ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ


0
(0)

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Προσαρμόσαμε τη δράση μας, έτσι ώστε να συμβάλλουμε από τη δική μας μεριά στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Το ίδιο βέβαια έκανε και ο λαός μας. Προσάρμοσε τη ζωή του για να προστατευτεί και να προστατεύσει, τήρησε τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων, με πειθαρχία και αποφασιστικότητα.

Ό,τι κερδήθηκε μέχρι τώρα, κερδήθηκε πρώτα από όλα με τις δικές του θυσίες.

Ταυτόχρονα, όμως, είπαμε ότι η ατομική ευθύνη πρέπει να στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, γιατί αν η πρωταρχική, βασική κρατική ευθύνη, δεν στέκεται στο ύψος των μεγάλων απαιτήσεων της περιόδου, εάν -πολύ περισσότερο- δεν αξιοποιηθεί ο χρόνος που κερδήθηκε μέχρι σήμερα, για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο, όπως εσείς οι ίδιοι έχετε παραδεχθεί και οι ίδιοι οι γιατροί και νοσηλευτές μαρτυρούν, βρίσκεται σε πολύ άσχημο επίπεδο, η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη, ειδικά μάλιστα, εν όψει ενός πιθανού νέου κύματος πανδημίας το επόμενο διάστημα και κυρίως από το φθινόπωρο, όπως προβλέπουν οι ειδικοί. Μιλάμε για τον δημόσιο τομέα υγείας, τον οποίο όλοι σας και σεις κύριοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ πριν, κι εσεις κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, αφήσατε αθωράκιστο, στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με τους υγιεονομικούς να δίνουν τη μάχη με αυτοθυσία.

Δεν κινδυνολογούμε, αλλά σας ρωτάμε:

Μπορείτε να αποκλείσετε ότι τα αυξημένα θύματα σε αριθμό που υπήρξαν σε άλλα κράτη -σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό- αυτό το τραγικό αποτέλεσμα να υπάρξει και στην Ελλάδα απλά σε περισσότερο βάθος χρόνου;

Κανείς σας δεν μπορεί να το αποκλείσει. Γι’ αυτό αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών και προμήθεια φυσικά με μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Ο τερματισμός της καραντίνας θα αποκαλύψει επίσης, ότι μια σειρά κρίσιμοι χώροι και δομές, όπως χώροι εργασίας, εκπαίδευσης, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι εντελώς απροετοίμαστοι. Δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων να σταματούν έξω από τις πύλες των εργοστασίων, των σούπερ μάρκετ, των νοσοκομείων, άλλων χώρων δουλειάς, εκεί που υπάρχει όντως μεγάλος συνωστισμός Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να στριμώχνονται καθημερινά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να μετακινηθούν για τη δουλειά τους, λόγω των μειωμένων δρομολογίων, τα οποία -μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας- δεν πρόκειται να αυξηθούν και πολύ… Δεν μπορεί τα σχολεία, και τα λύκεια και τα γυμνάσια ή ακόμα και τα δημοτικά, να ανοίξουν χωρίς τους απαραίτητους όρους προστασίας, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα και μέσα, τα οποία εκπαιδευτικοί και μαθητές πρέπει να προμηθευτούν δωρεάν.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, φοιτητές, έχουν ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων. Και η ανησυχία τους αυτή, ξέρετε, δεν βρίσκεται στον αέρα.

Εδώ εσείς, μέσα στην πανδημία, καταθέσατε νομοσχέδιο που ανεβάζει -αν είναι δυνατόν- τον αριθμό των μαθητών του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού ανά σχολική αίθουσα σε 26 άτομα. Μάλιστα 26 άτομα! Αντί να τα μειώνει…

Σας λέμε καθαρά: Αφήστε επιτέλους στην άκρη αυτή την ανθυγιεινή διαχείριση της μιζέριας. Σταματήστε να παίζετε με τις αγωνίες του κόσμου.

Τα σχολεία πρέπει να πληρούν όλες τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας.

– Με συνεχή δυνατότητα για καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

– Με ιδιαίτερη φροντίδα για όσους από τους εκπαιδευτικούς – ακόμα και με ειδική άδεια- και σε όσους από τους μαθητές, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

– Ακόμα και μαζικά τεστ πρέπει να δείτε για να είναι όλος ο κόσμος της εκπαίδευσης πιο σίγουρος.

Ο κόσμος της εκπαιδευτικής κοινότητας λοιπόν, έχει συγκεκριμένα αιτήματα και ανάγκες για το σήμερα.

Και γνωρίζει από τα μέσα την κατάσταση, γιατί έχει βιώσει το σχολείο των κενών και του στριμώγματος των παιδιών σαν σαρδέλες μέσα σε μια τάξη. Είναι και δικό σας έργο, κύριοι της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μπορεί να είπε να μην ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς να προβάλει ούτε ένα μέτρο διεκδίκησης, γιατί έχει «λερωμένη τη φωλιά» του για αυτά που ζούμε σήμερα.

Παραπέρα: Η άρση της καραντίνας θα αποκαλύψει πολύ περισσότερο, ότι τα εργασιακά δικαιώματα έχουν δεχτεί συντριπτικό πλήγμα.

