ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 2 Φεβρουαρίου 2022 by manos (seo)-admin

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή είναι προκλητική. Είναι σημαδιακή η σημερινή μέρα.

Βγάζετε λόγους εδώ μέσα για τη δήθεν ανάπτυξη που θα φέρει ο αναπτυξιακός νόμος και μόλις χτες βράδυ, η κυβερνητική τρόικα Σταϊκούρας – Σκρέκας – Χατζηδάκης ανακοίνωσαν στα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ την κήρυξη του πιο άτιμου πολέμου. Ότι θα τους πετάξει στο δρόμο αυτό το μήνα, απολύοντάς τους από τη δουλειά και την ίδια στιγμή ξεσπιτώνοντάς τους από τους οικισμούς, αφού τους ζήτησαν να εγκαταλείψουν ακόμα και τα σπίτια τους. Και άνεργοι και άστεγοι…

Η κήρυξη αυτού του πολέμου από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συμπαιγνία με τους επενδυτές τους περιβόητους, που θέλει να ξεπουλήσει τη ΛΑΡΚΟ για να την πάρουν «μπιτ παρά», δεν αφήνει περιθώρια άλλα από το να σημάνει συναγερμός σε όλη την εργατική τάξη της χώρας και όχι μόνο στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, με βασικό στόχο το έγκλημα αυτό να μην περάσει. Η κυβέρνηση της ΝΔ να πληρώσει ακριβά για το έγκλημα που πάει να διαπράξει!

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έχουν ανάγκη την ενεργητική αλληλεγγύη όλων μας.

Έχουν πέσει πλέον οι μάσκες!

Κι αφήστε τα κόλπα, ότι θα απορροφήσετε τους άνω των 55 σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να βγουν στη σύνταξη. Τα ξέρουμε αυτά τα προγράμματα με ψίχουλα πείνας των 500 ευρώ! Πώς θα ζήσει ένας οικογενειάρχης που έχει παιδιά που σπουδάζουν ή που είναι κι αυτά άνεργα;

Αφήστε τα κόλπα ότι οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας – γέφυρα, δηλαδή στα γνωστά προγράμματα ανεργίας.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης και όσοι κυβερνήσατε πριν από αυτή και φτάσατε εδώ τη ΛΑΡΚΟ. Δικό σας είναι όλο αυτό το εγκληματικό σχέδιο με την διαχρονική πολιτική απαξίωσης, εγκατάλειψης, συκοφάντησης, υπερχρέωσης μιας τέτοιας στρατηγικής επιχείρησης, ενός πραγματικού χρυσωρυχείου για την ελληνική οικονομία.

Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και εκσυγχρονιστεί, να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με προτεραιότητα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την απόδοση των δεδουλευμένων τους, τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της.

Επιπλέον, η σημερινή συζήτηση στη βουλή είναι τουλάχιστον προκλητική για εκατομμύρια λαϊκούς ανθρώπους που κυριολεκτικά βασανίζονται μέρα με την μέρα από τη μία, λόγω της ακρίβειας που κατατρώει τα λαϊκά εισοδήματα.

Και μη νομίζετε ότι με μια μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, μπορεί να αναπληρώσει τις τεράστιες αυξήσεις του ρεύματος, τις μεγάλες ανατιμήσεις σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

Εμείς επιμένουμε να υποστηρίζουμε το λαϊκό αίτημα για συνολική κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αυτού του άδικου φόρου, σε αντίθεση με όλους τους άλλους που το εγκατέλειψαν!

Αυτή η συζήτηση είναι προκλητική και λόγω της γενικευμένης ανεργίας.

Και είναι προκλητική, την ίδια ώρα που τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα, εδώ μέσα, η λεγόμενη “εθνική αντιπροσωπεία”, να συζητάει, πώς θα μοιραστούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις, με την κυβέρνηση της ΝΔ να βρίσκεται σε έναν “καυγά” με το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, για το ποιος θα μοιράσει τα δισεκατομμύρια, αν ο σημερινός ή ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος είναι καλύτερος, ή αν το πρόβλημα είναι η “υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον υπουργό ανάπτυξης”!!!

Αλλά τέτοιοι είστε! Όπως και να το πει κανένας, αυτοί είστε!

