ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ & ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ


Reading time: 24 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 25 Φεβρουαρίου 2021 by energinews (admin)

Θέλουμε πρώτα απ’ όλα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας σε όλες και όλους, όσους και όσες, με τη γενναία στάση τους, άνοιξαν το δρόμο για να βγουν στο φως αποτρόπαιες πράξεις, για να φτάσουν τελικά στη δικαιοσύνη οι ένοχοι. Για να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες για μια πραγματικότητα, δυσώδη. Για μια πραγματικότητα οικονομική, κοινωνική, εργασιακή, νομοθετική, η οποία όχι μόνο παράγει δράστες και θύματα, αλλά την ίδια στιγμή εκβιάζει και τη σιωπή τους.

Είπε ο πρωθυπουργός, ότι η κυβέρνηση «απέσυρε» και «οδήγησε στη δικαιοσύνη» τον Λιγνάδη. Όχι κύριε Μητσοτάκη. Τον Λιγνάδη τον «απέσυραν» και τον οδήγησαν στη δικαιοσύνη, τα θύματά του και η κατακραυγή των ανθρώπων που συνέβαλαν να αναδειχθεί το όλο θέμα.

Εσείς αναγκαστήκατε να συρθείτε πίσω από τις εξελίξεις για να κρύψετε τις πολιτικές ευθύνες. Και τις δικές σας και της υπουργού σας, τόσο στην επιλογή, για τη μη τήρηση των απαραίτητων διαφανών διαδικασιών, όσο και στη διατήρηση ενός τέτοιου ανθρώπου, σε μία κορυφαία θέση ευθύνης στον χώρο του Θεάτρου και του Πολιτισμού.

Πολιτικές ευθύνες έχετε κύριε Μητσοτάκη, αφού ήταν σε γνώση σας οι χειρισμοί της κυρίας υπουργού στο συγκεκριμένο θέμα, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το σκάνδαλο και να περνάει βέβαια από τη φάση των ψιθύρων στις συγκεκριμένες πλέον καταγγελίες. Είναι στα καθήκοντα του πρωθυπουργού, πιστεύουμε, να παρεμβαίνει όταν βλέπει έναν υπουργό του να χειρίζεται λαθεμένα ένα ζήτημα, ιδιαίτερα τόσο σοβαρό, τόσο αποκρουστικό. Να τον διορθώνει, να τον προσανατολίζει, να τον κατευθύνει. Αλλά δεν έγινε έτσι και υπάρχουν δικαιολογημένα ερωτήματα.

Αυτό πολύ απλά σκέφτεται σήμερα όλος ο ελληνικός λαός, όλος ο κόσμος στην πατρίδα μας.

Κυρίες και κύριοι,

Από την πρώτη στιγμή ως ΚΚΕ τονίσαμε το εξής: Εκτός από τα θύματα και τους δράστες, τα φώτα πρέπει να στραφούν και σε όλους εκείνους τους κοινωνικούς και οικονομικούς καταναγκασμούς, που διευκολύνουν τους δράστες και πάνω απ’ όλα φιμώνουν τα θύματα. Και ποιοι είναι αυτοί;

– Είναι η εργασιακή ζούγκλα, η ανασφάλεια,

– η ελλιπής προστασία των θυμάτων,

– το ανεπαρκές ποινικό πλαίσιο,

– η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, του αθλητισμού,

– ακόμα και η εμπορευματοποίηση της σεξουαλικότητας του ανθρώπου.

Όλα αυτά αποτελούν το θερμοκήπιο τέτοιων συμπεριφορών και φαινομένων. Κι ας σκεφτούμε το εξής: Αν μία Ολυμπιονίκης, αν μία ή ένας αναγνωρισμένος ηθοποιός, αναγκάζεται να σιωπά και να θάβει μέσα του για χρόνια τις φρικτές εμπειρίες που έζησε… αλήθεια, τι κουράγιο χρειάζεται μία εργάτρια, μία υπάλληλος, ένας απλός εργαζόμενος για να αντιδράσει, να καταγγείλει, να αποκρούσει ανάλογες μορφές βίας;

Αλλά και πόση υποκρισία υπάρχει, από ορισμένους δήθεν ευαίσθητους, από κάποια Μέσα Ενημέρωσης, κάποιες εκπομπές και όχι μόνο, που τώρα ανακάλυψαν αυτά τα φαινόμενα, ενώ τόσα χρόνια είναι εκατοντάδες οι καταγγελίες εργαζομένων, σωματείων, μαζικών φορέων για παρόμοιες καταστάσεις σε διάφορους χώρους δουλειάς και για τις οποίες δεν αφιέρωσαν ούτε ένα δευτερόλεπτο.

Ούτε «κουβέντα» για την εργοδοτική βία που βιώνει η εργαζόμενη στη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» του Τουρισμού!

Ούτε «φωνή» για τους εκβιασμούς των ξενοδοχειακών και επισιτιστικών αλυσίδων, οι οποίοι με κριτήριο τα κέρδη τους παρεμβαίνουν χυδαία ακόμα και στο ντύσιμο των εργαζόμενων γυναικών για την… προσέλκυση βλέπετε πελατείας, όπως λένε! Ούτε «κουβέντα» για τις πιέσεις σε «αστεράτα» ξενοδοχεία και εστιατόρια, όπου κοπέλες αναγκάζονται να εργαστούν με ποδιές που φέρουν ακόμη κι απαράδεκτα σεξιστικά λογότυπα.

Το θέατρο και γενικά ο χώρος του πολιτισμού δεν αποτελεί βεβαίως εξαίρεση.

Πίσω από τα «φώτα» της ράμπας υπάρχει ένα εργασιακό καθεστώς ασυδοσίας με απλήρωτες πρόβες, με αδήλωτη εργασία, με ωρομίσθια λίγων ευρώ για την πλειοψηφία των εργαζομένων στο χώρο.

