Παπουτσάκια


0
(0)

Είναι λίγο μπελαλίδικη συνταγή, αλλά μην φοβηθείτε να τη δοκιμάσετε. Αν ακολουθήσετε σωστά τις οδηγίες, η επιτυχία είναι εγγυημένη.
Υλικά για 4 άτομα

Συστατικά

  • 4 μελιτζάνες
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι θυμάρι, 3-4 κουταλιές έτοιμη σάλτσα ντομάτας (προαιρετικά), αλάτι, πιπέρι
  • Για τον κιμά:
  • ½ κιλό κιμά χοιρινό
  • 2 κρεμμύδια
  • 1/3 φλ. σπορέλαιο
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ή 1 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
  • ½ φλ. κονιάκ
  • 1 φλ. ντοματοχυμό
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι δυόσμο ξηρό
  • ½ κουταλάκι κύμινο (αρτυσιά)
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • ½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 5-6 φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένο
  • Για την μπεσαμέλ:
  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • 3 κουταλιές αλεύρι
  • 3 φλ. γάλα
  • ½ φλ. χαλλούμι τριμμένο (και επιπλέον για το ψήσιμο)
  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο

Βήματα

  •  Βήμα 1

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.

  •  Βήμα 2

    Ξεπλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε (μαζί με το κοτσάνι) στη μέση κατά μήκος.

  •  Βήμα 3

    Με μαχαίρι χαράσετε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζετε σε ένα ταψί.

  •  Βήμα 4

    Με πινέλο τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζετε με λίγο θυμάρι και αλατοπιπερώνετε. Τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τις βγάζετε από το φούρνο, τις αφήνετε να κρυώσουν και με ένα κουτάλι πιέζετε τη σάρκα για να μπορέσετε να βάλετε από πάνω τον κιμά.
    Παράλληλα ετοιμάζετε τον κιμά.

  •  Βήμα 5

    Βάζετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιείτε. Ρίχνετε το σπορέλαιο και το βούτυρο σε ένα τηγάνι και όταν λιώσει τσιγαρίζετε τον κιμά.

  •  Βήμα 6

    Ακολούθως, προσθέτετε τα πολτοποιημένα κρεμμύδια και σοτάρετε. Ύστερα, σβήνετε με το κονιάκ. Όταν εξατμιστεί βάζετε το χυμό ντομάτας και τη ζάχαρη.

  •  Βήμα 7

    Ανακατεύετε καλά τον κιμά και προσθέτετε  το δυόσμο, το κύμινο, το ξυλάκι κανέλας, τη δάφνη, το μαϊντανό, το βασιλικό και αλατοπιπερώνετε.

  •  Βήμα 8

    Στη συνέχεια, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τον κιμά να βράσει μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.
    Μετά φτιάχνετε την μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτετε το αλεύρι.

  •  Βήμα 9

    Ανακατεύετε με σύρμα για 2 λεπτά και προσθέτετε λίγο-λίγο το γάλα. Μόλις αρχίσει να βράζει βάζετε το τριμμένο χαλλούμι, το αβγό και αλάτι και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις. Γεμίζετε τις ψητές μελιτζάνες με 2-3 κουταλιές κιμά και καλύπτετε την κάθε μελιτζάνα με 2-3 κουταλιές μπεσαμέλ.

  •  Βήμα 10

    Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με λίγο τριμμένο χαλλούμι. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 35΄ – 40΄ περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

  •  Βήμα 11

    Αν θέλετε γαρνίρετε τις μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας.

     

xrysessyntages.com

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *