ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 31 Ιανουαρίου 2022 by manos (seo)-admin

Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, στην πολιτική της, στο αντιδραστικό κράτος, στο σάπιο σύστημα που υπηρετεί, μαζί με τα άλλα κόμματα, κάνουμε κάθε μέρα, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και στις σχολές, στα νομοσχέδια που φέρνετε στη Βουλή. Δεν περιμέναμε τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, άλλωστε ήταν και το χτεσινό μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα που κάλεσαν εκατοντάδες εργατικά σωματεία και φορείς διεκδικώντας υποδομές και μέτρα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές.

Εκεί στο Σύνταγμα, οι εργαζόμενοι της Αττικής συναντήθηκαν με τους μαζικούς φορείς της Πάτρας που έφτασαν στην Αθήνα μαζί με τη δημοτική αρχή και το Εργατικό Κέντρο που παλεύουν για τα δικαιώματα του λαού της πόλης τους με 100% δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις.

Μομφή επίσης, στην κυβέρνηση της ΝΔ, είναι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία την ερχόμενη Τρίτη, που μπορεί να έχουν εξαντληθεί, γονατίσει από την κούραση, όμως συνεχίζουν να κάνουν το καθήκον τους και επιμένουν ταυτόχρονα να απαιτούν:

–           Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού,

–           Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας,

–           Επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

 

Απαιτούν δηλαδή, τα αυτονόητα για να συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη της πανδημίας, να μπορούν να σώζουν ανθρώπινες ζωές.

Μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, είναι οι αγώνες των μαθητών, των φοιτητών, που θέλουν ανοιχτά τα σχολεία και τις σχολές τους:

–           Με αραίωση των τμημάτων,

–           Με προσλήψεις καθηγητών που λείπουν,

–           Με προσωπικό καθαριότητας που δεν υπάρχει.

Αυτά είναι ορισμένα παραδείγματα μόνο των τελευταίων ημερών, τα οποία εμείς, το ΚΚΕ, όπως και άλλοι αγωνιστές, κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να πολλαπλασιαστούν, για να παίρνει και η μομφή συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική, μόνιμο και ουσιαστικό περιεχόμενο. Θα καταλάβετε τι εννοώ, όσοι ακόμα αναρωτιέστε.

Τρεις μέρες τώρα, ακούμε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την «ανικανότητα», τα «λάθη», για την «αναλγησία της κυβέρνησης», για την «αποτυχία του επιτελικού κράτους».

Μάλιστα. Να συμφωνήσουμε. Μόνο που δεν λέτε, ότι όλα αυτά που περιγράφετε, είναι γνωρίσματα κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης, που έχει περάσει από αυτό εδώ τον τόπο, μηδενός εξαιρούμενου, ασφαλώς και της προηγούμενης δικής σας.

Όλα όσα εντοπίζετε, ακουμπούν  στον ίδιο το  χαρακτήρα και τη λειτουργία του σημερινού αστικού κράτους, το οποίο έχει ως προτεραιότητα μόνο τη θυσία των λαϊκών αναγκών της πλειοψηφίας, για να ικανοποιήσει το αδηφάγο καπιταλιστικό κέρδος μιας μικρής μειοψηφίας.

Αυτό είναι το αστικό κράτος. Αυτό ήταν και επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ και επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ που τώρα λέγεται ΚΙΝΑΛ.

Ένας στυγνός μηχανισμός της εξουσίας των λίγων για τα δικά τους άπληστα συμφέροντα.

Εμείς λοιπόν θα επιμένουμε να αναδεικνύουμε τον ταξικό χαρακτήρα αυτού του κράτους- τέτοιος είναι κι ας ξινίζουν ορισμένοι τα μούτρα τους εδώ μέσα.

Γιατί εμείς δεν θα ξεπλύνουμε την κυβέρνηση της ΝΔ από τις εγκληματικές ευθύνες της, όπως κάνουν άλλοι εδώ μέσα, πετώντας την μπάλα σε επιμέρους αστοχίες και επιλογές μόνο, αθωώνοντας συνολικά το ταξικό κράτος που υπηρετείτε όλοι σας.

Αυτός είναι ο λόγος, που η κυβέρνηση άφησε χιλιάδες ανθρώπους στο έλεος μιας αναμενόμενης χιονόπτωσης, εργαζόμενους απροστάτευτους, εγκλωβισμένους για ώρες στην Αττική Οδό και σε άλλες λεωφόρους, νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και θέρμανση και με προβλήματα που ακόμα και σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί!

Έλεος, πέρασε ήδη μια βδομάδα.

Αποδεικνύεται κάθε φορά, ότι αυτό το κράτος όταν πρόκειται να προστατέψει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, είναι επιτελικό, ταχύτατο και ικανό.

Αλλά, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, τότε γίνεται δυσκίνητο, ανίκανο, χωρίς σχέδιο και συντονισμό, χωρίς μέσα, υποδομές και προσωπικό.

Γι’ αυτό κι εσείς της ΝΔ, έχετε κάνει δόγμα σας την “ατομική ευθύνη”, που ανάλογα με την περίσταση, τη μια λέτε στον κόσμο «φύγετε για να σωθείτε», όπως το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και την άλλη τους λέτε «μείνετε στα σπίτια για να σωθείτε», όπως τώρα από το χιονιά και την κακοκαιρία.

Και μη μας πείτε ξανά, για τις ευθύνες της “Αττικής Οδού”. Τώρα θυμηθήκατε το – όχι ευκαταφρόνητο αχόρταγο κέρδος αυτής της εταιρείας κύριε Μητσοτάκη; Τώρα ανακαλύψατε τις συμβάσεις παραχώρησης;

Τόσα χρόνια, δεν ξέρατε τι μυθώδη κέρδη έχει βγάλει η εταιρία από τα χρυσοπληρωμένα διόδια, αυτά που πληρώνουν κάθε μέρα χιλιάδες εργαζόμενοι για να πάνε και να γυρίσουν από τη δουλειά τους;

Ξέρετε και παραξέρετε, όπως και εμείς ξέρουμε, όσα γράφονται για τη «σύγκρουση» των επιχειρηματικών ομίλων για τη νέα σύμβαση της “Αττικής Οδού” και για τις επεκτάσεις της, για την «προίκα» που ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνησή σας για μια ακόμα φορά και από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης.

Και μη μας πείτε ξανά, για τις αποζημιώσεις των 2000 ευρώ, ότι αυτό έγινε μετά και από δική σας παρέμβαση.

Σας απαντάμε αυτό που ήδη γνωρίζετε: Καμιά αποζημίωση δεν μπορεί να εξαγοράσει τη σιωπή, να κατευνάσει την οργή, να κρύψει ότι αυτές οι τραγικές καταστάσεις θα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, όσο δεν μπαίνει σε προτεραιότητα η πολιτική προστασία με κριτήριο τις ανάγκες του λαού.

