ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 28 Φεβρουαρίου 2022 by energinews (admin)

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει σε εκδήλωση της  Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ την Τετάρτη 2 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Γήπεδο Σπόρτινγκ με θέμα: “2 χρόνια πανδημία: Το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή της πάλης για την προστασίας της υγείας, των δικαιωμάτων και της ζωής του λαού”.

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής: Μέτρα για την προστασία και τον ασφαλή επαναπατρισμό των ναυτικών του φορτηγού πλοίου «Maran Astronomer» και όλων των ναυτεργατών στην εμπόλεμη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας

Θέμα: Μέτρα για την προστασία και τον ασφαλή επαναπατρισμό των ναυτικών του φορτηγού πλοίου «Maran Astronomer» και όλων των ναυτεργατών στην εμπόλεμη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η ασφάλεια και η ζωή δεκάδων ναυτεργατών που αποτελούν μέλη πληρωμάτων πλοίων, τα οποία βρίσκονται στη γραμμή του πυρός που έχουν ανάψει οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σημειώνουμε ότι πρόκειται για το φορτηγό πλοίο «Maran Astronomer» ΝΠ 12097 της ναυτιλιακής εταιρείας «Maran Dry», με 20μελές πλήρωμα, εκ των οποίων οι 6 είναι Έλληνες και βρίσκεται στο λιμάνι Yuzhny στην περιοχή της Οδησσού.

Επιπλέον, στη θαλάσσια περιοχή της βόρειας Μαύρης Θάλασσας (λιμένες, αγκυροβόλια και χωρικά ύδατα Ρωσίας και Ουκρανίας) βρίσκονται 8 πλοία υπό ελληνική σημαία με 61 Έλληνες ναυτικούς, ενώ στη νότια Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται 5 πλοία υπό ελληνική σημαία με 39 Έλληνες ναυτικούς.

Ωστόσο, το Υπουργείο εξέδωσε non paper για να ενημερώσει κυρίως πως «η Μεικτή Στρατιωτική Επιτροπή του Lloyd’s Market Association (LMA) κατέταξε τα ρωσικά και ουκρανικά ύδατα της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας στον κατάλογο περιοχών αυξημένων στρατιωτικών, πειρατείας, τρομοκρατίας και συναφών κινδύνων» και ως εκ τούτου «με βάση την ανωτέρω ανακοίνωση της LMA, αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισης των πλοίων κατά κινδύνων πολέμου που βρίσκονται στην υπόψη περιοχή και θα αποτελούν αντικείμενο ειδικής διαπραγμάτευσης μεταξύ πλοιοκτητών και ασφαλιστών. Η ανακοίνωση δεν επηρεάζει τους όρους ναυτολόγησης ναυτικών». Δηλαδή, οι ναυτεργάτες μένουν πλήρως απροστάτευτοι και ανασφάλιστοι μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο στην περιοχή, καθώς για την κυβέρνηση τα συμφέροντα των εφοπλιστών είναι αυτά που προέχουν να προστατευτούν.

Εξαιτίας αυτών των εξελίξεων επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, των εμπλεκομένων Υπουργείων και Υπηρεσιών για τον άμεσο απεγκλωβισμό των πλοίων και τη διασφάλιση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής των ναυτεργατών και τον άμεσο επαναπατρισμό τους. Οι ναυτεργάτες να μην πληρώσουν για άλλη μία φορά πολύ ακριβά, ακόμα και με τη ζωή τους, τα ταξίδια σε εμπόλεμες ζώνες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

– Να εξασφαλιστεί η προστασία της ασφάλειας, της υγείας και της ζωής των ναυτεργατών.

– Να πραγματοποιηθεί άμεσα και με ασφάλεια ο επαναπατρισμός τους.

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος

Δελής Γιάννης

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω

Παπαναστάσης Νίκος

Συντυχάκης Μανώλης

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Ουκρανία! Απαιτείται αυτοτελής πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για το σοσιαλισμό!

1/ Τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα που υπογράφουμε αυτή την Κοινή Ανακοίνωση τασσόμαστε ενάντια στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, που αποτελεί μια από τις συνέπειες της τραγικής κατάστασης, που διαμορφώθηκε για τους λαούς μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι έκθετες τόσο οι αστικές, όσο και οι οπορτουνιστικές δυνάμεις, που για χρόνια πολεμούσαν την ΕΣΣΔ και πρόσφατα γιόρτασαν και τα 30 χρόνια από τη διάλυσή της, αποσιωπώντας το γεγονός πως η παλινόρθωση του καπιταλισμού σήμανε τη διάλυση ιστορικών εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων και επανέφερε τους λαούς της ΕΣΣΔ στην εποχή της ταξικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

 

2/ Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, που διεξάγονται στο έδαφος του μονοπωλιακού καπιταλισμού, συνδέονται με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της επέμβασής τους στην περιοχή, στα πλαίσια του σφοδρού ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με την καπιταλιστική Ρωσία, για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς της χώρας. Οι επιδιώξεις αυτές κρύβονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που συγκρούονται, προβάλλοντας η καθεμιά διάφορα προσχήματα, όπως της “υπεράσπισης της δημοκρατίας”, της “αυτοάμυνας” και του δικαιώματος “επιλογής συμμαχιών”, της τήρησης των αρχών του ΟΗΕ ή του ΟΑΣΕ, ή υποτίθεται του “φασισμού”, που εσκεμμένα αποκόβεται από το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά και τον αξιοποιεί.

