Ο Ερντογάν κάνει τζαμί την Αγία Σοφία και καλύπτει με κουρτίνες τις αγιογραφίες


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 9 Ιανουαρίου 2019 by energinews (admin)

Νέα πρόκληση από την Τουρκία – Αποφασισμένοι οι Τούρκοι να μετατρέψουν σε τζαμί την Αγία Σοφία Τραπεζούντας

Εντολή έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ», να λειτουργήσει πλήρως ως λατρευτικός χώρος των πιστών του Ισλάμ – να μετατραπεί δηλαδή σε τζαμί – ο Ναός της Αγίας Σοφιάς στην Τραπεζούντα.

Για το λόγο αυτό ο Ερντογάν ζήτησε να καλυφθούν όλες οι αγιογραφίες, που έχει στο εσωτερικό του ο Ναός, από την εποχή των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, με κουρτίνες και πλάκες, που θα έχουν τοποθετημένα πάνω τους γραμμένα ρητά του Κορανίου!

Μέχρι σήμερα ο επιβλητικός ναός λειτουργούσε ως μουσείο, όπως και ο ιστορικός Ναός της Αγίας Σοφίας της Βιθυνίας στην Τουρκία. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η επόμενη κίνηση είναι η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται δημιουργούν «προηγούμενο».

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα μουφτής της Τραπεζούντας ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμοι για να την κάνουν τζαμί.

«Ετοιμαζόμαστε για να γίνει τζαμί»

Ο μουφτής της Τραπεζούντας Βεϊσέλ Τσακί ανακοίνωσε πως «συνεχίζονται οι προετοιμασίες στην Αγία Σοφία για να ανοίξει τις πύλες της στους πιστούς Μουσουλμάνους που θα προσευχηθούν» και αποκάλυψε πως ήδη η διεύθυνση Θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας έχει ορίσει ιμάμηδες για το συγκεκριμένο χώρο.

 

Θα καλύψουν τις τοιχογραφίες με κουρτίνες!

Πάντως υπάρχει ένα ζήτημα που απασχολεί τους Μουσουλμάνους. Οι εικόνες και τα ψηφιδωτά που βρίσκονται στο ναό και απαγορεύονται σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ισλάμ.

Ο μουφτής με προκλητικό ύφος δήλωσε πως «τις ώρες της προσευχής αυτές οι τοιχογραφίες και τα μωσαϊκά θα καλύπτονται με κουρτίνες». Ο ίδιος τόνισε πως «δεν είναι σωστό να υπάρχουν εικόνες προς την κατεύθυνση που προσεύχονται οι Μουσουλμάνοι για να μην αποσυντονίζονται όσοι προσεύχονται»!

Όμως ο μουφτής δεν ανέφερε πως η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας είναι από τους ιστορικότερους ναούς της περιοχής του Πόντου και η μετατροπή του σε μουσείο έγινε με αποφάσεις του τουρκικού κράτους λόγω της ιστορικής αξίας του.

Αντίθετος ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε εκφράσει την αντίθεση του με τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Να το πω ξεκάθαρα. Εμείς σεβόμαστε όλα τα τεμένη. Σεβόμαστε τους χώρους προσευχής. Αλλά για την περίπτωση του Μουσείου της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας δεν βλέπουμε κάποια ανάγκη.

Δηλαδή τεμένη υπάρχουν. Ας γεμίσουν πρώτα αυτά και σε περίπτωση που θα χρειαστεί , μπορεί να γίνει και το Μουσείο της Αγίας Σοφίας τέμενος. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Υπάρχει πολιτική».

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα χτίστηκε από τον Μανουήλ Α” 1238-1263 με πρότυπο την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης και διακοσμείται με θαυμάσιες τοιχογραφίες και μωσαϊκά, εξαιρετικά δείγματα τέχνης της εποχής του.

Μετατράπηκε σε τζαμί και έτσι τα μωσαϊκά καλύφθηκαν με σουβά. Το 1960 η τουρκική κυβέρνηση, αποφάσισε την μετατροπή του τεμένους σε μουσείο.

(Με πληροφορίες από το onalert.gr)

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.