Παράταση για συνταγογράφηση ανασφάλιστων

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 3 Μαΐου 2022 by manos (seo)-admin

Νέα αναβολή έλαβε το μέτρο της συνταγογράφησης ανασφάλιστων πολιτών μόνο από τους γιατρούς των δημόσιων μονάδων υγείας της χώρας, δηλαδή νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το μέτρο που θα εφαρμοζόταν από την 1η Μαΐου τελικά θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου, που πρακτικά σημαίνει ότι παρατείνεται για ένα μήνα η δυνατότητα των ανασφάλιστων να επισκέπτονται και ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να τους συνταγογραφήσουν φάρμακα ή εξετάσεις.

Από το μέτρο της συνταγογράφησης μόνο σε δημόσιες δομές θα εξαιρεθούν συγκεκριμένες κατηγορίες ανασφάλιστων, όπως παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών, αιμοκαθαιρόμενοι και άτομα με βαριές αναπηρίες. Ο πίνακας εξαιρέσεων έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πέμπτη αναβολή της έναρξης εφαρμογής του μέτρου. Ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο η εφαρμογή του αναβλήθηκε για την 1η Φεβρουαρίου για λόγους αποφυγής μιας επιπλέον πίεσης στο ΕΣΥ, που την περίοδο εκείνη είχε επιβαρυνθεί έντονα από την COVID-19. Ελαβε νέες αναβολές για την 1η Μαρτίου και για την 15η Μαρτίου για τον ίδιο λόγο. Εν συνεχεία αναβλήθηκε για την 1η Μαΐου –προκειμένου να καταρτιστεί ο κατάλογος με τις εξαιρέσεις–, πριν μετακινηθεί χρονικά για την 1η Ιουνίου.

Το μέτρο, που στην ουσία αποτελεί επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε πριν από τον Μάρτιο του 2019, κρίθηκε αναγκαίο από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη ανασφάλιστων, η οποία αυξήθηκε κατά 50% μέσα σε ένα έτος, όταν δόθηκε η δυνατότητα συνταγογράφησης και από ιδιώτες γιατρούς. Πάντως, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από ιατρικούς συλλόγους, επιστημονικές ενώσεις και εκπροσώπους ασθενών, που επικαλούνται τη δυσκολία αλλά και τις καθυστερήσεις στην πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.