ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ: ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, ΟΧΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 30 Νοεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Άρθρο Παναγιώτη Βλάχου, Γραμματέα Επικοινωνίας Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»

Είναι ένα έργο που παίζεται και ξαναπαίζεται, τουλάχιστον από το 2012 και μετά. Η σεναριολογία για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και σήμερα του Κινήματος Αλλαγής, συχνά υπερκαλύπτει τις πολιτικές και θεσμικές πρωτοβουλίες του. Τις περισσότερες όμως φορές, αυτά τα σενάρια είναι καθοδηγούμενα να λειτουργούν αποπροσανατολιστικά και διαλυτικά. Ιδιαίτερα αυτά που εμφανίζονται κάθε φορά που το Κίνημα σηκώνει κεφάλι, κερδίζει σε αξιοπιστία, ασκεί σκληρή αντιπολίτευση και ενσαρκώνει τις αξίες και το πνεύμα του ΠΑΣΟΚ και της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Του ΠΑΣΟΚ, που πολεμήθηκε και λοιδορήθηκε, αλλά καθημερινά δικαιώνεται εκεί που πιάνει τόπο: στις καρδιές και στο μυαλό όσων έζησαν και θέλουν να ξαναζήσουν καλύτερα.

Η πανδημία δεν άφησε περιθώρια για ψευδαισθήσεις. Επιτάχυνε και μεγέθυνε τις εξελίξεις, έριξε τις μάσκες, αποκάλυψε τις δυνατότητες και την ποιότητα των κομμάτων. Όσοι είχαν μάθει να διαμαρτύρονται, συνέχισαν να διαμαρτύρονται. Όσοι είχαν μάθει να αντιγράφουν τις θέσεις άλλων, συνέχισαν να το κάνουν. Όσοι περίμεναν την ευκαιρία για να σερβίρουν νωρίτερα το μοντέλο της τουριστικής αποικίας με επισφαλείς και νεόπτωχους εργαζομένους, όπως η σημερινή Κυβέρνηση με τους φίλους της, δεν έχασαν χρόνο.

Το νέο μοντέλο βιοπολιτικής διακυβέρνησης απέτυχε να συγκρατήσει ή να προβλέψει το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, δεν πιστεύει στο ΕΣΥ και τους ανθρώπους του, βλέπει αφ’ υψηλού το κοινωνικό κράτος, συγκεντρώνει εξουσίες και βάφει γαλάζια τη δημόσια διοίκηση. Η ίδια επιπολαιότητα και ανικανότητα πρόγνωσης φάνηκε και στο προσφυγικό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει αντίλογο, επιστρατεύει ειδικούς, μοιράζει απευθείας χρήματα, αποπολιτικοποιεί τη συζήτηση, κυβερνά με διαγγέλματα και προπαγάνδα. Με λίγα λόγια, αντιστρατεύεται και μάχεται όλα όσα πρεσβεύουν οι ιδρυτικές αξίες και πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής: την απελευθέρωση του ανθρώπου, το φρένο στην εκμετάλλευση, το βάθεμα της δημοκρατίας, την εθνική αξιοπρέπεια, την κοινωνική κινητικότητα και δικαιοσύνη.

Τώρα λοιπόν που κυβερνά ο φυσικός και ιστορικός μας αντίπαλος, έχοντας απέναντί του έναν αμήχανο και αμφίθυμο ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη αναζητά την ταυτότητά του, το Κίνημα Αλλαγής έχει μια πολιτική ευκαιρία, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να μετατραπεί σε διάδρομο απογείωσης και επαναφοράς σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η πανδημία μας έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τους άρρηκτους δεσμούς μας με τους δημοκράτες, τους μικρομεσαίους, τους ευάλωτους κάθε ηλικίας και κάθε φύλου, που χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και κινδυνεύουν να πληρώσουν ξανά το μάρμαρο της κρίσης. Με σχέδιο, για σήμερα και για την επόμενη μέρα. Συνδεθήκαμε με τους αγωνιστές της πρώτης γραμμής, γιατί εμείς ονειρευτήκαμε και κάναμε πράξη την υγεία και την κοινωνική φροντίδα ως δωρεάν δημόσιο αγαθό. Αποκαλύψαμε τις θεσμικές αρρυθμίες και παρατυπίες της Κυβέρνησης, τα δωράκια σε φίλους και το πελατειακό επιτελικό κράτος, όταν άλλοι σιωπούν. Μπήκαμε στην πρώτη γραμμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ήττα του ναζισμού και της αστυνομοκρατίας. Και προτείναμε που πρέπει να επενδυθούν εγχώρια και ευρωπαϊκά χρήματα για να πιάσουν τόπο: στο ΕΣΥ, στο κοινωνικό κράτος, στους μικρομεσαίους, σε επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές, στο περιβάλλον, στην δίκαιη ψηφιακή μετάβαση για κράτος και αγορά.

