ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ:ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ


Τελευταία ενημέρωση 15 Δεκεμβρίου 2020 by manos (ceo)-admin

Τα ελληνικά πανεπιστήμια τις τελευταίες δεκαετίες βελτιώνουν διαρκώς της θέση τους στις διεθνείς κατατάξεις και αποτελούν σημαντικά κέντρα παιδείας, γνώσης, έρευνας και αριστείας. Τα φαινόμενα άσκησης βίας, το λαθρεμπόριο και οι χρόνιες καταλήψεις, που παρατηρούνται διαχρονικά, δεν μπορεί πλέον να γίνονται ανεκτά.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, όπως κάθε πολίτης αυτής της χώρας που ενδιαφέρεται για την συνεχή βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών πανεπιστημίων, πιστεύει ότι τα ΑΕΙ χρειάζονται ένα νέο και αποτελεσματικό τρόπο φύλαξης στη θέση του αποτυχημένου συστήματος εργολαβιών φύλαξης.

Οι προτεινόμενες όμως ρυθμίσεις των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη μας βρίσκουν αντίθετους, αφού δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες φύλαξης των πανεπιστημίων και υπακούουν στην αστυνοκρατούμενη αντίληψη της Ν.Δ.

Εμείς θέλουμε ένα σώμα πανεπιστημιακών φυλάκων, που να εποπτεύεται και να λογοδοτεί στον πρύτανη. Θέλουμε οι πανεπιστημιακούς φύλακες να έχουν ειδική εκπαίδευση για να προστατεύουν τα Ιδρύματα από αυθαιρεσίες. Θέλουμε το σώμα αυτό να μισθοδοτείται από τη Γενική Κυβέρνηση άρα χωρίς να επιβαρύνει τον ήδη ασφυκτικά περιορισμένο τακτικό προϋπολογισμό των πανεπιστημίων. Εμείς, τέλος, λέμε ΝΑΙ στη χρήση ακαδημαϊκών ταυτοτήτων για την πρόσβαση σε χώρους που κρίνουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων και λέμε ΟΧΙ σε πρόσθετο πειθαρχικό δίκαιο εκτός των ποινών που προβλέπονται στους εσωτερικούς κανονισμούς των ΑΕΙ.

Σταθερά επιμένουμε: Τα πανεπιστήμια χώροι ελεύθερης διδασκαλίας, διακίνησης ιδεών και έρευνας. Έξω οι μπαχαλάκηδες, έξω οι έμποροι ναρκωτικών.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΤΑ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΥΤΕ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Τα ημίμετρα δεν βοηθούν την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους ούτε είναι υπέρ της υγείας των πολιτών.

Έχουμε σοβαρούς προβληματισμούς και ενστάσεις για τους χειρισμούς και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Τα επαναλαμβανόμενα κλεισίματα – το lockdown ακορντεόν – θα αποβεί  σε βάρος και της υγείας των πολιτών και της οικονομίας. Σε κάθε κλείσιμο, σε κάθε παράταση κάποιοι πλήττονται. Τα ημίμετρα δεν βοηθούν την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους ούτε είναι υπέρ της υγείας των πολιτών. Μόνο με μαζικά τεστ και έχεις αξιόπιστα  επιδημιολογικά δεδομένα, μόνο τότε μπορείς να σχεδιάσεις με ασφάλεια, χωρίς να  βάζεις σε κίνδυνο ούτε την υγεία, ούτε την οικονομία. Αυτή είναι η δική μας θέση και είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δηλαδή, το βλέποντας και κάνοντας και όποιος ασκεί μεγαλύτερη πίεση να παίρνει και κάτι. Γιατί αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει τώρα. Ανάλογα με το ποιος έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα πιέζει τον αρμόδιο Υπουργό και συνολικά την Κυβέρνηση.

Έχει χτυπηθεί βάναυσα η εστίαση και τώρα χτυπιέται βάναυσα και το λιανεμπόριο

Το περίφημο click away αφορά περίπου το 15% των επιχειρήσεων που έχουν e-shop και άρα μπορεί να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Η συντριπτική πλειοψηφία μένει εκτός. Σε μια περίοδο που αναλογεί στο  20% – ίσως και παραπάνω – του τζίρου συνολικά χρονιάς. Καλλιέργησε η κυβέρνηση την προσδοκία, ότι τώρα ανοίγει το λιανεμπόριο, την άλλη εβδομάδα ανοίγει το λιανεμπόριο, ετοιμάζονταν οι άνθρωποι, προμηθευόταν προϊόντα  για να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους. Η εναλλακτική σε αυτό που έκανε η Κυβέρνηση θα ήταν: Πρώτον ελέγχεις με τα μαζικά τεστ που μπορείς να ανοίξεις. Δεύτερον θα μπορούσαν να δώσουν προγράμματα από το Μάρτιο, έτσι ώστε να μπουν σε πλατφόρμες και να έχουν τη δυνατότητα πολύ περισσότερα μαγαζιά να συμμετέχουν με e-shop στο click away αν οι συνθήκες το επέβαλλαν. Και τρίτον όταν παίρνεις την απόφαση να τους κρατήσεις κλειστούς πρέπει να έχεις σοβαρό πακέτο στήριξης γιατί αλλιώς θα τους οδηγήσεις σε αδιέξοδο και λουκέτο και στην ανεργία τους εργαζόμενους. Δεν μπορεί να μην κάνεις τίποτα απ’ όλα αυτά και να στηρίζεις μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις οποίες τελικά αφορά το click away. Και γιατί το έκαναν; Το έκαναν γιατί κατέρρευσαν οι ταχυμεταφορές και δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, που στηρίζονταν στις ταχυμεταφορές και για να μπορέσουν να συνεχίσουν να δουλεύουν τουλάχιστον αυτοί βρήκαν το click away για να πηγαίνει ο πελάτης μόνος του να παραλαμβάνει αυτό που έχει παραγγείλει.

Ημίμετρα και διαχείριση του πολιτικού κόστους και στο θέμα λειτουργίας των ναών 

Και στο θέμα με την λειτουργία των ναών έχουμε ξανά ημίμετρα για τα μάτια του κόσμου.  Ποιος θα ελέγξει τον αριθμό των πιστών που θα μπουν στις εκκλησίες; Είναι δυνατόν να κάνουν αυτό το πράγμα οι ιερείς; Περιμένω να ακούσω τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου αλλά έχουν βρεθεί λύσεις στο παρελθόν, όπως να  γίνονται οι λειτουργίες χωρίς πιστούς για παράδειγμα. Γιατί στο τέλος οι εκκλησίες θα γεμίσουν και κανείς δεν θα μπορέσει να διώξει τους πιστούς που θα πάνε και θα είναι εις βάρος της υγείας τους. Είναι τεράστιο το λάθος να γίνεται  διαχείριση πολιτικού κόστους  σε βάρος της υγείας των πολιτών και της ίδιας της ζωής των ανθρώπων.

Να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη να θεωρείται εργατικό ατύχημα για όσους εργαζόμενους στο ΕΣΥ  χάνουν τη ζωή τους ή έχουν πρόβλημα υγείας από τον κορωνοιό

Έχουμε σηκώσει ψηλά τη σημαία για την αναγνώριση της προσφοράς τους, αλλά δεν αρκεί να τους χειροκροτούμε στα μπαλκόνια, χρειάζεται η έμπρακτη στήριξή τους. Πέραν της ένταξης στα βαρέα και τα ανθυγιεινά και το δώρο των Χριστουγέννων για τα οποία θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση, έχει προκύψει και  ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα. Που θα αναδείξω και το απόγευμα στη Βουλή. Ήδη έχουμε 11 ανθρώπους από το υγειονομικό προσωπικό που έχασαν την ζωή τους και αρκετούς που είναι διασωληνωμένοι. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη έτσι ώστε οι άνθρωποι που  πέθαναν από τον κορωνοϊό στην πρώτη γραμμή της μάχης, γιατί κόλλησαν τον ιό την ώρα που δούλευαν, να  θεωρηθεί  ότι έχασαν τη ζωή τους σε εργατικό ατύχημα. Ακόμα για όσους  που θα έχουν προβλήματα μετά, γιατί πολλές φορές ο κορωνοϊός αφήνει σοβαρά προβλήματα, δεν υπάρχει ανάλογη νομοθετική πρόβλεψη. Υπάρχει κενό και λογικό είναι να υπάρχει κενό γιατί δεν το είχαμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, για να έχουν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ζητώ από την Κυβέρνηση να υπάρξει άμεση ρύθμιση και για όσους έχασαν τη ζωή τους και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις οικογένειές τους και για όσους στο τέλος θα έχουν προβλήματα μετά τη μάχη με το κορωνοϊό να έχουν την αντιμετώπιση όπως προβλέπεται για εργατικά ατυχήματα.

Έχω ζητήσει την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, έτσι ώστε να συνεχίσει τη στήριξή των εργαζομένων στον τουρισμό και για το Δεκέμβριο

Να αφήσουμε τους γενικούς αφορισμούς και να ασχοληθούμε με τα συγκεκριμένα σοβαρά προβλήματα των ανθρώπων. 85.000 εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό, βρίσκονται σε στάδιο μετάβασης. Από την αναστολή εργασίας, στο επίδομα ανεργίας. Από το 534 στα 400 ευρώ. Ο ΟΑΕΔ όμως θέλει 40 με 60 ημέρες για να κάνει αυτή τη μετατροπή και να πληρώσει. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν οι οικογένειες αυτών των ανθρώπων χωρίς κανένα εισόδημα μέσα στις γιορτές. Και είναι άνθρωποι που έχουν δουλέψει ίσως το πολύ για δύο μήνες μέσα σε αυτό το χρόνο. Και αν τυχαίνει να είναι δύο σύζυγοι στην ίδια κατηγορία καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για μία οικογένεια με παιδιά. Έχω ζητήσει την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, έτσι ώστε να συνεχίσει τη στήριξή τους και για το Δεκέμβριο, να κάνουν τις γιορτές και η μετάβαση να γίνει τον επόμενο μήνα να μην μείνουν χωρίς εισόδημα οι οικογένειες αυτές. Είναι σοβαρό ζήτημα όπως για τους μακροχρόνια άνεργους που μόνο οι 120.000 καλύπτονται από το επίδομα που δίνει, είναι πάνω από 300.000 που δεν έχουν κανένα έσοδο. Και οι 300.000 συνταξιούχοι χωρίς σύνταξη που περιμένουν τις εκκρεμείς συντάξεις. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και μα λέμε όλα καλά πηγαίνουν.

Η κυβέρνηση δεν ακούει τις προτάσεις μας που είναι κατατεθειμένες στο τραπέζι για μήνες

Το πιο θλιβερό είναι ότι γίνεται διαπραγμάτευση για τις κλαδικές συμβάσεις των εργαζομένων στον τουρισμό και γίνεται λόγος για τη μείωση μισθών τους κατά 20%. Για ποιους μισθούς, αυτούς που δεν πήραν; Δεν πρέπει να αφήσει η Κυβέρνηση να δημιουργηθεί μία εργασιακή ζούγκλα στον τουρισμό. Δεν μπορεί να σηκώσουν τα βάρη και τα κόστη της κρίσης μόνο οι εργαζόμενοι. Υπάρχει λύση για τον τουρισμό να γίνει ελκυστικό το πακέτο μας και ανταγωνιστικό το προϊόν μας μειώνοντας το ΦΠΑ στο 6% και στον τουρισμό και στην εστίαση, που έχουν χτυπηθεί, αλλά δεν το κάνει η κυβέρνηση. Επιλέγει να μην ακούσει προτάσεις που είναι κατατεθειμένες στο τραπέζι για μήνες.

Κούρεμα 30% και  120 δόσεις για όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Είναι φανερό ότι δεν θα μπορούν οι επαγγελματίες αλλά και οι εργαζόμενοι να πατήσουν ένα κουμπί και να πληρώσουν όλες αυτές τις υποχρεώσεις που θα έχουν συσσωρευτεί στο διάστημα που είναι κλειστοί, ή ζουν με επιδόματα. Επομένως πρέπει να δούμε ένα κούρεμα. Κάναμε μία πρόταση να υπάρξει ένα κούρεμα για όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, στο 30% και 120 δόσεις. Μία βιώσιμη λύση και ένα λογικό κούρεμα των υποχρεώσεων για να μην βάλουν λουκέτο. Γιατί αυτοί που άντεξαν δέκα χρόνια κρίσης, θα αναγκαστούν μόλις σταματήσουν οι αναστολές και δεν  θα μπορούν να πληρώσουν.

Την ήττα του Πρωθυπουργού στο  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιχειρεί να καλύψει η  προπαγάνδα της Κυβέρνησης, αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται.

Το κύριο θέμα αν μπορεί να  διεκδικήσει ο πρωθυπουργός με τρόπο πιεστικό και αποφασιστικό να υπάρξουν αποφάσεις στη  Ευρώπη Ένωση. Όμως η αιτία του προβλήματος είναι στα μηνύματα που εκπέμπει η Ελλάδα. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν εξέπεμψε αυτό το μήνυμα της αποφασιστικότητας απέναντι στην Τουρκία, που θα δέσμευε και θα πίεζε τους εταίρους μας να καταλήξουν να πάρουν αποφάσεις για σοβαρές κυρώσεις στην Τουρκία. Όταν διαρκώς κάνεις πίσω και δεν θέτεις τις κόκκινες γραμμές, όταν Υπουργοί σου αμφισβητούν δυνητικά, ζητήματα κυριαρχίας και όχι απλά κυριαρχικά σου δικαιώματα, στέλνεις ένα μήνυμα ότι εμείς είμαστε εδώ να συζητήσουμε, Τι, σε ποιο επίπεδο, για ποια θέματα; Είμαστε έτοιμοι για όλα; Είναι λάθος μήνυμα και διαφωνούμε απόλυτα. Αυτό το μήνυμα οδήγησε στην ήττα του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήττα που προσπαθεί να καλύψει η προπαγάνδα της Κυβέρνησης, αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται.

Σε ερώτηση για την αναφορά στο βιβλίο του Α.Λοβέρδου περί ξυλοδαρμού του Πρωθυπουργού στη Βουλή

Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο. Είναι όμως αυτονόητο ότι κάθε συγγραφέας και ο συγκεκριμένος, αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτά που γράφει. Η δική μου προτεραιότητα είναι τα πολύ σοβαρά προβλήματα των ανθρώπων αυτή την εποχή, όπως φαίνεται με τη δουλειά μας και με τις παρεμβάσεις μας καθημερινά.

ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ;

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: 

1. Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα

2  Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη

3. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ι. Πλακιωτάκη

4. Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο

Θέμα: «Θα ασχοληθεί επιτέλους η κυβέρνηση με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά;»

Ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη ΔΕΘ στις 12 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε με βεβαιότητα την έλευση ‘’στρατηγικού επενδυτή’’ που θα συμμετείχε στο σχετικό διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στα πλαίσια του κυβερνητικού σχεδίου για την εξαγορά των Ναυπηγείων.