Ανακαλύψατε -και σωστά- αστοχίες, ανεπάρκειες και έλλειψη συντονισμού. Όμως, πώς γίνεται, όλα αυτά να εμφανίζονται μόνο όταν πρόκειται να προστατευτεί η ζωή του λαού;

Κι όταν πρόκειται να προστατεύσετε τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων τότε όλα να “δουλεύουν ρολόι”;

Αστοχίες, για παράδειγμα, δεν είδαμε, όταν οι κρατικές υπηρεσίες, τα υπουργεία σας, σε άψογη συνεργασία και συντονισμό, μέσα σε λίγους μήνες, ολοκλήρωσαν και κατέθεσαν στην Κομισιόν το σχέδιο διαχείρισης των 32 δισεκατομμυρίων  ευρώ, για το κεφάλαιο από το Ταμείο Ανάκαμψης!

Ούτε ανεπάρκειες εντοπίσαμε στα κυβερνητικά επιτελεία, όταν ήταν να ετοιμάσουν και να φέρουν για ψήφιση στη Βουλή με fast track διαδικασίες νόμους για έξτρα προνόμια, φοροαπαλλαγές και κίνητρα για επενδύσεις στον τομέα της Πράσινης Ενέργειας!

ΜΟΜΦΗ, λοιπόν, στην κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί άφησε απροστάτευτο το λαό από τις φυσικές καταστροφές, την κακοκαιρία.

ΜΟΜΦΗ όμως στην κυβέρνηση και γιατί δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση με πάνω από 100 θανάτους καθημερινά!

Ενώ υπάρχει πλέον, και η εμπειρία και η επιστημονική γνώση, να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα αυτή η περιπέτεια και χωρίς άλλες απώλειες, εσείς το χαβά σας: καμιά ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, κανένα μέτρο στους βασικούς χώρους υπερμετάδοσης!

ΜΟΜΦΗ στην κυβέρνηση, γιατί η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών, στερεί από τις λαϊκές οικογένειες ακόμα και τα βασικά, τα στοιχειώδη.

Φτάσαμε στο σημείο σήμερα το 2022 να στερείται η λαϊκή οικογένεια τη θέρμανση, γιατί το κόστος της έχει εκτοξευτεί.

Πόσο διαφορετική, όμως, θα ήταν η κατάσταση, αν δεν είχε προχωρήσει η απελευθέρωση της ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση και τα “πράσινα άλογα” της δικής σας ανάπτυξης;

Πόσο αλήθεια θα μπορούσαν να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά, εάν έστω είχαν καταργηθεί οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στα καύσιμα;

ΜΟΜΦΗ στην κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί ναι, τρία χρόνια τώρα, έχει δώσει κάθε δυνατότητα στην μεγαλοεργοδοσία να ξεσαλώνει σε βάρος των εργαζομένων με τα 10ωρα, τις απλήρωτες υπερωρίες και δε συμμαζεύεται…

ΜΟΜΦΗ, γιατί την ίδια ώρα, έχει ενισχύσει και συνεχίζει να ενισχύει το νομικό οπλοστάσιο ενάντια στις αγωνιστικές διεκδικήσεις, τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας, – όπως κάθε αστική κυβέρνηση – απόδειξη πως η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι – χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Αυτούς τους νόμους, όπως το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, το νόμο Χατζηδάκη που επιχειρεί να βάλει στο γύψο τη συνδικαλιστική δράση, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, δίνουν τη μάχη για να τους αδρανοποιήσουν τώρα, για να τους ακυρώσουν τώρα και στην πράξη…

Γιατί ξέρουν, πως κάθε μέρα που περνάει, στοιχίζει. Κάθε μέρα χωρίς αντίσταση, είναι μέρα κατοχύρωσης, νομιμοποίησης αυτού του αντεργατικού εκτρώματος και της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας.

Σκέφτεστε, πόσοι μπορεί να είχαν σκοτωθεί στο λιμάνι της COSCO, αν οι εργαζόμενοι, αμέσως μετά το χαμό του συναδέλφου τους, δεν προχωρούσαν σε απεργία, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, κουρελιάζοντας τον νόμο σας για να επιβάλουν τα μέτρα ασφάλειας;

Σκέφτεστε πόσες άλλες επιχειρήσεις μετά την e- food, εφαρμόζοντας το νόμο σας, μέσα σε μια νύχτα, θα άλλαζαν συμβάσεις, θα βάφτιζαν τους εργαζομένους – δήθεν συνεργάτες, θα τσάκιζαν δηλαδή κάθε δικαίωμά τους;

Ότι κέρδισαν το κέρδισαν με τον αγώνα τους, κανένας σας, καμιά κυβέρνηση δεν τους το χάρισε.

Το αντίθετο. Όλοι σας, όλο και κάτι από τα δικαιώματά τους, τους παίρνατε πίσω.

Αυτές οι απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και άλλες κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς, είναι η μεγαλύτερη μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ και σε κάθε κυβέρνηση που νομοθετούσε σε βάρος τους.

Όπως έκανε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πριν του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ που έχουν γεμίσει παράσημα από τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις.

Και για να είμαστε εξηγημένοι… Η μομφή του ΚΚΕ, δεν αφήνει απ’ έξω καμιά πτυχή, μικρή ή μεγαλύτερη της αντιλαϊκής διακυβέρνησης της ΝΔ. Αφορά όλα τα  πεπραγμένα της, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε την πρόταση μομφής με περιορισμένο περιεχόμενο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα ξέρουν, πως ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν ούτε εκατοστό να βγουν έξω από το κάδρο της αντιλαϊκής πολιτικής. Το αντίθετο. Μοιράζεστε με τη ΝΔ μια θέση στο κέντρο του κάδρου αυτού.

Θέλετε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσουμε για τα 5 χρόνια της δικής σας διακυβέρνησης;

Πώς στρώσατε το έδαφος στη ΝΔ για να έρθει και να συνεχίσει από κει που εσείς σταματήσατε;

Θέλετε να μιλήσουμε, για το ότι  2,5 χρόνια τώρα, ως αντιπολίτευση, σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, της δίνετε χέρι βοηθείας, για να περάσει τα όποια εμπόδια που μπορεί να δημιουργήσει η λαϊκή αγανάκτηση;

Ή μήπως δεν είναι χέρι βοηθείας στη ΝΔ, η ψήφος που τις δίνατε σε όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια; Πάνω από τα μισά νομοσχέδια της ΝΔ ως κυβέρνησης, έχετε ψηφίσει.

