ΟΜΙΛΙΑ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΜΑΪΟΎ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)


0
(0)

Το Κίνημα Αλλαγής πρωτοπορεί με έναν μαραθώνιο διαδικτυακών εκδηλώσεων σε πολλά επίπεδα και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Συνεχίζει τις ψηφιακές του περιοδείες με το Βόρειο Αιγαίo από τη Δευτέρα 17 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 19 Μαΐου.

Τα θέματα αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, την πανδημία και την υγεία, ενώ θα συζητηθούν και άλλα θέματα επικαιρότητας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Δευτέρα 17 Μαΐου

7 μμ, Λέσβος – Λήμνος, Ταμείο Ανάκαμψης / Ομιλητές: Φώφη Γεννηματά – Γιώργος Καμίνης (Απευθείας μετάδοση από τα SocialMedia)

Τρίτη 18 Μαΐου

7 μμ, Σάμος, Ταμείο Ανάκαμψης, / Ομιλητές: Μανώλης Χριστοδουλάκης – Απόστολος Κρυωνίδης

8μμ, Σε περιφερειακό επίπεδο, Νέα Γενιά, / Ομιλητές: Φώφη Γεννηματά

Τετάρτη 19 Μαΐου

6μμ, Χίος, Ταμείο Ανάκαμψης, / Ομιλητές: Πάρις Κουκουλόπουλος – Γιάννης Κουτσούκος

8μμ, Σε περιφερειακό επίπεδο, Υγεία, / Ομιλητές: Φώφη Γεννηματά

*Στο πλαίσιο της τριήμερης Ψηφιακής Περιοδείας, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα έχει επικοινωνία με παλαιότερα Τοπικά στελέχη στο Βόρειο Αιγαίο.

ΑΡΘΡΟ ΣΤ. ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗ ΣΤΑ «ΝΕΑ»: ΠΑΡΑΔΟΞΗ ΕΥΦΟΡΙΑ

Οι μέρες της πανδημίας που διανύουμε χαρακτηρίζονται από μία παράδοξη ευφορία. Είναι ένας συνδυασμός που προκύπτει από την άρση των μέτρων, την ατομική ικανοποίηση του κάθε εμβολιασμένου, τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Χρησιμοποιώ τον όρο «παράδοξη ευφορία» διότι δυσκολεύομαι να βρω ένα επιδημιολογικό στοιχείο που να τεκμηριώνει τη βελτιωμένη πορεία της χώρας. Χρήσιμο, λοιπόν, είναι να προσεγγίζουμε την πραγματικότητα, ακόμη και όταν αυτή είναι δυσάρεστη, διότι αυτός είναι ο τρόπος να θωρακιστούμε καλύτερα στο συλλογικό επίπεδο.

Ξεκινώντας από τον αριθμό εμβολιασμένων και συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα αρχίζει να παίρνει απόσταση προς τα κάτω από τον μέσο όρο (30,4% 1η δόση – 11,3% 2η δόση #ECDC), κατρακυλώντας στην 23η θέση σε όσους έχουν κάνει την 1η δόση, πάνω μονάχα από τις Βουλγαρία, Λετονία, Ρουμανία, Κροατία.

Τούτο όμως δεν είναι το κυρίαρχο πρόβλημα, διότι, έστω και καθυστερημένα προχωράμε προς την επίτευξη του στόχου. Το πρόβλημα είναι τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στις ηλικίες άνω των 80 ετών έχουμε εμβολιάσει μόλις το 63%, ενώ το ίδιο περίπου ποσοστό ισχύει και τους 70-79 ετών, όπως επίσης χαμηλά είμαστε και στους 60-69 (45,9%).

Παρότι έχει δημιουργηθεί ένα καλό κλίμα ως προς την προσέλευση των νεότερων ηλικιακά ομάδων, τα ποσοστά συμμετοχής παραμένουν ακόμη εξαιρετικά χαμηλά, με τα ανακοινωμένα ραντεβού στους 30-39 ετών να είναι μόλις 13,3% (177.000), ενώ στους 40-44 ετών είναι 14,8% (117.750) και στους 45-49 ετών είναι 15,6% (125.000).

Βεβαίως και ελπίζουμε στο καλύτερο· όμως, δυστυχώς, διατηρήσαμε χαμηλά ποσοστά ακόμη και στους υγειονομικούς, έχοντας εμβολιάσει μόλις το 62,7%, ενώ η συνολική πορεία της χώρας στους θανάτους ανά εκατομμύριο μάς κατατάσσει σταθερά τους τελευταίους 2 μήνες στις 20 πρώτες χώρες του κόσμου.

Τούτα τα στοιχεία πρακτικά σημαίνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται μακριά από το σχεδιασμό «ανοσίας της αγέλης» και κοντά σε μία αποκλίνουσα πορεία. Παράλληλα και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, είναι από τις χώρες που θα πληρώσουν περισσότερο το ‘’μάρμαρο’’ της πανδημίας εξαιτίας της οικονομικής της εξάρτησης από τον τουρισμό (αναπτυσσόμενες κ τουριστικές χώρες).