Αυτή η φυσιογνωμία του Κινήματος Αλλαγής έχει την σφραγίδα της Προέδρου, Φώφης Γεννηματά, της μεγάλης ανανέωσης που η ίδια πιστώνεται, την ασυμβίβαστη σοβαρότητα και αξιοπρέπεια με την οποία διαχειρίζεται προσωπικές επιθέσεις και επιλέγει να ασκεί αντιπολίτευση. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνουν και οι μετρήσεις. Με μπροστάρισσα την Πρόεδρο, το Κίνημα επιτάχυνε την ανάδειξη του βάθους των ιδεών, των προτάσεων, των στελεχών μας, νέων και παλαιότερων. Ενισχύει την σύγχρονη, πατριωτική, προοδευτική και ακομπλεξάριστη ταυτότητα μιας νέας σοσιαλδημοκρατίας που επανατοποθετείται στον άξονα Αριστερά-Δεξιά, χωρίς να επιδιώκει, όπως άλλοι, την κατάργησή του.

Θυμίζει με κάθε ευκαιρία το θετικό έργο του ΠΑΣΟΚ, την πατριωτική φωνή που δεν αποδέχεται τετελεσμένα, πότισε τις διψασμένες ιδεολογικές και κοινωνικές μας ρίζες, αναγέννησε το αντιδεξιό μας DNA. Και επιβεβαιώνει την αυτόνομη πορεία του, όχι ως βολικό κεντρώο συμπλήρωμα ή δορυφόρο, όπως θα το ήθελαν κάποιοι για να το εξαφανίσουν. Αλλά στο κέντρο της πολιτικής, ως σημείο αναφοράς και προόδου, που φωτίζει τον δρόμο και τις ελπίδες μας για μια ασφαλή έξοδο από τη μεγάλη αυτή δοκιμασία.

Σε αυτήν την πορεία ο διάλογος, οι ιδέες, η συνεισφορά, η γόνιμη κριτική είναι κέρδος για την παράταξη. Όχι όμως οι απόπειρες από πολιτικά και εξωπολιτικά κέντρα, που θέλουν να ρίξουν βαρύ τον ίσκιο τους πάνω στον ήλιο που πάει να ξανασηκωθεί και να πλήξουν ηγεσία και στελέχη με κάθε άλλο τρόπο, εκτός από πολιτικά επιχειρήματα. Τέτοιες κινήσεις κρίνονται αυστηρά από κάθε ψηφοφόρο μας που άντεξε στα δύσκολα και κρατά το Κίνημα Αλλαγής ζωντανό, για να το ξαναδεί πρωταγωνιστή.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΚΤΟΡΙΑΣ

Ανακοίνωση Τομέα Απόδημου Ελληνισμού

Ο Τομέας Απόδημου Ελληνισμού του Κινήματος Αλλαγής καταδικάζει την απόφαση για διακοπή του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης που είναι και το μοναδικό πρόγραμμα σε επίπεδο ΑΕΙ στην Πολιτεία της Βικτόριας.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή της ελληνικής παροικίας, αλλά και των αδελφών προοδευτικών πολιτικών φορέων όπως το Εργατικό κόμμα Αυστραλίας για την διατήρηση ενός ιστορικού και πολύ σημαντικού προγράμματος.

Η σημασία διατήρησης της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας σε τριτοβάθμιο επίπεδο είναι υψίστης σημασίας για τον Ελληνισμό και ιδιαίτερα για την ελληνική παροικία της Μελβούρνης, καθώς το κλείσιμο του εν λόγω προγράμματος σημαίνει και τον εξοβελισμό των ελληνικών σπουδών από το πανεπιστημιακό επίπεδο, στερώντας την ευκαιρία και το δικαίωμα στους φοιτητές/τριες ελληνικής ή μη καταγωγής να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό.

Το Κίνημά μας στέκεται πάντα αρωγός των προσπαθειών διδασκαλίας της γλώσσας και του πολιτισμού μας στην Ελληνική Διασπορά, καθώς η σύνδεσή μας με την ομογένεια είναι ιστορική, ουσιαστική και διαρκής. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε την Ελληνική παροικία και τους φορείς της να συγκροτήσουν ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης για την υποστήριξη της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Εμείς είμαστε δίπλα τους και θα το υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει με κάθε τρόπο τις Ελληνικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιου του La Trobe, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που έχει και εξαντλώντας κάθε ενέργεια και δόκιμο μέσο ώστε να ανακληθεί η απόφαση διακοπής του προγράμματος.

Η Γραμματέας του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού

Κατερίνα Αυξεντίου

Να παραιτηθεί ο Αυγενάκης – κάποιος να του πει πως χωρίς σωματεία δε θα υπάρχει ο Αθλητισμός και η καρέκλα που κάθεται!

Συνέντευξη «The Socialist» και τον Άγγελο Γαβρή παραχώρησε ο Θανάσης Ζαννιάς, Γραμματέας του Τομέα Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής. Μίλησε για όλους και για όλα, την πανδημία, το μέλλον του αθλητισμού, την στάση του Κινήματος Αλλαγής και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ ιδιαίτερος λόγος έγινε για τον τωρινό υφυπουργό Αθλητισμού, Κο Αυγενάκη -ζητώντας την παραίτησή του ώστε να επέλθει το πολυπόθητο “fair play” στον πληττόμενο αθλητισμό. 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Ο Θανάσης Γεωργιάδης δεν είναι πια μαζί μας.

Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία, διαπαιδαγώγησε και καθοδήγησε γενιές στελεχών με την συγκροτημένη σκέψη του αλλά και με την λιτή ζωή του.

Ο γιατρός που υπηρέτησε ιδανικά, που προσέφερε στην κοινωνία, που σηματοδότησε την έννοια της προσφοράς θα αποτελεί για όλους εμάς αλλά και για τους ερχόμενους, το πρότυπο της πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς.

