ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΠΌ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 3 Φεβρουαρίου 2022 by energinews (admin)

Συνάντηση με διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, είχε χθες στη Βουλή η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη και ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικού τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Καμίνης.

Αντικείμενο της συνάντησης, η τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή, με βάση την οποία σημαντικά ζητήματα της ανέγερσης των δομών φιλοξενίας στα νησιά είτε επιλύονται κατά παρέκκλιση βασικών πολεοδομικών διατάξεων, είτε μεταφέρονται από τη δικαιοδοσία των αρμόδιων περιφερειακών αρχών στην αρμοδιότητα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στη συνάντηση υπήρξε απόλυτη σύμπνοια απόψεων, τόσο για την απόρριψη της συγκεκριμένης τροπολογίας από το Κίνημα Αλλαγής, όσο και για το γενικότερο θέμα της δημιουργίας δομών φιλοξενίας στα νησιά. Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας κατέστησαν σαφές πως δεν υπάρχει λαϊκή αποδοχή των σχεδίων της κυβέρνησης στη Λέσβο και τη Χίο, αντίθετα με όσα υποστηρίζει ο κ. Μηταράκης. Εξαιτίας της αντίθεσης αυτής, η κυβέρνηση επιχειρεί να απογυμνώσει την Περιφέρεια από την αρμοδιότητας της να ασκεί έλεγχο στην κατασκευή των δομών.

Οι δύο εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής επανέλαβαν την πάγια θέση του κόμματος σχετικά με τις δομές φιλοξενίας στα νησιά: μικρές δομές μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση των αιτούντων άσυλο. Η επιμονή της κυβέρνησης να κατασκευάσει – πάση θυσία- υπερδομές φιλοξενίας στα νησιά επιβεβαιώνει την εγκατάλειψη της πάγιας ελληνικής θέσης για ίση κατανομή της ευθύνης υποδοχής αιτούντων άσυλο μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Παρόντες επίσης στη συνάντηση ο Διευθυντής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Γλαβίνας και ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Χρονόπουλος.

Στην αντιπροσωπεία της Περιφέρειας συμμετείχε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» που υποστηρίχθηκε από το Κίνημα Αλλαγής.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πάγια τακτική της εισαγωγης τροπολογιών-νομοσχεδίων με πολλά επιμέρους άρθρα. Παραβιάζει έτσι τις αρχές της καλής νομοθέτησης και παγιδεύει την αντιπολίτευση που δεν μπορεί να ψηφίσει ξεχωριστά κάθε άρθρο!

Με τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας προωθήθηκε ένα σύνολο ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και το voucher 200€ στους εκπαιδευτικούς για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού -ποσό που πάντως είναι πολύ μικρό και πολύ καθυστερημένο μετά από τόσους μήνες τηλεκπαίδευσης. Το μέτρο έχει ορθή στόχευση αλλά για να μην είναι προσχηματικό, οφείλει να αυξηθεί, ενώ πρέπει να συνοδεύεται κι από γενναία ενίσχυση των υποδομών του ψηφιακού σχολείου (υποδομές, Wi-Fi κλπ).

Η εμβληματική όμως διάταξη της τροπολογίας είναι το άρθρο 3 με το οποίο η Υπουργός διατηρεί την ελάχιστη βάση εισαγωγής και καταργεί τη συμπλήρωση του Διπλού Μηχανογραφικού για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Μια βαθιά αντιεκπαιδευτική, έως και αντισυνταγματική ρύθμιση, που δημιουργεί σοβαρά εκπαιδευτικά, κοινωνικά και ηθικά προβλήματα. Εισάγει την πρακτική της λοταρίας στην εισαγωγή των μαθητών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γιατί μπορεί να εισαχθεί σε ένα τμήμα ένας μαθητής με χαμηλότερη βαθμολογία από έναν άλλον που θα έχει υψηλότερη!

Βασική μας θέση για την εισαγωγή είναι η εφαρμογή του ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ –όπως ισχύει γενικά στην Ευρώπη-, για να λήξει η διαρκής ενασχόληση με το Σύστημα Πρόσβασης, που όλο αλλάζει εδώ και μισό αιώνα!

