Ο Γιάννης Δελής στο ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84”: Το ΚΚΕ δεν επιλέγει ιμπεριαλιστή και ληστή (audio)

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 4 Απριλίου 2022 by manos (seo)-admin

Το ΚΚΕ δεν επιλέγει ιμπεριαλιστή και ληστή

Το ΚΚΕ δεν επιλέγει ιμπεριαλιστή και ληστή και το εφαρμόζουμε στην πράξη, τόνισε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» αναφορικά με το γεγονός ότι η ΚΟ δε θα συμμετέχει στη συνεδρίαση της Βουλής όπου θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ το ίδιο ακριβώς θα έκανε αν στην ελληνική Βουλή απευθυνόταν είτε ο Πούτιν, είτε ο Μπάιντεν. Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Ζελένσκι, η οποία αποτελεί μέρος του προβλήματος, έβαλε και αυτή το χέρι της για την ένταση των ανταγωνισμών όλο το προηγούμενο διάστημα, που κορυφώθηκαν με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας.

Ο Γ. Δελής τόνισε ότι το ΚΚΕ ζητά να σταματήσει αμέσως αυτό ο πόλεμος και εξέφρασε την αντίθεση του Κόμματος στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία επιτίθεται και στο δικό της λαό με αντιλαϊκά μέτρα, με την απαγόρευση του ΚΚ της Ουκρανίας ακόμα και με την απαγόρευση της εισόδου στη χώρα τους αντιπροέδρου της ελληνικής Βουλής, Γιώργου Λαμπρούλη, επειδή συμπαραστάθηκε στις διώξεις των ουκρανών κομμουνιστών το 2014.

Όσον αφορά τις κυρώσεις, επεσήμανε ότι αυτοί που την πληρώνουν είναι οι ίδιοι οι μικροί αγρότες και παραγωγοί, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ μεγάλο προβληματισμό για το πώς θα εξελιχθεί από δω και πέρα η ίδια τους η ζωή.

Ο ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνουν συνδικάτα και μαζικοί φορείς ενάντια στην ακρίβεια και στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, την Τετάρτη 6 Απρίλη, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΑΜΑΧΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΠΟΥΤΣΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

 

            Οι δολοφονίες αμάχων είναι η πιο φρικτή και βάρβαρη όψη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, όποιος κι αν τις διαπράττει, οπουδήποτε κι αν συμβαίνουν, είτε τώρα στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, είτε παλιότερα στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Συρία κι άλλου, με ευθύνη των αμερικανοΝΑΤΟϊκών.

Η καταδίκη τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων πρέπει να είναι καθολική, χωρίς επιλεκτικές “ευαισθησίες” που οδηγούν στην αθώωση των εγκλημάτων του ενός ή του άλλου στρατοπέδου “ληστών”.

 ΑΘΗΝΑ 04/04/2022                                                   ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Φυλλάδιο του ΚΚΕ: Μέτρα από την ακρίβεια μπορεί να επιβάλουν τώρα μόνο οι αγώνες του λαού!

«Μέτρα για την ανακούφιση από την ακρίβεια μπορεί να επιβάλουν τώρα μόνο οι αγώνες του λαού!

Ακρίβεια: Πόλεμος που ξεκίνησε πριν τον πόλεμο

Οι αυξήσεις στην Ενέργεια, σε βασικά είδη κατανάλωσης δεν ήρθαν τώρα.

Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, του κυνηγητού του μέγιστου κέρδους, της πολιτικής της ενεργειακής μετάβασης. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία δίνει περαιτέρω ώθηση στο ράλι των τιμών που έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο. Η κυβέρνηση κρύβει όλα αυτά πίσω από τον πόλεμο για να βγάλει λάδι την πολιτική της, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων.

Η “πράσινη μετάβαση” οδηγεί στη γρήγορη μετάβαση στην ενεργειακή φτώχεια, σε εκτίναξη των τιμών, σε απαξίωση παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, όπως ο λιγνίτης. Η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ οδηγεί στην παραπέρα ενεργειακή εξάρτηση με τον λογαριασμό να στέλνεται στα μόνιμα υποζύγια, στα λαϊκά νοικοκυριά. Τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τον μηχανισμό του «χρηματιστηρίου της Ενέργειας», του «εμπορίου ρύπων», που εκτόξευσαν την τιμή του λιγνίτη. Η προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ να πάρει μέτρα “όπως σε όλη την Ευρώπη” αποτελεί απόδειξη ότι βρίσκονται στην ίδια βάρκα, καθώς οι λαοί σε όλη την Ευρώπη ματώνουν από τις αυξήσεις, την ακρίβεια, τις ελλείψεις.