Συλλυπητήριά στην οικογένεια του.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα «Οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την κατάσταση της πανδημίας»

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι πια ολοφάνερες οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την έλλειψη προετοιμασίας και την καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού, που οδήγησαν στο επιθετικό δεύτερο κύμα της πανδημίας, την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και στο νέο επώδυνο lockdown.

Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε ότι επί πολλούς μήνες -και παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις- η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για την ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας -παρά τις συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις που καταθέσαμε. Οι νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID-19 προήλθαν κυρίως από δωρεές και από μετατροπή άλλων χώρων των δημοσίων νοσοκομείων σε ΜΕΘ εκτάκτου ανάγκης. Ενώ οι προκηρύξεις για τη στελέχωσή τους έγιναν μόλις τον Νοέμβριο με μεγάλη καθυστέρηση. Τα νοσοκομεία αφέθηκαν κυριολεκτικά στην τύχη τους. Αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδυναμίας και ανικανότητας, είναι τα τραγικά φαινόμενα που παρουσιάσθηκαν ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα και όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, από τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες αναδεικνύεται ότι:

1. Η Κυβέρνηση δεν είχε γνώση της επιδημιολογικής κατάστασης κάθε περιοχής. Πράγμα που εξηγεί το γιατί ξέφυγε η πανδημία. Μάλιστα, όπως φαίνεται, δεν υπήρχε ούτε καν ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών, ενώ οι κυβερνητικοί αρμόδιοι ανταγωνίζονταν σε σχέση με τη διαχείριση των στοιχείων εις βάρος της δημόσιας υγείας. Είναι αποκαλυπτικά όσα δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας για την οποία έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας.

2. Από τις συνεχείς αντικρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις των Υπουργών, προκύπτει ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο για ένα ασφαλές άνοιγμα όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν. Δεν έχει προετοιμασθεί για τα απαραίτητα μαζικά τεστ για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, την πλήρη ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, την αποτροπή του συνωστισμού σε μέσα μεταφοράς και σχολεία. Ένα «lockdown – ακορντεόν» θα έχει βαριές συνέπειες τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία. Για το ασφαλές άνοιγμα καταθέσαμε πρόσφατα συγκεκριμένες προτάσεις που τυγχάνουν της αποδοχής πολλών ειδικών επιστημόνων.

3. Επί οκτώ μήνες η Κυβέρνηση επέτρεπε στους ιδιώτες να αισχροκερδούν εις βάρος των πολιτών με τις χρεώσεις των τεστ. Και μάλιστα με αμφίβολης ποιότητας τεστ αφού δεν υπήρξε πιστοποίηση εργαστηρίων και αντιδραστηρίων. Όταν προτείναμε τη διατίμησή τους και την υποχρεωτική συνταγογράφησή τους, από τον περασμένο Μάρτιο, οι αρμόδιοι Υπουργοί την αρνήθηκαν. Τώρα, κάτω από τη γενική κατακραυγή η διατίμηση εξαγγέλθηκε. Όμως και πάλι -προφανώς για να ευνοηθούν συμφέροντα- δεν προχωρεί η Κυβέρνηση στους απαραίτητους ελέγχους ποιότητας ούτε προσπαθεί να εντάξει όλα τα εργαστήρια σε ενιαίο σχεδιασμό. Κυρίως δεν υιοθετεί τη στρατηγική που προβλέπει τα στάδια test – ιχνηλάτηση – απομόνωση σε κάθε περιοχή.

4. Όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και στο δεύτερο, εξαγγέλλετε προσωπικά το νέο ΕΣΥ. Χωρίς να κάνετε τίποτα απολύτως στη συνέχεια.

 

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κ. Πρωθυπουργέ:

1) Υπάρχει και ποιο είναι το Κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλές «άνοιγμα»;

2) Τι μέτρα έχετε λάβει για τον καλύτερο συντονισμό των νοσοκομειακών μονάδων όλης της χώρας; Υπάρχει αξιόπιστο ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών, στον ΕΟΔΥ, στο Υπουργείο Υγείας, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας; Τι βελτιώσεις προβλέπονται για την καλύτερη επιδημιολογική αξιολόγηση κάθε περιοχής;

3) Υπάρχει σχεδιασμός και ποιος είναι για τη διενέργεια μαζικών τεστ (και δειγματοληπτικά στον πληθυσμό) ώστε να ανιχνεύεται η διασπορά των κρουσμάτων και να λαμβάνονται έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα; Θα υπάρξουν μέτρα πιστοποίησης για τα ιδιωτικά εργαστήρια; Καταγράφονται τα τεστ του ιδιωτικού τομέα; Υπάρχει έλεγχος;

4) Θα διατεθούν οι πρόσθετοι, απαραίτητοι πόροι για την ενίσχυση του ΕΣΥ; Θα μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό; Θα ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά, θα τους χορηγηθεί δώρο Χριστουγέννων;

Η ερωτώσα Βουλευτής

και Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

Φώφη Γεννηματά

Μ.ΟΘΩΝΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΣΥΝΕΡΓΟΥΣΕ ΕΠΙ 8 ΜΗΝΕΣ ΣΕ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΔΕΚΑΔΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΑ ΤΕΣΤ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑ

ΜΕΛΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ &

Δ/ΝΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ1 ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ

«ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΙ» ΜΕ ΤΟYΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟYΣ

ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ & ΙΩΑΝΝΗ ΠΙΤΤΑΡΑ

 

«Η κυβέρνηση ομολογεί τώρα ότι συνεργούσε επί 8 μήνες σε αισχροκέρδεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με τα τεστ»

– Για την καταγραφή των κρουσμάτων και την κριτική για την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας. Εσείς λέτε ότι το Μαξίμου αναζητά εξιλαστήριο θύμα.