Πλέον, το άνοιγμα της χώρας και η έλευση των τουριστών, σε συνδυασμό με την κοινωνική αντίδραση και τη δεινή οικονομική θέση, δεν δίνουν περιθώρια για ελιγμούς. Τα κρούσματα, ως αριθμός, αποκτούν μικρή σημασία· περισσότερο πρέπει να επικεντρωθούμε στο θέμα των ΜΕΘ όπου το 95% είναι ανεμβολίαστοι αλλά και των θανάτων που συναντάμε σε ποσοστό 85% άνω των 65 ετών. Ολόκληρος ο οργανωτικός και επικοινωνιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης θα πρέπει να στοχεύσει σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο, δηλαδή τις ευπαθείς και ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών, με περισσότερη ενημέρωση κυρίως στην περιφέρεια αλλά και καλύτερη πρόσβαση. Δεν πρέπει να μείνει κανείς ανεμβολίαστος.

Ο αγώνας ενάντια στην πανδημία είναι μαραθώνιος. Η Ελλάδα είχε ένα σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα και δεν το εκμεταλλεύτηκε· τη νησιωτικότητά της. Θα μπορούσε να κρατήσει τα νησιά ανοιχτά καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας με τεστ και στεγανοποίηση, ενώ θα μπορούσε να αποφύγει τα οριζόντια μέτρα επί μακρόν. Τούτο την οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο. Αυτό που δεν πρέπει να δούμε το καλοκαίρι είναι η εικόνα μίας χώρας που θα μετρά ταυτόχρονα τουρίστες και νεκρούς.

Η ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ

Με το ν. 3838/2010, το ΠΑΣΟΚ έκανε μια πραγματική μεταρρύθμιση – για την οποία είναι περήφανο –  εισάγοντας σύγχρονους κανόνες κράτους δικαίου στη διαδικασία πολιτογράφησης.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, είτε εκκινούσαν από  αντιμεταναστευτικές θέσεις είτε από υποτιθέμενα «φιλομεταναστευτικές», αμέλησαν να στηρίξουν διοικητικά το σύστημα, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, πως παρά το ανταποδοτικό παράβολο των 550 ή 700 ευρώ υπάρχουν ακόμη αιτήσεις που κατατέθηκαν ακόμη και τη δεκαετία του …1990 (!) και δεν έχουν ακόμη διεκπεραιωθεί…

Με τους νόμους 4604/19 και 4735/20, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τροποποίησαν τον Κώδικα Ιθαγένειας με  αναδρομική ισχύ (!), χωρίς κανένα σεβασμό στην αρχή της χρηστής διοίκησης και της προστατευόμενης/δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου. Υποχρέωσαν έτσι, περίπου 30.000 ανθρώπους, που κατέθεσαν αιτήσεις ακόμη και στο απώτατο παρελθόν, να υπαχθούν σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο προϋποθέσεων και διαδικασιών, από αυτό που ίσχυε κατά την υποβολή της αίτησης τους…

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έθεσε, μάλιστα, εκ των υστέρων εισοδηματικές προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα απορριφθούν χιλιάδες αιτήσεις ανθρώπων που, εκ του αποτελέσματος, εξαπατήθηκαν από την ελληνική Πολιτεία.

Οι σαδιστικοί αυτοσχεδιασμοί της κυβέρνησης της ΝΔ στοίχισαν εχθές, στην «πρεμιέρα» των εξετάσεων του Πιστοποιητικού Επάρκειας για την Πολιτογράφηση, πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ που ξοδεύτηκε με απευθείας αναθέσεις, συγκρότηση αμειβόμενων επιτροπών και αδιαφανείς διαδικασίες επιλογής επιτηρητών και βαθμολογητών (!). Η «παλιά καλή (;)» Δεξιά βρήκε τρόπο να στήσει έναν ακόμη πελατειακό μηχανισμό…

Αλλά και η περιβόητη Τράπεζα Θεμάτων της κυβέρνησης ΝΔ, με ερωτήσεις βάσει των οποίων θα κριθεί ποιος/α θα αποκτήσει την ιδιότητα του πολίτη είναι μια καρικατούρα, με τις «φανουρόπιτες» και τα «πηλήκια» να έχουν πλέον γίνει ανέκδοτο…  Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, από τη στιγμή που η κυβέρνηση συγκρότησε μια Επιστημονική Επιτροπή από «αρεστούς» καθηγητές πανεπιστημίου που, χωρίς καμία διαβούλευση, «αποφάσισαν και διέταξαν» το περιεχόμενο της Τράπεζας Θεμάτων…

Η διαδικασία χορήγησης ιθαγένειας είναι ένα ζήτημα ταυτοτικό, για όλους τους πολιτικούς χώρους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις μεθοδεύσεις της επιλέγει τη βαθιά συντήρηση, την ξενοφοβία και τον απομονωτισμό.

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ», ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Με μεγάλη καθυστέρηση ο κ. Μητσοτάκης, -που για μέρες καλλιεργούσε κλίμα εφησυχασμού- παραδέχθηκε σήμερα ότι «η πανδημία είναι εδώ και δεν έχουμε ξεμπερδέψει».

Χρειάστηκαν γι’ αυτό οι επανειλημμένες επισημάνσεις της Φώφης Γεννηματά, με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών.

«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα» κ. Μητσοτάκη, αλλά αυτό ισχύει πρώτα για την Κυβέρνηση, όχι μόνο για τους άλλους.

Με μεγάλη καθυστέρηση ο κ. Μητσοτάκης, -που για μέρες καλλιεργούσε κλίμα εφησυχασμού- παραδέχθηκε σήμερα ότι «η πανδημία είναι εδώ και δεν έχουμε ξεμπερδέψει».