Χέρι βοηθείας στη ΝΔ δεν ήταν το “σας στηρίζουμε τώρα, αλλά θα λογαριαστούμε μετά” στην αρχή της πανδημίας, όταν η κυβέρνηση ήθελε να επιβάλει σιωπητήριο στο λαό, τότε που το κρίσιμο ήταν να μπει στο επίκεντρο ο αγώνας για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας;

Δείτε τώρα πού φτάσαμε!

Χέρι βοηθείας δεν ήταν η συναίνεση που της προσφέρατε, όταν ακόμα οι φωτιές έκαιγαν τη μισή Εύβοια, για να αλλάξει η συζήτηση, να φύγει από τις ευθύνες όλων σας και να περάσει στην «επόμενη μέρα», όπως λέγατε;

Ενώ το κρίσιμο ήταν να μπουν στο επίκεντρο τα έργα, οι υποδομές, το σχέδιο και το προσωπικό στον τομέα της πολιτικής προστασίας!

Όταν ο ένας βοηθάει τον άλλο, πώς λέγονται αυτοί οι δύο; Στη δική μας πάντως γλώσσα, λέγονται «σύμμαχοι». Σύμμαχοι είστε και το χέρι βοηθείας που προσφέρατε στη ΝΔ είναι στήριξη της κοινής στρατηγικής σας που πάση θυσία πρέπει να υλοποιηθεί.

Το χρησιμοποιείτε όμως με τα αντιπολιτευτικά δήθεν σόου που κάνετε και σαν εμπόδιο στη λαϊκή αμφισβήτηση, για να μη γίνει τελικά αναζήτηση μιας άλλης εναλλακτικής, που θα ξεπερνάει εσάς και τους ομοίους σας.

Γιατί αυτή η εναλλακτική υπάρχει, αλλά  βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Βρίσκεται με καθαρότητα, εντιμότητα και σαφήνεια στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

 

Κυρίες και κύριοι,

Εμείς, κάνουμε μομφή και σε σάς, στον ΣΥΡΙΖΑ, για τη συνολική στάση σας. Γιατί πραγματικά ψάχνουμε να βρούμε ένα ζήτημα, ένα κρίσιμο μέτωπο, όχι από τα επιμέρους για τα οποία τσακώνεστε, αλλά από τα μεγάλα και σημαντικά, απ’ αυτά που καθορίζουν τη ζωή, την καθημερινότητα και το μέλλον του λαού μας, που να μην υπάρχει, πότε μεγάλη ταύτιση, πότε επιμέρους σύγκλιση ανάμεσα στη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ.

Και η αλήθεια είναι ότι δεν βρίσκουμε ούτε ένα. Γιατί να πρωτομιλήσουμε;

– Να μιλήσουμε για το κρίσιμο μέτωπο της υγείας; Που όλες οι κυβερνήσεις είχαν κάνει σημαία τους την αρμονική συνύπαρξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα και ήρθε η πανδημία και τα σκόρπισε αυτά στους τέσσερις ανέμους, αποδεικνύοντας ότι όσο υπάρχει επιχειρηματική δράση στην υγεία, τόσο ο δημόσιος τομέας θα υπονομεύεται και θα καταρρέει;

– Να πούμε για την ακρίβεια και την μεγάλη ενεργειακή φτώχεια, όταν από κοινού κι εναλλάξ, υπηρετήσατε την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης της χώρας μας και τα διάφορα «πράσινα άλογα» με τα οποία παραμυθιάζετε τον κόσμο ως δήθεν “πράσινη μετάβαση”;

Και σήμερα, βλέπουμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, όχι μόνο στο ζήτημα της ακρίβειας, αλλά και στα παλαιωμένα και κακοσυντηρημένα δίκτυα που καταρρέουν μετά από φυσικά φαινόμενα, καταδικάζοντας στην παγωνιά και το σκοτάδι νοικοκυριά, ακόμη και λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας!

– Να πούμε για τη διάλυση κάθε έννοιας πολιτικής προστασίας, για τα κρίσιμα έργα και τις υποδομές, στην αντιπλημμυρική, την αντιπυρική, την αντισεισμική θωράκιση;

Έργα και υποδομές που δεν σχεδιάζονται και δεν υλοποιούνται ποτέ, με καμιά κυβέρνηση και με καμιά περιφερειακή διοίκηση. Για όλους εσάς, αυτά τα άκρως απαραίτητα έργα, δεν είναι «ελκυστικά». Και δεν είναι ελκυστικά για εσάς, μόνο και μόνο γιατί στα έργα αυτά, δεν μπορείτε να βάλετε διόδια και χαράτσια για να τα μασάνε τα ¨φτωχαδάκια», οι μέτοχοι των ιδιωτικών μονοπωλιακών εταιρειών!

– Να πούμε για τα εργασιακά που πριν 10 χρόνια ακριβώς, η τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατέβασε σ’ ένα βράδυ, με υπουργική απόφαση, τον κατώτατο μισθό και αφαίρεσε απ’ τα συνδικάτα τη δυνατότητα και το δικαίωμα να διαπραγματεύονται και να παλεύουν για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση;

Για να έρθει μετά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο δεν επανέφερε τον κατώτατο μισθό στα 751, αλλά υιοθέτησε αυτόν τον άθλιο, αυτόν τον απαράδεκτο μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο, ο εκάστοτε Υπουργός Εργασίας θα είναι αυτός που θα αποφασίζει για τον κατώτατο μισθό, με βάση  τα κέρδη του κεφαλαίου που τα ονομάζετε μάλιστα, χωρίς να ντρέπεστε όλοι σας, …«αντοχές της οικονομίας»!

– Να πούμε για τις ιδιωτικοποιήσεις, που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε πάντα ως σήμα κατατεθέν και που ο ΣΥΡΙΖΑ την συναγωνίστηκε επάξια;

 

Ελληνικό, αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, και πολλά ακόμα άλλα… Μακρύς ο κατάλογος.

Και το αποτέλεσμα; Στην -ιδιωτικοποιημένη απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ- ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο συρμός του τραίνου προχθές με τη χιονόπτωση δεν κατάφερε να φτάσει ούτε μέχρι την Οινόη.

Γιατί μια προβλέψιμη κακοκαιρία «έπιασε το τρένο απ’ το αυτί, μην την περνάς τη Γευγελή…», όπως λέει κι ένα όμορφο τραγουδάκι του Μάλαμα. Πάμε παρακάτω…

– Να πούμε για την νέα Ιερή Αγελάδα όλων σας, το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, που το ψηφίσατε από κοινού, στα μουλωχτά, μέσα στο κατακαλόκαιρο; Και που δεν είναι τίποτα άλλο απ’ το νέο υπερμνημόνιο για τον ελληνικό λαό, αλλά όλους τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Και κρύβετε, ότι αυτό το Ταμείο, δεν είναι ένας κουμπαράς που μοιράζει χρήμα αβέρτα, αλλά συμπυκνώνει μια ολόκληρη στρατηγική.