Το θέμα για το σύστημα καταγραφής όπως το τηρεί ο ΕΟΔΥ είναι προφανές ότι προέκυψε από διαρροή από το Μαξίμου αφού η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και η συγκεκριμένη γνωστή δημοσιογράφος που υπογράφει το κείμενο, αναφέρεται και παραπέμπει σε πηγές πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό. Πρόκειται για διαρροή για να «δείξει» σε συγκεκριμένους φορείς και πρόσωπα ευθύνες από την στιγμή που το πράγμα έχει στραβώσει και που ενδεχομένως προκύψουν θέματα.

-Εσείς που εστιάζετε την κριτική σας;

Το ζήτημα όμως για εμάς και η όποια κριτική, δεν είναι για απόδοση αυτή την στιγμή ευθυνών ή για μικροκομματικό παιχνίδι. Είναι για να δούμε όσο προλαβαίνουμε τι μπορεί να διορθωθεί, γιατί ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη και οποιαδήποτε διορθωτική παρέμβαση θα σώσει ζωές. Θα περιοριστώ σε 2 επισημάνσεις επιγραμματικά που θεωρούμε πάρα πολύ σοβαρές. Η πρώτη είναι ότι όλο το διάστημα του 2ου κύματος από το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, τα ορφανά κρούσματα ποσοστιαία κυμαίνονται στο 70% – 80% του συνόλου. Όπως αντιλαμβάνεται και κάποιος που είναι μη ειδικός, με 80% ορφανά κρούσματα, ιχνηλάτηση και περιορισμός της διασποράς, δεν μπορεί να γίνει. Αυτό όμως σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό και την διαδικασία των τεστ. Εδώ προκύπτει το δεύτερο ζήτημα. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Κυβέρνησης θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για διατίμηση των τεστ. Ανάγκη επιβεβλημένη που όμως εμείς έχουμε αναδείξει ήδη από τις 14 Μαρτίου 2020, με προσωπική δήλωση της Φώφης Γεννηματά και έχει επαναληφθεί, δεκάδες φορές όλους αυτούς του μήνες. Τα στοιχεία λένε τα εξής. Το κόστος του rapid test είναι 5€ με 7€ με μέση τιμή πώλησης στα 50€. Στο μοριακό τεστ, το κόστος είναι 15€ – 20€, με μέση τιμή πώλησης σήμερα στα 80€ με 100€ και όπως ξέρουν όλοι όσοι τα χρειάστηκαν την Άνοιξη, τα πλήρωναν 200€ και 300€. Υπάρχουν λοιπόν δύο ζητήματα. Το ένα είναι ότι η Κυβέρνηση ουσιαστικά ομολογεί ότι συνεργούσε όλο αυτό το διάστημα σε αισχροκέρδεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Που ενώ εμείς φωνάζαμε, ο κος Κοντοζαμάνης και ο κος Γεωργιάδης απαντούσαν ότι αυτό θα επιφέρει προκλητή ζήτηση και δεν είναι επιλογή της Κυβέρνησης. Τώρα ξαφνικά γίνεται επιλογή της Κυβέρνησης, αφού το κοντέρ μετρούσε επί 8 μήνες τόσα πολλά λεφτά για κάποιους τόσους λίγους. Το δεύτερο είναι πόσες εκατοντάδες χιλιάδες, περισσότερα τεστ θα μπορούσαν να έχουν γίνει αυτό το οκτάμηνο με εκλογικευμένες τις τιμές μέσα από μια παρέμβαση της πολιτείας, όχι με την έννοια του κρατισμού και του ελέγχου της οικονομίας αλλά της προστασίας της δημόσιας υγείας. Και πόσο θετική επίπτωση θα είχε αυτό στον έλεγχο της διασποράς του ιού.

-Για σχόλιο Βουλευτή ΝΔ κ. Λαζαρίδη «ότι μιλάμε με τον κ. Χατζησωκράτη αφού εμείς είμαστε τα 2 μεγάλα κόμματα, τι να κάνουμε»

Μήπως στην οπτική του κυρίου Λαζαρίδη εμείς περισσεύουμε και πρέπει να φύγουμε από τη μέση για να τους αφήσουμε μόνους με κ. Χατζησωκράτη και το ΣΥΡΙΖΑ που τους βολεύει να αντιπαρατίθενται; Τι λέει αυτή η θεωρία των «μεγάλων κομμάτων» ;

Ότι καταργείται η πολυφωνία και το δικαίωμα να ακούνε οι πολίτες την άποψη όλων των κομμάτων.

Να είναι περισσότερο προσεκτικός κος Λαζαρίδης γιατί, ειδικά σήμερα, συμπεριφέρεται ως να αισθάνεται λίγο ιδιοκτήτης του καναλιού που μας φιλοξενεί και υπερβαίνει τον ρόλο του ως φιλοξενούμενος.

