“ΠΑΝΗΓΥΡΊΖΟΥΝ” ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 7 Ιανουαρίου 2022 by energinews (admin)

Ως δήθεν ‘’μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης’’ παρουσίασε ο κ. Γεωργιάδης την αύξηση του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση για το μήνα Δεκέμβριο, με βάση την έρευνα της IHS Markit.

Μάλιστα, ο υπουργός Βιομηχανίας της Χώρας (όπως αυτοαποκαλείται) παρουσίασε την Ελλάδα ως 3η στην παγκόσμια κατάταξη του σχετικού δείκτη, ενώ εάν θέλουμε να είμαστε ακριβείς αναφορικά με τη δυναμική της, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα παρουσίασε την 3η καλύτερη βελτίωση του σχετικού δείκτη, σε σχέση με τον μήνα Νοέμβριο.

Μια αύξηση και άνοδος στη λίστα, είναι μεν αναμφίβολα θετική, δεν οφείλεται, όμως, σε ‘’επιτυχία της Κυβερνητικής πολιτικής’’, αλλά κυρίως:

Στη βραδύτερη μείωση των αποθεμάτων προμηθειών
Στις ανεκτέλεστες παραγγελίες του προηγούμενου μήνα, αφού τον Νοέμβριο είχαν ακυρωθεί πολλές παραγγελίες λόγω των υψηλών τιμών
Η ελληνική μεταποίηση, όσο και αν η Ελληνική Κυβέρνηση κομπάζει δίχως λόγο, συνεχίζει να υστερεί σημαντικά σε ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τις ομοειδείς επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ειδικότερα σε ότι αφορά το κόστος δανεισμού, το μη μισθολογικό κόστος και το κόστος ενέργειας. Και αυτό επί της ουσίας συνεχίζει να συμβαίνει, καθώς η κυβέρνηση αναβάλλει συνεχώς, να κάνει ουσιαστικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Η ελληνική μεταποίηση δεν έχει ανάγκη από επικοινωνιακούς χειρισμούς εσωτερικής κατανάλωσης περί δήθεν ‘’success story’’, αλλά χρειάζεται πραγματική στήριξη, με στοχευμένες και σύγχρονες πολιτικές, ώστε να είναι σε θέση ως Εθνικός Οικονομικός Πυλώνας να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας, προσφέροντας σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αλλά και κρίσιμο και ουσιαστικό προϊόν ανάπτυξης.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει φέρει δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, οδηγώντας πάρα πολλούς συμπολίτες μας στην ανάγκη να κάνουν διαγνωστικούς ελέγχους. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να δημιουργήσει πολλαπλάσια σημεία που θα παρέχουν δωρεάν μοριακά και rapid test, ώστε να αποφύγουν οι πολίτες την ταλαιπωρία με τις μεγάλες ουρές και να έχουμε γρηγορότερη ιχνηλάτηση.

Όσον αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη, υπάρχουν οι δομές του ΕΣΥ, η δημιουργία των οποίων αποτέλεσε επιλογή της παράταξής μας στο παρελθόν. Τις δομές αυτές θα πρέπει η κυβέρνηση να τις στηρίξει στρατηγικά και όχι συγκυριακά, με μόνιμο προσωπικό και περισσότερο σύγχρονο εξοπλισμό. Αν αυτά είχαν γίνει από την αρχή της πανδημίας, οι πολίτες θα είχαν καλύτερες υπηρεσίες, τα δημόσια νοσοκομεία θα δέχονταν λιγότερη πίεση και θα κάναμε μια πιο ορθολογική διαχείριση της πανδημίας. Έστω και τώρα, αυτές οι προτεραιότητες πρέπει να γίνουν επιλογή της κυβέρνησης.

ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Αφού πρώτα διαψεύστηκε οικτρά στις εκτιμήσεις της περί «προσωρινής ενεργειακής κρίσης», η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις άστοχες και πρόχειρες παρεμβάσεις της μέσα από κονδύλια επιδοτήσεων, ενώ οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν τι πραγματικά πληρώνουν για το ρεύμα.

Κάθε στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι αναγκαία και αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα. Το πρόβλημα είναι ότι οι επιδοτήσεις που διαρκώς εξαγγέλλονται δεν αρκούν για να πληρωθούν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, με τον πρωθυπουργό να μη λέει τίποτα, ούτε για τις αυξήσεις ούτε για τον εγκλωβισμό της χώρας στη στρατηγική του, η οποία «πριμοδοτεί» τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας.

Αν η κυβέρνηση είχε διαθέσει το 1,4 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων, ώστε να παράγουν τα νοικοκυριά τη δική τους ενέργεια, όπως τότε προτείναμε, σήμερα πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες θα γλίτωναν το 50% της ετήσιας κατανάλωσής τους, κάθε χρόνο, για 30 χρόνια.

Αν η κυβέρνηση ενθάρρυνε τις ολοκληρωμένες ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων, αλλά και τους πολίτες, αγρότες και επιχειρήσεις να παράγουν την καθαρή ενέργεια που χρειάζονται με επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά πάνελ ή μερίδια στις ενεργειακές κοινότητες, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη σήμερα.

Η χώρα έχει ίσως μια τελευταία ευκαιρία να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια και να προωθήσει την ενεργειακή δημοκρατία. Δυστυχώς, η κυβέρνηση την σπαταλά καθημερινά και οι πολίτες πληρώνουν το λογαριασμό.

 

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.