Το Κίνημα Αλλαγής, σταθερό στις απόψεις του για το σχολείο του μέλλοντος, καταψήφισε την τροπολογία.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν ένας ευπατρίδης που υπηρέτησε με συνέπεια το δημόσιο συμφέρον, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία. Η καθοριστική συνεισφορά του ως ανακριτή στην πολύκροτη δίκη που αποκάλυψε τους ενόχους της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και το ρόλο του παρακράτους στην μετεμφυλιακή Ελλάδα, έμεινε στην ιστορία. Αγωνίστηκε για τα δημοκρατικά του πιστεύω, διώχθηκε και φυλακίστηκε για αυτά από την Χούντα. Η εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου, συνέβαλε στον εκδημοκρατισμό των θεσμών με την Συνταγματική αναθεώρηση του 1986.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει ένα τσουνάμι αύξησης των τιμών, που πλήττει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αντί η κυβέρνηση να ασκεί φορολογικές πολιτικές που δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους, οφείλει άμεσα να πάει σε μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, με παράλληλη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια, ώστε να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας για χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες που περνάνε πάρα πολύ δύσκολα μέσα σ’ αυτή τη δίνη της αύξησης των τιμών.

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΗ ΡΑΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Στις πληγείσες περιοχές από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου στη Βόρεια Εύβοια βρέθηκε εκ νέου κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής αποτελούμενο από την κ. Τόνια Αντωνίου, Βουλευτή Νότιου Τομέα Αθηνών και υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τον κ. Χρήστο Γκόκα, Βουλευτή Άρτας και υπεύθυνο Υποδομών και Μεταφορών, τον κ. Γιώργο Αποστολόπουλο, Γραμματέα του Τομέα Περιβάλλοντος και τον κ. Γρηγόρη Σκιαδόπουλο, Γραμματέα του Τομέα Πολιτικής Προστασίας.

Το Κίνημα Αλλαγής είχε δεσμευτεί από την πρώτη επίσκεψη κλιμακίου του στη Βόρεια Εύβοια, με επικεφαλής την αείμνηστη Πρόεδρο Φώφη Γεννηματά, όταν ακόμα μαινόταν η πυρκαγιά, να ελέγχει συστηματικά την Κυβέρνηση, τόσο για τις αναγκαίες ενέργειες άμεσης ανακούφισης των πληγέντων πολιτών, όσο και για τις δράσεις ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής.

Το κλιμάκιο συναντήθηκε με τους Δημάρχους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, κ. Γ. Κοντζιά και κ. Γ. Τσαπουρνιώτη, Δημοτικούς Συμβούλους, το Λιμενάρχη Αιδηψού κ. Σ. Δανίκα, το Συντονιστή Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, κ. Δ. Καρασαβίδη, το Διοικητή Π.Υ. Εύβοιας. κ. Π. Κουκουβίνη, το Διοικητή ΠΥ Ιστιαίας, κ. Κ. Μαραγιάννη, καθώς και με πολίτες από την ευρύτερη περιοχή, με σκοπό να ενημερωθεί τόσο για τη στήριξη των ανθρώπων που δοκιμάζονται, όσο και για τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών.

