ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 22 Νοεμβρίου 2021 by energinews (admin)

Η σημερινή συζήτηση και η κάλπικη αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα ξεπερνούν κάθε όριο.

Όλοι οι συνένοχοι για τη σφαγή του λαϊκού εισοδήματος, όλοι οι συνυπεύθυνοι για τα βάρη που φόρτωσαν και εξακολουθούν να φορτώνουν στις πλάτες των εργαζομένων, αλληλοκατηγορούνται τώρα και παριστάνουν ξανά τους «σωτήρες». Είναι τουλάχιστον προκλητικό να ακούμε να αλληλοκατηγορούνται σήμερα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι συνυπεύθυνοι για το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του λαού. Δεν απαλλάσσεστε φυσικά και εσείς του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ από τις μεγάλες ευθύνες σας.

– Είστε όλοι συνένοχοι για τη μεγάλη μείωση των μισθών και στη συνέχεια το πάγωμά τους για μια δεκαετία. Για την υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων.

– Είστε συνένοχοι για τη φοροαφαίμαξη του λαού και την εκτίναξη των άδικων έμμεσων φόρων.

– Είστε συνένοχοι για τις ιδιωτικοποιήσεις, την προώθηση των κατευθύνσεων της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση», που, όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια, χύνουν λάδι στη φωτιά των ανατιμήσεων, της ακρίβειας και οδηγούν μεγάλο μέρος του λαού στην ενεργειακή φτώχεια με το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

– Είστε συνένοχοι για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, ιδιαίτερα οι νέοι και οι μεγάλης ηλικίας που πλησιάζουν στη σύνταξη.

– Είστε συνένοχοι για τη σημερινή κατάντια του δημόσιου συστήματος υγείας, την κατάσταση στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, για τα οποία έχουμε μιλήσει αναλυτικά πολλές φορές και από αυτό εδώ το βήμα.

Όμως η μεγαλύτερη πρόκληση και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι παρουσιάζουν ως λύση για τα λαϊκά προβλήματα, την ίδια την αιτία, την πραγματική πηγή αυτών των προβλημάτων.

Το απατηλό «φάρμακο», που προτείνετε και οι δύο, είναι η επιστροφή στην καπιταλιστική ανάπτυξη όταν βρισκόμαστε στη φάση της κρίσης. Και στη συνέχεια, κατά την φάση της ασθενικής ανάκαμψης της οικονομίας, πάλι η παραπέρα ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Ώθηση που διασφαλίζεται πάντοτε με την πολύμορφη κρατική στήριξη και τις φοροελαφρύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Όπως πάντα, έτσι και τώρα, υπόσχεστε ότι τα οφέλη θα διαχυθούν και θα έρθει η «ανάπτυξη για όλους»!

Και τι αποδεικνύει ξανά και ξανά η ίδια η ζωή; Αποδεικνύει ότι τα δώρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης για τους εργαζόμενους, είναι τελικά απαιτήσεις για νέες θυσίες.

Αφού μόνο με το ξεζούμισμα των εργαζομένων, με το «άνοιγμα» της ψαλίδας, ανάμεσα στην αύξηση της παραγωγικότητας και των μισθών, μπορεί να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Κερασάκι στην τούρτα, τους τελευταίους μήνες η ακρίβεια, που έρχεται να γκρεμίσει ότι έχει απομείνει όρθιο.

Το καλάθι της νοικοκυράς γίνεται κάθε μέρα ακριβότερο. Το κόστος της ενέργειας βυθίζει στην ενεργειακή φτώχεια σχεδόν την πλειοψηφία του λαού. Το κόστος στέγασης εκτινάσσεται και κυριολεκτικά διώχνει οικογένειες απ’ τα σπίτια τους, εννώ, ακόμα και απλές καθημερινές συνήθειες, γίνονται πανάκριβες και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν πια να τις καλύψουν.

Όμως, η ακρίβεια και η εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν είναι φυσικό φαινόμενο.

Για να δούμε πώς προκαλείται:

Κατ’ αρχάς σχετίζεται με τη σημερινή δημοσιονομική πολιτική, που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να ανακάμψει και να επανέλθει σε κερδοφορία.

Μιλάμε για την ονομαζόμενη «επεκτατική πολιτική», που ακολουθείται τόσο στην ΕΕ, όσο και στον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο, με την δραστική αύξηση της μάζας του χρήματος, που έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Γι’ αυτό και η άνοδος του πληθωρισμού δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα.

Στις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της ΕΕ, έχει ήδη ξαναρχίσει η συζήτηση για τις αρνητικές επιδράσεις του φθηνού δανεισμού των χαμηλών επιτοκίων, της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, στην άνοδο του πληθωρισμού.

Η πικρή αλήθεια είναι πως η εργατική τάξη, ο λαός της χώρας μας, αφού πλήρωσε την κρίση του 2008-2015, με άμεσες δραστικές περικοπές μισθών, συντάξεων και με εκτίναξη των φόρων, τώρα πληρώνει, μαζί με τους εργαζόμενους στον υπόλοιπο κόσμο έμμεσα, με μια ραγδαία υποβάθμιση του εισοδήματός τους μέσα απ’ τον πληθωρισμό.

Αλήθεια, κ. Τσίπρα, δεν είναι τουλάχιστον αστείο, εσείς που συνεχίζετε να εμφανίζεστε, ως οι αυθεντικοί εκφραστές της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, να έρχεστε και να ρίχνετε δάκρυα, πάνω απ’ την ακρίβεια και τον πληθωρισμό;

Η ζωή αποδεικνύει, ότι κάθε φάρμακο για κάποιο απ’ τα συμπτώματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, γίνεται δηλητήριο για τα υπόλοιπα.

