Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ 3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1974


Τελευταία ενημέρωση 3 εβδομάδες by energinews (admin)

Το λυτρωτικό και απελευθερωτικό για την Ελληνική κοινωνία και τη χώρα μήνυμα της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη 1974, εξέφρασε αυθεντικά τους πόθους και τις ελπίδες του λαού μας και σηματοδότησε την αφετηρία ενός μεγαλειώδους Κινήματος που άλλαξε τη μοίρα του τόπου.

Παραμένει ωστόσο, πάντα επίκαιρο και αποτελεί το πλαίσιο των δημοκρατικών και σοσιαλιστικών αξιών και των αρχών μας για τους νέους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, έλεγε ότι «Η ρίζα της συμφοράς βρίσκεται στην εξάρτηση της Πατρίδας μας.” Μιλούσε για την εξάρτησή μας από τις ξένες δυνάμεις καιτις πολυεθνικές. Αλλά όχι μόνο. Μιλούσε και για τις εσωτερικές δομές εξάρτησης που μετέτρεπαν την Ελλάδα σε πελατειακό «ξέφραγο αμπέλι». «Πικρή η πείρα του ελληνικού λαού από τους κομματικούς μηχανισμούς που είχαν αντικαταστήσει τις αρχές, το πρόγραμμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες με το ρουσφέτι και το παρασκήνιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι απανωτές κρίσεις που ζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν ρίζα σε αυτές τις εξαρτησιακές πελατειακές δομές. Αυτές διαβρώνουν το κράτος, υπονομεύουν δημοκρατικούς θεσμούς και τη διαφάνεια, εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα που χωρίς αιδώ λεηλατούν τους πόρους του ελληνικού λαού αντί να επενδύουν στο ευρύτερο κοινό καλό. Από την υγεία, την παιδεία μέχρι και το πολύπαθο περιβάλλον.

«Έχει ο Λαός μας πικρή πείρα από τους κομματικούς σχηματισμούς του παρελθόντος που στηρίζονταν στη φεουδαρχική σχέση ανάμεσα σε ηγέτες και βουλευτές, ανάμεσα σε βουλευτές και κομματάρχες, ανάμεσα σε κομματάρχες και ψηφοφόρους” τονίζεται στην 3η Σεπτέμβρη.

Απαιτεί η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη «Κάθε εξουσία να πηγάζει από το Λαό, να εκφράζει το Λαό και να υπηρετεί το Λαό».

Απαιτεί «Πολιτικούς οργανισμούς αρχών, που να τους διακρίνει η ελεύθερη δημοκρατική έκφραση της βάσης».

Απαιτεί «Τον περιφερειακά αποκεντρωμένο κοινωνικό προγραμματισμό της οικονομίας, με αυτοδιαχείριση και συμμετοχή εργαζόμενων».

Απαιτεί «Τη διοικητική αποκέντρωση με ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ας δώσουμε το παρόν δίνοντας αυτό το νόημα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Γιατί η 3η Σεπτέμβρη μας καλεί και σήμερα, να αγωνιστούμε για περισσότερη δημοκρατία για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Ελληνικής κοινωνίας και της χώρας.

Για τη ριζική, δημοκρατική, δίκαιη και συμμετοχική Αλλαγή της χώρας.

Για να οδηγηθεί με αξιοπρέπεια ο Ελληνισμός σε ένα βιώσιμο μέλλον.

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Ομιλία Ανδρέα Σπυρόπουλου, Γραμματέα Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στις εκδηλώσεις της 3ης Σεπτέμβρη

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σαν σήμερα, πριν από 49 χρόνια, ο Ανδρέας Παπανδρέου μαζί με τους συνοδοιπόρους του ίδρυσαν το ΠΑΣΟΚ,

Το Κίνημά μας υπήρξε γέννημα της ανάγκης του λαού για δημοκρατία, δικαιοσύνη και πρόοδο, για να σπάσουν τα κατεστημένα της εποχής και να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία και στο συλλογικό υποσυνείδητο του λαού μας, που δεν ξεριζώθηκαν ούτε στα πιο δύσκολα χρόνια.

Το ΠΑΣΟΚ με την παρουσία του και τους αγώνες του σφράγισε τα καλύτερα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Για αυτό άλλωστε η 3η του Σεπτέμβρη δεν είναι απλώς μια κομματική επέτειος, αλλά αποτελεί έναν σταθμό στην σύγχρονη Ελληνική ιστορία.

Φίλες και φίλοι,

Πέρσι τέτοια μέρα παρουσιάζαμε το όραμά μας για το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής,

Δεσμευτήκαμε για Ενότητα-Ανανέωση-Πολιτική αυτονομία.

Δώσαμε όλοι μαζί, ενωμένοι, τη μάχη των διπλών εθνικών εκλογών,

Παρουσιάζοντας ένα νέο ήθος και μια άλλη φιλοσοφία για το μοντέλο διακυβέρνησης του τόπου.

Και τα καταφέραμε.

Πετύχαμε ισχυρή αύξηση των ποσοστών μας Η Κοινοβουλευτική μας ομάδα αυξήθηκε και έχει ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό!

Στις δύο αυτές σκληρές εκλογικές αναμετρήσεις πετύχαμε και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: Διατηρήσαμε την πολιτική μας αυτονομία,

παρά τις τεχνητές εντάσεις που καλλιεργούσαν οι αντίπαλοί μας, την πόλωση και τις επιθέσεις κάτω από το τραπέζι.

Έχουμε πλήρη επίγνωση όμως πού θέλουμε να πάμε.

Οι εθνικές εκλογές του καλοκαιριού ήταν απλώς το πρώτο βήμα, για να πραγματοποιήσουμε το επόμενο διάστημα, με αυτοπεποίθηση και ενότητα, το μεγάλο άλμα που όλοι προσδοκούμε,

Το άλμα που έχει ανάγκη η πατρίδα μας, ο προοδευτικός χώρος, η κεντροαριστερά.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας δύο ακόμα σημαντικές προκλήσεις: Τη μάχη των αυτοδιοίκητων εκλογών και στη συνέχεια, αυτήν των ευρωεκλογών.