Φυσικά, ξέρουμε και τι θα μας πείτε, για να μπαλώσετε τα αίσχη σας και να ρίξετε στάχτη στα μάτια του κόσμου. Θα μας πείτε, κύριοι της κυβέρνησης, ότι “η ανάπτυξη θα φέρει πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας”, ότι “θα δημιουργήσει ευκαιρίες”, ότι “θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα του λαού”!  Όλο αυτά λένε οι βουλευτές και οι υπουργοί σας παρελαύνοντας απ’ αυτό εδώ το έδρανο!

Και από κοντά κι εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, τάχα διαφωνώντας με τη ΝΔ, επιχειρηματολογείτε ότι “η ανάπτυξη της ΝΔ δεν σάς κάνει”, ότι “η δική σας”, τάχα “διαφορετική ανάπτυξη είναι η καλή”, ότι “η δική σας διαχείριση μπορεί να πετύχει μια ισορροπημένη λύση και να βελτιώσει τόσο την οικονομία όσο και τη θέση των εργατικών λαϊκών στρωμάτων”…

Πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέλος σε αυτή την κοροϊδία. Είναι όμως ώρα να βγάλει ο ελληνικός λαός τα συμπεράσματά του.

Το “παραμύθι” για την καπιταλιστική ανάπτυξη, που θα λύσει τα εργατικά – λαϊκά προβλήματα, είναι μια ξαναζεσταμένη σούπα και δεν πείθει πλέον κανέναν.

Η πείρα των τελευταίων ετών δείχνει ότι η ανάπτυξη ήρθε, αλλά ο μισθός των εργαζόμενων παρέμεινε καθηλωμένος σε επίπεδα φτώχειας, τόσο ο κατώτατος, όσο και ο μέσος, με τη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έφεραν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να είναι καταλυτική για αυτή την επίθεση.

Και στη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό, κανένας σας -ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΚΙΝΑΛ- δεν τολμάει να ψελλίσει το στοιχειώδες, αυτό που προτείνουν τα εργατικά σωματεία και το ΚΚΕ: Να καταργηθεί επιτέλους το αίσχος να καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας το ύψος του κατώτατου μισθού. Αυτό που θεσπίστηκε 10 χρόνια πριν απ’ την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια έγινε νόμος του κράτους απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και να επανέλθει αμέσως η Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

Γιατί ο καθορισμός του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων κι όχι της εκάστοτε κυβέρνησης, ανάλογα με τις δήθεν αντοχές της οικονομίας, δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ακόμα περισσότερο, η πείρα δείχνει ότι οι χαμηλοί μισθοί ήταν η βασική προϋπόθεση, για την όποια οικονομική επιτυχία των τελευταίων ετών. Γι’ αυτό και στα πολιτικά σχέδιά σας είναι οι χαμηλοί μισθοί να παραμείνουν.

Η πείρα των τελευταίων ετών δείχνει, ότι η διαχρονική πολιτική  για “εξωστρέφεια και ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης”, όπως λέτε, όχι μόνο δεν θωράκισαν την οικονομία απ’ την κρίση, αλλά οδήγησαν, την περίοδο 2020 – 2021 σε μια απ’ τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ. Οδήγησαν σε μια νέα κρίση που την πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Σήμερα, ο καινούργιος αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνηση της ΝΔ, έρχεται να προωθήσει περαιτέρω την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου με διάφορους τρόπους: Από φοροαπαλλαγές, μέχρι μια σειρά από επενδυτικά προνόμια, με ιδιαίτερη έμφαση στην “πράσινη ανάπτυξη” , στον “ψηφιακό μετασχηματισμό” και στην “εξωστρέφεια”.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι πως “η ανάπτυξη του κεφαλαίου ωφελεί γενικά τους εργαζόμενους, αφού θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ευκαιρίες, προκοπή για τον τόπο”…

Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;

Μπορεί άραγε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ή γενικότερα κάποιος αναπτυξιακός σχεδιασμός που θα υλοποιηθεί μέσα στο σημερινό πλαίσιο, να αντιμετωπίσει την ανεργία και τα εργατικά – λαϊκά προβλήματα, να καλύψει τις ανάγκες των εργαζόμενων;

– Οι νέες βιομηχανικές υποδομές της βιομηχανίας 4.0 ή της νέας πρότασης για βιομηχανία 5.0,

– Ο ψηφιακός μετασχηματισμός,

– Οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις,

– Η πράσινη ενέργεια,

– Οι αλλαγές στον αγροτοδιατροφικό τομέα,

– Ο βασικός σχεδιασμός ΕΕ και εγχώριας αστικής τάξης για την επόμενη μέρα που οραματίζεται και προωθεί η κυβέρνηση, έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την έμφαση σε νέες τεχνολογίες, σε αυξημένη παραγωγικότητα της εργασίας.