Υπάρχει ένας σκληρός εργασιακός χώρος, όπου κυριαρχεί ο φόβος της ανεργίας, η εργασιακή, οικονομική ανασφάλεια, ο κίνδυνος του αποκλεισμού από την εργασία που μπορεί να οδηγήσει στην ανέχεια, και ο οποίος βέβαια, ενισχύεται από την απουσία εργασιακών δικαιωμάτων.

Όλα αυτά είναι που μετατρέπουν τους εργαζόμενους και του θεάτρου σε εύκολα θύματα.

Όλος αυτός ο κόσμος εδώ και έναν χρόνο, με τα περιοριστικά μέτρα, μέτρα που πήρατε για την πανδημία, παραμένει με δική σας ευθύνη, εντελώς απροστάτευτος!

Είναι οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές, οι χορευτές, οι τεχνικοί, όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού, οι οποίοι, από τη μία στιγμή στην άλλη, βρέθηκαν χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα και σήμερα βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης!

Οργή και αγανάκτηση μας προκαλούν και τα αποτρόπαια περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ανήλικων κοριτσιών και αγοριών, ακόμα και στο χώρο της εκπαίδευσης.

Είναι, όμως, απαράδεκτη και η προσπάθεια που γίνεται από ορισμένους, να ταυτιστεί ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός με την ασέλγεια και την εκμετάλλευση σε βάρος εφήβων, με την παιδεραστία.

Τα παραπάνω περιστατικά και η έκτασή τους σε εργασιακούς χώρους, σε χώρους μόρφωσης, πολιτισμού, αθλητισμού, αλλού, αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται απλά και μόνο για κάποιες ακραίες ατομικές συμπεριφορές.

Είναι πολύ βολική αυτή η προσέγγιση.

Δείχνουμε τα τέρατα αλλά κρύβουμε την κοινωνία που γεννά και συντηρεί τέρατα. Θα το ξαναπούμε: Υπάρχει ένα βαθύτερο σάπιο κοινωνικό, οικονομικό υπόβαθρο, που διευκολύνει τους δράστες.

Γιατί γνωρίζουν ότι τα όνειρα, η πορεία ενός νέου ανθρώπου, γυναίκας ή άνδρα, στη μόρφωση, στην εργασία, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, εξαρτώνται από τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις. Εξαρτώνται από τους διάφορους «ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες» της εξουσίας σε όλους αυτούς τους χώρους.

Αυτή η δυσωδία, όμως, δεν αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο από την όποια αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου, του νομικού πλαισίου. Δεν υποτιμάμε καθόλου αυτή την πλευρά, όμως, πέρα από το νομικό πλαίσιο, το θύμα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς σκοπέλους μέχρι την τελεσίδικη καταδίκη του δράστη: Από μια πιθανή αστυνομική αυθαιρεσία, μέχρι τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες, που το αποθαρρύνουν να καταγγείλει σε νομικό επίπεδο το περιστατικό.

Αυτό αποδεικνύει η φριχτή θέση στην οποία βρίσκονται θύματα βιασμού, κυρίως στην περιφέρεια, που πρέπει να περιμένουν μέρες για να γίνει έστω η ιατροδικαστική εξέταση και να μπορέσουν να στηρίξουν την καταγγελία τους!

Πώς θα στηριχθεί μια γυναίκα, ένας νέος, μια νέα, πριν και μετά την καταγγελία τέτοιων περιστατικών, όταν οι ελάχιστες κρατικές υποδομές και υπηρεσίες για την ολόπλευρη στήριξη των θυμάτων, δηλαδή νομική, συμβουλευτική, ψυχολογική, παραμένουν εντελώς υποστελεχωμένες;

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τις επιλογές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που περιορίζουν την όποια χρηματοδότηση τέτοιων κοινωνικών δομών σε ευρωπαϊκά προγράμματα με «ημερομηνία λήξης» και σε ένα επίσης πολυδαίδαλο δίκτυο ΜΚΟ.

Κι επειδή κάποιοι πέφτουν κι από τα σύννεφα δήθεν για το ρόλο των ΜΚΟ, εδώ και τώρα κύριοι της κυβέρνησης, πάρτε απόφαση για απεμπλοκή των ΜΚΟ από τις υπηρεσίες προστασίας ανηλίκων, θυμάτων κακοποίησης, προσφύγων και άλλα σχετικά.

Εδώ και τώρα προχωρήστε στη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για την πρόληψη, προστασία των θυμάτων βίας, δηλαδή ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές, συμβουλευτικές υπηρεσίες, ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες κ.ά.

Εδώ, φτάνετε να μετράτε την προστασία των γυναικών, των ανήλικων αγοριών και κοριτσιών από τη βία κάθε μορφής, με τη λογική του «κόστους» για το δικό σας κράτος, για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς δηλαδή που σας στηρίζουν. Για παράδειγμα, η Διεθνής Σύμβαση κατά της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, που ετοιμάζεστε να κυρώσετε στη Βουλή, έχει ως κίνητρο κυρίως «την προώθηση βιώσιμων επιχειρήσεων», μην τυχόν και χάσουν τη «φήμη» τους δηλαδή οι επιχειρήσεις και μειωθεί η παραγωγικότητα!

Έλεος! Έτσι κρύβετε τη σαπίλα, τη δυσωδία που αποπνέει αυτό το άθλιο, το διεφθαρμένο σύστημα που υπηρετείτε και αναπαράγετε!

Απέναντι σε όλα αυτά είστε υπόλογοι όλοι όσοι βρεθήκατε στις κυβερνητικές καρέκλες, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κι ας προσπαθούν ορισμένοι να εμφανίζονται τώρα ως «αθώες περιστερές»!

Και επειδή, πολύς λόγος γίνεται, ανάμεσα στα άλλα, για την ποινική αντιμετώπιση των αδικημάτων που έχουν να κάνουν με την προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, ας δούμε ορισμένες βασικές σχετικές αλλαγές που έγιναν στο νέο Ποινικό Κώδικα τις οποίες ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και τις οποίες -αλίμονο!- διατήρησε η ΝΔ, όταν έγινε κυβέρνηση.

