Ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΗΛΙΑΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 20 Μαρτίου 2022 by manos (seo)-admin

Καθήκοντα συμβούλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για θέματα οικονομικής πολιτικής αναλαμβάνει ο οικονομολόγος Ηλίας Κικίλιας.

Με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στις οικονομικές επιστήμες, ο κ. Κικίλιας κατέχει τη θέση του Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών ενώ παράλληλα, ασκεί τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή στο Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Από το 2009 έως το 2013 άσκησε τα καθήκοντα του Διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και στο παρελθόν διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας. Ο κ. Κικίλιας έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CEDEFOP (Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντιπρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, και είναι μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό επιτροπών υψηλού επιπέδου σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, μεταξύ των οποίων είναι η Επιτροπή Απασχόλησης (Employment Committee) και η Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας (Social Protection Committee) του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού, έχει συνεργασθεί επί μακράν με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το University of Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει συντονίσει ένα μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και έχει σημαντικό έργο επιστημονικών δημοσιεύσεων, συγγραφής και επιμέλειας βιβλίων, άρθρων και ερευνητικών εκθέσεων καθώς και εκτενή αρθρογραφία και συνεντεύξεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑ

Ανατρέποντας τα δεδομένα στα ελληνικά πολιτικά ήθη ως προς την δομή και την επαφή κόμματος-πολίτη, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εγκαινιάζει το Ψηφιακό Κόμμα, που μέσα από τα ανθρωποκεντρικά του χαρακτηριστικά εξελίσσεται από ένα εργαλείο ψηφιακής διακυβέρνησης σε μια πλατφόρμα της Ψηφιακής Κοινωνίας.

Θα ανήκει σε όλους τους πολίτες και τα μέλη.

Δίνει ρόλο και λόγο στην κοινωνία.

Η φωνή όλων των πολιτών και των αποδήμων ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου ή γεωγραφικής τοποθεσίας μέσω του Διαδικτύου θα ακούγεται στη Βουλή, στις πόλεις και στους χώρους δράσης, που έχει παρουσία το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και θα υποστηρίξει στην πράξη την Αυτοοργάνωση του κόμματος.

Έτσι, αναβαθμίζεται ο ρόλος των μελών και των φίλων του κόμματος παρέχοντας τους μια σειρά από δυνατότητες συνδιαμόρφωσης προτάσεων και θέσεων καθώς και τη δημιουργία δικτύων και ψηφιακών οργανώσεων.

Με αυτό το ψηφιακό εργαλείο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα εφαρμόζει άμεσα πρακτικές συμμετοχικής διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς.

Συγκεκριμένα:

  • Ανοικτός διάλογος για όλους τους πολίτες.

Όλοι οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν στο διάλογο για την ανάδειξη προτάσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για όλα τα θέματα ενδιαφέροντός τους όπως η τοπική οικονομική ανάπτυξη, η εργασία, η εκπαίδευση, η παιδεία, η υγεία, η ενέργεια, η μετά covid εποχή και το περιβάλλον. Οι προτάσεις των πολιτών θα αξιοποιούνται στις πολιτικές παρεμβάσεις του κόμματος.

  • Ανοιχτές on line φυσικές και υβριδικές εκδηλώσεις

Θα προγραμματίζονται πολιτικά εργαστήρια ανοιχτά σε όλους τους πολίτες. Θα δίνεται η δυνατότητα διοργάνωσης της δικής σου εκδήλωσης.

  • Εγγραφή μελών και ψηφιακές οργανώσεις

Τα μέλη θα έχουν πρόσβαση σε μια σειρά από δυνατότητες άμεσης επικοινωνίας και συνδιαμόρφωσης θέσεων. Μπορούν να δημιουργούνται δίκτυα με στελέχη με τα ίδια ενδιαφέροντα σε όλη την Ελλάδα.

  • Κέντρο υποστήριξης μελών και φίλων του Κινήματος / Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων

Θα είναι το ψηφιακό «ΚΕΠ» του κόμματος.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΜΑΖΙ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ, ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την αυτοοργάνωση και αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και τα πολιτικά προτάγματα της σοσιαλδημοκρατίας έδωσε ο πρόεδρος του Κινήματος, Νίκος Ανδρουλάκης.

Μιλώντας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι “αυτή η παράταξη με όλους μαζί θα ξαναγίνει πρωταγωνιστής και αυτό είναι εθνικό καθήκον. Να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ανατρέψουμε το σημερινό πολιτικό συσχετισμό, που διχάζει και καθηλώνει την ελληνική κοινωνία. (…) Μαζί ανατρέπουμε κατεστημένα. Μαζί δίνουμε την ελπίδα. Μαζί κάνουμε την κοινωνία πρωταγωνιστή. Μαζί θα νικήσουμε.”

Ανακοίνωσε ότι στις 8 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών οργανώσεων και των αντιπροσώπων στο συνέδριο, το οποίο προσδιορίστηκε για το τριήμερο 20-22 Μαΐου. “Το δικό μας υπόδειγμα είναι μία απάντηση στην αρχηγική λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Καλώντας όλους τους Έλληνες Δημοκράτες που έχουμε κοινές αγωνίες για το μέλλον της πατρίδας μας, ξεκινάμε μία νέα πορεία. Γειτονιά γειτονιά συγκροτούμε από σήμερα το κίνημα μας. Η μάχη δεν θα γίνει στα τηλεπαράθυρα αλλά στην καρδιά της κοινωνίας,” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα τώρα, για να ανακουφιστούν καταναλωτές και επιχειρήσεις από το ράλι των τιμών στην ενέργεια, επισήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επικρίνοντας την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι προχώρησε σε μία άναρχη απολιγνιτοποίηση, χωρίς σχέδιο για τις τοπικές κοινωνίες και αντί να αντικατασταθεί το ρυπογόνο καύσιμο με ΑΠΕ, “είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε., που τη στιγμή της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης, έχουμε αυξήσει κατά 25% της συμμετοχής του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Είτε η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο ή δε θα γίνει καθόλου. Όσο πιο γρήγορα πάμε σε ΑΠΕ, τόσο πιο ενεργειακά ανεξάρτητοι και ανθεκτικοί θα είμαστε απέναντι στις διεθνείς κρίσεις.” ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

“Η ΝΔ, μας λέει ότι δεν έχει άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία. Τώρα θυμήθηκε ο κ. Μητσοτάκης το υψηλό δημόσιο χρέος; Τα επιδόματα που ανακοίνωσαν, όσο χρήσιμα και εάν είναι, δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις,” σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης συμπληρώνοντας ότι “ζητάμε εδώ και τώρα: πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αύξηση του κατώτατου μισθού ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.”

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επισήμανε την αποφασιστική στάση του Κινήματος κατά της επιθετικής αυτής ενέργειας, σημειώνοντας ότι “η σωστή μεριά της ιστορίας δεν καθορίζεται με γεωγραφικούς όρους, αλλά βάσει του σεβασμού του διεθνούς δικαίου που διέπει τις σχέσεις ειρήνης και ευημερίας μεταξύ των κρατών.”

Επανέλαβε τη θέση του για Κοινή Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, μία κοινή αμυντική πολιτική που θα περιλαμβάνει: τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής στρατιωτικής αποτρεπτικής δύναμης έτοιμης να παρέμβει όποτε και αν χρειαστεί και κοινή πολιτική στις εξαγωγές όπλων ώστε να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία όπως έχει ήδη ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. “Θα μας επιτρέψει σαν χώρα να μειώσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες, ώστε να μην είμαστε οι πρώτοι σε αναλογία επί του ποσοστού του ΑΕΠ και να κατευθύνουμε τα χρήματα προς υγεία και παιδεία,” πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

“Δεν μιλάμε για την επιστροφή του μιλιταρισμού και ενός ιμπεριαλιστικού παρελθόντος. Όμως, για να διαφυλάξουμε τις αξίες μας την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρέπει να έχουμε κοινά εργαλεία αποτροπής και άμυνας. Να συμφωνήσουμε ότι στο μέλλον, όποια χώρα, όποιο αυταρχικό καθεστώς επιβουλεύεται ευρωπαϊκό έδαφος, θα υφίσταται τις ίδιες κυρώσεις που υπέστη η ρωσική οικονομία,” υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ανακοίνωσε ότι επικεφαλής του In Social αναλαμβάνει ο πρώην Υπουργός, Νίκος Χριστοδουλάκης. Σύμβουλος σε θέματα οικονομικής πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίζεται ο οικονομολόγος Ηλίας Κικίλιας.

Ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε έμφαση στο εγχείρημα της αυτοοργάνωσης αλλά και της πλατφόρμας του ψηφιακού κόμματος που εγκαινιάζεται ανατρέποντας τα δεδομένα των κομμάτων στη χώρα μας. “Η αυτοοργάνωση αγκαλιάζει κινήματα, πρωτοβουλίες σε όλες τις θεματικές της πολιτικής δράσης. Θα είναι το πεδίο σύνθεσης ενός σύγχρονου προοδευτικού μετώπου απέναντι σε κατεστημένα που κρατούν πίσω τη χώρα, υπονομεύοντας την προοπτική των επόμενων γενεών. (…) Εγκαινιάζουμε το Ψηφιακό Κόμμα. Ένας τόπος διαλόγου, ένας τόπος συναπόφασης για μεγάλα ζητήματα που οφείλουμε να ακούμε τη φωνή και τη βούληση όλων των κοινωνικών δυνάμεων της παράταξης,” επισήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΓΚΑΖΑΚΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση στο γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Α. Γεωργιάδη. Η δημοκρατία δεν έχει χώρο ούτε ανοχή σε τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές και βίαιες ενέργειες.

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε.

Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή μας Κεντρική Επιτροπή έχει στόχο να σχεδιάσουμε όλοι μαζί την πορεία μας μέχρι το Συνέδριο για την ανανέωση αλλά πάνω από όλα για την αναγέννηση του κινήματός μας.

Ένας σταθμός στη νέα ελπίδα που γέννησε η τιμητική συμμετοχή 270.000 πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν, δίνοντάς μου ισχυρή εντολή για μια νέα εποχή, για μια Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή, για τη Δημοκρατική Παράταξη που δείχνει πόσο βαθιά είναι ριζωμένη ιστορικά και κοινωνικά στην πατρίδα μας.

Με πολύ μεγάλη ευθύνη σήμερα ξεκινάμε με το πρώτο βήμα για την αναγέννηση του Κινήματός μας από τη κοινωνική του βάση, δίνοντας φωνή σε όλα τα μέλη και τους φίλους μας σε κάθεμια και στον καθένα ξεχωριστά.

Οικοδομούμε μία νέα σχέση με την κοινωνία, φέρνοντάς τη ξανά στο προσκήνιο της πολιτικής.

Στόχος μου δεν είναι να συντηρήσουμε τα σημερινά ευνοϊκά δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ανατρέψουμε το σημερινό πολιτικό συσχετισμό που διχάζει και καθηλώνει την ελληνική κοινωνία και εμποδίζει τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η πατρίδα.

Το συσχετισμό ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ που έδινε και δίνει προτεραιότητα στα πελατειακά δίκτυα,

που διοίκησαν και συνεχίζουν να διοικούν τη χώρα με κλειστά συστήματα εξουσίας.

Όπως το δήθεν σημερινό επιτελικό κράτος, που έχει αποτύχει σε κάθε προσπάθεια διαχείρισης μικρών ή μεγάλων κρίσεων, από την πολιτική προστασία μέχρι την ενέργεια.

Σε μια εποχή που η απορρύθμιση του κόσμου και η αποδυνάμωση της συνεργασίας και του ρεαλισμού κάνει τις κοινωνίες να έχουν τεράστιο ηθικό, οικονομικό, κοινωνικό αλλά και οικολογικό κόστος, η σοσιαλδημοκρατία προβάλει ως η μόνη αξιόπιστη πολιτική απάντηση.

Με τις θέσεις της για την ενδυνάμωση των διεθνών οργανισμών συνεργασίας, που επινόησε ο άνθρωπος μετά τον όλεθρο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως τον ΟΗΕ.

Με τον αγώνα της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Με τις προσπάθειες της για δίκαιη φορολόγηση καταργώντας φορολογικούς παραδείσους και ειδικές φορολογικές συμφωνίες μεταξύ γιγαντιαίων πολυεθνικών οντοτήτων και εθνικών κυβερνήσεων.

Με την πίστη της για μια ποιοτική δημοκρατία απέναντι στις αντί θεσμικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές αριστερών και δεξιών δημαγωγών που δίνουν χώρο νομιμοποίησης στο μίσος, το ρατσισμό και σε βίαιες συμπεριφορές.

Όπλο μας λοιπόν η δημοκρατία, η πρόοδος και ο ορθός λόγος που τοποθετεί τα ζητήματα στη δημόσια σφαίρα με ένα ρεαλιστικό τρόπο που τα αναλύει βάσει των πραγματικών δεδομένων και συσχετισμών, έχοντας πυξίδα τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του και το δημόσιο συμφέρον.

Ζούμε σε ένα συνεχές κρίσεων που καθιστά την υπευθυνότητα μία πρωταρχική αρετή της πολιτικής.

Η επιστροφή σε μια υποτιθέμενη κανονικότητα είναι μια συντηρητική υπόσχεση που συνεχώς διαψεύδεται.

