ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ: “ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΗΤΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ”

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 28 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” και στην εκπομπή ‘Μεσημεριανό Μαγκαζίνο” του Δημήτρη Κουκλουμπέρη, μίλησε σήμερα 28.04.2020, ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, όπου ανέφερε τα εξής:

Για το έλλειμμα δημοκρατίας και ενημέρωσης που παρατηρείται:

“Σε όλο τον πλανήτη, αλλά και στον δυτικό κόσμο ο κορωνοϊός έχει παγώσει αρκετές από τις λειτουργίες της Δημοκρατίας, όπως τη διαβούλευση, την ενημέρωση του πολίτη, τη λειτουργία των θεσμών και των Κοινοβουλίων. Δεν μπορεί η Βουλή να λειτουργεί μόνο δι’ αντιπροσώπων ή τα κανάλια να έχουν μονοθεματικό πρόγραμμα με γιατρούς και ειδικούς, αλλά και να είμαστε στο σκοτάδι σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση των τεστ από την Κυβέρνηση. Η Δημοκρατία αφορά και την διαφάνεια και την λογοδοσία. Στην πολιτική χρειάζονται και οι απόψεις όλων των κομμάτων. Η πολιτική πρέπει να επιστρέψει. Δε μπορούμε να μην συζητάμε πως θα επανεκκινήσει η οικονομία και πως θα επιστρέψουν τα παιδιά μας στα σχολεία. Διεκδικούμε ίση μεταχείριση και καλύτερη προβολή των θέσεών μας στα ΜΜΕ.

 • Για το πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής:

“Κάνουμε ό,τι ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα. Αντί να περιμένουμε την ύφεση, την ανεργία, τα λουκέτα και να δίνουμε επιδόματα ανεργίας, πάμε ένα βήμα πριν και λέμε ότι το κράτος μπορεί, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους να επιδοτήσει 1 εκ. θέσεις εργασίας κατά 40% για ένα εξάμηνο, να δώσει δουλειά σε άνεργους του ΟΑΕΔ και να κρατήσει ζωντανό τον πρωτογενή τομέα. Χωρίς δηλαδή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, το πρόγραμμα θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και για την κοινωνία και για την οικονομία.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, Ε’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ε΄Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας, ύστερα από την διαπίστωση ασαφειών στη διαδικασία προκήρυξης πρόσληψης προσωπικού στο Ε.Σ.Υ. έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ στην οποία αναφέρει τέτοιου είδους ασάφειες- προβλήματα και ζητά βελτιώσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η δικαιοσύνη ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους.

Ύστερα από την αναφορά συγκεκριμένων προβλημάτων-ασαφειών όπως αυτές του τέθηκαν από πολίτες, προτείνει να βελτιωθεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Προς: Αξιότιμο Πρόεδρο του ΑΣΕΠ και Επίτιμο Πρόεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου
κ. Ιωάννη Καραβοκύρη

Θέμα: Βελτιώσεις στην διαδικασία των προκηρύξεων πρόσληψης προσωπικού που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης μεταξύ των  διαγωνιζομένων.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
Κοινή πεποίθηση των πολιτών στη σχέση τους με το Κράτος είναι ότι η λειτουργία του ΑΣΕΠ και οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού που εφαρμόζονται από αυτό, το καθιστούν έναν από τους βασικούς θεσμούς ισονομίας και αξιοκρατίας που ο πολίτης βιώνει στην πράξη. Συμμερίζομαι κι εγώ την άποψη αυτή και υποστηρίζω παντού εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του θεσμού του ΑΣΕΠ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πήρα την πρωτοβουλία να απευθυνθώ σε εσάς, γιατί έγινα κοινωνός αρκετών θεμάτων-προβλημάτων που μου έθεσαν πολίτες, υποψήφιοι στις πρόσφατες προκηρύξεις του Υπουργείου Υγείας. Έχω την άποψη ότι τα θέματα αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό τα διαδικαστικά προβλήματα που δημιουργούν αναίτια αρνητική γνώμη ή ακόμη και αμφισβητήσεις για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και υλοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης.  Σας παραθέτω τρία ενδεικτικά παραδείγματα:

 1. Η  Α.Μ συγκέντρωσε 838 μόρια ήλθε πρώτη στην σειρά κατάταξης (για την κατηγορία ΥΕ)  και διαμαρτύρεται γιατί αυτή την στιγμή  ενώ έχουν δημοσιευθεί οι αποφάσεις πρόσληψης των 4η, 8η, 10η, 14ος με αρκετά λιγότερα μόρια η ίδια δεν έχει λάβει καμιά ειδοποίηση για πρόσληψη. Η εξήγηση που της δόθηκε είναι ότι η κατάθεση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης για την προσμέτρηση των 50 μορίων της τριτεκνίας απορρίφθηκε και διεγράφη. Προσοχή  ακόμη και αν αφαιρούνταν τα μόρια της τριτεκνίας θα παρέμενε πρώτη! (Για την υποβολή της αίτησης χρησιμοποίησε γραφείο παροχής υπηρεσιών για αυτό τον σκοπό)
 2. Η Χ.Β συγκέντρωσε 906 μόρια ήλθε πρώτη στην σειρά κατάταξης (για την κατηγορία ΔΕ)  και διαμαρτύρεται γιατί αυτή την στιγμή  ενώ έχουν δημοσιευθεί οι αποφάσεις πρόσληψης των 4η, 7η, 11η με αρκετά λιγότερα μόρια η ίδια δεν έχει λάβει καμιά ειδοποίηση για πρόσληψη. Η εξήγηση που της δόθηκε είναι ότι τμήμα της απασχόληση της ως ταμίας και πωλήτρια δεν θεωρήθηκε ότι έχει συνάφεια με τα Διοικητικά, απορρίφθηκε το δικαιολογητικό και διεγράφη, παρά το ότι η ίδια ισχυρίζεται οι κωδικοί απασχόλησης που έχει καταχωρίσει είναι οι ορθοί. Προσοχή ακόμη και αν αφαιρούνταν τα μόρια που υπήρξε διαφωνία θα ήταν σε επιλέξιμη θέση ανάμεσα στις πρώτες! ! (Για την υποβολή της αίτησης χρησιμοποίησε γραφείο παροχής υπηρεσιών για αυτό τον σκοπό)
 3. Η Χ.Γ συγκέντρωσε Χ.Β συγκέντρωσε 982 μόρια ήλθε πρώτη στην σειρά κατάταξης (για την κατηγορία ΔΕ)  και διαμαρτύρεται γιατί αυτή την στιγμή  θα γίνει πρόσληψη με χαμηλότερη βαθμολογία 4 άλλων υποψηφίων . Η εξήγηση που της δόθηκε είναι ότι το πιστοποιητικό ECDL δεν ήταν πλήρες παρά το ότι ο φορέας που το είχε λάβει ήταν στους αναγνωρισμένους ήταν αποδεκτός από την σχετική εφαρμογή υποβολής ηλεκτρονικά της σχετικής αίτησης.  (Για την υποβολή της αίτησης χρησιμοποίησε γραφείο παροχής υπηρεσιών για αυτό τον σκοπό)

Από την ανάλυση και αρκετών άλλων περιπτώσεων διαπιστώνω τα εξής συμπεράσματα και τα οποία θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας

 1. Η ποινή της απόρριψης έναντι του παραμικρού λάθους χωρίς να εξετάζεται εάν αυτό περιέχει δόλο ή σκοπιμότητα ή είναι επουσιώδες ή ουσιαστικό έρχεται σε σύγκρουση με το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών και συγκεκριμένα την βασική αρχή της αναλογικότητας. Δεν μπορεί η τιμωρία και συγκεκριμένα η αποβολή τους από τους καταλόγους για την πρόσληψη, να είναι η μεγαλύτερη δυνατή για ένα επουσιώδες λάθος. Είναι αναμενόμενο με βάση το επείγον των σημερινών  προκηρύξεων  και το μικρό χρόνο για την υποβολή των αιτήσεων με άγχος από τους υποψήφιους να υπάρχουν επουσιώδη λάθη.
 2. Τα σφάλματα μικρά και επουσιώδη και οι αστοχίες στο σχεδιασμό των προκηρύξεων εξελίσσονται στον κυριότερο καθοριστικό παράγοντα διάκρισης επιτυχόντων και απορριπτόντων αντί της εργασιακής εμπειρίας και των αντικειμενικών κριτηρίων. Στους πρόσφατους διαγωνισμούς γίνεται πρόσληψη με μηδέν (0) μόρια αξιολόγησης απλά επειδή τα λίγα δικαιολογητικά σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή σχεδόν η απλή αίτηση, δεν είχαν κάποιο σφάλμα.
 3. Σημαντικός αριθμός σφαλμάτων συναντώνται και στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν με την υποστήριξη εξειδικευμένων γραφείων παροχής τέτοιων υπηρεσιών. Αυτό ενισχύει τη διαπίστωση, που είχα από υποψηφίους που υπέβαλλαν από μόνοι τους τις αιτήσεις, ότι οι ασάφειες στις προκηρύξεις καθώς και η έλλειψη κατάλληλου απλοποιημένου οδηγού υποβολής των αιτήσεων, αυξάνουν σημαντικά πέραν του αναμενόμενου το ποσοστό των εσφαλμένων αιτήσεων .

Επειδή σε μια διαγωνιστική διαδικασία υποβολής αιτήσεων όπου συμμετέχουν χιλιάδες υποψήφιοι αναμένουμε μια κανονική κατανομή όλων των παραγόντων (λάθη, βαθμολογία, ανεργία, απασχόληση, βαθμοί πτυχίων κλπ), μου προξένησε εντύπωση η μεγάλη – μη κανονική κατανομή- συχνότητα τω λαθών  των αιτήσεων. Αυτή ακριβώς η διαπίστωση και από τους ίδιους τους υποψήφιους οδηγεί σε ανάπτυξη αισθημάτων αδικιών που οδηγεί ορισμένους να  υποστηρίζουν ότι δεν είναι πλήρης η διαφάνεια των προκηρύξεων.
Δεν γνωρίζω εάν το ΑΣΕΠ προβαίνει σε αξιολόγηση των διαδικασιών που εφαρμόζονται για τις προσλήψεις με βάση αυτούς τους παράγοντες π.χ. συχνότητα απορρίψεων, συχνότερα εμφανιζόμενα λάθη επουσιώδη ή ακόμη και εάν επεξεργάζεται τρόπους βελτίωσης ή αντιμετώπισης τους.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε 
Πιστεύω όμως ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις ώστε η προετοιμασία των προκηρύξεων να είναι πιο ολοκληρωμένη και να μην υπάρχουν ασάφειες που οδηγούν σε εσφαλμένες επιλογές τους υποψηφίους. Πιστεύω επίσης ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα της αρχής της αναλογικότητας και να μην απορρίπτονται για το παραμικρό λάθος οι υποψήφιοι που έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Μια αναλογική προσαρμογή στη βαθμολογία θα βελτίωνε κατά την γνώμη μου την κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση είμαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση που μπορεί να σας είναι αναγκαία και θα με ενδιέφερε η άποψή σας για τα θέματα που έθιξα.

Με τιμή,
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ : ΈΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η Κυβέρνηση άνοιξε την «αυλαία» της νομοθέτησης στην μετα-κορωνοϊού κανονικότητα της Βουλής με ένα Νομοσχέδιο που ξεκίνησε με 66 άρθρα και κατέληξε να κατατεθεί ένα Πολυνομοσχέδιο – «Σκούπα» που περιλαμβάνει 130 άρθρα και με πολλές κρίσιμες διατάξεις να μην έχουν τεθεί ποτέ σε διαβούλευση, παραβιάζοντας έτσι τις αρχές και τις διαδικασίες της καλής νομοθέτησης.

