Πάσχα με τη βενζίνη στα 2 ευρώ στο Λασίθι – Tι λένε οι πρατηριούχοι


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 28 Μαρτίου 2023 by manos (ceo)-admin

Αντίθετες πορείες διαγράφουν από 1η Μαρτίου οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης, με την πρώτη να ακολουθεί πτωτική τάση και τη δεύτερη να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Οπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τις διεθνείς αγορές και το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης , ενώ στο διάστημα 1η Μαρτίου – 27 Μαρτίου η τιμή του πετρελαίου ακολουθεί καθοδική πορεία, η τιμή στην αντλία της βενζίνης έχει… κολλήσει στα 1,897 ευρώ/λίτρο κατά μέσο όρο σε πανελλαδικό επίπεδο

Στο νομό Λασιθίου η μέση τιμή που καταγράφηκε την Δευτέρα 27 Μαρτίου ήταν 1,942 και όπως λέει στο Ράδιο Λασίθι ο πρόεδρος των πρατηριούχων Λασιθίου κ. Πιτροπάκης την επόμενη εβδομάδα οι τιμές στο νομό θα κινηθούν ανοδικά στα επίπεδα του 1,93 με 2,03 ανάλογα την περιοχή και τις συμφωνίες που κάνει το κάθε πρατήριο.

Ο κ. Πιτροπάκης τόνισε πως το φαινόμενο αυτό πλήττει σημαντικά και τα ίδια τα πρατήρια και οφείλεται ξεκάθαρα στον εφοπλιστικό κλάδο της χώρας που ελέγχει τις τιμές. Όπως αναφέρει ο ίδιος, από τον περασμένο Αύγουστο έχουν δημιουργηθεί τεράστια υπερκέρδη στην αγορά του καυσίμου που όχι μόνο καλύπτουν τις ζημιές που προκλήθηκαν εξαιτίας του πολέμου αλλά άφησαν πολύ μεγάλα κέρδη σε συγκεκριμένα άτομα.

Ο κ. Πιτροπάκης τόνισε πως έχει αποδειχθεί πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να παρέμβει και να ελέγξει αποτελεσματικά τις τιμές.

Η αύξηση των τιμών που παρατηρείται δεν φέρνει κανένα κέρδος στα πρατήρια τονίζει ο κ. Πιτροπάκης αφού αφενός μειώνεται η κατανάλωση ενώ οι πρατηριούχοι όπως και όλος ο υπόλοιπος κόσμος υφίσταται τις συνέπειες του πληθωρισμού.

Η τακτική αυτή των υψηλών τιμών, κατά τον ίδιο, θα οδηγήσει σε κλείσιμο πρατηρίων και εξαγορά τους από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου με αποτέλεσμα να μειωθεί ο ανταγωνισμός και να υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τον εφοπλιστικό κλάδο.

Για να περιγράψει με καλύτερο τρόπο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ελλάδα έφερε το παράδειγμα της Κύπρου στην οποία η απλή αμόλυβδη πωλείται σήμερα στο 1,40 με 1,45 με τα καύσιμα σε μεγάλο βαθμό να προέρχονται από την Ελλάδα και έτσι φαίνονται τα τεράστια περιθώρια κέρδους που υπάρχουν στον εφοπλιστικό κλάδο της χώρας μας.

Μείωση κατανάλωσης

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2023 ανήλθε σε 576 εκατ. έναντι στόχου για έσοδα 647 εκατ. ευρώ, δηλαδή απόκλιση 71 εκατ. ή ποσοστό 11%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα τα έσοδα ήταν στα 630 εκατ. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν ξεκάθαρα την εικόνα της κατανάλωσης, αφού ο ΕΦΚ είναι σταθερός και δεν διαφοροποιείται από το πόσο μεταβάλλονται οι τιμές και επιβάλλεται ανά χιλιόλιτρο.

Ακόμη και η είσπραξη του ΦΠΑ των πετρελαιοειδών προϊόντων είναι χαμηλότερη του στόχου. Και αυτό είναι σημαντικό αφού ο ΦΠΑ επιβάλλεται επί της συνολικής τιμής και σχετίζεται με το πόσο υψηλή ή χαμηλή είναι η τιμή.

Συγκεκριμένα οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ διαμορφώθηκαν στο 2μηνο στα 335 εκατ. έναντι στόχοι 347 εκατ. και 361 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι. Δηλαδή έχουμε υστέρηση έναντι του στόχου κατά 3,5%, ενώ είναι τα έσοδα είναι χαμηλότερα 7,2% σε σχέση με πέρυσι.

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, αυτό παρουσιάζει μία μικρή πτώση και αυτό οφείλεται σε δύο γεγονότα. Τι πρώτο σχετίζεται με το ότι η κρατική επιδότηση των 15 λεπτών ανά λίτρο παύει να ισχύει από την 1η Απριλίου και το δεύτερο ότι ο καλός καιρός έχει μειώσει σημαντικότατα την κατανάλωση.

5

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.