Από τις συναντήσεις διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, καθυστερήσεις και σοβαροί αποκλεισμοί, σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις και τα ζητήματα άμεσης ανακούφισης των πληγέντων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Το ύψος των αποζημιώσεων για τα χαρακτηρισθέντα ως επισκευάσιμα («κίτρινα») σπίτια είναι μόλις 180 ευρώ ανά τ.μ. και όχι 500 ευρώ, όπως στο Μάτι και την Κινέττα.
  • Για τους πλημμυροπαθείς του Οκτωβρίου 2021 δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση στην περίπτωση των σπιτιών που αποτελούν δεύτερη κατοικία. Δεν προβλέπεται, επίσης, καμία αποζημίωση για τα καμένα ελαιόδεντρα που ανήκουν σε μη κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ υπάρχουν αποκλεισμοί και για τους περισσότερους συκοπαραγωγούς, καθώς εντάχθηκαν στις αποζημιώσεις ατομικών επιχειρήσεων με βάση την πτώση τζίρου το τρίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος – Σεπτέμβριος.
  • Μεγάλα εμπόδια αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες στην Αγία Άννα για την αποκατάσταση των κατοικιών τους που είχαν νομιμοποιηθεί με προγενέστερη νομοθεσία.
  • Οι μετεγγραφές των πυρόπληκτων φοιτητών παρουσιάζουν αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
  • Καίριο ζήτημα που χρειάζεται αλλαγή θεσμικού πλαισίου αποτελεί ο αποκλεισμός των ιδιωτών των Αναγκαστικών Δασικών Συνεταιρισμών της βόρειας Εύβοιας από τις δασικές εργασίες αποκατάστασης.
  • Αποτελεί άμεση ανάγκη η δημιουργία τμήματος του ΕΚΑΒ στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί και διαμορφωθεί χώρος και υπάρχει σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού.
  • Είναι αναγκαία η επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής των αντιπλημμυρικών έργων, γιατί το πρόβλημα πλημμυρών μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή.
  • Η κατασκευή νέας Οδικής Σύνδεσης της Βόρειας Εύβοιας – από την Ιστιαία – με την Χαλκίδα, πρέπει να προχωρήσει άμεσα.

Παράλληλα, στις συναντήσεις εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για το μοντέλο αποκατάστασης και ανάπτυξης που έχει επιλεγεί, στο οποίο δεν έχουν συμμετοχή η αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί επαγγελματικοί και παραγωγικοί φορείς, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα ότι απαιτούνται ουσιαστικά κίνητρα για τις απαραίτητες επενδύσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα επιτρέψει να επικρατήσει η παραδοσιακή ραθυμία της Πολιτείας, όταν φεύγουν τα φώτα της δημοσιότητας από το σημείο της κρίσης.

Για αυτό, τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν από τους πολίτες και τους φορείς θα τα αναδείξουμε, τόσο μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όσο και μέσα από τις απ’ ευθείας επαφές μας με τα αρμόδια όργανα τις επόμενες μέρες.

Τέλος, θα επιδιώξουμε η διαβούλευση των αρμόδιων Κυβερνητικών οργάνων με τους Δήμους και τους τοπικούς φορείς να μην είναι προσχηματική, αλλά τακτική και συνεχής. Απαιτείται να θεσμοθετηθεί ένα σύστημα διαφάνειας-διαρκούς λογοδοσίας για τις δράσεις της Ειδικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και όλων των εμπλεκομένων αρχών.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Το Κίνημα Αλλαγής συμμετέχει με ρεαλιστικές προτάσεις στον δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, της ακρίβειας και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Ο Πρόεδρος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα διαβουλεύτηκαν με το σύνολο των θεσμικών φορέων της αγοράς και της εργασίας. Διαμόρφωσαν ένα μίγμα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων και κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση για το ζήτημα της ακρίβειας.

Απέναντι σε αυτήν την υπεύθυνη στάση, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης επέλεξε ξανά σήμερα μέσα στη Βουλή να καταφύγει σε «πόλεμο εντυπώσεων». Επιτέθηκε με απρέπεια στον Πρόεδρο του Κινήματος Ν. Ανδρουλάκη, ενώ μέχρι χθες η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης έδιναν μαθήματα ήθους με αφορμή το περιστατικό Πολάκη.

Διαστρέβλωσε κρίσιμα στοιχεία και οικονομικούς δείκτες, ακόμη και της ίδιας της Eurostat. Κατέφυγε στη γνωστή τακτική του: διαρκείς ειρωνείες και συνεχής ευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Ο κ. Πρωθυπουργός είναι υπόλογος για το ύφος και τη συμπεριφορά των μελών του Υπουργικού του Συμβουλίου, που συστηματικά και συντεταγμένα υποβαθμίζουν τον δημόσιο διάλογο.

Την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, η Κυβέρνηση της πολιτικής και τεχνοκρατικής ανεπάρκειας επιλέγει τον εύκολο δρόμο της τοξικής αντιπαράθεσης και της ακραίας πόλωσης. Βολεύεται με συγκρούσεις χωρίς περιεχόμενο γιατί δεν έχει απαντήσεις στα αληθινά προβλήματα του λαού.

