Παπά Λευτέρης Νουφράκης: Λειτούργησε στην Αγία Σοφία 466 χρόνια μετά την άλωση


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 25 Ιουλίου 2020 by energinews (admin)

Η άγνωστη ιστορία του ηρωικού Αρχιμανδρίτη από το Ρέθυμνο

Η τελευταία λειτουργία στην Αγία Σοφία παρά το γεγονός ότι η άλωση της Πόλης έφερε νέα δεδομένα και το σύμβολο της Ορθοδοξίας μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, δεν έγινε το 1453, αλλά 466 χρόνια μετά και όπως η ιστορία αναφέρει, σε αυτό συνετέλεσε ένας Αρχιμανδρίτης από το Ρέθυμνο, ονόματι Λευτέρης Νουφράκης που ταξιδεύοντας με την 2η μεραρχία το 1919, μπήκε στην Αγιά Σοφιά και λειτούργησε κανονικά, προκαλώντας μάλιστα και διπλωματικό επεισόδιο.

Η λίγο έως πολύ άγνωστη ιστορία του ιερέα από τις Αλώνες Ρεθύμνου, έρχεται στο φως για να φωτίσει στιγμές που με φόντο αυτό το μεγαλοπρεπές μνημείο, ξεπήδησε η φλόγα της πίστης και το παράπονο που το στολίδι της Πόλης που εγκαινιάστηκε από τον Ιουστινιανό, μέσα στην ιστορία, πέρασε και εξακολουθεί να περνά δύσκολες περιόδους.

Ο Αρχιμανδρίτης Λευτέρης Νουφράκης, από τις Αλώνες Ρεθύμνου, ήταν ο άνθρωπος που 466 χρόνια μετά την άλωση της Πόλης, μπήκε στην Αγιά Σοφιά, με το πετραχείλι και το δισκοπότηρο, έψαλε, ολοκλήρωσε τη λειτουργία του, κοινώνησε όσους με θάρρος αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν, αψηφώντας το διπλωματικό επεισόδιο που ακολούθησε εν έτει 1919.

Στο αιώνιο σύμβολο της Ορθοδοξίας της Ρωμιοσύνης και του Παγκόσμιου Πολιτισμού ο πατήρ Λευτέρης Νουφράκης που έφτασε στην Κωνσταντινούπολή με τη 2η Μεραρχία στο  πλαίσιο της Μικρασιατικής Εκστρατείας, με την βοήθεια ενός βαρκάρη μαζί με άλλους αξιωματικούς και στρατιώτες κατέβηκε από το πλοίο που μετέφερε την μεραρχία τους και βρέθηκε στην Αγιά Σοφιά. Μπαίνοντας στο τότε τζαμί,  έκαναν το σταυρό τους και πέρασαν στο εσωτερικό του επιβλητικού ναού όπου ο παπά-Λευτέρης φορώντας  το πετραχήλι του  αρχίζει τη θεία λειτουργία.

Ο  ναός αρχίζει να γεμίζει με Τούρκους που αρχικά δεν καταλαβαίνουν, βλέπουν όμως τους Έλληνες της πόλης να μπαίνουν και δακρυσμένοι να στέκονται μαρμαρωμένοι μπροστά στον τολμηρό ιερέα. Η λειτουργία ολοκληρώνεται και οι τούρκοι που μόλις έχουν αντιληφθεί τι έχει συμβεί κινούνται απειλητικά εναντίον των Ελλήνων αξιωματικών. Όπως αναφέρει η ιστορία πριν η κατάσταση ενταθεί, τούρκοι αξιωματούχοι ελέγχουν την κατάσταση και ο ιερέας με τους αξιωματικούς αποχωρούν, με τον πατήρ Λευτέρη τραυματισμένο στο χέρι, αλλά γεμάτο χαρά και συγκίνηση για ότι είχε ζήσει μερικά λεπτά πριν.

Ακολουθεί διπλωματικό επεισόδιο, με τις συμμαχικές δυνάμεις να ζητούν από τον Βενιζέλο να καταδικάσει το περιστατικό. Όποια κι αν ήταν η δημόσια τοποθέτησή του, ευρέως γνωστό έμεινε στην ιστορία αυτής της γενναίας πράξης, ότι ο Βενιζέλος κατάφερε να βρει τον ιερέα από τις Αλώνες και να τον συγχαρεί για το κουράγιο του.

Η ιστορία του Παπά Λευτέρη Νουφράκη αν και όχι τόσο γνωστή αποτυπώθηκε στην ιστορία αυτού του ναού, του συμβόλου της Ορθοδοξίας, που από σήμερα και πάλι λειτουργεί ως τζαμί. Στην Αθήνα ο Σύλλογος Ρεθύμνιων «Το Αρκάδι» για την συμπλήρωση των 90 χρόνων λειτουργίας του ετοιμάζει την προτομή του πατήρ Λευτέρη Νουφράκη ως ένδειξη τιμής στο πρόσωπό του.

Ο πατηρ Ελευθέριος Νουφράκης  πέθανε στην Αθήνα το 1941 χτυπημένος από τις κακουχίες της κατοχής και το όνομά του έχει δοθεί σε οδό του Ρεθύμνου. Ακόμη και οι κάτοικοι της οδού Νουφράκη μπορεί να αγνοούν ποιος ήταν ο άνθρωπος του οποίου το όνομα έχει ο δρόμος στον οποίο μένουν, όμως η ιστορία πλέον, καθώς ο χρόνος κυλά και με δεδομένες τις εξελίξεις, σίγουρα τον δικαιώνει και σίγουρα τον καταγράφει στην ιστορία, ως εκείνον που αψηφώντας τα πάντα, και ρισκάροντας τη ζωή του, έψαλε για τελευταία φορά τους χριστιανικούς ύμνους μέσα στο σύμβολο της Ορθοδοξίας, το Σύμβολο της εξέλιξης του ίδιου του ανθρώπου  μέσα στο χρόνο.

neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Πλήθος ψήφων 1

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.