Ένα Νομοσχέδιο που δίνει επιπλέον κίνητρα και προτεραιότητα στους μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ και όχι στους μικρούς, ενώ προδιαγράφει τον παραγκωνισμό της ΡΑΕ.

Ένα Νομοσχέδιο που με την ίδρυση ενός νέου γραφειοκρατικού κεντρικού Οργανισμού (ΟΦΥΠΕΚΑ) καταστρατηγεί την αποκέντρωση, υποβαθμίζει τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών καταργώντας τους τοπικούς φορείς διαχείρισης, θέτει σε κίνδυνο τις περιοχές Natura και δεν σέβεται τις ιδιαιτερότητες των νησιών παραβλέποντας τις πραγματικές τους ανάγκες.

Ένα Νομοσχέδιο με φωτογραφικές διατάξεις που δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που χρειάζεται η ελληνική φύση και οικονομία σήμερα μπροστά στις νέες συνθήκες και προκλήσεις των πολλαπλών συσσωρευμένων κρίσεων (δημοσιονομική, υγειονομική, αναπτυξιακή, κλιματική) και για αυτό το καταψηφίζουμε επί της Αρχής υπερψηφίζοντας αρκετές θετικές διατάξεις καθώς και τις ευρωπαϊκές οδηγίες που ενσωματώνονται σε αυτό για την ενεργειακή αναβάθμιση και την αγορά φυσικού αερίου.

Το Κίνημα Αλλαγής:

 • Λέει ΝΑΙ στην απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων ΟΧΙ όμως με εκπτώσεις στην ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.
 • Αντιμετωπίζει το φυσικό πλούτο της Ελλάδας ως πολύτιμο πόρο και συγκριτικό πλεονέκτημα για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη και όχι ως τροχοπέδη ανάπτυξης.
 • Υποστηρίζει ένα μοντέλο στήριξης των μικρών και μεσαίων παραγωγών ΑΠΕ που συνδέει την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων και των χρηματοδοτήσεων ενεργειακών/περιβαλλοντικών έργων/επενδύσεων με την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα, για Βιώσιμη Ανάπτυξη με προσαρμογή στις προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής.
 • Ζητά την «διάχυση» των ευεργετημάτων και «άπλωμα» της ενεργειακής δημοκρατίας και οικονομίας σε όσο το δυνατόν περισσότερους, με όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους, με γρήγορη έκδοση αδειών και με πολλά μικρά και μικρομεσαία έργα ΑΠΕ και περιβαλλοντικής προστασίας προκειμένου να πάρει μπροστά η πραγματική οικονομία.

Προτείνουμε επίσης:

 • Την κατά προτεραιότητα διάθεση εθνικών πόρων και πόρων του ΕΣΠΑ σε ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας όλων των δομών Υγείας της χώρας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ, «Εξοικονομώ στο ΕΣΥ»).
 • Την απελευθέρωση πόρων από το Πράσινο Ταμείο με άμεση και στοχευμένη χρηματοδότηση έργων περιβαλλοντικού ισοζυγίου σε πόλεις και περιοχές με «Οικιστικές Πυκνώσεις».
 • Ρήτρα Βιώσιμης Ανάπτυξης των λιγνιτικών περιοχών προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα που προκαλεί η Ενεργειακή Μετάβαση και Απολιγνιτοποίηση.
 • Αύξηση των τελών απόδοσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από λατομική δραστηριότητα.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, η δεύτερη φάση βασίζεται σε ένα καθαρά Κυβερνητικό σχέδιο. Η εφαρμογή του, ασφαλώς εξαρτάται από την ατομική ευθύνη αλλά και από την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Εκεί είναι το κλειδί, όπως και στην επιστημονική τεκμηρίωση του κάθε βήματος. Να μην καταργήσει στην πράξη, η γραφειοκρατία της Κυβέρνησης τον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή.