Για αυτό πρέπει να προετοιμάσουμε τη χώρα μας μακροπρόθεσμα με στόχους ανθεκτικότητας που θα περιφρουρούν την κοινωνία και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας.

Στον σημερινό κόσμο, ένας πόλεμος σαν αυτόν που διεξάγεται στην Ουκρανία δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στα σύνορα μιας χώρας.

Από την πρώτη στιγμή, σταθήκαμε αποφασιστικά εναντίον της εισβολής.

Γιατί η σωστή μεριά της ιστορίας δεν καθορίζεται με γεωγραφικούς όρους, αλλά βάσει του σεβασμού του διεθνούς δικαίου που διέπει τις σχέσεις ειρήνης και ευημερίας μεταξύ των κρατών.

Μπροστά σε αυτό τον όλεθρο που καταστρέφει μία χώρα 44 εκατομμυρίων ανθρώπων, κάποιοι κρύφτηκαν σε μισόλογα, και δικαιολογίες.

Αυτό που διέπραξε η Τουρκία στην Κύπρο. Αυτό επιχειρεί σήμερα ο Πούτιν στην Ουκρανία.

Βλέπουμε στη Ρωσία, αλλά και στη γειτονιά μας τι συμβαίνει όταν ένα κράτος συνδέεται απόλυτα με έναν αυταρχικό ηγέτη, μέσα από ένα αφήγημα αυτοκρατορικού μεγαλείου το οποίο αποτελεί κορμό προπαγάνδας και διάβρωσης μίας κοινωνίας για χρόνια.

Μια κοινωνία με περιορισμένες ελευθερίες και δικαιώματα.

Πάνω από 2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν περάσει τα σύνορα και βρίσκονται πλέον στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες είναι και αυτοί που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετακινηθούν δυτικά καθώς πόλεις όπως το Χάρκοβο και η Μαριούπολη, το κέντρο του Ελληνισμού στην περιοχή, καταστρέφονται ολοσχερώς.

Το έχω ζητήσει ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το έθεσα ξανά στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών την προηγούμενη εβδομάδα.

Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός πανευρωπαϊκού συστήματος μετεγκατάστασης.

Αγαπητοί φίλοι,

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε έχει πλέον αλλάξει.

Η στρατηγική αυτονομία της Ένωσης γίνεται πλέον προτεραιότητα.

Γίνεται σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει τα μέσα να υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες της.

Δεν μιλάμε για την επιστροφή του μιλιταρισμού, και ενός ιμπεριαλιστικού παρελθόντος.

Όμως, για να διαφυλάξουμε τις αξίες μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρέπει να έχουμε κοινά εργαλεία αποτροπής και άμυνας.

Μία κοινή αμυντική πολιτική που θα περιλαμβάνει

τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής στρατιωτικής αποτρεπτικής δύναμης έτοιμης να παρέμβει όποτε και αν χρειαστεί και
κοινή πολιτική στις εξαγωγές όπλων
ώστε να επιβληθεί επιτέλους εμπάργκο όπλων στην Τουρκία όπως έχει ήδη ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία μου,
θα μας επιτρέψει σαν χώρα να μειώσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες, ώστε να μην είμαστε οι πρώτοι σε αναλογία επί του ποσοστού του ΑΕΠ και να κατευθύνουμε τα χρήματα προς υγεία και παιδεία.

Να συμφωνήσουμε ότι στο μέλλον, όποια χώρα, όποιο αυταρχικό καθεστώς επιβουλεύεται ευρωπαϊκό έδαφος, θα υφίσταται τις ίδιες κυρώσεις που υπέστη η ρωσική οικονομία.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει σαφές ότι όποιος απειλεί τα ευρωπαϊκά σύνορα, από τη Φινλανδία και την Εσθονία, μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο θα βρει απέναντί του και τα 27 κράτη.

Όμως η Στρατηγική αυτονομία δεν περιορίζεται μόνο στην Άμυνα.

Αυτή τη στιγμή ζούμε τις συνέπειες της απουσίας μίας ολοκληρωμένης πολιτικής στην Ενέργεια.

Ακόμα και σήμερα, παρά τις κυρώσεις που έχουμε επιβάλει, συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε τον πόλεμο με πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια, αγοράζοντας καθημερινά πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Η ενεργειακή κρίση επιδεινώθηκε με τον πόλεμο, δεν ξεκίνησε όμως τώρα.

Από τον Ιούλιο είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν οι τιμές, με τις συνέπειες να γίνονται έντονες και στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέπραξε ένα τεράστιο λάθος σε βάρος της χώρας.

Προχώρησε σε μία άναρχη απολιγνιτοποίηση, χωρίς σχέδιο για τις τοπικές κοινωνίες και αντί να αντικαταστήσουμε αυτό το ρυπογόνο καύσιμο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε., που τη στιγμή της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης, έχουμε αυξήσει κατά 25% της συμμετοχής του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το κάναμε δηλαδή από μεταβατικό καύσιμο, μόνιμο.

Η απολιγνιτοποίηση έπρεπε να γίνει με πιο ήπιο τρόπο, ώστε να είναι συγχρόνως και αποανθρακοποίηση, αλλά και για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της αλλαγής αυτής και να μην οδηγηθούμε στην ερημοποίηση περιοχών στη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο.

Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε την κοινωνία σύμμαχό μας.

Είτε η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο ή δε θα γίνει καθόλου.

Όσο πιο γρήγορα πάμε σε ΑΠΕ, τόσο πιο ενεργειακά ανεξάρτητοι και ανθεκτικοί θα είμαστε απέναντι στις διεθνείς κρίσεις.

Η παρούσα κατάσταση δεν πρέπει να λειτουργήσει ως η αφορμή που κάποιοι ψάχνουν για να σταματήσουμε την προσπάθεια που κάνουμε για να μειώσουμε τους ρύπους.

Το ακριβώς αντίθετο. Η κλιματική αλλαγή είναι ante portas.

Όποιος δεν το καταλαβαίνει αρνείται να δει την πραγματικότητα.

Η χώρα μας μάλιστα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, θα πληγεί ιδιαίτερα αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα.

Το βλέπουμε κάθε χρόνο με τα καιρικά φαινόμενα που γίνονται όλο και πιο έντονα.

Το ζήτημα είναι πως θα γίνει αυτή η μετάβαση.

Απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις που θα βελτιώσουν το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας ώστε χιλιάδες Έλληνες να μπορούν να παράγουν ένα μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν.

Να μην περιοριστούμε μόνο στα μεγάλα έργα ΑΠΕ, αλλά να κοινωνικοποιήσουμε στην πράξη τη διαδικασία παραγωγής.

Αυτό μπορεί να γίνει και στον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα, στον τομέα της μεταποίησης με ενεργειακές κοινότητες αλλά και στα σπίτια μας.

Γιατί να μην έχουν τη δυνατότητα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να κάνουν μαζί με το “Εξοικονομώ” και ένα πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες, σε όσες κατοικίες μπορεί να γίνει, ώστε να είναι θωρακισμένοι από την ενεργειακή κρίση, η οποία πιστεύω ότι θα έχει κυκλικά χαρακτηριστικά;

Όμως, παράλληλα με τα μέτρα αυτά που έχουν πιο μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, η κοινωνία έχει ανάγκη για άμεσα μέτρα τώρα.

Η ΝΔ, μας λέει ότι δεν έχει άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία.

Τώρα θυμήθηκε ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος.

Ξεχνάει όμως να πει ότι την προηγούμενη διετία έκανε την τέταρτη μεγαλύτερη δημοσιονομική παρέμβαση παγκοσμίως, δαπανώντας 43 δις ευρώ, με το αποτέλεσμα να είναι η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 μόλις κατά 11 δις ευρώ.

Δεν ενισχύθηκε η ανθεκτικότητα της οικονομίας ούτε της κοινωνίας.

Αντιθέτως, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, πριν από λίγες μέρες σε έκθεσή του, υπολόγισε μια σωρευτική δημοσιονομική επιδείνωση της τάξης των 30 δις ευρώ.

Φτάσαμε έτσι στο σημείο, η κυβέρνηση να έχει ξεμείνει από καύσιμα.

Τα επιδόματα που ανακοίνωσαν, όσο χρήσιμα και εάν είναι, δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις.

Απαιτούνται ολοκληρωμένες και μόνιμες πολιτικές που θα ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, το κοινωνικό κράτος, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση έχει κάνει μια τραγική διαχείριση του θέματος της ανόδου των τιμών ενέργειας.

Φυσικά υπάρχει εξωγενής κρίση, αλλά παράλληλα υπάρχουν ζητήματα που δεν θέλει να ακουμπήσει.

Το ράλι του πληθωρισμού ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τον Φεβρουάριο είχαμε ρεκόρ 25ετίας με 6,3%, υψηλότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ.

Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα έναντι στόχου του Προϋπολογισμού προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Στο τετράμηνο (Νοέμβριος 2021 -Φεβρουάριος 2022) είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ που πρέπει να γυρίσουν πίσω στους πολίτες.

Στο Κίνημά μας, έχουμε επιμείνει πολύ και στα ρυθμιστικά μέτρα που απαιτούνται για τον έλεγχο των τιμών στην αγορά ενέργειας.

Την ώρα που στη Γαλλία η κρατική εταιρεία ενέργειας EDF καταγράφει τεράστιες ζημιές λόγω του πλαφόν που επέβαλε η Γαλλία στην τιμή της ενέργειας, οι μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί στην Ελλάδα εμφανίζουν κέρδη ρεκόρ, γιατί αφέθηκαν ανεξέλεγκτοι να κερδοσκοπούν εις βάρος των καταναλωτών.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ στις 24 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε μια σειρά ελέγχων σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς: παραγωγούς, διαχειριστές δικτύων και προμηθευτές.

Υπάρχει αυτό το πόρισμα; Θα δημοσιευτεί;

Διότι, δεν ακούσαμε τίποτα από την Κυβέρνηση για έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των Ηλεκτροπαραγωγών.

Αντί αυτού, το ζήτημα της φορολόγησης μετατίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όμως υπάρχουν Ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, τα οποία έχουν επιβάλει ήδη έκτακτη φορολογία στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας.

Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δεν φημίζεται για τα σοσιαλδημοκρατικά της αντανακλαστικά, προτρέπει τα κράτη μέλη να χρηματοδοτήσουν τις όποιες ενισχύσεις δίνουν μέσα από αυτού του είδους τη φορολόγηση.

Τα νοικοκυριά όμως βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Απαιτούνται δραστικές παρεμβάσεις. Δεν υπάρχει άλλο χρονικό περιθώριο.

Ζητάμε λοιπόν, εδώ και τώρα, πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών,

μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά,

μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα,

αύξηση του κατώτατου μισθού

και ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο ρόλος μιας υπεύθυνης πολιτικής δύναμης δεν είναι απλώς να συμπονά τον κόσμο αλλά να κάνει πολύ περισσότερα.

Να προτείνει λύσεις υλοποιήσιμες και ρεαλιστικές που αναδεικνύουν τις πελατειακές σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως αποδεικνύουν και οι κρίσεις που περάσαμε και περνάμε, από την οικονομία μέχρι την πανδημία, ένας ισχυρός κοινωνικός πυλώνας είναι απαραίτητο στοιχείο ενός σύγχρονου κράτους.

Είναι ο πλούτος, και η δίκαιη φορολόγησή του, που θα επιτρέψει τη λειτουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, που μειώνει τις ανισότητες και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Η σύγχρονη Κεντροαριστερά, οφείλει να υιοθετήσει ένα σύγχρονο ρυθμιστικό και αναδιανεμητικό ρόλο.

Να αντιμετωπίσει την διαγενεακή ανισότητα που εν τέλει εξελίσσεται σε ταξική ανισότητα.

Να αντιπαλέψει το φαινόμενο της κληρονομικής ισχύος, στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία.

Δεν μπορεί το δικαίωμα στην ευημερία και στην πρόοδο να είναι κληρονομικό προνόμιο για τους λίγους.

Να προσφέρει λύση και στο οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες, αυτό της γήρανσης του πληθυσμού και της συνεχούς μείωσης των γεννήσεων.

Στόχος μας είναι οι νέοι να έχουν τις υλικές προϋποθέσεις και την αυτοπεποίθηση για να ξεκινήσουν την δική τους οικογένεια.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο υψηλό κόστος στέγασης που αποτελεί τροχοπέδη στα πρώτα τους βήματα.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να ανακάλυψε πρόσφατα ότι υπάρχει πρόβλημα στέγης, οι Έλληνες πολίτες όμως το ζουν χρόνια τώρα.

Το 36,2% των Ελλήνων δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματός του για την στέγαση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο μόλις στο 9,4%.

Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 83,2% όσον αφορά όσους βρίσκονται στο ενοίκιο με το 62,1% των νοικοκυριών να δίνει πάνω από το μισό εισόδημά του, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 14,2 %.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα για να αυξηθεί η προσφορά στέγης με την κατασκευή χιλιάδων κατοικιών προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως έκαναν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία, χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, ώστε να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων, επιλέγει την κατάργηση με λάθος τρόπο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και την αύξηση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές στις 800.000 ευρώ που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4,2 εκατομμύρια.

