Ο καιρός την ημέρα των εκλογών: «Καμίνι» η Κρήτη σήμερα με 40άρια – Ποιοι να προσέχουν περισσότερο


Τελευταία ενημέρωση 4 έτη by energinews (admin)

Πώς θα προφυλαχθούμε από τον καύσωνα

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται σήμερα στην Μεσαρά, φθάνοντας τοπικά στους 39-40 βαθμούς.

Στις βόρειες παραλιακές περιοχές η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 32-33 βαθμούς.

Η εξέλιξη του καιρού πανελλαδικά έως την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Αναλυτικότερα, σήμερα αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες από το μεσημέρι και έπειτα κατά κύριο λόγο στη Θεσσαλία, την Κεντρική Στερεά και τα βόρεια ηπειρωτικά.

Το Σαββάτο 06/07 τοπικά φαινόμενα αναμένονται κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά και την Πελοπόννησο, ενώ την Κυριακή 07/07 τα φαινόμενα θα είναι λίγα και τοπικά, κατά κύριο λόγο στην Πελοπόννησο.

Σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, άνεμοι έως 6 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 7 μποφόρ και περιορισμένη αστάθεια θα είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του καιρού από την Παρασκευή 05/07 έως την Κυριακή 07/07 2019.

Η θερμοκρασία  την Κυριακή 07/07 θα παρουσιάσει μικρή άνοδο και θα φτάσει τους κατά τόπους τους 38 με 39oC στα ηπειρωτικά και τους 36 με 37oC στις νησιωτικές περιοχές.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 5 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως  6 μποφόρ στο Ιόνιο.

Στο Αιγαίο οι βόρειοι άνεμοι θα φτάνουν τα 5 έως 6 μποφόρ όμως στο Νότιο Αιγαίο το Σαββάτο 06/07 και την Κυριακή 07/07 θα φτάνουν πρόσκαιρα κατά τόπους και τα 7 μποφόρ.

Αναλυτικά ο καιρός στην Κρήτη 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα τα τελευταία 24ωρα. Στην Κρήτη, το έντονο κύμα ζέστης θα εμφανιστεί από σήμερα και  σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία, οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το θερμόμετρο, αύριο, αναμένεται να «αγγίξει» μέχρι και τους 40°C στα Νότια του Νομού Ηρακλείου.

Ειδικότερα, οι περιοχές όπου θα σημειωθούν θερμοκρασίες άνω των 35°C την Παρασκευή:

Γαύδος: 35°C

Γέργερη: 36°C

Ζαρός: 37°C

Ιεράπετρα: 32°C (με αισθητή θερμοκρασία τους 35°C)

Λέντας: 40°C

Μοίρες: 39°C

Παλαιοχώρα: 35°C

Πρέβελη: 35°C

Σφακιά: 36°C

Τυμπάκι: 40°C

Ενώ, ενδεικτικά, στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης οι θερμοκρασίες για αύριο διαμορφώνονται ως εξής:

Ηράκλειο: 32°C

Χανιά: 32°C

Ρέθυμνο: 30°C (με αισθητή θερμοκρασία τους 34°C)

Άγιος Νικόλαος: 30°C

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη, για σήμερα Παρασκευή, αναμένεται να είναι υψηλός.

Όπως τονίζεται στην εν λόγω ανακοίνωση: «Συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο κατά την αντιπυρική περίοδο».

Οδηγίες από την Περιφέρεια:

Εν όψει, λοιπόν, του έντονου κύματος ζέστης, η Περιφέρεια Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παρέχει συμβουλές για την αποφυγή προβλημάτων υγείας, λόγω του καύσωνα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνεργία με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λπ.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο».

Τα συμπτώματα

«Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με:

αυξημένη θερμοκρασία του σώματος,

σπασμούς,

εμέτους,

διάρροια,

διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος,

απουσία εφίδρωσης

Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι πρώτες βοήθειες

«Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος:

Πλήρης έκδυση από τα ρούχα

τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή

εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λπ.», αναφέρεται από την Περιφέρεια.

Μέτρα πρόληψης

Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.

Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων.

Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κλπ.)

Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

Ιδιαίτερα προσοχή στη διατροφή, όπως:

Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.

Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.

Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρά.

Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους).

Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κλπ.

Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα που είναι:

Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.

Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίσουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα», καταλήγει η Περιφέρεια Κρήτης.

Δείτε εδώ αναλυτικά την εξέλιξη του καιρού.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.