ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ: ΓΙΑΤΙ Η ΝΔ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ


Τελευταία ενημέρωση 5 Ιουλίου 2020 by energinews (admin)

Άρθρο Παναγιώτη Βλάχου, Γραμματέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα ¨Πρώτο Θέμα¨

Στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς κατέρρευσε – ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, ισοπεδώνοντας πρόσωπα, μνήμες και έργα. Όποια κυβέρνηση και αν ψήφισαν, η λιτότητα έβρισκε τρόπο να σβήνει τα άρθρα και τους νόμους που θα καταργούσαν τα μνημόνια, όπως υπόσχονταν σε πλατείες και Ζάππεια οι κύριοι Σαμαράς, Μητσοτάκης και Τσίπρας. Το κέντρο λήψης αποφάσεων μεταφέρθηκε από τα εθνικά Κοινοβούλια στην Τρόικα με τις ευλογίες του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Ο διάλογος κράτους-εργοδοτών-εργαζομένων μπήκε στο ψυγείο, η δημόσια διαβούλευση καταργήθηκε στην πράξη από Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τροπολογίες, η δημόσια περιουσία δεσμεύθηκε για έναν αιώνα σε μια νύχτα, χωρίς να ερωτηθεί κανείς.

Η πανδημία εμφανίστηκε τη στιγμή που όλοι ήλπιζαν σε μια επανεκκίνηση, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις που μπορεί να έχει ο καθένας. Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να καλλιέργησε φρούδες ελπίδες για αναπτυξιακά ελατήρια και επίγειους μεταρρυθμιστικούς παράδεισους, αλλά τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η προσφυγική κρίση και τελικά ο κορωνοϊός παρέπεμψαν την αισιοδοξία στο μέλλον. Η ανασφάλεια, η ανησυχία, η αβεβαιότητα για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους πλέον αυξάνεται γεωμετρικά.

Είχαμε επισημάνει ξανά από αυτήν τη στήλη ότι η πανδημία μεγεθύνει προϋπάρχουσες τάσεις και απειλεί να μονιμοποιήσει καταχρηστικές λογικές για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, τη λειτουργία της δημοκρατίας, την θέση των ευάλωτων ομάδων, τη λειτουργία της οικονομίας. Ότι ακόμη και εκεί που υπάρχουν αντίβαρα στην τάση κάθε Κυβέρνησης να ελέγξει όλο και περισσότερο τους θεσμούς, την ενημέρωση, την ιδιωτική ζωή των πολιτών, οι πειρασμοί είναι τόσο ισχυροί όσο και οι ιδεολογικές καταβολές.

Η Νέα Δημοκρατία δεν αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα. Μέσα στην πανδημία, εισήγαγε και ψήφισε νόμο για την εκπαίδευση, χωρίς ουσιαστική συζήτηση με την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και τους μαθητές. Δημιούργησε προγράμματα επιδότησης της εργασίας περιορισμένης διάρκειας και χωρίς εγγυήσεις για τους εργαζόμενους, ενώ προηγουμένως έδωσε στους εργοδότες το δικαίωμα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του κ. Βρούτση, να απασχολούν τους εργαζομένους για τις μισές ημέρες του μήνα (“μισός μισθός – μισή δουλειά”). Παρά την γενικευμένη κατακραυγή, επιμένει να μην δίνει στη δημοσιότητα πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν και ποια μέσα ενημέρωσης επιδοτήθηκαν για την καμπάνια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. Στα εθνικά θέματα επιλέγει να προχωρά μόνη, χωρίς να χτίζει εθνικό μέτωπο απέναντι στις υβριδικές απειλές της Τουρκίας, εκθέτοντας τη χώρα με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, όπως πχ με την απροκάλυπτη στήριξη στον Χαφτάρ. Στήριξε τον “μεγάλο περίπατο” του δήμου Αθηναίων χωρίς να προετοιμάσει τους πολίτες, τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους, τους οδηγούς, τα μέσα μεταφοράς για τις μεγάλες αλλαγές που έφερε στην καθημερινότητά τους στο κέντρο της Αθήνας. Και τώρα έρχεται να δώσει μαθήματα αντιδημοκρατικής νοοτροπίας, εισάγοντας στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων, χωρίς προηγουμένως να συζητήσει με τους κοινωνικούς φορείς και την Κοινωνία των Πολιτών για ένα τόσο ευαίσθητο, σύνθετο και φορτισμένο ζήτημα.