Ό,τι αντεργατικό μέτρο είχατε στη φαρέτρα σας, εσείς και ο ΣΕΒ, το δοκιμάσατε! Κι έχετε το θράσος να μιλάτε για δήθεν “πρωτοφανή μέτρα στήριξης των εργαζομένων”!

Οι εργαζόμενοι από κλάδους και χώρους δουλειάς, που καταγγέλλουν καθημερινά τις άθλιες συνθήκες εργασίας, τις πάσης φύσεως εργοδοτικές πρακτικές, απειλές και εκβιασμούς, το μόνο που βλέπουν είναι η προκλητική στήριξη της μεγαλοεργοδοσίας.

Είστε προκλητικοί!

Κάνετε πως δεν ξέρετε, ότι όλο αυτό το διάστημα, εκατοντάδες επιχειρήσεις ξεφορτώνουν προσωπικό, βάζουν χιλιάδες εργαζόμενους στον πάγο με αναστολή συμβάσεων! Κάνετε πως δεν ξέρετε, ότι με εργαλείο την εκ περιτροπής εργασία, την απασχόληση λίγων ημερών, ξεζουμίζουν εργαζόμενους με εντατικοποίηση της εργασίας!

Αλήθεια, δεν έχετε ακούσει τίποτα για την απληρωσιά, την καθυστέρηση δεδουλευμένων, τις υπερωρίες και τα ρεπό που δεν πληρώνονται;

Αλλά σε ποιον αλήθεια τα λέμε; Εδώ εσείς δεν πληρώνετε τις εφημερίες στους -κατά τα άλλα- ήρωες νοσοκομειακούς γιατρούς! Τι να περιμένει κανείς από τους μεγαλοεργοδότες του ιδιωτικού τομέα;

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε νοσοκομεία, παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, τελειώνουν οι συμβάσεις τους, αυτούς που εσείς ονομάζετε “ήρωες” στα διαγγέλματα, αυτούς που «βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», τους οφείλετε δεδουλευμένα και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας.

Για αυτούς αλήθεια λέτε, ότι τους κοιτάτε στα μάτια;

Δεν ξέρετε ότι με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων δηλαδή τις διάφορες ενισχύσεις, «διευκολύνσεις» και τα «χρηματοδοτικά εργαλεία», λύσατε τα χέρια σε μεγαλοεπιχειρηματίες καρχαρίες;

Χωρίς να υπολογίζεται ο Απρίλης, με βάση τα επίσημα στοιχεία, έγιναν πάνω από 145.000 απολύσεις, είτε απευθείας, είτε με συμβάσεις που λήγουν, είτε με τις λεγόμενες «οικειοθελείς αποχωρήσεις» όπως βαφτίζονται οι αναγκαστικές παραιτήσεις…

Δεν έχετε ακουστά για τις εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων που δούλευαν εδώ και χρόνια στα αεροδρόμια;

Ποιος μπορεί αυτή τη στιγμή να ελέγξει τι γίνεται στους χώρους δουλειάς, αφού ακόμα και αυτό τον ελλειπή ελεγκτικό μηχανισμό της Επιθεώρησης Εργασίας, τον βάλατε στον πάγο;

Και μη μας πείτε για τους όρους που πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις…

Ξέρετε πολύ καλά, πως οι επιχειρηματίες υποχρεώνονται να ξαναπάρουν πίσω στη δουλειά τους ίδιους εργαζόμενους που ανεστάλη η σύμβαση για όσο διάστημα ισχύουν τα κυβερνητικά μέτρα για την πανδημία, δηλαδή για 45 μέρες. Σε απλά ελληνικά δηλαδή, αυτό που κάνετε, είναι να τους διευκολύνετε να απολύσουν αυτούς τους εργαζόμενους, αφού πρώτα κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων απαλλαγών και χρηματοδότησης. Μέσα σε δύο μήνες δώσατε τόσα αντεργατικά όπλα στην εργοδοσία, όσα δεν της δώσατε σε τόσα χρόνια μνημονίων.

Και φυσικά, η άρση της καραντίνας, θα αποκαλύψει ότι η καπιταλιστική οικονομία μπαίνει σε βαθιά και αβέβαιη, ως προς το χρόνο και τη διάρκεια της, κρίση.

Μάλιστα, αυτή την αλήθεια, μετά από πολύ καιρό, ακούσαμε και από εσάς κύριε Μητσοτάκη.

Μετά από εβδομάδες προσπάθειας να πείσετε τον ελληνικό λαό πως η οικονομική κρίση είναι μια μικρή παρένθεση στην κανονικότητα και στην ανάπτυξη, τώρα δεν μπορείτε παρά να παραδεχτείτε το προφανές. Πως η πολυαγαπημένη σας ελευθερία της καπιταλιστικής αγοράς – και όχι βέβαια ο σοσιαλισμός, η κοινωνικοποιημένη παραγωγή, το κεντρικό επιστημονικό σχέδιο της οικονομίας που ξορκίζετε – είναι που έφερε μια ακόμα οικονομική κρίση που τώρα, με τα δικά σας λόγια, θα είναι βαθιά και παγκόσμια. Ο πολυαγαπημένος σας καπιταλισμός τα φέρνει όλα αυτά, αναδεικνύοντας την σαπίλα του και όλη την απανθρωπιά του.

Το επιχείρημα που προσπαθείτε να σερβίρετε είναι πως “φταίει ο κορονοϊός” που πάγωσε την οικονομία για την κρίση.

Όμως τα γεγονότα είναι πιο πεισματάρικα.

Γιατί ήδη το 2019, η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε κατάσταση επιβράδυνσης, και η οικονομία της ΕΕ πρακτικά σε στασιμότητα, ενώ οι προβλέψεις για το 2020 μίλαγαν ουσιαστικά για επιδείνωση της κατάστασης σε ΕΕ, ΗΠΑ και Κίνα.

Τα έχουμε πει σε όλους σας, από αυτό εδώ το βήμα, επανειλημένα, αλλά από το ένα αυτί σας έμπαιναν από το άλλο σας έβγαιναν…

Ο κορονοϊός, αγαπητοί κύριοι και αγαπητές κυρίες, απλά έφερε στην επιφάνεια, με έναν έντονο και βίαιο τρόπο οπωσδήποτε, τις τεράστιες αντιθέσεις του καπιταλισμού και την μεγάλης κλίμακας υπερσυσσώρευση κεφαλαίων που δεν μπορούν να επενδυθούν. Στη χώρα μας, η οικονομική κρίση δεν αποκλείεται να είναι και πολύ βαθύτερη ξανά. Ο λόγος είναι πως η ανάπτυξη της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας βασίστηκε στην περιβόητη “εξωστρέφεια” που μεθοδικά καλλιεργήσατε, τόσο εσείς όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας πάντα πιστά τις οδηγίες του ΣΕΒ και των υπόλοιπων εργοδοτικών οργανώσεων.

Εμείς ως ΚΚΕ, προειδοποιούσαμε τόσο εσάς όσο και τον κ. Τσίπρα, πως η πορεία που έχετε χαράξει είναι αντιλαϊκή και επικίνδυνη.

Σας λέγαμε, μόλις μερικούς μήνες πριν απ’ την Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ, όταν τσακωνόσασταν με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος απ’ τους δύο είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στην «εξωστρέφεια», πως η πορεία αυτή που ακολουθείτε και οι δύο στην οικονομία, εκθέτει πολλαπλάσια την εγχώρια οικονομία και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Την εκθέτει πολύ στις διεθνείς διακυμάνσεις και σας επισημαίναμε, πως αν εκδηλωθεί μια κρίση το επόμενο διάστημα, θα είναι πολύ οξυμμένη στην ελληνική οικονομία, στην οποία ο τουρισμός και οι μεταφορές, έχουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Και επιβεβαιωθήκαμε.

Ακόμη και τα νομοσχέδια που φέρατε, για την παιδεία και το περιβάλλον είναι αποκαλυπτικά.

Το “περιβαλλοντικό” νομοσχέδιο πρακτικά το έγραψαν οι ίδιοι οι βιομήχανοι ένα χρόνο πριν, για να μπορούν να παίρνουν “περιβαλλοντικές” αδειοδοτήσεις από ιδιώτες.

Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι μικροεπιχειρηματίες στο εμπόριο, στην εστίαση, στον τουρισμό, βλέπουν να συμπιέζονται, με αφορμή και τον κορονοϊό απ’ τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο σαρώνει και συγκεντρώνει την εμπορική κίνηση.

Στα ξενοδοχεία κλείνετε τα μικρά ξενοδοχεία και τα δωμάτια, προκειμένου να καταλάβουν λιγότερο την κρίση στον τουρισμό οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, η εστίαση θα λειτουργεί με ασφυκτικούς όρους και χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο.

Ακούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει πως επιβεβαιώνεται η δική του θεώρηση, πως απαιτείται μεγάλος κρατικός παρεμβατισμός, και πως εσείς, της ΝΔ, δεν μπορείτε να τον κάνετε, γιατί είστε “νεοφιλελεύθεροι”!

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει καλά πως το μείγμα αστικής διαχείρισης που επιλέγεται κάθε φορά, δεν καθορίζεται από τις ιδιαίτερες πολιτικές απόψεις κάθε ξεχωριστής τέτοιας κυβέρνησης, αλλά από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, σε μια δεδομένη στιγμή.

Είναι ειρωνικό αν το σκεφτείτε…

Εσείς κύριοι της ΝΔ καταγγέλλατε τον ΣΥΡΙΖΑ πως εφάρμοζε νεοφιλελεύθερες λύσεις αλλά πως δεν πίστευε στον νεοφιλελευθερισμό και γι’ αυτό δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικός και αυτός σας απαντούσε πως επειδή δεν τον πιστεύει, μπορεί να τον εφαρμόσει με «φιλολαϊκό τρόπο». Και τώρα έχουμε μια κάποια αντιστροφή των ρόλων. Εμάς δεν μας εντυπωσιάζει.

Αν μη τι άλλο, αυτή η ειρωνεία δείχνει ένα πράγμα: Την στρατηγική σύγκλισή σας ταγμένη στην υπηρεσία ενός καθ΄ όλα σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος.  Ανάλογα με την περίοδο, το μίγμα στην οικονομία πρέπει να είναι περισσότερο ή λιγότερο επεκτατικό, για αυτό και το χρώμα του πολιτικού διαχειριστή έχει πολύ μικρή τελικά σημασία, γιατί, σε τελευταία ανάλυση, το αστικό κράτος και η πολιτική του δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκή σε οποιασδήποτε συνθήκες στα πλαίσια αυτού του συστήματος. Δεν μπορεί να κάνει καν τις παραχωρήσεις που έκανε στο παρελθόν, με άλλο διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, σε άλλες συνθήκες.

Τι λέει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ; Πως η λύση μπορεί να δοθεί μέσα απ’ τα ευρωομόλογα, που θα φέρει μια “προοδευτική ΕΕ”, όμως, τα ευρωομόλογα δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε το στρατηγικό στόχο της ΕΕ, που είναι η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων της, ούτε να ματαιώσουν την κρίση.

Η διαπάλη για τα ευρωομόλογα -ή τα κορονοομόλογα- εκφράζει απλά, τις αντιθέσεις ανάμεσα στους ομίλους των διαφορετικών κρατών για το ποιος θα χάσει περισσότερο απ’ την κρίση. Οι Γάλλοι και οι Ιταλοί φωνάζουν στους Γερμανούς να πληρώσουν περισσότερο αυτοί.

Ξαναθυμηθήκατε και τις «κυβερνήσεις των χωρών του Νότου», οι οποίες εγκλημάτησαν σε βάρος των λαών όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα την περίοδο της πανδημίας, βλέπετε Ισπανία, βλέπετε Ιταλία με διαφορετικά μείγματα διαχείρισης αλλά το ίδιο αποτέλεσμα! Έλεος πια.

Διαπραγματεύεστε με την ΕΕ, τους “θεσμούς” για μια ολιγόμηνη καθυστέρηση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, αυτά που μας είπατε σήμερα.

Τσουβαλιάζετε στους στρατηγικούς “κακοπληρωτές” χιλιάδες νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα οποία στη πραγματικότητα είναι θύματα της προηγούμενης κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων και δεν μπορούν να πληρώσουν.

Συνεχίζετε στο δρόμο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε το ξήλωμα των ελλιπών μέτρων προστασίας και προχώρησε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Η ρύθμιση κρατικής επιδότησης ορισμένων δανείων, μεταφέρει τα μεγάλα βάρη στους φορολογούμενους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που να μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα και τα συμφέροντα των δανειστών και των τραπεζών που θέλουν να απαλλαγούν απ’ τα κόκκινα δάνεια από τη μια μεριά, και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των φορολογούμενων εργαζόμενων από την άλλη.

Πραγματική ανακούφιση των εργαζόμενων αποτελεί η πρόταση νόμου που κατέθεσε έγκαιρα το ΚΚΕ και την οποία εσείς όλοι απορρίψατε. Αυτή την πρόταση έπρεπε να ψηφίσει η Βουλή.

Η “Σκύλα” της δημοσιονομικά σφικτής ΕΕ, δεν διαφέρει για τους λαούς απ’ τη “Χάρυβδη” των ευρωομολόγων, της ομοσπονδίας της ΕΕ, που επιθυμεί είπε ξανά η κυρία Γεννηματά ως εναλλακτική λύση, με έναν ενιαίο προϋπολογισμό και την ακόμα περισσότερη παράδοση της εθνικής κυριαρχίας σ’ αυτήν.

Καμία αλλαγή στο μείγμα μεταξύ δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, κανένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ», κανένας ψηφιακός εκσυγχρονισμός κρατικών υπηρεσιών, δεν αποτελούν στην πραγματικότητα «προοδευτική μεταρρύθμιση» του συστήματος, που να έχει αποτελέσματα για το λαό μας και να υπηρετεί τα συμφέροντά του και βεβαίως δεν απαλλάσσουν αυτό το σύστημα σε καμία περίπτωση όλα αυτά αν γίνουν ή κάποια απ’ αυτά από τα τεράστια αδιέξοδά του και από την επερχόμενη κρίση. Όπως συνέβη και το 2009.

Ο καπιταλισμός υπολογίζει τη ζωή και τις ανάγκες των ανθρώπων, κυρίως με βάση το κέρδος των μονοπωλίων, των λίγων. Αυτό είναι στο DNA του.

Γι’ αυτό και λέμε ότι δεν μεταρρυθμίζεται με κάποια μικρά μερεμέτια, μόνο ανατρέπεται εκ βάθρων. Έτσι απλά και ειλικρινά.

Αυτό, όμως, που κυρίως θα αποκαλύψει το τέλος της καραντίνας είναι αυτό που φανέρωσε και η ίδια η πανδημία:

Το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας, τα τεράστια αδιέξοδα του σημερινού συστήματος και δρόμου ανάπτυξης που ακολουθείται.

Θα θέσει ακόμη πιο επιτακτικά το ερώτημα: Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον;

Και σ’ αυτό το ερώτημα έχετε όλοι σας απαντήσει κύριοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχετε απαντήσει με τα έργα σας και ως κυβέρνηση εναλλάξ, αλλά και ως αντιπολίτευση πάλι εναλλάξ και οι δύο κάνατε και στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση.

– Επιλογή δική σας ήταν η υποβάθμιση, η εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας με τα ΣΔΙΤ να οργιάζουν, τον ιδιωτικό τομέα να γιγαντώνεται.

– Επιλογή δική σας ήταν, η Ελλάδα να μην έχει κρατικό φορέα φαρμακοβιομηχανίας και να είναι έρμαια στα διεθνή παζάρια για την προμήθεια υγειονομικού υλικού.

– Επιλογή δική σας ήταν οι συγχωνεύσεις σχολείων, τα 25άρια τμήματα στα σχολεία, οι στρατιές των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Τα voucher μέσω των ιδιωτικών δομών κατάρτισης.

– Επιλογή δική σας είναι η ευελιξία στην αγορά εργασίας και όποιος αντέξει…

– Επιλογή δική σας ήταν η υπονόμευση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, βιομηχανικών μονάδων όπως η ΛΑΡΚΟ, η υπονόμευση της αγροτικής παραγωγής για να ανοίξει ο δρόμος -υποτίθεται- για την «εξωστρέφεια» της οικονομίας, δηλαδή η μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, γενικότερα τις μεταφορές, η οποία μεγαλώνει τους κινδύνους μπροστά στην κρίση.

– Επιλογή δική σας ήταν τα μνημόνια, αυτά τα «χρήσιμα εργαλεία» σε καιρό κρίσης για το κεφάλαιο, ώστε να μείνουν και στη φάση μιας πιθανής ανάκαμψης αν έρθει.

– Επιλογή δική σας είναι η στρατηγική της ΕΕ, που τώρα αποδεικνύει πόσο απομονωμένη μπορεί να είναι μία χώρα, σε τέτοιες συνθήκες, όταν μέσα στον ανταγωνισμό ψάχνει απεγνωσμένα ακόμα και υγειονομικό υλικό αλλά και άλλα εφόδια.

– Επιλογή δική σας είναι ο εγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας για να μην συγκρουστείτε με την ΕΕ και τους άλλους συμμάχους σας.

– Επιλογή δική σας είναι η συμμετοχή στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή που μας κοστίζουν κι από πάνω 4 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Κι όταν εμείς μιλούσαμε για τις σύγχρονες ανάγκες που μπορεί να ικανοποιήσει ο λαός με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, λέγατε ότι όλα αυτά είναι «μαξιμαλιστικά», ότι δεν είναι ρεαλιστικά, ότι είναι ουτοπικά.

Τα δικά σας «μινιμαλιστικά» και ρεαλιστικά τα ζήσαμε και τα ζει όλος ο ελληνικός λαός χρόνια τώρα.

Συνεχώς σας δίνει πίστωση χρόνου, κάνει υπομονή, προσπαθεί να αντέξει.

Ως πότε όμως; Κάποτε και οι αντοχές τελειώνουν και κυρίως οι ανοχές μετατρέπονται σε αγωνιστικό πείσμα αντίστασης, αλλαγών και ανατροπών ριζικών.

30/4/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Κύριε Μητσοτάκη μπορεί να επιλέξατε, ιδιαίτερα στην δευτερολογία σας, να χαριεντίζεστε εδώ μέσα με τον κ. Τσίπρα και να ανταποκρίνεται ως ένα βαθμό ο κ. Τσίπρας στους χαριεντισμούς αυτούς, με μπαλαντέρ την κα. Γεννηματά και τον κ. Βαρουφάκη, ως αναφορές δηλαδή, όμως ο λαός μας παρακολουθεί με πραγματική αγωνία την επόμενη μέρα. Και το σήμερα, αλλά κυρίως την επόμενη μέρα.

Γι’ αυτό βέβαια δεν θα ακολουθήσουμε αυτό τον κατήφορο, άλλωστε αυτό κάναμε πάντα. Θα προσπαθήσουμε με επιχειρήματα, όσο και αν διαφωνείτε οριζόντια και κάθετα με τις απόψεις του ΚΚΕ, εδώ μέσα όμως προσπαθούμε πάντα τεκμηριωμένα να αναλύουμε τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας απευθυνόμενοι κυρίως από αυτό εδώ το βήμα προς τον ελληνικό λαό, που μας ακούει με πραγματικό ενδιαφέρον.

Τους τελευταίους αυτούς δύο μήνες εμφανιστήκατε όλοι σας σχεδόν, ως όψιμοι οπαδοί του δημόσιου συστήματος και των εργαζομένων σε αυτό, αφού πρώτα είχατε φροντίσει να κλείσετε νοσοκομεία, άλλες δομές υγείας, να πετσοκόψετε προϋπολογισμούς, εργασιακά δικαιώματα. Μέχρι και το δίκαιο αίτημα για την ένταξη των εργαζομένων στα νοσοκομεία στα βαρέα κι ανθυγιεινά το θυμηθήκατε τώρα, όμως κανείς σας ,από όλους σας όσοι κυβερνήσατε μέχρι σήμερα αυτό τον τόπο, δεν τόλμησε τόσα χρόνια να το κάνει πράξη, παρότι αυτοί που αναφέρονται σε αυτό είχαν κυβερνήσει αυτόν τον τόπο.

Ακριβώς για να υπάρξει υγειονομική θωράκιση, από την πρώτη στιγμή απαιτήσαμε να γίνουν προσλήψεις όλου του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού, να εξοπλιστούν τα νοσοκομεία με όλα τα μέσα και τις υποδομές. Επιμείναμε στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ο οποίος έπρεπε και πρέπει να μπει κάτω από την ευθύνη και τον έλεγχο του κράτους, για να εξασφαλιστεί η επάρκεια και μέσων και υποδομών, αλλά κυρίως η τήρηση κανόνων.

Αν είχε γίνει αυτό θα είχαν αποτραπεί φαινόμενα, όπως και η σπατάλη αρχικά διαγνωστικών τεστ, που στον ιδιωτικό τομέα γίνονταν ανάλογα με το πορτοφόλι βέβαια του καθενός, ή -πολύ περισσότερο- η έλλειψη προστασίας σε ιδιωτικές δομές, που στοίχισαν μέχρι και τη ζωή και την υγεία ασθενών συνανθρώπων μας, αλλά και υγειονομικών σε αυτές τις δομές.

Φυσικά αυτή την πραγματική επίταξη την απορρίψατε όλοι σας. Φτάσατε μάλιστα στο σημείο να βαφτίσετε επίταξη την μίσθωση υπηρεσιών μέσω συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ και αυτή ακόμη με το αζημίωτο βέβαια, όπως όλοι ξέρουμε, για τους μεγαλοκλινικάρχες. Και αυτό το κάνατε και οι της ΝΔ, αυτό πρότειναν και οι του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πρώτη στιγμή είπαμε επίσης, ότι η αναγκαία καραντίνα δεν σημαίνει καραντίνα στη διεκδίκηση, στη φωνή του λαού, δε σημαίνει σιωπητήριο γενικό, σαν κι αυτό που ήθελε να επιβάλλει και επιδιώκει να το επιβάλλει η κυβέρνησή σας, με τη συμβολή δυστυχώς και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα μάλιστα μιας ψευδεπίγραφης υπεύθυνης αντιπολίτευσης, αλλά και με τη συνδρομή κάποιων ΜΜΕ που έχουν επιβάλλει στην κυριολεξία καραντίνα στην πραγματική ενημέρωση, εξοβελίζοντας κάθε φωνή που αναδεικνύει κρατικά κενά και ελλείψεις.

Σήμερα, μπροστά και στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, η φωνή του λαού, των εργαζομένων, των αγωνιών τους για το σήμερα και το αύριο, πρέπει να ακουστεί πολύ πιο δυνατά.

Ο τερματισμός της καραντίνας θα αποκαλύψει ακόμα περισσότερο την πραγματική εικόνα: Θα αποκαλύψει ότι ο δημόσιος τομέας υγείας παραμένει αθωράκιστος.

Κι ας λέτε κύριε Μητσοτάκη πως έχουμε πλέον «ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα».

Για πείτε μας λοιπόν, τι άλλαξε μέσα στους δύο μήνες, σε συνθήκες κορονοϊού; Φυσικά ξέρουμε πολύ καλά. Ρητορικό είναι το ερώτημα.

Ενώ χρειάζονται ως μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων τουλάχιστον 30.000 προσλήψεις υγειονομικών, με βάση τα στοιχεία και αυτά που λένε οι αρμόδιοι οργανισμοί, έγιναν μόλις 3000 και κάτι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, εκ των οποίων μόνο 381 γιατροί και 2.692 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Και μάλιστα όταν ξέρετε ότι και αυτές οι 30. 000 που χρειάζονται είναι πίσω από και από τις πραγματικές ανάγκες ανάγκες, αφού τα προηγούμενα χρόνια, καταργήθηκαν χιλιάδες νοσοκομειακές κλίνες, έκλεισαν εργαστήρια, ακόμα και ολόκληρα νοσοκομεία!

Τα κρεβάτια ΜΕΘ από 557 πριν την επιδημία έγιναν 775 τώρα. Στόχος σας βέβαια, λέτε, είναι «να προσεγγίσετε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1.200 κρεβατιών ΜΕΘ». Αυτός όμως ο μέσος όρος της ΕΕ είναι κάτω από το 50% των κρεβατιών ΜΕΘ που θα έπρεπε να έχει η δική μας χώρα. Είναι αυτός ο μέσος όρος που στοίχισε και στοιχίζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές σε χώρες της ΕΕ.  Είναι αυτός ο μέσος όρος που ανάγκαζε τους γιατρούς στην Ευρώπη -και τώρα και πριν την επιδημία – να αναγκάζονται να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Το ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι πολύ πίσω ακόμα και από τις καθημερινές ανάγκες του λαού, πολύ περισσότερο της πανδημίας, το ξέρουν εκατομμύρια ασθενείς με χρόνια νοσήματα που ανέβαλαν θεραπείες, ακόμα κι αυτοί που βρίσκονται στη φάση της διερεύνησης.

Ξέρετε πολύ καλά ότι στα νέα ιατρικά ραντεβού θα προστεθούν τα προηγούμενα και στα οποία φυσικά το δημόσιο σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς.

Άρα αυτά πρέπει υλοποιηθούν άμεσα, αυτά σας προτείνουμε.

Τι να πρωτοπούμε; Για τα προνόμια που δώσατε, επίσης θα επιμείνουμε, στην μεγάλη εργοδοσία;

Για τη δυνατότητα να επιβάλλει μονομερώς εκ περιτροπής εργασία ή για τη δυνατότητα να επιβάλλει ελεύθερα χωρίς περιορισμούς, μειώσεις στους μισθούς κατά 50% για τουλάχιστον 6 μήνες;

Για τη δυνατότητα που δίνετε σε κάθε επιχείρηση να κάνει συνδυασμένη χρήση όλων των «εργαλείων ευελιξίας»;

Δηλαδή να μπορεί ταυτόχρονα να επιβάλλει μονομερώς εκ περιτροπής εργασία σε τμήμα του προσωπικού, να αναστέλλει τις συμβάσεις εργασίας άλλων εργαζομένων, να συνδυάζει αυτό το μέτρο και με τηλεργασία στον ίδιο εργαζόμενο και ότι άλλο γουστάρει;

Ακόμα και να μεταφέρει εργαζόμενους από τη μια επιχείρηση στην άλλη επιχείρηση του ομίλου της, χωρίς όμως να διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους.

Όλα αυτά τα δήθεν έκτακτα, προσωρινά, βαθιά αντεργατικά, ήρθαν για να μείνουν! Κι αυτό το λένε πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που θέλουν βέβαια να “μείνουν ασφαλείς”, κύριε Μητσοτάκη, ασφαλείς όχι μόνο απέναντι στον κορονοϊό, αλλά και ταυτόχρονα ασφαλείς απέναντι σε όλη αυτή την ασυδοσία. Θέλουν να μείνουν δυνατοί προστατεύοντας τη ζωή τους, αλλά και τα δικαιώματά τους.

Κι αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να μεταφερθεί για κάποιο απώτερο μέλλον!

Διεξάγεται καθημερινά, δεν σταμάτησε ούτε στιγμή. Γιατί, τώρα είναι που πρέπει να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας, όχι αύριο.

Τώρα πρέπει να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας, να μπει κάτω από τον κρατικό έλεγχο και σχεδιασμό, όχι αύριο.

Τώρα πρέπει να παρθούν μέτρα προστασίας σε κάθε τόπο δουλειάς, όχι αύριο.

Τώρα πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική δράση για να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα της κρίσης, για να μην μονιμοποιηθεί η απληρωσιά, η εκ περιτροπής εργασία, η τηλεργασία και τόσα άλλα, όχι αύριο.

Τώρα πρέπει να καταργηθούν όλα τα δήθεν “έκτακτα” αντεργατικά μέτρα, που μέσα στην πανδημία πέρασαν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχόμενου, για να φορτώσουν ξανά τα βάρη της κρίσης στον ελληνικό λαό.

Αυτό είναι και το μήνυμα των αγωνιστικών εκδηλώσεων αυτές τις μέρες, της Πρωτομαγιάς αύριο, μέσα στις ειδικές συνθήκες, που οργανώνουν τα σωματεία αύριο σε όλη τη χώρα!

Και με την ευκαιρία: Η ευθύνη και η απόφαση για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς ανήκει στους ίδιους τους εργαζόμενους, στους συλλόγους τους, στα σωματεία τους και όχι στην κυβέρνηση και σε καμιά κυβέρνηση. Να μην κρύβεστε λοιπόν πίσω από το υγειονομικό επιτελείο. Ούτε αυτό δεν τολμήσατε βέβαια και εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να πείτε, έτσι για να κρατήσετε τουλάχιστον τα προσχήματα!

Το καινούργιο σας αφήγημα κύριοι της ΝΔ είναι πως θα πληρώσουμε όλοι τα βάρη της νέας κρίσης με δίκαιο τρόπο.

Ποιον προσπαθείτε να ξεγελάσετε; Πάλι τους εργαζόμενους που ακόμα πληρώνουν τα σπασμένα της προηγούμενης κρίσης.

Η αλήθεια βέβαια είναι τελείως διαφορετική. Η πολιτική σας είναι πολιτική που ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, που θα συνεχίζει να τραβάει το δύσκολο κουπί. Και φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στις απευθείας αναθέσεις, στα διάφορα “σκάνδαλα” τύπου ΙΕΚ Βρούτση, αλλά στα μεγαλύτερα, στο μεγάλο σκάνδαλο.

Το μεγάλο σκάνδαλο είναι πως η δική σας κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προηγούμενες, τελικά βρήκε ευκαιρία για να φορτώσει τα βάρη, τα προβλήματα και τις αντιθέσεις που δημιουργεί το σύστημα στην οικονομία, πάλι στις πλάτες των εργαζόμενων.

Τα διάφορα πακέτα στήριξης -είτε άμεσα είτε έμμεσα- πάνε στο μεγάλο κεφάλαιο, που πλέον μπορεί να “παρκάρει” όσους εργαζόμενους θέλει δωρεάν, λαμβάνοντας όμως άμεσες ενισχύσεις, χρηματοδοτική στήριξη απ’ τις τράπεζες, και πολλές φοροαπαλλαγές.

Ακόμα και τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων έχουν τελικά όριο και μέτρο τις ανάγκες πάλι των μεγάλων επιχειρηματιών που δεν θέλουν να καταρρεύσει η κατανάλωση, ούτε να κλείσουν απότομα εκατοντάδες, χιλιάδες επιχειρήσεις.

Το “μαξιλάρι” για το οποίο τσακωθήκατε με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεσε απ’ τον ουρανό. Είναι τα ματωμένα πλεονάσματα. Είναι χρήματα του ελληνικού λαού, και τα δίνετε μόνο για να ενισχύσετε πάλι το μεγάλο κεφάλαιο.

Και φυσικά, πολύ σύντομα, όλος αυτός ο λογαριασμός, αυτά τα μέτρα, θα πρέπει να πληρωθούν. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα γράφει μείον, τα κρατικά χρέη θα τρέχουν και ποιος θα κληθεί να πληρώσει πάλι; Το ερώτημα φυσικά καταλαβαίνετε όλοι σας, είναι πάλι ρητορικό.

Γιατί είναι φανερό πως θα καλέσετε πάλι τους εργαζόμενους να βάλουν βαθιά το χέρι τους στη τσέπη, με νέους ακόμα περισσότερους φόρους, με πιθανές μειώσεις μισθών και με νέες περικοπές σε συντάξεις. Δεν κάνουμε μελλοντολογία. Ήδη, οι ΠΝΠ με τις οποίες κυβερνάτε, τα κυβερνητικά διατάγματα δηλαδή, δείχνουν ποιος πληρώνει την κρίση.

Πιστεύει κανείς στα σοβαρά, πως ο Κέινς μπορεί να λύσει το πρόβλημα; Δεν τα κατάφερε τη δεκαετία του ’30, δεν θα τα καταφέρει ούτε και τώρα. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη κεφαλαίων, αλλά αντιθέτως, τα υπάρχοντα υπερβολικά κεφάλαια και η έλλειψη ικανοποιητικού κέρδους για να επενδυθούν αυτά. Και η κρατική “τόνωση” της οικονομίας, όχι απλά δεν αντιμετωπίζει ριζικά αυτό το πρόβλημα, αλλά αντίθετα, τελικά το διογκώνει. Οι κρατικές δαπάνες διογκώνουν το κρατικό χρέος και έτσι, θα πρέπει πάλι να αποπληρωθούν στη συνέχεια.

Και το βάρος θα πέσει στις πλάτες των λαών. Κανείς από όλους αυτούς δεν θα βάλει το κεφάλαιο να πληρώσει. Άλλωστε και τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ είναι σε πλήρη ισχύ.

Ο καπιταλισμός, που τόσο καλοί του οπαδοί και προπαγανδιστές λάτρεις είστε όλοι εδώ μέσα, είναι τελικά χρεοκοπημένος. Παράγει οικονομικές κρίσεις, τη μία μετά την άλλη, φτώχεια, πολέμους, επεμβάσεις.

Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση της δήθεν αλληλεγγύης, τώρα «δείχνει τα δόντια της» τόσο ανάμεσά στα κράτη μέλη της, όσο και κυρίως απέναντι στους λαούς». Γιατί είναι ένωση τέτοιων ανταγωνιζόμενων καπιταλιστικών κρατών.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Ακριβώς επειδή οι στρατηγικές πολιτικές σας επιλογές ταυτίζονται, μπορείτε να καβγαδίζετε, ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετεί αυτές.

Σαν τα ζευγαράκια, σε συνθήκες καραντίνας…

Αυτός είναι ο δικός σας ρεαλισμός! Ο ρεαλισμός ο δικός μας έχει κατατεθεί όλους αυτούς τους μήνες, κάθε μέρα -θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό και εδώ στη βουλή, με προτάσεις με ερωτήσεις συνεχώς- αφορά όχι μόνο τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, που βασανίζονται όλον αυτό το καιρό, όχι μόνο τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες των πόλεων, αλλά και τους καλλιτέχνες και τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας, τους εργαζόμενους μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και μια σειρά άλλους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας.

Αλλά και αυτός ο δήθεν ρεαλισμός ο δικός σας, αρχίζει και θολώνει πλέον στη σκέψη όλο και περισσότερων εργαζομένων που μέχρι σήμερα τον αποδέχονταν. Που βλέπουν ακριβώς τα αδιέξοδά σας. Τα αδιέξοδα ενός συστήματος που έχει χρεοκοπήσει. Που νιώθουν ότι υπάρχει, πρέπει να υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, του μόνου δρόμου, δηλαδή, που μπορεί να ικανοποιήσει πραγματικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Κι αυτός είναι πραγματικά ρεαλιστικός, γιατί ακριβώς είναι και πραγματικά ο μόνος φιλολαϊκός!.

 

 

 

30/4/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.