Ωστόσο, ο διαγωνισμός για την πώληση του ενεργητικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον ειδικό εκκαθαριστή της ΕΝΑΕ διέψευσε τις προσδοκίες αλλά και τις ίδιες τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αφού οι δύο προσφορές που τελικά κατατέθηκαν (15 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ) ήταν κατά αρκετά υπολειπόμενες των αναμενόμενων και σίγουρα πολύ κατώτερες της πραγματικής αξίας της ναυαρχίδας της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, με προφανή κατάληξη το χαρακτηρισμό του ως άγονο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω προσφορές αφορούν την έκταση περίπου 350 στρεμμάτων δηλαδή περίπου τη μισή έκταση των Ναυπηγείων αφού η υπόλοιπη έκταση 332  στρεμμάτων, «μετά των συστατικών και λοιπών περιουσιακών στοιχειών» της έχει προκηρυχθεί από την ΕΤΑΔ ΑΕ με την τιμή́ εκκίνησης, δηλαδή́ το ελάχιστο προσφερόμενο αντάλλαγμα, να ορίζεται στο ποσό́ των 55 εκ. ευρώ. Επιπλέον, φέρεται να έχουν ήδη πωληθεί από τον εκκαθαριστή των ΕΝΑΕ 116 στρέμματα των πρώην ναυπηγείων σε διάφορους αγοραστές, έναντι 4,1 εκ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι οι τιμές στις οποίες φέρεται ότι πουλάει ο ειδικός εκκαθαριστής των ΕΝΑΕ τα περιουσιακά είναι εντελώς αναντίστοιχες με την τιμή εκκίνησης της ΕΤΑΔ, συγκρινόμενες με την κοστολόγηση των παγίων στοιχείων των Ναυπηγείων στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή, σοβαρά ερωτηματικά προκαλούνται σχετικά με την αξιοπιστία και τις πραγματικές προθέσεις των ‘’στρατηγικών επενδυτών’’ που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Επενδυτών που υποσχέθηκαν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τετραετίας, χωρίς όμως να καταθέσουν επιχειρηματικό πλάνο στο διαγωνισμό, χωρίς να δεσμευτούν για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, χωρίς να διαθέτουν σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία ώστε να εγγυηθούν την αναζωογόνηση και την αναβάθμιση λειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Η κυβέρνηση, μαζί με την ανικανότητα να προσελκύσει αξιόπιστους επενδυτές για τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, αδιαφορεί προκλητικά για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις των αρμόδιων υπουργών.

Δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για τη μεταφορά του συνόλου των εργαζόμενων στα ναυπηγεία στο νέο σχήμα που θα προκύψει μετά την πώληση των περιουσιακών στοιχείων, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι τα πάνω από 180 εκατ. ευρώ που οφείλονται στους εργαζόμενους δε θα καλυφθούν από το τίμημα της μεταβίβασης. Ταυτόχρονα, καθυστερεί η έκδοση της οριστικής απόφασης Αρείου Πάγου για την απόδοση στους εργαζόμενους των απαιτήσεων (75 εκ. ευρώ) που προσδιορίστηκαν από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, ενώ δεν έχει επιλυθεί η ασφαλιστική εκκρεμότητα των εργαζόμενων για προηγούμενο διάστημα, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις εδώ και μήνες.

Βάσει των ανωτέρω και με δεδομένη την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Θα αποτρέψουν τον ειδικό διαχειριστή από το να ξεπουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται έναντι πινακίου φακής, επικαλούμενος ‘’μελλοντικές επενδύσεις μεγάλης αξίας’’;
  2. Με ποίο τρόπο θα διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας όλων των εργαζόμενων;
  3. Θα εγγυηθούν τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους, τα οποία αφορούν δεδουλευμένα αρκετών ετών;
  4. Θα προβλέψουν ρήτρες στη νέα προκήρυξη του διαγωνισμού ώστε να κατοχυρώσουν τα εθνικά συμφέροντα, να διασφαλίσουν τη συμμετοχή αξιόπιστων επενδυτών, οι οποίοι θα διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία, τα απαραίτητα κεφάλαια και θα δεσμευτούν για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γεννηματά Φωτεινή

Κεγκέρογλου Βασίλης

Νάντια Γιαννακοπούλου 

Κατρίνης Μιχάλης

Μουλκιώτης Γιώργος  

Μπιάγκης Δημήτρης

Σκανδαλίδης Κώστας

ΑΡΧΕΙΟ PDF 1

ΑΡΧΕΙΟ PDF 2

ΤΟ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΟΡΙΑ

Κοινή ανακοίνωση κοινοβουλευτικού Τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Καμίνη και Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Κινήματος Αλλαγής

Δεν υπάρχουν λόγια για να σχολιάσει κανείς την εφιαλτική είδηση του βιασμού ενός τρίχρονου κοριτσιού στο Καρά Τεπέ.

Είναι η θλιβερή κορωνίδα σε μία σειρά περιστατικών των τελευταίων εβδομάδων, που δίνουν την εντύπωση ότι η κατάσταση στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, τρεις μόλις μήνες μετά την πυρκαγιά της Μόριας, αρχίζει να εκτροχιάζεται.

Έρχεται να προστεθεί στο πρόσφατο περιστατικό που κατέληξε στην παραπομπή τριών συνοριοφυλάκων και ενός αστυνομικού για πράξεις βίας σε βάρος μεταναστών έξω από τη Δομή. Περιστατικό που προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Αρχηγού της Αστυνομίας και ερευνάται από κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.
Έρχεται να συνοδεύσει τις εικόνες ντροπής με την πλημμύρα του Σαββατοκύριακου, όπου είδαμε παιδιά να παίζουν στις λάσπες και ανθρώπους αλλόφρονες να προσπαθούν να βγάλουν το νερό από τις σκηνές τους.
Το Καρά Τεπέ μετατρέπεται, με γοργούς ρυθμούς, σε μια νέα Μόρια. Παρά τις διαβεβαιώσεις και θριαμβολογίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έχει αρχίσει να επικρατεί η ανομία, η απελπισία και ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Όσοι ζουν και υπηρετούν εκεί, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής, δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης και αξιοπρέπειας. Χιλιάδες γυναίκες, παιδιά και ευάλωτα άτομα ζουν χωρίς επαρκή προστασία, υπό διαρκή φόβο.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για όσα ντροπιαστικά συμβαίνουν στη Λέσβο. Η αποσυμφόρηση έχει μείνει στη μέση. Η νέα Δομή, που έχει προαναγγελθεί, θα γίνει “κάποια στιγμή στο μέλλον”, αφού το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου δεν πείθει ούτε τους πλέον καλόπιστους. Μέχρι τότε όμως, θα συνεχίσει να ανέχεται το Υπουργείο την παρούσα κατάσταση;

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά, οι γιορτές που έρχονται δεν θα είναι σαν άλλοτε.

Ο Ελληνικός λαός περνά δύσκολες μέρες.

Η πανδημία απειλεί την υγεία και την ζωή μας.

Τα προβλήματα επεκτείνονται και στην Οικονομία.

Δύσκολες μέρες για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους άνεργους.

Η Ελληνική κοινωνία έχει τελείως διαφορετικά συναισθήματα από ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη.

Τότε είχαν όλοι την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε, ότι γρήγορα οι δυσκολίες στη δουλειά, στο μαγαζί, στο να τα «βγάλουν πέρα» θα ξεπερασθούν.

Σήμερα ο πολίτης βλέπει ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ στάθηκε αδύναμη και ανίκανη:

Να περιορίσει την ένταση, να καθυστερήσει και να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Να ενισχύσει το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του.

Να προστατέψει ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα, λόγω των χερσαίων συνόρων.

Να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Να στηριχθεί το λιανεμπόριο και την εστίαση.

Να προλάβει λουκέτα και απολύσεις.

Να σταματήσει τους πλειστηριασμούς Α κατοικίας.

Να πάρει αποτελεσματικά μέτρα έτσι ώστε να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.

Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το αύριο ενισχύονται και αυτό αποτελεί προμήνυμα απειλής για το μέλλον της χώρας και το πολιτικό σύστημα.

Για να καλύψει τις ευθύνες της, τα λάθη και τις παραλείψεις, η Κυβέρνηση διολισθαίνει στον αυταρχισμό και στον έλεγχο της επικοινωνίας και των ΜΜΕ.

Θέλει να ακούγεται μόνο η δική της φωνή. Προσπαθεί να κρύψει την αποτυχία της με προπαγάνδα.

Το ψέμα και την υπερβολή βαφτίζει φωνή της αλήθειας.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ , είναι πια ορατό ότι δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις που χρειάζεται σήμερα ο τόπος.