Χρειάστηκαν γι’ αυτό οι επανειλημμένες επισημάνσεις της Φώφης Γεννηματά, με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών.

«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα» κ. Μητσοτάκη, αλλά αυτό ισχύει πρώτα για την Κυβέρνηση, όχι μόνο για τους άλλους.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙφοβίας (IDAHOBIT) οφείλει να μας υπενθυμίζει τις διακρίσεις που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, αν και βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για να απαλλαγούμε από την ομοφοβία και την τρανσφοβία.

Για μας, στο Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει καμία ανοχή σε οποιαδήποτε διάκριση.

Από την πλευρά μας, συμπορευόμαστε με τους ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας και δηλώνουμε το παρών στην προσπάθεια εξάλειψης πολιτικά, θεσμικά και κοινωνικά των διακρίσεων , εις βάρος ανθρώπων στη βάση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου τους.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΤΟ 2021 ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ «ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ»

Θέμα: Πρόσθετα Μέτρα για τον Τουρισμό

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το 2021 για τον Ελληνικό Τουρισμό θέλουμε να είναι μια «κερδισμένη χρονιά».

Αυτό επιβάλλουν οι σημερινές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, ιδιαίτερα μετά την αρνητική πορεία του 2020.Όμως και φέτος το «άνοιγμα» της τουριστικής περιόδου γίνεται με μεγάλες δυσκολίες και πολλά κενά. Η δήθεν ειδυλλιακή εικόνα, που προσπαθεί επικοινωνιακά να δημιουργήσει η Κυβέρνηση, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Όπως δεν είχε και την περασμένη χρονιά.

Τα μεγάλα προβλήματα από την πανδημία, εντείνονται με τις ανεπάρκειες και τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης. Τόσο στον υγειονομικό τομέα, όσο και στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.Είναι χαρακτηριστικές οι δυσκολίες που προκάλεσε η απόφαση της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, να μας εντάξει στις «πορτοκαλί» χώρες.

Απαιτούνται σίγουρα πρόσθετα μέτρα.

ΠρώτονΓια να εγγυηθούμε την προστασία της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων.

Παρά τις εξαγγελίες περί «γαλάζιας ελευθερίας», πολλές περιοχές της χώρας με μεγάλη τουριστική κίνηση έχουν μείνει εκτός του Κυβερνητικού προγραμματισμού.Ο καθολικός εμβολιασμός των εργαζομένων στο σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων-όπως έχουμε προτείνει-δεν έχει προχωρήσει.Ενώ σύγχυση υπάρχει για το πώς θα γίνουν-και ποιους θα επιβαρύνουν- τα «τεστ αναχώρησης» που απαιτούνται από ορισμένες χώρες.

ΔεύτερονΓια τις πύλες εισόδου της χώρας, ιδιαίτερα στα βόρεια σύνορά μας.

Τόσο όσον αφορά στον έλεγχο της τήρησης των κανόνων προστασίας, όσο και για την ταχεία διέλευση των επισκεπτών.Δεν είναι δυνατόν να αντικαθίσταται ο προγραμματισμός και οι προτεραιότητες από πελατειακού τύπου παρεμβάσεις του Πρωθυπουργικού γραφείου, «κατόπιν ενεργειών» Βουλευτών της ΝΔ.

ΤρίτονΓια τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα για την έναρξη της επαναλειτουργίας τους.Παρά τις κατά καιρούς Κυβερνητικές εξαγγελίες, τίποτε το συγκεκριμένο για την οικονομική στήριξή τους -ιδιαίτερα στα θέματα ρευστότητας-δεν έχει δρομολογηθεί.Όπως,επίσης, δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

ΤέταρτονΓια τους εργαζόμενους στον Τουρισμό-επισιτισμό.

Ζουν μήνες με 534 ευρώ, βιώνουν την ανασφάλεια. Δεν έχει εξασφαλισθεί η επαναπρόσληψη πολλών από αυτούς, αλλά ούτε και η στήριξή τους μέχρι να ανοίξουν οι μονάδες.Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις μονομερών αναστολών των συμβάσεων, παραμένουν εκκρεμότητες όσον αφορά στα δικαιώματα και τα ένσημά τους.

Για τους λόγους αυτούς και με δεδομένο ότι τα προβλήματα στον Τουρισμό που αναφέραμε αφορούν το σύνολο της Κυβερνητικής δραστηριότητας,

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κ. Πρωθυπουργέ:

1) Σχεδιάζει η Κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων στον Τουρισμό; Ποια συγκεκριμένα και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

2) Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να διασφαλίσει την εικόνα ασφαλούς υγειονομικά Ελλάδας για τους επισκέπτες μας αποφεύγοντας λάθη που έγιναν το 2020 και οδήγησαν στην έξαρση της πανδημίας;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Πρόεδροςτου Κινήματος Αλλαγής

ΦΩΤΕΙΝΗ (ΦΩΦΗ) ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Ανάρτηση_Γραμματέα_Τομέα_Αθλητισμού_Κινήματος_Αλλαγής_Θανάση_Ζαννιά_για_την_τριπλή_εκπροσώπηση_Κωπηλασίας_Ποδηλασίας_στους_Ολυμπιακούς_Αγώνες_στο_Τόκιο

«Τριπλή εκπροσώπηση για την Κωπηλασία και την Ποδηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο!

Η Ελληνίδα Πρωταθλήτρια Αννέτα Κυρίδου ήταν αυτή που πήρε το 3ο εισιτήριο για τα Ελληνικά κουπιά με μια εξαιρετική κούρσα στον τελικό του σκιφ στην Προολυμπιακή Ρεγκάτα της Λουκέρνης κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με 7:42.20.

 

Η Ποδηλασία επίσης κέρδισε για την Ελληνική Σημαία την 3η πρόκριση που θα διεκδικήσουν οι Περικλής Ηλίας και Δημήτρης Αντωνιάδης με τα κριτήρια της Ομοσπονδίας στην Ορεινή Ποδηλασία (Mountain Bike).

 

Η Αννέτα Κυρίδου, η οποία μετρά αντίστροφα για την πρώτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην καριέρα της, αποτελεί το τρίτο Ελληνικό πλήρωμα από το άθλημα της Κωπηλασίας που θα βρεθεί στο Τόκιο.

Τα άλλο δύο Ελληνικά πληρώματα είναι οι Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου στη δίκωπο άνευ των γυναικών και Στέφανος Ντούσκος στο σκιφ των ανδρών.

Η Ποδηλασία μετά τους Χρήστο Βολικάκη (Ποδηλασία Πίστας, Omnium) και Πολυχρόνη Τζωρτζάκη (Ποδηλασία Δρόμου, Road Race) θα είναι παρούσα με τρεις συμμετοχές.

 

Η Προολυμπιακή Ομάδα “γεμίζει” δίνοντας μας τη χαρά άλλων δύο εισιτηρίων, 46ο και 47ο, με τη βοήθεια των Ομοσπονδιών και την μοναδική και αμέριστη οικονομική στήριξη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

 

Θερμά συγχαρητήρια στις Αθλήτριες και στους Αθλητές και στις οικογένειες τους!»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην ψηφιακή περιοδεία στο Βόρειο Αιγαίο

Σημεία

Η πανδημία είναι εδώ και παρά την εικόνα που δημιουργεί η Κυβέρνηση τα προβλήματα παραμένουν.

Αναγκάστηκε σήμερα να το πει και ο Πρωθυπουργός, αφού καλλιέργησε τον εφησυχασμό. Κ. Μητσοτάκη πράγματι «ελευθερία δε σημαίνει ανευθυνότητα» αλλά αυτό πρέπει να ισχύει πρώτα για την Κυβέρνησή σας και όχι μόνο για τους άλλους. Για να φθάσουμε στην «ελευθερία», χρειάζεται προσοχή, συστηματική επιτήρηση-έλεγχοι παντού με ευθύνη του κράτους για την εφαρμογή των μέτρων.

Βάρος στον εμβολιασμό του πληθυσμού, στους ηλικιωμένους, στους υγειονομικούς και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.

Να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς που οδήγησαν στην έξαρση της πανδημίας.

-Το νέο δεν κτίζεται πάνω σε ερείπια. Με μια κατεστραμμένη οικονομία και την ανεργία να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις η πορεία της ανάκαμψης θα κοστίσει και θα διαρκέσει περισσότερο.

Η «μείωση της ανάπτυξης και η διεύρυνση των ανισοτήτων» που προκαλεί η πανδημία σε συνδυασμό με τις συντηρητικές πολιτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνική κρίση και νέα αδιέξοδα.

Αυτό μπορεί να αποτραπεί μόνο με μια άλλη προοδευτική πολιτική.

– Το δικό μας αφήγημα έχει στο κέντρο ένα πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο που δημιουργεί παραγωγή με προστιθέμενη αξία και εξαγωγές, αντιμετωπίζει τις ανισότητες και εξασφαλίζει πλήρη απασχόληση.

Σας καλούμε να συγκροτήσουμε στη βάση αυτή μια νέα Εθνική Παραγωγική Συμμαχία που θα εγγυηθεί ότι οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα κυριαρχήσουν και θα κάνει πράξη τη Νέα Αλλαγή στην Ελλάδα.

Ακολουθει η εισαγωγική Παρέμβαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στην τηλεδιάσκεψη του Β. Αιγαίου

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Θέλω ιδιαίτερα να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας στη σημερινή συζήτηση.

Είναι η 8η στην σειρά Περιφερειακή διάσκεψη που πραγματοποιούμε για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους ανθρώπους της παραγωγής, της αυτοδιοίκησης, των κινημάτων, της επιστήμης, συνδιαμορφώνουμε τις θέσεις, τις προτάσεις, τις πρωτοβουλίες μας και ιεραρχούμε μαζί σας τις ανάγκες της κάθε περιφέρειας.

Φίλες και Φίλοι,

Η Κυβέρνηση, με το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη, που δεν είχε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα, εξάντλησε την υπομονή της ελληνικής κοινωνίας και την αντοχή της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό άνοιξαν τις οικονομικές δραστηριότητες, με χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα από όταν τις έκλεισαν.

Η πανδημία είναι εδώ και παρά την εικόνα που δημιουργεί η Κυβέρνηση τα προβλήματα παραμένουν.

Αναγκάστηκε σήμερα να το πει και ο Πρωθυπουργός, αφού καλλιέργησε τον εφησυχασμό. κ. Μητσοτάκη πράγματι «ελευθερία δε σημαίνει ανευθυνότητα» αλλά αυτό πρέπει να ισχύει πρώτα για την Κυβέρνησή σας και όχι μόνο για τους άλλους.