Αυτές οι επιλογές αποτυπώνουν ξεκάθαρα τις πολιτικές προτεραιότητες: Μόνιμες φοροελαφρύνσεις για τους λίγους και ισχυρούς, επιδόματα και αποσπασματικά μέτρα για όσους πραγματικά υποφέρουν.

Εμείς υπέρ μιας πραγματικά προοδευτικής μείωσης.

Ο πληθωρισμός δεν απειλεί την αξία των ακινήτων, αντιθέτως την κάνει ακόμα μεγαλύτερη.

Επομένως, το ζητούμενο για εμάς είναι να ενισχυθεί η δίκαιη και εύκολη πρόσβαση απλών ιδιωτών στην αγορά ακινήτων, είτε ως επενδυτές είτε ως αγοραστές-ενοικιαστές.

Η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία οφείλει να λάβει γενναίες αποφάσεις.

Να ενθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα μέσα από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σε στρατηγικού τύπου πυλώνες ανάπτυξης όπως είναι ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποιητική οικονομία και οι νέες τεχνολογίες.

Μόνο με την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου, αξιοποιώντας αξιοκρατικά και με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τη μοναδική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, να δώσουμε μία νέα προοπτική σε όσους νέους αποφάσισαν να μείνουν στη χώρα, αλλά και μια ευκαιρία να επιστρέψουν όσοι αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό.

Φίλες και φίλοι

Φιλοδοξώ να γίνουμε η δημιουργικότερη πολιτική δύναμη του τόπου που θα αφήσει μια καλύτερη Ελλάδα στις επόμενες γενεές.

Η πολιτική που βασίζεται στο δογματισμό και στην πρακτική ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα δεν πουλάει πια.

Ο ελληνικός λαός έχει πια καταγεγραμμένη εμπειρία από τις κυβερνητικές αποτυχίες των σημερινών πολιτικών μας αντιπάλων, που δεν μπορούν να κρύψουν την αναξιοπιστία, την ανεπάρκεια και την έλλειψη οράματος και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.

Γι’ αυτό καταφύγιο τους είναι η φτηνή πόλωση.

Μια πόλωση άγονη και καθηλωτική.

Ήρθε η ώρα αυτό το θέατρο του παραλόγου να πάει στο περιθώριο, γιατί οι πολίτες επιλέγουν την αλλαγή για τη σταθερότητα και όχι τη στασιμότητα για την παρακμή.

Γνωρίζουμε τα εμπόδια τις δυσκολίες τις αντιστάσεις.

Ξέρουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ξέρουμε όμως και την ιστορία μας.

Όποτε είχαμε ξεκάθαρους στόχους και του διεκδικούσαμε με σχέδιο πίστη και επίμονη καταφέρναμε να πάμε την πατρίδα ένα βήμα ψηλότερα.

Στη νέα αυτή πορεία δίνω μεγάλη σημασία στην καθημερινή επαφή μας με τον ελληνικό λαό

και ειδικά τους νέους που πολλοί έχουν απογοητευθεί από την πολιτική.

Η αξιοπιστία και το σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα θα σφραγίσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, για να τελειώνουμε με τον πολιτικό καιροσκοπισμό, τη δημαγωγία και το πελατειακό κράτος που εξελίσσονται σε μόνιμες παθογένειες ακόμα και μετά τη δεκαετή συντριπτική εμπειρία της οικονομικής κρίσης.

Το ΠΑΣΟΚ, η Ανανεωτική Αριστερά και τα κινήματα της Οικολογίας έχουν μία πολιτική αξιών που δεν εξυπηρετεί στενά κομματικά συμφέροντα, αλλά αποδίδει υψηλή σημασία στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

Το δικό μας υπόδειγμα είναι μία απάντηση στην αρχηγική λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλώντας λοιπόν όλους τους Έλληνες Δημοκράτες που έχουμε κοινές αγωνίες για το μέλλον της πατρίδας μας, ξεκινάμε μία νέα πορεία.

Γειτονιά γειτονιά συγκροτούμε από σήμερα το κίνημα μας.

Ξεκινάμε άμεσα τα πρώτα μας περιφερειακά μας συνέδρια

με ανοιχτή πρόσκληση την κοινωνία των πολιτών

για να συγκροτήσουμε μαζί το σύγχρονο πολιτικό μας πρόγραμμα.

Στη Θεσσαλονίκη για το νέο ΕΣΥ, έναν σύγχρονο πυλώνα της δημόσιας υγείας που άντεξε την περίοδο της πανδημίας χάρη στην αυτοθυσία γιατρών και νοσηλευτών αλλά χρειάζεται άμεση ενίσχυση.

Για την ενεργειακή αυτονομία και τη γεωπολιτική ασφάλεια της χώρας.

Για τον αγροτικό κόσμο.

Την μεταποίηση.

και βέβαια για την παιδεία.

Σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Στις 8 Μαΐου εκλέγουμε με δημοκρατικό τρόπο τις τοπικές μας οργανώσεις και συγχρόνως τους αντιπροσώπους που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο 2 εβδομάδες μετά, που ξεκινάει την Παρασκευή 20 Μαΐου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 22.

Παράλληλα η αυτοοργάνωση αγκαλιάζει κινήματα, πρωτοβουλίες σε όλες τις θεματικές της πολιτικής δράσης.

Θα είναι μία διαρκής διαδικασία.

Το πεδίο σύνθεσης ενός σύγχρονου προοδευτικού μετώπου απέναντι σε κατεστημένα που κρατούν πίσω τη χώρα, υπονομεύοντας την προοπτική των επόμενων γενεών.

Θα γίνει πολιτική κουλτούρα που θα αποκαταστήσει τη σχέση μας με τον Ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν τείχη, μόνο μεράκι και ανιδιοτελής προσφορά για συνεργασία και συλλογικότητα.

Και τέλος το Ψηφιακό Κόμμα.

Ένας άμεσος ψηφιακός σύνδεσμος όλων των παραπάνω δυνάμεων.

Ένας τόπος διαλόγου, ένας τόπος συναπόφασης για μεγάλα ζητήματα που οφείλουμε να ακούμε τη φωνή και τη βούληση όλων των κοινωνικών δυνάμεων της παράταξης.

Προχωράμε όλοι μαζί. Όλοι μαζί αγκαλιάζοντας τις αγωνίες όλων των Ελλήνων,

Μαζί ανατρέπουμε κατεστημένα.

Μαζί δίνουμε ελπίδα.

Μαζί κάνουμε την κοινωνία πρωταγωνιστή.

Μαζί θα νικήσουμε.

Και αυτή τη νίκη δεσμεύομαι προσωπικά θα είναι μια μεγάλη νίκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όταν η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι στην όχθη των νικητών. Κοιτώντας την όχθη των ηττημένων της συντήρησης, της αριστεράς και της δεξιάς.

Φίλες και φίλοι,

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε. Η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε κι εδώ είναι όλες οι γενιές. Άνθρωποι που έχουν προσφέρει πολλά. Όλες οι γενιές μαζί. Η εμπειρία, η τόλμη, η δημιουργικότητα θα διαμορφώσουν μια νέα προοπτική.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω και να καλωσορίσω όλους τους πρώην προέδρους της παράταξης, θέλω να ευχαριστώ όλους αυτούς που συστρατεύτηκαν σε αυτή τη νέα προσπάθεια, αλλά ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τις νεότερες γενιές σιγά-σιγά ξανακουμπούν τις ελπίδες τους στον πολιτικό μας χώρο.

Από εμάς δεν θα ακούσουν ωραία λόγια και δεν θα δουν φθηνούς διαχωρισμούς στην πατρίδα μας. Από εμάς θα δουν λύσεις, ενότητα και προοπτική.

Και τώρα πραγματικά να ευχαριστήσω επίσης ανθρώπους που ήταν πέρα από τα στενά όρια της παράταξης, αλλά έρχονται τώρα να συνεισφέρουν σε αυτή τη προσπάθεια.

Τη Διευθύντρια Επικοινωνίας Στεφανία Μουρελάτου,

Τον Σωτήρη Σέρμπο που ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου στα θέματα εξωτερικής πολιτικής,

Τον Ηλία Κικίλια που ανακοινώνω ότι θα αναλάβει σύμβουλος της Κ.Ο. για θέματα οικονομίας,

Τον Νίκο Χριστοδουλάκη που θα αναλάβει πρόεδρος του ιδρύματος «ΙΝ.ΣΟΣΙΑΛ.»

Τον Γιώργο Καραμανώλη για το Ψηφιακό Κόμμα

Τον Απόστολο Πάνα που συντονίζει την Αυτοοργάνωση

τον Βαγγέλη Αργύρη που έχει αναλάβει τη δύσκολη διαδικασία της συγκρότησης των ψηφοδελτίων,

και βεβαίως

Την Κοινοβουλευτική Ομάδα και όλους τους Βουλευτές για την πολύ καλή συνεργασία και την άσκηση υπεύθυνης αντιπολίτευσης που δεν παρασύρεται σε εύκολη συνθηματολογίες

αλλά μιλάει τεκμηριωμένα και με βέλτιστα παραδείγματα που υλοποιούνται σε άλλες χώρες και μπορούν να δώσουν μία νέα προοπτική στην πατρίδα μας. Σας ευχαριστώ πολύ και σας καλώ σε αυτό το νέο ταξίδι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό.

ΑΠ. ΠΑΝΑΣ: ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ

Φίλες και φίλοι,

3 Σεπτέμβρη του 1974 ήταν, όταν ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, που θα άλλαζε μια για πάντα την πορεία των πραγμάτων στην ελληνική πολιτική σκηνή και που οδήγησε τη Δημοκρατική, Προοδευτική Παράταξη σε μια ανεπανάληπτη ελπιδοφόρα και νικηφόρα πορεία, δίνοντας ταυτόχρονα νέα πνοή, σιγουριά και νέους ορίζοντες στην Ελλάδα και στους Έλληνες.

Όπως γνωρίζουμε όλοι η παράταξή μας καθ’όλη τη μακρά της πορεία μέσα στο χρόνο επιτελούσε μια σειρά από βασικές λειτουργίες που προσδιόριζαν την ίδια του τη φυσιογνωμία ως θεσμός πολιτικής οργάνωσης αλλά και αντιπροσώπευσης, επιτελώντας παράλληλα και την οργανωτική του λειτουργία, σύμφωνα με τις ιδεολογικές και πολιτικές του θέσεις.

Η αυτοοργάνωση, που χαρακτηρίζει την ίδρυση του Κινήματός μας, πέρα από τρόπος λειτουργίας και συσπείρωσης ενεργών πολιτών, είναι μια πολιτική και ιδεολογική έννοια στην οποία οφείλουμε να επενδύσουμε.

Πολλοί βέβαια θα αναρωτηθούν, τι είναι αυτοοργάνωση;

Εγώ λοιπόν θα απαντήσω πως αν εξετάσουμε εντατικότερα την πολιτική ιστορία του χώρου μας, του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑ.ΣΟ.Κ., όχι μόνο θα βρούμε την απάντηση αλλά θα δούμε και πως χάριν στην ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. χτίστηκαν και οι απτές εννοιολογικές βάσεις του πολιτικο-ιδεολογικού της αυτοοργάνωσης στη χώρα μας.

Τι εννοώ:

Ο ιστορικός μας χώρος εξαρχής χαρακτηριζόταν ως πολυσυλλεκτικός, προοδευτικός και σοσιαλδημοκρατικός καθώς συστέγαζε πολλές και διαφορετικές απόψεις. Έμοιαζε με μια κοινωνική συμμαχία, ουσιαστικά, ενεργών ανθρώπων απ’ όλη τη χώρα, που ενδιαφέρονταν και συμμετείχαν έχοντας ως σκοπό την αλλαγή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το κόμμα μας λοιπόν ήταν πάντα ανοιχτό σε όλους όσους ήθελαν να συμμετέχουν. Πάνω σε αυτή του τη λειτουργία στηρίχτηκε και κατάφερε να σφυρηλατήσει ακατάλυτους δεσμούς με την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, προχωρώντας πάντα σε από κοινού γόνιμες συνθέσεις και συλλογικές υπερβάσεις.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δηλαδή δημιούργησε δεσμούς βαθιάς εκτίμησης και εμπιστοσύνης. Δεσμούς πολιτικούς και συναισθηματικούς με τον κάθε έναν Έλληνα πολίτη καθώς ήταν ουσιαστικά ένα προσβάσιμο κι ανοιχτό κόμμα, το οποίο έμπρακτα απέδειξε, πως η κοινωνία των πολιτών είναι ο μόνος πραγματικός σύμμαχός μας στη μάχη για μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας.

Σήμερα τα δεδομένα έχουνε αλλάξει.

Μιλάμε για την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Η έννοια του ανοιχτού κόμματος, πλέον, συμπληρώνεται και ταυτίζεται με το ψηφιακό, ως απόρροια των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Επιπλέον, οι τεκτονικές ανακατατάξεις, που γέννησαν οι συνεχόμενες κρίσεις με τις όποιες επιπτώσεις στο κομματικό και εκλογικό τοπίο, συνιστούν αφορμή για μια συνολικότερη επανεξέταση και ανασυγκρότηση του χώρου μας.

