Ο ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ 3ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 19 Μαΐου 2022 by manos (seo)-admin

Ο Πέτρος Ευθυμίου θα είναι ο Πρόεδρος του 3ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έπειτα από πρόταση, που του απηύθυνε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Μετά την αποδοχή της τιμητικής πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ευθυμίου προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Αποδέχθηκα με ιδιαίτερη τιμή την πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη να αναλάβω την ευθύνη της Προεδρίας των εργασιών του Συνεδρίου, καθώς δεν πρόκειται για μια συνήθη και τυπική κομματική διαδικασία, αλλά για μια εμβληματική αφετηρία αναγέννησης της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, του ιστορικού κορμού της δημοκρατικής παράταξης της χώρας».

Ο Πέτρος Ευθυμίου μετείχε στην οργανωμένη Αντίσταση εναντίον της δικτατορίας από το 1967 ως το 1974 και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Είναι ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής τον Σεπτέμβρη του 1974. Υπήρξε ειδικός σύμβουλος στο Υφυπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού, Γενικός Γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών και Υπουργός Παιδείας. Διετέλεσε ευρωβουλευτής, βουλευτής Β’ Αθήνας και εξελέγη Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) την διετία 2010-2012. Το 2012-13 ήταν fellow στο Weatherhead Center for International Affairs του School of Government του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΓΙΑ ΤΑ 103 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

103 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει. Είναι χρέος μας απέναντι στις 353.000 ψυχές που έπεσαν θύματα του τυφλού εθνικισμού να μη λησμονούμε και να τιμούμε τη μνήμη τους.
Η Τουρκία παραμένει μια αναθεωρητική δύναμη και μια χώρα που αρνείται να συμφιλιωθεί με το παρελθόν και τα ιστορικά της λάθη. Η προσπάθειά μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων πρέπει να λάβει εθνικά χαρακτηριστικά και να συμβάλουμε στην επίτευξη αυτού του στόχου.

ΟΜΙΛΙΑ ΧΑΡΑΣ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η ικανότητα του ανθρώπου να ξεχνά πάει χέρι-χέρι με τη μνήμη. Η λήθη είναι μία εξίσου σπουδαία λειτουργία του μυαλού, με την οποία διαγράφει τα αβάσταχτα τραυματικά γεγονότα. Έτσι αντέχει να προχωρήσει, βγαίνοντας ο καθένας από εμάς ζωντανός από την περιδίνηση στη μνήμη του ολέθρου.

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αποστασιοποιημένη από τα τραύματα, είναι ταυτόχρονα το ζωτικό στοιχείο για την συνέχεια της ύπαρξής μας και της πορείας μας. Είναι αυτό που μας ακολουθεί. Συνυφαίνεται με το είναι μας και γίνεται μέρος της ταυτότητας μας.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα τιμούμε τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν. Τη μνήμη του διωγμού των σκέψεων, των εθίμων, του πολιτισμού και των παραδόσεων των Ελλήνων του Πόντου.

Για όλους εμάς τους απογόνους των Ποντίων:

των 353.000 Ελλήνων που σφαγιάστηκαν τις ζοφερές εκείνες ημέρες του ξεριζωμού του 1919 σε έναν ατέλειωτο χορό θανάτου,
των 1.250.000 που πήραν τον μακρύ δρόμο της προσφυγιάς, αφήνοντας πίσω τους τις ζωές και τις περιουσίες τους στα πατρικά εδάφη, τους σκορπισμένους συγγενείς τους, αλλά και τους τάφους των προγόνων τους,
η σημερινή επέτειος υπό τη σκιά θανάτου χιλιάδων συνανθρώπων μας στην Ουκρανία και προσφυγιάς για εκατομμύρια γυναικόπαιδα, δοκιμάζει την αντοχή της μνήμης, της ψυχής μας, της καρδιάς μας στον πόνο που αφήνει κάθε νέο χτύπημα πάνω σε ένα παλιό τραύμα.

