Πανελλαδικές 2020: «Εισιτήριο» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση για 8 στους 10 υποψήφιους


0
(0)

Λίγα 24ωρα απομένουν για την έναρξη των Πανελλαδικών 2020, στις οποίες οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 77.970 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις θα είναι διαφορετικές, όχι μόνο εξαιτίας των νέων κανόνων που θα ισχύσουν για τη διεξαγωγή τους λόγω του κορωνοϊού. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία του ΑΠΕ, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων θα κυμανθεί γύρω στους 100.000, κάτι που σημαίνει ότι 8 στους 10 θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν με το νέο «σύστημα Γαβρόγλου»- το οποίο θα ισχύσει για πρώτη φορά στις Πανελλήνιες 2020 και για τελευταία εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας- τα μαθήματα δεν θα έχουν συντελεστή βαρύτητας. Ακόμη, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και όχι των Λατινικών.

Πέρα από αυτές τις αλλαγές, η πανδημία του κορωνοϊού έφερε και άλλες τροποποιήσεις στις Πανελλαδικές. Η ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων μετακινήθηκε, η ύλη μειώθηκε εξαιτίας του κλεισίματος των σχολείων, ενώ βέβαια θα εφαρμοστούν στα εξεταστικά κέντρα τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό.

«Εισιτήριο» για τους 8 στους 10

Έως τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί το παζλ των αριθμών των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020, καθώς λείπει ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων των ΕΠΑΛ. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει μόνο τον αριθμό των υποψηφίων των ΓΕΛ που δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις, ο οποίος ανέρχεται σε 82.159 (ΓΕΛ, ημερήσια και εσπερινά, παλαιό και νέο σύστημα).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ θα κυμανθεί περίπου στις 18.000. Κάτι που σημαίνει ότι περίπου 100.000 μαθητές θα μετάσχουν συνολικά στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων στις σχολές, στα τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 έχει καθοριστεί στους 77.970 (αριθμός ίδιος με εκείνον της περυσινής χρονιάς), μπορεί να υπολογιστεί ότι περίπου οι 8 στους 10 υποψηφίους θα είναι και επιτυχόντες.

Οι νέοι κανόνες

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες, αλλά προαιρετική για τους υποψήφιους.

Σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Το ίδιο θα ισχύει και στους χώρους προετοιμασίας και στους χώρους εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Επίσης, οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο και η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται. Παράλληλα παραμένουν σε ισχύ και οι κανόνες που τέθηκαν σε εφαρμογή με το άνοιγμα των σχολείων. Δηλαδή, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα. Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά το χρονικό διάστημα που θα διενεργούνται οι εξετάσεις.

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών

Οι Πανελλαδικές 2020 θα αρχίσουν στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων. Θα ολοκληρωθούν στις 26 Ιουνίου και 30 Ιουνίου αντίστοιχα.

Στη συνέχεια θα γίνουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων από 1 έως και 13 Ιουλίου. Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, έχει οριστεί από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.

radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.