Τη στρατηγική της λεγόμενης “πράσινης” και «ψηφιακής μετάβασης», με ζεστό χρήμα που κατευθύνεται στους αντίστοιχους επιχειρηματικούς ομίλους και με τους λαούς να φορτώνονται νέα προαπαιτούμενα, αλλά και νέα “πράσινα” αυτή τη φορά χαράτσια.

– Ή μήπως θέλετε να μιλήσουμε για το χειρότερο και το πιο επικίνδυνο όλων, την ταύτισή σας κυρίως στην εμπλοκή της Ελλάδας σε επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια;

Είτε αυτό αφορά εξοπλισμούς, που τους ακριβοπληρώνει ο ελληνικός λαός για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια των στρατιωτικών όπλων, που παρέα ψηφίσατε στη βουλή. Είτε αυτό αφορά τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, άλλους επικίνδυνους παίκτες.

Και θυμίζουμε το εξής: Όταν δρομολογήθηκε η συμφωνία με τις ΗΠΑ, απ’ την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε, για τις νέες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας, την οποία συμφωνία σήμερα, επεκτείνει και μονιμοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, σας λέγαμε ότι σε μια πορεία κλιμάκωσης του ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία, Κίνα, αυτές οι βάσεις, που είναι κέντρα προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη για την περικύκλωση της Ρωσίας, θα γίνουν στόχος αντιποίνων και μαγνήτης κινδύνων για τον ελληνικό λαό.

Και τότε γελούσατε χαζοχαρούμενα, μέχρι που ήρθαν οι αντίστοιχες επιθετικές προειδοποιήσεις εκ μέρους της Ρωσίας και πάγωσε για λίγο το χαμόγελο στα χείλη σας και τρέχατε διπλωματικά να καταλαγιάσετε τα πράγματα.

Και το λέμε για να τ’ ακούσει ο ελληνικός λαός από τώρα και να πάρει τα μέτρα του. Να παλέψει ώστε κανένας Έλληνας φαντάρος, κανένα ελληνικό μέσο, καμιά υποδομή σ’ ελληνικό έδαφος να μην χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση μιας πολεμικής σύγκρουσης των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας, άλλων, είτε στην Ουκρανία, είτε οπουδήποτε αλλού.

Και σας προειδοποιούμε, ότι θα έχετε εγκληματικές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό, όσες κυβερνήσεις βάλατε την υπογραφή σας σε μια τέτοια πολιτική – συνειδητή επιλογή.

Να σας θυμίσουμε τι άλλο μας λέγατε τότε, και οι μεν και οι δε; Ότι αυτές οι συμφωνίες δήθεν θωρακίζουν την άμυνα, την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας… Όπως την θωρακίζουν και οι αγωγοί τύπου East Med, που κι αυτό το ψηφίσατε παρέα.

Και «πριν αλέκτωρ φωνήσαι…», ήρθαν οι σύμμαχοι, οι Αμερικάνοι, να αποσύρουν τη στήριξή τους στον αγωγό, για να σας αδειάσουν μεγαλοπρεπώς.

Γιατί βλέπετε, εν όψει ιδιαίτερα του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα, η Τουρκία τους είναι «πολύτιμος παίχτης» για τη συνοχή της Ν. Α. πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Κι επειδή πλέον μοιάζετε όλο και περισσότερο στις βασικές πολιτικές επιλογές σας, είναι απόλυτα φυσιολογικό, να αρχίζετε να μοιάζετε και στη φυσιογνωμία και στη λειτουργία των κομμάτων σας.

Ξεκίνησε παλιότερα το ΠΑΣΟΚ τις γνωστές “αμερικανιές” με την περιβόητη ψηφοφορία απ’ τη βάση.

Τις συνέχισε η ΝΔ και μετά το ΚΙΝΑΛ ως απαύγασμα δημοκρατίας! Τώρα τις μιμείται και ο ΣΥΡΙΖΑ… Είναι και αυτή μια ακόμα απόδειξη, ότι έχει πάρει οριστικό κι αμετάκλητο διαζύγιο με ό,τι μπορεί να θυμίζει “αριστερά”, όπως την αισθάνονται γνήσια απλοί άνθρωποι του λαού μας, αγωνιστές, άνθρωποι της αριστεράς.

Αφού μια τέτοια «αριστερά» δεν θα είχε καμία σχέση με τα αστικά κόμματα που βλέπουν τη συμμετοχή του λαού στις πολιτικές εξελίξεις ως χειροκροτητή, ως προεκλογικό ντεκόρ, ως ακόλουθους στα Social Media ή ως ένα άθροισμα σε διαδικασίες ανάδειξης αρχηγικών κομμάτων, σε ένα κακέκτυπο του «Star system» ελληνιστί.

Όλα όσα δηλαδή, καμία σχέση έχουν με την πραγματική δημοκρατία και ενεργητική συμμετοχή. Γιατί  η αρχή του ενός που δεν υποχρεούται ως εκλεγμένος από τη βάση να δώσει λόγο σε κανένα συλλογικό όργανο δεν είναι δημοκρατία είναι η μέγιστη υποκρισία. Κι αυτό το βλέπουμε στα άλλα κόμματα, θα το δούμε, το βλέπουμε και σε σας ήδη.

Γι’ αυτό σας ξαναθυμίσουμε ότι μαθήματα πραγματικής δημοκρατίας και συμμετοχής μπορούν να δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα στο κίνημα με τις συλλογικές διαδικασίες τους, τις ζωντανές συνελεύσεις, το ίδιο και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες μέσα από τους συλλόγους τους, οι μαθητές και οι φοιτητές στα αμφιθέατρα.

Εκεί μπορεί να ακουστεί δυνατά, και η αντιπαράθεση των απόψεων, οι προβληματισμοί και να καταλήγονται τα ζητήματα, οι μορφές και το περιεχόμενο της πάλης τους. Εκεί μπορεί να ακουστεί δυνατά αυτό που το ΚΚΕ λέει απ’ την πρώτη στιγμή και σήμερα μέσα στη Βουλή και έξω απ’ αυτή:

Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ που δε λογαριάζει τίποτα ούτε τη ζωή μας, μπροστά στα κέρδη των λίγων, που μας καταδικάζει στη φτώχεια, τη μιζέρια, τη δουλειά ήλιο με ήλιο, που βάζει εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών μας, σε ένα σχολείο και σε ένα πανεπιστήμιο που λειτουργεί για τους επιχειρηματίες και γι αυτό χρειάζεται και την αστυνομία, που μας μπλέκει στα σχέδια των πολεμοκάπηλων συμμάχων της.