Για εμάς, το θέατρο του παράλογου πολέμου ξεθάβει από τη λήθη όλα τα τρομακτικά, που καταχώνιασαν οι γονείς μας στα τρίσβαθα της ψυχής τους, για μπορέσουν να προχωρήσουν. Όλα αυτά που μας μπόλιασαν με τη γνώση τους, απαλλαγμένης όμως από τον αβάσταχτο πόνο.

Η πληγή που άφησε η γενοκτονία των Ποντίων μπορεί να επουλώθηκε, αλλά είναι πάντα εκεί και κάθε φορά που άλλη μια ανείπωτη τραγωδία συμβαίνει, ξύνει και βαθαίνει το παλιό τραύμα.

Οι αποτρόπαιες μέθοδοι που ζει αυτή τη στιγμή ο Ουκρανικός λαός, οι εξορίες, οι εκτοπίσεις, οι επιθέσεις σε σχολεία, εκκλησίες, νοσοκομεία, πανεπιστήμια οι φυλακίσεις, οι εκτελέσεις και οι βασανισμοί, όλες οι φρικαλεότητες που ήμασταν πεπεισμένοι ότι δεν θα ξαναζήσει η ανθρωπότητα, εκτυλίσσονται δίπλα μας, μπροστά στα μάτια όλων μας.

Οι απάνθρωπες πρακτικές για να εξαφανίσουν το Ελληνικό στοιχείο και από τα εδάφη του Πόντου, βρίσκει άλλη μια φορά νέους μιμητές στο σήμερα που βάλθηκαν να σπάσουν κάθε ρεκόρ κτηνωδίας.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Η σημερινή επέτειος υπό το πρίσμα αυτό, οφείλει να βρει όλο τον πολιτισμένο κόσμο, όλους τους διεθνείς θεσμούς, όλες τις ηγεσίες με χαμηλωμένο το κεφάλι από ντροπή και θλίψη:

για την ανεπάρκειά μας.
για τα βήματα που δεν κάναμε ώστε να περιφρουρήσουμε τον πολιτισμό μας και τα επιτεύγματά του.
Γιατί στο όνομα μιας κακώς νοούμενης πολιτικής ορθότητας–σκοπιμότητας κρύψαμε κάτω από το χαλί της λήθης τις κτηνωδίες που είμαστε ικανοί να διαπράξουμε.

Μέρες σαν την σημερινή επέτειο έχουν αποστολή να υπενθυμίζουν (κυρίως στις ηγεσίες των μεγάλων του κόσμου) πως ο πολιτισμός, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια όταν φτιάχνονται με το γυαλιστερό βερνίκι της λήθης, της άρνησης και της απόκρυψης της ιστορικής αλήθειας, ξεφτίζουν μπροστά στην πρώτη βόμβα που θα στείλει κάθε αυτόκλητος επίδοξος “σωτήρας των λαών”.

Εβραίοι, Έλληνες του Πόντου, Αρμένιοι, Ασσύριοι, Ουκρανοί του μεγάλου Λοιμού (1932–1933) δεν έφταναν;

Χρειαζόμαστε την θυσία της Ουκρανίας του 2022;

Δολοφονίες αμάχων, μαζικοί βιασμοί, καταστροφή υποδομών και βίαιη μετεγκατάσταση πολιτών στη Ρωσία, καταστροφή οικονομικών υποδομών και πολιτιστικών χώρων.

Είναι άραγε αυτά επαρκή στοιχεία ώστε να κατηγορηθούν οι ρωσικές δυνάμεις για τη διάπραξη αυτού που είναι γνωστό ως «το σοβαρότερο όλων των εγκλημάτων»;
Είναι Γενοκτονία;
Είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;
Εγκλήματα πολέμου;
Τελικά περιορισμένη σημασία έχει o νομικός χαρακτηρισμός τους.

Ας αποφασίσει ο, μέχρι προ μηνός άπραγος, ΟΗΕ για τον διεθνή ορισμό που θα δώσει.