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη, η έξοδος της καπιταλιστικής οικονομίας απ’ την κρίση, η αύξηση της κατανάλωσης, οδηγούν σε αυξήσεις των τιμών.

Ακόμα πιο μεγάλες, είναι οι ευθύνες όλων των αστικών κομμάτων για την έκρηξη της ενεργειακής φτώχειας, την εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Είναι συνυπεύθυνοι, γιατί όλοι μαζί στηρίζουν και προωθούν την πολιτική της πράσινης μετάβασης και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας της ΕΕ. Ποιες είναι οι συνέπειες ήδη από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής στην Ελλάδα;

Ο εγχώριος λιγνίτης και η φιλική στο περιβάλλον εγχώρια υδροηλεκτρική παραγωγή, δεν ξεπερνούν πλέον το 13% στο συνολικό μίγμα. Το 42,7% ανήκει στο πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο και το 16% προέρχεται πλέον από εισαγωγές από τα Βαλκάνια, αφού εκεί η παραγωγή από στερεά καύσιμα δε φαίνεται να βλάπτει το περιβάλλον. Έτσι, αντί για εξοικονόμηση ενέργειας, το πανάκριβο φυσικό αέριο σπαταλιέται στην ηλεκτροπαραγωγή.

Στις πλάτες του λαού φορτώνονται τα αποτελέσματα των αντιθέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΕΕ και Ρωσία, οι οποίες αφορούν το βαθμό εξάρτησης της ΕΕ απ’ το ρωσικό φυσικό αέριο και επιδρούν σήμερα στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ο λαός πληρώνει επίσης το χρηματιστήριο ενέργειας και το εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που επιβάλλει η ΕΕ.

Έτσι εμφανίζεται τεχνητά στα χαρτιά, ως φθηνότερη η ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά πάρκα, σε σχέση με την παραγωγή από εγχώριο λιγνίτη.

Η Ελλάδα, μάλιστα, κατέχει και το ρεκόρ αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος φέτος στην ΕΕ.

Ο λαός πληρώνει επίσης τα πρόσθετα χαράτσια για να είναι κερδοφόρες οι επενδύσεις των μεγάλων αιολικών πάρκων. Πληρώνει τα τέλη ΑΠΕ, τους περιβόητους Ειδικούς Λογαριασμούς ΑΠΕ, τους οποίους στήριξαν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πέρα από μικροδιαφορές. Ο λαός θα πληρώσει επίσης και τις επιβαρύνσεις στο βιομηχανικό ρεύμα.

Παράλληλα, δίπλα στο κύμα ανεργίας -που φέρνει η απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία- ανοίγει τώρα στο ΣΕΒ και η συζήτηση για μεταφορά εγχώριων παραγωγικών μονάδων εκτός ΕΕ, σε χώρες με πιο χαλαρούς κανόνες σχετικά με την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

Λέγαμε επίσης, και απ’ αυτό εδώ το βήμα, μόλις δυο χρόνια πριν, πως η πολιτική της εξωστρέφειας, την οποία εμφανίζετε ως θαυματουργή λύση, τόσο εσείς κ. Μητσοτάκη, όσο κι ο κ. Τσίπρας, εκθέτει τη χώρα σε διακυμάνσεις τις διεθνούς οικονομίας, που θα εκφράζονται μάλιστα πολλαπλασιασμένα.

Επιβεβαιωθήκαμε με την τελευταία κρίση, με την οικονομία της χώρας να καταγράφει μια απ’ τις βαθύτερες κρίσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Επιβεβαιωνόμαστε και τώρα. Η πολιτική της εξωστρέφειας και η αύξηση των εξαγωγών, επίσης τροφοδοτεί την ακρίβεια, για ορισμένες κατηγορίες εμπορευμάτων.

Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού μέσα στις πόλεις, η εμφάνιση εκατοντάδων ξενοδοχείων και η πανσπερμία βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι χιλιάδες τουρίστες, τελικά καθορίζουν τιμές Ευρώπης, σε μια χώρα στην οποία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν άνεργοι και που ο μέσος μισθός είναι σχεδόν το 50% του αντίστοιχου της Βόρειας Ευρώπης.

Μπορεί άραγε κάποιος να καταλάβει το θέμα της ακρίβειας, αν δε δει τις συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις σε υγεία, παιδεία, μεταφορές, κοινωνική ασφάλιση, που οδηγούν σε εμφάνιση «κόστους» εκεί που δεν υπήρχε;

Και άραγε τι; Και αυτό είναι φυσικό φαινόμενο;

Η διαχρονική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών στην ενέργεια, στην ύδρευση, στις μεταφορές, στην υγεία, στην παιδεία, αύξησαν δραστικά το κόστος για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.

Είναι εύκολο πια να καταλάβει κανείς πως η κερδοφορία του κεφαλαίου απαιτεί κλιμάκωση της επίθεσης στους εργαζόμενους. Ότι το είδος της αστικής διαχείρισης δεν αλλάζει την ταξική ουσία της καπιταλιστικής κοινωνίας. Δεν αλλάζει το γεγονός, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να χάνουν για να κερδίζει το κεφάλαιο.

Γι’ αυτό και ήρθε η ώρα, οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη, ο λαός, να κάνει ταμείο. Να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ξεπερνούν ήδη τα 10 δισ. ευρώ.

Το παράδειγμα της εκρηκτικής κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί στις μικρές επιχειρήσεις της εστίασης, με την επιβάρυνση των ενοικίων, το μεγάλο ενεργειακό κόστος, τις απαιτήσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής και τόσα άλλα, είναι χαρακτηριστικό.