-Με το lockdown τι βλέπετε ; Εσείς μιλάτε για σταδιακό άνοιγμα…

Ναι, λέμε ότι η χώρα δεν μπορεί να κλειστεί μέσα περιμένοντας το εμβόλιο. Προϋπόθεση όμως για να μη συμβεί αυτό χωρίς θύματα είναι το θέμα των μαζικών τεστ και της σωστής ιχνηλάτησης να διορθωθούν άμεσα. Γιατί μόνο έτσι θα μπορούμε να μπούμε σε συγκεκριμένες περιοχές, που σήμερα φαίνονται προς το παρόν να μην έχουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Αν μετά από μαζικά τεστ επιβεβαιωθεί αυτό, μπορούμε να ανοίγουν σταδιακά, στεγανοποιώντας τις ταυτόχρονα με πολύ αυστηρή απαγόρευση μετακινήσεων από και προς κόκκινες περιοχές. Είναι στην ίδια κατεύθυνση η πρόταση μας με αυτό που συμπωματικά λίγες μέρες μετά από εμάς ο κ. Μόσιαλος αλλά και άλλοι επιστήμονες αρχίζουν να βάζουν σε δημόσια συζήτηση.

Με αυτόν τον αριθμό κρουσμάτων και αυτή την πίεση στις ΜΕΘ δεν μπορεί η χώρα να συνεχίσει να κινείται χωρίς σχέδιο, χωρίς μαζικά τεστ χωρίς αποτελεσματική ιχνηλάτηση που θα επιτρέψει το ασφαλές, κατά περιοχές, άνοιγμα. Εμείς θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις, που βέβαια είναι ανοιχτές, στην αξιολόγηση, στον εμπλουτισμό αλλά δεν μπορεί η Κυβέρνηση να κάνει ότι δε τις ακούει. Πρέπει να υπάρξει μια διόρθωση της πορείας γιατί είναι φανερό και αναγνωρίζεται πια και από τους ίδιους ότι υπήρξαν αστοχίες και λάθη. Να δούμε ποια ήταν αυτά, να δούμε πως μπορούν να υπάρξουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις για να ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση και από τον υγειονομικό εφιάλτη αλλά και να προλάβουμε την οικονομική και κοινωνική αποσάθρωση, η οποία θα οδηγήσει σε ερείπια που δε θα αναστηλώνονται στη συνέχεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ ΤΟΥ Α. ΠΟΥΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Ανδρέα Πουλά, Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: Καθυστέρηση στη διατίμηση των διαγνωστικών τεστ COVID-19 και αίτηση κατάθεσης εγγράφων

Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας, το Κίνημα Αλλαγής είχε επισημάνει την αναγκαιότητα διεξαγωγής των περισσότερων δυνατών διαγνωστικών τεστ, προκειμένου να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα η διάδοση του COVID-19. Εντούτοις, ο ΕΟΔΥ μέχρι πρότινος δεν διεξήγαγε δωρεάν τεστ παρά μόνο σε άτομα με ύποπτα συμπτώματα, ενώ ορισμένα μόνο κέντρα υγείας διεξήγαγαν το τεστ και μάλιστα κατόπιν ραντεβού. Αυτό το γεγονός ανάγκαζε τους πολίτες να απευθύνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να πιστοποιηθεί η νόσησή τους από τον ιό ή όχι, καταβάλλοντας μεγάλα ποσά και μάλιστα δυσανάλογα της πραγματικής εμπορικής αξίας του διαγνωστικού τεστ.

Παρότι το Κίνημα Αλλαγής από την αρχή της πανδημίας έχει επανειλημμένως ζητήσει με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις την διατίμηση των διαγνωστικών τεστ αλλά και την κάλυψή του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ, η κυβέρνηση με την αδράνειά της επί 8 μήνες επέτρεψε την κερδοσκοπία των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, τα οποία κοστολογούν το εν λόγω τεστ κατά το δοκούν.

Μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να διατιμήσει τόσο το rapid test όσο και το τεστ μοριακού ελέγχου και να περιορίσει την μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται για τον οικογενειακό προϋπολογισμό η πραγματοποίηση του τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Η διατίμηση λοιπόν, έρχεται πολύ αργά και χωρίς να συνοδεύεται από προβλέψεις αναγκαίες για την εφαρμογή της για το δημόσιο συμφέρον, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση τους και η πρόβλεψη αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή του πολίτη. Επιπλέον, μέχρι σήμερα δεν έχει υπολογιστεί η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών από την αργοπορημένη διατίμηση των τεστ, ούτε έχει παρασχεθεί η οποιαδήποτε δικαιολογία για την καθυστερημένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτήν.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η εν λόγω απόφαση στα ιδιωτικά εργαστήρια, καθώς όπως υποστηρίζουν προκύπτει μεγάλη δυσαρμονία μεταξύ του πλαφόν και των τιμών που ισχύουν στην αγορά με συνέπεια όπως ισχυρίζονται οι ιδιώτες «να μπαίνουν μέσα» και ιδίως τα μικρά διαγνωστικά εργαστήρια. Το γεγονός αυτό ενέχει τον κίνδυνο της δραματικής μείωσης της διενέργειας rapid και μοριακών τεστ από τον ιδιωτικό τομέα και κατ’ επ’έκταση ενδεχόμενη αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ.Υπουργός:

1-Από την αρχή της πανδημίας, πόσα διαγνωστικά τεστ (μοριακά και rapid tests) έχουν ελεγχθεί για λογαριασμό δημόσιων φορέων:

α) από το εργαστήριο του ΕΚΠΑ, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και το Ινστιτούτο Παστέρ; Ποιο ήταν το κόστος τους;

β) από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια; Με ποια από αυτά συμβλήθηκαν κατά τόπους οι εφτά ΥΠΕ της Χώρας και τι ποσά καταβλήθηκαν; Να κατατεθούν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου οι συμβάσεις που συνήψαν οι ΥΠΕ από την αρχή της πανδημίας με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

2-Από τις καταγραφές του ΕΟΔΥ, πόσοι ιδιώτες υπεβλήθησαν σε διαγνωστικά τεστ (μοριακά και rapid tests) σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα;

3-Για ποιον λόγο δεν αποφασίσατε νωρίτερα τη διατίμηση των διαγνωστικών τεστ ώστε να περιοριστεί το κόστος που επιβαρύνονται οι πολίτες από την τσέπη τους και να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα η διάδοση της πανδημίας με την διεξαγωγή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού τεστ;

4- Είναι στις προθέσεις σας επιτέλους η κάλυψη του κόστους των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ραγδαίας μείωσης της διενέργειας τεστ από τον ιδιωτικό τομέα λόγω της μη οικονομικά συμφέρουσας, όπως ισχυρίζονται, διατίμησης;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο Γ. Χότζογλου και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό, με αντικείμενο τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτούς τους κλάδους.

Στην τηλεδιάσκεψη ήταν παρόντες ο Γραμματέας της Κ.Ο. Β. Κεγκέρογλου, οι αρμόδιοι Βουλευτές Γ. Φραγγίδης, Δ. Μπιάγκης, Γ. Μουλκιώτης και οι Γραμματείς των Τομέων Τουρισμού και Εργασίας Γ. Νικητιάδης και Χ. Μέγας.

Μετά την συζήτηση η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε:

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό-Επισιτισμό έχουν υποστεί ήδη τις μεγάλες συνέπειες της κρίσης στο εισόδημα τους το 2020.

Τόσο με τις αναστολές εργασίας, όσο και με την εφαρμογή του Κυβερνητικού δόγματος «μισός μισθός-μισή δουλειά» με το Πρόγραμμα Συνεργασία.

Είναι επομένως αδιανόητο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων -με την ενθάρρυνση της Κυβέρνησης- να τους ζητά επιπρόσθετα μόνιμες μειώσεις αποδοχών που φθάνουν το 20%, κατά την διαπραγμάτευση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

Η ανάκαμψη του Ελληνικού Τουρισμού για το 2021, προϋποθέτει την κοινή προσπάθεια όλων, όχι την εξοντωτική επιβάρυνση των εργαζομένων. Και κυρίως την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και διαμονή στο 6% όπως έχουμε προτείνει.

Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει την προσπάθεια της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα προστατεύει τα δικαιώματά τους.

Κλαδική σύμβαση που θα πρέπει να κυρωθεί «υποχρεωτικά εκτελεστή», από το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να αποτραπεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός από κακόπιστους εργοδότες εις βάρος των εργαζόμενων. Και να ελεγχθεί η εφαρμογή της με τους ελέγχους του ΣΕΠΕ.

Παράλληλα επειδή οι Κυβερνητικές ρυθμίσεις έχουν αφήσει περίπου 60.000 εποχιακά εργαζόμενους στον επισιτισμό χωρίς καμία στήριξη, ζητάμε να καλυφθούν αυτοί με το επίδομα ανεργίας ως τον Απρίλιο.

Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και τις δημόσιες αναφορές του, ώστε να αναλάβουν τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η εργοδοτική πλευρά τις ευθύνες τους.

Η κρίση της πανδημίας δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 30.11.2020

Κορονοϊός: Κάλεσμα στον Πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αντιθέτως, καλλιέργησε κλίμα εφησυχασμού, ενώ αναδείχθηκε πως για μήνες δεν έκανε τίποτα για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ. Επί οκτώ ολόκληρους μήνες, παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις μας, η Κυβέρνηση επέτρεπε συνειδητά σε ιδιωτικά εργαστήρια να αισχροκερδούν σε βάρος πολιτών με την τιμή και την ποιότητα των τεστ για τον κορονοϊό. Ήταν τελικά η κατακραυγή των πολιτών που ανάγκασε την κυβέρνηση με όλη αυτή την καθυστέρηση να προχωρήσει σε διατίμηση, αλλά όχι σε πιστοποίηση εργαστηρίων και αντιδραστηρίων – ευνοώντας ποιους άραγε;

Επίσης, από τις συνεχείς αντικρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις των Υπουργών, προκύπτει ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο για ένα ασφαλές άνοιγμα όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν. Δεν έχει προετοιμασθεί για τα απαραίτητα μαζικά τεστ για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, την πλήρη ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, την αποτροπή του συνωστισμού σε μέσα μεταφοράς και σχολεία. Ένα «lockdown – ακορντεόν» θα έχει βαριές συνέπειες τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία. Για το ασφαλές άνοιγμα καταθέσαμε πρόσφατα συγκεκριμένες προτάσεις που τυγχάνουν της αποδοχής πολλών ειδικών επιστημόνων.