Εκείνο που παραμένει αδιανόητο και αξεπέραστο είναι ότι σήμερα ξαναζεί η ανθρωπότητα τον εφιάλτη που νόμιζε πως είχε νικήσει μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κι όμως ο εφιάλτης είναι πάντα εδώ. Δεν είναι όνειρο που θα περάσει. Είναι ο δράκος της πραγματικότητας που καταπνίγει λαούς, εξαφανίζει ζωές, πολιτισμούς, θεσμούς κι εμείς προς το παρόν αποσβολωμένοι, περιμένουμε πότε θα κορεστεί η πείνα του.

Σήμερα, άλλη μια φορά, ο δυτικός κόσμος πληρώνει το βαρύ τίμημα της αφροσύνης του, να παραγκωνίζει τις έννοιες του ανθρωπισμού, της αξίας της ζωής (ειδικά την ώρα που χρειάζονται) για να αποτρέψουν μία νέα θηριωδία.

1. Πράγματι, γεμάτη θλίψη, λύπη και απογοήτευση η φετινή επέτειος, τιμά τη μνήμη της εξολόθρευσης των δικών μας προγόνων, των Ποντίων, (ενός ολόκληρου λαού μόνο γιατί είναι αυτός που είναι) και την ίδια ώρα ο πολιτισμένος κόσμος ζει άλλη μια φρικαλεότητα, με την διεθνή κοινότητα να υπνοβατεί, χωρίς καμία πειστική απάντηση ελπίδας, αδύναμη να προστατέψει όσα με αίμα και ανθρωποθυσίες, έχτισε.

2. Θα κλείσω με τον αγαπημένο Μάνο Χατζηδάκι:

«Τελικά Κεμάλ, δεν αλλάζουν οι καιροί, με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος θα προχωρεί. Άραγε αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ;».

Ευχαριστώ πολύ.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: ΣΤΗΝ «ΕΝΤΑΤΙΚΗ», ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟ»

Την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι υγειονομικές δομές της Δωδεκανήσου έφεραν στο επίκεντρο με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Φραγγίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ.Κ. Σκανδαλίδης και οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κ.κ. Α. Πουλάς, Μ. Μπαράν και Γ. Μουλκιώτης.

Στην ερώτηση που απευθύνουν οι βουλευτές προς τον Υπουργό Υγείας, αναφέρονται στα δημοσιεύματα στον Τύποκαι στις συνεχώς κλιμακούμενες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις πολιτών, εργαζομένων και ασθενών, που καταδεικνύουν την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υγειονομικές μονάδες της Δωδεκανήσου, η οποία παραπέμπει σε πλήρη εγκατάλειψη των νησιών από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σοβαρή υποστελέχωση κλινικών ακόμα και σε κρίσιμες ειδικότητες, ανεπαρκής ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, ασθενείς που αντιμετωπίζουν χαοτικές καταστάσεις στα νοσοκομεία και χρειάζεται να μετακινηθούν για θεραπευτική αντιμετώπιση ή διαγνωστικές εξετάσεις εκτός της περιοχής τους με όποιο οικονομικό και ψυχικό κόστος, ελλείψεις φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών υλικών αλλά και νοσηλευτικά ιδρύματα που παραμένουν χωρίς διοικητή, συνθέτουν ένα σκηνικό που αποτελεί ντροπή για την υγεία στις μέρες μας.

Γιατροί και νοσηλευτές αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με τα εξαντλητικά ωράρια και να παρέχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες υγείας, κάτι που φαντάζει άθλος υπό τις παρούσες συνθήκες. Οι ελλείψεις και τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου, διάστημα που ο πληθυσμός των νησιών της Δωδεκανήσου πολλαπλασιάζεται σε εξαιρετικό βαθμό.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει δείξει ενεργό ενδιαφέρον για την προαναφερθείσα κατάσταση, εγείροντας την αγανάκτηση των πολιτών, των υγειονομικών και των τοπικών φορέων.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ζητούν την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής κατάστασης, που απειλεί ευθέως την υγεία και την ασφάλεια μόνιμων κατοίκωνκαι επισκεπτών.