Συνυπολογίζοντας μάλιστα και τη στιγμή αυτή, που έχουμε κάνει μια νέα αρχή με την εκλογή του νέου μας προέδρου, του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία σηματοδοτεί την ευρεία ανανέωση, η οργανωτική ανασυγκρότησή μας είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η οργανωτική ανασυγκρότησή μας, λοιπόν, έχει σκοπό την προώθηση ενός μοντέλου εσωκομματικής δημοκρατίας, βασιζόμενο στην αδιαμεσολάβητη σχέση ανάμεσα στον Πρόεδρο και το μέλος ή φίλο του κόμματός μας και φυσικά στην ανάδειξη της φυσικής ή διαδικτυακής διαβούλευσης ως βασική αρχή λήψης αποφάσεων. Άλλωστε ένα πολιτικό κόμμα και πόσο μάλλον το δικό μας πρέπει να είναι η κεντρική διαμεσολαβητική δομή ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην κοινωνία.
Θέτουμε λοιπόν τη σχέση κομματικής ηγεσίας και μελών σε νέα βάση κατά τα σύγχρονα πρότυπα, εργαλειοποιώντας ακόμα και τα απλά μέλη ως έναν επιπλέον οργανωτικό πόρο.

Και μη ξεχνάτε πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει αναδειχτεί ως ο πλέον βασικός εισηγητής των συγκεκριμένων οργανωτικών μετασχηματισμών στο ελληνικό κομματικό σύστημα, με σημείο τυπικής αφετηρίας την άμεση εκλογή Προέδρου από τα μέλη και τους φίλους την 8η Φεβρουαρίου του 2004.

Οι ολοένα και πιο σύνθετες μεταβαλλόμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες επιβάλλουν την άμεση επαφή του χώρου μας με την κοινωνία, αρχικά ως σώμα πολιτών κι έπειτα ως εκλογικό σώμα, ώστε να επουλωθούν και οι όποιοι τρωθέντες μας κοινωνικοί δεσμοί.

Η αυτοοργάνωση επομένως για εμάς αποτελεί ένα συμμετοχικό εγχείρημα, το οποίο θα επανασυνδέσει την εσωκομματική δημοκρατία με τη δημοκρατία σε επίπεδο πολιτικού συστήματος, ανατρέποντας τις όποιες κοινωνικές δυσπιστίες που κατά τα τελευταία χρόνια έχουν χαρακτηρίσει το πολιτικό σώμα απέναντι τόσο στον κομματικό θεσμό όσο και στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Παράλληλα όμως υπάρχει και η ανάγκη του πολίτη για ενεργή συμμετοχή με ουσιαστικό λόγο και ουσιαστική δύναμη επιρροής και απόφασης. Μιαν ανάγκη για συμμετοχή η οποία αποδείχτηκε και εκφράστηκε με την εντυπωσιακά μεγάλη προσέλευση στις πρόσφατες εκλογές ανάδειξης Προέδρου μας. Και η μεγάλη αυτή προσέλευση με τη σειρά της μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να διαβούμε, αυτόν της από κάτω προς τα πάνω πορείας της αυτοοργάνωσης.

Οι ενεργοί πολίτες πιστεύουν στις πρωτοβουλίες με πολιτική δράση και όχι στην κατευθυνόμενη κομματική καθοδήγηση, αυτό- οργανώνονται, συν-βρίσκονται και συν-διαλέγονται έξω από τη λογική επιβίωσης των παραδοσιακών κομματικών μηχανισμών, θέτοντας τα θέματα του διαλόγου χωρίς τις δεσμεύσεις.

Έχουμε δηλαδή μια ταύτιση των αναγκών του χώρου μας και του ενεργού πολίτη, που είναι απολύτως αναγκαία για ένα ζωντανό κόμμα, με ενεργά μέλη που θα αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στις τοπικές κοινωνίες, με συγκεκριμένες κοινωνικές αναφορές, για να μπορούν να μεταφέρουν τα κατάλληλα μηνύματα, έγκαιρα και έγκυρα.

Αξιοποιώντας την τεχνολογία και τη χρόνια δημοκρατική οργάνωση του πολιτικού μας φορέα, μπορούμε πιο ώριμοι από ποτέ να προχωρήσουμε σε μια σύγχρονη μορφή οργάνωσης,

που θα αναδεικνύει πολιτικές θέσεις και
θα διατηρεί το θεσμικό χαρακτήρα της,
επιδιώκοντας την αλληλεπίδραση με την κοινωνία και τους φορείς της, στηριζόμενη στην εξωστρέφεια τις συνέργειες και τη δικτύωση.

Αυτοοργάνωση δηλαδή ίσον συμμετοχή και συμμετοχή ίσον δημοκρατία.

Δύναμή μας στο εγχείρημα αυτό είναι οι πολίτες και η συνεχής επικοινωνία μας μεταξύ τους.

Άρα η αυτοοργάνωση δεν πραγματοποιείται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Είναι μια συνεχής διαδικασία που ξεκίνησε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τώρα επαναπροσδιορίζεται και ενισχύεται περεταίρω με σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία.

Σήμερα λοιπόν πραγματοποιείται η πρώτη ανοιχτή πρόσκληση. Σε κάθε πολίτη που πιστεύει σε εμάς και θέλει με τις προτάσεις του να συμβάλει στην προσπάθειά μας για ένα καλύτερο αύριο σε κάθε επίπεδο. Γι’ αυτό και το κάλεσμά μας ταυτίζεται με τον κάθε ρόλο του πολίτη.

Και τι εννοούμε:

Να ενώσουμε τη φωνή μας

α) με τον πολίτη ως δημότη, που τον απασχολούν τα ζητήματα τα οποία συνδέονται με τον τόπο που κατοικεί και εργάζεται,

β) με τον πολίτη ως ψηφοφόρο, που έχει το βασικό πολιτικό δικαίωμα να επιλέγει αυτούς που θα τον εκπροσωπούν στο πλαίσιο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας,

γ) με τον πολίτη ως εργαζόμενο, που ανήκει σε μια κοινωνική ομάδα με συγκεκριμένα συμφέροντα και επιδιώξεις και φυσικά

δ) με τον πολίτη ως πρόσωπο, με το ατομικό δικαίωμα της αδιαμεσολάβητης προσωπικής έκφρασης των απόψεων και των προσδοκιών του.

Πέραν αυτών όμως, δε πρέπει να λησμονούμε πως η αυτοοργάνωση αποτελεί με τη σειρά της και τον κατεξοχήν μηχανισμό προβολής και διάδοσης των θέσεων μας, των αξιών και των προγραμματικών μας προτάσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό, αντιληπτή γίνεται η καίρια σημασία της κομματικής μας αυτοοργάνωσης, που θα διασφαλίσει την πολλαπλότητα της αμφίδρομης επικοινωνίας με τον πολίτη.

Πως μπορούμε τώρα να κινηθούμε, έχοντας ως γνώμονα όλα όσα ειπώθηκαν, στην υλοποίηση ενός ανοιχτού, θεσμικού και ψηφιακού κόμματος, με εσωκομματική δημοκρατία, ισχυρό και ικανό να ανταποκριθεί στο ρόλο του στις νέες, πρωτόγνωρες συνθήκες.

Τα βήματα που προτείνω να ακολουθήσουμε είναι τα εξής:

1. Σήμερα απευθύνουμε κάλεσμα στα 270.000 μέλη και φίλους, αλλά και σε όποιον άλλο πολίτη επιθυμεί να δηλώσει την ενεργή συμμετοχή του στο νέο εγχείρημα.

Σε όσους δηλαδή θέλουν να διαθέσουν χρόνο, σκέψη και δράση για την παράταξη. Σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στη νέα μας προσπάθεια. Σε ένα νέο Κίνημα βάσης, συγκροτώντας:

επιτροπές αυτοοργάνωσης ανά θεματικό δίκτυο αλλά και
τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών στους δήμους τους, στις πόλεις τους και στον εργασιακό τους χώρο, ώστε πλέον να αποκτήσουμε φωνή και εκεί που δεν είχαμε.
2. Άμεσα με τη συμμέτοχη των στελεχών του Κινήματος ξεκινάμε πανελλαδική εξόρμηση, περνώντας το μήνυμα της συμμετοχής, της ανανέωσης, της ενότητας και της πολιτικής αυτονομίας σε κάθε γωνιά της χώρας.

3. Ενισχύουμε συγχρόνως τον ανοικτό διάλογο με συλλογικότητες, σωματεία, με οργανώσεις της κοινωνία των πολιτών, υλοποιώντας ειδικές θεματικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με φυσική ή ψηφιακή διαδικασία

Τα 3 αυτά βήματα αποσκοπούν στην αναγκαία αποκέντρωση της παράταξής μας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ το

4ο βήμα, η παράλληλη υλοποίηση ή και θεσμοθέτηση των Περιφερειακών Πολιτικών Εργαστηρίων θα συμβάλει στην ενίσχυση της δυνατότητας συμμετοχής των πολιτών, δίνοντας τους απευθείας τον πρώτο λόγο, με ανοικτή συμμετοχή, έτσι ώστε να συνδιαμορφωθεί και η ατζέντα του Συνεδρίου μας.

Τέλος υιοθετούμε την καινοτομία της Ψηφιακής οργάνωσης μέσω της ψηφιακής κοινωνίας:

Όλα τα μέλη μπορούν να προτείνουν δίκτυα και θεματικές / οργανώσεις και να προσκαλέσουν και άλλους, στηριζόμενοι από την απευθείας επικοινωνία των μελών και φίλων με τους τομείς πολιτικής του κόμματος .

Σύντροφοι και συντρόφισσες η αυτοοργάνωση της παράταξης είναι μια βαθιά πολιτική επιλογή και δε μπορεί να είναι μια διαδικασία fast track με ημερομηνία λήξης. Οφείλει να μετεξελιχθεί σε μια μόνιμη υποστηρικτική διαδικασίας στο οργανωμένο κόμμα, που θα γίνεται φορέας έκφρασης των αναγκών των πολιτών και της κοινωνίας.

Επιμένουμε στην αυτοοργάνωση, σημαίνει πως επιδιώκουμε μια διαδικασία ανοιχτής συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης του χώρου μας, με όλα τα μέσα.

Σήμερα λοιπόν ανοίγουμε ξανά τις πόρτες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής στην κοινωνία με στόχο την από κοινού οικοδόμηση ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, που με αφετηρία τις διαχρονικές αρχές και αξίες μας, προσδοκά να χαράξει μια νέα πορεία, συμβατή με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

Θέλουμε η Παράταξή μας να σέβεται τους θεσμούς και τη δημοκρατία, κι αυτό πρέπει να αντανακλάται και στην εσωτερική λειτουργία του κόμματος. Όπως πολλάκις έχει υπογραμμίσει και ο Πρόεδρός μας «Θεσμικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σημαίνει αξιοκρατική λειτουργία, εσωτερική διαφάνεια και προγραμματική συζήτηση στη βάση της κοινωνίας. Ένα κόμμα συλλογικής διαβούλευσης, με πρόγραμμα που το συνδιαμορφώνουν οι κοινωνικοί φορείς μαζί με την κοινωνία των πολιτών.

Ο λαός πρέπει να συμμετέχει σε δημοκρατικές διαδικασίες καθημερινά, όχι κάθε τέσσερα χρόνια. Αυτή ήταν από το 1974 η φιλοσοφία του χώρου μας.

Απλά τώρα θα ενισχυθεί και ψηφιακά.

Ξεκινήσαμε ως Κίνημα Βάσης και Αυτοοργάνωσης κι έτσι ανανεωμένοι συνεχίζουμε.

Δε ξεκινάμε από το μηδέν αλλά επανασυνδεόμαστε με τρόπο σύγχρονο με τους ιστορικούς και ιδεολογικούς δεσμούς μας.

Μαζί με τους πολίτες θα ενώσουμε τις ανησυχίες μας, τους αγώνες μας, τα βιώματά μας και τα οράματά μας για ένα καλύτερο αύριο, όπου το Κίνημα θα αποφασίζει μόνο του για τις θέσεις του.

Σήμερα, πιο επίκαιρη και πιο to the point από ποτέ μοιάζει η αξέχαστη φράση:

«Από το λαό, με το λαό, για το λαό».

Αυτό είναι αυτοοργάνωση!

Και το ζητούμενό μας μέσω της αυτοοργάνωσης είναι να υπάρξουν μηχανισμοί που δεν θα είναι διαχωρισμένοι από την κοινωνία.

Που η διαρκής αναζήτηση και συγκέντρωση εμπειριών θα είναι αυτοσκοπός μας.

Είμαστε περήφανοι για τη διαδρομή της Παράταξής μας. Διδαγμένοι από την αυτοκριτική, τις αδυναμίες και τα λάθη μας, αφυπνισμένοι για αυτά που έρχονται και ανανεωμένοι από τον παλμό και τη συμμετοχή των 270.000 νέων φίλων και μελών.

Ήρθε η ώρα να αποσαφηνίσουμε την ταυτότητα και τον προορισμό μας.