Για να φθάσουμε στην «ελευθερία», χρειάζεται προσοχή, συστηματική επιτήρηση-έλεγχοι παντού με ευθύνη του κράτους για την εφαρμογή των μέτρων.

Βάρος στον εμβολιασμό του πληθυσμού, στους ηλικιωμένους, στους υγειονομικούς και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.

Να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς που οδήγησαν στην έξαρση της πανδημίας.

Έχουμε ήδη προτείνει ως αναγκαία βήματα:

 • Επιτάχυνση των διαδικασιών για το «Πράσινο Πιστοποιητικό», με την Ε.Ε.
 • Συμφωνίες με τρίτες χώρες για την έλευση και αναχώρηση τουριστών.
 • Άμεση λήψη απόφασης για το «τεστ αναχώρησης» (με rapid tests) που απαιτείται από ορισμένες χώρες, με επιδότηση από το κράτος και όχι επιβάρυνση των επιχειρήσεων.
 • Εμβολιασμός των εργαζόμενων στο σύνολο των Τουριστικών επιχειρήσεων.

Εκτός όμως από τα υγειονομικά μέτρα που απαιτούνται, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ουσιαστική στήριξη για να λειτουργήσουν με προοπτική και να μην έχουμε ντόμινο λουκέτων και ανεργίας.

Καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις.

 • Ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης-λιανεμπορίου-τουρισμού, με επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 4-6 μήνες και με ρήτρα διαφύλαξης της απασχόλησης.
 • Ρύθμιση 120 δόσεων για ασφαλιστικές-φορολογικές υποχρεώσεις για όλες τις επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση και κούρεμα 30% για τους συνεπείς.
 •  Υποχρεωτικό άπλωμα των δόσεων για χρέη σε τράπεζες στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και πάγωμα πλειστηριασμών Α’ κατοικίας για τους αδύναμους.
 • Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τουρισμό και εστίαση ως το τέλος του 2021. Αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.
 • Γενναίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση της στους εργαζομένους.

Ξεκίνησε με την Υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων, ευνοώντας τους ασύδοτους εργοδότες.

Συνέχισε με το δόγμα μισός μισθός-μισή δουλειά με το Πρόγραμμα Συνεργασία. Και όταν αυτό απέτυχε άφησε 600.000 εργαζόμενους να ζουν για πολλούς μήνες, με το επίδομα των 534 ευρώ.

Και τώρα: προχωρά σε πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με το απαράδεκτο Εργασιακό Νομοσχέδιο.

Αφαιρεί την υποχρέωση συλλογικής σύμβασης για να γίνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Για να μη πληρώνουν υπερωρίες οι ασύδοτοι επιχειρηματίες. Αφήνει απροστάτευτο τον εργαζόμενο απέναντι στον εργοδότη του. Στην πράξη καταργεί το οκτάωρο.

Η ψηφιακή κάρτα, δεν θα εφαρμοσθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα, παρά μόνο «πειραματικά».

Διευκολύνει την απελευθέρωση των απολύσεων, περιορίζοντας δραστικά τους λόγους της επαναπρόσληψης εργαζομένων που κέρδισαν δικαστικές αποφάσεις.

Διαλύει ουσιαστικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, απομακρύνοντας το από τον έλεγχο και την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας.

Περιορίζει δραστικά το δικαίωμα της απεργίας, αλλά και την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών από την απόλυση.

Φίλες και Φίλοι,

Το νέο δεν κτίζεται πάνω σε ερείπια. Με μια κατεστραμμένη οικονομία και την ανεργία να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις η πορεία της ανάκαμψης θα κοστίσει και θα διαρκέσει περισσότερο.

Η «μείωση της ανάπτυξης και η διεύρυνση των ανισοτήτων» που προκαλεί η πανδημία σε συνδυασμό με τις συντηρητικές πολιτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνική κρίση και νέα αδιέξοδα.

Αυτό μπορεί να αποτραπεί μόνο με μια άλλη προοδευτική πολιτική.

Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες δίδεται πλέον βάρος στις δημόσιες επενδύσεις, γιατί είναι ο μοχλός για την ανάκαμψη. Φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και των πολυεθνικών. Μια πολιτική, η οποία στηρίζεται στην κρατική παρέμβαση με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών, την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Η ατζέντα της Σοσιαλδημοκρατίας έρχεται ξανά στο προσκήνιο διεθνώς και αναδεικνύεται ως το μεγάλο όπλο για να ξεφύγουμε από την διπλή κρίση, οικονομική και υγειονομική.

Φίλες και Φίλοι,

Έρχομαι στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά το διάλογο.

Έχει παρουσιάσει το δικό της σχέδιο, που ικανοποιεί δήθεν τους γενικούς όρους της Ε.Ε, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.

• Είναι ένα σχέδιο που παραθέτει επενδύσεις-έργα χωρίς ιεράρχηση, χωρίς να αναλύεται τι εξυπηρετεί το καθένα ποιος είναι ο στόχος του.

Λείπει ο στόχος αλλαγής του οικονομικού μοντέλου και αναβάθμισης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

• Δεν συνοδεύονται τα έργα που προβλέπονται, με δείκτες απόδοσης για το περιβάλλον, για ανάπτυξη και κυρίως για την δημιουργία θέσεων εργασίας.

• Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, για την στήριξη της Ελληνικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας. Ακόμη και για την Εθνική Άμυνα σε μια κρίσιμη περίοδο, μένουμε μόνο στις παραγγελίες από τις άλλες χώρες.

• Απουσιάζει κάθε αναφορά για την στήριξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης, δεν περιλαμβάνονται εμβληματικά έργα για τον Τουρισμό, υπάρχει έλλειμμα για την βιώσιμη στροφή του αγροδιατροφικού τομέα, ενώ είναι πολύ μικρές οι επενδύσεις για την έρευνα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια.

Για το ΕΣΥ προβλέπονται μόνο 317 εκατομμύρια για 120 Νοσοκομεία σε βάθος 6ετίας και 273 εκατ. για την ΠΦΥ για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Πολύ λίγα, ανεπαρκή για μια ουσιαστική αλλαγή. Καμία σχέση με την προοπτική ενός νέου ΕΣΥ.

Τέλος σε μια εποχή κρίσης στο δημογραφικό, απουσιάζει κάθε πρόβλεψη, κάθε μέτρο, την ώρα που είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν όχι μόνο οι αναγκαίες υποδομές, αλλά και οικονομικές παρεμβάσεις για την στήριξη των νέων ζευγαριών.

Στόχος δικός μας είναι μια νέα αντίληψη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας.

Στόχος μας είναι «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα».

Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία.

Εμείς μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Εμείς μιλάμε για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία.

Δίνουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία αλλά με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές και αυτή είναι η διαφορά μας με την κυβέρνηση.

Προτεραιότητα μας, επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην Ελληνική παραγωγή.

Το μότο μας είναι «Παράγουμε και εξάγουμε».

Λέμε όχι στο μοντέλο εισαγωγές – κατανάλωση.

Για μας μεγάλα έργα, δεν σημαίνουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες με συμπράξεις και κοινοπραξίες.

Τα 70 δις που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για μας αφορούν τους πολλούς.

Ιεραρχούμε τις κατανομές των διαθέσιμων πόρων ως εξής :

Α) πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.

Β) μέτρα, κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, Με την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις.

Γ) Δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία.

Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη.

· Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

· Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους

· Στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή.

Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Επενδύσεις με ισχυρά κίνητρα, αλλά και ταυτόχρονα απαίτηση για ελληνική προστιθέμενη αξία.

Με αιχμές την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές Τουρισμού, τη μεταποίηση ,το μετασχηματισμό και δικτύωση/συνεργασία των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην σύγχρονη Πρωτογενή Παραγωγή.

Φίλες και Φίλοι,

Έρχομαι τώρα σε ειδικά ζητήματα για την Περιφέρεια που συζητούμε σήμερα, τα Νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Είναι γνωστή η προσπάθεια του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη των νησιών και την ανάδειξη της νησιωτικότητας ως πλεονέκτημα και όχι εμπόδιο στην ευημερία των κατοίκων τους.

Σχέδιο που ανέλαβε με επιτυχία να προωθήσει το Υπουργείο Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σχέδιο που προχώρησε και με τις Κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη και του Γ. Παπανδρέου.

Δυστυχώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ πριν, όσο και η ΝΔ τώρα «φρενάρουν» αυτή την πορεία. Με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Β. Αιγαίου να συγκαταλέγεται στις φτωχότερες της Ε.Ε.

Σήμερα οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία. Υπάρχουν μελέτες, υπάρχουν σχέδια που δίνουν την δυνατότητα για την άμεση ένταξη έργων.

Ενδεικτικά αναφέρω:

 •  Την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Β. Αιγαίου.

Να έρθει στην πρώτη 5ετία 2020-25 το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ που σήμερα φθάνει ως το 2030.

Ώστε να υπάρξει δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής από ΑΠΕ, σε μικρομεσαίους παραγωγούς με την αξιοποίηση άγονων περιοχών των νησιών.

 •  Μετάβαση σε ένα πράσινο βιώσιμο σύστημα μεταφορών στις ακτοπλοϊκές γραμμές «δημοσίου συμφέροντος».

Διάθεση πόρων, ώστε μέσω ΣΔΙΤ να ανανεωθεί ο γερασμένος και ρυπαίνων στόλος των άγονων γραμμών.

 •  Ενίσχυση των πολιτικών αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας των κτιρίων και υποδομών των νησιών.
 •  Να ενταχθεί το Φράγμα Τσικνιά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ως έργο ύδρευσης οικισμών και άρδευσης του κάμπου Καλλονής (με διασφάλιση των υδροβιότοπων)
 •  Στήριξη και αναδιάρθρωση της Πρωτογενούς Παραγωγής (κτηνοτροφία, ελαιοκομία) με βάρος στα παραδοσιακά προϊόντα. Κάτι που απαιτεί και την κατασκευή αγροτικής οδοποιίας.
 •  Ένα Νησιωτικό ΕΣΥ. Με πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων και μονάδων υγείας και ανάπτυξη νέων κλινικών. Με ΜΕΘ, μονάδα εμφραγμάτων και ακτινοθεραπείας ώστε να μην οδηγούνται όλοι οι νησιώτες στην Αθήνα.

Με οικονομικά κίνητρα για να υπηρετήσουν γιατροί σε μικρά νησιά.