Θέτουν στον Υπουργό σειρά ερωτημάτων, όπως αν γνωρίζει επακριβώς τι συμβαίνει στις υγειονομικές δομές της Δωδεκανήσου, αν έχει γίνει χαρτογράφηση των αναγκών τουςστην παρούσα φάση και ενόψει της θερινής περιόδου και ποιος είναι ο σχεδιασμόςκαι το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη αυτών των αναγκών.
Ειδικότερα για τα θέματα υποστελέχωσης, ρωτούν πότε θα προχωρήσει ο υπουργός σε προκηρύξεις μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τις οποίες εδώ και μήνες ανακοινώνει αλλά ακόμα δεν έχουμε δει ούτε μία καιπόσοι από αυτούς θα διατεθούν στις υγειονομικές μονάδες της Δωδεκανήσου. Επίσης, ρωτούν αν θα προχωρήσει σε άμεση μετακίνηση γιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων, μέχρι την οριστική κάλυψή τους. Επισημαίνοντας την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας, ζητούν να μάθουν ποια κίνητρα θα δοθούν στους υγειονομικούς προκειμένου να επιλέξουν να υπηρετήσουν στις νησιωτικές περιοχές και ποια είναι η πρόβλεψη σε περίπτωση μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τέλος, οι βουλευτές τονίζουν ότι οι πολίτες της Δωδεκανήσου δεν είναι «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», αλλά έχουν δικαίωμα στην υγεία και αξίωση από το κράτος να τους εξασφαλίσει πρόσβαση σε ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Θ. Πλεύρη

Θέμα: «Στην «εντατική», με ευθύνη της κυβέρνησης, η υγεία στη Δωδεκάνησο»

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον Τύπο, όπως και οι διαμαρτυρίες πολιτών, εργαζόμενων αλλά και ασθενών και των συνοδών τους, σχετικά με την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υγειονομικές μονάδες της Δωδεκανήσου, η οποία παραπέμπει σε πλήρη εγκατάλειψη των νησιών από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ειδικότερα, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, υποστελεχωμένες κλινικές αιχμής, ανεπαρκής ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, ασθενείς που αντιμετωπίζουν χαοτικές καταστάσεις και ταλαιπωρούνται λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών υλικών, συνθέτουν ένα σκηνικό που αποτελεί ντροπή για την υγεία στις μέρες μας.

Εκτός από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και τη Μονάδα Covid που σηκώνει το βάρος των απαιτήσεων της πανδημίας από όλα τα νησιά, σοβαρά πάσχουν από υποστελέχωση κι άλλες κλινικές πρώτης γραμμής. Γιατροί και νοσηλευτές αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με τα εξαντλητικά ωράρια και να παρέχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες υγείας, κάτι που φαντάζει άθλος υπό τις παρούσες συνθήκες. Ασθενείς αναφέρουν, ότι σε πολλές περιπτώσεις, ο προγραμματισμός ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία μπορεί να χρειαστεί μήνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα σε εφημερίδα της Ρόδου, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο με επιστολή τους προς την Διοίκηση καταγγέλλουν μεταξύ άλλων έλλειψη σε καύσιμα και ζεστό νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και ελλείψεις σε ιματισμό και κλινοσκεπάσματα.

Κι όλα αυτά σε ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, οι υγειονομικές μονάδες των οποίων αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι εδώ και ενάμιση μήνα, ο διοικητής του νοσοκομείου Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, τελεί υπό παραίτηση, με τον Υπουργό Υγείας να χειρίζεται ο ίδιος το θέμα, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη μέχρι σήμερα. Επίσης, χωρίς διοικητή παραμένουν τα νοσοκομεία της Καρπάθου και της Καλύμνου, τα οποία αντιμετωπίζουν ανάλογα ζητήματα.