Κάποιος καλοπροαίρετος -πλην όμως αφελής- θα έλεγε τι ωραία τι καλά, μια χαρά ακούγονται όλα αυτά!!!

Όμως, η αλήθεια είναι, η αμείλικτη πραγματικότητα είναι, ότι στις σημερινές συνθήκες κυριαρχίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου, σε συνθήκες ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος, την αυξημένη παραγωγικότητα της εργασίας θα την καρπωθεί αποκλειστικά και μόνο το μεγάλο κεφάλαιο.

Γιατί η ύπαρξη των ψηφιακών επενδύσεων και η καινοτομία έπρεπε και μπορούσαν να οδηγούν σε λιγότερη εργασία για τους εργαζόμενους, σε καλοπληρωμένες δουλειές, σε αυξήσεις, αλλά στο σημερινό σύστημα, στον καπιταλισμό, οδηγούν μόνο σε ένταση της εκμετάλλευσης, σε λιγότερες θέσεις εργασίας, που μάλιστα ακριβώς για να διασφαλίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου είναι κακοπληρωμένες.

Ας πάρουμε ορισμένα μόνο από τα παραδείγματα των τελευταίων ετών:

– Της δραστικής μείωσης και παράλληλα της έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στο εμπόριο απ’ το ηλεκτρονικό εμπόριο, στις τράπεζες, στις κρατικές υπηρεσίες, αξιοποιώντας ακριβώς την ίδια την ψηφιοποίηση, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

– Επίσης, το τεράστιο βάρος της ψηφιοποίησης για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε νέο εξοπλισμό και σε πολλαπλά πρόσθετα έξοδα, και παράλληλα αντιμετωπίζουν -στην ψηφιακή πλέον αγορά- τον εντεινόμενο ανταγωνισμό των μεγάλων ομίλων, αποδεικνύουν πως η ψηφιοποίηση, ευνοεί βασικά τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους μεγάλους ομίλους.

– Μα, και στον τουρισμό, η κερδοφορία των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, γίνεται πάνω στις πλάτες των άθλιων εργασιακών συνθηκών δεκάδων χιλιάδων ξενοδοχοϋπάλληλων.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι αναπτυξιακοί νόμοι, τόσο της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενοι, ούτε καν συζητούν για αυξήσεις μισθών, για βελτίωση των όρων εργασίας, για διασφάλιση αυξημένων θέσεων απασχόλησης.

– Η κερδοφορία του αγροτοδιατροφικού τομέα, με την προώθηση των εξαγωγών, βασίζεται, τόσο στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, όσο και στην εξαγωγή των υψηλής ποιότητας προϊόντων της χώρας στο εξωτερικό. Πόσοι μπορούν να το κάνουν αυτό;

– Στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, η αστική πολιτική, όπως εκφράζεται με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο επιμένει στον ίδιο αδιέξοδο για το λαό δρόμο, της απελευθερωμένης ενέργειας, των ΑΠΕ, των διεθνών διασυνδέσεων, χρηματοδοτώντας με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τις σχετικές επενδύσεις.

– Στο βωμό αυτών των επενδύσεων, η πολιτική σας σφαγιάζει το εργατικό – λαϊκό εισόδημα, με την πανάκριβη ενέργεια, καταστρέφει βουνά, κάμπους, νησίδες, ακόμα και με τεράστιο, παγκόσμιο, πολιτιστικό ενδιαφέρον, για να εγκατασταθούν οι ΑΠΕ.

Έχετε, με την πολιτική σας, κυριολεκτικά γονατίσει το εργατικό – λαϊκό νοικοκυριό, τις μικρές επιχειρήσεις κι έχετε το πολιτικό θράσος, να εμφανίζετε την χρηματοδότηση αυτών των ομίλων απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό ως δήθεν “συγκράτηση του κόστους ενέργειας”…

Αλήθεια, εξηγείστε μας: Ποιος τον πληρώνει τον κρατικό προϋπολογισμό;

Τι διαφορά έχει, αν ο ελληνικός λαός πληρώσει πανάκριβα την ενέργεια -4 και 5 φορές πάνω- απευθείας ή μέσα απ’ τους φόρους;

Ποιον κοροϊδεύετε;

Στο μέτωπο της εξωστρέφειας, εμφανίζεστε και πάλι, σε πρώτη ανάγνωση, ως “κακός μαθητής”. Ότι δεν “πήρατε χαμπάρι” για την καταστροφική επίπτωση που είχε η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και η περιβόητη εξωστρέφεια της οικονομίας, στα εργατικά –  λαϊκά εισοδήματα απ’ τη μία, και στην αντοχή της οικονομίας στις διεθνείς κρίσεις από την άλλη.