Εμείς επιμένουμε στην πραγματική πολιτική. Η σοσιαλδημοκρατική μας πρόταση έχει τα εργαλεία για να εγγυηθεί την αξιοπρέπεια στην ζωή των πολιτών.

Α. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ

Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την ακρίβεια, ανέπτυξε το Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος στο «Briefing» του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο. Κάνοντας λόγο για την ανάγκη πολιτικών αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης με κοινωνικό πρόσημο, ο κ. Σπυρόπουλος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση μάλλον έχει αρχίσει να φοβάται και είναι λογικό, λόγω των δημοσκοπήσεων και λόγω του κλίματος που δημιουργείται.

Σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως «ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή που η ακρίβεια είναι στα ύψη και το καλάθι της νοικοκυράς είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και ίσα-ίσα τα βγάζει πέρα, οποιαδήποτε φοροελάφρυνση είναι προς τη θετική κατεύθυνση». Ωστόσο, ζήτησε «να δούμε με σοβαρό τρόπο τις αλλαγές του ΕΝΦΙΑ που ανακοινώθηκαν», τονίζοντας ότι αφορούν τον συμπληρωματικό φόρο, που επιβλήθηκε τότε με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ ώστε να γίνει ο ΕΝΦΙΑ δικαιότερος, δηλαδή να πληρώσουν πιο πολλά αυτοί που είχαν περισσότερα χρήματα και να ελαφρυνθούν αυτοί που ίσα-ίσα τα βγάζουν πέρα. «Βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή συμψηφίζεται στον ενιαίο φόρο. Οπότε πρέπει να δούμε σε ποιες κατηγορίες, σε ποιες συνοικίες και σε ποια ακίνητα υπάρχει ουσιαστική μείωση και αν πραγματικά υπάρχει δικαιοσύνη».

Στα θέματα της ακρίβειας, ο κ. Σπυρόπουλος είπε πως ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδης, «πριν δύο μήνες έλεγε ότι σε όποιο σούπερ μάρκετ κι αν έμπαινε, δεν υπάρχει καμία ακρίβεια και βγάζει selfies με τους πολίτες που βρίσκει εκεί. Σήμερα αποδεικνύεται ότι, όχι μόνο είχε τεράστιο άδικο, όχι μόνο ότι βρίσκεται εκτός κοινωνίας, αλλά πουλούσε και τρέλα. Και εδώ πρέπει να δούμε τις ευθύνες της κυβέρνησης πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για άμεσα μέτρα, γιατί βρισκόμαστε «στην πιο βαθιά κρίση με αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα τα οποία αποτελούν το καλάθι της νοικοκυράς και η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα. Αντίθετα, ζήσαμε ένα τριήμερο στη Βουλή, που συζητάμε άλλα πράγματα από αυτά που απασχολούν τους πολίτες».

«Έχουμε πει ξεκάθαρα τις προτάσεις μας. Αύξηση του κατώτατου μισθού τώρα, όχι όταν θα το κάνει ο κ. Μητσοτάκης, που θα φύγει το χειμώνα. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα που αποτελούν το καλάθι της νοικοκυράς. Σήμερα το έκανε το Βέλγιο. Τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να ισορροπήσουν οι τιμές, να πέσουν οι τιμές της ενέργειας και να μπορέσει να υπάρξει μία εξισορρόπηση. Τρίτο μέτρο, όσον αφορά στη βοήθεια στους πιο ασθενέστερους, όσον αφορά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και γενικότερα την ενέργεια», τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος, εκτιμώντας πως «κάθε κυβέρνηση κάνει τις επιλογές της εκεί που θέλει να δώσει χρήματα και εκεί που θέλει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις, και η συγκεκριμένη κυβέρνηση δείχνει τις επιλογές». Δείχνοντας προς τις πολιτικές με ένα κοινωνικό πρόσημο που ακολουθεί η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, πρότεινε την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία πάρα πολλών νέων κατοικιών ώστε να βοηθηθούν νέα ζευγάρια. «Η κυβέρνηση αυτή τι έβαλε; Μήπως έβαλε μόνο να ενισχυθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και να έρθουν όλα τα χρήματα μέσα από τις τράπεζες; Υπάρχει κοινωνικό πρόσημο; Έβαλε βοήθεια στο ΕΣΥ; Δημιούργησε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα που δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας και θρηνούμε καθημερινά 100 νεκρούς συνανθρώπους μας;», αναρωτήθηκε ο κ. Σπυρόπουλος.

