«Ο Υφυπουργός Παιδείας αναγνώρισε το έργο του ΠΑΣΟΚ για τα ΤΕΙ αλλά έδωσε αόριστες απαντήσεις για την αντίστοιχη των πτυχίων τους».

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 16 Απριλίου 2021 by manos (seo)-admin

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Ηρακλείου, κ. Β. Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Παιδείας για τους χιλιάδες πτυχιούχους των ΤΕΙ που είναι στον αέρα χωρίς εργασιακά, επαγγελματικά δικαιώματα και χωρίς διαδικασίες αντιστοίχισης των πτυχίων τους με τα πτυχία αντίστοιχων ή συναφών Τμημάτων των Πανεπιστημίων

Κατά την ανάπτυξη της ερώτησής του, ο Βουλευτής τόνισε ότι στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια, η τεχνολογική εκπαίδευση λειτούργησε ως επαγγελματική-μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, αργότερα ως επαγγελματική-τεχνολογική εκπαίδευση από ανώτερες σχολές και στη συνέχεια ως ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση.

Με το νόμο Ν. 1404/83 επί Υπουργίας Απόστολου Κακλαμάνη καταργήθηκαν τα ΚΑΤΕΕ και ιδρύθηκαν τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), τα οποία από τότε εντάχθηκαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στη συνέχεια με το νόμο 2916/2001 του Πέτρου Ευθυμίου, της Κυβέρνησης πάλι του ΠΑΣΟΚ, τα Τ.Ε.Ι. κατατάσσονται ξεκάθαρα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ειδικότερα με το άρθρο 1 του ν. 2916/2001 προβλέπεται ότι η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: αα) τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ββ) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.»

Το νομικό καθεστώς των ΤΕΙ, μετά απ’ αυτές τις θεσμικές παρεμβάσεις χαρακτηρίζεται από μια σταθερή πορεία εξομοίωσης με τα υπόλοιπα Α.Ε.Ι. Οι νόµοι 3549/2007 και 4009/2011 εδραιώνουν τα Τ.Ε.Ι. ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι κατά καιρούς νομοθετικές παρεμβάσεις, ουδέποτε αναίρεσαν τον ανώτατο χαρακτήρα των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Παρέμεινε ως σταθερή επιλογή κάθε νομοθέτη.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής τόνισε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στις ρυθμίσεις που εισήγαγε στην Εκπαίδευση ήταν και αυτή της απορρόφησης των ΤΕΙ από τα ΑΕΙ που ουσιαστικά εξαφάνισε την Τριτοβάθμια Τεχνολογική Εκπαίδευση. Μια από τις αρνητικές συνέπειες αυτής της πολιτικής επιλογής, αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες πτυχιούχοι των ΤΕΙ βρίσκονται στον αέρα χωρίς εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα και χωρίς ακαδημαϊκή αντιστοίχιση, όταν  σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2001 έως το 2016, οι απόφοιτοι των Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων όλης της χώρας ανέρχονται σε 269.000. Ενώ πάλι με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από ιδρύσεώς τους και βάσει του μέσου όρου αποφοίτησης ανά έτος, ο συνολικός αριθμός αποφοίτων των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων εκτιμάται άνω των 400.000.

Επιπλέον ο κ. Κεγκέρογλου υπενθύμισε στον Υπουργό οτι, στον πρόσφατο ν.4363/21-12-2020/ΦΕΚ 254) η Ν.Δ δεν πρόβλεψε καμία ρύθμιση για την επίλυση του μείζονος προβλήματος των αποφοίτων ΤΕΙ, παρά τις αναφορές και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής και ζήτησε από τον Υπουργό:

-Να καθορίσει, άμεσα ύστερα από διάλογο με φορείς και με τις επιστημονικές ενώσεις των αποφοίτων, τις διαδικασίες αντιστοίχισης των πτυχίων Τ.Ε.Ι με τα πτυχία των νέων Πανεπιστημιακών τμημάτων είτε αποτελούν την εξέλιξη των καταργηθέντων Τ.Ε.Ι είτε είναι συναφή Τμήματα, χωρίς διαχωρισμούς μεταξύ των πτυχιούχων.

-να εφαρμόσει για τους φοιτητές των ΤΕΙ την αρχή της ίσης μεταχείρισης, χωρίς εμπόδια για πρόσβαση στα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα και χωρίς τις προϋποθέσεις του ν+2 και την ολοκλήρωση του Προγράμματος Σπουδών των πρώην Τ.Ε.Ι..