Να αναπαραστήσουμε την εξέλιξη του Κινήματός μας σύμφωνα με τις αλλαγές των ιστορικών περιόδων που ζούμε και να συμπορευτούμε με την εποχή μας και τα νέα δεδομένα της

Υπάρχουν Σοσιαλδημοκράτες και Προοδευτικοί Πολίτες με αγωνίες και ελπίδες.
Υπάρχουν κοινωνικές δυνάμεις με αναφορές, με συνείδηση και με απαιτήσεις.
Μαζί λοιπόν θα ανανεώσουμε ουσιαστικά το όραμά μας, το πρόγραμμά μας, τις προτεραιότητές μας.

Προσδιορίζουμε ξανά, με όρους διαχρονικής συνέχειας και προοπτικής, ποιοι είμαστε, ποιους εκπροσωπούμε και τι εκφράζουμε κοινωνικά, πολιτικά, ιδεολογικά και προγραμματικά.

Η ουσιαστική σχέση με τους πολίτες και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, θα διαμορφώσει εκ νέου το ήδη από τη γέννησή του συμμετοχικό κόμμα, που μαζί με τον κόσμο θα παίρνει μέρος στη λήψη αποφάσεων και στην δημιουργία θέσεων, αλλάζοντας ουσιαστικά τη δομή του κόμματος.

Ο έλεγχος της δομής της παράταξής μας θα είναι κατανεμημένος σε ολόκληρη τη χώρα κι όλα αυτά τα μέρη θα συνεισφέρουν εξίσου στην αυτο-οργάνωση του Κινήματος.

Προχωράμε λοιπόν στην ανασυγκρότηση του ιστορικού πολυσυλλεκτικού μας χώρου.

Με ανοιχτές διαδικασίες, που ενισχύουν τη συμμετοχή.

Με διάλογο και συνεχή επαφή με την κοινωνία.

Αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία αλλά και τις παραδοσιακές μεθόδους οργάνωσης, παίρνουμε ξανά την παράταξη στα χέρια μας δημιουργώντας ένα κίνημα από κάτω προς τα πάνω .

Θέτουμε λοιπόν τη σχέση κομματικής ηγεσίας και μελών σε νέα βάση κατά τα σύγχρονα πρότυπα.

Κι ας μη ξεχνάμε πως ο δρόμος για την ανανέωση, την ενότητα και την πολιτική αυτονομία είναι ο δρόμος της αυτοοργάνωσης .

Αυτό θέλουμε

Αυτό θα κάνουμε

Και αυτό θα πετύχουμε

Καλό μας αγώνα !

Μπορούμε κι εμείς!

Βρίσκομαι στη διάθεσή σας για τυχόν ερωτήσεις.

Ευχαριστώ πολύ για τη προσοχή σας

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ – 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Συναντιόμαστε σήμερα, σε μια συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη, που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και πρωτόγνωρες απειλές, ιδιαίτερα, αν δεν επικρατήσει σωφροσύνη και αν η ανθρωπότητα δεν επιδείξει προνοητικότητα και ευθύνη.

Η πανδημία είναι ακόμα εδώ, όσο και αν η κυβέρνηση κάνει ότι δεν το βλέπει, ενώ αποδομεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σεισμό σε όλο τον πλανήτη, με τρομερές επιπτώσεις, γεωπολιτικές, οικονομικές, ανθρωπιστικές.

Οι απανωτές κρίσεις που βιώνει η χώρα μας, η οικονομική, η προσφυγική, η υγειονομική, η ενεργειακή και τώρα η Ουκρανική, έχουν γονατίσει την κοινωνία, έχουν αυξήσει τις ανισότητες, μας οδηγούν χρόνια πίσω.

Και μέσα σε όλα αυτά, η δημοκρατία είναι πιο ευάλωτη από ποτέ, η μάλλον, λόγω του ότι ζούμε και την σταδιακή οπισθοχώρηση της δημοκρατίας, οι δυνάμεις του ανορθολογισμού και της δημαγωγίας επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την ανασφάλεια ή και οργή των ανθρώπων για να αποκτήσουν πολιτική δύναμη.

Όλα αυτά τα δεδομένα, φέρνουν όλους εμάς, τις προοδευτικές δυνάμεις, αντιμέτωπους με μεγάλες προκλήσεις.

Πριν από λίγες μέρες, ήμουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σε μια ιστορική συνεδρίαση όπου για πρώτη φορά μετά την περίπτωση της Ελλάδας επί Χούντας, αποβλήθηκε μια χώρα, η Ρωσία, επειδή παραβίασε τις αρχές του Συμβουλίου.

Θα σταθώ σε αυτό το σημείο, επειδή ο πόλεμος, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει τεράστιες και μακροπρόθεσμες προεκτάσεις. Προεκτάσεις, οι οποίες θα είναι παρούσες ακόμα και αν όπως ελπίζουμε, μια συμφωνία βάλει τέλος στις αιματηρές συγκρούσεις.

Είναι γεγονός ότι, κανείς δεν περίμενε ότι θα φτάναμε ως εδώ. Δεν είναι κατανοητό με καμία λογική, το γιατί ο Πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να πολεμήσει έναν αδελφό λαό, καταστρέφοντας όχι μόνο τη γειτονική του χώρα, αλλά και τη δική του. Γιατί, κακά τα ψέματα, η τραγωδία αυτή πλήττει όχι μόνο τους Ουκρανούς αλλά και τους Ρώσους πολίτες, που όπως αποδεικνύουν έρευνες της κοινής γνώμης που είχαν γίνει στο τέλος του περασμένου χρόνου, ήσαν κατά πλειοψηφία αντίθετοι σε μια τέτοια στρατιωτική επέμβαση.

Φίλες και φίλοι,

Θα μπορούσα να απαριθμήσω, από το τέλος του ψυχρού πολέμου, αστοχίες των δυνάμεων που ήσαν στην πλευρά του νικητή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Τότε που ανά τον κόσμο φαινόταν μια άνοιξη δημοκρατίας και κατάρρευση αυταρχικών καθεστώτων.

Όμως, αγαπητοί σύντροφοι, κανένα από αυτά, μα κανένα, δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτά που συμβαίνουν και βλέπουμε. Κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει όσα συμβαίνουν. Και δεν χωράει κανένας συμψηφισμός με τα σαφώς υπαρκτά σφάλματα της Δύσης σε διάφορες περιπτώσεις.

Κάθε πόλεμος, έχει ανθρώπινα πρόσωπα, ανθρώπινες ιστορίες δραματικές. Πέρα από τις βόμβες και τις ριπές των όπλων. Όλοι παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα την ισοπέδωση της Μαριούπολης, το δράμα της εκεί Ελληνικής κοινότητας.

Όπως και την αγωνία των κατοίκων του Κιέβου. Ήδη, έχουν φύγει από την Ουκρανία, περίπου 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, θα εγκαταλείπουν την πατρίδα τους εκατομμύρια ακόμα.

Δεν θα πρέπει να μας διαφύγει και ο ιδιαίτερος συμβολισμός μιας πόλης που επίσης απειλείται, της Οδησσού, όπου γεννήθηκε η Φιλική Εταιρία.

Αξίζει να κάνουμε μια νοητική άσκηση και να συγκρίνουμε το όραμα του Ρήγα Φεραίου με τις επιδιώξεις του Πούτιν.

Απέναντι στον δεσποτισμό του Πούτιν, ο Ρήγας Φεραίος θα απαντούσε με τη ριζοσπαστική και άμεση δημοκρατία.

Απέναντι στη βαρβαρότητα του Πούτιν, ο Ρήγας θα πρόβαλε την «καθολικότητα του ανθρώπινου όντως και των δικαιωμάτων του».

Απέναντι στην «ρωσοποίηση» των Ουκρανών που επιδιώκει ο Πούτιν, μέσα από τη βία και την επιβολή των τανκς και των πυραύλων, ο Ρήγας Φεραίος θα έβλεπε μια ελληνική πολιτεία, που την ονόμαζε ελληνική όχι λόγω επιβολής αλλά λόγω οικουμενικών αξιών, διαχρονικών ελληνικών αξιών. Δηλαδή, μια πολιτεία παιδείας και αρχών, μια πολιτεία δημοκρατίας, στην οποία ζουν αρμονικά και ισότιμα, όπως ο ίδιος έγραφε, Έλληνες, Βούλγαροι, Αρμένιοι, Τούρκοι, Εβραίοι, Βλάχοι και Αλβανοί.

Μια πολιτεία ΑΡΕΤΗΣ.

Ίσως και για αυτόν τον λόγο να αντέδρασε τόσο έντονα η Ευρώπη. Γιατί δεν αισθάνθηκε μόνο την απειλή της ανθρώπινης ζωής, ή της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας. Αισθάνθηκε ενδόμυχα την απειλή των βασικών αρχών της ΕΕ, της ισχύος του νόμου αντί του νόμου του ισχυρού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού του δικαίου, που αν αυτά καταρρεύσουν, καταρρέει και το οικοδόμημα της Ευρώπης και έτσι, γυρνάμε στη βαρβαρότητα.

Ίσως για αυτό η Ευρώπη, αντίθετα από ό,τι περίμεναν πολλοί, στάθηκε ενωμένη και κινήθηκε γρήγορα σε αυτή την κρίση.

Μακάρι, να είχε ξυπνήσει πρωτύτερα και να είχε κινηθεί με τον ίδιο τρόπο και στο παρελθόν, όταν για παράδειγμα, ξέσπασε η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση. Πολλά πράγματα θα ήταν τότε διαφορετικά.

Σήμερα πάντως, η Ελλάδα, θα έλεγα, με ευρεία διακομματική συναίνεση, πήρε μια στάση που συνάδει με τις αξίες και την παράδοση μας.

Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε κρατήσει χλιαρή στάση απέναντι σε μια εισβολή που καταστρέφει ζωές και παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, που βασίζεται σε μια αναθεωρητική λογική, ενάντια και στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Όμως, ο πόλεμος αυτός, πρέπει να μας προβληματίσει βαθιά. Γιατί στην ουσία, είναι μια αντιπαράθεση όχι μεταξύ Δύσης και Ανατολής, αλλά μεταξύ ολοκληρωτισμού και δημοκρατίας. Και δείχνει, για άλλη μια φορά στην ιστορία, όχι μόνο πόσο επικίνδυνα είναι τα απολυταρχικά καθεστώτα, αλλά και πόσο ευάλωτη και εύθραυστη είναι η δημοκρατία.

Αυτή αποτελεί και βασική πρόκληση για το δικό μας κίνημα.

Έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο να βλέπουμε τις στρεβλώσεις που υπάρχουν αλλού, αλλά να εντοπίζουμε και τις αδυναμίες του συστήματος μας, πριν να είναι πολύ αργά.

Αδυναμίες που απειλούν τον δημοκρατικό πολιτισμό.

Η παγκοσμιοποίηση του καπιταλισμού που φέρνει πλούτο αλλά και τεράστιες ανισότητες, η Τετάρτη βιομηχανική επανάσταση, η πανδημία, επέδρασαν καταλυτικά στη συλλογική οργάνωση αλλά και συλλογική δράση των κοινωνιών μας.

Καλλιεργείται εύκολα η δυσπιστία απέναντι στην έννοια της πολιτικής, και ένας νέος ελιτισμός, που πολλές φορές υπό τον μανδύα του τεχνοκρατισμού, ναρκοθετεί τις δημοκρατικές λειτουργίες.

Οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης – όπως κάνει συστηματικά η ΝΔ -, για να μειώνεται η διαφάνεια, η λογοδοσία, να ελέγχονται τα ΜΜΕ και να συρρικνώνεται η κοινοβουλευτική λειτουργία.

Και η πρόκληση είναι καθαρή:

Αν δεν παλέψουμε εμείς για τις αξίες μας, κανείς άλλος δεν θα το κάνει για μας.

Όσοι μιλούν για επιστροφή στην κανονικότητα, απλά δεν θέλουν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα.

Όσοι υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο αλλά περιμένουν τα πράγματα να αλλάξουν από μόνα τους, εναποθέτουν την δικιά τους μοίρα στα χέρια ισχυρών συμφερόντων και όχι στα δικά τους χέρια, των πολιτών.

Αυτό οφείλουν να συνειδητοποιήσουν όσοι επιλέγουν την εύκολη λύση του καναπέ, ή της πολιτικής δια των κοινωνικών δικτύων.

Η πρόκληση αυτή, είναι πιο μεγάλη για τον προοδευτικό χώρο. Η δεξιά εφαρμόζει εδώ και χρόνια μια καιροσκοπική λογική που βασίζεται στον κυνισμό, προβάλλοντας τη θεωρία της αυτο-ρυθμιστικής ικανότητας του καπιταλιστικού συστήματος. Ενώ απλά ρυθμίζουν νόμους και πολιτικές που ευνοούν πελατειακά τους ισχυρούς, ενώ δεν πιστεύουν – ιδιαίτερα στην Ελλάδα – ούτε στον υγιή ανταγωνισμό που θα μείωνε τη δύναμη ολιγοπωλίων και καρτέλ που ανεβάζουν συνεχώς τις τιμές.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η δημοκρατική μας παράδοση είναι δεδομένη από την εποχή των αγώνων για την δημοκρατία απέναντι στην δικτατορία, αλλά και από την εποχή της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα και τόσους άλλους συντρόφους, που μοιράστηκαν το όραμα της αλλαγής.

Βγήκαμε πάντα μπροστά όταν χρειάστηκε να παλέψουμε για τη δημοκρατία, να παλέψουμε ενάντια στην αδικία, να αγωνιστούμε υπέρ των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέρ μιας περήφανης εξωτερικής πολιτικής, υπέρ της ειρήνης και της αλληλεγγύης των λαών.

