Ο Κωνσταντίνος Χατζής και οι «Βάκχες» σ’ ένα μοναδικό αρχαίο σκηνικό που αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στο κοινό


0
(0)

Οι «Βάκχες» είναι η τελευταία τραγωδία που έγραψε ο Ευριπίδης λίγο πριν από τον αιφνίδιο θάνατό του και ένα συγκλονιστικής δυναμικής κείμενο που κατέχει ιδιάζουσα θέση στο σύνολο των αρχαίων δραμάτων. Στον πυρήνα της βρίσκεται η έλευση του θεού Διονύσου, που συνταράζει συθέμελα την καθεστηκυία τάξη της Θήβας. Γιος του Δία και της Σεμέλης, ο Διόνυσος επιστρέφει στη γενέτειρά του, προκειμένου να διδάξει την ιερή βακχεία και να συμφιλιώσει τους ανθρώπους με τη ζωώδη φύση τους. Εκεί θα βρει σθεναρή αντίσταση από τον άρχοντα της πόλης, Πενθέα, γεγονός που θα οδηγήσει σε μία άνευ ορίων σύγκρουση μεταξύ ανθρώπου και θεού, που ταυτόχρονα εκπροσωπεί την πάλη του έλλογου στοιχείου με αυτό του ενστίκτου. Σε αυτή την εκ των πραγμάτων άνιση μάχη, ο Πενθέας θα διαπράξει ύβρι φυλακίζοντας τον Διόνυσο, κάτι που θα οδηγήσει στην τραγική του κατάληξη και μάλιστα από την ίδια του τη μητέρα, αρχιέρεια του θεού, σε ένα από τα πλέον συνταρακτικά φινάλε της αρχαιοελληνικής δραματουργίας.

Ο Κωνσταντίνος Χατζής παρουσιάζει το έργο με την ομάδα Χρώμα στο πλαίσιο της δράσης του ΥΠ.ΠΟ. «Όλη η Ελλάδα – Ένας πολιτισμός», καταθέτοντας την προσωπική του ερμηνεία επί του έργου, το οποίο χαρακτηρίζει ως την «κατεξοχήν τραγωδία για το συλλογικό ασυνείδητο του διονυσιακού κόσμου». Η παράσταση, στην οποία κατέχει σημαντικό ρόλο η μουσική (την επιμέλειά της έχει ο σκηνοθέτης, βασιζόμενος στο «Ρέκβιεμ» του Γκιέργκι Λίκεντι και του Μότσαρτ), θα παιχτεί σε μετάφραση Θεόδωρου Στεφανόπουλου, ενδυματολογική επιμέλεια Μάγδας Λαδά και χορογραφία Χριστίνας Σουγιουλτζή, με τη συμμετοχή εφτά ηθοποιών, που θα μοιραστούν τους ρόλους των δραματικών προσώπων και των μελών του Χορού: Τζίνα Θλιβέρη, Ηλέκτρα Καρτάνου, Νίκος Μάνεσης, Μαριάμ Ρουχάτζε, Νίκος Σαμουρίδης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιλμάζ Χουσμέν.

Με αυτή την ευκαιρία, στις 29 Αυγούστου, λίγο πριν από τη δύση του ηλίου (7 μ.μ.) το θέατρο που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του Ωρωπού θα υποδεχτεί τους πρώτους θεατές ύστερα από αιώνες σιωπής. Πρόκειται για το Αμφιάρειο, το μεγαλύτερο ιερό του χθόνιου θεού και ήρωα του Άργους Αμφιαράου, που ιδρύθηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Αμφιάραος ήταν ένας εκ των εφτά ανδρών από το Άργος που, με επικεφαλής τον Πολυνείκη, πήραν μέρος στην εκστρατεία εναντίον του Ετεοκλή και της Θήβας. Όταν μετά την ήττα τους, επέστρεφε στο Άργος, ο Δίας για να τον προφυλάξει από τους καταδιώκτες του άνοιξε με κεραυνό ένα μεγάλο χάσμα στη γη, που τον κατάπιε. Έτσι, ο Αμφιάραος έγινε χθόνιος θεός με μαντικές και θεραπευτικές ικανότητες, προς τιμήν του οποίου δημιουργήθηκε αργότερα το Αμφιάρειο ή Αμφιαράειο, όπου υπήρχε το ιερό του θεού, καθώς και θέατρο, στάδιο και συνοικία.

athinorama.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.