Η πολιτική της κλείνει κάθε προοπτική για ένα μέλλον Δημοκρατίας, βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας.

Οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα άλλο και από αυτούς.

Τόσο στην οικονομία όσο και στην υγεία.

Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει τώρα, ενόψει του εμβολίου «που θα τα λύσει όλα», πάλι «την ανεμελιά του», που την παραδέχθηκε.

Εμείς είμαστε οι πρώτοι που τονίζουμε την ανάγκη του εμβολιασμού για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Και ζητήσαμε να δώσουμε το παράδειγμα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί με την συμμετοχή μας.

Όμως θα χρειασθούν αρκετοί μήνες για να λειτουργήσουν τα αποτελέσματα του και στο μεσοδιάστημα ο ιός και οι συνέπειές του θα είναι «εδώ», η απειλή θα παραμείνει ενεργή.

Έχουμε πολύ δρόμο, δεν μπορεί να μένουμε αδρανείς, να μετράμε κάθε μέρα απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Η πανδημία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης, είναι τώρα αναγκαίος για τις επόμενες ενέργειες αντιμετώπισής της ώστε να αποφευχθούν νέα λάθη και να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Σας ζητήσαμε να έρθετε στη Βουλή να μας πείτε το σχέδιο σας και εσείς φυγομαχήσατε.

Προτιμάτε τις άγονες αντιπαραθέσεις.

Προτιμάτε την ασφάλεια των διαγγελμάτων, των εξαγγελιών και του μονολόγου.

Ο δικός μας οδικός χάρτης, αυτόν που προτείνουμε έχει τέσσερα ορόσημα.

Ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές

Με βάση πλήρη επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής, που αποκτάται με μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, απελευθερώνουμε σταδιακά τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που έχουν περιοριστεί.

Τα τεστ γίνονται με μέριμνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με κινητά συνεργεία, ακόμη και στο σπίτι ή σε ειδικές δομές με ραντεβού.

Ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα

Οι αποφάσεις για το σταδιακό άνοιγμα περιοχών, προϋποθέτουν ολοκληρωμένο αξιόπιστο μητρώο κρουσμάτων και δυνατότητα πρόσβασης στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Δομές αποκατάστασης

Δημιουργία δομών αποκατάστασης σε κάθε περιφέρεια της χώρας με διεπιστημονική ομάδα, ώστε να αντιμετωπισθούν οι επιπλοκές του covid-19 στην υγεία των πολιτών.

Εμβολιασμός

Το κρίσιμο ζήτημα φυσικά είναι η επαρκής και έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σωστή προετοιμασία για τον εμβολιασμό, διαφανής διαδικασία και κριτήρια προτεραιότητας εμβολιασμού του πληθυσμού. Καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού χωρίς λογικές νέας «λίστας Πέτσα», με αξιοποίηση των ειδικών επιστημόνων, και των ιατρικών συλλόγων.

Η ενίσχυση του ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό και μέσα, η μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού, όπως και η έμπρακτη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς των υγειονομικών με την ένταξή τους στα βαρέα-ανθυγιεινά και τη χορήγηση δώρου Χριστουγέννων, είναι και παραμένει επείγουσα προτεραιότητα.

Και κάτι ακόμη που έχουμε χρέος: Πολλοί υγειονομικοί χάθηκαν πάνω στο καθήκον, έχοντας νοσήσει από τον ιό μέσα στα Νοσοκομεία.

Είναι ώρα να εξετασθεί γι’ αυτές τις περιπτώσεις, η αντιμετώπιση τους ως «εργατικό ατύχημα». Υπάρχει νομοθετικό κενό. Και είναι λογικό να υπάρχει νομοθετικό κενό γιατί μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίσαμε τέτοιες καταστάσεις. Αλλά είμαστε εδώ για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, να καλύψουμε τα κενά. Να δείξουμε ευαισθησία και αντανακλαστικά και για τους ανθρώπους και τη μνήμη όσων έφυγαν και για τις οικογένειές τους. Και για όσους παρουσιάζουν επιπλοκές και μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εργασία τους. Άρα να αντιμετωπιστούν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, όπως όσοι έχουν ένα εργατικό ατύχημα.

Περιμένουμε τώρα τις απαντήσεις σας.

Οι εξελίξεις είναι αρνητικές και στα Εθνικά θέματα.

Ανησυχώ βαθιά.

Η υπόθεση των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα φιάσκο για την Ευρώπη και ήττα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά.

Ούτε ήπιες ούτε σκληρές κυρώσεις επιβάλλονται.

Όλα παραπέμπονται στο μέλλον.

Μας είπατε εκ των υστέρων ότι δεν είναι αυτοσκοπός.

Τότε γιατί βάλατε όλα τα χαρτιά σε αυτό;

Γιατί καταναλώσατε τόση διπλωματική ενέργεια;

Αντί για βήματα μπροστά η Ευρώπη κάνει βήματα πίσω, πίσω και από τις αποφάσεις του περασμένου Οκτωβρίου.

Η απροθυμία της Ευρώπης να λάβει τα αναγκαία μέτρα θα αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έδειξε την πλήρη ανικανότητά της να προωθήσει στις Βρυξέλλες τα Ελληνικά συμφέροντα.

Αντί να ομολογήσει στον Ελληνικό λαό την αλήθεια και να αναλάβει τις ευθύνες του, επιχειρεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση.

Η έλλειψη αποφασιστικότητας και η διαρκής υποχωρητικότητα , μας οδήγησαν εδώ.

Η Κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική στο θέμα της Τουρκίας και αυτό πληρώνουμε. Η στάση της Τουρκίας δεν είναι θέμα συμπεριφοράς. Έχει να κάνει με τη νέα αναθεωρητική της στρατηγική. Αυτή που σας καλούσαμε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Αρχηγών να αντιμετωπίσουμε και αρνηθήκατε.

Κύριε Μητσοτάκη,

Όσο κι αν προσπαθείτε να κρύψετε την ήττα σας με προπαγάνδα,

αποτύχατε στις Βρυξέλλες γιατί δεν έχετε ξεκάθαρη στρατηγική για την Τουρκία,

γιατί δεν έχετε θέσει σαφείς κόκκινες γραμμές και στόχους,

γιατί δεν δουλέψατε για τις κυρώσεις συστηματικά,

γιατί δεν στείλατε το μήνυμα της αποφασιστικότητας για την περιφρούρηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων προς την Τουρκία, αλλά και προς τους εταίρους μας.

Ελπίζω πραγματικά να μην επαναληφθούν αρνητικές δηλώσεις Υπουργών όταν παραβιάστηκαν δυνητικά δικαιώματα μας κυριαρχίας, όπως αυτές για τα 12 μίλια.

Και φυσικά επιμένω ότι θα είναι αδιανόητο να συρθεί η χώρα μας σε ένα διάλογο με την Τουρκία ,που αφορά οτιδήποτε άλλο πέρα του καθορισμού της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Έρχομαι τώρα στο θέμα της Οικονομικής Πολιτικής της Κυβέρνησης, όπως αυτή αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό του 2021.

Δύο βασικά θα έπρεπε να είναι οι κύριοι στόχοι στην οικονομία;

  • Να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η κρίση στηρίζοντας αποτελεσματικά, με σχέδιο , εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
  • Να δημιουργηθούν οι συνθήκες, με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Για την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για τη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία.
  • Να αγωνιστούμε για να καταργηθούν οι στόχοι των δυσβάσταχτων πλεονασμάτων για την χώρα μας.
  • Να πιέσουμε μαζί με τις άλλες χώρες του Νότου, για την ομαλή διαχείριση του μεγάλου δημόσιου χρέους σε βάθος χρόνου.
  • Να περιέλθει επί τέλους ο έλεγχος του Υπερταμείου στην χώρα μας, ώστε να ενισχυθούν οι πόροι για το ασφαλιστικό, για το περιβάλλον, για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Προωθούνται αυτοί οι στόχοι με τον Προϋπολογισμό και τις οικονομικές αποφάσεις της Κυβέρνησης;

Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ.