Η «ακρίβεια», δεν οφείλεται σε λαθεμένους χειρισμούς της τωρινής ή της προηγούμενης κυβέρνησης, που κι αυτοί υπήρχαν και υπάρχουν.

Καμιά αστική κυβέρνηση δεν θέλει, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της εξαθλίωσης της εργατικής τάξης, αφού αυτή είναι τελικά απαράβατος όρος της ίδιας της καπιταλιστικής παραγωγής, του συστήματος, τα συμφέροντα του οποίου έχουν ταχθεί να υπηρετούν.

Γι΄ αυτό και τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια, είναι κυριολεκτικά «ασπιρίνη» σε βαρύ νόσημα, που σε κάθε περίπτωση, θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι απ’ την άλλη τσέπη.

Πρόκειται για απλά μέτρα αναδιανομής της φτώχειας ανάμεσα στα εργατικά – λαϊκά στρώματα.

Τα μειωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος φορτώνονται στον προϋπολογισμό και θα τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι απ’ τους φόρους που καταβάλουν, ενώ τα κέρδη των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν διασφαλισμένα.

Αντίστοιχα, το κυβερνητικό επίδομα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα αφορά μόνο την ακραία φτώχεια, λειτουργώντας μόνο πυροσβεστικά…

Είναι μεγάλη πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους που σας παρακολουθούν, να επικαλείστε, ως αντιστάθμισμα στην ακρίβεια και στην εκτίναξη του κόστους επιβίωσής τους, την τάχα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%!

Φτάνετε, μάλιστα, στο σημείο αυτό το 2% να το παρουσιάζετε ως διπλή αύξηση.

Μα καλά, δεν ντρέπεστε;

Μιλάμε για τον κατώτερο μισθό που καθοριζόταν με υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ανάμεσα στα Συνδικάτα και τους εργοδότες, που εσείς καταργήσατε το 2012, πετσοκόβοντας μια ήδη υπογεγραμμένη σύμβαση με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου κατά 25% για όλους και 32% για τους νέους έως 25 ετών!

Μιλάμε για τον ίδιο κατώτερο μισθό, για τον οποίο ψηφίσατε νόμο, το νόμο Βρούτση, ο οποίος καθορίζεται πλέον με Υπουργική Απόφαση.

Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταργούσε τον νόμο και με την κ. Αχτσιόγλου τον εφάρμοσε, χωρίς ούτε κατά προσέγγιση να επαναφέρει το μισθό στα επίπεδα που κόπηκε!

Μιλάμε για καθοριστική κρατική παρέμβαση, που λειτούργησε ως επιταχυντής για να πέσει ο μέσος μισθός όλων των εργαζομένων πάνω από 30% και να μειωθεί δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά και των ανέργων, αφού το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν ένας στους δέκα ανέργους με τα επίσημα στοιχεία, μειώθηκε εξίσου.

Μισθοί καθηλωμένοι και πετσοκομμένοι εδώ και μία δεκαετία.

Για αυτούς τους μισθούς μιλάμε, ενώ μεγάλο τμήμα των εργαζομένων δεν αμείβεται καν με αυτούς, αλλά με ακόμα λιγότερα, λόγω της γιγάντωσης των ευέλικτων μορφών, δηλαδή των μορφών εργασίας – λάστιχο.

810.000 εργαζόμενοι, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ, αμείβονται με 383,23 ευρώ το μήνα μεικτά!

Αυτοί οι εργαζόμενοι αποτελούν το 37,42% του συνόλου των ασφαλισμένων και μάλιστα μέσα στην πανδημία αυτό το μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 14%.

Αυτή η εργασιακή ζούγκλα είναι δικό σας δημιούργημα κύριοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Για ποια αντισταθμιστικά μέτρα στην ακρίβεια μιλάτε και κοροϊδεύετε τον κόσμο;

Πάνω σ’ αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, που καταγκρέμισε τον μέσο μισθό στα σημερινά επίπεδα και εκτίναξε την ευελιξία, ήρθε να προστεθεί ο νόμος τερατούργημα του Χατζηδάκη, που κάθε διάταξή του που μπαίνει σε εφαρμογή, είναι ληστεία στο εισόδημα και παγίδα θανάτου για τους χώρους εργασίας.

Έχετε καταλάβει τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή μέσα στους χώρους εργασίας;

Ότι δεν υπάρχει εβδομάδα που το εργατικό ρεπορτάζ να μην καταγράφει πραγματικά εγκλήματα στους χώρους εργασίας με νεκρούς και σακατεμένους;

Πού είναι η Ετήσια Έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, το οποίο μάλιστα με το νόμο σας, κ. Χατζηδάκη, κάνατε τάχα Ανεξάρτητη Αρχή;

Η τελευταία φορά που το Υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα την Ετήσια Έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ήταν το 2017, μετά από επίμονες ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή.

Την ίδια πρακτική που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθείτε κι εσείς.

Με ποιο δικαίωμα δεν δίνετε τα στοιχεία στη δημοσιότητα;

Είναι ή δεν είναι αυτό συγκάλυψη των εγκληματικών ευθυνών της εργοδοσίας, αλλά και μήνυμα “κάντε ό,τι θέλετε, δεν σας ελέγχει κανείς”;

Αυτή είναι η αιτία, για τα ατυχήματα στους διανομείς, για τον νεκρό εργάτη στην Cosco, για τα θύματα στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τον νεκρό οικοδόμο στα Οινόφυτα, κι αυτά μόνο τις τελευταίες μέρες.

