Ο καιρός στην Κρήτη: Επιτέλους… φθινόπωρο! – Προσοχή στους Νοτιάδες


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 2 Οκτωβρίου 2019 by energinews (admin)

Βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά «επισκέπτεται» την Κρήτη

Σε… ρυθμούς φθινοπώρου θα «κινηθεί» το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη, αφού, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, MSc, κ. Εμμανουήλ Λέκκας, αναμένεται η «επίσκεψη ενός οργανωμένου Βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά της χώρας μας».

Ισχυροί Νοτιάδες

Το Βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο κινείται στο Βόρειο Ιόνιο από σήμερα, Τετάρτη, θα επηρεάσει τις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας όπου αναμένεται να σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες για την Πέμπτη και ιδιαίτερα την Παρασκευή, ενώ επιφυλάσσει πολύ ισχυρούς Νοτιάδες για την Κρήτη τις ίδιες ημέρες. Για αυτό το λόγο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από την Πέμπτη το απόγευμα έως και την Παρασκευή το απόγευμα.

Περιορισμένες οι βροχοπτώσεις

Οι βροχές θα είναι πολύ περιορισμένες και τοπικές σε επιλεγμένες περιοχές στα δυτικά και τα νότια τμήματα της Κρήτης, «ευελπιστώντας», όπως σχολιάζει ο κ. Λέκκας, «ότι από το Σάββατο η ατμοσφαιρική αστάθεια που παραμένει στο νησί μας να οδηγήσει σε ένα πιο φθινοπωρινό σκηνικό του καιρού διατηρώντας όμως και διαστήματα καλοκαιρίας».

Από το Σάββατο οι βροχές

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος «αυτή η πρώτη οργανωμένη Φθινοπωρινή διαταραχή σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά της ατμόσφαιρας και για το νησί μας, δημιουργώντας από το Σάββατο και μετέπειτα συνθήκες οι οποίες ευνοούν την εμφάνιση βροχοπτώσεων, λόγω μιας ψυχρότερης εισβολής, σε τοπικό επίπεδο αρχικά αλλά στην πορεία υπάρχει πιθανότητα να επεκταθούν σε όλο και περισσότερες περιοχές της Κρήτης».

Ο καιρός σήμερα

Για σήμερα Τετάρτη ο καιρός παραμένει καλοκαιρινός σε ολόκληρη την Κρήτη, με λίγες νεφώσεις να κάνουν την εμφάνιση τους στα δυτικά και τα ορεινά τμήματα του νησιού. Οι άνεμοι διατηρούν Δυτικές έως και ΝΔ διευθύνσεις με την ένταση τους στα 3 – 4 Μποφόρ, πρόσκαιρα στα δυτικά τις μεσημβρινές ώρες θα φθάνουν έως και τα 5 Μποφόρ. Από τις νυκτερινές ώρες πάντως θα αρχίσουν να στρέφονται από Νότιες διευθύνσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε καλά για την εποχή επίπεδα, με τη μέγιστη τιμή της να κυμαίνεται γύρω από τους 28 °C.

Πέμπτη

Από την Πέμπτη ξεκινούν προειδοποιητικά οι Νοτιάδες, οι οποίοι σταδιακά θα ενισχυθούν, αλλά με εντάσεις που σε βόρειες περιοχές της Κρήτης θα φθάνουν στα 5 έως και τα 6 Μποφόρ με ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση τους τις βραδινές ώρες της Πέμπτης και ιδιαίτερα τα ξημερώματα της Παρασκευής. Οι περιοχές στις οποίες αναμένεται να σημειωθούν οι μεγαλύτερες εντάσεις των Νοτίων ανέμων θα είναι οι βόρειες περιοχές του Νομού Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και περιοχές γύρω από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, δυτικά και ανατολικά της πόλης των Χανίων για το Νομό Χανίων. Ο καιρός γενικά θα είναι καλός με λίγες νεφώσεις για τα βόρεια τμήματα ενώ πιο πυκνές θα είναι οι νεφώσεις για τα νότια τμήματα όπου τις απογευματινές ώρες πιθανά να εκδηλωθεί και κάποια παροδική βροχή. Η θερμοκρασία την Πέμπτη, λόγω των νοτίων ανέμων, θα κυμανθεί γύρω από τους 30 °C κυρίως για τα βόρεια τμήματα του νησιού.

Παρασκευή

Την Παρασκευή, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, αναμένεται κορύφωση στην ένταση των Νοτίων ανέμων, για τις περιοχές που αναφέρθηκαν και παραπάνω, με τις μέγιστες εντάσεις να ξεπερνούν τα 8 Μποφόρ. Λόγω των ενισχυμένων ανέμων απαιτείται μία ιδιαίτερη προσοχή σε όλες τις εξωτερικές δραστηριότητες και ακόμη μεγαλύτερη επαγρύπνησης στην εκδήλωση μιας πυρκαγιάς η οποία μπορεί να επεκταθεί ταχύτατα.

Σταδιακά πάντως αναμένεται εξασθένηση των Νοτίων ανέμων, αρχικά από τα δυτικά της Κρήτης όπου θα στραφούν από Δυτικές – Νοτιοδυτικές διευθύνσεις, ενώ μέχρι τις βραδινές ώρες θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά και στα ανατολικά τμήματα του νησιού. Πιθανότητα για κάποιες τοπικές βροχές εμφανίζεται σε δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης μετά όμως από την εξασθένηση των ανέμων. Η θερμοκρασία στα βόρεια τμήματα του νησιού θα ανέβει σε επίπεδα των 30°C λόγω των νοτίων ανέμων, σημειώνοντας όμως αρκετά χαμηλότερες τιμές για τα νότια τμήματα.

Σάββατο

Το Σάββατο σειρά φαίνεται να παίρνουν οι ενισχυμένοι Δυτικοί άνεμοι αλλά σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας προκαλούν κάποιες νεφώσεις δίνοντας και την πιθανότητα για κάποιες τοπικές βροχές στο νησί μας. Η ατμοσφαιρική αστάθεια στις επόμενες ημέρες δίνει την ελπίδα ότι πιθανά θα ακολουθήσει μια πιο φθινοπωρινή περίοδος.

 

πηγη:www.neakriti.gr

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.