Στόχος μας είναι να καταστούμε και εκλογικά ο ισχυρός προοδευτικός πόλος αντιπολίτευσης απέναντι στη όλο και πιο συντηρητική και αλαζονική Νέα Δημοκρατία.

Να γίνουμε η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για κάθε δημοκράτη και προοδευτικού πολίτη απέναντι σε μια κυβέρνηση που ασκεί άδικες και αναποτελεσματικές πολιτικές.

Που έλεγε αυτάρεσκα ότι θα ήταν η αντιπολίτευση του εαυτού της και τους τελευταίους δύο μήνες έχει αποτύχει σε κάθε πρόκληση που της παρουσιάστηκε.

Βλέπουμε μπροστά μας να καταρρέει ως χάρτινος πύργος το αφήγημα της αποτελεσματικότητας του «επιτελικού κράτους». Ένα σύστημα διακυβέρνησης που μόνο στόχο έχει την συγκέντρωση εξουσίας γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου, μεταφέροντας συγχρόνως την ευθύνη σε χαμηλόβαθμους επιχειρησιακούς παράγοντες.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οραματιζόμαστε μια πλατιά Παράταξη που θα συσπειρώνει ευρείες κοινωνικές δυνάμεις και θα αγκαλιάζει όλο το πολιτικό φάσμα, από το προοδευτικό κέντρο, την πολιτική οικολογία έως τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ευρύτερης δημοκρατικής Αριστεράς.

Αυτό ήταν πάντα το DNA μας, προοδευτικό, πατριωτικό, δημοκρατικό.

Εγγύηση για τη συγκρότηση μιας ισχυρής κεντρο-Αριστεράς, είναι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που ξέρει, θέλει και μπορεί.

Που έχει αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το κράτος δικαίου,

Που αγωνίζεται διαχρονικά για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος,

Που οραματίζεται μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας.

Όσο και αν αλλάζουν οι συνθήκες, κεντρικό ζητούμενο για τη σοσιαλδημοκρατία είναι ο οικονομικός ανταγωνισμός να μη γίνεται ανεξέλεγκτος, γιατί τότε οι συνέπειες του πλήττουν σκληρά τους εργαζόμενους, τους πιο ευάλωτους και διαβρώνουν την κοινωνική συνοχή.

Κεντρικός στόχος και βασική επιδίωξη της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας είναι να συνδυάσει την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, με την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι η υπεράσπιση της φιλελεύθερης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, η αποφυγή του τοξικού λόγου, των δημαγωγικών ακροβασιών, της συγκρουσιακής νοοτροπίας και της τεχνητής πόλωσης,

Για αυτή την σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία θα παλέψουμε και θα αγωνιστούμε.

Να βάλουμε ξανά στη συλλογική μας προσπάθεια το εμείς απέναντι στο εγώ.

Τη συντροφικότητα απέναντι στην ατομική επιδίωξη

Το αίσθημα της προσφοράς προς την πατρίδα απέναντι στην επιδίωξη για τα οφίτσια της εξουσιας.

Είναι χρυσή, πολύτιμη και μοναδική μας ευκαιρία να γίνουμε ξανά ένα ρεύμα αλλαγής.

Ένα πλειοψηφικό κίνημα απέναντι στη συντήρηση

Να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε ένα σύστημα εξουσίας που χρησιμοποιεί το κράτος ως λάφυρο.

Να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε ένα σύστημα εξουσίας που χρησιμοποιεί τα χρήματα του ελληνικού λαού μέσα από τις απευθείας αναθέσεις για να πλουτίσουν κάποιοι φίλοι και εκλεκτοί.

Να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε ένα σύστημα που είναι ανίκανο να προστατεύσει τις περιουσίες των πολιτών, τον φυσικό πλούτο της χώρας αλλά και το κράτος δικαίου.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ο αγώνας αυτός δεν θα είναι εύκολος.

Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει είναι γεμάτος προκλήσεις και εμπόδια.

Είναι όμως στο χέρι μας να κερδίσουμε τις μάχες του μέλλοντος,

με πίστη στις προοδευτικές μας αρχές,

με ενότητα και ήθος.

Καλό μας αγώνα!

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΙΣΣΟΥΡΑ

Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Άρη Σισσούρα, που έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Ο Άρης Σισσούρας συνέδεσε το όνομά του με την εμβληματική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όντας ένας από εκείνους που συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας του καθώς και μέλος της πρώτης Επιτροπής Σχεδιασμού του.

Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών με αφοσίωση στις υπηρεσίες υγείας, υπήρξε ενεργός υποστηρικτής της Δημοκρατικής Παράταξης, συμμετέχοντας ανελλιπώς στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Φωκίδα τη δεκαετία του 1980.

Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με σεβασμό. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ: ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Στο πλαίσιο των εορτασμών της 3ης Σεπτέμβρη, έλαβε χώρα στο περιστύλιο του Ζαππείου η θεματική συζήτηση «Σύγχρονες προκλήσεις: Κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές και βιώσιμη ανάπτυξη».

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Χάρης Δούκας, Καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών του Ε.Μ.Π. και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιό του για την μετατροπή της Αθήνας σε μία περιβαλλοντικά βιώσιμη πόλη. Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε αρχικά στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη Μεσόγειο, στο πρόβλημα των πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και στην ανάγκη να διασφαλιστεί η ποιότητα του αέρα στην Αθήνα.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, παρουσίασε το μοντέλο της πόλης των «15 λεπτών», στο οποίο οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, εκπαίδευση, πράσινο, ψυχαγωγία) μέσα σε 15 λεπτά, χρησιμοποιώντας τα πόδια ή το ποδήλατο. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε πρακτικές που υιοθετούν σήμερα ευρωπαϊκές πόλεις για την ενίσχυση του πρασίνου και της σκίασης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δούκας δήλωσε ότι στόχος του είναι να φυτευτούν 25.000 δέντρα την επόμενη πενταετία, ώστε η Αθήνα να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πρασίνου στις πόλεις, το οποίο είναι στο 30% έναντι του 11% που παρατηρείται σήμερα στην πρωτεύουσα.