Όμως, η επιμονή σας, κύριοι της ΝΔ, όσο και σας του ΣΥΡΙΖΑ, και πολλών ακόμα αστών συνομιλητών σας και ομοϊδεατών σας, δεν είναι συμπτωματική, συγκυριακή.

Ο συνολικός προσανατολισμός της χώρας αντανακλά τελικά τις απαιτήσεις των μεγάλων ομίλων. Εμφανίζεται για μια ακόμα φορά το ίδιο χάσμα: Οι ανάγκες και η πολιτική του κεφαλαίου απ’ τη μία σε αντιδιαστολή με τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού.

Κανέναν, λοιπόν, δεν εκπλήσσει ο ανάλογος κλαδικός προσανατολισμός της ανάπτυξης που προωθεί ο επενδυτικός σας νόμος, συνολικά δηλαδή τα εργαλεία χρηματοδότησης των ομίλων που θα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι.

Η φερόμενη ως αντιπολίτευση δεν έχει κάποια ουσιαστική κριτική να σας κάνει.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25 συμφωνούν επί της ουσίας στην πράσινη μετάβαση, στις ψηφιακές επενδύσεις, στην καινοτομία, στον παραγωγικό μετασχηματισμό.

Και είτε σας κατηγορούν ότι δεν τον προωθείτε αρκετά γρήγορα, είτε γκρινιάζουν ότι η δική τους εκδοχή διαχείρισης μπορεί να προωθήσει την γραμμή της πράσινης ψηφιακής μετάβασης με μεγαλύτερη δήθεν αποτελεσματικότητα.

Η εντυπωσιακή ομοιότητα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση της ΝΔ δεν είναι τυχαία.

Και οπωσδήποτε, η συζήτηση για το ποιος έκλεψε από τον άλλον, είναι τουλάχιστον αστεία! Ειδικά μετά την νίκη Μπάϊντεν…

Στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και σχεδόν σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο, η πράσινη ψηφιακή μετάβαση, το περιβόητο “green New Deal” είναι αυτό που εμφανίζεται “ως από μηχανής θεός”, ως λύση, που ο καπιταλισμός διεθνώς χρησιμοποιεί για να βγει απ’ την κρίση…

Τι περιλαμβάνει επί της ουσίας αυτή η πρόταση;

Ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου και προώθηση νέων επενδύσεων σε πράσινες και ψηφιακές λύσεις.

Γι’ αυτό και η πολιτική σας δεν είναι και τόσο ιδιαίτερη.

Γι’ αυτό και ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί ακόλουθοι, δεν μπορείτε πλέον να διαφοροποιηθείτε, παρά μόνο στα σημεία.

Ταυτόχρονα όμως, προσπαθείτε να κρύψετε την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι: Αφενός η πράσινη ψηφιακή μετάβαση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα του καπιταλισμού, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, που είναι πάρα πολύ μεγάλο σε μια περίοδο μάλιστα που ήδη οξύνονται οι ανταγωνισμοί μέσα στο ίδιο το πράσινο στρατόπεδο, και η συζήτηση για την επόμενη μέρα.

Την ίδια ώρα που εδώ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, διαγκωνίζεστε για το ποιος θα μοιράσει τη πίτα των ΑΠΕ, ποιος θα καταστρέψει κάθε εναπομείναν βουνό, στον υπόλοιπο κόσμο μιλούν ήδη για την επόμενη μέρα.

Κυρίως, όμως, κρύβετε ότι η πράσινη ψηφιακή μετάβαση έχει κόστος. Έχει τεράστιο κόστος για τους εργαζόμενους, για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα.

Οι ΑΠΕ και το “πράσινο φυσικό αέριο” που επιδοτείτε και με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο κόστος ενέργειας, σε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, σε ξεζούμισμα του λαού.

Τα “πράσινα” αυτοκίνητα είναι απρόσιτα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Θα αφήσουν εκατομμύρια εργαζόμενους χωρίς αυτοκίνητα.