Ο Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Πρόκειται για εικονική πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας , του νέου lockdown και της ανικανότητας της Κυβέρνησης είναι ήδη ορατές και πιεστικές στην οικονομία.

Η ύφεση φθάνει σε διψήφια νούμερα.

Το δημόσιο χρέος θα φθάσει το 209% του ΑΕΠ.

Τα ελλείμματα διογκώνονται.

Ο τζίρος στην αγορά μειώθηκε κατά 50 δις.

Η νέα γενιά κόκκινων δανείων προβάλλει απειλητικά.

Προγράμματα ρευστότητας εξαγγέλλονται, αλλά οι μικρομεσαίοι βλέπουν τις Τράπεζες να στηρίζουν μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς τους πελάτες με την ανοχή της Κυβέρνησης.

Καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα, η Κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα «μισός μισθός-μισή δουλειά».

Οι εργαζόμενοι μόνο τους πρώτους μήνες του 2020 έχασαν -κατά το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ- το 10% του εισοδήματός τους.

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι με αυτές τις συνθήκες θα έχουμε ανάπτυξη 4,8% το 2021;

Σε μια χώρα που σήμερα βρίσκεται κάτω από τη Σομαλία, την Καμπότζη και την Ουγκάντα στην «ευκολία του επιχειρείν» και τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ στο σχετικό δείκτη;

Σε μια χώρα, που με την πολιτική σας, είχε αρχίσει σημαντική μείωση επενδύσεων πριν τον κορωνοιό, από το 2019.

Με ποιες επενδύσεις; Αυτές που προαναγγέλλετε και δεν υπάρχουν;

Όπως ο στρατηγικός επενδυτής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και κατέθεσε πρόταση εξαγοράς αντί πινακίου φακής, για μόλις 15 εκατ. ευρώ!

Βασίζεστε στην παραδοχή ότι θα εισρεύσουν 3,9 δις συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, που μόλις προχθές ξεμπλόκαρε, ενώ είναι βέβαιο ότι η πρώτη εκταμίευση για το 2021 θα γίνει μετά το πρώτο εξάμηνο.

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα κατά 8,1%;

Ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω; Οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, που ζητούν ήδη «κούρεμα» στις υποχρεώσεις τους;

Οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες που κινδυνεύουν με λουκέτα;

Οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που ζουν με 534 ευρώ;

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που εγκαταλείφθηκαν πλήρως, που δεν έχουν πάρει ούτε καν τις αποζημιώσεις τους για τις καταστροφές από τον ΕΛΓΑ;

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές το δεκάμηνο αυξήθηκαν κατά 4,9 δις ευρώ, με 500.000 νέοι οφειλές μέσα στον Οκτώβριο (ΑΑΔΕ) και η συνολική υστέρηση εσόδων για το 2020 υπερβαίνει τα 8 δις ευρώ –μεγαλύτερη και από τα χρόνια των μνημονίων.

Το αγνοείτε;

Έχουμε νέα κόκκινα δάνεια, που θα φθάσουν στα 10 δις ευρώ.

Ποιοι θα πληρώσουν τελικά;

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι τα 3 δις ευρώ που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας το 2021 θα καλύψουν όλες τις ανάγκες;

Πως; Μόνο η επιστρεπτέα του Ιανουαρίου θα φθάσει στο 1,5 δις ευρώ.

Και θα πρέπει επί πλέον να καταβληθεί και αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναστολές συμβάσεων, επιδόματα ανεργίας, καταβολή του 50% στους ιδιοκτήτων ακινήτων.

Και θα πρέπει να στηριχθεί το ΕΣΥ, να υπάρξουν μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, να μετατεθούν υποχρεώσεις των επαγγελματιών.

Πως θα γίνουν όλα αυτά όταν ο Προϋπολογισμός προβλέπει για το 2021 μηδενική αύξηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, μηδενικές αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, μηδενική παροχή ρευστότητας στην αγορά;

Πιστεύει κανείς ότι τον Γενάρη και τον Φλεβάρη, όλα θα λειτουργούν σαν να μη συμβαίνει τίποτε; Θα ανοίξει η οικονομία δια μαγείας;

Όπως και να μετρήσετε ο λογαριασμός δεν βγαίνει.

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι η ανεργία θα μειωθεί δραστικά;

Κλείνετε τα μάτια στην πραγματικότητα.

Δεν βλέπετε τα λουκέτα και τις απολύσεις που έρχονται; Έχετε καταλάβει που πηγαίνουμε;

Σταθήκατε ανίκανοι να αξιοποιήσετε και τα κονδύλια της Ε.Ε. από το πρόγραμμα SURE.

Χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό-και με μικρότερη ανεργία-τα αξιοποίησαν δύο φορές παραπάνω η Πορτογαλία και 3 φορές παραπάνω από την Ελλάδα το Βέλγιο.

Ο Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης αποτυπώνει και υπηρετεί τη συντηρητική Οικονομική πολιτική της. Κοινωνικά άδικος και στην ουσία αντιαναπτυξιακός.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.

Η ΝΔ άφησε τις Τράπεζες ασύδοτες να κάνουν ό,τι θέλουν, με αποτέλεσμα η ρευστότητα στην αγορά να κατευθυνθεί κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις.

1 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν το 88% των εργαζόμενων πήραν 1,3 δις ευρώ.

300 μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν το 12% των εργαζομένων πήραν 3,7 δις ευρώ.

Τι άλλο σχόλιο χρειάζεται να κάνουμε.

Όλα για τους μεγάλους και ισχυρούς.

Οι Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις στον Καιάδα.

Πρώτα η εστίαση , τώρα το λιανεμπόριο.

Ανακάλυψαν μέχρι και το click away που εκ των πραγμάτων ευνοεί μόνο τις μεγάλες εταιρείες. Και γιατί το θυμήθηκαν αυτό, γιατί κατέρρευσαν οι ταχυμεταφορές. Και δεν θα είχαν τρόπο οι μεγάλες επιχειρήσεις να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους. Άρα πρέπει ο πελάτης να πάει να τα παραλάβει μόνος του. Μόνο το 15% των επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο έχει e-shop.

Κυριολεκτικά ο θάνατος του εμποράκου.

Η συνέχεια θα είναι ακόμα χειρότερη, καθώς έρχεται ο νέος πτωχευτικός κώδικας, οι πλειστηριασμοί κατοικιών και πληρωμές 2,5 δις για ΕΝΦΙΑ και φόρους.

Η σχέση έμμεσων/άμεσων φόρων, η κατ’ εξοχήν ένδειξη κοινωνικής αδικίας χειροτερεύει.

Μέσα σε 5 χρόνια έφθασε από το 1,15 στο 1,5.

Και ακόμη χειρότερα ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι θα πρέπει οι πολίτες να καταβάλουν αυξημένο ποσό ΦΠΑ κατά 16% μέσα στο 2021.

Επιπλέον η άδικη φορολογική κατανομή επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο το 2021 από στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, ενώ εξαιρούνται οι συνταξιούχοι ή οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα. Αυτοί προφανώς είναι οι έχοντες και κατέχοντες για την Κυβέρνηση.

Οι κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται.

Μειώνονται οι δαπάνες στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1,7 δις ευρώ.

κατά 1 δις ευρώ στον ΟΑΕΔ,

κατά 100 εκ. ευρώ για τις παροχές ασθένειας του ΕΟΠΥΥ.