Ακόμα και την υπερεργασία, που αμειβόταν με 20% περισσότερο, αν αμειβόταν, τώρα δίνετε και με την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη του άρθρου 79, το ελεύθερο στην εργοδοσία, να μη δηλώνει τις ώρες υπερεργασίας και να μην τις πληρώνει.

Αποκαλύπτονται ένα – ένα τα ψεύτικα τα λόγια και ο άθλιος προπαγανδιστικός μηχανισμός που είχε στηθεί, για να παρουσιάζει την κατάργηση του 8ωρου και την 10ωρη εργασία ως εκσυγχρονισμό!

Χώρια τα διάφορα χαζοχαρούμενα που λέγατε, ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλεύουν παραπάνω, για να παίρνουν άδεια να μαζεύουν τις ελιές!!!

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ, στην κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, βλέποντας τον εμπαιγμό για να πάρουν τη σύνταξή τους, τις καθυστερήσεις, τις αναβολές και τις συνεχόμενες μειώσεις.

Εδώ τον e-ΕΦΚΑ, η κυβέρνησή σας τον έχει εγκαινιάσει δύο φορές! Ότι τάχα θα έβγαζε με το πάτημα ενός κουμπιού τις συντάξεις!

Και στον ΕΦΚΑ εκκρεμούν να εκδοθούν, δηλαδή να πληρωθούν οι συνταξιούχοι τα λεφτά τους, 161.000 κύριες συντάξεις, 125.000 επικουρικές και 18.000 εφάπαξ!

Ακόμα και τα αναδρομικά που έχουν δικαστικά κερδηθεί, φτάσατε στο σημείο να τα φορολογήσετε και να πάρετε πίσω ένα μεγάλο μέρος με την αύξηση της φορολογικής κλίμακας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απ΄ την άλλη, επιχειρεί γι’ άλλη μια φορά να εξαπατήσει, προτείνοντας ως λύση μια λίγο μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού απ’ αυτή που εξαγγέλλει για το 2022 η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ασφαλώς και είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη, η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνά να απαντήσει ταυτόχρονα, σε ορισμένα απλά ερωτήματα:

– Τι θα γίνει με το μέσο μισθό σε κάθε κλάδο;

– Τι θα γίνει με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που έχει προτείνει στον ΣΕΒ, ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού, δηλαδή τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άλλων παροχών, όπου από τη μια τσέπη θα μπαίνουν κι από την άλλη θα βγαίνουν;

– Θα μειωθούν δραστικά και άμεσα οι έμμεσοι φόροι;

– Θα καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης;

– Θα καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι και οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις;

– Θα καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας;

– Τι θα γίνει όταν η Κομισιόν απαιτήσει απ’ την επόμενη κυβέρνηση την τήρηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, που μάλιστα υπέγραψε ο ίδιος ο Τσίπρας;

– Τι θα γίνει όταν αρχίσουν οι αυστηρές συστάσεις για περιορισμό των κρατικών δαπανών κοινωνικής πολιτικής;

Ως απάντηση σ’ όλα αυτά μπορεί να ξανακούσουμε ένα από τα πιο σύντομα ανέκδοτα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους Ποδέμος και τους σοσιαλιστές της Πορτογαλίας, θα μετασχηματίσουν φιλολαϊκά την ΕΕ. Μπορεί μάλιστα να βοηθήσει και το ΜΕΡΑ 25 σ’ αυτόν τον πολύ «ρεαλιστικό» στόχο…

Σε κάθε περίπτωση, εύκολα καταλαβαίνουμε, ότι μια αύξηση του κατώτατου μισθού θα εξανεμιστεί πολύ εύκολα, αν απαντήσουμε αρνητικά σ’ όλα τα προαναφερόμενα ερωτήματα.

Το πρόβλημα όμως είναι βαθύτερο.

Μαγική λύση, που να διασφαλίζει ουσιαστικές αυξήσεις στο εργατικό – λαϊκό εισόδημα, ενίσχυση του μέσου μισθού και την ίδια στιγμή επέκταση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ενίσχυση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, είναι ακριβώς… μαγική, μεταφυσική, ανύπαρκτη δηλαδή λύση.

Η συσσώρευση του κεφαλαίου, η καπιταλιστική ανάπτυξη, είναι δεμένη με την εξαθλίωση της εργατικής τάξης.

Ο λόγος, που τόσο εσείς κ. Μητσοτάκη, όσο κι εσείς κ. Τσίπρα, δεν μπορείτε να αρθρώσετε ικανοποιητική πρόταση – λύση για το ζήτημα της ακρίβειας και του εργατικού –  λαϊκού εισοδήματος, είναι τελικά πολύ απλός. Είστε με την πλευρά όσων ευθύνονται για τις ανατιμήσεις, την ακρίβεια. Είστε ταγμένοι στην θωράκιση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Συμφωνείτε δηλαδή στο ουσιαστικό. Γι’ αυτό και την προηγούμενη περίοδο ψηφίζατε μαζί τα Μνημόνια.

Σήμερα, συμφωνείτε μαζί για την ανάγκη μιας επεκτατικής διαχείρισης που «τρώει» το λαϊκό εισόδημα με τον πληθωρισμό. Γι’ αυτό και μαζί, όπως «το ένα χέρι νίβει το άλλο», χτυπάτε τη δυνατότητα του εργατικού κινήματος να αντιπαλέψει τα αντεργατικά μέτρα που έχει ανάγκη η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Προσπαθείτε να βάλετε συνεχώς νέα εμπόδια.

Μαζί προωθήσατε την υπονόμευση της δυνατότητας των σωματείων να οργανώνουν απεργίες.