Οι ψηφιακές επενδύσεις οδηγούν σε δραματική συγκέντρωση υπέρ μιας χούφτας ομίλων, στο εμπόριο, στην εστίαση, σε πολλές υπηρεσίες.

Πάνω απ’ όλα όμως κρύβετε, τόσο εσείς, όσο και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι έτεροι οπαδοί της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, του “χρήματος που κόβεται”, ότι τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου της ΕΕ είναι δεμένα με τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, την φτώχεια των εργαζόμενων.

Αλήθεια, ας μας εξηγήσει κάποιος: Πώς γίνεται να κόβει αφειδώς χρήμα η ΕΕ μέσα απ’ την ΕΚΤ και αυτό να μην οδηγήσει σε εκτίναξη του πληθωρισμού, σε απώλεια αγοραστικής δύναμης για τους εργαζόμενους, σε νέα φτώχεια;

Τόσο εσείς της ΝΔ, όσο κυρίως εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγείστε στον ελληνικό λαό: Πώς γίνεται να σταματήσει τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, η ίδια η πολιτική που τον γεννάει, δηλαδή η ονομαζόμενη επεκτατική διαχείριση, το πρόσθετο χρήμα της ΕΕ, η πράσινη μετάβαση, που μετατρέπει όλα τα προϊόντα σε πολύ πιο ακριβά επειδή είναι “πράσινα”;

Κοροϊδεύετε τον κόσμο λοιπόν, και οι δύο.

Η επεκτατική πολιτική και οι πράσινες ψηφιακές επενδύσεις, όχι απλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τη φτώχεια του λαού, αλλά νομοτελειακά την επιτείνουν και την μεγαλώνουν.

Αποδεικνύεται και κάτι ακόμα: Βλέπουμε τη “φιλελεύθερη” ΝΔ να υλοποιεί το μεγαλύτερο επεκτατικό πακέτο κρατικής διαχείρισης, και η επιχειρηματικότητα να κινείται με ζεστό κρατικό χρήμα, την ίδια ώρα που ο σοσιαλδημοκράτης ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε την χειρότερη περιοριστική πολιτική της προηγούμενης περιόδου, το χειρότερο μνημόνιο, με πλήρη συνείδηση και με πολιτική ωμότητα, παρά το κλάμα που έριχναν κάθε Ιούλη…

Η αλήθεια, λοιπόν είναι ότι δεν έχετε κανενός είδους ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Δεν διστάζετε, τόσο εσείς της ΝΔ, όσο και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, να υλοποιείτε την όποια πολιτική έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο σε κάθε συγκυρία.

Γι’ αυτό και θα συνεχίζουμε να σας θυμίζουμε ότι ψηφίσατε μαζί το 3ο Μνημόνιο και υλοποιήσατε από κοινού την περιοριστική πολιτική, το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων της προηγούμενης πενταετίας.

Γι’ αυτό και σήμερα διαγκωνίζεστε ποιος θα υλοποιήσει την νέα αστική πολιτική επεκτατικής διαχείρισης, που τσακίζει τους εργαζόμενους με κάπως διαφορετικό τρόπο.

Η χρεοκοπία του συστήματός σας και της πολιτικής σας για τα δικαιώματα του λαού, γίνεται όλο και πιο φανερή.

Μέρα με την μέρα αποδεικνύεται ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, δεν μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα του λαού.

Η ανεργία, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι μισθοί πείνας, η ένταση της εκμετάλλευσης, μια ζωή κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, είναι η θλιβερή πραγματικότητα, το μίζερο μέλλον που επιφυλάσσει το σύστημά σας και οι πολιτικές σας για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων.

Ο λαός καλείται να πληρώσει το μάρμαρο, και την περίοδο της κρίσης και την περίοδο της ανάπτυξης.

Άλλοτε με περιοριστική πολιτική, δηλαδή με μείωση μισθών, συντάξεων, εκτίναξη των φόρων και άμεση περικοπή δικαιωμάτων, άλλοτε με επεκτατική πολιτική, δηλαδή με πληθωρισμό, ακρίβεια, νέα δάνεια που θα πληρώσει στο μέλλον, συσσώρευση αμύθητου πλούτου στους μεγάλους ομίλους.

Η πείρα των τελευταίων ετών θρυμματίζει κάθε αυταπάτη για κάποια καλύτερη, φιλολαϊκότερη διαχείριση του καπιταλισμού.

Φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική, σοσιαλ-φιλελε ή φιλε-σοσιαλ, μπλέ ή ροζο – πράσινη λύση, “εντός – εκτός και επί τα αυτά” του καπιταλισμού, η πολιτική διαχείρισή τους, πάντα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Ο αναπτυξιακός νόμος σήμερα υλοποιεί ακριβώς αυτές τις κατευθύνσεις. Πράσινες ψηφιακές επενδύσεις χρηματοδοτούμενες με επεκτατικό χρήμα.

Η πρόδηλη αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθειά του να εντοπίσει λόγους για να τον καταψηφίσει, είναι απόδειξη αυτής της αλήθειας.

Εμείς και απ’ αυτό το βήμα καλούμε τον ελληνικό λαό να βγάλει τουλάχιστον ορισμένα συμπεράσματα.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι από χέρι αντιλαϊκή.

Όπως και να τη διαχειριστεί κάποιος, το κέρδος του κεφαλαίου απαιτεί ένταση της εκμετάλλευσης, χαμηλούς μισθούς, περισσότερη απλήρωτη εργασία, εξαθλίωση των εργαζόμενων.

Γι’ αυτό και δεν είναι λύση για το λαό. Σε μια περίοδο που τα επιτεύγματα της κοινωνικής παραγωγής μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, όπου ολοένα και περισσότερες ανάγκες μπορούν να καλυφθούν, είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι, ο λαός, να καλείται να ζει όλο και χειρότερα.

Γι’ αυτό και ο ίδιος ο λαός πρέπει να δώσει τη λύση. Να πάψει να στηρίζει αυτή την πολιτική. Να πάψει με την ψήφο του να ενισχύει τις ίδιες δυνάμεις, που τον έφεραν έως εδώ. Πραγματικός αντίπαλος, αυτό που εμποδίζει την πραγματική λύση είναι το ίδιο το άδικο σύστημα που υπηρετείτε.

Το σάπιο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που θυσιάζει την ίδια τη ζωή των πολλών για τα κέρδη των λίγων, που με τις αντιθέσεις του παράγει οικονομικές κρίσεις και καταστροφές.

Κι αυτά τα κέρδη των λίγων, των δισεκατομμυριούχων ακόμα και μέσα στην πανδημία εκτοξεύτηκαν.

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε τα αποκαλυπτικά στοιχεία που λένε πως από την έναρξη της πανδημίας το Γενάρη του ‘20, κάθε 26 ώρες γεννιέται και ένας νέος δισεκατομμυριούχος, ενώ 160 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακραία φτώχεια.

Μάλιστα, οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, αύξησαν την περιουσία τους αθροιστικά, από 700 δισ. δολάρια σε 1,5 τρισ. δολάρια.

Απέναντι λοιπόν, σ’ αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο για τον λαό, το ΚΚΕ προτείνει μια ριζικά διαφορετική λύση.

Προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο, το δρόμο της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, το δρόμο του σοσιαλισμού.

Αυτός ο δρόμος, μπορεί πραγματικά να σχεδιάσει την οικονομία για να καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες.

– Να διασφαλίσει ότι η εκτίναξη της παραγωγικότητας θα οδηγήσει σε μια καθολική μείωση του εργάσιμου χρόνου και σε βελτίωση των αποδοχών των εργαζόμενων.

– Να διασφαλίσει λιγότερες ώρες δουλειάς για όλους, με κάλυψη των αναγκών των εργαζόμενων, σε ελεύθερο χρόνο, για τις μορφωτικές, πολιτιστικές τους ανάγκες, της συμμετοχής στα κοινά.

– Αυτός ο δρόμος, μπορεί να αναπτύξει ολόπλευρα τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, διασφαλίζοντας ισόρροπη ανάπτυξη όλων των κλάδων, χωρίς να δεσμεύεται με το κριτήριο της μέγιστης αδηφάγας κερδοφορίας, που οδηγεί σε φαινόμενα έντονης ανισομετρίας και αναρχίας της παραγωγής.