Η υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης, της πολιτικής της ΕΕ, με πιο «αργούς ρυθμούς» όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι υποκριτική όχι μόνο γιατί επί ημερών του “έτρεξε” με χίλια, αλλά γιατί δεν πρόκειται ούτε να ανακουφίσει τον λαό, ούτε να καλύψει τις ανάγκες του.

Οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ επιβεβαιώνουν επιτάχυνση στον δρόμο εκτίναξης της ενεργειακής φτώχειας για τους λαούς. Οι ανταγωνισμοί μέσα στην ΕΕ δεν έχουν ως “μήλον της Έριδος” τη φτηνή Ενέργεια για τους λαούς, αλλά τη διασφάλιση των συμφερόντων και των κερδών των μεγάλων ομίλων της Ενέργειας, ποιοι θα έχουν το πάνω χέρι στην κούρσα και ποιοι θα χάσουν θέσεις στις μεταξύ τους κόντρες. Ουσιαστικά η «απεξάρτηση» από το ρώσικο φυσικό αέριο μετατρέπεται σε εξάρτηση από το αμερικανικό LNG που θα πληρώσουν ξανά οι λαοί της Ευρώπης.

απελευθέρωση αγοράς Ενέργειας + πράσινη μετάβαση + απολιγνιτοποίηση + απαξίωση εγχώριων πηγών Ενέργειας – > Αύξηση ενεργειακής φτώχειας, αύξηση τιμών Ενέργειας

Οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες προσπαθούν να χωρέσουν τα έξοδα που αυξάνονται στους καθηλωμένους μισθούς. Τα λεγόμενα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης αποτελούν εμπαιγμό για τον λαό. Όχι μόνο δεν ανακουφίζουν, αλλά οδηγούν τους φτωχούς να πληρώνουν για τους φτωχότερους γιατί η κυβέρνηση θωρακίζει και προστατεύει τα κέρδη των λίγων. Η κυβέρνηση λέει ότι θα εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά αν καταργηθούν οι άδικοι φόροι στα καύσιμα, την Ενέργεια, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Η ίδια κυβέρνηση όμως ετοιμάζει νέα δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο, προετοιμάζει νέους πολεμικούς εξοπλισμούς, δίπλα σε όσους έχει ήδη ψηφίσει μαζί με το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ!

Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Σχετίζεται με τη σημερινή δημοσιονομική πολιτική, που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να ανακάμψει και να επανέλθει σε κερδοφορία.

Η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη οδηγεί σε αυξήσεις των τιμών. Η ζωή αποδεικνύει ότι κάθε “φάρμακο” που επιλέγεται για κάποιο από τα “συμπτώματα” της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι δηλητήριο για τα υπόλοιπα.

Φωτιά στις τσέπες μας, κέρδη στους ισολογισμούς τους

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τον λαό να διεκδικήσει εδώ και τώρα ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας του εισοδήματος των φτωχών αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου.

 • Η σημερινή οικονομία “αντέχει” τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη των λίγων, αλλά όχι την κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
 • Η σημερινή οικονομία “αντέχει” τις δεκάδες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, αλλά όχι μέτρα ενίσχυσης των συστημάτων Υγείας, αυξήσεις στις συντάξεις, επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης.
 • Η σημερινή οικονομία “αντέχει” πολεμικούς εξοπλισμούς-μαμούθ, αλλά όχι την κατάργηση των “πράσινων” φόρων στην Ενέργεια, τη γενναία μείωση και το πλαφόν στις τιμές σε βασικά είδη διατροφής, την επιδότηση ενοικίου για λαϊκά νοικοκυριά.
 • Η σημερινή οικονομία “αντέχει” ο λαός να πληρώνει κάθε χρόνο πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και τώρα να πληρώνει την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά “δεν αντέχει” την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές-λαϊκές κατοικίες, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες κ.ά.

Κριτήριο των απαιτήσεων του λαού, των εργαζομένων, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων αποτελεί η ζωή τους, η δική τους αντοχή και οι ανάγκες τους και όχι οι προτεραιότητες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μοιράζεται τις ίδιες προτεραιότητες με όλα τα αστικά κόμματα. Αυτές τις προτεραιότητες υπηρέτησαν ως κυβερνήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ενώ και στις προτάσεις τους για την ακρίβεια στον πυρήνα τους ψάχνουν τάχα τη “χρυσή τομή” ανάμεσα στα κέρδη των ομίλων και τις λαϊκές ανάγκες με κριτήριο πάντα τις “αντοχές της οικονομίας” και τη “δημοσιονομική σταθερότητα”.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν κοροϊδία. Κινούνται στις ράγες της ΕΕ και όπως όλες οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική, αφήνουν τους λαούς έκθετους στο τσουνάμι ακρίβειας και στην ενεργειακή φτώχεια.

Καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα που ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Με τη συνεχόμενη εκλογολογία καλλιεργούν τη μοιρολατρία και νέες αυταπάτες, επιδιώκουν να πείσουν το λαό να μην αγωνίζεται, να μη διεκδικεί μέτρα ουσιαστικής αντιμετώπισης της ακρίβειας τώρα που η ζωή έχει γίνει δυσβάσταχτη.

Να μην πληρώσει ο λαός τον πόλεμο!

Σε αυτή την ζούγκλα έρχονται να προστεθούν οι συνέπειες του πολέμου, οι νέες αυξήσεις στις τιμές, ο κίνδυνος μεγάλων ελλείψεων σε τρόφιμα.

Καμία αναμονή! Με πάλη και αλληλεγγύη να επιβάλουμε ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης του λαού! Οργανωνόμαστε στα σωματεία, στους μαζικούς φορείς, συγκροτούμε επιτροπές ενάντια στην ακρίβεια στις γειτονιές.

Φρένο στην ακρίβεια και τον εμπαιγμό, μέτρα προστασίας για όλο τον λαό.

Να οργανωθεί η πάλη και η λαϊκή διεκδίκηση!

Για την Ενέργεια και το ηλεκτρικό ρεύμα

 • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
 • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
 • Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής.
 • Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος.
 • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
 • Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων – λιγνίτης – κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την “πράσινη ανάπτυξη” και το εμπόριο ρύπων.

Για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και τη φορολογία

 • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως διατροφής (π.χ. ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κοκ.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
 • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
 • Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
 • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.
 • Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.

Για τις μετακινήσεις

 • Δωρεάν δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών.
 • Μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, Τραμ, ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, ΟΣΕ) κατά 50%.
 • Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

 • Στηρίζουμε την πρόταση εργατικών σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων για την νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με κατώτατο μισθό 825 ευρώ.
 • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για το Δημόσιο, της 13ης και 14ης σύνταξης.
 • Αυξήσεις στις συντάξεις.
 • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους.

Όποτε ξεφωνίζουμε απ’ την πείνα,

έρχεστε τρέχοντας και λέτε: δε σηκώνει άλλο,

αυτόν πρέπει να τον βολέψουμε με κάθε μέσο!

Στ’ αφεντικά πηγαίνετε γεμάτοι ζήλο,

ενόσω μας θερίζει η πείνα.

Κι όταν γυρνάτε πίσω, θριαμβευτικά

δείχνετε τι κερδίσατε για λόγου μας:

Μια μπουκιά ψωμί.

Καλά η μπουκιά

Αλλά πού ‘ναι όλο το καρβέλι;

Μπ. Μπρεχτ

Η λύση υπέρ των συμφερόντων του λαού απαιτεί σήμερα σύγκρουση με τις ευρωενωσιακές δεσμεύσεις, στη διεκδίκηση άμεσων και πραγματικών μέτρων ανακούφισης, στη σχεδιασμένη αξιοποίηση του συνόλου των ενεργειακών πηγών της χώρας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί επάρκεια και φτηνή Ενέργεια για τον λαό.

Το ΚΚΕ τεκμηριώνει στο πρόγραμμά του ότι μπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα ο λαός με βάση τις δυνατότητες του σήμερα. Γιατί τελικά ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός της κοινωνικής παραγωγής, η κοινωνική ιδιοκτησία, με την εργατική τάξη, τον λαό πραγματικά στην εξουσία, το σύστημα του σοσιαλισμού μπορεί να διασφαλίσει:

 • ενεργειακό σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει όλες τις μορφές Ενέργειας
 • επαρκή, φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα
 • δημόσιες και φθηνές μετακινήσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες
 • δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία στο ύψος των αναγκών και των απαιτήσεων
 • σύγχρονους όρους δουλειάς με δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου για όλους
 • συνδυασμένη ικανοποίηση των εργατικών – λαϊκών αναγκών.

Για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος, οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπαίνουν μπροστά στους σύγχρονους αγώνες των εργαζομένων».

4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.