Μαζί καταργήσατε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο νόμος Χατζηδάκη είναι η ταφόπλακα που επιχειρείτε να βάλετε σε αυτές.

Γι’ αυτό και τα μέτρα που προτείνετε, είναι μέτρα αναδιανομής της φτώχειας ανάμεσα σε φτωχούς.

Ο καπιταλισμός, στον οποίο είστε ταγμένοι και τον οποίο υπηρετείτε και οι δύο, με την αρωγή των άλλων κομμάτων εδώ μέσα, δεν έχει να δώσει λύση για τους λαούς.

Η καπιταλιστική αστική διαχείριση, είτε περιοριστική είτε επεκτατική, φορτώνει τα βάρη μόνο στους εργαζόμενους. Και την ίδια στιγμή αδυνατεί να αντιμετωπίσει ακόμα και το ίδιο το πρόβλημα της κρίσης, αφού αυτό επανέρχεται.

Η πράσινη μετάβαση, στην οποία πίνετε νερό, οδηγεί απ’ τη φύση της, σε ένα περιορισμό του πώς θα ζουν τα εργατικά λαϊκά στρώματα. Οδηγεί σε ενεργειακή φτώχεια, σε λιγότερες μετακινήσεις. Και πάλι δεν μπορεί να λύσει τις αξεπέραστες αντιφάσεις του συστήματος.

Η ίδια η πραγματικότητα πια φωνάζει.

Το καπιταλιστικό σας σύστημα σαπίζει, δε παίρνει πλέον μπαλώματα, δεν διορθώνεται.

Η ανάπτυξή σας παράγει φτώχεια, ανεργία, ακόμα και πολέμους.

Η αυτοματοποίηση της παραγωγής παράγει ανεργία και αύξηση του εργάσιμου χρόνου.

Οι αντιφάσεις αυτού του συστήματος που υποστηρίζετε, προέρχονται απ’ την καπιταλιστική ιδιοκτησία, το καπιταλιστικό κέρδος, το αστικό κράτος που το φυλάει. Και αυτό είναι που πρέπει να φύγει απ’ το προσκήνιο της ιστορίας.

Η κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, ο κεντρικός σχεδιασμός και ο εργατικός έλεγχος της παραγωγής, μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Η ενεργειακή φτώχεια δεν είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ενεργειακών πόρων.

Η ακρίβεια και η ανέχεια δεν οφείλονται στο ότι δεν μπορούμε να παράγουμε επαρκή τρόφιμα στη χώρα μας.

Η αδυναμία της μέσης οικογένειας να διασφαλίσει ικανοποιητικές διακοπές, ξεκούραση, ελεύθερο χρόνο, πολιτισμό, αθλητισμό, δεν οφείλονται στο ότι δεν την απασχολούν αυτά, ότι είναι μοιραίο να μην τα απολαμβάνει.

Όπου και να κοιτάξει κανείς, ο ένοχος φωνάζει.

Το ΚΚΕ τεκμηριώνει στο πρόγραμμά του ότι μπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα ο λαός, με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα.

Φωτίζει, γιατί τελικά ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός της κοινωνικής παραγωγής, με την εργατική τάξη, το λαό πραγματικά στην εξουσία, το σύστημα του σοσιαλισμού:

–θα διασφαλίσει φθηνή ενέργεια για όλους,

–επαρκή, φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα,

–μετακινήσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες,

–παιδεία, υγεία στο ύψος των αναγκών και των απαιτήσεων,

–ικανοποιητικές εργασιακές σχέσεις και δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου για όλους,

–συνδυασμένη ικανοποίηση των εργατικών λαϊκών αναγκών.

Σήμερα, για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος, οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπαίνουν μπροστά στους σύγχρονους αγώνες των εργαζόμενων.

Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλες αυταπάτες.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εναποθέσουν για άλλη μια φορά τις ελπίδες τους στις απατηλές διακηρύξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων.

Η πολύχρονη ιστορική πείρα έχει αποδείξει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, αν πιστέψει στη δύναμή του και βαδίσει αποφασιστικά στο δρόμο της ανατροπής.

Μέσα απ’ αυτούς τους καθημερινούς αγώνες, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ριζωμένο παντού, με πρωτοπόρες εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε περιοχή.

Και με συγκεκριμένα ζητήματα που πρέπει να βάλουμε επί τάπητος για λύση όπως είναι:

– Την υπεράσπιση του αξιοπρεπούς εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, τη μείωση του χρόνου εργασίας, την κατοχύρωση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς, την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη διασφάλιση μόνιμης δουλειάς για όλους, ενάντια στη φοροληστεία και την ακρίβεια που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα για την επιστροφή στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

– Την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.

– Την υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες, με μείωση έως και κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων. Να πληρώσει το κεφάλαιο. Πρόνοια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους.

– Την υπεράσπιση των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων ενάντια στην κρατική καταστολή και τις απαγορεύσεις, στην εργοδοτική τρομοκρατία, την κατάργηση όλων των νόμων που περιορίζουν τη συνδικαλιστική δράση, το απεργιακό δικαίωμα και τις διαδηλώσεις.

– Την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, την αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς που εκτός των άλλων αφαιρούν από το λαό μας πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να αυξήσουν το εισόδημα και τις κοινωνικές παροχές.

– Το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, στην ανάπτυξη του ελεύθερου χρόνου και την πρόσβαση του λαού στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό με όλες τις απαραίτητες υποδομές.

– Την άμεση στήριξη των αυτοαπασχολούμενων με κατοχύρωση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και τη διαγραφή μέρους των χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο.