Η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείο Καλύμνου, μάλιστα, από χθες 18 Μαϊου είναι χωρίς καρδιολόγο, αφού ο μοναδικός γιατρός βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Δυστυχώς, Υπουργείο Υγείας και Υ.ΠΕ., αν και ενημερωμένοι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 πως από το τέλος του 2021 θα υπήρχε πρόβλημα καθώς θα έμενε μόνος ο καρδιολόγος, δεν μερίμνησαν για την ενίσχυση της κλινικής.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στο νοσοκομείο της Κω, το νησί του Ιπποκράτη, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα υποστελέχωσης και ανεπαρκούς κτηριακής υποδομής. Δεν υπάρχει παθολόγος, υπάρχει μόνο ένας νεφρολόγος, ένας παιδίατρος, ένας ΩΡΛ, ένας επικουρικός ουρολόγος, ένας ακτινολόγος και μία αιματολόγος, αντί για τρεις που θα έπρεπε να υπάρχουν σε καθεμιά από αυτές τις ειδικότητες, για να μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου και κάλυψη των προβλεπόμενων εφημεριών. Ταυτόχρονα και το νοσηλευτικό προσωπικό υπολείπεται τραγικά του απαιτούμενου.

Σημαντική υστέρηση παρουσιάζει και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται ακόμα και για μικροεπεμβάσεις και απλές επεμβάσεις ρουτίνας να ταξιδέψουν εκτός του νησιού. Για πληθώρα επίσης εξετάσεων, που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο νοσοκομείο χωρίς κόστος, οι πολίτες χρειάζεται να απευθυνθούν σε ιδιωτικά ιατρεία και να πληρώνουν σοβαρά χρηματικά ποσά.

Αγανακτισμένοι από την αδιαφορία της κυβέρνησης και των ιθυνόντων, οι πολίτες της Κω, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποίησαν στις 6 Μαΐου Παγκωακό συλλαλητήριο, διεκδικώντας από την κυβέρνηση τη στήριξη των δομών δημόσιας υγείας του νησιού.

Αν και στο παρελθόν υπήρχαν τέτοιου είδους προβλήματα, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που το μέγεθός τους είναι τόσο μεγάλο, που έχει προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά και στις μικρότερες υγειονομικές δομές, απειλώντας την ασφάλεια μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει δείξει ενεργό ενδιαφέρον για την προαναφερθείσα κατάσταση, εγείροντας την αγανάκτηση των πολιτών, των υγειονομικών και των τοπικών φορέων.

Υπό την πίεση των περιστάσεων, ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Νήσων Αιγαίου, κ. Χρήστος Ροϊλός, δήλωσε ότι θα υπάρξει ενίσχυση των υγειονομικών δομών των νησιών, επικαλούμενος τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη για προκήρυξη πρόσληψης 700 γιατρών και 4000 νοσηλευτών για την ενίσχυση του ΕΣΥ, από όπου θα αντληθεί συγκεκριμένος αριθμός ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για τα νησιά. Τέλος, δήλωσε ότι θα υπάρξει ενίσχυση με επικουρικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της θερινής περιόδου.

Επειδή, τα νοσοκομεία της Δωδεκανήσου διανύουν μια από τις χειρότερες -αν όχι τη χειρότερη- περίοδο λειτουργίας τους, οι ελλείψεις είναι τεράστιες σε βαθμό που υπάρχει άμεσο αντίκτυπο στη φροντίδα των ασθενών και κίνδυνος για την υγεία και ασφάλεια μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών,

Επειδή, οι εργαζόμενοι στις μονάδες αυτές έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της αντοχής τους,

Επειδή, το καλοκαίρι οι ανάγκες υγειονομικής κάλυψης της Δωδεκανήσου είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς ο πληθυσμός των νησιών της, ειδικά των μεγαλύτερων, φτάνει μέχρι να τετραπλασιάζεται,

Επειδή, οι ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, πέρα από την επικινδυνότητα που συνεπάγονται για την έκβαση της υγείας των ασθενών, επιβαρύνουν οικονομικά τους ίδιους τους ασθενείς αλλά και το κράτος (π.χ. περιπτώσεις δαπανηρών διακομιδών σε νοσοκομεία του κέντρου), σε μια ιδιαίτερα δυσμενή οικονομικά περίοδο,