Καταρχάς, με τη γενική και αδιάκριτη οριζόντια μείωση των ποινών για τα κακουργήματα (από 20 σε 15 χρόνια) μειώθηκαν οι ανώτατες ποινές, ακόμα και για ειδεχθή εγκλήματα, στο όνομα δήθεν της «ανθρωπιστικής μεταχείρισης» των καταδικασμένων, στην πραγματικότητα όμως, με στόχο την πιο συστηματική αποσυμφόρηση των υπερκορεσμένων φυλακών!

Το νέο άρθρο για το βιασμό (336 ΠΚ) εισήγαγε αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος, καθώς πλέον, απαιτεί απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής και σωματικής ακεραιότητας και όχι γενικά κινδύνου, όπως ίσχυε.

Ακόμη, εισήχθη νέα ειδική διάταξη, με βάση την οποία, η μη συναίνεση του θύματος, χωρίς τη συνδρομή των υπόλοιπών όρων, προβλέπεται ως ειδικότερη περίπτωση του βασικού αδικήματος και μάλιστα με μειωμένο πλαίσιο ποινής.

Με τον τρόπο αυτό, όμως, όχι μόνο δεν υιοθετήθηκε η σύγχρονη και ορθή διεθνής νομική προσέγγιση, μια προσέγγιση που ορίζει ότι η έλλειψη συναίνεσης του θύματος, πρέπει να αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για το αδίκημα του βιασμού, αλλά αντίθετα, διαχωρίστηκε, υποβαθμίστηκε, σε μικρότερης σημασίας αδίκημα.

Ενώ, για τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, δηλαδή σε άτομο «που εξαρτάται εργασιακά από αυτόν ή εκμεταλλευόμενος την ανάγκη ενός προσώπου να εργαστεί», απαιτείται έγκληση του θύματος και δεν διώκεται αυτεπάγγελτα.

Ακόμα όμως και στο έγκλημα του βιασμού που διώκεται αυτεπάγγελτα, διατηρήθηκε η δυνατότητα, αν ο παθών δηλώσει, ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη, ο εισαγγελέας να απέχει από αυτήν.

Και μάλιστα, αυτό προβάλλεται, στο όνομα της διαφύλαξης λέει της προσωπικότητας του θύματος που φοβάται ότι η δημοσιότητα θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο πρόσωπό του!

Σε κάθε περίπτωση, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπου δε μείωσαν, διατήρησαν προκλητικά χαμηλές ποινές για ειδεχθή εγκλήματα.

Το αδίκημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας (337 ΠΚ), παραμένει πλημμέλημα με ποινή το πολύ μέχρι δύο έτη, ακόμα και όταν το θύμα είναι ανήλικος!

Τέλος, εκκωφαντική είναι η ευθύνη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της παραγραφής των παραπάνω αδικημάτων, ως συνέπεια της μετατροπής αρκετών από αυτά σε πλημμελήματα και την υποχρέωση υποβολής έγκλησης, δεδομένου ότι, όπως είναι γνωστό, όσα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα παραγράφονται, κατά κανόνα μετά από πέντε έτη από την πράξη και τα κακουργήματα μετά από δεκαπέντε.

Στην περίπτωση, δε, που απαιτείται έγκληση, αν αυτή δε γίνει μέσα σε τρεις μήνες από την τέλεση της πράξης, εξαλείφεται το αξιόποινο.

Η νέα διάταξη του Ποινικού Κώδικα, όχι μόνο συρρικνώνει κατά 3 έτη την παραγραφή των κακουργημάτων με θύματα ανηλίκους, αλλά καταργεί και την αναστολή παραγραφής εντελώς, για τα πλημμελήματα κατά ανηλίκων!

Προκλητικό είναι όμως ότι στο νέο ΠΚ μειώθηκε το διάστημα παραγραφής των εγκληματικών πράξεων σε βάρος ανηλίκων θυμάτων, αφού απαλείφθηκε η διάταξη που υπήρχε πριν και όριζε ότι η προθεσμία παραγραφής των εγκλημάτων αυτών, «αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος και για ένα έτος μετά, εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα, και για τρία έτη μετά, εφόσον πρόκειται για κακούργημα».

Κυρίες και κύριοι,

Να περάσω και στο θέμα του δημόσιου λόγου, όπως ονομάστηκε η σημερινή συζήτηση που προκαλέσατε εσείς κύριε Πρωθυπουργέ. Για το δημόσιο διάλογο, ιδιαίτερα τον δημόσιο διάλογο στα social media.

Ξέρετε πολύ καλά, όπως και όλος ο ελληνικός λαός, ότι το ΚΚΕ επιλέγει τη δημόσια, σκληρή, ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με την πολιτική σας και μέσα και κυρίως έξω από αυτή την αίθουσα, εκεί που κρίνονται βέβαια τα περισσότερα.

Ξέρετε επίσης ότι δεν υιοθετούμε εύκολα κι αβασάνιστα αθλιότητες που αναπαράγονται ευρέως από δήθεν αθώες «μονταζιέρες» έως fake news και εκβιασμούς!

Άλλοι είναι αυτοί που έχουν την αθλιότητα αυτή ως δεύτερη φύση τους…

Κάποιους τους ξέρετε πολύ καλά μάλιστα κύριε Μητσοτάκη…

Διαβάζω ανάρτηση στενού συνεργάτη, βουλευτή σας. Όχι κάποιου τρολ, αλλά του βουλευτή σας, του Λαζαρίδη, που πριν λίγες μέρες το έκανε αυτό, μια ανάρτηση βγαλμένη από τον βούρκο του ναζιστικού Χρυσαυγητισμού! Έγραψε λοιπόν αυτός ο ανεκδιήγητος τύπος: «Πραγματικότητα είναι ότι τον κίναιδο και παιδεραστή Άρη Βελουχιώτη τον είχαν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο τους»! Μάλιστα παρέπεμπε και σε σχετικό άρθρο ο βουλευτής σε γνωστό διαδικτυακό σκουπιδότοπο. Είναι και ψαγμένος εκτός από ψεκασμένος, τρομάρα του… Να τον χαίρεστε!

