τόνισε ο βουλευτής στήριξη. Στήριξη, είτε με τη μορφή καταβολής σε όλους αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ), είτε με μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης, προκειμένου να δικαιωθούν του επιδόματος ανεργίας, που αυτή τη στιγμή το χάνουν γιατί ήταν εκτός εργασίας λόγω κορωνοϊού ή δεν συμπλήρωσαν τις απαιτούμενες 50 ημέρες ασφάλισης, είτε ακόμη και με παράταση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενημέρωσε  τη Βουλή για την παράταση των ήδη ισχυόντων μέτρων και για το Δεκέμβριο (καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τους εργαζόμενους σε πληττόμενες  βάσει ΚΑΔ ή μη λειτουργούσες κατόπιν κρατικής εντολής επιχειρήσεις, επέκταση επιδόματος ανεργίας σε όσους το σχετικό δικαίωμα λήγει μέχρι και το  Δεκέμβριο 2020, αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Δεκεμβρίου κ.λπ.). Επιπλέον,   ανακοίνωσε ότι το Δώρο Χριστουγέννων  (ΔΧ) από τις μεν επιχειρήσεις –για το τμήμα ΔΧ που τους αναλογεί – θα καταβληθεί την 21η Δεκεμβρίου, ωστόσο το τμήμα του ΔΧ που αναλογεί στο Κράτος θα φθάσει στους εργαζόμενους με καθυστέρηση, μετά την 21/12. Τέλος, ενημέρωσε για την μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας  των τελών κυκλοφορίας στο τέλος του Φεβρουαρίου 2021.

Ο κ. Κεγκέρογλου επέμεινε στην δευτερολογία του ότι στα μέτρα που  ανακοίνωσε δεν περιλαμβάνονται οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και την  εστίαση, ειδικά μάλιστα οι εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης συνεχίζουν να είναι στον αέρα, χωρίς καμία στήριξη από την Πολιτεία, ωστόσο ο Υπουργός δεν δεσμεύτηκε για τη λήψη οποιουδήποτε υποστηρικτικού μέτρου για αυτές τις ομάδες των σοβαρά πληττόμενων εργαζομένων.

 

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://youtu.be/QmCtddy1IfI

«Αποκλεισμός των μισών παραγωγών προϊόντων θερμοκηπίων της Κρήτης από τις αποζημιώσεις για κορωνοϊό».

Με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο γραμματέας της Κ.Ο «Κίνημα Αλλαγής» και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου  επισημαίνει τον  αποκλεισμό των μισών παραγωγών προϊόντων  θερμοκηπίων της Κρήτης από τις αποζημιώσεις για τον κορωνοϊό και ζητά άμεσες ενέργειες για να μην εξαιρεθούν των αποζημιώσεων οι πληγέντες παραγωγοί προϊόντων θερμοκηπίων της Κρήτης που είδαν το εισόδημα τους να μειώνεται κατακόρυφα από την ζημιά της πανδημίας.

 Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους παραγωγούς των προϊόντων

θερμοκηπίων της Κρήτης, οι οποίοι επλήγησαν από τον κορωνοϊό την περασμένη άνοιξη, το κενό της υπουργικής  απόφασης που αφήνει εκτός αποζημιώσεων εκατοντάδες πληγέντες

Συγκεκριμένα, ενώ η αγροτική παραγωγή Μαρτίου και Απριλίου και εν πολλοίς Μαΐου και Ιουνίου

έχει συμπεριληφθεί στην δήλωση ΟΣΔΕ  «επίσπορης καλλιέργειας» του 2019, το ηλεκτρονικό

σύστημα στο οποίο γίνονται οι αιτήσεις καταβολής αποζημιώσεων δέχεται μόνο δηλώσεις ΟΣΔΕ

2020.

Επειδή το 50 % τουλάχιστον των παραγωγών προϊόντων θερμοκηπίων, που ζημιώθηκαν από τον

κορωνοϊό την προηγούμενη άνοιξη και οι καλλιέργειες των οποίων δηλώθηκαν στον ΟΣΔΕ 2019,

δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις .

Ερωτάσθε κ. κ Υπουργοί :

                  – Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να μην εξαιρεθούν των αποζημιώσεων οι πληγέντες παραγωγοί προϊόντων θερμοκηπίων της Κρήτης που είδαν το εισόδημα τους να μειώνεται κατακόρυφα από την ζημιά του κορωνοϊού;».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.