Μειώνονται οι δαπάνες ακόμη και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να στηθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το ΕΣΥ θα πρέπει να τα βγάλει πέρα το 2021 με τα ίδια ποσά που πήρε την προηγούμενη χρονιά και λιγότερο προσωπικό. H Kυβέρνηση ισχυρίζεται ότι προσέλαβε όλους όσους χρειαζόντουσαν . «Είχαμε πει την προηγούμενη φορά εδώ ότι σε λίγο θα εξάγουμε. Γιατί έχουμε τόσους πολλούς γιατρούς και νοσηλευτές και δεν ξέρουμε τι θα τους κάνουμε» . Αυτά υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Τίποτε περισσότερο δεν υπάρχει για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Λόγια του αέρα το νέο ΕΣΥ. Κάθε φορά που έρχεται δυναμικά το κύμα πανδημίας, εμφανίζεται ένα νέο ΕΣΥ στο λεξιλόγιο και στην ουσία, στην πράξη τίποτα. Σχεδιάζετε να το παραδώσετε στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που με κάθε τρόπο ευνοήσατε ακόμα και μέσα στην πανδημία.

350.000 εκκρεμείς συντάξεις, αυξήθηκε ο αριθμός επί των ημερών σας.

350.000 άνθρωποι περιμένουν χωρίς τη σύνταξη τους με δική σας ευθύνη.

345.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, μένουν εκτός ενισχύσεων.

Καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα.

Μειώνονται οι μισθοί για να εφαρμοσθεί παντού το δόγμα μισός μισθός-μισή δουλειά.

Η σύμβαση του επισιτισμού δεν κηρύσσεται επί 1 χρόνο, υποχρεωτική. Στον αέρα 400.000 εργαζόμενοι σε επισιτισμό, τουρισμό.

Πρέπει να δείξουμε και ανθρωπιά. Έχω ζητήσει την προσωπική σας παρέμβαση κύριε πρωθυπουργέ. Εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κανένα επίδομα για τα Χριστούγεννα. Γιατί με απόφαση των αρμόδιων υπουργών γίνεται η μετάβαση από τα 534€ στο επίδομα ανεργίας, αλλά ο ΟΑΕΔ μέσα σε αυτές τις συνθήκες, θέλει πάνω από 40 έως 60 ημέρες για να μπορέσει να αποδώσει αυτά τα χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 85.000 άνθρωποι και οι οικογένειές τους, που μπορεί να έχουν δουλέψει μόνο δύο μήνες φέτος, χωρίς δική τους ευθύνη, θα είναι χωρίς κανένα έσοδο μέσα στις γιορτές. Δεν μπορεί αυτή η μετάβαση να γίνει μετά. Δεν μπορείτε να βρείτε μία δίκαιη λύση για να στηριχθούν οι άνθρωποι αυτοί;

Στον τουρισμό οι ξενοδόχοι που ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση για τις κλαδικές, τώρα με την ανοχή σας ζητούν μειώσεις 20%. Δηλαδή όλα τα βάρη του τουρισμού, όλα τα κόστη θα τα σηκώσουν οι εργαζόμενοι; Οι οποίοι έχουν ήδη πληρώσει με την ανεργία και τα επιδόματα φτώχειας;

Καταργήσατε τον οργανισμό εργασίας στα ΕΛΤΑ. Αντίστοιχες ρυθμίσεις κάνατε και στη ΔΕΗ. Οδηγείτε σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.

Φθηνή και απαξιωμένη εργασία, επιδόματα φτώχειας και εργαζόμενοι χωρίς αξιοπρέπεια.

Οι αγρότες εγκαταλείπονται στην τύχη τους.

Καμία ουσιαστική στήριξη στους πληγέντες δεν υπάρχει.

Καμία μέριμνα για τις χαμηλές τιμές και τα αδιάθετα προϊόντα. Είναι τεράστιο το πρόβλημα. Φωνάζουμε από το Πάσχα, ότι θα μπορούσαν να αγοραστούν από το κράτος και να διατεθούν σε ευάλωτες ομάδες.

Διατηρείται η προκαταβολή φόρου.

Δεν προβλέπεται και πάλι επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόσβαση τους σε επαρκή χρηματοδότηση.

Συνταξιούχοι αγρότες χωρίς σύνταξη από το 2016. Ακόμη και δικοί σας βουλευτές είναι σε έξαλλη κατάσταση. Ρωτήστε τους αν δεν θέλετε να ακούσετε εμάς.

Έρχομαι τώρα στο κρίσιμο ζήτημα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι θετικό ότι έγινε συμβιβασμός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ξεμπλοκάρουν τα κονδύλια.

Διαφωνούμε με το σχέδιο της Κυβέρνησης.

Διαφωνούμε με το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό.

Η Κυβέρνηση δεν έθεσε το σχέδιο της για την αξιοποίηση αυτών των πόρων σε διάλογο ούτε με τους κοινωνικούς φορείς , ούτε με τα κόμματα.

Παρά το γεγονός ότι η χρονική διάρκεια του σχεδίου, υπερβαίνει την θητεία της.

Το σχέδιο της απλά επαναλαμβάνει με γενικολογίες, τις κατευθύνσεις της Ε.Ε..

Εμείς διαφωνούμε γιατί:

Δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον του τόπου.

Γιατί ενώ μιλά για στόχο αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, «ξεχνά» ότι από το όφελος της ανάπτυξης πρέπει με πολιτικές αναδιανομής να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Γιατί ενώ μιλά για αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, «ξεχνά» κάθε αναφορά στην προοδευτικότητά τους και την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου.

Γιατί στηρίζει την ανάπτυξη μόνο στους μεγάλους και ισχυρούς, ξεχνώντας τους πολλούς, τους μικρούς, τους μεσαίους.

Γιατί απουσιάζουν επιδεικτικά τα μέτρα για την Κοινωνική Προστασία, για την εξασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής.

Γιατί κινείται στον δρόμο της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, με πλήρη αποδυνάμωση των συμβάσεων, με προτάσεις απελευθέρωσης απολύσεων και ωράριο λάστιχο.

Γιατί επιμένει στην αντίληψη που θέλει τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, τις νέες πελατειακές σχέσεις παντού.

Αλλά αρνείται την ίδια στιγμή τις δημόσιες επενδύσεις για το ΕΣΥ και τις κοινωνικές υποδομές που σήμερα καταρρέουν.

Έχουμε παρουσιάσει ήδη το δικό μας σχέδιο, την εναλλακτική πρόταση για τη Νέα Αλλαγή.

Οι πόροι του ταμείου Ανάκαμψης σε μεγάλο ποσοστό στο δικό μας σχέδιο κατευθύνονται σε παραγωγικές επενδύσεις και κίνητρα.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι να δώσουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία με παραγωγή στον τόπο μας και έμφαση στις εξαγωγές.

Οι προτάσεις μας που είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς κατευθύνουν τους διαθέσιμους πόρους της χώρας σε 4 άξονες:

Α) Άμεσα μέτρα.

Γιατί το «αύριο» δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια.

Προτείνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Ζητώντας να αξιοποιηθεί για αυτές το μέρος του αποθέματος των 37 δις ευρώ που προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών και μέρος των δανείων που πήρε η Κυβέρνησή σας.

Προτείνουμε να υπάρξει νέο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για το 2021,τουλάχιστον ίσο με αυτό του 2020.

Να επιδοτηθεί το 100% των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις που επλήγησαν με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας και σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων.

Να υπάρξει αναστολή ως τον Μάιο των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Και γενναία αντιμετώπιση των συσσωρευμένων οφειλών.

Κούρεμα οφειλών κατά 30% και απάλειψη προστίμων και προσαυξήσεων για τους συνεπείς και ρύθμιση εξόφλησης με 120 δόσεις.

Να ανασταλεί η εφαρμογή του πτωχευτικού και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή να παίρνουν το 100% του μισθού τους με όριο τα 1000 ευρώ.

Επίδομα ανεργίας σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ.

Να συμπεριληφθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι που επλήγησαν στα μέτρα στήριξης και να καταβληθούν άμεσα οι οφειλόμενες αποζημιώσεις.

Β) Παρεμβάσεις και μέτρα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας.

• Ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων, των μεσαίων στρωμάτων, των αυτοαπασχολούμενων.

• Ισχυρά κίνητρα που συνδέονται με επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας και όχι μόνο για τα μερίσματα και τα κέρδη.