Τόλμησε να βάλει στο στόμα του τον ήρωα της μεγαλειώδους Εθνικής Αντίστασης κατά της ναζιστικής γερμανικής κατοχής, που το άγαλμά του κοσμεί την πόλη της Λαμίας και το όνομά του είναι θρύλος και τραγουδήθηκε από όλο τον λαό μας πλην φασιστών και ταγματασφαλιτών.

Σας διαβάζω τι είπε άλλος βουλευτής σας στις 17 Νοέμβρη 2020 για την εκδήλωση της επετείου του Πολυτεχνείου: «1.500 επίδοξοι δολοφόνοι του ΚΚΕ» είπε, αναφερόμενος στην εκδήλωση που έγινε τότε με όλα τα μέσα προστασίας! Έβαλε και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ μέσα, η οποία συμμετείχε εκεί σύσσωμη…

Θαυμάστε λοιπόν ποιότητα δημόσιου νεοδημοκρατικού λόγου…

Αυτά, αλήθεια, πως τα λέτε; Οχετό; Κατήφορο; Μήπως πολιτικό λόγο και άποψη; Πείτε μας πώς τα χαρακτηρίζετε; Αν δεν τα καθοδηγείτε άμεσα, τα ανέχεστε και τα καλλιεργείτε!

Η ΝΔ έχει ποτίσει χρόνια τώρα όλο αυτό τον βούρκο, ιδιαίτερα μέσω των μηχανισμών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λουστείτε τα, λοιπόν τώρα! Γιατί δεν μπορεί να μην ξέρετε ποιοι επιστρατεύουν άθλια, ρατσιστικά, μισαλλόδοξα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.

Όλο και περισσότερα στελέχη σας καταφεύγουν σε τέτοιες αθλιότητες για να τσιμπήσουν ένα κομμάτι που έχει μείνει πολιτικά άστεγο μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία. Ντροπή και καταισχύνη σας είναι που επιλέγετε τέτοια τακτική! Για να μην μιλήσουμε για τα ανώνυμα και τα επώνυμα τρολ σας τι αθλιότητες επιστρατεύουν!

Μη σας πιάνει λοιπόν ο πόνος τώρα, για τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν copy paste έτσι κι αλλιώς τον αυριανισμό κι αυτοί, ο οποίος πάντα είχε ειδικά το ΚΚΕ και τη συνεπή αριστερά στο στόχαστρο…

Η αηδία και η αποστροφή που αισθάνεται αρκετός κόσμος από το χαρακτήρα που παίρνει η μεταξύ σας αντιπαράθεση, είναι ισότιμη με την αηδία που νιώθει για τα γεγονότα που βγαίνουν στην επιφάνεια.

Θα αναρωτηθεί ίσως κάποιος, όποιος μπορεί να αντέξει να δει τη συζήτηση στη Βουλή: Γιατί τόση σήψη και δυσωδία;

Ειλικρινά σάς λέμε ότι εμάς δεν μας κάνει πλέον καμία εντύπωση.

Γιατί, όταν ανάμεσα στους δύο πόλους αυτού του αστικού πολιτικού συστήματος, υπάρχει τόσο μεγάλη προσέγγιση, σε κρίσιμα ζητήματα για το παρόν και το μέλλον του λαού, τόσο θα καταφεύγετε στην αντιπαράθεση του βούρκου.

Και βέβαια, είστε πάλι εσείς οι ίδιοι όσοι επιλέγετε τον βούρκο, να επιστρατεύετε και τα ΜΑΤ και την καταστολή, τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία και τη συκοφαντία, αξιοποιώντας τους γνωστούς παπαγάλους, όταν κάποιοι σηκώνουν κεφάλι, όταν κάποιοι αντιστέκονται, διαδηλώνουν με τα σωματεία τους, τους φορείς τους, τους φοιτητικούς τους συλλόγους, τα μαθητικά τους συμβούλια.

Μια κουβέντα μόνο γι’ αυτό το θέμα. Μη διανοηθείτε, στο όνομα δήθεν της ρύθμισης του δημόσιου διαλόγου, να επιχειρήσετε να επιβάλλετε μέτρα περιορισμού της φωνής των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των πολιτικών κομμάτων, των εντύπων που ασκούν ουσιαστική, σκληρή μεν, αλλά καθαρή κι έντιμη κριτική στην αντιλαϊκή πολιτική σας και στους διάφορους συμμάχους σας, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ.

Και ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή η κριτική δεν έχει σχέση με καμία «υπόγα», ούτε με καμιά «παράγκα»…

Γιατί τελικά, ό,τι φέρνετε ως πλαίσιο για να αντιμετωπίσει υπαρκτά προβλήματα αλίμονο, οδηγεί όμως μονίμως σε φίμωση ή σε κάποιο είδος φίμωσης.

Δεν είμαστε γενικά ενάντια στη θέσπιση κανόνων, αλλά στους κανόνες που φτιάχνουν οι κυβερνήσεις σας -και η δική σας- δεν έχουμε απολύτως καμία εμπιστοσύνη.

Προειδοποιούμε: Σε φίμωση τελικά θα οδηγήσουν και οι κώδικες δεοντολογίας που επεξεργάζεστε! Αυτό να το ξέρει ο ελληνικός λαός.

Εκεί που οδήγησε και ο διαδικτυακός καλλιτεχνικός «τρομονόμος», που επικυρώσατε μία εβδομάδα πριν για την τέχνη και το οπτικοακουστικό περιεχόμενο, δηλαδή σχεδόν για κάθε ανάρτηση μη αρεστή σε εσάς, που μπορεί να υπάρξει στο διαδίκτυο.