Σήμερα όμως, το ίδιο δυνατά με το καμιά εμπιστοσύνη στη ΝΔ, μπορεί και πρέπει να ακουστεί και το καμιά προσδοκία από τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει ξανά να γίνει “χαλίφης στη θέση του χαλίφη”, για να κάνει τα ίδια με ίσως κάπως διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης.

Αυτό το έργο το έζησε ο λαός μας ξανά και ξανά. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ – ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ, και πάει λέγοντας η εναλλαγή ίδιων η παρεμφερών αντιλαϊκών πολιτικών.

Τώρα, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάτε για “πολιτική αλλαγή” και ο Τσίπρας έβαλε ξανά το φωτοστέφανο του “σωτήρα”, λες και μπορεί ο λαός να ξεχάσει τις μεγάλες ευθύνες του.

Ναι. Σήμερα ο λαός μας, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη την πολιτική αλλαγή. Όχι, όμως αυτή που εναλλάσσει διαχειριστές στην ίδια αντιλαϊκή πολυκατοικία που είναι σάπια από τα θεμέλια. Έχει ανάγκη την πολιτική αλλαγή που θα γκρεμίσει το παλιό και σάπιο, για να χτίσει το νέο, με τον ίδιο το λαό κυρίαρχο να κάνει κουμάντο.

Ο ελληνικός λαός κουράστηκε από “σωτήρες”, δεν έχει ανάγκη από άλλους σωτήρες και σταρ.

Το σύνθημα του ΚΚΕ «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό», δεν είναι απλά ένα σύνθημα που γεννήθηκε μέσα στη μάχη και την αλληλεγγύη, στην οποία δίνουν όλες τους τις δυνάμεις τα μέλη και οι φίλοι, οι αγωνιστές που συμπορεύονται με το ΚΚΕ, όπως αποδείχτηκε στη μάχη για την προστασία από τις πυρκαγιές στην Εύβοια και αλλού, όπως αποδείχτηκε και τις δύσκολες ώρες της εγκατάλειψης στο χιονιά της Αττικής Οδού, πρώτοι πριν ακόμα εμφανιστεί το κράτος, ο στρατός -που και σ’ αυτά τα παιδιά βέβαια μετά αξίζει μπράβο γι’ αυτό που έκαναν- πάλι όμως εκεί πρώτα βρέθηκαν περπατώντας χιλιόμετρα μέσα στο χιόνι, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, από τις οργανώσεις γειτονικών δήμων και συνοικιών της Αττικής Οδού, μοίραζαν ότι μπορούσαν να βρουν εκείνη την ώρα το βράδυ, από τρόφιμα και νερό σε όσους είχαν εγκλωβιστεί σε πούλμαν και αυτοκίνητα γυρνώντας από τις δουλειές τους…

Το «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» είναι μια θέση που φωτίζει την προοπτική για να ζήσουμε με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας στη σημερινή εποχή.

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό», οικοδομώντας το δικό του κράτος, το κράτος των εργατών, του λαού, για τις δικές του ανάγκες, κόντρα στη σημερινή βαρβαρότητα που αναβλύζει από παντού.

Όσο θα περνάει από το μυαλό σας, ότι αυτές οι δύο απλές κουβέντες «ο λαός μπορεί να σώσει το λαό στο δρόμο της ανατροπής σε συμπόρευση με το ΚΚΕ», τόσο τα επιτελεία σας, τα μέσα σας, θα ξεθάβουν όλον τον αντικομουνιστικό οχετό, όπως κάνετε και αυτές τις μέρες, όπου ανακαλύψατε δήθεν αποκαλυπτικά τάχα άγνωστα έγγραφα που το ΚΚΕ τα έχει δώσει στη δημοσιότητα εδώ και χρόνια.

Χώρια που είναι γνωστό ότι με τέτοιες ανυπόστατες επί της ουσίας κατηγορίες, εκτελέστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες αγωνιστές από το 1944 έως το 1974 και μετά από το μετεμφυλιακό κράτος, μετά το 1949.

Και καλά αυτός ο ξένος ιστοριοδίφης; Αλλά οι εγχώριοι επαγγελματίες δημοσιογράφοι της Εστίας, της Δημοκρατίας, άλλων site; Δεν ήξεραν; Δε ρώταγαν;

Τώρα φταίω εγώ να πω: Που τα βρήκατε αυτά τα φυντάνια; Μάλιστα ένα από αυτά τα φυντάνια, ο γνωστός αντικομμουνιστής Μαρατζίδης που έκανε καριέρα με το  μίσος του για το ΕΑΜ και τον ΔΣΕ, σήμερα όλως τυχαίως αρθρογραφεί και στην Αυγή και στην Καθημερινή. Να τον χαίρεστε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αναφέρομαι στις γνωστές φασιστοφυλλάδες που κυκλοφορούν αλλά στις υποτίθεται ευυπόληπτες- έγκριτες αστικές εφημερίδες.

Τόσα έχει γράψει περί αυτών των φοβερών ντοκουμέντων ο Ριζοσπάστης. Ενώ βρίσκονται και στο εξάτομο δοκίμιο ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Τους συνιστούμε να το αγοράσουν από τη Σύγχρονη Εποχή, αφού διαβάσουν και το άρθρο του Ριζοσπάστη, το καταθέτω στα πρακτικά για να το διαβάσετε και σεις κύριοι βουλευτές.

Μια κουβέντα ακόμα: Μην προκαλείτε και πολύ γιατί αν ανοίξουμε κι εμείς το στόμα μας καμιά ώρα, με ονόματα όμως, και με διευθύνσεις, και για τη δεκαετία του ’40 και για όλη την περίοδο μετά του μετεμφυλιακού κράτους. Ε, δεν θα βγάλει πουθενά αυτή η κουβέντα.

 

Κυρίες και κύριοι,

Η συζήτηση αυτή σήμερα θα τελειώσει και ο κάθε κατεργάρης θα πάει  στον πάγκο του. Για μας όμως, δεν τελειώνει, αλλά συνεχίζεται στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά, στα σχολεία και στις σχολές για να εισπράξει η κυβέρνηση της ΝΔ, τα άλλα κόμματα – βαστάζοι της ίδιας πολιτικής, το σάπιο το σύστημα, την πραγματική  μομφή και καταδίκη των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας.

Αυτή η πραγματική μομφή και καταδίκη μπορεί να γίνει δύναμη αντίστασης και ανατροπής. Αυτή τη μομφή φοβάστε, κι από αυτή δεν πρόκειται να γλυτώσετε!

