Πανελλήνιες 2020 – Βάσεις: Που αναμένονται πτώσεις έως και… 1.200 μόρια


Reading time: 5 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 24 Αυγούστου 2020 by energinews (admin)

Ιστορική η φετινή πτώση των βάσεων – Θα «περάσουν» 8 στους 10

Προς το τέλος της εβδομάδας θα γίνει πιθανότητα η ανακοίνωση των βάσεων των σχολών και των τμημάτων των ΑΕΙ. Έτσι, τελειώνει σε λίγες ημέρες η αγωνία των περίπου 100.000 υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με μια γρήγορη ματιά στα στατιστικά των πανελλαδικών, μπορεί να δει κανείς ότι οι αριθμοί ευνοούν τους υποψήφιους, “δείχνοντας” ότι 8 στους 10 θα περάσουν σε κάποιο τμήμα ή σε κάποια σχολή, αφού οι περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν 77.970 θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στον αριθμό των αρίστων, των υποψηφίων δηλαδή που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, ακόμα και πάνω από 18.000 μόρια.

Αναλυτικότερα, όπως είναι ήδη γνωστό, μετά από χρόνια αναμένεται να δούμε μεγάλη πτώση στις βάσεις των ιατρικών σχολών, ενώ γενικότερα στις σχολές Υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα υπάρξει πτώση, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί τις σχολές αυτές είναι λίγο περισσότεροι από 1.000.

Μάλιστα, ειδικότερα για τις ιατρικές σχολές, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας είχε εκτιμήσει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η πτώση των βάσεων θα είναι «ιστορική».

Μικρή πτώση αναμένεται και στις βάσεις των νομικών σχολών, ενώ γενικότερα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, όσο πιο χαμηλόβαθμη η σχολή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση. Όσον αφορά στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών, επίσης καθοδική πορεία αναμένεται να έχουν οι πολυτεχνικές σχολές, αλλά και οι σχολές Φυσικής και Μαθηματικών. Καθοδική πορεία αναμένεται να έχει επίσης η πλειονότητα των σχολών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι μεγάλος αναμένεται να είναι ο αριθμός των σχολών «κάτω της βάσης», αφού το 45% των υποψηφίων έχουν συγκεντρώσει έως 10.000 μόρια.

Παράγοντες διαμόρφωσης των βάσεων

Τρεις είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις: ο αριθμός των εισακτέων, οι επιδόσεις των υποψηφίων και οι προτιμήσεις των υποψηφίων όταν δηλώνουν τις σχολές στο μηχανογραφικό. Αυτός ο τρίτος παράγοντας, που είναι άγνωστος όταν κάνουμε την εκτίμηση των βάσεων, είναι υπεύθυνος για τις εκπλήξεις που μας επιφυλάσσουν κάθε χρόνο οι βάσεις.

Φέτος αναμένουμε αρκετές αλλαγές στον τρόπο που δηλώνουν τις σχολές οι υποψήφιοι. Ο κορωνοϊός και οι οικονομικές του συνέπειες είναι πιθανό να λειτούργησαν αποτρεπτικά στη δήλωση σχολών μακριά από την οικογενειακή εστία. Η θέσπιση νέων όρων για τις μετεγγραφές φοιτητών, κυρίως η βάση της μετεγγραφής και η αλλαγή στις αντιστοιχίες των σχολών θα μειώσουν τον αριθμό των φοιτητών που παίρνουν μετεγγραφή και απέτρεψαν κάποιους υποψηφίους να δηλώσουν σχολές στην περιφέρεια για να έρθουν μετά στο κέντρο με μετεγγραφή. Όλα αυτά αναμένεται να έχουν συμβεί και να επηρεάσουν τη διαμόρφωση των βάσεων.

Φέτος είχαμε αλλαγή και στον αριθμό των εισακτέων, μετά τη σωστή απόφαση του υπουργείου Παιδείας να δώσει τις θέσεις που θα περισσέψουν από τους υποψηφίους του παλαιού συστήματος στους υποψηφίους με το νέο σύστημα. Προφανώς δε γνωρίζουμε ούτε πόσες θα είναι αυτές οι θέσεις, ούτε σε ποια τμήματα. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα είναι κυρίως θέσεις σε χαμηλής ζήτησης τμήματα στην περιφέρεια. Ούτε αυτό είναι μετρήσιμο στοιχείο.

1ο ΠΕΔΙΟ

Μικρή αύξηση σε υψηλόβαθμες σχολές

Σημαντική είναι η μείωση του αριθμού των υποψηφίων που επέλεξαν τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, αφού φέτος οι υποψήφιοι του παλαιού και του νέου συστήματος είναι 23.886, λιγότεροι από τις 25.237 υποψηφίους του 2019. Οι υποψήφιοι του νέου συστήματος είναι 21.597. Οι επιδόσεις στα Αρχαία Ελληνικά και την Ιστορία ήταν καλύτερες στις υψηλές βαθμολογικές κλίμακες και χειρότερες στις χαμηλότερες κλίμακες της βαθμολογίας. Οι επιδόσεις στη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ήταν σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα χειρότερες. Αναμένουμε, λοιπόν, να έχουμε μια μικρή αύξηση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου, της τάξεως των 50 μορίων το πολύ, και πτώση των βάσεων από τα 16.000 μόρια και κάτω, που στις χαμηλόβαθμες σχολές μπορεί να φτάσει και τα 800 μόρια, με το όριο εισαγωγής περίπου στα 8.000 μόρια.