Ο κ. Δούκας σημείωσε ότι η Αθήνα είναι μία σκληρή περιβαλλοντικά πόλη και σκοπός της υποψηφιότητάς του είναι να θωρακιστεί από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, να αντιμετωπίζει επαρκώς τους καύσωνες κατά τους θερμούς μήνες και να καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια, δίνοντας φθηνό ρεύμα στα φτωχότερα νοικοκυριά, σε αντιπαραβολή με τις επιδοματικές πολιτικές που λαμβάνουν χώρα σήμερα.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Γραμματέας Τομέα Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, παρουσίασε τις προτάσεις του κινήματος για την αλλαγή του μοντέλου αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην εποχή της κλιματικής κρίσης, την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης και αναφέρθηκε στην ανάγκη σωστού συντονισμού των αρμοδίων φορέων, στην ορθή κατανομή των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Μιχάλης Χάλαρης, Γραμματέας Τομέα Πολιτικής Προστασίας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναφέρθηκε στη διαχρονική συμβολή του ΠΑΣΟΚ στη δόμηση της πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα. Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση που αρνείται να εφαρμόσει μεταξύ άλλων και τον δικό της ψηφισμένο νόμο για την πολιτική προστασία και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών, αλλά και στη συνεργασία των κομμάτων στο ζήτημα αυτό, προς όφελος των πολιτών.

Ο Τάκης Γρηγορίου, σύμβουλος σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και στέλεχος της Greenpeace, σημείωσε στην ανάγκη του «μετριασμού» της κλιματικής κρίσης και της «προσαρμογής» στις επιπτώσεις της. Αναφέρθηκε στον ρόλο των δήμων που οφείλουν να ασκούν κοινωνική πολιτική στο κομμάτι της ενέργειας και να δημιουργούν ανθεκτικές πόλεις που διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η Ευανθία Σισμάνογλου, project manager στην εταιρεία EV Loader, παρουσίασε τα οφέλη της ψηφιακής εφαρμογής που αναπτύχθηκε για την εξεύρεση και τη διαχείριση σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης. Ταυτόχρονα, τόνισε τη σημασία που έχει η συμμετοχή των startups και του ιδιωτικού τομέα γενικότερα στην εξεύρεση σύγχρονων και περιβαλλοντικά βιώσιμων λύσεων.

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Γιώργος Καραμανώλης, Σύμβουλος Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Καινοτομίας & Τεχνολογίας, Συντονιστής της δράσης “Ψηφιακή Κοινωνία – Digital Society”, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία θεσμικών παρεμβάσεων, όπως η Δι@υγεια, αλλά και στη υιοθέτηση καλών διεθνών πρακτικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Ο κ. Καραμανώλης υπογράμμισε τη σημασία της διαβούλευσης των παρεμβάσεων που αφορούν το περιβάλλον και αναφέρθηκε σε μία σειρά από πρωτότυπες ιδέες που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα της «Ψηφιακής Κοινωνίας».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 στις 19.00 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα απευθύνει χαιρετισμό στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του συνδυασμού για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ” Πράξεις για τη Μακεδονία” με επικεφαλής τον Χρήστο Παπαστεργίου (Grand Hotel Palace, Μοναστηρίου 305 Θεσσαλονίκη).

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ»

Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν θα συμβιβαστούμε με την Ελλάδα του υψηλού κόστους διαβίωσης και της χαμηλής ποιότητας ζωής»

Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στις εκδηλώσεις για την 3η Σεπτέμβρη

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη σημερινή σας παρουσία και χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί σήμερα, 49 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης, είναι εδώ όλες οι γενιές.

Αυτές που το ίδρυσαν και το έκαναν πρωταγωνιστή, αυτές που το κράτησαν όρθιο κι αυτές που στις τελευταίες εθνικές εκλογές το αναγέννησαν.

Όλοι μαζί στους νέους αγώνες για μια πιο ισχυρή δημοκρατική παράταξη, τον γνήσιο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να γιορτάσει 49 δημιουργικά χρόνια ζωής.

49 χρόνια όπου το νήμα της Ιστορίας του ξετυλίγεται με απρόβλεπτο και συναρπαστικό τρόπο.

Σχεδόν μισό αιώνα πριν, ο ιδρυτής μας Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το προοδευτικό δημοκρατικό Κίνημα, που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας της χώρας. Ένα Κίνημα που εξέφρασε τις ελπίδες και τις αγωνίες του ελληνικού λαού απέναντι στον διχασμό, τις πολιτικές διώξεις, τις ανισότητες και βέβαια έχοντας ο ελληνικός λαός στην καρδιά και την ψυχή του το εθνικό τραύμα της Κυπριακής τραγωδίας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το Κίνημά μας συμφιλίωσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, πραγματοποίησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής και στο κράτος. Εμείς συμβάλλαμε στη δημιουργία της ισχυρής Ελλάδας. Της πατρίδας της ευημερίας. Της Ελλάδας πρωταγωνιστή στον πυρήνα των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών. Αυτή είναι η μεγάλη μας παρακαταθήκη. Θέσαμε τις βάσεις για κοινωνική δικαιοσύνη κι εθνική αξιοπρέπεια.

Ήμασταν το μόνο κόμμα στη χώρα που είχε διεθνή παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα και στα κινήματα στην Ευρώπη αλλά και σε τρίτες χώρες. Ένας αγώνας και μια προσπάθεια για έναν καλύτερο και ειρηνικό κόσμο. Έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο δημοκρατικό.

Αυτή η παράταξή κατάφερε τα χρόνια της μεταπολίτευσης να γίνει το σπίτι κάθε δημοκρατικού και κάθε προοδευτικού Έλληνα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είμαστε το μόνο κόμμα που όλοι οι Έλληνες – όλων των ηλικιών – γνωρίζουν τα σημερινά μας γενέθλια.

Φίλες και φίλοι,

Πέρυσι τέτοια μέρα δίναμε το έναυσμα για τη διπλή μάχη των εθνικών εκλογών.