Μην κουνάτε το κεφάλι! Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος, λέει ο λαός μας. Κι έχει απόλυτο δίκιο.

 

ΑΘΗΝΑ 30/1/2022                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Φίλες και Φίλοι

 

Είναι αλήθεια πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κουράστηκαν πολύ τρεις μέρες στη Βουλή, με τους καβγάδες και τις κάλπικες αντιπαραθέσεις. Κόπιασαν πολύ για να μείνει στο απυρόβλητο ο πραγματικός ένοχος για τις μεγάλες καταστροφές, την πανδημία και τα άλλα μεγάλα προβλήματα.

Ο πραγματικός ένοχος, που δεν είναι άλλος από την πολιτική τους, το κράτος τους και οφείλεται στην κοινή στρατηγική τους, η οποία αντιμετωπίζει τις ανάγκες του λαού ως κόστος, γιατί έχει για ευαγγέλιο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Και αν το μόνο που έμεινε σε όσους την παρακολούθησαν, είναι μια απογοήτευση από το θέαμα, μαζί με αγανάκτηση για όσα τους βασανίζουν, τους λέμε υπάρχει ελπίδα, υπάρχει προοπτική. Μακριά όμως από όλους αυτούς.

Αυτή η ελπίδα βρίσκεται στη συμμετοχή στους αγώνες και στη δράση των εργαζομένων, παντού.

Βρίσκεται σήμερα εδώ, σ’ αυτή τη σύσκεψη με εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς για την οργάνωση της πάλης, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, όπως και σε κάθε σύσκεψη που οργανώνει την πάλη, γιατί εκεί μπορεί η οργή να γίνει δύναμη αγώνα και ανατροπής.

Αυτή είναι η διέξοδος για το λαό και όχι η αναζήτηση ίδιων ή παρόμοιων επίδοξων “σωτήρων” – σταρ, που το μόνο που κάνουν είναι να συνεχίζουν το ίδιο αντιλαϊκό έργο, από εκεί που το αφήνουν οι προηγούμενοι, όπως συνέβη τόσες φορές στο παρελθόν.

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι

 

Η σημερινή σύσκεψη εδώ στον Πειραιά, επικεντρώνεται -και πολύ σωστά- στην κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας, ζήτημα το οποίο αποδεικνύεται κρίσιμο ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας.

Όμως αν ρωτούσαμε λαϊκές οικογένειες ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο, θα παίρναμε και αυτή, αλλά και πολλές ακόμα απαντήσεις, γιατί πολλά είναι και τα προβλήματα που τις βασανίζουν.

Από πού να αρχίσει κανείς;

Από την ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στους λογαριασμούς ρεύματος, που ροκανίζουν το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα; Και την ίδια ώρα, αυτοί που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση να έχουν το θράσος να μας λένε πως μπόρα είναι και θα περάσει;

Από πού να αρχίσουμε;

Από την ανεργία και τις συνθήκες δουλειάς, που γίνονται ολοένα χειρότερες, αφού η εργοδοσία έχει στα χέρια της και νέα αντεργατικά όπλα, που όλες οι κυβερνήσεις της έδωσαν με τους νόμους τους, με πιο εμβληματικό τελευταία το νόμο Χατζηδάκη;

Από πού να αρχίσουμε και προς τα πού να συνεχίσουμε;

Από τη μόρφωση των παιδιών, που όλες οι οικογένειες ακριβοπληρώνουν και η οποία θα υποβαθμίζεται ακόμα, όλο και περισσότερο, σε ένα σχολείο όπου όλα θα πουλιούνται και όλα θα αγοράζονται;

Ή από τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, όπου κάθε τρεις και λίγο, μια νέα δραματική κατάσταση, μια νέα καταστροφή, έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες.

Το καλοκαίρι ήταν οι φωτιές σε μια σειρά περιοχές, μετά το φθινόπωρο ήρθαν οι πλημμύρες, οι σεισμοί που δεν επιλέγουν εποχή, τώρα το χειμώνα οι χιονοπτώσεις, που έφεραν αποκλεισμούς, διακοπές ρεύματος και ταλαιπωρία για χιλιάδες εργαζόμενους.

Το ζήτημα δεν είναι να απαριθμήσουμε ένα προς ένα τα προβλήματα, τα ξέρετε, τα ζείτε. Το ζήτημα είναι να δούμε ποιος φταίει, τι χρειάζεται να αλλάξει και πώς θα τα καταφέρουμε, τι μπορούμε να διεκδικήσουμε.

Γιατί αν μπορούμε κάτι κακό να εμποδίσουμε, ακόμα και να κερδίσουμε μια ανάσα, ένα θετικό, αυτό θα γίνει με την οργάνωση της εργατικής λαϊκής πάλης, που θα ιεραρχεί τις λαϊκές ανάγκες, βάζοντας στο στόχαστρο τις κυβερνήσεις, το κράτος και το σύστημα που υπηρετούν.

Από παντού αποδεικνύεται, πως δεν μπορούμε να περιμένουμε πως αυτός που δημιουργεί τα προβλήματα θα δώσει και λύσεις.

Μιλάμε για ένα κράτος που είναι εχθρικό απέναντι στις ανάγκες, τα δικαιώματά μας, γιατί είναι ένα κράτος φτιαγμένο για να εξυπηρετεί τους λίγους, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα κέρδη τους.

Την ίδια ώρα που είναι ανίκανο, δυσκίνητο να προστατεύσει την ζωή του λαού, να ικανοποιεί τις ανάγκες του, είναι ταχύτατο και αποτελεσματικό στο να θυσιάζει εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, προκειμένου να υπηρετήσει τις καπιταλιστικές επενδύσεις του, τα άπληστα κέρδη, τα μεγάλα συμφέροντα.

Από παντού αποδεικνύεται, πως δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις κυβερνήσεις, όπως κι αν αυτές ονομάζονται, με όποιο προσωπείο κι αν εμφανίζονται, γιατί είναι μέρος του ίδιου προβλήματος, όλες τους υπηρετούν αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Μην κοιτάτε τους καβγάδες που στήνουν τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ, όπως τις τελευταίες μέρες στη Βουλή. Να ξέρετε ότι έτσι παίζεται το παιχνίδι ανάμεσα στα αστικά κόμματα για να εγκλωβίζουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Απέναντί του ο λαός έχει, ένα κράτος εχθρικό για τις ανάγκες του.

Έχει όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν, αφού, η μία μετά την άλλη σε ένα αγώνα σκυταλοδρομίας, νομοθετούσαν και νομοθετούν σε βάρος του.

Αυτός είναι και ο λόγος που στα τρία μεγάλα νοσοκομεία του Πειραιά, που εξυπηρετούν ασθενείς και από τη Δυτική Αθήνα, τα νησιά, λείπουν δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές, οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του λαού.