Επειδή, οι πολίτες της Δωδεκανήσου δεν είναι «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», αλλά έχουν δικαίωμα στην υγεία και αξίωση από το κράτος να τους εξασφαλίσει πρόσβαση σε ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας,

Επειδή, εδώ και μήνες ακούμε για προκηρύξεις μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά ακόμα δεν έχουμε δει ούτε μία,

Επειδή, ο νησιωτικός χώρος παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και χρειάζεται ειδικά μέτρα στήριξης,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζετε τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία της Ρόδου, της Κω, της Καλύμνου, της Καρπάθου αλλά και οι υπόλοιπες υγειονομικές δομές των νησιών της Δωδεκανήσου;
Έχει γίνει χαρτογράφηση των αναγκών τους (προσωπικό, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, κτηριακές υποδομές, κλπ), στην παρούσα φάση και ενόψει της θερινής περιόδου; Αν ναι, ποιες είναι ακριβώς οι ανάγκες;
Έχετε εκπονήσει πλάνο κάλυψης αυτών των αναγκών; Αν ναι, με ποιο τρόπο και με τι χρονοδιάγραμμα; Θα προχωρήσετε σε άμεση μετακίνηση γιατρών από το κέντρο για την κάλυψη των κενών θέσεων, μέχρι την οριστική κάλυψή τους;
Πότε σκοπεύετε να προχωρήσετε σε προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και πόσοι από αυτούς θα διατεθούν στις υγειονομικές μονάδες της Δωδεκανήσου;
Ποια η πρόβλεψή σας σε περίπτωση μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις εν λόγω προκηρύξεις μόνιμου αλλά και επικουρικού προσωπικού, ειδικά σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως π.χ. αναισθησιολόγων, που είναι καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου;
Τι κίνητρα σκοπεύετε να δώσετε για την κάλυψη των κενών θέσεων στις νησιωτικές περιοχές;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Φραγγίδης

Κώστας Σκανδαλίδης

Ανδρέας Πουλάς

Μπουρχάν Μπαράν

Γιώργος Μουλκιώτης

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ

Συνέντευξη στην εκπομπή «Τα Παιδιά της Αλλαγής» και τους δημοσιογράφους Μαρία Αναστασοπούλου και Γιάννη Κολοκυθά (Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3) παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

Απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες να παρακολουθήσουν την αυριανή ανοιχτή πολιτική ομιλία του στο στάδιο TAE KWON DO στο Φάληρο, με την οποία θα ανοίξουν οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου του Κινήματος.

«Περιμένουμε να είναι ένα ανοιχτό Συνέδριο. Καλούμε τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εργασίες μας σε αυτή τη νέα προσπάθεια, στο νέο ξεκίνημα που κάνουμε. 180.000 μέλη της παράταξης επέλεξαν το όνομα ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πριν από 15 ημέρες, με μια πρωτοφανή διαδικασία, πολύ μαζική, και με χαροποιεί γιατί σε αυτά τα πρώτα βήματα φαίνεται να μας αγκαλιάζει ο κόσμος. Πιστεύω ότι θα τους κάνουμε και στις εκλογές να νιώσουν ότι άξιζε η στήριξη που μας έχουν δώσει τους τελευταίους μήνες» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης συμπληρώνοντας: «Καλώ τους ακροατές σας να έρθουν. Είναι ένα ανοιχτό συνέδριο. Να παρακολουθήσουν. Θα έχουμε ανοιχτά τραπέζια συζήτησης. Εμείς προσπαθούμε το συνέδριο αυτό να είναι ένα ακόμη βήμα. Ουσιαστικά για εμάς κλείνουμε το οργανωτικό σκέλος και τη δομή της παράταξης. Αλλά παράλληλα κάνουμε άλλο ένα βήμα για το πρόγραμμα. Και το πιο σημαντικό πράγμα είναι τι απαντήσεις δίνουμε στα σημερινά προβλήματα».