Η προσπάθειά μας, όπως είπε και ο γραμματέας, έγινε με το τρίπτυχο Ενότητα- Ανανέωση-Πολιτική Αυτονομία. Τα καταφέραμε. Με αγώνα, όλοι μαζί. Και μεγαλώσαμε αλλά και ανανεώσαμε την κοινοβουλευτική μας ομάδα. Ήρθαν ξανά κοντά μας μετά από περίπου δέκα χρόνια οι νέες γενιές της πατρίδας μας.

Δεν είμαστε ένα κόμμα που επαναπαύεται στις δάφνες του χθες. Είμαστε ένα κόμμα που αποδείξαμε ότι έχουμε και μνήμη και μέλλον. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ του σήμερα.

Θυμάστε καλά ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ήλπιζαν ότι η παράταξή μας θα συνθλιβεί στις συμπληγάδες των διπλών εκλογών και έπειτα με ταπεινωτικό τρόπο θα υποχρεωθεί να διαλέξει κυβερνητικό εταίρο. Αλλά έμειναν με την ελπίδα! Γιατί όχι μόνο καταφέραμε να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους αλλά είμαστε και το μόνο κόμμα, που έχει πραγματική – γενναία – αύξηση των ποσοστών του συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2019. Πλέον με τη σφραγίδα του ελληνικού λαού το ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε μία σκληρά ισχυρή προοπτικής ανοδικής πορείας. Και για αυτή την πορεία θα αγωνιστούμε όλοι μαζί και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο πέρυσι, και έχει αρχίσει να αποκτά σάρκα και οστά.

Με συγκεκριμένο πρόγραμμα με καθημερινό αγώνα, καταφέραμε, με το νέο πολιτικό ήθος, να ανατρέψουμε αυτό που κάποιοι θεωρούσαν βέβαιο. Κατοχυρώσαμε την πολιτική μας αυτονομία, όχι μόνο ιδεολογικά και προγραμματικά, όπως πάντοτε, αλλά και με ισχυρή παρουσία στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Όμως, δεν φτάνει αυτό, έχουμε μπροστά μας και άλλες σημαντικές προκλήσεις.

Πριν την κρίσιμη μάχη των Ευρωεκλογών, ένα ακόμα βήμα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Έχουμε δώσει το προοδευτικό μας στίγμα με τις επιλογές μας στις 13 περιφέρειες της χώρας και θέλω σήμερα, εδώ από το Ζάππειο, να ευχηθώ στους 13 υποψήφιους περιφερειάρχες μας: Νίκη, νίκη και ισχυρή παρουσία στις εκλογές του Οκτωβρίου. Θα είμαστε δίπλα σας καθημερινά στον αγώνα, που θα δώσετε.

Θέλω επίσης να ευχηθώ καλή επιτυχία στους υποψήφιους Δημάρχους και συμβούλους, με τους οποίους μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί και κοινοί αγώνες για μια αυτοδιοίκηση, όχι όπως τη θέλει η Νέα Δημοκρατία, αλλά όπως τη σχεδιάσαμε εμείς, θεσμικά, με ισχυρές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της αυτοδιοίκησης. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της περιφερειακής ανάπτυξης. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της αποκέντρωσης.

Μια αυτοδιοίκηση ακηδεμόνευτη, που θα υπηρετεί τον πολίτη και όχι ένα τοπικό σύστημα εξουσίας, που κάνει δουλικά τη δουλειά και τα χατήρια του Μεγάρου Μαξίμου, και του δήθεν επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη. Εμείς αλλιώς οραματιστήκαμε αυτόν το θεσμό. Να είναι δίπλα στον πολίτη, με προτεραιότητα να βελτιώνει την καθημερινότητά του και όχι να λειτουργεί η αυτοδιοίκηση, ειδικά στο περιφερειακό επίπεδο ως μακρύ χέρι του Μαξίμου. Το είδαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, όταν δεν ρωτήθηκαν οι περιφερειάρχες. Αυτοί σχεδίασαν και μοίρασαν το παιχνίδι, όταν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες άνοιξε δημόσιος διάλογος με την κοινωνία των πολιτών, την αυτοδιοίκηση και τα επιμελητήρια.

Φίλες και φίλοι

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να σηκώσουμε την ευθύνη, που μας ανέθεσε ο Ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές: Να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη, ισχυρή κεντροαριστερά που έχει ανάγκη ο τόπος, που θα κυβερνήσει τη χώρα. Μια ισχυρή κεντροαριστερά που θα αντιμετωπίσει το σύστημα εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας. Ένα σύστημα εξουσίας που δουλεύει για τους λίγους εις βάρος των πολλών. Αυτό είναι το νήμα της ιστορίας, που σήμερα ξαναπιάνουμε κι εδώ από το Ζάππειο.

Εμείς προχωρούμε με τη διαχρονικότητα των αξιών μας. Με ουσιαστική ανανέωση του πολιτικού μας λόγου. Με σύγχρονο πολιτικό προσωπικό. Με σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας και βέβαια με ένα νέο πολιτικό ήθος.

Πυξίδα μας η διαφάνεια και η αξιοκρατία, η πλήρης ανεξαρτησίας από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την παρακμή του κομματικού φαινόμενου για να κάνουν τα παιχνίδια που θέλουν, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Απέναντι σε αυτά το ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα ισχυρό εμπόδιο γιατί γεννήθηκε για να υπηρετεί τον λαό και την πατρίδα.

Στόχος μας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, με κάθε προοδευτικό πολίτη.

Φίλες και φίλοι

Για εμάς, για το Κίνημά μας, δεν είναι δίκαιο κάθε καλοκαίρι να καίγονται τα δάση μας. Δεν είναι δίκαιο να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών και να χάνονται μοναδικά οικοσυστήματα, που είχαμε χρέος να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Να μην προετοιμάζεται η χώρα για την κλιματική κρίση, που θα επηρεάζει όλο και περισσότερο τη ζωή των πολιτών. Δεν είναι δίκαιο για εμάς το «ξήλωμα» του κοινωνικού κράτους. Δεν είναι δίκαιο για εμάς οι λίστες ντροπής των χειρουργείων. Δεν είναι δίκαιο για εμάς, οι ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που έχουν ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ να υπολειτουργούν, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, όπως είδαμε και φέτος το καλοκαίρι.

Δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια η ισχυρή πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η ειδική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες, και ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, που πρωτοπορεί σε καινοτομία και έρευνα.

Δεν είναι δίκαιο, για εμάς, ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος και ο παραγωγός να είναι απροστάτευτοι απέναντι στη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής.

Δεν είναι δίκαιο για εμάςοι αγορές να λειτουργούν χωρίς κανόνες και ελέγχους, που θα προστατεύουν τον καταναλωτή από τη λαίλαπα ακρίβειας.

Δεν είναι δίκαιο για εμάς, για το Κίνημα μας, οι μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν υπερκέρδη επιχορηγούμενα από το κράτος, ενώ την ίδια ώρα οι πολίτες δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα γιατί μειώνεται η αγοραστική τους δύναμη.

Δεν είναι δίκαιο για εμάς, οι φοιτητές, οι νέοι που ξεκινούν σήμερα τη ζωή τους, οι οικογένειες να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στα μεγάλα αστικά κέντρα σε φθηνή και αξιοπρεπή κατοικία, για να στεγάσουν τα όνειρά τους.

Δεν είναι δίκαιο όσοι προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών να μην έχουν μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας, για να ρυθμίσουν το χρέος τους.

Δεν είναι δίκαιο για εμάς το κράτος να κλείνει τα μάτια και να μην εξασφαλίζει ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελλήνων στο δημόσιο χώρο, όπως είδαμε φέτος το καλοκαίρι.

Για όλα αυτούς του λόγους, δεσμεύομαι σήμερα από το Ζάππειο ότι θα είμαστε δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα για μια πιο δίκαιη Ελλάδα. Για μια Ελλάδα που αξίζει σε όλους. Για μια Ελλάδα που αγκαλιάζει τις αγωνίες των μη προνομιούχων της εποχής μας.

Για μια Ελλάδα με ασφάλεια και προοπτική για όλους.

Δεν θα συμβιβαστούμε με την Ελλάδα του υψηλού κόστους διαβίωσης και της χαμηλής ποιότητας ζωής που προσφέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι

Οι τελευταίες εκλογές ανέδειξαν μια μεγάλη ανάγκη για το πολιτικό σύστημα, μια ανάγκη για μια ισχυρή κι αξιόπιστη αντιπολίτευση, για μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που θα μπορεί να αντιπαρατεθεί με επάρκεια, με αξιώσεις απέναντι στη συντήρηση, τον ανορθολογισμό και την αναποτελεσματικότητα της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτή είναι η πρόκληση των επόμενων μηνών.

Δεν μπορεί τον ρόλο αυτό να τον παίξει, ένα κόμμα που ηττήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και ως κυβέρνηση αλλά και ως αντιπολίτευση.

Εμείς πρέπει να παίξουμε τον ρόλο αυτό, ανανεωμένοι, ισχυροί, με προοδευτικό λόγο, χωρίς ισορροπίες, χωρίς πελατειακές νοοτροπίες. Αυτό θα είναι το νέο που πρέπει να προσφέρουμε, ιδιαίτερα στις γενιές που έρχονται.

Δεν θα μας χαριστεί.

Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος.

Η σύγχρονη κεντροαριστερά, που οραματίζομαι, δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί και να ηγεμονεύσει ούτε με ευχολόγια ούτε με πελατειακές νοοτροπίες του χθες. Αυτά κούρασαν τον λαό. Αυτά απογοήτευσαν τις νεότερες γενιές και πρέπει στο νέο μας ξεκίνημα, μετά το ποσοστό των εκλογών του Ιουνίου, να δείξουμε ότι όχι μόνο αλλάξαμε. Όχι μόνο ότι είμαστε δυνατοί, αλλά να δείχνουμε κι ένα νέο ευρωπαϊκό δρόμο, όπου κάθε πολίτης θα έχει ίσες ευκαιρίες, ισχυρή προοπτική και ασφάλεια στην καθημερινή του ζωή.

Για όλα αυτά χρειάζεται σοβαρότητα, αξιοπιστία, όραμα και αποτελεσματική δράση.

Είχα πει μετά τις εκλογές του Μαΐου πως «Μία κυβέρνηση, που δεν ελέγχεται, δεν δίνει σημασία στις αγωνίες της κοινωνίας φοβάται μία θεσμική προγραμματική αξιόπιστη αντιπολίτευση».

Γιατί αποκαλύπτει την αλαζονεία της. Γιατί αποκαλύπτει την αναποτελεσματικότητα της κάθε φορά, που συγκρίνεται μαζί της με ίσους όρους.

Τα έως τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης έδειξαν σε μια σειρά από γεγονότα ότι το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε αδύναμο να εγγυηθεί το αίτημα των πολιτών για ασφάλεια, αλλά και να προτείνει στέρεες πολιτικές για το μέλλον. Είναι ένα αδύναμο σύστημα εξουσίας.

Ο Πρωθυπουργός προχθές στη Βουλή, με την αλαζονεία του τα απέδειξε όλα αυτά ενώπιον του ελληνικού λαού. Χωρίς να αναγνωρίσει κανένα λάθος στον σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου, μας είπε ότι είναι κανονικότητα κάτι πρωτοφανές: Ενώ είχαμε τις λιγότερες αριθμητικά φωτιές, τις λιγότερες αριθμητικά εστίες, να έχουμε έως τώρα τετραπλάσιες καμένες εκτάσεις από τον ετήσιο μέσο όρο και κατά πολύ περισσότερες από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Η φωτιά στον Έβρο, μέσα στο μοναδικό αυτό στολίδι βιοποικιλότητας, το δάσος της Δαδιάς, μαίνεται για 16η μέρα! Η καταστροφή είναι βιβλική. Πάνω από 930.000 στρέμματα έχουν καεί, με τη φωτιά να έχει καταστρέψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του Εθνικού Δρυμού. Η Ρόδος καιγόταν για 10 ημέρες. Η Πάρνηθα, ο ζωοδότης της Αττικής, κάηκε και φέτος, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις κλιματικές συνθήκες στο Λεκανοπέδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2015 και μετά έχει καεί το 23% των περιαστικών δασών της Αττικής.