Δεν θα κουραστούμε να θυμίζουμε ότι όταν η χώρα κατέρρεε φορτωμένη από τα χρέη και τα ελλείμματα, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν την Διαύγεια, το opengov, την δημόσια διαβούλευση, την καλή νομοθέτηση, ενίσχυαν τον ΑΣΕΠ, αποκέντρωναν το κράτος, έδιναν κύρος στον Συνήγορο του Πολίτη. Δεν μένουμε όμως μόνο εκεί. Η δημοκρατία ζητά διαρκώς οξυγόνο, η δημόσια ζωή λογοδοσία, η πολιτική ζωή διαφάνεια, ιδιαίτερα μετά από όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες εντός και εκτός Δικαιοσύνης. Ο κοινωνικός διάλογος λειαίνει τις εντάσεις και δημιουργεί κοινούς προορισμούς. Μετά από 10 χρόνια κρίσης και μια πανδημία να απειλεί ότι θα φέρει μια νέα, ίσως και πιο επώδυνη ύφεση, το αίτημα δεν μπορεί παρά να είναι περισσότερη συζήτηση, λογοδοσία και κατανόηση. Το “αποφασίζω και διατάζω” στις πλάτες μιας φοβισμένης κοινωνίας είναι λυπηρό δείγμα της αλαζονείας, της οπισθοδρομικής και κλειστής κουλτούρας διακυβέρνησης της Δεξιάς.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ¨ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ¨

Τα όσα δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα ¨Πρώτο Θέμα¨, για τις αναφορές ενώπιον του δικαστηρίου στη δίκη Καλογρίτσα, είναι επιβεβλημένο να διερευνηθούν σε βάθος από την Δικαιοσύνη.
Οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα :
Υπήρχε ένα τόσο μεγάλο και πολυδαίδαλο κύκλωμα που συντόνιζε ο κ. Παππάς ;
Λειτουργούσε με εντολή του μαγαζιού ή όπως αλλιώς το λένε, δηλαδή του ίδιου του ένοικου του Μεγάρου Μαξίμου ;
Ήταν τόση η δίψα τους να δημιουργήσουν καθεστώς, ελέγχοντας τα ΜΜΕ ώστε προέτρεπαν επιχειρηματίες σε εικονικές συναλλαγές ;
Δεν περιμένουμε απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ευνόητοι οι λόγοι.
Περιμένουμε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενα τέτοια θέματα που ρίχνουν και άλλο δηλητήριο στον δημόσιο βίο.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΟΣΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΣΕ ΒΑΘΟΣ

Σημεία συνέντευξης Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου Κινήματος Αλλαγής στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και το δημοσιογράφο Δημήτρη Αλφιέρη

Προφανώς ο παιδονόμος δεν έκανε δουλειά στο ΣΥΡΙΖΑ

‘Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σήμερα στο πρώτο θέμα, είναι συνέχεια μιας σειράς αποκαλύψεων που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες, είναι επιβεβλημένο να διερευνηθούν σε βάθος και ουσιαστικά από τη δικαιοσύνη διότι κάθε πολίτης ο οποίος παρακολουθεί αναρωτιέται πόσο μεγάλο και πόσο πολυδαίδαλο είναι αυτό το σύστημα το οποίο έφτιαξε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και εάν αυτά τα έκανε ο κος Παππάς μόνος του ή έδινε κάποιος άλλος εντολή, τι γνώριζε ο κος Τσίπρας; προφανώς ο παιδονόμος δεν έκανε δουλειά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι σαφές προς όλους το τι πήγε να γίνει και με τις τηλεοπτικές άδειες πριν λίγα χρόνια. Δεν ενδιέφερε το ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τάξη στα πράγματα. Τον ενδιέφερε να κάνει συγκεκριμένες πράξεις για να ελέγξει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Για Ελληνοτουρκικά.

Η κυβέρνηση έχει κάνει και λάθη και καθυστερήσεις στις επιλογές της. Έχουμε πει ξανά δημόσια ότι το καλύτερο απ’ όλα θα ήταν να υπάρξει ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να συζητηθούν τα ζητήματα αυτά και να επικυρώσουμε την εθνική στρατηγική. Ταυτόχρονα όμως θα ήθελα να σας επισημάνω ότι όσο γίνονται αυτές οι κινήσεις όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση όσον αφορά τη στρατηγική του υπουργού εξωτερικών και της Κυβέρνησης. Αυτό το λέω διότι καλώς κινείται αλλά εμείς δε γνωρίζουμε σε ποια κατεύθυνση κινείται.

Το δεύτερο είναι ότι η Τουρκία παραβιάζει διαρκώς το διεθνές δίκαιο και τις διμερής συμφωνίες, είναι ένα κράτος το οποίο έχει υπερβεί τα όρια. Είναι σημαντικό το γεγονός το ότι αυτό το αναγνωρίζουν μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών το αναγνωρίζουν και η ευρωπαϊκή ένωση αλλά πρέπει να προχωρήσουν σε κυρώσεις τώρα πριν να είναι αργά. Η Τουρκία έχει επιθετική στρατηγική, το έχουμε δει με την Κυπριακή ΑΟΖ, με τη Συρία με τη Λιβύη. Πρέπει λοιπόν να δούμε και εμείς εδώ πως αντιμετωπίζουμε αυτή την προκλητικότητα σε σχέση με την Αγία Σοφία η οποία είναι ένα μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού το οποίο προφανώς δεν μπορεί να γίνει ποτέ τζαμί.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.