ΠΑΝ. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Η ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΑΣ


Reading time: 6 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 5 Φεβρουαρίου 2023 by manos (ceo)-admin

Η χώρα μας, μέχρι και την προηγούμενη βουλευτική περίοδο, γνώρισε μια θλιβερή εξαίρεση από τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα: την ύπαρξη ενός κοινοβουλευτικού κόμματος με ανοιχτά νεοναζιστικές απόψεις που προέβαινε σε εγκληματικές ενέργειες, ακόμα και σε ανθρωποκτονίες. Αυτό που μπορούμε να πούμε μετά από μια επταετή (2012-2019) πικρή εμπειρία καθώς και μια πρωτόδικη καταδίκη, είναι ότι το νομικό και πολιτικό μας οπλοστάσιο στάθηκε αμήχανα απέναντι σε μια εγκληματική οργάνωση που κρυβόταν κάτω από τον μανδύα ενός πολιτικού κόμματος.

Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι ότι η χώρα άργησε ακόμα και να διδαχθεί από την αρχική ολιγωρία του νομικού της συστήματος. Η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούσε επί μια τριετία τις πολιτικές μεταμορφώσεις ενός εγκληματικού μορφώματος χωρίς να παρεμβαίνει ουσιαστικά, νομοθετικά. Έτσι, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, μια νέα επικίνδυνη «υποπαραλλαγή» του φονικού ιού της ίδιας εγκληματικής δράσης έχει αφεθεί να οπλίζεται οργανωτικά, απειλώντας την ίδια τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Too little too late λοιπόν; Για το καλό της χώρας ελπίζουμε πως όχι. Μπορεί να είναι εξαιρετικά αργά, με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά έχουμε την ευκαιρία η παρέμβαση να μην είναι ελλιπής. Πώς θα γίνει όμως αυτό; Πρώτα-πρώτα αν αποφύγουμε να εντάξουμε το ζήτημα στον κομματικό ανταγωνισμό, ο οποίος έχει περάσει από την τοξικότητα στο επόμενο στάδιο, της αφιονισμένης πολιτικής σύγκρουσης. Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν υπήρξαμε εξάλλου ποτέ θιασώτες αυτής της λογικής. Επιλέξαμε έναν άλλο, θεσμικό δρόμο. Όπως και να έχει για τους υπολοίπους δύο εκ των τριών μεγάλων, απευθύνουμε μια αυστηρή προειδοποίηση: μην εντάσσετε ένα τέτοιο θέμα στις μικροκομματικές σας λογικές. Ο στόχος μας είναι κοινός και συνίσταται στην άμυνα της δημοκρατίας απέναντι στην οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα που υποδύεται την πολιτική πράξη.

Τι πρέπει να έχει μια διάταξη που κατατείνει σε έναν τέτοιο στόχο; Πρέπει να είναι συνταγματικά και νομοτεχνικά άρτια, εντός των περιορισμών που μας θέτουν δύο διατάξεις του Συντάγματος (29 Παρ.1 και 51 παρ. 3). Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να ζητηθεί και η γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Ειδικότερα, πρέπει να αντιμετωπίζει το ζήτημα της πραγματικής ηγεσίας, το ενδεχόμενο δηλαδή ένα πολιτικό κόμμα που υποκρύπτει εγκληματική οργάνωση να δομείται με τον ίδιο τρόπο με εκείνη, με άλλους να είναι αχυράνθρωποι και άλλους οι πραγματικοί διευθύνοντες. Επιπλέον, πρέπει να προβλέπει τις απαραίτητες δικονομικές εγγυήσεις, με κορυφαία την expressis verbis διασφάλιση του δικαιώματος της ακρόασης.