Αυτά τα νοσοκομεία τώρα σηκώνουν και το βάρος της πανδημίας με χειρουργεία να αναβάλλονται, εξωτερικά ιατρεία να αναστέλλονται.

Οι περιγραφές παραπέμπουν σε δημόσια νοσοκομεία τριτοκοσμικών χωρών και μάλιστα προηγούμενων δεκαετιών.

Μπορείς να δώσεις τη μάχη της πανδημίας με απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας, όπου ασθενείς περιμένουν ακόμη και ένα 24ωρο στα επείγοντα μέχρι να βρεθεί κρεβάτι; Να έχεις προβλήματα στο σύστημα ροής οξυγόνου, το προσωπικό να δουλεύει διπλοβάρδια;

Όλα αυτά, εδώ στο Κρατικό της Νίκαιας, με τις άθλιες υποδομές, που σε κάθε εφημερία -χρόνια τώρα, όχι μόνο στην πανδημία- ταλαιπωρείται η φτωχολογιά που φτάνει εδώ για να γιατρευτεί, αγανακτούν και οι γιατροί που δεν έχουν όλα τα μέσα και τις υποδομές, για να τους προσφέρουν ό,τι μπορούν.

Εδώ σ’ αυτά τα νοσοκομεία με τις τεράστιες ελλείψεις καταφεύγουν οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους, γιατί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλους τους δήμους του Πειραιά, έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της με ιατρικές ειδικότητες να λείπουν, νοσηλευτές επίσης.

Και μιας και αναφέρθηκα στα παιδιά, αλήθεια, μπορείς να καλύψεις τις αυξημένες ανάγκες για την ιατρική φροντίδα των παιδιών -και μάλιστα σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας- και να προχωράς στην αναστολή της εφημερίας ενός από τα τρία Παιδιατρικά Νοσοκομεία, του Παίδων Πεντέλης, και να το μετατρέπεις αποκλειστικά σε εμβολιαστικό κέντρο;

Όταν μάλιστα, το Παίδων Πεντέλης, είναι από τα νοσοκομεία το οποίο μόνο από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει νοσηλεύσει πάνω από 1.300 παιδιά στις Παιδιατρικές του Κλινικές και έχουν περάσει από τα εξωτερικά του ιατρεία πάνω από 11.000.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, με την έξαρση της πανδημίας και στα παιδιά -ως αποτέλεσμα και των απαράδεκτων πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των σχολείων και την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας- είναι δεδομένο ότι το κλείσιμο της εφημερίας του νοσοκομείου και η παραπέρα υποβάθμισή του, θα έχει τραγικές και επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία των παιδιών μας.

Αναδεικνύεται από όλες τις πλευρές, η ανάγκη να αποκατασταθεί πλήρως η πρότερη λειτουργία του Παίδων Πεντέλης και να αναβαθμιστεί, ώστε να ανταπεξέλθει μαζί με τα υπόλοιπα, στις μεγάλες ανάγκες της υγειονομικής φροντίδας των παιδιών μας.

Ταυτόχρονα και παράλληλα, αναδεικνύεται και η κατεπείγουσα ανάγκη αποφασιστικής αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλες τις περιοχές, με παιδίατρους και άλλες αναγκαίες ειδικότητες.

Όπως και το να δημιουργηθούν και άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία, ειδικά στην περιοχή του Πειραιά, όπου κατοικεί σχεδόν μισό εκατομμύριο πληθυσμός, και υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά!

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Στις γειτονιές του Πειραιά γίνεται ακόμα πιο εμφανές, ότι οι κρατικοί και επιχειρηματικοί σχεδιασμοί, που υπηρετούν τα συμφέροντα των ομίλων και της μεγαλοεργοδοσίας, είναι πάντα σε βάρος της προστασίας της υγείας και της ζωής της εργατικής τάξης και του λαού!

Γιατί εδώ είναι που συγκεντρώνονται μεγάλοι ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστικών κρατών, κυρίως των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα, και αντιπαραθέσεις επιχειρηματικών ομίλων με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά και τη ναυπηγική βιομηχανία.

Αυτοί οι ανταγωνισμοί είναι που μετατρέπουν τη χώρα μας και ειδικά την περιοχή, από την Ελευσίνα μέχρι την Πειραϊκή, σε στόχο αυτών των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων.

Εδώ είναι που εξελίσσονται επιχειρηματικά σχέδια, όπως το Master Ρlan της COSCO. Ένα πλάνο που μετατρέπει το λιμάνι του Πειραιά σε ένα «τέρας», με κοντέινερ και κρουαζιερόπλοια, συνθλίβοντας τα δικαιώματα των λιμενεργατών και τις λαϊκές ανάγκες για ποιοτικού επιπέδου λιμενικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών, επιβαρύνοντας παράλληλα το περιβάλλον και καταστρέφοντας το φυσικό και ιστορικό τοπίο της περιοχής.

Εδώ λειτουργούν τα καζάνια πετρελαιοειδών, τα «καζάνια του θανάτου» στο Πέραμα, τα οποία βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό και δίπλα σε σχολεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Εδώ είναι και τα καζάνια στη Δραπετσώνα, που ζέχνουν βρώμα και καρκίνο, μολύνοντας τα εργατικά – λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Γιατί εδώ είναι που εξελίσσονται οι σχεδιασμοί κυβερνήσεων – της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ πριν -, καθώς και περιφερειακών και δημοτικών αρχών για τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό, το οποίο θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον και την υγεία του λαού στις περιοχές του Πειραιά!

Τα ίδια συμφέροντα είναι που μπαίνουν εμπόδιο, στα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από το μεγάλο αγώνα των εργατών στην Cosco, για να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγείας και ασφάλειας ώστε να μη θρηνήσουμε ξανά νεκρό και ένα νέο επικίνδυνο ατύχημα έγινε στο λιμάνι, που από θαύμα δεν μετατράπηκε σε δυστύχημα.

Ενώ, οι εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, μετρούν κάθε χρόνο, δεκάδες σακατεμένους ακόμα και νεκρούς συναδέλφους τους από την έλλειψη μέτρων και την εντατικοποίηση.

Ενάντια σε όλα αυτά, όλοι εσείς, από τα σωματεία και τους άλλους μαζικούς φορείς όλου του Πειραιά, δίνετε καθημερινούς αγώνες.

Αγώνες των εργατικών σωματείων, όπως των λιμενεργατών στην Cosco, των μεταλλεργατών στη ζώνη στο Πέραμα και των ναυτεργατών στα καράβια, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής.