Και μην αρχίσετε πάλι να λέτε ότι «το ΚΚΕ βλέπει φαντάσματα». Γιατί με αυτό το ευρωενωσιακό νομοθετικό πλαίσιο, που έχει την υπογραφή και των δυο σας -και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ- πριν μία εβδομάδα, στην Ισπανία, φυλακίστηκε καλλιτέχνης, γιατί με τους στίχους τους «πρόσβαλε» λέει, τη μοναρχία, το βασιλιά και τη βασίλισσα! Μα πού βρισκόμαστε; Στο μεσαίωνα;

Ναι, αυτά συμβαίνουν στην Ισπανία της «προοδευτικής διακυβέρνησης», κύριε Τσίπρα. Λουστείτε τα κι εσείς! Αφού πολιτική στήριξη άπλετη παρέχετε στους κυβερνώντες κεντροαριστερούς Ισπανούς φίλους σας…

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Ο βούρκος που αναπαράγει τη βία σε βάρος των γυναικών, άλλων κοινωνικά ευάλωτων ανθρώπων, όσα αναπαράγουν τον ρατσισμό, δεν αποτελεί, γενικά κι αφηρημένα, όπως συχνά ακούγεται, μια «κρίση» των «ανθρώπινων αξιών» και της «ηθικής» της κοινωνίας μας!

Πηγάζει από το «δίκαιο» και τις «αξίες» που καλλιεργεί η σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία της καπιταλιστικής σαπίλας. Πηγάζει από το «δίκαιο» αυτό του ανελέητου ανταγωνισμού, του ατομισμού, είναι ο εγωιστικός τρόπος ζωής και σκέψης, που γεννούν και την επιθετική αλαζονεία, την υποτίμηση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, ακόμα και τη βίαιη συμπεριφορά.

Γι’ αυτό και η ατομική προστασία, η καταγγελία και καταδίκη της πολύμορφης βίας μπορούν και πρέπει να είναι σήμερα, στοιχεία της εργατικής, της λαϊκής, νεολαιίστικης πάλης, και όχι απομονωμένα ή σε αντιπαράθεση με αυτήν.

Γιατί το ατομικό θάρρος, η αντοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης, που είναι το πραγματικό «δίχτυ ασφαλείας» κάθε γυναίκας, κάθε νέας και νέου και ανεξάρτητα από σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η «ασπίδα προστασίας» χτίζεται μέσα στον αγώνα, τον συλλογικό για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Με γενναία συλλογική και ατομική αυτοκριτική και κριτική, με αναδιαπαιδαγώγηση και δημιουργία βήμα το βήμα του νέου ανθρώπου, σε μια κοινωνία πραγματικά ελεύθερη αύριο και δημιουργική από κάθε άποψη.

Για να φτάσουμε λοιπόν σε μια κοινωνία που δε θα χωράει ούτε το φόβο, ούτε το σεξισμό, ούτε το ρατσισμό, ούτε τη βία, μια κοινωνία πραγματικά απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση και από κάθε κοινωνική ανισότητα.

 

 ΑΘΗΝΑ 25/2/2021                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

τηλεφωνική παρέμβαση του Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ, στον Γιώργο Μαυρωτά, ΓΓ Αθλητισμού

Τηλεφωνική παρέμβαση πραγματοποίησε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, στον Γιώργο Μαυρωτά, ΓΓ του Αθλητισμού, προκειμένου να ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των σωματείων και των αθλητών, με αφορμή την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι ένα από τα αιτήματα αθλητών, γονέων και εργαζομένων στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ήταν η άρση του lockdown στην αθλητική δραστηριότητα και πως επανεκκινούνται αρκετές αθλητικές δραστηριότητες χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο στήριξης των σωματείων κατά την έναρξη των δραστηριοτήτων τους και εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τόνισε ότι τα σωματεία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις απαιτήσεις και τις ανάγκες επανεκκίνησης και ανέφερε το παράδειγμα των κολυμβητηρίων όπου προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία των πισινών με 4 αθλητές στη διαδρομή. Αυτό συνιστά υψηλό κόστος που θα το επωμιστούν οι γονείς. Πριν την πανδημία, η κάθε διαδρομή είχε 20 αθλητές. Τώρα, επί της ουσίας οι 4 αθλητές καλούνται να πληρώνουν το κόστος των 20 αθλητών. Προβλέπεται, επίσης, υποχρεωτικό τεστ (καλώς) κάθε εβδομάδα. Ποιος επωμίζεται το κόστος, από τη στιγμή που το κράτος δεν τα καλύπτει δωρεάν κι όταν ο ΕΟΔΥ σου λέει ότι κάνει ένα μόνο τεστ δωρεάν; Προφανώς οι αθλητές, στέλνοντάς τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Τα -έτσι κι αλλιώς- δυσβάσταχτα μισθώματα των σωματείων στα κολυμβητήρια, τα οποία είναι εθνικά και δημοτικά, ενώ θα έπρεπε η ίδια η πολιτεία, για τα δικά της κολυμβητήρια, να απαλλάξει τα σωματεία από μισθώματα ή να κάνει γενναία μείωσή.

Ο Μανώλης Συντυχάκης πρόσθεσε ότι αντίστοιχα προβλήματα θα προκύπτουν και σε άλλα αθλήματα, σε μικρότερες κατηγορίες που πρόκειται να ξεκινήσουν, όπως π.χ. η έναρξη της Γ’ Εθνικής στο ποδόσφαιρο που παίκτες και προπονητές είναι χωρίς εισόδημα 4 μήνες και χρειάζεται στήριξη. Το ίδιο για το μπάσκετ, το βόλεϊ και άλλα αθλήματα. Σημείωσε πως το αποτέλεσμα όλων αυτών των εμποδίων οδηγεί στην ύπαρξη αθλητών δύο ταχυτήτων. Όσων έχουν να πληρώνουν και σε εκείνους που αντικειμενικά θα δυσκολευτούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται (διακοπή δραστηριοτήτων τους κλπ.).

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ & ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

Κύριε Μητσοτάκη, κύριε Τσίπρα και κυρία Γεννηματά, δεν μπορείτε να παριστάνετε ως κόμματα τις αθώες περιστερές.

Όλοι εσείς κυβερνώντας, άλλος λίγο κι άλλος περισσότερο, έχετε ευθύνη βαριά, απαράγραπτη, για το έγκλημα που καταδικάζετε στα λόγια κι ο ένας φορτώνει στην πλάτη του άλλου με πολύ μεγάλη υποκρισία.

