Ο ρόλος των δημοπρασιών στην διαμόρφωση των τιμών του ελαιολάδου

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 19 Ιανουαρίου 2022 by energinews (admin)

Τα αποτελέσματα  των δημοπρασιών διάθεσης ελαιολάδου που συνιστώνται από τον ΣΕΔΗΚ και γίνονται τελευταία κυρίως από Συν/κα ελαιοτριβεία στην Κρήτη  απέδειξαν  ότι οι δημοπρασίες, έκτος του ότι αποτελούν μια ορθή και διαφανή πρακτική που ανεβάζει το κυρός  των Διοικήσεων των Συν/σμών,  εξασφαλίζουν και καλύτερες τιμές για τους συνέταιρους παραγωγούς των.

Παράλληλα όμως  οι τιμές των δημοπρασιών αυτών  επηρεάζουν θετικά και το γενικό επίπεδο τιμών σε τοπικό επίπεδο, αφού στην πράξη εξωθούν και τους άλλους  αγοραστές στην περιοχή τους όχι μόνο να ακολουθήσουν αλλά να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερες τιμές.

Ωστόσο, οι δημοπρασίες αυτές, παρά το ότι αποτελούν ορθές πρακτικές  συνιστώνται  από τον ΣΕΔΗΚ και αρκετούς παραγωγούς, δεν έχουν ακόμα γενικευτεί στον βαθμό που θα έπρεπε.
Ο ΣΕΔΗΚ προκειμένου να προωθηθεί η ορθή και διαφανής πρακτική των δημοπρασιών, δημοσιεύει  δωρεάν στην ιστοσελίδα του  τις προκηρύξεις που απευθύνουν τα Ελαιοτριβεία στους αγοραστές, ενώ παράλληλα  δημοσιεύει και τα αποτελέσματα των  δημοπρασιών στο Δελτίο τιμών που εκδίδει κάθε εβδομάδα. Ωστόσο,  για την γενίκευση των δημοπρασιών απαιτείται και η συνδρομή της πολιτείας αλλά και κυρίως των ίδιων των παραγωγών, αφού αυτοί είναι κάτοχοι του ελαιολάδου!
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
radiolasithi.gr

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ.

11

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.