Παράλληλα, το Μαξίμου βρήκε τον ένοχο για την αποτυχία της κυβέρνησης να περιορίσει την πανδημία, δείχνοντας τον ΕΟΔΥ και κατά συνέπεια το Υπουργείο Υγείας μέσα από δημοσιεύματα. Τα λάθη τους κόστισαν ανθρώπινες ζωές και όμως ψάχνουν το εξιλαστήριο θύμα. Αυτό είναι λοιπόν το επιτελικό κράτος της ΝΔ. Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας αναδεικνύει με επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ζητώντας απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη.

Άνοιγμα με ασφάλεια με μαζικά τεστ

Βασικό κριτήριο για κάθε ειδικό της υγείας, ώστε να εκτιμήσει την πορεία της πανδημίας είναι η θετικότητα και η ιχνηλάτηση, δηλαδή ο αριθμός των “ορφανών” κρουσμάτων. Το σύστημα ιχνηλάτησης της Κυβέρνησης απέτυχε. Γιατί τον Αύγουστο τα ορφανά κρούσματα ήταν περίπου τα μισά, ενώ πριν το λοκντάουν φτάσαμε στο 85% και σήμερα περίπου στο 70%. Άρα χωρίς μαζικά τεστ, οι Αρχές δεν μπορούν να δημιουργήσουν υγειονομικό προφίλ σε κάθε περιοχή, άρα δεν μπορούν να ιχνηλατήσουν, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ασφαλές άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Αν δεν ξέρουν 7 στους 10 πολίτες που κόλλησαν τον ιό, τότε δεν μπορούν να εφαρμοστούν στοχευμένες παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να φτάνουμε στο οριζόντιο μέτρο του lockdown, με όσες συνέπειες έχει αυτό για την κοινωνία και την οικονομία.

Είναι σαφές λοιπόν ότι δεν μπορούμε να κινούμαστε διαρκώς με αυτόν τον τρόπο και να αναβάλλουμε διαρκώς τις ζωές μας. Και ότι πρέπει να δρομολογήσουμε το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής με ασφάλεια, χωρίς να διακινδυνεύσουμε μια νέα εξάπλωση, όπως λανθασμένα έκανε η Κυβέρνηση με την Θεσσαλονίκη το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου. Γι’ αυτό και παρουσιάσαμε το σχέδιο άμεσης εφαρμογής, για το ‘ανοιγμα με ασφάλεια’, που ήδη εφαρμόζεται σε Σλοβακία και Αυστρία και σταδιακά εισάγεται στην συζήτηση και στη χώρα μας από ειδικούς, όπως ο κ. Μόσιαλος.

Το σχέδιο αυτό λέει το εξής: ότι με μαζικά τεστ σε έναν νομό και επανάληψή τους μετά από 20 μέρες, το Κράτος αποκτά πλήρη υγειονομική εικόνα και μπορεί να “στεγανοποιήσει” την περιοχή, επιτρέποντας το εσωτερικό της άνοιγμα. Εφόσον και όμοροι νομοί βελτιώνονται, τότε το άνοιγμα μπορεί να επεκταθεί, πχ, σε όλη την Περιφέρεια ή σε συγκεκριμένες ζώνες. Διατηρώντας τα γενικά μέτρα (μάσκα, περιορισμό κινήσεων, τηλεργασία), μπορούμε σταδιακά να “απελευθερώσουμε” περιοχές ή περιφέρειες που δεν είναι φορτωμένες με κρούσματα.

Ποιο είναι το κλειδί για να πετύχει το άνοιγμα με ασφάλεια; Τα μαζικά τεστ με μέριμνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με κινητά συνεργεία, ακόμη και στο σπίτι ή σε ειδικές δομές, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για κάθε περιοχή και να απελευθερώνουμε σταδιακά κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Αυτή είναι η τάση που θα δούμε στην Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο διαχειρίζονται ήδη την κατάσταση σε Σλοβακία και Αυστρία. Άρα καλούμε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την στρατηγική μας και να δώσει ανάσα στους πολίτες και στην οικονομία.

Κόστος τεστ, πλαφόν και συνταγογράφηση: πόσα χρήματα και ασθενείς θα είχαμε γλιτώσει;

Με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα επισημάναμε πρώτοι την αναγκαιότητα των μαζικών τεστ, σε ευθυγράμμιση με την αντίληψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Απο τότε, σε κάθε δημόσια παρέμβαση της προέδρου, που αφορά στο υγειονομικό σκέλος διαχείρισης του κορονοϊού, το τρίπτυχο “τεστ τεστ τεστ”, είναι η προμετωπίδα της πρότασης μας. Γιατί; Τότε, για πρώτη φορά αναδεικνύεται και το τεράστιο ζήτημα του κόστους, με τα τεστ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, να φτάνουν έως τα 300 ευρώ το τεστ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για διατίμηση στην τιμή των τεστ, με συνέπεια για 8 μήνες τα rapid test που στην χονδρική έχουν τιμή 5-7 ευρώ να πωλούνται 40-60 ευρώ και αντιδραστήρια των μοριακών που στην χονδρική πωλούνται μεταξύ €13-15, να κοστίζουν 70-120 ευρώ τους τελευταίους μήνες, ενώ κατα την πρώτη φάση έφτασαν έως και τα 300€ ανα τεστ. Η κυβέρνηση όμως, δεν κάνει τίποτα. Μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου στις 04.09.2020, ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Κοντοζαμάνης δήλωνε: «Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα που αναφερθήκατε για τη διατίμηση στις τιμές, το Κράτος παρεμβαίνει όταν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας. Νομίζω ότι πλέον έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά, έχουν εξορθολογιστεί οι τιμές σε σχέση με την αρχική περίοδο. Ακόμα και αν το τεστ αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ, δεν θα έκανε όλος αυτός ο κόσμος τεστ, διότι οι περισσότεροι μπορεί να μην πληρούν τα κριτήρια για να κάνουν τεστ.»