Γ) Δημόσιες Επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία.

• Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη.

• Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

• Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους για την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων.

• Την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή.

Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τεχνολογικά σύγχρονες, οικονομικά βιώσιμες, ανθεκτικές στην ύφεση, με εξαγωγικό προσανατολισμό, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Με αιχμή την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές τουρισμού, την στήριξη και μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην Πρωτογενή Παραγωγή.

Θέτουμε τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις:

Να ισχύσει ότι για τις άλλες χώρες της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα συνθέτουν:

Τα άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων,

Το σχέδιο για τη διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού ταμείου Ανάκαμψης

και φυσικά

Ο κρατικός Προϋπολογισμός για το 2021.

Οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης της ΝΔ και στους τρεις τομείς που περιέγραψα δείχνουν τον συντηρητικό της δρόμο, το πραγματικό της πρόσωπο.

Είμαστε ιδεολογικά και πολιτικά απέναντι.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ αυτή την πολιτική που οδηγεί σε οπισθοδρόμηση και νέα αδιέξοδα.

Θα υπερψηφίσουμε τις αμυντικές δαπάνες. Όπως αναδείξαμε από πέρυσι που η κυβέρνηση τις μείωσε, σε αυτή την κρίσιμη για τα εθνικά θέματα περίοδο, πρέπει να είναι αυξημένες.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Εμείς δεν περιμέναμε τον φετινό προϋπολογισμό για να αντιληφθούμε ποια παράταξη, και με ποιες πολιτικές κυβερνά τη χώρα.

Χρειάστηκαν εξάλλου μόλις λίγοι μήνες για να μετατραπεί ο κίβδηλος μεταρρυθμισμός σε αλαζονεία, σε αναποτελεσματικότητα, σε διχαστικές πολιτικές που διαιρούν την ελληνική κοινωνία.

Με τον φετινό προϋπολογισμό κλείνει ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος της Κυβέρνησής σας ελέω κορονοϊού.

Οι πολίτες πια γνωρίζουν και βλέπουν.

Αποτιμούν το έργο της Κυβέρνησης καθημερινά, κλειδωμένοι μέσα στα σπίτια τους, σιωπηλοί από ανασφάλεια, βουβοί μέσα στον θρήνο τους για αυτούς και αυτά που έχασαν.

Δεν γνωρίζω αν στο Μαξίμου αισθάνεστε τον σιωπηλό θυμό που συσσωρεύεται εις βάρος σας.

Κρύβεστε πίσω από την βολική αντιπολίτευση που σας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στήνετε κοκορομαχίες, πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα, εξοστρακίζετε κάθε φωνή και άποψη που σας ασκεί κριτική και σας κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση.

Η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης είναι προκλητική. Δεν το λέω εγώ. Το λένε οι εργαζόμενοι σε αυτά. Οι δημοσιογράφοι. Έλεος πια με τη βουλιμία για εξουσία.

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολλοί οι κύκλοι που πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανό τον σημερινό βολικό γι’ αυτούς, δικομματισμό.

Και μέσα σε αυτόν να εντάξουν ως δορυφόρο ή συμπλήρωμα το Κίνημα Αλλαγής. “Ή θα παίζετε το παιχνίδι μας ή θα σας πολεμάμε” είναι το μήνυμα τους.

Ευτυχώς για μας όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη και ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική Κυβέρνηση.

Η δύναμη για μας έρχεται από κάτω προς τα πάνω.

Από τον λαό που δοκιμάζεται, όχι από την ελίτ που συνεργάζεται μαζί σας.

Μέσα από αυτήν την πρωτόγνωρη δοκιμασία, η δική μας πρόταση ξεπροβάλλει ως η μοναδική αξιόπιστη ελπίδα να ξαναπατήσει η ελληνική κοινωνία στα πόδια της. Ισχυρή, αυτόνομη, υπερήφανη για αυτά που κατάφερε και όσα μπορεί να πετύχει.

Η δική σας πρόθεση κ. Μητσοτάκη είναι να δημιουργήσετε μια κοινωνία διαιρεμένη, με τους λίγους μπροστά και τους πολλούς στη γαλαρία.

Η δική μας υπόσχεση είναι να μην αφήσουμε κανέναν πολίτη εκτεθειμένο, να είμαστε απέναντι σε ό,τι κρατά τη χώρα καθηλωμένη και ό,τι εμποδίζει την κοινωνία να ανασάνει.

Η νέα Αλλαγή, η προοδευτική διακυβέρνηση, η νέα σελίδα για την χώρα μας δεν είναι ένα ευχολόγιο.

Αλλά ένα κοινωνικό αίτημα που δεν ξεπηδά μόνο από τις αναμνήσεις, αλλά κυρίως από την ελπίδα του λαού μας να ξαναζήσει μέρες ευημερίας, ειρήνης και περηφάνιας.

Σε αυτά το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να ανταποκριθεί.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 15.12.2020

Φ.Γεννηματά: Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό της οπισθοδρόμησης και των αδιεξόδων