– Την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα.

– Για ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για διασφάλιση σύγχρονης λαϊκής κατοικίας.

Και μιας και λέω για αντιπλημμυρικά, προχτές ήμουν στην Κέρκυρα, στον Ποταμό. Τον ξέρετε τον Ποταμό κύριε Δένδια, κύριοι βουλευτές των άλλων κομμάτων από την Κέρκυρα;

Βεβαίως και τον ξέρετε, προάστιο της Κέρκυρας είναι…

Δεν ξέρετε ότι δεν έχει γίνει τίποτε για να αποκατασταθεί η γέφυρα, να ανοίξει η συγκοινωνία μετά από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες; Δεν ξέρετε ότι δεν υπάρχει λεωφορείο για την μετακίνηση στοιχειωδώς των κατοίκων;

Αυτά μου είπε μια Κερκυραία γνωστή, κάτοικος του Ποταμού εκεί -γνωστή του κ. Δένδια, κυρίως μου είπε ότι είναι- να σας μεταφέρω στη Βουλή, τα ακούτε κι εσείς κ. Μητσοτάκη, με την πρώτη ευκαιρία κι αφού βρήκα την ευκαιρία σήμερα, αυτό κάνω.

Θα πρέπει να επιλυθούν τέτοια ζητήματα, να δοθεί επιτέλους λύση, έστω και σε στοιχειώδη ζητήματα των πληγέντων. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε το ΚΚΕ ή το σοσιαλισμό που λέμε εμείς, μπορείτε να τα λύσετε εδώ και τώρα και εσείς, με την πίεση και τη στήριξη όλων μας

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και μέσα στη Βουλή για την ανακούφιση της εργατικής τάξης, των άλλων εργαζομένων, των λαϊκών δυνάμεων.

Προτάσεις, οι οποίες συνάντησαν την αποφασιστική άρνηση των άλλων κομμάτων.

Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να βγάλει πλέον τα συμπεράσματά του.

Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή. Η επίθεση του κεφαλαίου δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν την σταματήσουν οι εργαζόμενοι με την πάλη τους ενωμένοι όλοι μαζί.

ΑΘΗΝΑ 22/11/2021                       ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δευτερολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη συζήτηση στη βουλή για την ακρίβεια

Τείνει να παγιωθεί η απαράδεκτη κατάσταση μέσα στη βουλή των Ελλήνων, υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, πρώτα απ’ όλα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, σε όσους λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. Βέβαια, ο λαός βγάζει συμπεράσματα.

Λείπει ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας, οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες, αυτοί που έπρεπε να είναι εδώ μέσα σήμερα, οι 200 δηλαδή βουλευτές που είπατε απ’ την αρχή για να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να ρυθμίσουν σωστά το πρόγραμμά τους και το χρόνο τους. Εφόσον είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στις 5, έπρεπε η συνεδρίαση να αρχίσει τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα. Και δεν επιτρέπονται αυτά τα πράγματα, είναι δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα που συμβαίνει αυτό, για να ακούσουμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα, τους βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισαν όλοι τους τα μνημόνια, σήκωσαν το ξερό τους εδώ μέσα -και είναι καταγραμμένα στα πρακτικά- και ψήφισαν μνημόνια, που τα πληρώνει ακόμα ο ελληνικός λαός, να λένε ποιος το έκανε πρώτος, ποιος δεύτερος, ποιος τρίτος…

Έλεος πια!

Εγώ θα μιλήσω κανονικότατα και για το θέμα που είμαστε σήμερα εδώ, αλλά θα θέσω κι άλλα ζητήματα στο χρόνο που δικαιούμαι κι απ’ αυτόν που παίρνω υπολογίζοντας πόσο μίλησε ο πρωθυπουργός, πόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πόσο τα άλλα κόμματα, με την αναλογία φυσικά που υπάρχει στην κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Αν και η σημερινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη βουλή αφορά τα θέματα της ακρίβειας, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε -εφόσον αναφερθήκαν και διάφορα εντελώς άσχετα θέματα εδώ μέσα, για να γίνει η διαμάχη περί όνου σκιάς- και στην τραγωδία της πανδημίας. Μια τραγωδία που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται όπως είχατε προβλέψει, αλλά αναζωπυρώνεται, με καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων, με εκτόξευση των διασωληνωμένων και των θανάτων, με διαλογή ασθενών και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να καρκινοβατεί.

Τα ψέματα, όμως, τέλειωσαν και δεν μπορείτε πια να χρησιμοποιείτε ως άλλοθι τον πρωτόγνωρο χαρακτήρα της απειλής του κορονοϊού. Έχουν περάσει 20 μήνες, υπάρχει πλέον και η εμπειρία, όπως υπάρχουν και τα όπλα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Αυτό που δεν υπάρχει -ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ- είναι το πολιτικό σχέδιο που θα προτάσσει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας κι όχι τις προτεραιότητες και τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών του φαρμάκου.

Και επειδή δεν έχετε τέτοιο σχέδιο, καταφεύγετε στη γνωστή συνταγή της ατομικής ευθύνης και της συγκάλυψης των τεράστιων κυβερνητικών ευθυνών. Μια συνταγή που μας έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση.

Εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τον αδιέξοδο διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ως βολικό άλλοθι, για να μη στηρίζετε το δημόσιο σύστημα υγείας και να μην παίρνετε τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους διασποράς, όπως είναι οι εργασιακοί χώροι, τα Μέσα Μεταφοράς, τα σχολεία, όπου συνωστίζονται και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι.

