ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΟΥΔΩΝΗΣ: «ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ»


Τελευταία ενημέρωση 4 μήνες by manos (ceo)-admin

O Παναγιώτης Δουδωνής, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ, με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.

Κληθείς να σχολιάσει ποιον έχει απέναντι του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τόνισε ότι «δεν έχουμε κανέναν απέναντι μας, Έχουμε απέναντι μας τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών

και το βασικό ζήτημα είναι αν υπάρχει αντιπρόταση από άλλο κόμμα και αυτή είναι μόνο του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Δουδωνής υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα του με μία βασική στόχευση «καταλήξαμε σε ένα πρόγραμμα το οποίο χωρίς να είναι δημοσιονομικώς επεκτατικό, δίνει έμφαση στην οικονομία, στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων».

Απηύθυνε κάλεσμα στους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες «που ζητούν ένα προοδευτικό σπίτι, μία προοδευτική αντιπρόταση σε αυτό το οποίο βλέπουμε να γίνεται, μία αλαζονική πολιτική που διευρύνει τις ανισότητες», ενώ τόνισε ότι δεν θεωρεί προοδευτικό τον κ. Τσίπρα. «Ο κ. Τσίπρας προοδευτικός δε μπορεί να είναι, όταν έχει συγκυβερνήσει με τον Πάνο Καμμένο και έχει κάνει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η διεύρυνση του ήταν ο Ευάγγελος Αντώναρος και η κυβέρνηση της χρεοκοπίας Καραμανλή».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΑΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

Καλεσμένος στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» του τηλεοπτικού σταθμού MEGA με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και τη Στέλλα Γκαντώνα ήταν σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Μάντζος σημείωσε ότι «κάπου υπάρχει μία ευθύνη όταν κρατάς όρθια μία κυβέρνηση που χαρακτηρίστηκε από εσφαλμένη διαχείριση κρίσεων, διαφθορά, αδιαφάνεια, διεύρυνση ανισοτήτων και επαναφορά παθογενειών του κομματικού συστήματος. Την ευθύνη πάντως δεν την έχει ο λαός» και εξήγησε:

«Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ τελικά αξιολογήθηκε και για πολιτικές επιλογές και για το γεγονός ότι δεν κατάφερε ποτέ να γίνει ένα προγραμματικό κόμμα με θέσεις και προτάσεις και να πάρει διαζύγιο από τον λαϊκισμό. Αυτό εμείς το ονομάσαμε χορηγία».

Το επίδικο για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής «να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μία αξιόπιστη, ισχυρή, αποτελεσματική αντιπολίτευση και ταυτόχρονα εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου γνήσια προοδευτική. Αυτό δεν είχε αποτυπωθεί το προηγούμενο διάστημα. Δεν κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να το εκφράσει και να κοιτάξει στα μάτια τη ΝΔ και να την αντιπολιτευτεί επί ίσοις όροις με προτάσεις. Πώς ζητούν τώρα το χρόνο και την πίστωση να το κάνει;

Ο λαός έκρινε και έδωσε κάποιες εντολές στις 21 Μαΐου. Μπορεί η κάλπη να αδειάζει όμως υπάρχει ένα δεδομένο ισχυρό: μια λαϊκή ετυμηγορία, που είναι τομή. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη. Το ερώτημα είναι προς τη ΝΔ τι θα συμβεί αν το κόμμα το οποίο έχει επενδύσει στρατηγικά στην αυτοδυναμία δεν το καταφέρει. Και άκουσα μια απάντηση απ’ τον κύριο Βορίδη: τρίτες εκλογές. Γιατί χρειάζεται η απάντηση του ΠΑΣΟΚ για αυτό; Υπάρχει ήδη απόφαση της ΝΔ».

Ο Δημήτρης Μάντζος ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «όπως είπε ο πρόεδρος του κόμματός μας, δεν υπάρχει ούτε περιθώριο ούτε πιθανότητα συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. Για εμάς, ιδίως μετά τα αποτελέσματα είναι αναγκαίο με πρόγραμμα, με προτάσεις, με αξιακή ανανέωση και με νέο ήθος, να εκφράσει η προοδευτική παράταξη αυτό που πάντα ήταν: μια εναλλακτική δύναμη εξουσίας, εξισορρόπησης και ελέγχου της ΝΔ. Μόνο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι ο πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλός της».

Καταλόγισε, δε, στον ΣΥΡΙΖΑ «επιλεκτική ακοή και μνήμη. Διότι ό,τι λέμε στο δημόσιο διάλογο απομονώνουν αυτά που αναφέρονται στον ΣΥΡΙΖΑ και το κάνουν σημαία. Δεν κατανοούν ότι εμείς μιλάμε για μια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού όπου ο πραγματικός πολιτικός και στρατηγικός αντίπαλος της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, επιστρέφει δυναμικά. Η δική μας δουλειά είναι με την ενίσχυση που θα έχουμε στις επόμενες εκλογές για την οποία έχουμε δεσμευτεί θα επιστρέψει και ο ουσιαστικός έλεγχος στην κυβέρνηση της ΝΔ εάν αυτή προκύψει».

«Εμείς έχουμε το κεφάλι ψηλά αλλά τα πόδια στη γη. Δουλεύουμε πάρα πολύ μεθοδικά, χωρίς αλαζονεία, χωρίς έπαρση, με πολλή μελέτη και αφοσίωση στο στόχο μας. Ό,τι καταφέραμε και στις 21 Μαΐου το πετύχαμε με δουλειά και με πρόγραμμα», κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του δολοφονημένου αγωνιστή Γρήγορη Λαμπράκη.