– Αυτός ο δρόμος μπορεί να διασφαλίσει έναν ενεργειακό σχεδιασμό με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, σε αντιδιαστολή με τη σημερινή πραγματικότητα της υποταγής του ενεργειακού σχεδιασμού στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

– Αυτός ο δρόμος μπορεί να λύσει το πρόβλημα της δημόσιας δωρεάν υγείας, πρόληψης, περίθαλψης και αποκατάστασης, της πρόνοιας και στήριξης των ΑΜΕΑ, των ανθρώπων με αναπηρία, της δημόσιας, δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες για όλους και όλες, του μαζικού λαϊκού αθλητισμού και πολιτισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέτοια στοιχεία περιέχει η αναπτυξιακή πρόταση του ΚΚΕ, όταν κληθεί με τη λαϊκή θέληση να τον κάνει και νόμο του εργατικού- λαϊκού κράτους.

Πλέον έχουμε βγάλει συμπεράσματα από την απόπειρα σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον περασμένο αιώνα στο 1/3 της ανθρωπότητας. Έχουμε διδαχθεί από λάθη, παραλείψεις, αδυναμίες, κρατάμε τα θετικά και τις κατακτήσεις.

Γι’ αυτό ατενίζουμε αισιόδοξα το παρόν και το μέλλον.

ΑΘΗΝΑ 2/2/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Απόσπασμα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη βουλή: Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ είναι το λαϊκό αίτημα που το ΚΚΕ δεν εγκατέλειψε

 

Σας παραθέτουμε το video και το απόσπασμα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ
του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη βουλή, σχετικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που
ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:

“Η σημερινή συζήτηση στη βουλή είναι τουλάχιστον προκλητική για
εκατομμύρια λαϊκούς ανθρώπους που κυριολεκτικά βασανίζονται μέρα με την
μέρα από τη μία, λόγω της ακρίβειας που κατατρώει τα λαϊκά εισοδήματα.

Και μη νομίζετε ότι με μια μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε σήμερα ο
πρωθυπουργός, μπορεί να αναπληρώσει τις τεράστιες αυξήσεις του ρεύματος,
τις μεγάλες ανατιμήσεις σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

Εμείς επιμένουμε να υποστηρίζουμε το λαϊκό αίτημα για συνολική κατάργηση
του ΕΝΦΙΑ, αυτού του άδικου φόρου, σε αντίθεση με όλους τους άλλους που
το εγκατέλειψαν!”.

Απόσπασμα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη βουλή: Να μην περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ – Συναγερμός σε όλη την εργατική τάξη
Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή είναι προκλητική. Είναι σημαδιακή η
σημερινή μέρα.
Βγάζετε λόγους εδώ μέσα για τη δήθεν ανάπτυξη που θα φέρει ο
αναπτυξιακός νόμος και μόλις χτες βράδυ, η κυβερνητική τρόικα Σταϊκούρας
– Σκρέκας – Χατζηδάκης ανακοίνωσαν στα σωματεία των εργαζομένων της
ΛΑΡΚΟ την κήρυξη του πιο άτιμου πολέμου. Ότι θα τους πετάξει στο δρόμο
αυτό το μήνα, απολύοντάς τους από τη δουλειά και την ίδια στιγμή
ξεσπιτώνοντάς τους από τους οικισμούς, αφού τους ζήτησαν να
εγκαταλείψουν ακόμα και τα σπίτια τους. Και άνεργοι και άστεγοι…
Η κήρυξη αυτού του πολέμου από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συμπαιγνία
με τους επενδυτές τους περιβόητους, που θέλει να ξεπουλήσει τη ΛΑΡΚΟ για
να την πάρουν «μπιτ παρά», δεν αφήνει περιθώρια άλλα από το να σημάνει
συναγερμός σε όλη την εργατική τάξη της χώρας και όχι μόνο στους
εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, με βασικό στόχο το έγκλημα αυτό να μην περάσει.
Η κυβέρνηση της ΝΔ να πληρώσει ακριβά για το έγκλημα που πάει να διαπράξει!
Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έχουν ανάγκη την ενεργητική αλληλεγγύη όλων μας.
Έχουν πέσει πλέον οι μάσκες!
Κι αφήστε τα κόλπα, ότι θα απορροφήσετε τους άνω των 55 σε
προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να βγουν στη σύνταξη. Τα ξέρουμε
αυτά τα προγράμματα με ψίχουλα πείνας των 500 ευρώ! Πώς θα ζήσει ένας
οικογενειάρχης που έχει παιδιά που σπουδάζουν ή που είναι κι αυτά άνεργα;
Αφήστε τα κόλπα ότι οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα
εργασίας – γέφυρα, δηλαδή στα γνωστά προγράμματα ανεργίας.
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης και όσοι κυβερνήσατε πριν από αυτή
και φτάσατε εδώ τη ΛΑΡΚΟ. Δικό σας είναι όλο αυτό το εγκληματικό σχέδιο
με την διαχρονική πολιτική απαξίωσης, εγκατάλειψης, συκοφάντησης,
υπερχρέωσης μιας τέτοιας στρατηγικής επιχείρησης, ενός πραγματικού
χρυσωρυχείου για την ελληνική οικονομία.
Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και
εκσυγχρονιστεί, να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των
εργαζομένων. Με προτεραιότητα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την
απόδοση των δεδουλευμένων τους, τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της”.