Με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης, σάς μεταφέρουμε την καταγγελία που κάνουν τα Εργατικά Κέντρα της Πάτρας και της Αμαλιάδας. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες στα χωράφια και τις επιχειρήσεις στη Νέα Μανωλάδα και αλλού. Είναι πραγματικά ντροπή και εξοργιστική η κατάσταση που συνεχίζεται με την άγρια εκμετάλλευση των εργατών γης. Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα, τώρα!

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά, ενώ εργάζονται κανονικά στα φραουλοχώραφα ανασφάλιστοι, χωρίς στοιχειώδη μέτρα ανθρώπινης διαβίωσης, εκτεθειμένοι σε κάθε λογής ασθένειες οι ίδιοι, αλλά και η ευρύτερη περιοχή. Ζουν σε τρώγλες από νάιλον μέσα στην λάσπη και τα κουνούπια.

Η ευθύνη για το ξέσπασμα της πανδημίας ή άλλων νοσημάτων σε τέτοιες ευάλωτες κοινότητες βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Ζητούν οι ίδιοι να εμβολιαστούν και οι κρατικές αρχές αδιαφορούν.

Σε περίπου 7.000 μετανάστες έχουν εμβολιαστεί γύρω στους 150, ενώ στους υπόλοιπους διαδίδεται ότι υπάρχει έλλειψη εμβολίων.

Στείλτε σήμερα κιόλας κινητές μονάδες υγείας να εξετάσουν και να εμβολιάσουν τους ανθρώπους!

Πάρτε μέτρα για να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους αυτούς που βγάζουν τον «κόκκινο χρυσό», όπως λέτε.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται στην παραγωγή τροφίμων, που κατακλύζει όλη την Ευρώπη και η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα που πυροδοτείται από την ασυδοσία για κέρδη των επιχειρήσεων και την ανοιχτή συγκάλυψη από τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση,  που το μόνο που τους νοιάζει είναι πως θα παρέχουν φθηνή εργασία στους επιχειρηματίες.

Στο θέμα θα επανέλθουμε, δεν θα το αφήσουμε έτσι.

Την ώρα που ο λαός μας έχει ανάγκη από καθολικό πρόγραμμα δημόσιου – δωρεάν εμβολιασμού, επιστημονικά τεκμηριωμένη εμβολιαστική εκστρατεία, με εξαντλητική, προσωποποιημένη ενημέρωση, πρόληψη και φαρμακοεπαγρύπνηση, εσείς ανακοινώσατε νέο λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους.

Την ώρα που χρειάζεται επίταξη των μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων υγείας, για να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και των άλλων αναγκών υγείας που δεν μπορούν να περιμένουν, εσείς δείχνετε την πυγμή σας σε λίγους ιδιώτες γιατρούς, τους οποίους αφαιρείτε από υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που παρέχουν, ενώ τους εξαναγκάζετε να εργαστούν σε συνθήκες που απαιτείται εμπειρία στην αντιμετώπιση σύνθετων περιστατικών και προσαρμογή στις ανάγκες λειτουργίας ενός τμήματος ή κλινικής δευτεροβάθμιου επιπέδου.

Την ώρα που χρειάζεται ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό, εσείς ως κυβέρνηση, όχι μόνο δεν άρετε το μέτρο της αναστολής για τους υγειονομικούς, αλλά μετά από 3 μήνες, ανακαλύψατε τα κενά που αυτό δημιούργησε στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ακόμα και για τα Μέσα Μεταφοράς που, 20 μήνες μετά, παραδεχτήκατε ότι είναι πηγή διασποράς, αντί να εξαγγελθεί πολλαπλασιασμός των δρομολογίων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανακοινώσατε κυλιόμενο ωράριο για το δημόσιο! Και μετά αναρωτιέστε από πού προκύπτει ο ανορθολογισμός που υπονομεύει το εμβολιαστικό πρόγραμμα!

Ε, λοιπόν, κοιταχτείτε στον καθρέφτη και εκεί θα δείτε όλον τον ανορθολογισμό της πολιτικής σας, που υπακούει στην εξής, μία λογική: «Τί συμφέρει την οικονομία» και εμποδίζει και με αυτόν τον τρόπο έναν κόσμο που θα μπορούσε να ξεπεράσει φόβους, αναστολές και δισταγμούς.

Και στα θολά νερά του ανορθολογισμού, που πάει χέρι – χέρι και με τις αντιθέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων, προσπαθείτε να ψαρέψετε όλοι σας. Και εσείς κύριοι της κυβέρνησης και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχει κι ο εξής κίνδυνος για το επόμενο διάστημα: Στους σημερινούς ανεμβολίαστους να προστεθούν και οι αυξημένες ανάγκες της τρίτης δόσης, αφού θα έχει παρέλθει το εξάμηνο, το οποίο σημαίνει:

–1.114.164 αναμνηστικοί εμβολιασμοί για το μήνα Δεκέμβρη,

–1.730.619 εμβολιασμοί για τον μήνα Γενάρη,

–1.329.470 εμβολιασμοί για το μήνα Μάρτη.

Και ενώ υπάρχουν αυτές οι ανάγκες, εσείς σπεύσατε να κλείσετε μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα.

Χώρια που ο κίνδυνος μιας νέας μετάλλαξης καραδοκεί πάντα, γιατί το 98% του πληθυσμού των φτωχών χωρών παραμένει ανεμβολίαστο. Βλέπετε η κερδοφορία των εταιριών του εμβολίου, που αποκομίζουν 93,6 εκατομμύρια την κάθε ημέρα, είναι ασυμβίβαστη με τον εμβολιασμό των λαών των πιο φτωχών χωρών.

Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος. Ο κόσμος σας…

Γι’ αυτό και εμείς κύριε Μητσοτάκη, δεν σας ζητάμε υπουργούς και επιτροπές κοινής αποδοχής. Γιατί η δική μας αντίληψη για το τι είναι ανάγκη σήμερα, η δική μας πρόταση για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, πρόνοιας, πρόληψης, για να είναι τα φάρμακα και τα εμβόλια πραγματικά κοινωνικά αγαθά, δεν έχουν τίποτε μα τίποτε κοινό με τη δική σας πολιτική.

Δε συναντιούνται και δε μπορούν να συναντηθούν πουθενά.

Τέτοιες προτάσεις μπορούν να σας κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, με τους οποίους μοιράζεστε κοινές στρατηγικές, είτε στα ζητήματα της υγείας, που ο ένας μετά τον άλλον απαξιώσατε το δημόσιο σύστημα υγείας, για να στηρίξετε την περίφημη συνύπαρξη με τον ιδιωτικό τομέα, είτε στα ζητήματα της οικονομίας, των εργασιακών, της ακρίβειας που -πέραν όσων αναφέραμε στην πρωτολογία – η σύγκλιση αν όχι η ταύτισή σας φάνηκε και στη σημερινή συζήτηση. Εκτός απ’ τις κοκορομαχίες και τα μεγάλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Εμείς είμαστε με τους υγειονομικούς που παλεύουν με αυτοθυσία και διεκδικούν τα στοιχειώδη και που καμία κυβέρνηση δεν φρόντισε ούτε καν να τους εντάξει στα βαρέα κι ανθυγιεινά.

Είμαστε με τους εκπαιδευτικούς, που παλεύουν ενάντια στην κατ’ ευφημισμό αξιολόγησή σας, ουσιαστικά ενάντια σε ένα σχολείο που γίνεται πιο ταξικό και κοινωνικά άδικο.

Είμαστε με τους διανομείς της efood.

Είμαστε με τους λιμενεργάτες της Cosco και τους εργαζόμενους στις μεταφορές, που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους να γυρνούν από τη δουλειά τους σώοι κι αβλαβείς, ενάντια στα εργασιακά κάτεργα που φτιάξατε όλοι σας στο όνομα των εμβληματικών επενδύσεων, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κύριο Βαρουφάκη, ο οποίος μάλιστα καμάρωνε παλιότερα επειδή -λέει- έπεισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει η επένδυση της COSCO!

Κι επειδή αναφέρθηκα στον κύριο Βαρουφάκη, να πώ παρεμπιπτόντως ότι αυτά είναι δικά του λόγια, δεν είναι σαν τις γνωστές λαθροχειρίες που τώρα τελευταία κάνει ο ίδιος και χρησιμοποιεί στις ομιλίες του και εδώ μέσα, όπως ότι δήθεν «το ΚΚΕ είναι εναντίον της ΕΕ επειδή αυτή αμερικανοκρατείται»!

Το ΚΚΕ είναι εναντίον της ΕΕ απ’ την πρώτη στιγμή, απ’ την ιδρυτική της διακήρυξη με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, επειδή είναι μια αντιδραστική ένωση καπιταλιστικών κρατών.

Τον ελληνικό λαό δεν πρέπει να τον απασχολεί ποιος έχει το πάνω χέρι, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Αμερικάνοι, ούτε καλούμε τους λαούς να επιλέξουν τον καλό ή κακό ιμπεριαλιστή, κάτι που μάλλον επιθυμεί ο κύριος Βαρουφάκης, ο οποίος εμφανίζεται ντούρος εχθρός του γερμανικού ιμπεριαλισμού, κλείνοντας το μάτι προφανώς σε κάποιους άλλους ιμπεριαλισμούς, τον αμερικανικό, τον βρετανικό και πάει λέγοντας…

Κλείνει η παρένθεση και πολύ ασχολήθηκα…

Έλεγα, λοιπόν, ότι αυτά που κέρδισαν οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους και κλάδους, δεν τους τα έδωσε ούτε τους τα χάρισε καμία κυβέρνηση, ίσα-ίσα όλες οι κυβερνήσεις νομοθετούσαν σε βάρος τους.

Ας σκεφτεί λοιπόν ο καθένας και η καθεμιά, τί θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε ή να πετύχουμε, αν πολλαπλασιάζονταν σε όλη την Ελλάδα αυτές οι εστίες αντίστασης κι αγώνα, αν ηττηθούν οι λογικές της ανάθεσης και των «σωτήριων λύσεων» απ’ τα πάνω.

Δεν θέλουμε άλλους σωτήρες.

Αυτός, όμως, είναι κι ο δρόμος, ένας δρόμος μάχης, ευθύνης, συγκρούσεων, που μπορεί να συνοδεύεται με νίκες και κατακτήσεις για τους εργαζόμενους και το λαό και μέσα από τον οποίο θα μπορεί να ωριμάζει ένα μεγάλο δυνατό εργατικό – λαϊκό κίνημα, ικανό να ανατρέψει το σημερινό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο αλλάζουν μεν οι κυβερνήσεις, οι πρωθυπουργοί, δεν αλλάζει όμως το ποιος κάνει κουμάντο.

Σε αυτή την υπόθεση το ΚΚΕ καταθέτει όλες του τις δυνάμεις.

Παρότι έχει αυτή την απαράδεκτη εικόνα σήμερα η Βουλή, θεώρησα υποχρέωσή μου να τα πω αυτά για να είναι καταγραμμένα και στα πρακτικά της Βουλής.

ΑΘΗΝΑ 22/11/2021 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.