ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


Τελευταία ενημέρωση 3 Φεβρουαρίου 2020 by energinews (admin)

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εύχομαι σε όλους και όλες χρόνια πολλά και καλά. Καλή χρονιά, με δύναμη και υγεία.

Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση αυτή, και δεν σας κρύβω ότι χαίρομαι που για τρίτη συνεχή χρονιά βρισκόμαστε μαζί, σ’ αυτή την εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας του Κόμματός μας.

Σας ευχαριστούμε όλους που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μας.

Το ενδιαφέρον του κόμματος μας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και τους φαντάρους αποδεικνύουν και οι πάνω από 100 ερωτήσεις βουλευτών μας προς την κυβέρνηση, για ζητήματα που σας αφορούν.

Οι ερωτήσεις αποδεικνύουν ότι το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματά σας και δε νομίζω ότι άλλο πολιτικό κόμμα έχει ασχοληθεί περισσότερο με αυτά.

Τα αιτήματα που προκάλεσαν αυτές τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, δεν ήρθαν βέβαια «εξ ουρανού», αλλά είναι αιτήματα που βγαίνουν μέσα από τη ζωή. Γιατί θεωρούμε ότι τα ίδια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους, καθώς και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν την λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Η δραστήρια συμμετοχή όσο γίνεται περισσοτέρων στελεχών στα σωματεία τους, είναι ο δρόμος για προώθηση της διεκδίκησης των αιτημάτων όλων σας.

Το ΚΚΕ κατά καιρούς έχει εκδώσει έντυπο υλικό με τις διεκδικήσεις του προσωπικού κάθε κλάδου. Ας παραθέσουμε ενδεικτικά μερικά κοινά αιτήματα τα οποία στηρίζει το ΚΚΕ.

 • Πλήρη αποκατάσταση των μισθών, συντάξεων ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες σας.
 • Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης και πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.
 • Αμοιβή της νυχτερινής υπηρεσίας, των υπερωριών και των αργιών, όπως ορίζει η νομοθεσία για τους δημόσιους υπαλλήλους.
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
 • Κάλυψη με κρατική χρηματοδότηση του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών και των μετοχικών σας ταμείων.
 • Κάλυψη των στεγαστικών αναγκών για τα στελέχη που υπηρετούν στα νησιά υψηλού κόστους διαβίωσης και για τις οικογένειες των στελεχών που υπηρετούν στην παραμεθόριο.

Επίσης το Κόμμα μας απευθυνόμενο ειδικά προς τους φαντάρους, τους καλεί:

 • Να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
 • Να σταθούν χωρίς φόβο ενάντια στο ΝΑΤΟ, τις βάσεις, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

 

Φίλες και φίλοι

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας  δεν πρέπει να πιστέψουν τα περί δίκαιης ανάπτυξης ή για την «ανάπτυξη για όλους».

Η ανάπτυξή τους αφορά το μεγάλο κεφάλαιο και δεν αφορά ούτε το συνταξιούχο, ούτε τον εργαζόμενο, ούτε τον άνεργο ή το νέο και τη νέα.

Η ανάπτυξή τους δεν περνά, ούτε από τα νοσοκομεία που ζητά ο λαός την υγειά του, ούτε από τα σχολεία, τις κοινωνικές δομές.

Η ανάπτυξή τους δεν ακυρώνει τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, δεν εξασφαλίζει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση για τη λαϊκή οικογένεια, δεν προωθεί αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά μέτρα ή αντίστοιχα για την πρόληψη πυρκαγιών.

Όλη αυτή η πολιτική εναντίον του λαού, βεβαίως πάει μαζί με την καταστολή, απέναντι στο λαϊκό κίνημα, που αντιδρά και αγωνίζεται για το δίκιο του.

Φίλες και φίλοι,

Προχτές είχαμε την επέτειο των Ιμίων που εκτός από τα τρία στελέχη που χάθηκαν, επίσης «γκριζαρίστηκε», όπως λέμε, και το Αιγαίο.

Εκείνου του θλιβερού γεγονότος, ακολούθησε το “ευχαριστώ” Σημίτη προς τις ΗΠΑ, ακολούθησαν οι συμφωνίες Μαδρίτης το 1997 και Ελσίνκι το 1999.

Με τις συμφωνίες αυτές, στο πλαίσιο μάλιστα συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αντίστοιχα, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναγνώρισε αφενός «νόμιμα» και «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο και αφετέρου, αποδέχθηκε την ύπαρξη «μεθοριακών διαφορών» στη θέση των μονομερών Τουρκικών διεκδικήσεων.

Σήμερα πληθαίνουν οι φωνές που προτείνουν τη συνδιαχείριση, συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στη θάλασσα, τον συμβιβασμό με τις  αξιώσεις της τούρκικης αστικής τάξης σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.

Μάλιστα, θέτουν στο λαό, το πλαστό δίλημμα “συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή;”.

Και λέμε ότι είναι πλαστό, γιατί η «πολεμική εμπλοκή” μπορεί να οδηγήσει σε «συνεκμετάλλευση» και η «συνεκμετάλλευση» και πάλι μπορεί να οδηγήσει σε νέα και μάλιστα μεγαλύτερης έκτασης «πολεμική εμπλοκή».

Γιατί τη συνεκμετάλλευση, δε θα την κάνουν οι λαοί για το δικό τους αμοιβαίο όφελος, αλλά θα την κάνουν οι πολυεθνικές εταιρίες, τα μονοπώλια, οι αστικές κυρίαρχες τάξεις, σε βάρος των λαών, σε βάρος και του περιβάλλοντος.

Αυτή η «συνεκμετάλλευση», πάντα θα αφήνει και κάποιους μεγαλοκαρχαρίες  ανικανοποίητους, θα νοιώθουν όπως λέμε «ριγμένοι» στη ληστρική μοιρασιά.

Έτσι, με την πρώτη ευκαιρία, τα πράγματα θα οδηγηθούν σε νέο μακελειό. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Λιβύης.

Μάλιστα, μία νέα προσπάθεια επικίνδυνου εφησυχασμού, είναι τα όσα ακούμε από τα επιτελεία τους, για προσφυγή στη Χάγη.

Και το ερώτημα είναι: Τι θα περιλαμβάνει το “συνυποσχετικό”, το οποίο είναι προϋπόθεση για να πας στη Χάγη;

Βεβαίως, θα καταγράφει τις θέσεις των δύο πλευρών. Και η τουρκική κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της, δημιουργώντας έτσι προηγούμενο.

Χώρια που το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει και άλλα κακά προηγούμενα, παραβιάσεις αρχών διεθνούς δικαίου, όπως με τη Γιουγκοσλαβία και το Κόσσοβο.

Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που δεν μπορεί να γίνει με επιτυχία και υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων, όσο η χώρα είναι μέσα στη «στρούγκα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όσο «βυθιζόμαστε» στη «δίνη» των ανταγωνισμών.

Για αυτό λέμε, ότι τώρα απαιτείται απεγκλωβισμός από τα σχέδια των ΗΠΑ, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, για να μπορέσουμε να προασπίσουμε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Υποστηρίζουμε τη μη παραβίαση των συνόρων και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας.

 

Φίλες και φίλοι,

Πριν δύο μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ επικύρωσε την επικίνδυνη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Μια συμφωνία βέβαια, που προετοίμασε βήμα   το βήμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άνοιξε με τις ΗΠΑ τον στρατηγικό διάλογο, γεμίζοντας με επιπλέον αμερικανικές βάσεις τη χώρα, αφού είχε φροντίσει να βάλει και τη γειτονική τότε ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας ανοιχτά και διάφορα αλυτρωτικά ζητήματα, κάτι που το κόμμα μας καταδίκασε.

Η Ελλάδα σαν σύνολο, τόσο στην πράξη επί ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με τη συμφωνία επί ΝΔ, μετατρέπεται σε ορμητήριο για επιδρομές προς κάθε κατεύθυνση και εναντίον κάθε λαού.

Κάνουν πως δεν ακούν  τις δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων, ότι βάσεις σαν αυτές, θα είναι σίγουροι στόχοι για τους πυραύλους τους.

Δεν είναι όμως μόνο οι βάσεις!

Η κυβέρνηση τη ΝΔ επαυξάνει και τις αποστολές εκτός συνόρων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις μέχρι τώρα 15 τέτοιες αποστολές εκτός συνόρων, σε Κοσσυφοπέδιο, Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο, προστίθενται νέες.

Έχουμε και λέμε: Στρατό, πλοία και αεροσκάφη στη Λιβύη, φρεγάτα στα στενά του Ορμουζ, αντιαεροπορική συστοιχία «πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία, ενώ συνεχίζονται και οι πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία!

Εμείς διαφωνούμε βεβαίως και με αυτές τις αποστολές.

Διαφωνούμε πρώτα από όλα γιατί αποτελεί αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος, στη θάλασσα και στον αέρα ξένων, χωρών που για εμάς είναι ανεπίτρεπτο.

Κάνουμε συγχρόνως καθαρό ότι δεν πρέπει Έλληνες στρατιωτικοί να χύσουν το αίμα τους σε ξένη χώρα, καταπατώντας κυριαρχικά δικαιώματα!

Οι Έλληνες στρατιωτικοί ένα και μόνο καθήκον έχουν και σε αυτό δίνουν όρκο: Να υπερασπίσουν μέχρι τέλους τα σύνορα της χώρας μας, τα κυριαρχικά δικαιώματά της, τα συνολικά συμφέροντα του ελληνικού λαού.

 

Φίλες και φίλοι,

Διαχρονικά, οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθούσαν να πείσουν τον Ελληνικό λαό, με το ψέμα ότι δήθεν οι ΗΠΑ και οι βάσεις τους, το ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και οι όμιλοι που αναλαμβάνουν την εξόρυξη των κοιτασμάτων, θα είναι ασπίδα προστασίας απέναντι στις Τουρκικές διεκδικήσεις και την Τουρκική επιθετικότητα.

Στις μέρες μας διαψεύδονται παταγωδώς από τα ίδια τα γεγονότα.

Τώρα η κυβέρνηση και διάφοροι άλλοι, μπροστά στους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους έχουν αρχίσει να μιλούν για «εθνική ενότητα» και «συνεννόηση»!

Ζητούν με άλλα λόγια να συμφωνήσουμε όλοι, δηλαδή η εργατική τάξη, η αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων, δηλαδή ο λαός από τη μια μεριά και από την άλλη οι κεφαλαιοκράτες και οι διάφοροι υπηρέτες ξένων αφεντικών, στα επικίνδυνα σχέδια που προωθούν οι κυβερνήσεις και που εξυπηρετούν αποκλειστικά τους τελευταίους.

Αυτό που χρειάζεται όμως είναι άλλο.

Είναι, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα κάθε ένστολος που ενστερνίζεται τον γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό, να δυναμώσουμε τον αγώνα που έχει άλλο στόχο από αυτό των κυβερνήσεων.

Έχει στόχο σε μια προοπτική να οδηγήσει το λαό σε μια άλλη κοινωνία, για μια ζωή που πραγματικά μας αξίζει.

Για όλους αυτούς τους λόγους αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

 • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
 • Να επιστρέψουν στρατιωτικοί και αστυνομικοί από αποστολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο εξωτερικό, εκτός συνόρων!
 • Να κλείσουν οι ξένες βάσεις και τα στρατηγεία!
 • Παραμένουμε σε ετοιμότητα αντίδρασης σε σχέση με ενδεχόμενη φύλαξη πυρηνικών όπλων στη χώρα.
 • Να φύγουν η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή – Ακτοφυλακή και το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τον Έβρο, το Ιόνιο Πέλαγος, όπου βρίσκονται, καταπατώντας κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.
 • Να βγει συνολικά η χώρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
 • Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στη νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Με ευχές για καλή δύναμη σε όλους και όλες, για καλή αγωνιστική χρονιά. Να περάσουμε όμορφα σήμερα και από αύριο όλοι και όλες συναντιόμαστε ξανά στους δρόμους του αγώνα.

Για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό μας, για όλους τους λαούς του κόσμου.

 

 

ΑΘΗΝΑ 2/2/2020                                         ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.