Σχετικά με την κριτική του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Σπανάκη για την ψήφο του Κινήματος Αλλαγής στην πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Σπυρόπουλος απάντησε χαρακτηριστικά: «Εσείς όταν ήσασταν αντιπολίτευση, υπρεψηφίζατε την κυβέρνηση; Στον προϋπολογισμό, όταν καταψηφίσουμε την κυβέρνηση, ταυτιζόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με κάποιο άλλο κόμμα; Βγήκε ο κ. Μητσοτάκης και από πρωθυπουργός μετατράπηκε σε κομματάρχης».

Όσον αφορά το θέμα με τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Σπυρόπουλος επισήμανε πως «πρώτη φορά πρόεδρος της Βουλής να αρνείται σε κοινοβουλευτικό κόμμα να συνεδριάσει εντός του Κοινοβουλίου η Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Είναι ένα πρωτοφανές περιστατικό, έχει τεράστια ευθύνη ο πρόεδρος της Βουλής», ο οποίος ενώ είχε δώσει την άδεια, είπε στην πορεία ότι δεν μπορεί να γίνει συνεδρίαση και μετά τις τοποθετήσεις βουλευτών, του επικεφαλής της ΚΟ και του έντονου γεγονότος που δημιουργήθηκε, αναγκάστηκε να μας δώσει την αίθουσα για να ξεκινήσουμε πρωί-πρωι για να συνεδριάσει η ΚΟ μας. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα για ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και μία Δημοκρατία. Ελπίζω αυτό να μην το συνεχίσει ο κ. Τασούλας. Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά του ελληνικού κοινοβουλίου. Ούτε στη Χρυσή Αυγή δεν γινόταν αυτό το πράγμα», πρόσθεσε ο κ. Σπυρόπουλος. Σύμφωνα με το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, «η κυβέρνηση μάλλον έχει αρχίσει και φοβάται και είναι λογικό λόγω των δημοσκοπήσεων και λόγω του κλίματος που δημιουργείται. Αυτό φάνηκε και στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Αυτό φάνηκε από τις συνεχόμενες επιθέσεις του κ. Μητσοτάκη, κορυφαίων βουλευτών, του κ. Γεωργιάδη».

Για τις ίσες αποστάσεις που καταλογίζουν στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως «εμείς προφανώς δεν είμαστε ίδιοι. Εμείς δεν έχουμε τραμπούκους στην παράταξή μας όπως ο κ. Πολάκης, όπως δεν έχουμε και Μπαλτακους που συνομιλούσαν με τη Χρυσή Αυγή. Η ΝΔ φοβάται την άνοδο του Κινήματος Αλλαγής που φαίνεται καθαρά ότι θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και παίρνει ένα κομμάτι ψηφοφόρων που είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση. Γιατί απέτυχαν στην πανδημία, τα έκαναν μπάχαλο στην κακοκαιρία, και, αντί να απολογούνται γι’ αυτό, ο κ. Τσίπρας τους έδωσε ένα σωσίβιο σωτηρίας για να πάνε στη Βουλή και να τσακώνονται εκτός θέματος. Η κυβέρνηση, αντί να απολογείται που τα έκανε μπάχαλο στην πανδημία αλλά και στην κακοκαιρία και να πει πραγματικά τι έγινε λάθος και να φέρει προτάσεις όπως φέραμε εμείς επί συγκεκριμένων ζητημάτων και του τι πρέπει να αλλάξει από εδώ και πέρα, πήγε να τσακωθεί με τον κ. Πολάκη και να κρύψει κάτω από το χαλί τις τεράστιες ευθύνες της».

 

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.