 

3/ Καταδικάζουμε τη δράση των φασιστικών, εθνικιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, τον αντικομμουνισμό και τη δίωξη των κομμουνιστών, τις διακρίσεις σε βάρος του ρωσόφωνου πληθυσμού, τις ένοπλες επιθέσεις της ουκρανικής  κυβέρνησης κατά του λαού στο Ντομπάς. Καταγγέλλουμε το γεγονός της αξιοποίησης από τις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού για την υλοποίηση των σχεδιασμών τους αντιδραστικών πολιτικών δυνάμεων της Ουκρανίας, ακόμη και φασιστικών μορφωμάτων. Την ίδια ώρα απαράδεκτη είναι και η αντικομμουνιστική ρητορική κατά του Λένιν, των μπολσεβίκων, και της Σοβιετικής Ένωσης, στην οποία καταφεύγει η ρωσική ηγεσία, για να δικαιολογήσει  τους δικούς της στρατηγικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.  Τίποτε, όμως, δεν μπορεί να αμαυρώσει την τεράστια προσφορά του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση, που ήταν πολυεθνική ένωση ισότιμων Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

 

4/  Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας αρχικά να αναγνωρίσει την “ανεξαρτησία” των λεγόμενων “Λαϊκών Δημοκρατιών” στο Ντονμπάς και στην συνέχεια να προχωρήσει σε ρωσική στρατιωτική επέμβαση, που διεξάγεται με πρόσχημα την “αυτοάμυνα” της Ρωσίας και την “αποστρατιωτικοποίηση” και “απο-φασιστικοποίηση” της Ουκρανίας, δεν έγινε για να προστατευθεί ο λαός της περιοχής, ούτε για την ειρήνη, αλλά για την προώθηση των συμφερόντων των ρωσικών μονοπωλίων στα εδάφη της Ουκρανίας, στο σφοδρό ανταγωνισμό τους με τα δυτικά μονοπώλια. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τους κομμουνιστές και τους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας και είμαστε στο πλευρό τους για να δυναμώσει το μέτωπο ενάντια στον εθνικισμό, που καλλιεργεί η κάθε αστική τάξη. Οι λαοί των δύο χωρών, που έζησαν ειρηνικά και μεγαλούργησαν από κοινού στα πλαίσια της ΕΣΣΔ, αλλά και όλοι οι άλλοι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να ταχθούν με την πλευρά του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, της μιας ή της άλλης συμμαχίας που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

 

5/ Επισημαίνουμε πως είναι επικίνδυνες οι αυταπάτες που σκορπούν αστικές δυνάμεις, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη “καλύτερη αρχιτεκτονική ασφάλειας” στην Ευρώπη, με παρέμβαση της ΕΕ , ή ένα ΝΑΤΟ «χωρίς πολεμικούς σχεδιασμούς και επιθετικά οπλικά συστήματα στα εδάφη του», ή μια «φιλειρηνική ΕΕ», ή ένας «ειρηνικός πολυπολικός κόσμος» κοκ.  Όλες αυτές οι εικασίες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και δρουν αποπροσανατολιστικά για την αντικαπιταλιστική και αντιιμπεριαλιστική πάλη, επιδιώκοντας να καλλιεργήσουν μια αντίληψη περί δήθεν δυνατότητας ενός «ειρηνικού ιμπεριαλισμού». Όμως η αλήθεια είναι πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, όπως και κάθε καπιταλιστική διακρατική ένωση, είναι λυκοσυμμαχίες που έχουν βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα, δεν μπορούν να γίνουν φιλολαϊκές, θα συνεχίσουν να δρουν ενάντια στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και τους λαούς, όπως και ο καπιταλισμός είναι «νύχι-κρέας» με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

 

6/ Καλούμε τους λαούς των χωρών, που οι κυβερνήσεις τους ειδικά μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όσο και της Ρωσίας, που εμπλέκονται στις εξελίξεις να παλέψουν ενάντια στην προπαγάνδα των αστικών δυνάμεων που σπρώχνουν τους λαούς στην «κρεατομηχανή» του ιμπεριαλιστικού πολέμου με διάφορα ψεύτικα προσχήματα. Να απαιτήσουν να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις, να επιστρέψουν στη χώρα οι στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται εκτός συνόρων, να δυναμώσει η πάλη για να αποδεσμευτούν οι χώρες από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

 

7/ Το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων επιβάλλει να ενισχυθεί το ταξικό κριτήριο στην ανάλυση των εξελίξεων, να χαράξουμε το δικό μας αυτοτελή δρόμο ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για το σοσιαλισμό, που παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ.

 

 

Τα Κόμματα που υπογράφουν την Κοινή Ανακοίνωση

 1. Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν
 2. Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό (PADS)
 3. Κόμμα Εργασίας Αυστρίας
 4. Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου
 5. Κίνημα “Τσε Γκεβάρα” (Ένωση των Κομμουνιστών στην Βουλγαρία)
 6. Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας (PCRF)
 7. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία
 8. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
 9. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελ Σαλβαδόρ
 10. Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν-Ιράκ
 11. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας
 12. Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων της Ισπανίας
 13. Μέτωπο Κομμουνιστών (Ιταλία)
 14. Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν
 15. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας
 16. Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού
 17. Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές
 18. Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας
 19. Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 20. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας
 21. Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας
 22. Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν
 23. Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα
 24. Παραγουάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
 25. Περουάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
 26. Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας
 27. Ρουμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
 28. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης
 29. Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 30. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας
 31. Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα
 32. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
 33. Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα [PKP 1930]
 34. Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας

 

ΑΘΗΝΑ 28/2/2022                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.