Σταθερή πρόταση μας είναι η ΡΗΤΡΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Που πρέπει να συμπεριληφθεί στην πολιτική συνοχής, μέσω νέων δεικτών μέτρησης της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης στα νησιά.

Τέλος μια αναφορά στους ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ.

Με την ανάρτηση αυτών των χαρτών καταγράφηκε μια εικονική πραγματικότητα που χαρακτηρίζει αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις χορτολιβαδικές εκτάσεις και δασωμένους αγρούς.

Το πρόβλημα των λανθασμένων Δασικών Χαρτών που έχει άμεση σχέση με την Οικονομική Ανάκαμψη των νησιών του Βορείου Αιγαίου παραμένει κρίσιμο και γι αυτό επιβάλλεται η Κυβέρνηση να λάβει άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των αδικιών.

Φίλες και Φίλοι,

Έρχομαι τώρα στο Μεταναστευτικό, που απασχολεί ιδιαίτερα την Λέσβο, αλλά και τα άλλα μεγάλα νησιά (Χίο και Σάμο).

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στις ευθύνες της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέτρεψε τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών, την κοινή δηλωση Ε.Ε.-Τουρκίας που έδωσε τα κλειδιά του προσφυγικού στον κ. Ερντογάν

Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει ριζικά.

Η Ε.Ε. δεν έχει ακόμη αναλάβει τις ευθύνες της για την αναθεώρηση των διατάξεων (Δουβλίνο) που υποχρεώνουν τους αιτούντες άσυλο να παραμείνουν στις χώρες υποδοχής, ούτε για την κατανομή του βάρους μεταξύ όλων των χωρών μελών.

Η σημερινή Κυβέρνηση στέλνει μηνύματα συγκεχυμένα και ανακριβή για κλειστές δομές, που μετά έγιναν ελεγχόμενες και κλειστά κέντρα που μετά έγιναν πολυλειτουργικά. Και πότε συγκρούεται, πότε διαπραγματεύεται με τους κατοίκους, ως ενδιάμεσος μιας πολιτικής που δεν αποφασίζεται στην Ελλάδα.

Τα νησιά έζησαν την εξαπάτηση, τον εμπαιγμό, τον κυνισμό, τον αυταρχισμό, ακόμη και την βία, και δεν εισέπραξαν ούτε μια συγγνώμη.

Σήμερα απαιτούν καθαρές λύσεις.

Η θέση μας είναι σαφής:

1ον) Φύλαξη των συνόρων. Η δράση της Frontex πρέπει να επεκταθεί στα Τουρκικά χωρικά ύδατα.

Να συμβάλλει ακόμα και στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών, πριν μπουν οι άνθρωποι στη βάρκα.

2ον) Τα Νησιά να πάψουν να είναι αποθήκες ψυχών.

Απαιτείται άμεση αποσυμφόρηση, κατάργηση του «γεωγραφικού περιορισμού» στην κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, και κάθε μέτρου που εγκλωβίζει τους αιτούντες άσυλο στα νησιά.

Δεν μπορεί πια η διαδικασία απονομής ασύλου να ολοκληρώνεται στα νησιά μας.

Γι’ αυτό και δεν κατανοούμε τις κυβερνητικές εξαγγελίες για φαραωνικά έργα, με τεράστιο λειτουργικό κόστος, που εξυπηρετούν άλλου τύπου πολιτικές.

Επισημαίνουμε ότι η προσωρινή δομή στο Καρά Τεπέ αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα και δεν μπορεί να εξελιχθεί σε νέα Μόρια.

Φίλες και Φίλοι,

Το δικό μας Πρόγραμμα Προοδευτικής Διακυβέρνησης:

Στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς.

Πρώτα και κυρία στο κράτος.

Με στόχο την αποκομματικοποίηση του, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση παντού, την ανταπόκριση στις ανάγκες επιχειρήσεων και πολιτών.

Την διαφάνεια σε κάθε λειτουργία του.

Την ουσιαστική αποκέντρωση του.

Αλλά και στα συστήματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, επανένταξης των ανέργων.

Επιτάχυνση της λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Σύγχρονο, τολμηρό, σταθερό και προοδευτικό φορολογικό σύστημα.
Που στηρίζει την επένδυση και την απασχόληση.

Και αξιοποιεί την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Στρατηγικός μας Στόχος είναι η Πλήρης Απασχόληση και προτείνουμε την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι ώρα να καταργηθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι επενδύσεις να προχωρούν με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ιδιαίτερα για τις μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις, να λύνονται εξ’ αρχής όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσης γης.

Δεν είναι λύση ούτε για την αποτελεσματικότητα, ούτε για τη διαφάνεια, ο «πλήρης έλεγχος» από το Πρωθυπουργικό Γραφείο.

Τα κονδύλια του ταμείου είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα.

Το πρόγραμμα ξεπερνά την Κυβερνητική θητεία της ΝΔ.

Δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως αυτός κρίνει.

Είναι φανερό ότι υπάρχουν μπροστά μας δυο δρόμοι.

Ο ένας είναι ο δρόμος της Νέας Δημοκρατίας που οδηγεί το περίφημο «Green Deal» σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης. Δεν θα ξεπεράσουμε τη διπλή κρίση με συντηρητικές πολιτικές που μας πάνε δεκαετίες πίσω.

Ο άλλος είναι ο δικός μας δρόμος του Κινήματος Αλλαγής.