Αστοχίες σε σημαντικές υποδομές του κράτους όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης που κινδύνευσε από τις φλόγες, αλλά και εκρήξεις πυρομαχικών σε νευραλγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αγχίαλο.

Ο κ. Μητσοτάκης με περισσή αλαζονεία μηδένισε τις τεκμηριωμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναδιάταξη των σχεδίων πρόληψης και δασοπροστασίας, με σενάρια συνωμοσίας και ρίχνοντας δηλητήριο στα καμένα.

Τον καλώ έστω και τώρα, να σταθεί με περίσκεψη και προς όφελος του ελληνικού λαού να υιοθετήσει τις προτάσεις μας.

-Είναι επείγον να επικαιροποιηθεί το πλαίσιο προστασίας των δασών. Αλλά και να καταρτιστούν διαχειριστικά σχέδια για τις περιοχές Natura 2000 στις οποίες περιλαμβάνεται το σύνολο των δασών μας. Με διαχείριση της βιομάζας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

-Οι δασικές υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και να στελεχωθούν επαρκώς.

-Η πρόληψη πρέπει να σταματήσει να είναι ο φτωχός συγγενής στη χρηματοδότηση. Οι φωτιές, όπως συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες παγκοσμίως, σβήνουν τον χειμώνα.

-Να εντάξουμε τις εθελοντικές ομάδες στον κορμό της πολιτικής προστασίας και να καλυφθούν τα κενά στο πυροσβεστικό σώμα.

-Δεν νοείται ενιαίο συντονιστικό κέντρο χωρίς τη συμμετοχή επιστημονικού προσωπικού.

Φίλες και φίλοι

Το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Είναι ένα περιτύλιγμα μίας συγκεντρωτικής μορφής εξουσίας γύρω από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού.

Στην πραγματικότητα βλέπουμε καθημερινά την αναποτελεσματική διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων του ελληνικού λαού. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν γέμισε τη Νέα Δημοκρατία με ευθύνη, ως όφειλε, αλλά με αλαζονεία.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως που καταγγέλλει τα κόμματα της άκρας δεξιάς, για συνωμοσιολογία και ψεκασμένα σενάρια, όποτε βρίσκεται σε δύσκολη θέση αυτά ακριβώς τα ψεκασμένα σενάρια και τις συνωμοσίες υιοθετεί για να κρύψει τις αδυναμίες του.

Όπως έκανε πέρυσι με τις υποκλοπές, κάνει φέτος με τις πυρκαγιές. Εμείς, ως δύναμη ρεαλισμού και ορθού λόγου, δείχνουμε έναν άλλον δρόμο στο δημόσιο διάλογο.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα, που στάθηκε πάντα απέναντι

στον ανορθολογισμό και τη συνωμοσιολογία.

Εμείς δεν εργαλειοποιούμε τη δυσαρέσκεια, τη θλίψη και την απογοήτευση, όμως έχουμε χρέος ακόμα και ως αντιπολίτευση, για να δείξουμε τον κυβερνητικό δρόμο του μέλλοντος, να δώσουμε καθαρές απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία μας .

Δείχνοντας άλλον δρόμο, άλλη κουλτούρα και άλλη νοοτροπία.

Δεν γυρνάμε την πλάτη στην αδιαφορία των πολιτών για τα κοινά, που προκύπτει από την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, αλλά με το σύγχρονο πολιτικό μας ήθος, με συνέπεια λόγων και πράξεων οικοδομούμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με όλους τους πολίτες.

Φίλες και φίλοι,

Η στάση των ανθρώπων απέναντι στα πράγματα εξαρτάται από την αξία, που τους αποδίδουμε.

Όπως και οι πράξεις μας καθορίζονται από τις ανάγκες μας και τις αντιλήψεις που έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνική και πολιτική μας συνείδηση.

Αυτή η αξιολόγηση είναι που ιεραρχεί τις προτεραιότητές μας

και οδηγεί σε επιλογές, αναδεικνύοντας τί πρέπει να κάνουμε και τί όχι.

Η βιώσιμη και περιφερειακή ανάπτυξη,η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η ενίσχυση του ΕΣΥ, η ισχυρή δημόσια παιδεία, η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι ιδεολογικά και ταυτοτικά

οι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ. Για αυτές θα αγωνιστούμε καθημερινά, δίπλα στον πολίτη, μέσα και έξω από το κοινοβούλιο.

Σε όλη αυτή τη νέα πορεία έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση και τη διάχυση της παραγωγής από ΑΠΕ στους πολίτες με ενεργειακές κοινότητες,

ώστε να πάψει η παραγωγή να είναι προνόμιο των λίγων και οι καταναλωτές να είναι θωρακισμένοι απέναντι στις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών. Πρέπει να σχεδιάσουμε

πως η πράσινη συμφωνία για το κλίμα θα εφαρμοστεί και στα αστικά κέντρα.

Οι πόλεις μας έχουν γίνει αβίωτες.

Η Αθήνα για παράδειγμα καταγράφει τις υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω κλιματικής αλλαγής. Υπάρχει ο τρόπος, να μειώσουμε τη θερμοκρασία και την ηχορύπανση, αυξάνοντας το πράσινο και ακολουθώντας βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες.

Προεκλογικά καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακατεύθυνση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση της Υγείας, των πράσινων μεταφορών, όπως τα τρένα και τη δημιουργία δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών.

Όμως, σε όλα αυτά, η Κυβέρνηση έκλεινε τα αυτιά της.

Η υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του πρωθυπουργού είναι απίστευτη.

Ο ίδιος υποστήριζε ότι δεν μπορεί να αναθεωρηθεί και μας λοιδορούσε για παντελή ασχετοσύνη, αλλά όπως μάθαμε προχθές όχι μόνο αναθεωρήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά φαίνεται να υιοθετεί την ιδέα μας να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες ώστε να εντάξουν τα σπίτια τους στο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης.