Εσείς που διευκολύνατε πολιτικά τη βαρβαρότητα, καθώς με την πολιτική σας τσακίσατε και τσακίζετε την οικονομική αξιοπρέπεια της νεολαίας, του λαού μας, τους μισθούς, τα δικαιώματα, τον στοιχειώδη κοινωνικό έλεγχο, τον συνδικαλισμό, που είναι κάποιο αντίβαρο σε κάθε είδους πιέσεις των ισχυρών!

Εσείς ανοίγετε τον δρόμο για την κάθε λογής, για να το πούμε και με τη δική σας διάλεκτο, «κατάχρηση εξουσίας» των ισχυρών σε χρήμα και θέσεις!

Ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε, μεταθέτοντας ο καθένας σας στο παρελθόν τις συνέπειες του καπιταλιστικού μοντέλου που πρεσβεύετε; Βοά από τη διαφθορά, τη βασισμένη σε οικονομικά αίτια ολόκληρος αυτός ο σάπιος κόσμος σας!

Δεν ακούτε διεθνείς ειδήσεις, τάχα δεν ξέρετε την αυξανόμενη σαπίλα του καπιταλιστικού κόσμου των δήθεν «υγιών» επενδυτών, των «διαβολικά καλών» δήθεν «προστατών» μας που προσκυνάτε;

Εσείς οι ίδιοι, με την πολιτική που προωθείτε και τα συμφέροντα που τελικά εξυπηρετεί η πολιτική σας, διαφθείρετε την οικονομική και κοινωνική ζωή στη χώρα!

Υποκρίνεστε ότι ξορκίζετε τάχα το παρελθόν, λες και τα πράγματα σήμερα, αυτή την ώρα που μιλάμε δηλαδή, είναι καλύτερα!

Χειρότερα είναι σήμερα! Πολύ χειρότερα είναι για τους νέους και τις νέες που αγωνιούν αν θα βρουν μια στοιχειώδη αξιοπρεπή δουλειά χωρίς να σκύψουν, χωρίς να προσκυνήσουν, χωρίς να «φιλήσουν κατουρημένες ποδιές», με ελάχιστα δικαιώματα, προσωρινή δουλειά συνήθως κι ευάλωτη σε παντοειδείς πιέσεις.

Κι είναι χειρότερα γιατί κάνετε τους ταξικά ισχυρούς, ακόμα ισχυρότερους και τους ταξικά αδύναμους, πιο αδύναμους.

Βοά η νεολαία -που της ρίχνετε πάνω τα ΜΑΤ- και κάνετε πως δεν ακούτε την αγωνία της για μια ζωή με αξιοπρέπεια, με δικαιώματα!

Κάνετε πως ψιχαλίζει, πως το πρόβλημα είναι μόνο ο Λιγνάδης κι ο κάθε Λιγνάδης, ενώ ρίχνει καρεκλοπόδαρα κι ενώ η φτώχεια κάνει θραύση.

Υποκρίνεστε πως δεν ευθύνεται το σύστημα, που με “λούφα και παραλλαγή” όλοι σας ανεξαίρετα υποστηρίζετε, το «μοντέλο» σας ο καθένας!

Τάχα δεν διαβάσατε ούτε αυτό που έγραψε, με κυνισμό προ ημερών, το αγαπημένο σας αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, ότι: «οι πλούσιοι έχουν γίνει πιο πλούσιοι από ποτέ στη διάρκεια της πανδημίας» και «η εισοδηματική ανισότητα έχει ήδη φτάσει κοντά στο υψηλότερο σημείο της εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα»!

Προκαλέσατε τη σημερινή συζήτηση κύριε Μητσοτάκη, όπως είπατε, για τα θέματα της επικαιρότητας και την ποιότητα του δημόσιου λόγου. Είναι λογικό να μονοπωλούν την επικαιρότητα οι αθλιότητες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο χώρο του πολιτισμού.

Όμως επικαιρότητα είναι και η πανδημία, η οποία έχει αφεθεί στην τύχη της! Η αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση και των νοσηλειών έχουν οδηγήσει σε «έμφραγμα» τα δημόσια νοσοκομεία.

Το γεγονός ότι στην Αττική έχουμε εκτίναξη των κρουσμάτων παρά τα lockdown, τι αποδεικνύει; Ότι η πραγματική και σοβαρή διασπορά γίνεται αλλού. Γίνεται σε χώρους δουλειάς, σε μέσα μεταφοράς, σε ιδιωτικές δομές υγείας και πρόνοιας, εκεί δηλαδή που -μετά από ένα χρόνο πανδημίας- δεν έχετε πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο κι ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί σας λένε «πάρτε μέτρα τώρα», πριν το έμφραγμα οδηγήσει στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Εσείς «πέρα βρέχει»…

Τι περιμένετε δηλαδή για να κάνετε τώρα μαζικές προσλήψεις, να προχωρήσετε στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα;

Μας πάτε από lockdown σε lockdown, αλλά ξέρετε πολύ καλά πως κανένα lockdown δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη θωράκιση των νοσοκομείων, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, η οποία είναι απαραίτητη εκτός των άλλων και για να βγάλει πέρα και το πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Ανοιγοκλείνετε τα σχολεία, έχετε κλείσει τα πανεπιστήμια, χωρίς να υπολογίζετε τις τεράστιες συνέπειες στη μόρφωση, αλλά κυρίως στην ψυχολογία των νέων παιδιών, που μήνες τώρα παραμένουν μακριά από τον φυσικό χώρο για τη μόρφωσή τους, που είναι οι σχολικές αίθουσες, τα φοιτητικά αμφιθέατρα κι όχι τα δωμάτιά τους.

