Ο ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,στο κανάλι “Open: Να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας για φθηνό ρεύμα (VIDEO)

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 2 Μαΐου 2022 by manos (seo)-admin

Την επικίνδυνη πολιτική που εφαρμόζεται με την απολιγνιτοποίηση, την «πράσινη μετάβαση» και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, κατήγγειλε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας στο κανάλι «Open» το πρωί της Δευτέρας.

Εξήγησε πως η πολιτική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», που εφαρμόζουν και η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, καθιστά τον λιγνίτη ακριβό με το εμπόριο ρύπων. Κατήγγειλε ακόμα την κούφια αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων στη χώρα μας, καθώς τσακώνονται πάνω σε ένα πλαίσιο που συμφωνούν κι έχουν φτιάξει οι ελληνικές κυβερνήσεις με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση, το χρηματιστήριο ενέργειας, το εμπόριο ρύπων και την ρήτρα αναπροσαρμογής που έχουν θεσμοθετήσει.

Υπογράμμισε πως ο λιγνίτης είναι ένα φθηνό καύσιμο αν φύγουμε από το εμπόριο ρύπων που αύξησε τεχνητά την τιμή του, το οποίο μπορεί να προσφέρει αυτάρκεια στη χώρα. «Εμείς λέμε όλες οι δυνατότητες που έχουμε, πρέπει να αξιοποιηθούν, για φθηνά τιμολόγια, για ενέργεια που είναι κοινωνικό αγαθό και δεν είναι πανάκριβο εμπόρευμα στο χρηματιστήριο ρύπων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρέπει να παγώσουν οι λογαριασμοί, να σβηστούν τα χρέη, να μη μείνει κανένα λαϊκό νοικοκυριό χωρίς ρεύμα.

Σημείωσε πως στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία – με τις οποίες συμφωνούν όλοι – γίνεται συζήτηση για την αντικατάσταση του φθηνού ρωσικού αερίου με το πανάκριβο LNG των ΗΠΑ. Ρωσία και ΗΠΑ σφάζονται στην Ουκρανία για τις πηγές ενέργειας και οι ελληνικές κυβερνήσεις με την πολιτική τους έχουν καταστήσει συνένοχη και συμμέτοχη τη χώρα σε αυτό τον πόλεμο, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τις δυνάμεις Frontex στο Αιγαίο, επισήμανε ότι αυτές οι δυνάμεις δεν έχουν καμία δουλειά στα σύνορά μας, που είναι διάτρητα στο πλαίσιο των Nατοικών σχεδιασμών, αφού το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο.

Ο Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ,μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στην τηλεόραση του Ant1: Συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των μορφών ενέργειας και μέτρα ανακούφισης για τον λαό από την ακρίβεια (VIDEO)

Στις αιτίες του νέου κύματος ακρίβειας που αναδεικνύουν και τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, αναφέρθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας 2 Μαίου.

Σημείωσε πως οι αιτίες είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η «πράσινη μετάβαση» που προβλέπει η πολιτική της ΕΕ, και υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, μια πολιτική που οδήγησε σε σκανδαλώδη προνόμια των ιδιωτικών εταιρειών, στην απολιγνιτοποίηση, στο χρηματιστήριο ενέργειας και τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Πρόσθεσε πως μία επιπλέον αιτία είναι οι ιμπεριαλιστικοί  ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς της, που οδήγησαν στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η πολιτική ανακούφισης για τον λαό, περιλαμβάνει την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των τελών ρύπων, του χρηματιστηρίου ρύπων και την αποδέσμευση από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, όπως σημείωσε.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι η επόμενη μέρα εντός των τειχών της ΕΕ θα οδηγήσει σε μόνιμη ακρίβεια της ενέργειας και ενεργειακή φτώχεια, καθώς συζητείται ήδη η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με το ακριβότερο  υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ.

Καταλήγοντας τόνισε πως είναι σκάνδαλο η Ελλάδα που είναι πλούσια σε πολλές μορφές ενέργειας να έχει το υψηλότερο ποσοστό ενεργειακής φτώχειας εδώ και χρόνια και υπογράμμισε πως η λύση είναι στη συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των πηγών ενέργειας με την αποδέσμευση από τα εισαγόμενα καύσιμα.

 

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.