Χρειαζόμαστε περισσότερα ΤΕΣΤ για να ξέρουμε που βαδίζουμε. Υπάρχει εξ αρχής έλλειμμα και πρέπει τώρα να καλυφθεί. Λειτουργία επιτέλους των κινητών συνεργείων, του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με επισκέψεις στα σπίτια. Ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ και ενίσχυση των Νοσοκομείων, όχι μόνο στα λόγια. Ειδικό σχέδιο για την παρακολούθηση και προστασία ευπαθών ομάδων ιδιαίτερα σε ευάλωτες δομές.

Η υπεύθυνη ανταπόκριση των πολιτών είμαι βέβαιη ότι θα συνεχιστεί.

Η ευθύνη της Κυβέρνησης μεγάλη για να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουμε ασφαλείς.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 28.04.2020

Διάγγελμα Πρωθυπουργού, πρώτη κατοικία, πολυφωνία ΜΜΕ, ασφάλεια στην εργασία, πρώτη κατοικία, αυτοδιοίκηση

Φώφη Γεννηματά: μεγάλη η ευθύνη της Κυβέρνησης στο εξής

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, η δεύτερη φάση βασίζεται σε ένα καθαρά κυβερνητικό σχέδιο. Η εφαρμογή του ασφαλώς εξαρτάται από την ατομική ευθύνη, αλλά και από την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Εκεί είναι το κλειδί, όπως και στην επιστημονική τεκμηρίωση του κάθε βήματος: να μην καταργήσει στην πράξη, η γραφειοκρατία της Κυβέρνησης, τον κ.Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή. Χρειαζόμαστε περισσότερα test για να ξέρουμε που βαδίζουμε. Υπάρχει εξ αρχής έλλειμμα και πρέπει τώρα να καλυφθεί. Απαιτείται:

η λειτουργία επιτέλους των κινητών συνεργείων, του δικτύου Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με επισκέψεις στα σπίτια,
η ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ και η ενίσχυση των Νοσοκομείων, όχι μόνο στα λόγια,
ειδικό σχέδιο για την παρακολούθηση και προστασία ευπαθών ομάδων ιδιαίτερα σε ευάλωτες δομές.
Η υπεύθυνη ανταπόκριση των πολιτών, είμαι βέβαιη, ότι θα συνεχιστεί. Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι μεγάλη για να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουμε ασφαλείς.

Υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας, ενημέρωσης και λογοδοσίας

Σε όλο τον πλανήτη, αλλά και στον δυτικό κόσμο ο κορωνοϊός έχει παγώσει αρκετές από τις λειτουργίες της Δημοκρατίας, όπως τη διαβούλευση, την ενημέρωση του πολίτη, τη λειτουργία των θεσμών και των Κοινοβουλίων. Δεν μπορεί η Βουλή να λειτουργεί μόνο δι’ αντιπροσώπων ή τα κανάλια να έχουν μονοθεματικό πρόγραμμα με γιατρούς και ειδικούς, αλλά και να είμαστε στο σκοτάδι σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση των τεστ από την Κυβέρνηση. Η Δημοκρατία αφορά και την διαφάνεια και την λογοδοσία. Στην πολιτική χρειάζονται και οι απόψεις όλων των κομμάτων. Διεκδικούμε ίση μεταχείριση και καλύτερη προβολή των θέσεων μας στα ΜΜΕ.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή «Υπουργείο Αστυνομίας»;

Παρακολουθούμε με θλίψη εν μέσω πανδημίας την μετατροπή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε “Υπουργείο παλαιάς Αστυνομίας”. Τώρα, άρχισε να στοχοποιεί και τους κρατουμένους που διεκδικούν συνθήκες προστασίας της υγείας στις φυλακές. Η περίπτωση του Βασίλη Δημάκη, που είναι αριστούχος φοιτητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κρατικός υπότροφος λόγω της αριστείας του, έρχεται να προστεθεί στον αχαλίνωτο κατήφορο προσβολής δικαιωμάτων, που έχει επιλέξει για μοντέλο διαχείρισης των φυλακών η αστυνομικοποιημένη πολιτική ηγεσία του. Δεν υπάρχει πλέον πιο αυτονόητα ανθρώπινη ενέργεια για το υπουργείο από το να ανακαλέσει τώρα την εκδικητική απόφαση.