Το δικό μας αφήγημα έχει στο κέντρο ένα πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο που δημιουργεί παραγωγή με προστιθέμενη αξία και εξαγωγές, αντιμετωπίζει τις ανισότητες και εξασφαλίζει πλήρη απασχόληση.

Σας καλούμε να συγκροτήσουμε στη βάση αυτή μια νέα Εθνική Παραγωγική Συμμαχία που θα εγγυηθεί ότι οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα κυριαρχήσουν και θα κάνει πράξη τη Νέα Αλλαγή στην Ελλάδα.

 

Ρυθμός Επικαιρότητας | 17.5.2021

Ερώτηση Φ. Γεννηματά στον Πρωθυπουργό: Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης για τον τουρισμό

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε το 2021 να είναι για τον Ελληνικό Τουρισμό μια «κερδισμένη χρονιά», ζητά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τον πρωθυπουργό, όπου αναφέρει ότι: “Το 2021 για τον Ελληνικό Τουρισμό θέλουμε να είναι μια «κερδισμένη χρονιά». Αυτό επιβάλλουν οι σημερινές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, ιδιαίτερα μετά την αρνητική πορεία του 2020.Όμως και φέτος το «άνοιγμα» της τουριστικής περιόδου γίνεται με μεγάλες δυσκολίες και πολλά κενά. Η δήθεν ειδυλλιακή εικόνα, που προσπαθεί επικοινωνιακά να δημιουργήσει η Κυβέρνηση, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Όπως δεν είχε και την περασμένη χρονιά. Τα μεγάλα προβλήματα από την πανδημία, εντείνονται με τις ανεπάρκειες και τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης. Τόσο στον υγειονομικό τομέα, όσο και στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.Είναι χαρακτηριστικές οι δυσκολίες που προκάλεσε η απόφαση της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, να μας εντάξει στις «πορτοκαλί» χώρες.

Περισσότερα ΕΔΩ.

Φ. Γεννηματά για #IDAHOBIT: Καμία ανοχή στις διακρίσεις

«Για μας στο Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει καμία ανοχή σε οποιαδήποτε διάκριση» σημείωσε σε ανάρτησή της η Πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά για την σημερινή Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσοφοβίας.«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙφοβίας #IDAHOBIT οφείλει να μας υπενθυμίζει τις διακρίσεις που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, αν και βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για να απαλλαγούμε από την ομοφοβία και την τρανσφοβία. Για μας στο Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει καμία ανοχή σε οποιαδήποτε διάκριση. Από την πλευρά μας, συμπορευόμαστε με τους ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας και δηλώνουμε το “παρών” στην προσπάθεια εξάλειψης πολιτικά, θεσμικά και κοινωνικά των διακρίσεων εις βάρος ανθρώπων στη βάση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου τους».

Μοιραστείτε την ανάρτηση

Κυβέρνηση: Μετά τον εφησυχασμό, παραδοχή ότι η πανδημία είναι ακόμη εδώ

«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα» τόνισε μόλις σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πρώτα άνοιξε τον Τουρισμό χωρίς να ενισχύσει τις υγειονομικές δομές στα νησιά της χώρας. Αν και για μέρες καλλιεργούσε κλίμα εφησυχασμού, -με τον ίδιο μάλιστα να δηλώνει στη συνάντησή του με τον κ. Ζέρβα ότι «η πανδημία τελειώνει»-, σήμερα με μεγάλη καθυστέρηση παραδέχθηκε τελικά ότι «η πανδημία είναι εδώ και δεν έχουμε ξεμπερδέψει». Φυσικά, για αυτή του την παραδοχή χρειάστηκαν οι επανειλημμένες επισημάνσεις της Φώφης Γεννηματά, με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών, στις οποίες τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και διάφορα κυβερνητικά στελέχη κώφευαν προκλητικά. Οφείλουμε να τονίσουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι πράγματι η «Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», με την ελπίδα να το μεταφέρει και στην κυβέρνησή του, που επιμένει να αφήνει ανοχύρωτα υγειονομικά τα νησιά μας.

Μαραθώνιος ο αγώνας ενάντια στην πανδημία

Τα στοιχεία από τους εμβολιασμούς και τους θανάτους του κορωνοϊού στην Ελλάδα αποδεικνύουν ότι ο αγώνας ενάντια στην πανδημία είναι μαραθώνιος. Η χώρα μας στον αριθμό εμβολιασμένων συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., αρχίζει να παίρνει απόσταση προς τα κάτω από τον μέσο όρο, κατρακυλώντας στην 23η θέση σε όσους έχουν κάνει την 1η δόση, πάνω μονάχα από τις Βουλγαρία, Λετονία, Ρουμανία, Κροατία. Τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες αλλά και η συνολική πορεία της χώρας στους θανάτους ανά εκατομμύριο που μάς κατατάσσει σταθερά τους τελευταίους 2 μήνες στις 20 πρώτες χώρες του κόσμου, αποδεικνύουν δυστυχώς ότι η Ελλάδα βρίσκεται μακριά από το σχεδιασμό «ανοσίας της αγέλης». Παράλληλα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, είναι από τις χώρες που θα πληρώσουν περισσότερο το ‘’μάρμαρο’’ της πανδημίας εξαιτίας της οικονομικής της εξάρτησης από τον τουρισμό (αναπτυσσόμενες & τουριστικές χώρες). Περισσότερα ΕΔΩ.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *