«Παράταση της προθεσμίας κατάθεσης των δικαιολογητικών για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές».

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 15 Ιουλίου 2021 by energinews (admin)

Με ερώτηση του, προς το Υπουργείο Οικονομικών, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά παράταση της προθεσμίας κατάθεσης των δικαιολογητικών για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές .

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Στις 16.07.2021 εκπνέει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές και στις 30.07.2021 εκπνέει η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για όσες επιχειρήσεις έλαβαν Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού.

Πάρα πολλοί λογιστές, επιχειρήσεις, ενώσεις και αγροτικοί Σύλλογοι, όπως ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας κ.α ζητούν με επιστολές τους, την παράταση της προθεσμίας για την κατάθεση δικαιολογητικών για τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, αφού  δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να είναι συνεπείς στο ανωτέρω χρονοδιάγραμμα.

Επιπλέον, η πλατφόρμα υποβολής των δικαιολογητικών δόθηκε για χρήση στις 16.06.2021, δηλαδή όταν τα αρχικά δικαιολογητικά που είχαν συγκεντρωθεί  είχαν λήξει λόγω παρόδου του τριμήνου από την έκδοση τους, ενώ η αυτεπάγγελτη αναζήτηση που αφορούσε μόνο τέσσερα (4) Πρωτοδικεία της χώρας, δημιούργησε σύγχυση και χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Επειδή η πλατφόρμα στο αρχικό στάδιο λειτουργίας αντιμετώπισε  τεχνικά προβλήματα και πολλές φορές δεν ήταν εφικτή η υποβολή αιτήσεων, με συνέπεια πολλές αιτήσεις να απορρίπτονται ως ελλιπείς και οι επιχειρήσεις να ταλαιπωρούνται.

Επειδή την περίοδο που διανύουμε τα Λογιστικά Φοροτεχνικά γραφεία έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Προτίθεστε να δώσετε παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών τουλάχιστον μέχρι τις 31/08/2021 τόσο για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές όσο και για τις επιχειρήσεις που έλαβαν Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού;».

«Άμεση παροχή ουσιαστικών κινήτρων για την επιτάχυνση του εμβολιασμού των εργαζομένων και την θωράκιση της δημόσιας υγείας».

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε ερώτηση στα Υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και   Υγείας για άμεση παροχή ουσιαστικών κινήτρων για την επιτάχυνση του εμβολιασμού των εργαζομένων και την θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Ήδη διανύουμε τον έκτο μήνα από την έναρξη εμβολιασμού των ατόμων που εργάζονται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Αρχικά η Κυβέρνηση δεν είχε κάνει καμία πρόβλεψη για ειδική άδεια από την εργασία για τον εμβολιασμό των εργαζόμενων, γεγονός που έχουμε επισημάνει στην υπ’ αρίθμ. 4680/1-3-2021 σχετική ερώτησή μας.

Με μεταγενέστερες εγκυκλίους, τόσο από τον Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών, προέβλεψαν ολιγόωρη άδεια κατά την ημέρα του εμβολιασμού, με την προϋπόθεση ότι η διεξαγωγή αυτού γίνεται εντός ωραρίου εργασίας.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, ένας στους τρεις ανθρώπους, που κάνουν το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αναπτύσσουν ορισμένες παρενέργειες, οι οποίες οφείλονται στην αντίδραση του ανοσοποιητικού στο εμβόλιο και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχώρησαν μέσα σε 1-2 ημέρες.

Οι παρενέργειες αυτές αφορούν τοπικές αντιδράσεις (π.χ. πρήξιμο και πόνος στο σημείο όπου γίνεται η ένεση), κόπωση, πονοκέφαλος, ρίγη, ασυνήθιστοι πόνοι στις αρθρώσεις και πυρετός.

Επειδή οι παραπάνω παρενέργειες έχουν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αδυνατούν να προσέλθουν στην εργασία τους και να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους,

Επειδή δεν υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη για ειδική άδεια για τις ως άνω περιπτώσεις και η απουσία του εργαζόμενου επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη,που, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, παροτρύνει τους εργαζόμενους να κάνουν χρήση άδειας άνευ αποδοχών,

Επειδή η χρήση αναρρωτικών αδειών, αδειών άνευ αποδοχών ή η χρήση ημερών κανονικής άδειας για τις παρενέργειες του εμβολιασμού, θα ήταν λανθασμένη μιας και επιβαρύνει τον υπάλληλο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ο οποίος εμβολιαζόμενος συμβάλλει στην ανοσία της αγέλης και την ταχύτερη έξοδο από την παρούσα υγειονομική κρίση,

Επειδή ο ρυθμός εμβολιασμού δεν είναι ικανοποιητικός και η έναρξη τέταρτου κύματος της πανδημίας καθιστά απολύτως αναγκαία την άμεση επιτάχυνσή του,

Επειδή η οχύρωση της Δημόσια Υγείας προϋποθέτει την άμεση παροχή ουσιαστικών κινήτρων για την επιτάχυνση του εμβολιασμού των εργαζομένων και την θωράκιση της δημόσιας υγείας,

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

1.Με ποιον τρόπο μπορούν να απουσιάζουν από την εργασία τους οι εργαζόμενοι που την επόμενη ημέρα του εμβολιασμού έχουν αδιαθεσία και αδυνατούν να εκτελούν τα καθήκοντά τους λόγω των παρενεργειών του εμβολιασμού;

2.Θα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για την δικαιολόγηση της απουσίας από την εργασία των εργαζομένων, την επόμενη ημέρα του εμβολιασμού τους;

3.Ποια άλλα άμεσα κίνητρα προτίθεστε να παρέχετε ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός και ο όγκος εμβολιασμού των εργαζομένων και να θωρακιστεί η δημόσια υγεία και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Μουλκιώτης, Ευαγγελία Λιακούλη, Ανδρέας Πουλάς, Γιώργος Φραγγίδης».

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.