Ως προς την αποτίμηση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «η επίσκεψη του θα αξιολογηθεί τους επόμενους μήνες από την συμπεριφορά που θα έχει η αμερικανική κυβέρνηση σε σχέση με πολύ μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής και κυρίως με τους εκβιασμούς του κ. Ερντογάν προς το ΝΑΤΟ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Αλλά να γίνεται επίδικο μιας σύγκρουσης, το ότι το αμερικανικό Κογκρέσο για τα 200 χρόνια από την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης κάλεσε τον πρωθυπουργό να μιλήσει για να τιμήσει τον ελληνικό λαό, τις θυσίες του ελληνικού λαού απέναντι στον οθωμανικό ζυγό και να γίνεται μια συζήτηση σύγκρουσης του πολιτικού συστήματος, θεωρώ ότι είναι αδιανόητο» σχολίασε για τη πολιτική κόντρα ανάμεσα στη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Για την συμπεριφορά της Τουρκίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό πως «η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, η καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικών χωρών, οι εκβιασμοί του κ. Ερντογάν στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επιβραβεύονται. Το καθαρό μήνυμα είναι ότι δεν πουλάμε όπλα σε χώρες- ταραξίες».

Σχετικά με την συζήτηση περί συνεργασιών ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «αλαζονικά βάζουν ψευτοδιλήμματα σε εμάς, όχι γιατί θέλουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά θέλουν τις ψήφους της Δημοκρατικής Παράταξης. Εγώ λέω: ‘’Ψηφίστε μας’’. Εγώ δεν είμαι ένα κόμμα μπαμπούσκα. Η ψήφος στη Δημοκρατική Παράταξη, στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ψήφος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη. Είναι ψήφος σε μια σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

20-22 ΜΑΪΟΥ 2022

ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ, ΦΑΛΗΡΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/5

18:00 Έναρξη συνεδρίου

-Συγκρότηση Προεδρείου Συνεδρίου

-Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα Αντόνιο Κόστα, Πρωθυπουργού Πορτογαλίας

– Ομιλία Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη

-Χαιρετισμός Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, Επικεφαλής Ευρωομάδας Δημοκρατών και Σοσιαλιστών

-Χαιρετισμός Σεργκέι Στάνισεφ, Προέδρου Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)

-Χαιρετισμός Κώστα Σημίτη, πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου ΠΑΣΟΚ

-Χαιρετισμοί ξένων αντιπροσωπειών

Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα Ενρίκο Λέττα, πρώην Πρωθυπουργού Ιταλίας και ΓΓ Partito Democratico
Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα Κριστίνα Ναρμπόνα, Προέδρου PSOE
Mαγνητοσκοπήμενο μήνυμα Λαρς Κλίνγκμπαιλ, Συμπροέδρου SPD
Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα Τάνια Φαγιόν, Προέδρου Σλοβένων Σοσιαλιστών
-Χαιρετισμοί εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/5

-Ομιλίες στην Ολομέλεια από τις 9 το πρωί

13:00 Ομιλία Γιώργου Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου Σοσιαλιστικής Διεθνούς
13:30 Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και πρώην Προέδρου ΠΑΣΟΚ
-Πολιτικές θεματικές συζητήσεις:

Ταμείο Ανάκαμψης (11:00-12:00, Αίθουσα Προθερμαντηρίου )
Ομιλητές:

Γιάννης Καλογήρου, Ομότιμος Καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής & Βιομηχανικής Στρατηγικής ΕΜΠ

Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην Υπουργός Οικονομικών

Συντονίζει η Αναστασία Σιμητροπούλου, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Σύγχρονο κοινωνικό κράτος και πολιτικές για την κοινωνική κατοικία (12:30-13:30, Αίθουσα Προθερμαντηρίου)
Ομιλητές:

Μαρίνα Γκονσάλβες, Υφ. Υποδομών υπεύθυνη για την Κοινωνική Στέγη στην Πορτογαλία

Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση & Πρόεδρος High Level Group ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, πρώην Επίτροπος και Υπουργός

Συντονίζει ο Δημήτρης Μάντζος, Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Brain Drain (14:00-15:00, Αίθουσα Προθερμαντηρίου)
Ομιλητές:

Ελένη Χρονοπούλου, Δικηγόρος, Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Παναγιώτης Βαλλιανάτος, Δικηγόρος

Γιώργος Τσούμας, Συντονιστής Δικτύων Νεολαίας ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής

Συντονίζει η Αναστασία Σιμητροπούλου, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

-Ψηφοφορίες στην Ολομέλεια

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/5

-Ψηφοφορίες από τις 9 το πρωί

-Ομιλίες στην Ολομέλεια ως τις 12 το μεσημέρι

– Θεματική Συζήτηση για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση (10:00-12:00, Αίθουσα Α)

Συντονιστής: Γιώργος Καραμανώλης

Α. Ψηφιακή Κοινωνία – Ψηφιακό Κίνημα: Παρουσίαση και απολογισμός της πιλοτικής λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας digital society.

Β. Καινοτόμες πολιτικές για την Ελλάδα στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση

Γ. Ψηφιακή μετάβαση στις τοπικές κοινωνίες

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Αποχαιρετούμε με θλίψη, σεβασμό και τιμή τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη, με το επαναστατικό καλλιτεχνικό αποτύπωμα στην παγκόσμια μουσική κληρονομιά. Έναν Μεγάλο Έλληνα, που τίμησε και πρέσβευσε διεθνώς τη χώρα όπου γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα βήματα μιας σπουδαίας ζωής.

Από σήμερα, ο Vangelis ανήκει στο Πάνθεον των Αθανάτων. Οι μαγικές μελωδίες του θα μείνουν να μας θυμίζουν την Ελλάδα των αξιών και της πρωτοπορίας, την Ελλάδα των άξιων και ικανών.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

TWEET ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Σας προωθούμε tweet Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, μια μεγάλη μουσική ιδιοφυΐα, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης και παγκόσμιος Έλληνας, έφυγε από τη ζωή. Θα μας συντροφεύει για πάντα η οσκαρική του μουσική στους δικούς μας Δρόμους της Φωτιάς. #Vangelis

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, κ. TINY KOX: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΡΟΣΗΛΩΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Tiny Kox, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως τη χώρα μας, πραγματοποίησε στη Βουλή ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μαζί με την Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, τον βουλευτή και Τομεάρχη Ανάπτυξης Απόστολο Πάνα και τον Διευθυντή της Κ.Ο. Θανάση Γλαβίνα. Τον κ. Kox συνόδευε, η Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Δέσποινα Χατζηβασιλείου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής επαναβεβαίωσαν την σταθερή προσήλωση του κόμματος, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα , στις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, όπως τις κατοχύρωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης στην καταστατική του χάρτα το 1950.

Τονίστηκε ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης στην προάσπιση βασικών αρχών και αξιών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος στην σημερινή ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία, με ανάγκη περαιτέρω θεσμικής θωράκισης των αποφάσεών του και ενίσχυσης της συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του θεσμού και στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του σε μία εποχή που ο πόλεμος ρίχνει και πάλι βαριά τη σκιά του στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θέτοντας εν αμφιβόλω τις σημαντικές κατακτήσεις, τις αρχές και τις αξίες της μεταπολεμικής δημοκρατικής Ευρώπης, ενώ τόνισε και την ανάγκη συζήτησης θεμάτων πολυμέρειας και ενίσχυσης της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, τα οποία αναγκαστικά περιορίστηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας του Covid 19, αλλά και στο προσφυγικό ζήτημα με αφορμή τον πόλεμο και την επισιτιστική κρίση που προκαλεί.

Συνεχάρη τον κ. Kox για την ανάληψη της προεδρίας ως επιστέγασμα της 20ετούς παρουσίας του στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και την κα. Χατζηβασιλείου για την οποία προσέθεσε ότι τιμά με την παρουσία της τον θεσμό και την χώρα μας.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ προσέφερε στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα εντυπωσιακό λεύκωμα με σπάνιες τοιχογραφίες του Μεγάρου της Βουλής.

 

4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.