Αγώνες, για αξιοπρεπείς μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ώστε να μπορούν οι εργάτες και οι οικογένειές τους να ζήσουν αξιοπρεπώς, να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη οικονομική λαίλαπα:

–των επιπτώσεων της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας,

–της τεράστιας ακρίβειας στο ρεύμα και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης που σαρώνει τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά!

Έδωσαν μεγάλους παλιότερους αγώνες και συνεχίζουν να δίνουν και σήμερα νεότερους αγώνες, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς για την υπεράσπιση των γειτονιών από τα επιχειρηματικά και κρατικά σχέδια που προωθούν όλες οι ως τώρα κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και οι δημοτικές αρχές.

–Τέτοιοι είναι οι αγώνες ενάντια στο master-plan της COSCO και στις επιπτώσεις του στην ποιότητα ζωής της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

–Τέτοιοι είναι οι αγώνες για να μετεγκατασταθούν τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα και τη Δραπετσώνα.

–Για να μη φτιαχτεί εργοστάσιο απορριμμάτων δίπλα στα σπίτια σας.

–Για να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και της νεολαίας μεγάλοι ελεύθεροι χώροι, όπως ο Αρμός στο Πέραμα και η περιοχή των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Που διεκδικούμε να αποδοθεί εξολοκλήρου, χωρίς αποζημίωση, ολόκληρη η έκταση των 640 στρεμμάτων, για τις ανάγκες σε αθλητισμό, πολιτισμό, πράσινους και ελεύθερους χώρους.

Είναι αγώνες αναγκαίοι για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των λαϊκών οικογενειών, για το μέλλον των παιδιών σας!

Όλοι αυτοί οι αγώνες που πρέπει να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο.

Πρέπει να συνδεθούν πιο αποφασιστικά με τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας από την πανδημία:

–Για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των νοσοκομείων της περιοχής με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό,

–Για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ειδικά του Μετροπόλιταν και άλλων ιδιωτικών κλινικών, χωρίς να χρυσοπληρωθούν γιαυτό τα κοράκια της ιδιωτικής υγείας, αλλά για να ενταχθούν και να συμβάλλουν στο πανεθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας!

Σήμερα – κατά το ΚΚΕ- ο αγώνας για την υγεία του λαού στον Πειραιά σημαίνει:

–Άμεση στελέχωση, με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, των Νοσοκομείων του Τζάνειου, της Νίκαιας και του Μεταξά.

–Επίταξη του Μετροπόλιταν και του συνόλου των ιδιωτικών κλινικών, χωρίς αποζημίωση και ένταξη τους στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

–Να δημιουργηθεί δημόσιο παιδιατρικό νοσοκομείο στον Πειραιά για τις ανάγκες των παιδιών του λαού της περιοχής.

–Άμεση στελέχωση με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με την αναγκαία υποδομή των Κέντρων Υγείας και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ), με μαζικές προσλήψεις.

–Να λειτουργήσει Κέντρο Υγείας στον Κορυδαλλό. Να φτιαχτεί σταθμός πρώτων βοηθειών στο Πέραμα, δίπλα σε δύο μεγάλους εργασιακούς χώρους που είναι η Ζώνη και οι προβλήτες της Cosco.

–Να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες, πολλαπλάσιες από ότι είναι σήμερα, κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, για δωρεάν rapid tests που να καλύπτουν όλες τις περιοχές του Πειραιά, στις οποίες ζουν και εργάζονται δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι, με μαζικά διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό.

–Δωρεάν PCR τεστ στις δημόσιες μονάδες! Όχι άλλη οικονομική αιμορραγία των λαϊκών οικογενειών!

–Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς, στα σούπερ μάρκετ, τα εμπορικά καταστήματα, και αλλού, καθώς και στους χώρους εργασίας στο λιμάνι, στα καράβια, στα εργοστάσια.

–Να καταργηθούν οι τροπολογίες για την περικοπή μισθού, σε εργαζόμενους που παίρνουν άδεια ειδικού σκοπού και υποχρεώνουν σε τηλεργασία νοσούντες με κορονοϊό.

–Άμεσα μέτρα προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Αραίωση τμημάτων, μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ στις σχολικές μονάδες, δωρεάν χορήγηση των αναγκαίων μασκών με ευθύνη του κράτους, να προσληφθεί τώρα το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.

–Να πυκνώσουν τώρα όλα τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ειδικά στις ώρες αιχμής προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού πρέπει να δοθεί ενιαία με τον αγώνα για να ζήσει αξιοπρεπώς η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Για:

-Να υπογραφούν ΣΣΕ με αποφασιστικές αυξήσεις στους μισθούς, όπως διεκδικούν οι λιμενεργάτες στην Cosco.

-Να υλοποιηθεί η ΣΣΕ που κατάφερε να υπογράψει μετά από αγώνες το συνδικάτο Μετάλλου στη ζώνη στο Πέραμα.

-Να υπάρξει προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια στο ρεύμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

-Να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε αυτά τα είδη. Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και την ενέργεια για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά.

-Να μη γίνει καμιά διακοπή ρεύματος σε κατοικίες και χώρους επαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων.

Εμείς όλα αυτά τα βάζουμε για συζήτηση μέσα στους μαζικούς φορείς, στα σωματεία, εκεί που μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα αιτήματα, να δυναμώσει ο προβληματισμός για τις μορφές και το περιεχόμενο του αγώνα.

Εκεί που μπορεί ο εργάτης, να σταθεί δίπλα στο εργάτη και όλοι μαζί σε συμμαχία με τους βιοπαλαιστές μικροεπαγγλεματίες, τις γυναίκες και τα παιδιά τους, να σταθούν απέναντι από το σύστημα, το κράτος και τις κυβερνήσεις τους και να βάλουν στο επίκεντρο τις δικές τους πραγματικές ανάγκες.

Εκεί μπορεί να δυναμώσει και η συζήτηση, ποια πολιτική αλλαγή χρειάζεται ο λαός. Κι αυτή βρίσκεται στην άλλη όχθη από τα κόμματα του κεφαλαίου. Βρίσκεται στην λαϊκή πάλη που θα δυναμώσει και θα τα πάρει όλα αμπάριζα: Τα αστικά κόμματα, το αστικό κράτος και το σύστημά τους.

Η προοπτική αυτής της πολιτικής αλλαγής θα δυναμώνει όσο δυναμώνει και γίνεται συνείδηση πως: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό».

Και μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να τελειώσει την εισηγητική μου παρέμβαση και να σας ακούσω.

Εσείς ζείτε τα προβλήματα από κοντά, έχετε την άμεση πείρα οργάνωσης των αγώνων.

 

 

ΑΘΗΝΑ 31/01/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.