Περισσότερα εδώ

Στα δικαστήρια επαληθεύτηκαν οι ενστάσεις μας
Oι πρώτες εικόνες από τα Δικαστήρια όλης της χώρας μετά την επαναλειτουργία τους έρχονται να επαληθεύσουν δυστυχώς τις ενστάσεις του Κινήματος Αλλαγής. Εκατοντάδες άνθρωποι σε συνθήκες συνωστισμού, έλλειψη σαφών υγειονομικών οδηγιών και μέτρων. Η απόφαση της Κυβέρνησης ήταν βεβιασμένη, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις μας όπως και οι ενστάσεις όλων των Δικηγορικών Συλλόγων. Είναι επιτακτικό εδώ και τώρα να συζητηθεί εκ νέου όλο το πλαίσιο επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων.

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία: Δωρεάν μάσκες και αντισηπτικά σε όλους

Η 28η Απριλίου 2020 έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων. Το περιεχόμενο της ημέρας είναι σε κάθε περίπτωση σπουδαίο, αλλά αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα, εξαιτίας της πρωτόγνωρης υγειονομικής συγκυρίας, με τους εργαζόμενους στον πυρήνα της. Η πανδημία του COVID-19 ανέδειξε με δραματικό τρόπο, ότι χρειαζόμαστε επιπλέον ειδικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Οφείλει η Κυβέρνηση να διασφαλίσει την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας, με την δωρεάν διάθεση όλων των προστατευτικών μέσων, σε κάθε εργαζόμενο και σε κάθε πολίτη. Καλά είναι τα ευχολόγια και οι συστάσεις, αλλά στο στάδιο αυτό, απαιτείται πολιτική διαχείρισης της κρίσης, καταρχήν με προμήθεια υλικών προστασίας.

Αντισυνταγματική διάταξη και προσβλητικές συμπεριφορές προς τα νησιά

Η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση Νομοσχέδιο, στο οποίο το άρθρο 93 επί της ουσίας μεταφέρει αρμοδιότητες από επίπεδο Νομού που ίσχυε έως σήμερα, σε επίπεδο Περιφέρειας αποκλειστικά και μόνο στις νησιωτικές περιφέρειες, όπως των Ιονίων νήσων. Η διάταξη αυτή είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, αφού αντιβαίνει την επιταγή του για τον σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων των νησιών, οπισθοδρομική και μη λειτουργική, βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Τα ίδια ισχύουν και για το άρθρο 27 και την αυθαίρετη ενοποίηση των Φορέων Διαχείρισης εντελώς ασύνδετων προστατευόμενων περιοχών. Καλούμε την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το Σύνταγμα για τις ιδιαιτερότητες των νησιών αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των νησιών διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των φορέων όπως υφίστανται.

Περισσότερα εδώ

Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ζήτημα των τραπεζών και θεσμών;
Λίγο πριν λήξει η σχετική προθεσμία η κυβέρνηση δεν έχει νομοθετήσει την παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, απέρριψε την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής για τους αδύναμους δανειολήπτες, ενώ η κυβερνητική παράταξη αρνήθηκε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για σύσταση διακομματικής επιτροπής, με τη συμμετοχή και φορέων, για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αντί του κοινοβουλευτικού διαλόγου για ένα ευαίσθητο κοινωνικά ζήτημα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το νέο πτωχευτικό κώδικα μόνο με τις τράπεζες και τους θεσμούς, προτείνοντας ολιγόμηνη παράταση του αναποτελεσματικού νόμου 4605/19, με χιλιάδες (και μετά την κρίση του κορωνοϊού) αδύναμους οφειλέτες να μην μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του, αλλά και χιλιάδες πλειστηριασμούς να επισπεύδονται αμέσως μετά το άνοιγμα των δικαστηρίων.

Διαβάστε εδώ σχετική ερώτηση

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.