Φαίνεται είχαν συνηθίσει σε άλλου είδους αντιπολίτευση.

Η δική μας αντιπολίτευση θα τους βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι γιατί θα είναι προγραμματική, συγκεκριμένη, ρεαλιστική και προοδευτική.

Όσον αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση, ξεκαθαρίζω από τώρα ότι οφείλει να είναι μια διαδικασία εμβάθυνσης των θεσμών, των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί και αυτή η ευκαιρία στον βωμό των πρόσκαιρων επικοινωνιακών εντυπώσεων, που πάντα επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία.

Για αυτό, το επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσουμε διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, με επιστήμονες, μέσα από το InSocial, για το πώς θα τοποθετηθούμε στα μεγάλα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Θα είναι ένας διάλογος με την κοινωνία των πολιτών.

Μία πλατιά συμφωνία που θα ενδυναμώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στην πατρίδα μας, που τόσο έχει υποβαθμιστεί από τον συγκεντρωτισμό, τις υποκλοπές και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια.

Πριν κλείσω θα ήθελα να αναφερθώ στα εθνικά θέματα γιατί πάντα τα θέματα αυτά ήταν ταυτοτικά για το πατριωτικό μας κίνημα.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι μετά το Βίλνιους οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπήκαν σε μία νέα πορεία. Προτιμά να υποτιμά, τις τουρκικές προκλήσεις, που συνεχίζονται ακόμα και με την ανοχή του ΝΑΤΟ. Πως είναι δυνατόν, η συμμαχία να συγχαίρει την Τουρκία για την μικρασιατική καταστροφή, που οδήγησε στη σφαγή και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων Ελλήνων;

Και δεν είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ και ο Γενικός του Γραμματέας κ. Στόλτενμπεργκ κάνουν τα στραβά μάτια στην τουρκική προκλητικότητα.

Είδαμε τι έγινε τις προηγούμενες ημέρες στην Κύπρο.

Οι επιθέσεις των αρχών στα κατεχόμενα σε στελέχη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ αποτελούν μία ακόμα απόπειρα για τη δημιουργία τετελεσμένων και την οριστική διχοτόμηση του νησιού.

Είναι σε συνέχεια του ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Απαιτείται η ουσιαστική καταδίκη των πρακτικών αυτών με την λήψη μέτρων και κυρώσεων κατά όσων παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να σφυρηλατήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για εμάς, είναι πυξίδα ο σεβασμός το Διεθνές Δίκαιο και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Φίλες και φίλοι,

Πραγματικά, σας ευχαριστώ για τη σημερινή σας παρουσία.

Σήμερα, μετά το πέρας της ομιλίας μου, δεν θα παίξουμε μπάσκετ γιατί είχαμε πέρυσι ατυχήματα. Θα παίξουμε μουσική.

Κλείνοντας, θέλω να στείλουμε σε κάθε πολίτη, για τα 49 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της πατρίδας μας. Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, που βασίζεται στην αξιοπιστία των πολιτικών μας.

Μπροστά στην διχόνοια προτάσσουμε τη συνεννόηση γιατί εμείς πιστεύουμε βαθιά σε έναν ποιοτικό, δημοκρατικό, αξιόπιστο δημόσιο διάλογο που στο επίκεντρό του έχει τις πραγματικές λύσεις για τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Για εμάς, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ανοικτή κοινωνία, η ισότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμες έννοιες.

Το κράτος δικαίου, η διάκριση εξουσιών, το κράτος πρόνοιας, η πράσινη μετάβαση αποτελούν για εμάς πυλώνες κοινωνικής συνοχής και εργαλεία βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Λένε πολλοί ότι το μέλλον είναι κολλημένο στο παρόν.

Υποστηρίζουν πως οτιδήποτε δεν αποτελεί συνέχεια της υφιστάμενης κατάστασης πραγμάτων μοιάζει αδύνατο να το φανταστούμε και πολύ περισσότερο να το υλοποιήσουμε.

Αυτό το στερεότυπο έχουμε χρέος να το ανατρέψουμε, αναγεννώντας τη σύγχρονη κεντροαριστερά στην Ελλάδα.

Εμείς σήμερα εδώ από το Ζάππειο στέλνουμε το μήνυμα ότι μπορούμε όλοι μαζί να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Προόδου, Ασφάλειας και σεβασμού των δικαιωμάτων για κάθε ανθρώπου.

Σε αυτόν τον δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα καλούμε όλους τους Έλληνες να αγωνιστούμε μαζί ενώνοντας τις ελπίδες και τις αγωνίες μας για μια Ελλάδα προκοπής, προοπτικής, ευημερίας και ασφάλειας για όλους!

Πέρσι, από αυτό εδώ το βήμα σας έδωσα την υπόσχεση, ότι μετά το πέρας των δύο δύσκολων εθνικών εκλογών, αυτή η παράταξη θα ήταν στην όχθη των νικητών.

Ναι, ήμασταν στην όχθη των νικητών, γιατί αγωνιστήκαμε ενωμένοι.

Μαζί, τα καταφέραμε.

Και η νίκη αξίζει σε όλους εσάς που δώσατε τον αγώνα, μαζί με τους υποψήφιους βουλευτές, τα στελέχη μας, τον απλό λαό του ΠΑΣΟΚ σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Φέτος δεσμεύομαι ότι του χρόνου που θα γιορτάζουμε μισό αιώνα από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα μας θα είναι ακόμη πιο ισχυρό, ακόμη πιο δυνατό, στην πρωτοπορία των διεθνών εξελίξεων. Για έναν λαό που θέλει μία νέα πορεία.

Για αυτήν τη νέα πορεία θα αγωνιστούμε. Δεν θα μετρήσουμε το πολιτικό κόστος. Κάθε μέρα, δίπλα στον πολίτη, στις αγωνίες του, στις ελπίδες του. Όλοι μαζί ξανά, του χρόνου, στο Ζάππειο, 50 χρόνια ΠΑΣΟΚ. Ακόμη πιο δυνατό. Ακόμη πιο ισχυρό. Ακόμη πιο πρωτοπόρο.