Αυτή η τιμή δημιουργεί δύο μεγάλα προβλήματα. Αφενός, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τον έλεγχο της διασποράς. Λαμβάνοντας υπόψη, πως η οικογένεια είναι η κύρια δομή μετάδοσης, μια τετραμελής οικογένεια θα έπρεπε να δώσει μισό μισθό, κατι προφανως αδυνατο για αρκετούς συμπολιτες μας. Αφετέρου, προκύπτει προφανής αισχροκέρδεια με εκατομμύρια ευρώ να καταλήγουν στα χέρια λίγων. Για περίπου δηλαδή 7-8 μήνες, η μέση τιμή των μοριακών τεστ σε ιδιωτικά πολυιατρεία κυμαινοταν από 80 έως 100 ευρώ, και 110 με 130 ευρώ αν οι πολίτες ζητούσαν να έρθει στην κατοικία τους νοσηλευτής που θα τους έκανε το τεστ. Αυτή η ανεπάρκεια, που στοιχίζει στον πλήρη έλεγχο της διασποράς και της ιχνηλάτησης, σε οποιοδήποτε άλλο κράτος θα οδηγούσε σε παραιτήσεις. Αυτή η αισχροκέρδεια σε οποιοδήποτε άλλο κράτος θα οδηγούσε στην παρέμβαση της επιτροπής Ανταγωνισμού και της δικαιοσύνης. Υπάρχει, λοιπόν, μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα για τη ΝΔ, που συμπυκνώνεται στα ακόλουθα ρητορικά ερωτήματα: Πόσοι χιλιάδες ακόμα θα είχαν έγκαιρα πρόσβαση σε τεστ; Πόσα κρούσματα θα βρίσκαμε νωρίτερα; Πόσο πιο έγκαιρα θα είχαμε μέτρα σε Θεσσαλονικη,Σερρες, Δράμα, Λαρισα; Και τελικά, πόσο καλύτερο έλεγχο της πανδημίας θα πετυχαίναμε;

Τουρισμός-επισιτισμός: άμεση στήριξη αντί για μείωση μισθών

Να μην αποτελέσει η πανδημία πρόσχημα για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων ζήτησε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό. Όπως είναι γνωστό κι όπως τόνισε η Φώφη Γεννηματά, οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους κλάδους έχουν ήδη υποστεί τις μεγάλες συνέπειες της κρίσης στο εισόδημά τους, τόσο με τις αναστολές εργασίας όσο και με την εφαρμογή του δόγματος της κυβέρνησης «μισός μισθός-μισή δουλειά».

Είναι έτσι αδιανόητο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης, να ζητάει μόνιμες μειώσεις αποδοχών που φτάνουν το 20% κατά τη διαπραγμάτευση για την κλαδική ΣΣΕ. Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει την προσπάθεια των εργαζομένων για προστασία των δικαιωμάτων τους και τονίζει πως η ανάκαμψη στον τουρισμό το 2021 θα έλθει με κοινή προσπάθεια αντί της εξόντωσης των εργαζομένων και μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και εστίαση στο 6%, όπως έχουμε ήδη προτείνει. Επίσης, προτείνουμε να γίνει υποχρεωτικά εκτελεστή η κλαδική σύμβαση εργασίας και οι 60.000 εποχιακά εργαζόμενοι να καλυφθούν με το επίδομα ανεργίας ως τον Απρίλιο.

Ελληνοτουρκικά: λίστα κυρώσεων πρότεινε η Φώφη Γεννηματά

Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων καλείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και οφείλει να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για να υποχρεωθεί, επιτέλους, η Τουρκία να εγκαταλείψει την παράνομη και επιθετική τακτική της. Αυτό επισημαίνει η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο του PES, Σεργκέι Στάνισεφ και όλους τους Σοσιαλιστές πρωθυπουργούς και ηγέτες.Η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας την ανάγκη για την επιβολή συγκεκριμένων κυρώσεων, υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεση του για να προασπίσει τα συμφέροντα της Ένωσης και των κρατών μελών της απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, όμως εκείνη συνέχισε να ενεργεί ως κράτος ταραξίας όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, ως μείζονα απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια. Ξεπερνά κάθε όριο και φραγμό ως επεκτατική, αναθεωρητική δύναμη που θέλει να επιβάλει την κυριαρχία της, μέσω της ισχύος και της καταπάτησης κανόνων και αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Και βέβαια, παραβιάζει βάναυσα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, δύο χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερα ΕΔΩ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΣΟΥΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΥΤΡΑ (ΑΥΡΙΟ 1/12)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα παραχωρήσει συνέντευξη αύριο Τρίτη 1η Δεκεμβρίου και ώρα 10:30 στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους δημοσιογράφους Γιάννης Ντσούνο και ο Χρήστο Κούτρα.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.