Ο κ. Κεγκέρογλου κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την ολοκληρωμένη πρόταση του Πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου, το υπόμνημα του συλλόγου αποφοίτων ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα και την απόφαση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για συγκρότησή επιτροπής προκειμένου να υποβάλει εισήγηση για την διαδικασία εξομοίωσης των πτυχίων ώστε να βελτιωθούν για να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις.

Ο Υπουργός, αφού αναγνώρισε ότι το θεσμικό πλαίσιο και οι αλλαγές που υλοποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ για τα ΤΕΙ ήταν καλά μελετημένες και εύστοχες, δεν απάντησε επί της ουσίας αν θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα επιλύσουν το πρόβλημα των φοιτητών και των αποφοίτων και ανέφερε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η επαναφορά της Τριτοβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Video από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/1xQWnrJhRrk

Β. Κεγκέρογλου: «Με παράνομες μειώσεις εκδίδονται από 1.1.2015 οι επικουρικές συντάξεις γήρατος και αναπηρίας».

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με επιβολή μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις γήρατος και αναπηρίας χωρίς να υπάρχει νομοθετικό έρεισμα!!!

Ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής στην πρωτολογία του εξήγησε ότι περίπου 60.000 συνταξιούχοι έχουν υποστεί από 1.1.2015 και εφεξής διπλές μειώσεις στην επικουρική τους σύνταξη: αφενός τη μείωση που επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου (που είναι εν ισχύ), αφετέρου την παράνομη μείωση του άρθρου 145 του ν.3655/2008, η οποία βάσει του άρθρου 96 παρ. 5 του ν. 4387/2016 έχει καταργηθεί.  Αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής είναι η μείωση κατά 30% των επικουρικών συντάξεων γήρατος και κατά 50% των επικουρικών συντάξεων αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο του 80%.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Π.Τσακλόγλου ότι βάσει του Συντάγματος και του παρακολουθητικού  στην κύρια σύνταξη διανεμητικού χαρακτήρα της επικουρικής και βάσει των άρθρων 41 και 42 του ν. 4052/2012, το Υπουργείο και ο ΕΦΚΑ εφαρμόζουν στην επικουρική σύνταξη τις μειώσεις που επιβάλλονται στην κύρια σύνταξη. Πρόσθεσε, τέλος, ότι αυτός ο διανεμητικός χαρακτήρας της επικουρικής σύνταξης απειλείται από τη δημογραφική επιδείνωση και, γι’ αυτό το λόγο, η επικείμενη νομοθετική παρέμβαση εισαγωγής του κεφαλαιοποιητικού συστήματος θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αυτό. Ο κ. Υφυπουργός για την νομοθετική πολυπλοκότητα και ασάφεια επέρριψε τις ευθύνες στην Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και συγκεκριμένα στον άστοχο τρόπο νομοθέτησης μέσω εγκυκλίων, ανακοίνωσε δε ότι πολύ σύντομα το Υπουργείο θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση για την κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Ο κ. Κεγκέρογλου στη δευτερολογία του , αφού τόνισε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τη νέα επικουρική σύνταξη δεν έχει καμία σχέση με την υπό συζήτηση ερώτηση , υπογράμμισε ότι η ισχύουσα διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 96 του ν. 4387/2016 ορίζει ρητά ότι «…η χορήγηση της επικουρικής σύνταξης γίνεται αποκλειστικά με τους όρους του παρόντος άρθρου καταργουμένης κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης». Και στην υποθετική περίπτωση, συνέχισε ο βουλευτής Ηρακλείου,  που εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος 3655/2008 , οι μειώσεις που όριζε αφορούσαν συντάξεις γήρατος, ενώ από το 2015 και εφεξής ο ΕΦΚΑ εφαρμόζει μειώσεις που φτάνουν το 50% στις συντάξεις αναπηρίας με ποσοστό μικρότερο του 80%.

Πρότεινε, τέλος, στον κ. Τσακλόγλου να εξετάσει προσεκτικά το θέμα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα το υπαρκτό ζήτημα των διπλών και μη νόμιμων μειώσεων των επικουρικών συντάξεων, επισημαίνοντας ότι από την πλευρά του θα επιμείνει στη λύση του προβλήματος.

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://www.youtube.com/watch?v=tO3UvW1FnEg

“Η Κυβέρνηση αρνείται την απόδοση της Χερσαίας Λιμενικής ζώνης από τα Λινοπεράσματα έως την Αλικαρνασσό στους Δήμους Μαλεβιζίου και Ηρακλείου”

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Ηρακλείου, κ. Β. Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Οικονομικών για την ρητή εξαίρεση του Ενετικού Λιμένα από την διαδικασία παραχώρησης και την απόδοση της Χερσαίας ζώνης από τα Λινοπεράσματα έως την Αλικαρνασσό στους Δήμους Μαλεβιζίου και Ηρακλείου αντίστοιχα.