Τέλος, πρέπει να αποφεύγει γενικολογίες και αοριστίες που θα επέτρεπαν παρερμηνείες μιας τέτοιας διάταξης ή υπερβολικά πολλές αξιολογικές κρίσεις από το αρμόδιο δικαστήριο (Άρειος Πάγος). Γιατί η άμυνα της δημοκρατίας μας πρέπει να λαμβάνει χώρα όχι γενικώς και διακηρυκτικώς αλλά συγκεκριμένα έναντι του φαινομένου εγκληματική οργάνωση να έχει ενδυθεί τον μανδύα του πολιτικού κόμματος και υπό τον μανδύα αυτό να επιχειρεί να συμμετάσχει στις εκλογές.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΟΥΔΩΝΗΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

Στο πλαίσιο τηλεοπτικής παρουσίας του στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά στον Τ/Σ ΣΚΑΪ, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Δουδωνής, σχολιάζοντας τις χθεσινές αναφορές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την Πάτρα υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να επικαλείται τον Ανδρέα Παπανδρέου ο άνθρωπος, που συγκυβερνούσε τέσσερα χρόνια με τον Πάνο Καμμένο και την Ακροδεξιά».

«Όταν άκουσα αυτά που είπε η Πόπη Τσαπανίδου, τα επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας και νωρίτερα είχε αναφέρει και ο Κώστας Βαξεβάνης, αρχικά εκνευρίστηκα και το θεώρησα μια απαράδεκτη κίνηση. Καθώς το ξανασκέφτομαι έχει αρχίσει να μου προκαλεί θυμηδία, γιατί έχω αρχίσει να πιστεύω ότι έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ψεκασμού. Η διασπορά ευφάνταστων θεωριών συνωμοσίας δεν είναι επίπεδο πολιτικού διαλόγου» σημείωσε ο κ. Δουδωνής στον απόηχο των τελευταίων αναφορών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Απευθυνόμενος στον επίσης προσκεκλημένο στην εκπομπή Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Μαρκόπουλο, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού ανέφερε: «Μας επικρίνετε ότι η αντιπολίτευση δεν είμαστε αρκετά αποτελεσματικά πατριώτες; Γιατί εδώ τείνουμε να νομίσουμε ότι η σύγκρουση στην Ελλάδα είναι μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν».

Ο Παναγιώτης Δουδωνής, τέλος, επέκρινε την Κυβέρνηση για δημοσιονομικό λαϊκισμό υπενθυμίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν στην αντιπολίτευση τασσόταν κατά των επιδομάτων, ενώ τώρα υιοθετεί αυτή την πρακτική».

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η παράσταση μίμησης του Ανδρέα τελείωσε. κ. Τσίπρα σας παραθέτω μια μόνο εικόνα, που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις.

«Προοδευτικά» μαθήματα δεν δέχομαι από τον αρχιτέκτονα της κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-Ακροδεξιάς.

Στις επόμενες εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει και την ιδεολογική συνέπεια του καθενός μας.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου μας υπενθυμίζει πως η πρόληψη σώζει ζωές.

Με ενημέρωση, εξέταση και εμπιστοσύνη στην επιστήμη, ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί, να διαγνωσθεί και να θεραπευθεί αποτελεσματικά.

Αλλάζουμε τρόπο ζωής, νοιαζόμαστε, νικάμε το φόβο.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Οι συντονισμένες αήθεις επιθέσεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής καταδεικνύουν ότι η κυβερνητική σύμπραξη με τον Πάνο Καμμένο, δεν ήταν διόλου τυχαία. Άλλωστε συνέβη δυο φορές.

Η χυδαιολογία και η συνωμοσιολογία δεν έχουν σχέση με την ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης.

Όσες προφάσεις εν αμαρτίαις κι αν προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσει την ασυγχώρητη συνεργασία του με την Ακροδεξιά, ο λαός έχει και μνήμη και κρίση.

Ξέρει πλέον ότι μοναδική επιδίωξη του κ.Τσίπρα είναι η εξουσία για την εξουσία.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αγωνίζεται αταλάντευτα ενάντια στην πρωτοφανή θεσμική εκτροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και εγγυάται την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της ακηδεμόνευτης λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2023»

Στην τελετή έναρξης των εκδηλώσεων «Ελευσίνα, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023» παραβρέθηκε απόψε ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Σπυρόπουλος μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Όλα τα φώτα σήμερα στρέφονται στην Ελευσίνα, την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την πρωτοποριακή ιδέα της Μελίνας Μερκούρη να γίνει θεσμός η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Ελευσίνα είναι η τέταρτη ελληνική πόλη που παίρνει αυτόν τον τίτλο.

Τα πολιτιστικά δρώμενα, ο αρχαίος πολιτισμός, τα σύγχρονα μηνύματα, η πολιτιστική κουλτούρα, αλλά και γενικότερα η αναβάθμιση της πόλης της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής είναι ο στόχος αυτού του θεσμού».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΟΝ κ. ΤΣΙΠΡΑ ΟΥΤΕ ΤΟΝ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα από την Πάτρα υπενθύμισε ότι ήταν επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει με την Ακροδεξιά του Πάνου Καμμένου. «Έρχεται σήμερα να μας κάνει μαθήματα για το τι σημαίνει προοδευτικότητα, τι σημαίνει η Δημοκρατική Παράταξη. Είμαστε σε άλλη όχθη της ιστορίας. Εμείς είμαστε στην όχθη της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των θεσμών, των Ανεξάρτητων Αρχών».

Με φόντο τις αναφορές της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε με νόημα ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν εκβιάζεται.

Αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες σημείωσε: «Έχουμε ανοιχτά χαρτιά. Έχουμε το πρόγραμμα μας. Θέσαμε στον ελληνικό λαό συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα. Την επόμενη μέρα των εκλογών θέλουμε να μας δώσει τη δύναμη, έτσι ώστε να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς και να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα. Όχι να σώσουμε τον κύριο Τσίπρα ή τον κύριο Μητσοτάκη και την πολιτική τους».

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ «Ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Αυτή την κρύα ημέρα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, βρέθηκε δίπλα στους εθελοντές της κοινωνικής κουζίνας “Ο Άλλος Άνθρωπος” στον Κεραμεικό.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, η ψυχή της κοινωνικής κουζίνας, μαγείρεψαν μαζί το μεσημεριανό γεύμα, που καθημερινά φτάνει ζεστό στους συνανθρώπους μας, που το έχουν ανάγκη.

«O Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος προσωποποιεί την ελπίδα, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά σε μια δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας. Οι συμπολίτες μας έχουν πολλές ανάγκες και προβλήματα με την οικονομική κρίση, αλλά εσύ καθημερινά είσαι εδώ βράχος. Χαίρομαι πάρα πολύ για την ευκαιρία που μου έδωσες, να φτιάξουμε σήμερα το φαγητό που θα μοιράσουμε σε αστέγους και ανθρώπους που έχουν ανάγκη» σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο.

«Εγώ, Νίκο, δεν ανήκω κάπου και χαίρομαι που είσαι εδώ ξέροντας ότι δεν ανήκω πουθενά. Θέλω να έρθουν όλοι όσοι δεν θα εκμεταλλευτούν τον “Άλλον Άνθρωπο”. Γι’ αυτό χαίρομαι που είσαι εδώ γνωρίζοντας ότι δεν θα εκμεταλλευτείς τίποτα. Η αλληλεγγύη δεν έχει χρώμα και δεν στην επιβάλει κανένας παρά μόνο η καρδιά σου» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Πολυχρονόπουλος.

“Ο Άλλος Άνθρωπος” προσφέρει καθημερινά περί τις 1.500 μερίδες φαγητό. Η παρασκευή των γευμάτων γίνεται στο δρόμο σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Από το 2015 λειτουργεί το “Σπίτι του Άλλου Ανθρώπου”. Εκτός από αποθήκη τροφίμων, ο χώρος είναι ανοικτός για όποιον έχει ανάγκη να κάνει μπάνιο, να πάρει το πρωινό του ή να πιει έναν καφέ σε ένα ζεστό περιβάλλον.

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.