Όμως, είναι αλήθεια, ότι για να κινητοποιηθούμε χρειαζόμαστε και σήμερα ένα όραμα, να βάλουμε μπροστά δημιουργικές ιδέες, να υπάρχει αυτό το πάθος που ενώνει και μας κάνει να πιστέψουμε ότι η Αλλαγή, ναι, είναι εφικτή.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με τέτοια ταχύτητα, χρειάζεται να προωθήσουμε μια άλλη ατζέντα σε όλους τους τομείς, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Εμείς, με τους αγώνες μας, καταφέραμε να υιοθετηθεί από το G7 ένας μίνιμουμ φόρος για τις μεγάλες επιχειρήσεις 15%. Είναι αρκετό; Όχι, αλλά είναι μια αρχή.

Εμείς προωθήσαμε την ιδέα του ευρωομολόγου που σήμερα αναγνωρίζεται ως αναγκαίο για την βιώσιμη αντιμετώπιση των κρίσεων.

Πρώτοι, κρούσαμε τον κώδωνα της κλιματικής αλλαγής. Στη Σοσιαλιστική Διεθνή είμασταν μάλιστα από τους πρώτους που καταθέσαμε σχετικές προωθημένες προτάσεις στον ΟΗΕ.

Στην Ευρώπη εμείς έχουμε αγωνιστεί για όλες τις αποφάσεις που ενισχύουν τόσο την κοινή πολιτική όσο και την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.

Άρα μπορούμε.

Και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα μας.

Με τις ιδέες μας, με τη δράση μας, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Το κακό είναι ότι εύκολα ξεχνάμε τα επιτεύγματα μας, τη δύναμη που μας δίνει η ιστορία μας, και ίσως δεν τα επικοινωνούμε στις νεότερες γενιές, όταν μας τρώει συχνά η γκρίνια και η μεμψιμοιρία και εμπλεκόμαστε με την μικροπολιτική που καλλιεργεί το πελατειακό σύστημα και μαστίζει τους Έλληνες.

Ας στραφούμε όμως λίγο στο μέλλον και ας δούμε τη δυστοπική εικόνα του κόσμου και της χώρας μας, αν δεν προσπαθήσουμε αρκετά, αν δεν αλλάξουμε:

Στην Ελλάδα ζούμε:

Την ανατροπή κεκτημένων σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, διαγενεακές συγκρούσεις, εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, μετανάστευση των νέων και διαρροή επιστημονικού δυναμικού, στεγαστικό πρόβλημα, γκετοποίηση των πόλεων, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την ενεργειακή φτώχεια, την αύξηση της παραβατικότητας, της έμφυλης βίας, των ψυχολογικών προβλημάτων, της μαύρης οικονομίας με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους.

Φαινόμενα όχι μόνο ελληνικά αλλά και σε παγκόσμιο πεδίο.

Με τίτλους σας απαριθμώ βασικές προκλήσεις της εποχής:

Ένταση ανισοτήτων και αδικιών.

Συνεχείς οικονομικές κρίσεις.

Προσφυγιά.

Πανδημίες.

Περιφερειακές συγκρούσεις.

Καταπάτηση βασικών ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων.

Διεύρυνση της απόστασης μεταξύ κέντρων αποφάσεων και πολιτών.

Μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο και στη βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη.

Πρόσβαση στη νέα τεχνολογία, στην παιδεία και στα βασικά δικαιώματα- υγεία, εργασία, ασφάλιση, κατοικία, κλπ.

Νέες μορφές εργασίας.

Διασφάλιση προσωπικών δεδομένων και έλεγχος των big data.

Κλιματική κρίση.

Ενεργειακή φτώχεια.

Διατροφική κρίση.

Διαρκή πλήγματα στη Δημοκρατία.

Απέναντι σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις έχουμε και μια ευκαιρία.

Ευκαιρία σε μια συγκυρία που απομυθοποιείται η δήθεν εκσυγχρονισμένη πολιτική της δεξιάς, της ΝΔ, αλλά και η έλλειψη οράματος, κατεύθυνσης και ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει την ευκαιρία αλλά και την υποχρέωση, όχι απλά να συμπληρώσει το κενό πολιτικής των άλλων, αλλά να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα, ένα νέο όραμα για τον Ελληνισμό.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα κόμμα πρωτοποριακό και μαζί, πατριωτικό.

Για αυτό και άλλαξε τη χώρα.

Αλλά και γι’ αυτό είχε πάντα υπεύθυνη στάση στα δύσκολα.

Πρωτοποριακό, γιατί αφουγκραζόταν τις αλλαγές, γεωπολιτικές, τεχνολογικές, κοινωνικές, οικονομικές. Πρωτοποριακό, γιατί δεν φοβόταν να καινοτομήσει, να αλλάξει να δοκιμάσει. Πατριωτικό, γιατί πίστεψε στον Ελληνισμό, δεν υιοθετούσε άκριτα όσα μας σέρβιραν απέξω – από προϊόντα μέχρι και πολιτικές. Σε αντίθεση με την ΝΔ του «ανήκομεν εις την Δύσιν» ή της παραδοσιακής αριστεράς, της μοιρολατρικής εξάρτησης από το ΚΚΣΕ.

Αλλά και το πατριωτικό χωρίς ανοιχτούς ορίζοντες το απορρίπτουμε, γιατί γίνεται ένα κακέκτυπο εθνικιστικών συνθημάτων, που αφήνει διάφορους να καπηλεύονται σύμβολα και να κρύβουν αλλότριες προθέσεις του ρατσισμού πίσω από την γαλανόλευκη σημαία μας.

Εμείς πάντα διασφαλίζαμε τα εθνικά συμφέροντα, χωρίς μίση απέναντι σε άλλους λαούς.

Με έναν νέο πατριωτισμό, έχουμε εμείς ξανά την ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα νέο όραμα για την Ελλάδα. Που αξιοποιεί όλες μας τις δυνάμεις, υλικές και ανθρώπινες, αλλά και αξιοποιεί την σύγχρονη τεχνολογία και σκέψη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράδειγμα, η μετάβαση σε μια πράσινη ανάπτυξη που έπρεπε ήδη να είχε φτάσει σε σημείο που να μην είμαστε εξαρτημένοι, να έχει εισόδημα από τις ΑΠΕ το ελληνικό νοικοκυριό, αντί να πλήττεται βάναυσα από τις τιμές των ενεργειακών εισαγωγών και της εξάρτησής μας.

Το ίδιο με τη διατροφική ασφάλεια.

Μια νέα αντίληψη με όραμα για τον πρωτογενή τομέα, είναι εθνικά απαραίτητη αν θέλουμε να μη δούμε και φτώχεια και λοιμούς.

Και βέβαια, η κατάσταση της παιδείας και της έρευνας, υπολείπεται, για να προχωρήσουμε σε μια νέα παραγωγική δομή.

Όμως το κυρίαρχο Ελληνικό πρόβλημα, παραμένει το πελατειακό κράτος, που αιχμαλωτίζεται από ισχυρά αλλά και οπισθοδρομικά συμφέροντα.

Σε όσους ισχυρίζονται ότι σήμερα δεν υπάρχουν ιδεολογικές διάφορες και ότι τα κόμματα είναι σε τροχιά παρακμής, θα απαντήσω ότι, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε την τελευταία δεκαετία έχουμε μεγάλα διλήμματα πολιτικά, οικονομικά, ενεργειακά, κοινωνικά κα ηθικά.

Οι αποφάσεις μας θα καθορίσουν την πορεία μας μεταξύ κοινωνικής δικαιοσύνης, βιωσιμότητας και δημοκρατίας ή βαρβαρότητας, βίας, συγκρούσεων και απανωτών κρίσεων.

Τα προοδευτικά κόμματα, εδώ και στον κόσμο απαιτείται να γίνουν κυψέλες δημοκρατίας.

Γιατί η μετάβαση στην βιώσιμη ανάπτυξη για να υπάρξει, πρέπει να είναι δημοκρατική και συμμετοχική.

Και βέβαια, κοινωνικά δίκαιη.

Και τα κόμματα πρέπει, να διασφαλίσουν ότι, ο πολίτης μπορεί να ορίζει τη μοίρα του, να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και να αποτελέσει τον παραγωγό ενός οράματος, για το πώς βλέπουμε την πολιτεία του αύριο.

Τα κόμματα πρέπει,

– Να γίνουν πιο ανοιχτά και συμμετοχικά.

– Να λειτουργούν δημοκρατικά σε όλα τα επίπεδα.

Να υπάρχει γόνιμο έδαφος για παραγωγή καινούργιων ιδεών και καινοτόμων πολιτικών προτάσεων. Δηλαδή, να είναι χώρος παιδείας, διαπαιδαγώγησης ενεργών συμμετοχικών πολιτών
Να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που φέρνει η τεχνολογική εξέλιξη.
Να υπάρχει δημιουργική συνύπαρξη των γενεών.
Να έχουν οργανική σχέση με την κοινωνική βάση.
Να κάνουν πράξη τις αξίες τους, με πρώτη την αρχή της αλληλεγγύης.
Να αντιλαμβάνονται και να ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις.
Να είναι ανοιχτά στη διαφορετικότητα, να υπάρχει σεβασμός της αξιοπρέπειας του άλλου, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία, σεξουαλική ταυτότητα.
Να δίνουν στις γυναίκες τη θέση που δικαιούνται.
Να μάθουν να ακούν το κάθε μέλος ή φίλο/η και να αξιοποιούν την εμπειρία του.
Να προτάσσουν το πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο στη λειτουργία τους και να ενισχύουν την οργανωτική τους διάταξη με την ουσιαστική συμμετοχή των μελών και των στελεχών τους, για την ανάδειξη και διάχυση του ιδεολογικού και πολιτικού τους οπλοστασίου, καθώς και των πολιτικών τους θέσεων και προτάσεων.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Σε αυτήν τη δύσκολη, νέα εποχή, είναι αναρίθμητα τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας.

Μπορούμε να διδαχθούμε από την πλούσια ιστορία μας;

Ναι. Και μπορούμε και πρέπει.

Η ιστορία μας, είναι η απόδειξη της δυνατότητάς μας, αλλά και της ικανότητάς μας να οδηγήσουμε και πάλι τους Έλληνες και τη χώρα, μπροστά.

Να δημιουργήσουμε το μέλλον που μας αξίζει.

Μπορούμε, λοιπόν, να καταστήσουμε και πάλι την Παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Όλα τα δεδομένα, αυτό δείχνουν.

Όπως και τα σημεία των καιρών που συνόδευσαν την εσωκομματική μας διαδικασία για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.

Η συγκυρία, είναι με το μέρος μας.

Από τις επιλογές μας, την ενότητα μας σε αρχές, αξίες και ιδανικά, από τη δράση μας, από τις ιδέες μας, αλλά πρωτίστως από τις πραγματικά προοδευτικές αντιλήψεις και πρακτικές που θα πρέπει να τα συνοδεύουν αυτά, όπως και τη λειτουργία μας, θα κριθούν όλα.

Αυτή είναι η μεγάλη μας πρόκληση.

Και η ευθύνη μας, μεγάλη.

ΟΜΙΛΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ DIGITAL SOCIETY

Η «Ψηφιακή Κοινωνία» δεν είναι μόνο μια ψηφιακή πλατφόρμα. Η «Ψηφιακή Κοινωνία» υπερβαίνει το ψηφιακό κόμμα. Είναι κάτι ευρύτερο. Είναι μια δράση η οποία στηρίζεται σε πολύ σημαντικά και αξιακά χαρακτηριστικά, χαρακτηριστικά τα οποία σχετίζονται με τη δυνατότητα των πολιτών το 2022 να ακούγονται, να έχουν ρόλο και λόγο. Πολιτικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με ψηφιακά εργαλεία και παρεμβάσεις, οι οποίες ενδυναμώνουν τη Δημοκρατία, προωθούν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη συμμετοχικότητα. Υποδομές και παρεμβάσεις ευρύτερες, οι οποίες μειώνουν τις ανισότητες. Υποδομές και ψηφιακές παρεμβάσεις, οι οποίες τους αφορούν όλους. Δημιουργούν ευκαιρίες για όλους χωρίς αποκλεισμούς. Αναπτύσσουν το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο, δημιουργούν δεξιότητες συνολικά για την οικονομία και την κοινωνία. Και όλη αυτή η συζήτηση για τη δίκαιη ψηφιακή μετάβαση είναι κάτι μεγαλύτερο, κάτι ευρύτερο από την ψηφιακή διακυβέρνηση.