2ο ΠΕΔΙΟ

Πτώση έως και 1.200 μόρια

Οι υποψήφιοι πέρυσι ήταν 23.648 ενώ φέτος 16.416, εκ των οποίων 15.193 με το νέο σύστημα. Αυτό μας δείχνει ότι έχουμε μια στροφή των υποψηφίων από το 2ο πεδίο προς το 4ο, που παρουσίασε αύξηση του αριθμού των υποψηφίων. Το 2ο πεδίο θεωρείται ότι έχει πιο δύσκολα μαθήματα από το 4ο. Η Φυσική και η Χημεία είναι δυσκολότερες από την Οικονομία και την Πληροφορική, κι έτσι οι υποψήφιοι που ψάχνουν τον ευκολότερο δρόμο προς το Πανεπιστήμιο επιλέγουν το 4ο πεδίο. Οι σχολές Πληροφορικής, που είναι κοινές στο 2ο και το 4ο πεδίο, προσεγγίζονται ευκολότερα από το 4ο πεδίο, για αυτό έχουμε αυτή τη στροφή των υποψηφίων προς το 4ο. Όσοι επέλεξαν το 2ο πεδίο θα περάσουν όλοι, και το κατώφλι εισαγωγής αναμένεται να βρεθεί περίπου στα 4.000 μόρια, με την πτώση των βάσεων να ξεκινά από τα 200 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και στις χαμηλόβαθμες σχολές να φτάνει περί τα 1.200 μόρια.

3ο ΠΕΔΙΟ

Λιγότεροι υποψήφιοι και ιστορικό χαμηλό

Μέχρι πέρυσι μπορούσαν να δηλώσουν τις σχολές του 3ου πεδίου και οι υποψήφιοι των άλλων πεδίων, εξεταζόμενοι και σε ένα επιπλέον μάθημα, τη Βιολογία Γενικής Παιδείας. Από φέτος δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ακόμη οι περισσότεροι υποψήφιοι που εξετάστηκαν για δεύτερη φορά επέλεξαν να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα. Έχουμε, λοιπόν, μεγάλη μείωση του αριθμού των υποψηφίων του πεδίου. Οι υποψήφιοι που είχαν το δικαίωμα να δηλώσουν τις σχολές του πεδίου φέτος ήταν 10.989, ενώ πέρυσι οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στη Βιολογία Προσανατολισμού ήταν 16.802, και ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που είχαν δικαίωμα να δηλώσουν τις σχολές του πεδίου ήταν 26.378, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δήλωσαν όλοι σχολές του 3ου πεδίου. Οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πολύ χαμηλότερες στη Βιολογία και τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και υψηλότερες στη Φυσική. Αναμένουμε μεγάλη πτώση των βάσεων, που θα οδηγήσει τις βάσεις των ιατρικών σχολών σε ιστορικό χαμηλό, με τη βάση της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης να αναμένεται περί τα 17.375 μόρια. Στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου αναμένουμε πτώση των βάσεων περισσότερο από 2.000 μόρια. Το κατώφλι εισαγωγής θα βρεθεί περί τα 5.500 μόρια.

4ο ΠΕΔΙΟ

Προσθήκη επιπλέον θέσεων

Οι υποψήφιοι πέρυσι ήταν 24.122, ενώ φέτος ήταν 24.686 του παλαιού και του νέου συστήματος, με τους υποψηφίους με το νέο σύστημα να είναι 23.386. Πρόκειται για το μόνο πεδίο όπου έχουμε αύξηση των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος θα εισαχθούν όλοι και θα περισσέψουν θέσεις που θα δοθούν στους υποψηφίους του νέου συστήματος. Δε γνωρίζουμε πόσες θέσεις και σε ποια τμήματα θα δοθούν οι επιπλέον θέσεις, αφού πρόκειται για τις θέσεις που θα περισσέψουν. Οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πολύ καλύτερες στην Οικονομία, χειρότερες στην Πληροφορική και περίπου ίδιες στα Μαθηματικά. Η άνοδος των βάσεων θα είναι μικρότερη από αυτή που αρχικά αναμέναμε, με την προσθήκη των επιπλέον θέσεων. Θα εισαχθούν, τελικά, και σ’ αυτό το πεδίο σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι, με το κατώφλι εισαγωγής να βρίσκεται περί τα 4.200 μόρια. Στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου αναμένουμε μικρή πτώση των βάσεων της τάξεως των 50 έως 100 μορίων και από τα 16.000 μόρια και κάτω έχουμε αύξηση των βάσεων που μπορεί να φτάσει και τα 500 μόρια στις σχολές γύρω από τα 10.000 μόρια, για να έχουμε περίπου τις ίδιες βάσεις με πέρυσι στις σχολές με πολύ χαμηλή βάση.

Τέλος, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εγγραφές θα γίνουν ηλεκτρονικά, σε ημερομηνίες που θα ανακοινώσει το υπουργείο.

neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.