Οι αγώνες του για δημοκρατία, ελευθερία και ειρήνη ενέπνευσαν γενιές αγωνιστών για μια πατρίδα λαϊκής κυριαρχίας και δικαιοσύνης, απαλλαγμένη από κάθε είδους κατεστημένα και ξένες εξαρτήσεις.

Έξι δεκαετίες μετά, η παρακαταθήκη του συνεχίζει να εμπνέει τη Δημοκρατική Παράταξη στον αγώνα της για μια Ελλάδα με ισχυρό κράτος δικαίου και κοινωνική δικαιοσύνη.

ΑΡΘΡΟ ΠΕΤΡΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΑ ΝΕΑ”

Την δεκαετία του 90, το κόμμα που κατανόησε καλύτερα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις μετά το Μάαστριχτ και τις τεκτονικές μεταβολές που σήμαινε η πορεία προς την ΟΝΕ ήταν το ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1993 και μετά ο Κώστας Σημίτης το 1996, εναρμόνισαν τις πολιτικές της Ελλάδας σ αυτή την κατεύθυνση, διατηρώντας με αλλεπάλληλες επιτυχίες, μια αδιατάρακτη πολιτική ηγεμονία επί έντεκα χρόνια.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2020, δύο κόμματα κατάλαβαν τις τεκτονικές αλλαγές που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία η δεκαετία της κρίσης χρεωκοπίας της χώρας: η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη και το ΠΑΣΟΚ, με την Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Καθόλου τυχαία, είναι και τα μόνα κόμματα που βγαίνουν κερδισμένα από αυτή την εκλογική μάχη. Και είναι ήδη σαφές, ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι σύντομα ο πραγματικός -και ουσιαστικός- αντίπαλος της νέας Δημοκρατίας.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη μόνον μια εκλογική συντριβή. Αναιρέθηκε ο ίδιος ο λόγος της ύπαρξης του. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε ότι η εκτίναξη του από το 3% σε κυβερνητικό κόμμα, δεν ήταν γέννημα της συγκυρίας και τέκνο της οργής, αλλά ανταποκρίνεται σε βαθιές ανάγκες της κοινωνίας, τις οποίες ο Αρχηγός εκφράζει και διερμηνεύει. Δεν ένιωσε την ανάγκη για κάποιο πρόγραμμα, για μια αντίστοιχη οργάνωση, για ανάδειξη στελεχών που θα έδιναν πολιτική έκφραση σε προγραμματικές θέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδεολογικά και πολιτικά τα πάντα και τίποτα ταυτοχρόνως. Και όλα τα κενά τα αναπλήρωνε ο χαρισματικός Αρχηγός, στον οποίο το ετερογενές συνοθύλευμα εναπέθετε όχι μόνον την έκφραση των θέσεων, αλλά τον πυρήνα της συνοχής και της ενότητας του.

Όμως, ο Αρχηγός απεδείχθη τακτικιστής και όχι στρατηγικός. Επιφανειακός και όχι στοχαστικός. Ανακόλουθος και όχι σταθερός. Ανασφαλής, περίκλειστος σε μια ομάδα πιστών και όχι συνεκτικός. Πρόκυψαν ακόμα πιο επώδυνα κενά στον Αρχηγό. Περάσαμε σε μια εποχή τεράστιων προκλήσεων, που δεν επιτρέπουν ατιμώρητα το « και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», που είναι το οργανικό γνώρισμα του.

Για αυτό ή διπλή ήττα του πολιτικά αχαρτογράφητου μορφώματος του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αρχηγού του, είναι μη αναστρέψιμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ απεδείχθη το τελευταίο υστερόγραφο της Μεταπολίτευσης, που έκλεισε οριστικά τον κύκλο της σε αυτές τις εκλογές.

Οι αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, επέτρεψαν την ηγεμονία της ΝΔ, παρά τα λάθη της διακυβέρνησης, παρά την όξυνση βαθιών παθογενειών του κομματικού συστήματος, παρά την εκτεταμένη διαφθορά, παρά τα φαινόμενα αναβίωσης παρακρατικών πρακτικών , όπως οι υποκλοπές.

Αλλά η περίοδος κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης έπαιζε μπάλα με γκολ από τα αποδυτήρια τελειώνει στις 25 Ιουνίου.

Ο προγραμματικός λόγος του ΠΑΣΟΚ, η ατζέντα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, η ποιότητα του πολιτικού λόγου ενός ριζικά ανανεωμένου και συνεκτικού πολιτικού προσωπικού, υψώνονται ήδη ως εναλλακτική πρόταση για την πορεία της χώρας. Για την παραγωγική ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική δικαιοσύνη σε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, χρηματοδοτημένο από υγιείς εθνικούς πόρους και όχι από δανεικά. Με μια ανασύνταξη των θεσμών και του κράτους δικαίου, έτσι ώστε η ελληνική κοινωνία και η νέα γενιά να ζήσει με ευημερία και ασφάλεια μέσα στο ταραγμένο και απρόβλεπτο περιβάλλον που αντιμετωπίζουμε.

Και αυτό σηματοδοτεί τον νέο ιστορικό κύκλο στον οποίο εισέρχεται η πατρίδα μας.

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.