Αυτή η όλη αντίληψη μας για την «Ψηφιακή Κοινωνία», για την ψηφιακή πολιτική, για την ψηφιακή διακυβέρνηση, για όλες αυτές τις αξίες και τα πολιτικά χαρακτηριστικά είναι η πυξίδα και οδηγούν την πορεία μας προς ένα σύγχρονο ανοικτό κόμμα. Με βασικά χαρακτηριστικά όπως το γεγονός ότι ένα ανοικτό κόμμα ή αυτοοργάνωση αποτελεί κι ένα ανοικτό κάλεσμα στην κοινωνία και στους πολίτες. Βασίζεται σε τεχνολογίες που είναι ανοικτές και προσβάσιμες. Βασίζεται σε μια λογική όπου κινητοποιείται το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας. Βασίζεται στη λογική ότι ανταποκρινόμαστε στο συλλογικό αίτημα της κοινωνίας για διαφάνεια, λογοδοσία και συμμετοχικότητα. Και όλη αυτή η πορεία τόσο της αυτοοργάνωσης όσο και η πορεία σε ένα σύγχρονο, ψηφιακό, ανοικτό κόμμα ασφαλώς δημιουργεί και εμπειρίες διακυβέρνησης, ότι έτσι θα «τρέχουμε» τη χώρα, όπως το κόμμα και το κίνημα. Κοινώς υποστηρίζει τη λογική της αυτοοργάνωσης, μιας πολυεπίπεδης διαδικασίας, την κάνει πιο φιλική, πιο προσβάσιμη από τα κάτω προς τα πάνω, όπου όχι μόνο τα μέλη αλλά και κάθε πολίτης θα συμμετέχει με προτάσεις, με περιεχόμενο, να δημιουργήσει τα δικά του δίκτυα, να συμμετέχει σε εκδηλώσεις και να υπάρχει μια αμφίδρομη διασύνδεση.

Η «Ψηφιακή Κοινωνία» λοιπόν ανήκει σε όλους τους πολίτες, δίνει ρόλο και λόγο σε όλους τους πολίτες ώστε μέσα από τις υποδομές του κινήματος η φωνή των πολιτών να ακούγεται σε κάθε χώρο δράσης: Στη Βουλή, στις πόλεις, στις τοπικές κοινωνίες και γενικά σε κάθε χώρο δράσης. Για όλους τους πολίτες λοιπόν υποστηρίζει τον περιφερειακό διάλογο, για καλές πρακτικές, για ιδέες, για προτάσεις που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες. Υποστηρίζει επίσης τις προτάσεις παρεμβάσεων. Υποστηρίζει ανοικτές εκδηλώσεις και πρόσβαση σε γνώση.

Η πλατφόρμα της «Ψηφιακής Κοινωνίας» αναβαθμίζει τον ρόλο των μελών και των φίλων. Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακών δικτύων και ψηφιακών οργανώσεων, θεματικών και γεωγραφικών. Υπάρχει η δυνατότητα για διαβούλευση και απευθείας επικοινωνία των μελών και των φίλων με τους τομείς πολιτικής.

Υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στοιχείων στο μητρώο μελών. Αναπτύσσονται, το ονομάσαμε το «ΚΕΠ» του κινήματος, ψηφιακές δεξιότητες. Συλλέγουμε όλα τα αιτήματα των μελών και των φίλων και κάθε πολίτη για θέματα που αφορούν τον τρόπο χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και προσπαθούμε να οργανώσουμε και εκπαιδευτικά workshops.

Μέσα από την «Ψηφιακή Κοινωνία» υποστηρίζεται επίσης η οικονομική υποστήριξη του κινήματος με διαφάνεια και λογοδοσία. Η πλατφόρμα της «Ψηφιακής Κοινωνίας» είναι λειτουργικά και τεχνικά έτοιμη και τις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες. Παρέχει τη δυνατότητα, όπως είπα και στην αρχή, της συμμετοχής των πολιτών, πρόσβαση στο ψηφιακό κίνημα και υποστηρίζει τη λογική του ανοικτού καλέσματος στην κοινωνία.

Παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να προτείνει δράσεις και παρεμβάσεις του κινήματος. Παρέχει τη δυνατότητα άμεσης συμμετοχής σε ανοικτές εκδηλώσεις, ψηφιακές ή φυσικές, σε όλη την Ελλάδα.

Όλοι δραστηριοποιούμαστε κοινωνικά, πολιτικά και επαγγελματικά. Ρωτήστε γύρω σας πόσο θελκτικό ή πόσο εύκολο είναι για κάποιον νέο που ενδιαφέρεται να συζητήσει θέματα για την κοινωνική κατοικία, για παράδειγμα να έρθει σε μια κομματική εκδήλωση. Αυτό το οποίο επιχειρούμε εδώ είναι αυτήν την υπέρβαση.

Η πλατφόρμα της «Ψηφιακής Κοινωνίας» υποστηρίζει επίσης την πρόσβαση στις λειτουργίες του ψηφιακού κινήματος, καθώς επίσης και την άμεση δυνατότητα να γίνει κάποιος μέλος και να ανανεώσει τη συνδρομή και να υποστηρίξει με διαφάνεια οικονομικά το κίνημα.

Μπορούμε να πάμε στην ενότητα του “Συμμετέχω” που αφορά όλους τους πολίτες. Κάθε πολίτης, μπορεί πολύ εύκολα να διαλέξει το θέμα που τον αφορά, για την εργασία, για την εκπαίδευση, για την ενέργεια, για την τοπική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.

Μαζεύουμε από τους πολίτες και τους καλούμε, μαζί με κάθε ενδιαφερόμενο και τους συλλογικούς φορείς, να μοιραστούν μέσα από την πλατφόρμα, καλές πρακτικές. Κάτι που συμβαίνει σε μια τοπική κοινωνία ή στο εξωτερικό και αξίζει να λάβει γνώση το Κίνημα και να προσπαθήσουμε μέσα από την πολιτική μας παρέμβαση, να γίνει πράξη.

Μαζεύουμε προτάσεις, ανάγκες, ιστορίες, εμπειρίες και καλές πρακτικές, σε θεματικό αλλά και γεωγραφικό επίπεδο που μπορεί να αφορούν το Δήμο, την Περιφέρεια ή συνολικά τη χώρα μας.

Αυτός λοιπόν, είναι ο πρώτος βασικός πυλώνας, με τον οποίο ουσιαστικά προσπαθούμε να διασυνδεθούμε με τις ιδέες, τις προτάσεις και τις ανάγκες των πολιτών, άμεσα.

Το δεύτερο, είναι η δυνατότητα κάποιος να προτείνει παρεμβάσεις για δράσεις του Κινήματος. Εκδηλώσεις, παρεμβάσεις στον εργασιακό χώρο, παρεμβάσεις σε μαζικούς χώρους, με τη λογική ότι απευθύνεται στο Κίνημα και αυτό θα πρέπει να τον βοηθήσει να γίνει πράξη.

Μια σημαντική δυνατότητα της πλατφόρμας, είναι και η πλατφόρμα του “Ψηφιακού Κινήματος”. Μέσα από το προφίλ, το εγγεγραμμένο μέλος μπορεί ουσιαστικά να έχει πρόσβαση σε μια σειρά υπηρεσιών, οι οποίες αφορούν γνώσεις, συμμετοχικότητα, επικοινωνία, άμεση διασύνδεση με τους τομείς της πολιτικής. Να συμμετέχει σε δίκτυα, με στελέχη που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα, να υλοποιεί το δικό του δίκτυο και να συμμετέχει ενεργά, με θέσεις, προτάσεις και ιδέες.

Ας μπούμε λοιπόν στην ψηφιακή οργάνωση, στην οποία θα έχουν πρόσβαση τα μέλη και οι φίλοι. Στην ψηφιακή οργάνωση λοιπόν, έχω τη δυνατότητα απευθείας, να στείλω πρόταση στους τομείς πολιτικής. Όμως δεν υπάρχει μόνο αυτή η πρόβλεψη. Υπάρχει και η πολύ σημαντική πρόβλεψη της λογοδοσίας, με την έννοια ότι ανά δεκαπέντε ημέρες, οι τομείς πολιτικής, θα πρέπει να δημοσιεύουν εκθέσεις διαβούλευσης για το πως έχουν ή δεν έχουν λάβει υπόψιν τους, τα σχόλια και τις προτάσεις των μελών.

Η “Ψηφιακή Κοινωνία” δίνει τη δυνατότητα και υποστηρίζει στην πράξη τη δικτύωση. Κάθε μέλος, μπορεί να υλοποιήσει το δικό του ψηφιακό δίκτυο. Είτε θεματικό, είτε γεωγραφικό. Μπορεί να καταγράψει, να ενεργοποιήσει έναν συλλογικό φορέα, ένα επιμελητήριο, μια οργάνωση ή ένα σωματείο. Μέσα από αυτή τη διάδραση, πρακτικά πετυχαίνουμε την αμφίδρομη επικοινωνία περιεχομένου πολιτικής, με τους κοινωνικούς χώρους.

Βλέπουμε εδώ ενδεικτικά αντιπροσωπευτικά δίκτυα, ή ψηφιακές οργανώσεις. Μέσα από την πλατφόρμα αυτή, μπορούμε να δούμε δίκτυα που αφορούν τη Νέα Γενιά. Δίκτυα που αφορούν αποφοίτους συγκεκριμένων σχολών, δίκτυα που υποστηρίζουν για παράδειγμα τοπικά, τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, δίκτυα νέων επιχειρηματιών που ασχολούνται με την τεχνολογία. Κινήσεις πολιτών ή εργαζομένων στις τράπεζες. Ψηφιακές οργανώσεις, μελών του Κινήματος, σε σημαντικούς κλάδους της κοινωνίας.

Δεν υπάρχει όριο στο πόσα δίκτυα και πόσες ψηφιακές οργανώσεις μπορούμε να υλοποιήσουμε. Στοίχημά μας είναι να κάνουμε την “Ψηφιακή Κοινωνία” κτήμα του Κινήματος και της κοινωνίας.

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΡΓΥΡΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε.

Ο πρόεδρος του Κινήματος εκλέχθηκε με μια τριπλή υπόσχεση: ενότητα – ανανέωση – πολιτική αυτονομία.

Και στην επιλογή των υποψηφίων βουλευτών θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο.

Το κόμμα θα στελεχωθεί με άξια πρόσωπα όλων των γενεών, με επάρκεια και υψηλή κοινωνική αξιοπιστία.

Με αξιόπιστες και κατανοητές διαδικασίες, με την μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών και φίλων του κόμματος, με διαφάνεια σε κάθε επιλογή μας.

Βούλησή μας και στόχος μας είναι να κάνουμε τη βαθειά τομή ανατροπής στο βαλτωμένο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.

Επιλέγουμε και μπορούμε να έχουμε ένα κόμμα ανοικτό, συμμετοχικό, αξιοκρατικό, αποκεντρωμένο, ψηφιακά σύγχρονο.

Ο τρόπος κατάρτισης των ψηφοδελτίων θα πρέπει να διαπνέεται και να διέπεται από αυτές τις αρχές, ώστε να δώσουμε στους συμπολίτες μας την δυνατότητα επιλογής εκπροσώπησής τους από ανθρώπους ικανούς, άξιους με ευρύτερες κοινωνικές αναφορές.

Ευθύνη μας είναι, τα ψηφοδέλτιά μας να περιλαμβάνουν τους καλύτερους μέσα από κριτήρια επιλογής όπως:

• η διεύρυνση των επιλογών μας με κριτήρια μορφωτικά ηλικιακά, γεωγραφικά, κοινωνικά κλπ,

• η αναζήτηση υποψηφιοτήτων και εκτός των μελών και φίλων του κόμματός μας, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα αντιπροσώπευσης σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας

• η κατά 50% τουλάχιστον ανανέωση των προσώπων των προηγούμενων ψηφοδελτίων και η κατά 30% τουλάχιστον συμμετοχή των νέων κάτω των 40 ετών, πάντα μετά και από την έγκριση της Επιτροπής.

• η εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων, κριτηρίων και μεθοδολογίας, ώστε να διασφαλιστεί η ευρύτητα, η διαφάνεια και η αξιοκρατία των επιλογών μας.

Η Επιτροπή ψηφοδελτίων έχει ως έργο της την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για τις επερχόμενες εκλογές.

Ο τρόπος που το κόμμα θα καταρτίσει την τελική λίστα υποψηφίων βουλευτών παίζει σημαντικό ρόλο.

Οι πολίτες έχουν μοναδική επιλογή, να επιλέξουν τα πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο, από τη λίστα υποψηφίων στα ψηφοδέλτια.

Επομένως,

Ευθύνη της Επιτροπής όπως προείπα, είναι αυτή η λίστα να περιλαμβάνει τους καλύτερους.

• Αναγνωρίζοντας λοιπόν τη σημασία της επιλογής υποψηφίων, μεταρρυθμίζουμε τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε τους υποψηφίους μας.

• Κεντρικός στόχος είναι η κατάρτιση ψηφοδελτίων με υποψήφιους βουλευτές που αντιπροσωπεύουν τη νέα φιλοσοφία που το κίνημα θέλει να φέρει στην πολιτική ζωή του τόπου. Τη στροφή της χώρας στη διαφάνεια και στην αξιοκρατία και στην επιλογή των υποψηφίων βουλευτών.

Θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά.

Το επιζητά η κοινωνία και οφείλουμε να απαντήσουμε σε αυτό.

• Να φύγουμε από τα στερεότυπα της επιλογής φίλων ή κολλητών και ημετέρων και να επιλέξουμε ανθρώπους επαρκείς και άξιους να εκπροσωπήσουν την πολιτική μας και τους πολίτες στο Κοινοβούλιο.

• Να απαντήσουμε στις απαιτήσεις των πολιτών για αξιοποίηση του πιο υγιούς και ικανού ανθρώπινου δυναμικού σε κάθε νομό.