Η πανδημία απειλεί την υγεία και την ζωή μας και τα προβλήματα επεκτείνονται στην οικονομία. Οι πολίτες βλέπουν την κυβέρνηση της ΝΔ να στέκεται αδύναμη και ανίκανη και για να καλύψει ευθύνες, λάθη και παραλείψεις διολισθαίνει στον αυταρχισμό και τον έλεγχο της επικοινωνίας και των ΜΜΕ. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ενόψει του εμβολίου «που θα τα λύσει όλα» πάλι την «ανεμελιά» του, που την παραδέχθηκε.
Ένας «οδικός χάρτης» είναι τώρα αναγκαίος για τα επόμενα βήματα. Ο δικός μας «οδικός χάρτης» έχει τέσσερα ορόσημα: ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές, ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα, δομές αποκατάστασης και εμβολιασμό. Ειδικά για το τελευταίο, κρίσιμη είναι η επαρκής και έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων, η σωστή προετοιμασία, η διαφανής διαδικασία και τα κριτήρια προτεραιότητας εμβολιασμού του πληθυσμού, όπως και μια καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού χωρίς λογικές νέας «λίστας Πέτσα».
Το ίδιο απαραίτητη είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό και μέσα, η μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού και η έμπρακτη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς των υγειονομικών με την ένταξή τους στα βαρέα-ανθυγιεινά και τη χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων. Έχουμε επιπλέον χρέος οι υγειονομικοί που χάθηκαν πάνω στο καθήκον, έχοντας νοσήσει από τον ιό μέσα στα νοσοκομεία, να εξεταστεί η περίπτωσή τους ως «εργατικό ατύχημα», ώστε να δοθεί η σχετική σύνταξη στους οικείους τους. Το ίδιο και για όσους παρουσιάζουν επιπλοκές και μπορεί ν’ αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εργασία τους.
Ανησυχούμε για τις εξελίξεις και στα εθνικά θέματα. Διότι η υπόθεση των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα φιάσκο για την Ευρώπη και ήττα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. Η απροθυμία της Ευρώπης να λάβει τα αναγκαία μέτρα θα αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία. Ενώ η κυβέρνηση, αντί να ομολογήσει στον Ελληνικό λαό την αλήθεια, επιχειρεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Η έλλειψη αποφασιστικότητας και η διαρκής υποχωρητικότητα μάς οδήγησαν εδώ. Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική. Και θα είναι αδιανόητο να συρθεί η χώρα μας σε ένα διάλογο με την Τουρκία που αφορά οτιδήποτε άλλο πέραν του καθορισμού της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
Στην οικονομία, δύο θα έπρεπε να είναι οι κύριοι στόχοι: να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση, στηρίζοντας με σχέδιο εργαζόμενους και επιχειρήσεις, και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία. Οι στόχοι αυτοί δεν προωθούνται με τον προϋπολογισμό και τις οικονομικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός είναι «εικονική πραγματικότητα». Υπηρετεί τη συντηρητική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και είναι κοινωνικά άδικος και στην ουσία αντιαναπτυξιακός.
Διαφωνούμε, επίσης, με το κυβερνητικό σχέδιο για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, διότι δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον του τόπου. Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, έχουμε ήδη παρουσιάσει το δικό μας σχέδιο, την εναλλακτική πρόταση για τη Νέα Αλλαγή. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης σε μεγάλο ποσοστό κατευθύνονται στο δικό μας σχέδιο σε παραγωγικές επενδύσεις και κίνητρα. Διότι πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι η μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία με παραγωγή στον τόπο μας και η έμφαση στις εξαγωγές.
Οι προτάσεις μας είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς και κατευθύνουν τους διαθέσιμους πόρους της χώρας σε 4 άξονες. Ο πρώτος είναι τα άμεσα μέτρα, όπως: αξιοποίηση μέρους του αποθέματος των 37 δις ευρώ, νέο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για το 2021, επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις που επλήγησαν, αναστολή έως τον Μάιο των υποχρεώσεων και κούρεμα οφειλών κατά 30% για τους συνεπείς, 120 δόσεις, αναστολή της εφαρμογής του Πτωχευτικού Κώδικα και των πλειστηριασμών α’ κατοικίας. Επίσης, οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή να παίρνουν το 100% του μισθού τους με όριο τα 1000 ευρώ, να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ και να συμπεριληφθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι που επλήγησαν στα μέτρα στήριξης, λαμβάνοντας άμεσα τις οφειλόμενες αποζημιώσεις.
Προτείνουμε, επίσης, παρεμβάσεις και μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με ελάφρυνση του φορολογικού βάρους και ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία, με έμφαση στην αναγέννηση του ΕΣΥ και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους. Και τέλος, επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τεχνολογικά σύγχρονες και οικονομικά βιώσιμες, με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Χρειάζονται για όλα αυτά τρεις προϋποθέσεις: κατάργηση του στόχου των δυσβάσταχτων πλεονασμάτων, ομαλή διαχείριση του μεγάλου δημόσιου χρέους σε βάθος χρόνου και έλεγχος του Υπερταμείου από τη χώρα μας, ώστε να ενισχυθούν οι πόροι για το ασφαλιστικό, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
Το Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, διότι, όπως ανέδειξε από πέρυσι που η κυβέρνηση τις μείωσε, σε αυτή την κρίσιμη για τα εθνικά θέματα περίοδο πρέπει να είναι αυξημένες.
Χρειάστηκαν μόλις λίγοι μήνες για να μετατραπεί ο κίβδηλος μεταρρυθμισμός της κυβέρνησης σε αλαζονεία, σε αναποτελεσματικότητα, σε διχαστικές πολιτικές. Με τον φετινό προϋπολογισμό κλείνει ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος ελέω κορονοϊού, ενώ η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τη βολική αντιπολίτευση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να δημιουργήσει μια κοινωνία διαιρεμένη, αλλά η δική μας υπόσχεση είναι να είμαστε απέναντι σε ό,τι κρατά τη χώρα καθηλωμένη και ό,τι εμποδίζει την κοινωνία να ανασάνει. Η Νέα Αλλαγή, η προοδευτική διακυβέρνηση, η νέα σελίδα για την χώρα μας, δεν είναι ευχολόγιο, αλλά κοινωνικό αίτημα.

Άνοιγμα εκκλησιών: Λάθος η διαχείριση του πολιτικού κόστους σε βάρος της υγείας και της ζωής

Η κυβέρνηση καταφεύγει σε ημίμετρα και στο άνοιγμα των εκκλησιών για την περίοδο των εορτών. Ποιος θα είναι αυτός, αλήθεια, ο οποίος θα ελέγξει τον αριθμό των πιστών που μπαίνουν στις εκκλησίες; Μπορούν να το κάνουν οι ιερείς; Όπως τόνισε στη συνέντευξή της στην ΕΡΤ η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αναμένουμε μεν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, αλλά έχουμε δει και στο παρελθόν ότι έχουν βρεθεί λύσεις, όπως να γίνονται οι λειτουργίες χωρίς πιστούς. Διότι οι εκκλησίες θα γεμίσουν και κανείς δεν θα μπορέσει να διώξει τους πιστούς που θα μπουν, εις βάρος, όμως, της υγείας τους. Και γι’ αυτό είναι ολέθριο λάθος της Κυβέρνησης να γίνεται διαχείριση του πολιτικού κόστους σε βάρος της υγείας και της ίδιας της ζωής των πολιτών.

Προσφυγικό: Το Καρά Τεπέ μετατρέπεται σε νέα Μόρια;

Η εφιαλτική είδηση του βιασμού ενός τρίχρονου κοριτσιού στο Καρά Τεπέ δεν είναι τίποτε άλλο παρά θλιβερή κορωνίδα σε μια σειρά περιστατικών που δίνουν την εντύπωση ότι η κατάσταση στον προσωρινό καταυλισμό, τρεις μήνες μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, αρχίζει να εκτροχιάζεται. Το Καρά Τεπέ μετατρέπεται, με γοργούς ρυθμούς, σε μια νέα Μόρια. Παρά τις διαβεβαιώσεις και θριαμβολογίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έχει αρχίσει να επικρατεί η ανομία, η απελπισία και ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενώ η αποσυμφόρηση έχει μείνει στη μέση. Δεν υπάρχει, όμως, καμία δικαιολογία για όσα ντροπιαστικά συμβαίνουν στη Λέσβο. Μέχρι πότε, άραγε, θα συνεχίσει ν΄ ανέχεται το Υπουργείο αυτή την κατάσταση; Περισσότερα ΕΔΩ

Πανεπιστήμια: Ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία

Το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει ότι τα Πανεπιστήμια χρειάζονται ένα νέο και αποτελεσματικό τρόπο φύλαξης αντί των αποτυχημένων εργολαβιών, καθώς φαινόμενα βίας, λαθρεμπορίου και καταλήψεων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά. Όμως, οι προτεινόμενες όμως ρυθμίσεις των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη μας βρίσκουν αντίθετους, αφού δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες φύλαξης των πανεπιστημίων και υπακούουν στην αστυνοκρατούμενη αντίληψη της ΝΔ. Τι θέλουμε εμείς; Ένα σώμα πανεπιστημιακών φυλάκων που να εποπτεύεται και να λογοδοτεί στον πρύτανη. Θέλουμε οι πανεπιστημιακοί φύλακες να έχουν ειδική εκπαίδευση και το σώμα αυτό να μην επιβαρύνει τον ήδη ασφυκτικά περιορισμένο τακτικό προϋπολογισμό των πανεπιστημίων. Λέμε, επίσης, «ναι» στη χρήση ακαδημαϊκών ταυτοτήτων για την πρόσβαση σε χώρους που κρίνουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων. «Όχι» σε πρόσθετο πειθαρχικό δίκαιο, εκτός των ποινών που προβλέπονται στους εσωτερικούς κανονισμούς των Πανεπιστημίων. Περισσότερα ΕΔΩ

Βουλή: Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της κυβέρνησης για «στρατηγικό επενδυτή», μετέωροι οι εργαζόμενοι στο Σκαραμαγκά

Βουλή: Έλλειμμα σοβαρότητας από την κυβέρνηση – Στον αέρα οι μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων

Δημόσια παρέμβαση και ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό καταθέτει η βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι εξετάζει εκ νέου την εισαγωγή στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας της σύμφωνης γνώμης του δημάρχου ως αναγκαία προϋπόθεση για την αποχώρηση υπαλλήλων. Όμως, ο τρέχων κύκλος κινητικότητας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ήδη πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι έχουν αιτηθεί και προγραμματίσει τη μεταφορά τους προς άλλους φορείς. Δίχως διαβούλευση με τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων ή διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις ή έστω κάποια ενημέρωση για το θέμα, παρά μόνο με «διαρροές».

Περισσότερα ΕΔΩ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.