Να είστε καλά και καλή μας δύναμη.

Είμαι σίγουρος ότι δεν θα απογοητεύσουμε τον ελληνικό λαό που μας εμπιστεύτηκε σε αυτήν τη νέα πορεία.

Καλή δύναμη.

Πρώτος σταθμός, οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μαζί θα αγωνιστούμε ξανά απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.

Δεύτερος σταθμός, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

Θα είμαστε και στις δύο μάχες ξανά νικητές.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας.

Η παράταξή μας απέδειξε ότι έχει Ιστορία, έχει μνήμη, αλλά έχει και μέλλον.

Να είστε καλά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον Ιούλιο του 2023, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και διαμορφώθηκε στο 0,35% ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 39 μονάδες βάσης δηλαδή 10 φορές πάνω συγκριτικά με τις καταθέσεις και διαμορφώθηκε στο 6,21%.

Η απότομη και απροσδόκητη αύξηση του περιθωρίου επιτοκίου ενώ επιδρά θετικά στην κερδοφορία των τραπεζών, οδηγεί σε δυσχερή θέση χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι υποφέρουν από την πρωτόγνωρη αύξηση του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, με το επιτοκιακό περιθώριο μια πρόσθετη πηγή εσόδων είναι οι προμήθειες και χρεώσεις, που καλπάζουν τα τελευταία τρίμηνα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα συνολικά κέρδη που καταγράφουν οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία τρίμηνα, ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες ακόμη και των ιδίων σε επίπεδο οργανικής κερδοφορίας.

Σε ένα σενάριο όπου η άνοδος των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ συνεχίζεται προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός θα πρέπει να αναμένεται η περαιτέρω βύθιση της οικονομίας σε ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Καλούμε λοιπόν σήμερα την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και να νομοθετήσει τη στοχευμένη επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών για όσο διαρκούν οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ κατά το παράδειγμα άλλων χωρών.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Μιχάλης Κατρίνης: «Η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα»

«Η Κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν κυβερνά η ίδια εδώ και 50 μήνες, προσποιείται ότι δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη Κυβέρνηση λες και είναι Κυβέρνηση άλλου κόμματος. Το κάνει αυτό, για να μην παραδεχτεί ότι έχει αποτύχει σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, που απασχολούν τους πολίτες» τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή.

«Η Κυβέρνηση στο θέμα των πυρκαγιών, έχει επιλέξει τον ρόλο του παρατηρητή και σχολιαστή. Για πρώτη φορά καίει για 17η συνεχόμενη μέρα μια φωτιά, κάηκε η Ρόδος αλλά το συμπέρασμα ήταν ότι ο συντονισμός πέτυχε. Για πρώτη φορά είδαμε πυρκαγιές να μπαίνουν σε στρατόπεδο και να απειλούν πανάκριβα οπλικά συστήματα, αλλά και να προκαλούν εκρήξεις υλικού. Για πρώτη φορά είδαμε μια ομάδα χούλιγκαν να προαναγγέλλει τις πράξεις της, να διασχίζει όλη τη χώρα και να φτάνει ανενόχλητη στο ραντεβού θανάτου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σα να ανέλαβε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας μόλις πριν από δύο μήνες και οι υπουργοί συμπεριφέρονται σα να είναι επισκέπτες στη χώρα, παρατηρητές και σχολιαστές» σημείωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ουσιαστικά, όπως τόνισε ο κ.Κατρίνης , «η Κυβέρνηση, μετά τις εκλογές και στους πρώτους μήνες της δεύτερης θητείας της, επιβεβαιώνει διαρκώς την απώλεια επαφής με την πραγματικότητα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, ο Μιχάλης Κατρίνης αναρωτήθηκε τι έχει κάνει η Κυβέρνηση εδώ και 50 μήνες που κυβερνά.

Αναφέρθηκε στα εκατομμύρια ευρώ που χάνονται ετησίως από το λαθρεμπόριο καυσίμων, επισημαίνοντας ότι εκκρεμεί η τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα καυσίμων, την οποία διαρκώς εξαγγέλλει η κυβέρνηση.

Μάλιστα, ενώ έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση στα σλέπια εδώ και 2 χρόνια – δηλαδή εντός της θητείας Μητσοτάκη- το σύστημα δε λειτουργεί και το λαθρεμπόριο οργιάζει, αφού η κυβέρνηση των αρίστων δεν έχει εκδώσει την απαραίτητη υπουργική απόφαση.

Παράλληλα, με υπουργική απόφαση του 2019 έχει παραπεμφθεί για το μέλλον η προβλεπόμενη υποχρέωση ογκομέτρησης των δεξαμενών με σύγχρονα μέσα, με αποτέλεσμα να χάνονται 250-300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο κ.Κατρίνης ανέφερε ότι το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, κινείται ανάμεσα σε 11 με 16 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφεύγει να πει την αλήθεια που είναι ότι τα δύο τρίτα της παραοικονομίας οφείλονται στην αδήλωτη εργασία, η οποία είναι ανεξέλεγκτη μετά την επιλογή της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στις 7 βασικές αιτίες που τροφοδοτούν και ενισχύουν τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, που είναι:

1ον-Οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ.

2ον-Η πολυνομία και η πολυπλοκότητα του φορολογικού πλαισίου.

3ον-Οι φορολογικές ανισότητες.

4ον-Η έλλειψη πολιτικής βούλησης

5ον-Οι στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας.

6ον-Η άνιση σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων στα φορολογικά έσοδα.

7ον-Η αδυναμία διαμόρφωσης κουλτούρας φορολογικής συμμόρφωσης και δικαιοσύνης.

τονίζοντας ότι πέρα από εξαγγελίες και επικοινωνιακούς όρους είναι καιρός να σκύψουμε με σοβαρότητα πάνω σε αυτές τις αιτίες και να αναζητήσουμε τις λύσεις.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.