• Να διευρύνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα κριτήριά μας στην αναζήτησή μας για κατάλληλους υποψηφίους.

• Να ανοίξουμε τη διαδικασία πέρα από τα μέλη του κόμματος και στο ευρύτερο κοινό. Τα στελέχη μας είναι σε πρώτη αναζήτηση αλλά να διεισδύσουμε και στην κοινωνία ευρύτερα γα να διεμβολίσουμε και άλλα κομμάτια της.

• Να επαγγελματικοποιήσουμε τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι υποψήφιοι διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες. Να ελαχιστοποιήσουμε με αυτόν τον τρόπο την κομματική διχόνοια και τις συγκρούσεις.

• Να αυξήσουμε τη συμμετοχή του κοινού και να εμπνεύσουμε την εμπλοκή του στην πολιτική.

Με βάση τα ανωτέρω:

• Προχωράμε στη συγκρότηση της Επιτροπής.

Τα πρόσωπα που την απαρτίζουν με αλφαβητική σειρά είναι:

Καζά Γεωργία

Καραχάλιος Άγγελος

Κουτρουμάνης Γεώργιος

Λάμψα Πωλίνα

Όθωνας Μανώλης

Τσούκαλης Νίκος

Στην Επιτροπή συμμετέχει ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης.

Επικεφαλής της Επιτροπής Βαγγέλης Αργύρης

• Η Επιτροπή θα καταρτίσει Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας που θα περιγράφει τους κανόνες αξιολόγησης των υποψηφίων προς ένταξη στο ψηφοδέλτιο.

• Οι ανωτέρω διαδικασίες οφείλουμε να είναι κατανοητές και αξιόπιστες για τον πολίτη και να υποστηρίζεται από τα μέλη και μη, του κόμματος.

• Για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ο κεντρικός έλεγχος των μηχανισμών επιλογής υποψηφίων μπορεί να αποβεί εις βάρος του κινήματος και να υπονομεύσει περαιτέρω τη συμμετοχή των πολιτών.

• Γι αυτό προχωράμε στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς κάθε δικαιούχο πολίτη, ο οποίος θα μπορεί να υποβάλει το αίτημα υποψηφιότητάς του μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό που η φόρμα του θα είναι κοινή για όλους, προεπιλεγμένη από την Επιτροπή.

Ήδη στην ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της φόρμας υποψηφιότητας από κάθε ενδιαφερόμενο.

• Επί πλέον η Επιτροπή θα δέχεται και προτάσεις για υποψηφίους που θεωρούνται από κάποιους ως αυθεντίες και κατάλληλους να μπουν στα ψηφοδέλτια.

• Παραλλήλως και κατά προτεραιότητα, απευθυνόμαστε σε όλους τους υποψηφίους των προηγούμενων εκλογών και επικοινωνούμε με τον καθένα ξεχωριστά για διερεύνηση της ένταξής τους στο μητρώο υποψηφίων.

• Αυτή η διαδικασία θα είναι έτοιμη να ανακοινωθεί από τις Ολομέλειες που θα πραγματοποιηθούν από τις τοπικές οργανώσεις ώστε να ενημερωθούν άμεσα τα στελέχη μας.

Στόχος είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ανακοίνωση και την έναρξη των διαδικασιών, να έχουμε το πρώτο μητρώο υποψηφίων προς ένταξη στις λίστες των ψηφοδελτίων.

Τα ψηφοδέλτια θα καταρτιστούν από την Επιτροπή και θα εγκριθούν από τον Πρόεδρο και τα Όργανα.

Θα ήθελα να τονίσω και να υπενθυμίσω ότι η Επιτροπή θα προτείνει τα ψηφοδέλτια. Η απόφαση ανήκει σε σας και στον Πρόεδρο.

Πιστεύουμε να σας κάνουμε εύκολο το έργο σας και θα κριθούμε από αυτό.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αν θέλουμε να περιγράψουμε το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον σήμερα για μας, μπορούμε να το πούμε με μια λέξη: Ευκαιρία.

Κι εδώ τίθεται ένα ερώτημα:

Θέλουμε;

Επιλέγουμε να κάνουμε την Ευκαιρία, ευθύνη και χρέος μας;

Μπορούμε να εκφράσουμε τη σύγχρονη κοινωνία;

Να επαναφέρουμε τη ζωντανή σχέση μεταξύ του κινήματος και της κοινωνίας;

Σήμερα οι πολίτες στρέφονται προς εμάς, αλλά συγχρόνως μας παρατηρούν.

Βάζουν στο μικροσκόπιο τις κινήσεις μας και ελπίζουν.

Έχουμε μάθει από τα λάθη μας, κουβαλάμε με σεβασμό την βαριά παρακαταθήκη μας

και κοιτάμε μπροστά.

Με ενότητα, πίστη και αισιοδοξία.

Με στόχο την ανατροπή των συσχετισμών στις επερχόμενες εκλογές.

Με όχημα ένα κυβερνητικό πρόγραμμα βασισμένο στο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Βρισκόμαστε σε μια νέα αισιόδοξη φάση για το μέλλον του κινήματος, όμως σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού.

Η πρόκληση και η ευθύνη για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα αλλαγής είναι μεγάλη.

Ο στόχος μας, καθαρός και φιλόδοξος.

Ο δρόμος μακρύς και δύσκολος.

Αλλά θα τον περπατήσουμε.

Ο Γιάννης Μαγκριώτης εκπροσώπησε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής στο μνημόσυνο για την συμπλήρωση δύο ετών από το θάνατο του Φίλιππου Πετσάλνικου.

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Μαγκριώτη:

Θέλω να μεταφέρω την εκτίμηση και τον σεβασμό του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, του Νίκου Ανδρουλάκη και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μέλος της οποίας ήταν για 27 συνεχή χρόνια ο Φίλιππος, εκπροσωπόντας τον προοδευτικό κόσμο της Καστοριάς, τεκμήριο της αναγνώρισης της προσφοράς στην Καστοριά και τους ανθρώπους της.

Μια πρόχειρη ματιά στην Καστοριά, αποκαλύπτει το αποτύπωμα της αφοσίωσης και της προσφοράς του.

Εγώ όμως θέλω να πω δυο βιωματικά λόγια για τον Φίλιππο.

Έχω πολλές στιγμές και πολλά γεγονότα που με συνδέουν και μου θυμίζουν τον Φίλιππο:

α) Τον διαδέχτηκα το 1998 στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, για μένα ήταν η πρώτη συμμετοχή μου στην κυβέρνηση και όπως εύκολα καταλαβαίνετε, ήταν μεγάλος ο ενθουσιασμός μου. Όταν άκουσα την ομιλία του Φιλίππου μετριάστηκε, γιατί κατάλαβα ότι το βάρος ήταν μεγάλο, γιατί ο Φίλιππος άφηνε μια σημαντική παρακαταθήκη, σε ένα Υπουργείο που ούτε πόρους, ούτε αρμοδιότητες σημαντικές είχε. Το Υπουργείο ήταν το πρόσωπο του Υπουργού, και αυτό ήταν πλέον ισχυρό.

β) Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση, ήταν ότι, μετά την τελετή μου ζήτησε να προσέξω μερικά από τα βασικά θέματα της Καστοριάς, που είχε ξεκινήσει και ήθελε με τον ίδιο ζήλο να τα συνεχίσω.

γ) Ως Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για την ομογένεια, έπεσα πάνω του πάλι στο σημαντικό έργο που είχε ξεκινήσει ως Υφυπουργός Παιδείας.

Έδειξε ιδιαίτερη σημασία στην μόρφωση των ομογενών, γιατί είχε γνωρίσει από κοντά τα προβλήματα και τις αγωνίες τους. Ήταν η δύσκολη περίοδος που τα Γερμανικά Ομόσπονδα κράτη, μείωναν ή σταματούσαν την χρηματοδότηση της εκπαίδευσης των παιδιών των μεταναστών στην εθνική τους γλώσσα.

Ήταν εποχή που έπρεπε η ελληνομάθεια να ενταχθεί στο αναλυτικό πρόγραμμα των Γερμανικών σχολείων. (Προκαταλήψεις και μικροσυμφέροντα, ήταν απέναντι).

δ) Ως Υφυπουργός υποδομών, ήμασταν μαζί στην έναρξη των εργασιών του Οδικού Άξονα, Καστόρια-Κρυσταλλοπηγή, ένα πολύ σημαντικό έργο, και για πολλούς λόγους.

Είναι άδικο, ο άνθρωπος να χάνει το ζωή του, πριν ολοκληρωθεί ο βιολογικός του κύκλος, πολύ περισσότερο όταν ο άνθρωπος είναι δημιουργικός και χρήσιμος.

Ο Φίλιππος Πετσάλνικος, Πρόεδρος της Βουλής, τρίτος στην Πολιτειακή ιεραρχία, στην πιο ταραγμένη, την πιο δύσκολη περίοδο της Μεταπολίτευσης, μετά το ’89.

Ήταν σταθερός, ήταν ψύχραιμος ήταν υπεύθυνος, ήταν βασικός κρίκος της μεγάλης προσπάθειας να σωθεί η χώρα, μαζί με τους πολίτες και το Δημοκρατικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης.

Ο Φίλιππος, ήταν από την καλή μεριά της ιστορίας. Αυτή θα είναι η μνήμη του και είναι πολύ τιμητική, για τον ίδιο, την οικογένειά του, τους φίλους του, την Καστοριά, την χώρα και φυσικά την δημοκρατική και προοδευτική παράταξη.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, συναντούν γυναίκες θύματα ρατσισμού και έμφυλης βίας, που κάνουν τη νέα αρχή στη χώρα μας, μέσα από μια κοινωνική κυψέλη, το δίκτυο της «Μέλισσας».

Η συνάντηση θα γίνει αύριο στις 10:30πμ στη Βουλή.

Ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ EΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ IN SOCIAL

Ο πρώην Υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης τίθεται επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Σοσιαλδημοκρατία, In Social.

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, επισκέπτης-Καθηγητής στο LSE (2018-2019) και μέλος του Ερευνητικού Συμβουλίου στο Hellenic Observatory.

Την περίοδο 1993-2004 διατέλεσε Γεν. Γραμματέας Έρευνας, Υφυπουργός Οικονομικών, Υπουργός Ανάπτυξης και Υπουργός Οικονομικών. Επί ελληνικής προεδρίας την περίοδο 2002-2003 ήταν Πρόεδρος του Eurogroup και του Ecofin. Το 2015 ορίστηκε υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομίας, Μεταφορών & Ναυτιλίας.

Στο εξωτερικό έχουν πρόσφατα εκδοθεί τα εξής βιβλία του:

How Crises Shaped Economic Ideas and Policies, (Springer, 2014),

Greek Endgame (Rowman & Littlewoods, 2015),

An Economic Analysis of Conflicts (Springer, 2016).

Αναμένεται η έκδοση της μελέτης The Treaty of Maastricht: The Fortress That Wasn’t, από τον οίκο Palgrave MacMillan (2022).

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Μ. ΚΑΤΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ Γ. ΦΡΑΓΓΙΔΗ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

20 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ!

Οι νόσοι του στόματος αποτελούν τις συχνότερες νόσους παγκοσμίως και πλήττουν καίρια την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η κακή στοματική υγεία και η έλλειψη πρόσβασης στην οδοντιατρική φροντίδα συντελούν στην επιδείνωση της γενικής υγείας των πολιτών, επιβαρύνουν σημαντικά τα οικονομικά των νοικοκυριών και του συστήματος Υγείας και υπονομεύουν την κοινωνική ευημερία. Ωστόσο οι νόσοι του στόματος μπορούν να προληφθούν.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας η στοματική υγεία του πληθυσμού έχει δοκιμαστεί σκληρά, καθώς το κράτος έχει αποσυρθεί πλήρως από τη χρηματοδότηση της οδοντιατρικής φροντίδας, με σημαντικό τμήμα των πολιτών να μην έχει τη δυνατότητα προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα υπηρεσιών. Σε συνδυασμό, δε, με την απουσία μίας συνεκτικής πολιτικής πρόληψης και προαγωγής της υγείας, το επίπεδο στοματικής υγείας του πληθυσμού της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί, ενώ έχει διευρυνθεί η ανισότητα πρόσβασης στην οδοντιατρική φροντίδα.

Απαιτείται άμεσα η εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για τη Στοματική Υγεία, με κύριο στόχο την καθολική πρόσβαση στην οδοντιατρική φροντίδα, όπως επιτάσσει και η πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η στοματική υγεία δεν μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια.

Απαιτείται η θέσπιση Ρήτρας Στοματικής Υγείας στο Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή η καθιέρωση ενός εγγυημένου ποσοστού των δημόσιων δαπανών υγείας αποκλειστικά για τη στοματική υγεία, σε συνδυασμό με την αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας στα επίπεδα της Ε.Ε. καθώς και η ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας, καλούμε τους πολίτες να δώσουν βάρος στη στοματική τους υγιεινή, να μειώσουν την έκθεσή τους σε παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, ζάχαρη, αλκοόλ, κ.α.) και να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο για κλινικό έλεγχο και προληπτική παρέμβαση.

Επισημαίνουμε, ωστόσο, ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα, που η πολιτεία έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει σε όλους, χωρίς ανισότητες και διακρίσεις.

 

10

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.