Επικαιρότητα είναι και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνεργοι, χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή, άλλοι που δουλεύουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Επικαιρότητα είναι και τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει στα όρια της επιβίωσης μικρομεσαίους επιχειρηματίες στο χώρο του εμπορίου, της εστίασης, αλλού. Και να σας πω: Σήμερα είχα μια προγραμματισμένη συνάντηση, τηλεδιάσκεψη, με εκπροσώπους πολλών εμπορικών συλλόγων του Δυτικού Τομέα της Αθήνας -όπου και εκλέγομαι- για να συζητήσουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει όλος αυτός ο κόσμος. Και αναβλήθηκε, την αναβάλαμε για να βρεθούμε στη σημερινή συζήτηση, που αναδύει όλη τη σαπίλα αυτού του συστήματος, ενώ έπρεπε τα προβλήματά τους να συζητάμε.

Επικαιρότητα είναι και η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού στην οποία έχετε δώσει τα ρέστα σας. Το είδαν οι φοιτητές στο ΑΠΘ, το είδαμε και ‘μεις και όλη η Ελλάδα. Αυτό εννοούσατε όταν, εδώ στη Βουλή, λέγατε πως στα πανεπιστήμια δεν μπαίνει η αστυνομία αλλά η δημοκρατία; Αποκαλύφτηκε ότι ο πραγματικός στόχος του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη δεν ήταν η δήθεν «εγκληματικότητα» στα πανεπιστήμια, αλλά όσοι αγωνίζονται, αντιδρούν, αντιστέκονται στην πολιτική σας. Οι σχολές ανοίγουν μόνο για τα ΜΑΤ. Η κυβέρνηση κρατάει κλειστές τις σχολές για τις σπουδές, για την έρευνα, για όλα όσα είναι αναγκαία για την αυριανή γενιά επιστημόνων. Κάνετε μία επίδειξη δύναμης, κρατικού αυταρχισμού.

Το ίδιο κάνετε και με την περίπτωση της απεργίας πείνας και με το ζήτημα μιας αυθαίρετης μεταχείρισης σε βάρος ενός κρατουμένου. Την γνώμη μας για τον Κουφοντίνα και όλους αυτούς και για τις πράξεις τους και πως αυτές αξιοποιήθηκαν για να συκοφαντηθεί ο λαός, το κίνημά του, οι αγώνες του, η επαναστατική ιδεολογία και πράξη, την ξέρετε. Και την ξέρει κι όλος ο ελληνικός λαός εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση δε μιλάμε γι’ αυτό.

Επιλέγετε συνειδητά να εντείνετε τον αυταρχισμό και να κάνετε μια επίδειξη δύναμης, αλαζονείας, επιλέγετε να το κάνετε εκεί που θεωρείτε ότι είναι πιο εύκολο ίσως να γίνει αποδεκτό στις λαϊκές συνειδήσεις. Και τελικά εσείς πολιτικοποιείτε και κομματικοποιείτε το όλο θέμα, όμως το όργιο καταστολής συνολικά, αφορά και στοχεύει τελικά τον ίδιο τον λαό, την ίδια τη νεολαία.

Η αθλιότητα του συστήματος που υπηρετείτε είναι διάχυτη, τόσο στις εγκληματικές πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, αλλά και ενηλίκων γυναικών και ανδρών, όσο και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής.

Δυστυχώς δεν είστε τίποτε άλλο παρά εκπρόσωποι, εδώ μέσα, ενός σάπιου συστήματος εκμετάλλευσης, βίας, τρομοκρατίας, ανασφάλειας κάθε μορφής.

ΑΘΗΝΑ 25/2/2021                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανακοίνωση της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας: Όχι στην άσκηση των Νατοϊκών φονιάδων!

Για άλλη μια φορά οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκοί φονιάδες πατούν το πόδι τους στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής Άσκησης “Defender Εurope 2021”, που είναι μια τεράστια πρόβα πολέμου ενάντια στη Ρωσία. Πρόκειται για μία άσκηση γιγαντιαίων διαστάσεων από πλευράς έκτασης, συμμετοχής Ενόπλων Δυνάμεων διαφορετικών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ανθρώπινου δυναμικού και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Από τις 24 Φεβρουαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη η αλλαγή φρουράς των αμερικανικών μονάδων που παίρνουν θέσεις στα σύνορα με την Ρωσία. Πρόκειται για την επιχείρηση «Atlantic Resolve» των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα της διοίκησης του στρατού ξηράς των ΗΠΑ που έχει στην ευθύνη της την Ευρώπη και την Αφρική (US Army Europe and Africa).

Στο πλαίσιο αυτό διεξάγεται και η άσκηση “Defender Εurope 2021” που θα εξελιχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, στη συνοριογραμμή της Ρωσίας. Εξάλλου, στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, Ρωσία και Κίνα μπήκαν στο στόχαστρο της λυκοσυμμαχίας, στο πλαίσιο της έντονης όξυνσης σε επίπεδο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Οι αμερικανικές δυνάμεις, που συμμετέχουν στην άσκηση έχουν αναχωρήσει εδώ και εβδομάδες από τις ΗΠΑ και προωθούνται από λιμάνια και αεροδρόμια της Βόρειας Ευρώπης και της Αλεξανδρούπολης με προορισμό τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για μια ολόκληρη δολοφονική στρατιά, που αποτελείται από 1.800 στρατιώτες, 50 ελικόπτερα UH-50, ΗΗ-60 “ΒlackHawks”, 10 ελικόπτερα ΑΗ-47 “Chinooks”, 25 επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 “Apaches”, 1.800 τροχοφόρα οχήματα και άλλα κομμάτια εξοπλισμού. Θα ακολουθήσουν και άλλες 6 αντίστοιχες αποστολές τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Στο πλαίσιο αυτής της τεράστιας διακλαδικής άσκησης του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν 26 κράτη-μελη του ΝΑΤΟ.

Τα διάφορα σενάρια της άσκησης θα εξελιχθούν σε 14 χώρες, Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Κόσσοβο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία.

Η «Defender Europe 2021» υπάγεται στη Διοίκηση του πρόσφατα ενοποιημένου στρατηγείου των Αμερικανικών Δυνάμεων σε Ευρώπη και Αφρική και θα πάρουν μέρος συνολικά περίπου 31.000 στρατιώτες. Ως σκοπός της άσκησης θεωρείται η δοκιμή των επιθετικών σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εναντίον της «απειλής» της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων, των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και των χωρών της Βαλτικής.

Το νέο ενοποιημένο στρατηγείο των Αμερικανικών Δυνάμεων σε Ευρώπη και Αφρική, έχει συμπεριλάβει στους σχεδιασμούς της άσκησης για πρώτη φορά τη Θράκη, με νέους, τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό. Αυτό γίνεται, μετά την ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ με την υπογραφή της νέας συμφωνίας.

Ενδεικτικό για την ένταση των κινδύνων για τους λαούς είναι το γεγονός ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ενεργοποιήθηκε το V Corps (Victory corps) και εντάχθηκε στο νέο στρατηγείο 4 αστέρων του αμερικανικού στρατού σε Ευρώπη και Αφρική. Σημειώνεται πως το V Corps λειτουργούσε στην Ευρώπη από τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον ψυχρό πόλεμο.

Ο μεγάλος όγκος των αμερικανικών δυνάμεων που αποβιβάζονται στην Αλεξανδρούπολη, θα προωθείται προς Ορεστιάδα, Ορμένιο, Σβίλενγκραντ / Βουλγαρία και από εκεί για Βάρνα, Μπουργκάς στη Βουλγαρία και Κωστάντζα/Ρουμανία, ενώ στη διάρκεια των ασκήσεων (σε κάποια φάση) θα συνασκηθούν με δυνάμεις και από την Ουκρανία, μια χώρα που ο λαός της έχει πληρώσει ακριβά τις επεμβάσεις των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε..

Η αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης δεν είναι τυχαία. Γίνεται στο πλαίσιο της ανανέωσης και αναβάθμισης της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις με την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Μεταξύ της περιόδου Φεβρουαρίου 2021 και Αυγούστου 2021, ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης πρόκειται να συμμετέχει σε μία σειρά από «διασυμμαχικές» αποστολές, κατά τις οποίες ο Λιμένας θα λειτουργήσει σαν κρίσιμο εδαφικό σημείο για την αποβίβαση και την προώθηση στρατευμάτων στα ευρωρωσικά σύνορα.

Αναμένεται να αποβιβαστεί, να παραμείνει για μικρό χρονικό διάστημα και να προωθηθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και την Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη, ο μεγαλύτερος όγκος στρατιωτικού υλικού που έχει μετακινηθεί ποτέ στα πλαίσια της άσκησης “Defender Europe 2021”.

Η ελληνοαμερικανική συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και ανανέωσε η ΝΔ δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης και χρησιμοποίησης αμερικανικών δυνάμεων σε όλες τις μονάδες του ελληνικού στρατού, με πολλαπλές συνέπειες στον ρόλο και τον προσανατολισμό τους, ως οργανικού τμήματος του ΝΑΤΟϊκού στρατού.

Στην πράξη, μεγαλώνει η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, ενώ τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των ήδη τεράστιων κινδύνων στοχοποίησής της θα πληρώσουν ο λαός μας, όπως και οι άλλοι λαοί. Η Ρωσία και το Ιράν έχουν προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που μπει σε κίνδυνο η ασφάλειά τους από αμερικανικές βάσεις θα τις χτυπήσουν με πυραύλους.

Μόλις στις 23 Φεβρουαρίου άρχισε στην Κατάνια της Σικελίας η ειδική άσκηση υποβρυχίων του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου, με την επωνυμία «Dynamic Manta 2021». Σε όλο τον άξονα από Κεντρική Μεσόγειο μέχρι Περσικό Κόλπο, εκτός συνόρων δηλαδή, είναι διάσπαρτες 5 φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Άλλα 3 πλοία του Στόλου συμμετέχουν στη ΝΑΤΟϊκή ναυτική δύναμη που περιπολεί στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και στα διάφορα επιτελεία του ΝΑΤΟ, που σχεδιάζουν τις επιδρομές και τις επεμβάσεις σε βάρος των λαών, η ελληνική κυβέρνηση έχει συνεργασία με χώρες που αιματοκυλούν τους λαούς στην περιοχή, όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Ισραήλ κ.α.

Αυτόν το σχεδιασμό υπηρετεί και η συμφωνία της κυβέρνησης της ΝΔ με τις ΗΠΑ, που περιλαμβάνει την παραπέρα αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και τη δημιουργία των βάσεων Drones στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που αποτελεί σημαντικό αναβαθμισμένο κρίκο των αμερικανικών σχεδίων.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν βήμα βήμα τον δρόμο για τις σημερινές εξελίξεις, μέσω του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ και τη Συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις, ώστε αυτή να συμπεριλάβει την Αλεξανδρούπολη και δεκάδες άλλα σημεία σε όλη την Ελλάδα, που χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο για τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς.

Μαζί έχουν συνυπογράψει τα επικίνδυνα ΝΑΤΟϊκά σχέδια, από κοινού στέλνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε αποστολές εκτός συνόρων και σε συνεκπαιδεύσεις με τους φονιάδες ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, που καμία σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Τώρα να σημάνει συναγερμός!

  • Να αποχωρήσουν τώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις από την άσκηση των φονιάδων των λαών.
  • Να μη μετατραπεί η Αλεξανδρούπολη σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών φονιάδων.
  • Κανένας Έλληνας φαντάρος και στρατιωτικός να μη χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών φονιάδων στην Αλεξανδρούπολη και όπου αλλού. Οι φαντάροι και λαός της περιοχής έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν και να διαμαρτύρονται απ’ την παρουσία των Αμερικανών στην πόλη τους.
  • Όχι στην εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟϊκής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.
  • Να κλείσει η Σούδα και όλες οι βάσεις του θανάτου.
  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
  • Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.
  • Η Αλεξανδρούπολη να γίνει λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

 

Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ

για τις Ένοπλες Δυνάμεις

και τα Σώματα Ασφαλείας

Download (PDF, 1.15MB)

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.