Κατά την ανάπτυξη της ερώτησής του, ο Βουλευτής διευκρίνισε ότι προκάλεσε τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης γιατί αν και πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που δημιουργεί ανησυχία στους πολίτες αλλά και στους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου και αφορά στα τμήματα της χερσαίας λιμενικής ζώνης που τους αντιστοιχούν, η Κυβέρνηση παραπέμπει στη «καλή διάθεση» του ιδιώτη μέσω της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου και στις  διαπραγματεύσεις πριν  την υπογραφή της σύμβασης.

Στη συνέχεια, ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε στον κ. Υπουργό ότι αφενός ο Δήμος Μαλεβιζίου με ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου (ψήφισμα που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής) ζητά την απόδοση της χερσαίας ζώνης των Λινοπεραμάτων σε αυτόν, καθώς επίσης και των πόρων που προκύπτουν από τα τέλη ελλιμενισμού, προσόρμισης κλπ, τα οποία εισπράττει ο ΟΛΗ, αφετέρου ο Δήμος Ηρακλείου θα ζητήσει την δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου που θα έχει την ευθύνη διαχείρισης του Ενετικού λιμανιού αλλά και τη διεύρυνση των διεκδικήσεων του Δήμου σε ό,τι αφορά στις δομές του λιμανιού που δεν συνδέονται με λιμενική δραστηριότητα, όπως την διεκδίκηση του «Μαρίνα» αλλά και άλλων δραστηριοτήτων.

«Επιτέλους να αντιληφθούμε ότι την ευθύνη της χερσαίας ζώνης μιας περιοχής πρέπει να την έχει ο Δήμος κι όχι ένας φορέας που δεν έχει σχέση με την προώθηση της ανάπτυξης είτε είναι δημόσιος φορέας σήμερα, είτε ιδιώτης από αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, συμπληρώνοντας στη δευτερολογία του ότι με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που έχει εισάγει η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, επιτρέπεται η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα  για την παροχή υπηρεσιών εντός του Λιμένα, κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό από την εκχώρηση όλου του φορέα των αντίστοιχων εκτάσεων σε ιδιώτη που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση της ΝΔ και ζήτησε από τον Υπουργό:

-Την απόδοση της Χερσαίας Λιμενικής ζώνης από τα Λινοπεράσματα έως την Αλικαρνασσό στους Δήμους Μαλεβιζίου και Ηρακλείου, προκειμένου να ενταχθούν στον τοπικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, προτείνοντας μάλιστα και τη σύνταξη μελέτης κόστους-οφέλους πριν την ανάληψη των τελικών αποφάσεων.

-Να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο Ηρακλείου που θα έχει την ευθύνη διαχείρισης του Ενετικού λιμανιού και της γύρω έκτασης

-Την απόδοση μέρους των πόρων που προκύπτουν από τα τέλη ελλιμενισμού, προσόρμισης κλπ, τα οποία εισπράττει ο ΟΛΗ, στο Δήμο Μαλεβιζίου

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλος στην απάντησή του επανέλαβε τη δέσμευση που είχε δώσει στον κ. Κεγκέρογλου για τον Ενετικό Λιμένα, ο οποίος εξαιρείται  από την  επικείμενη παραχώρηση του λιμένος Ηρακλείου.

Σχετικά με το θέμα της απόδοσης της Χερσαίας ζώνης από τα Λινοπεράσματα έως την Αλικαρνασσό στους αντίστοιχους Δήμους Μαλεβιζίου και Ηρακλείου, ο κ. Υφυπουργός αρνήθηκε, επικαλούμενος την διαγωνιστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΗ και στην 2η φάση της οποίας θα αποτυπωθεί η ακριβής περίμετρος της περιοχής παραχώρησης,  ενώ ανέφερε ότι προτίθεται να προωθήσει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Διοίκησης του Λιμένα, των  Υπουργείων και Πολιτισμού καθώς και των Δήμων Μαλεβιζίου και Ηρακλείου για την αξιοποίηση της περιοχής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Για την δυνατότητα ίδρυσης Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο Ηρακλείου απέφυγε να δώσει απαντήσεις ενώ σε ό,τι αφορά την απόδοση μέρους των εισπράξεων του ΟΛΗ στους Δήμους, ο Υφυπουργός ήταν επίσης  αρνητικός.

Video από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://www.youtube.com/watch?v=avzYuhS0Y58

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.