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΣΤΟ 1ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΑ: Οι σκυλοκαυγάδες κρύβουν την ταύτιση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην αντιλαϊκή πολιτική (AUDIO)

Τα διάφορα σκηνικά που στήνονται κατά διαστήματα και οι σκυλοκαυγάδες μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπούν στην απόκρυψη της ταύτισής τους σε μια αντιλαϊκή πολιτική που είναι προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος του λαού, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ και κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στη Βουλή.

Όπως σημείωσε, ο κόσμος έχει κουραστεί με τους σκυλοκαυγάδες, τα σκηνικά με τον Πολάκη και τον Αθανασίου, τις αποκαλύψεις του Φουρθιώτη, τη «Νovartis» και τη σκανδαλολογία. Όλα αυτά γίνονται για να κρύψουν την ουσιαστική συμφωνία των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε κύρια θέματα, όπως ο «αναπτυξιακός» νόμος που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή και προβλέπει ότι θα δοθούν πάνω από 11 δισ. ευρώ στο κεφάλαιο, την ώρα που ο λαός μας γονατίζει από την ακρίβεια, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν κάτω από τις ελλείψεις εν μέσω πανδημίας.

Και τα δύο κόμματα στηρίζουν την «πράσινη μετάβαση» που πληρώνει πανάκριβα ο λαός στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου, μαζί μιλάνε και στηρίζουν τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία, οι αντιασφαλιστικοί νόμοι παραμένουν, τα αντεργατικά μέτρα κλιμακώνονται, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Σοφιανός, προσθέτοντας ότι αυτά είναι τα κρίσιμα ζητήματα και τη συναίνεσή τους σε αυτά τα θέματα θέλουν να κρύψουν με τα αποπροσανατολιστικά σκηνικά που στήνονται για να παραπλανούν τον λαό και να εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση.

Το ΚΚΕ κάνει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση όλες τις μέρες του χρόνου, με διεκδικήσεις, προσπαθώντας να καθυστερήσει μέτρα. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή που θα περιέχει σύγκρουση με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το κεφάλαιο, επισημαίνοντας την ανάγκη ο λαός να αντιδράσει σήμερα και να οργανώσει την πάλη του ενάντια στην ασκούμενη πολιτική, κατέληξε ο Ν. Σοφιανός.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα, στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή, με αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, με επικεφαλής τον Περιφερειαρχή Κ. Μουτζούρη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και Μαρία Κομνηνάκα, καθώς και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου Αγλαΐα Κυρίτση.

Η αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου ενημέρωσε τον ΓΓ της ΚΕ για την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου, που απαιτεί να σταματήσει άμεσα η κατασκευή του στρατοπέδου συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στην τοποθεσία Βάστρια της Λέσβου, το οποίο θα αποτελέσει μια ακόμα απάνθρωπη φυλακή για τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι μετέφεραν, επίσης, την καταγγελία τους προς την κυβέρνηση, η οποία με φωτογραφική διάταξη μέσα στον “αναπτυξιακό” νόμο, που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, αφαιρεί από την Περιφέρεια τις αρμοδιότητες που αφορούν αδειοδοτήσεις και απαλλοτριώσεις, με προφανή στόχο να υλοποιηθούν τα έργα κατασκευής δομών μεταναστών στο νησί, αντίθετα με τη βούληση των νησιωτών και της Περιφερειακής Αρχής.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει με κάθε τρόπο την απαίτηση του λαού της Λέσβου να σταματήσει και να ακυρωθεί η κατασκευή του στρατοπέδου συγκέντρωσης, να εξασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, χωρίς επαναπροωθήσεις ή τον εγκλωβισμό τους στα νησιά και στις νέες υπερδομές-φυλακές.

ΑΘΗΝΑ 2/2/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.