ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 27 Νοεμβρίου 2019 by energinews (admin)

Με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης στη Βουλή θα ήθελα να εκφράσω και την αλληλεγγύη μας στον αλβανικό λαό, που δοκιμάζεται σκληρά μετά τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό, αλλά και τη  συμπαράσταση στον δύσκολο αγώνα που έχει μπροστά του, προκειμένου να σταθεί στα πόδια του.

Μεγάλη είναι όμως και η δοκιμασία που περνάνε και δω στη χώρα μας  χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, σε πολλές περιοχές, καθώς μετρούν τις πληγές τους μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Από τη Χαλκιδική ως τη Ρόδο και από τη Θάσο  ως τη Δυτική Αττική, την Κινέτα, οι καταστροφές είναι μεγάλες και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί πολύ σοβαρά.

Οι τηλεοπτικές εικόνες δεν αποτυπώνουν πάντα ολόκληρη την πραγματικότητα. Θα ήθελα ενδεικτικά να αναφέρω ορισμένα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις περιοχές που έχουν πληγεί.

Για παράδειγμα στη Χαλκιδική: Δεκάδες κατοικίες, παραμένουν καλυμμένες με τόνους λάσπης, δρόμοι έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα πάρα πολύ  σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, σοβαρές βλάβες έχει υποστεί το δίκτυο ύδρευσης και ρεύματος. Η Ολυμπιάδα παραμένει χωρίς ρεύμα, νερό, οι επικοινωνίες είναι προβληματικές.

Στη Θάσο οι καταστροφές αφορούν κύρια υποδομές, αλλά και περιουσίες, σπίτια,  τουριστικές επιχειρήσεις, σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Έχει καταστραφεί τμήμα του δρόμου και της γέφυρας στο χωριό Ποταμιά, αλλά και σημαντικό μέρος της αγροτικής οδοποιίας. Έχει επίσης καταστραφεί τμήμα των υπαρχόντων “αντιπλημμυρικών λάκκων”. Το ίδιο ισχύει και σε τμήμα του αποχετευτικού δικτύου και του δικτύου ύδρευσης.

Μεγάλες είναι  οι καταστροφές σε ελαιόδεντρα, αλλά και σε χωράφια, ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των καταστροφών σε ζωικό κεφάλαιο και σε σταύλους.

Στη Ρόδο, το ότι το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποδεικνύει το μέγεθος των καταστροφών, αφού οι πλημμύρες ουσιαστικά επηρέασαν όλο το νησί, με εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές στο οδικό δίκτυο, σε  γέφυρες, σε σπίτια και καταστήματα.

Στην Κινέτα: Ζημιές έχουν υποστεί 230 κατοικίες, 80 επαγγελματικοί χώροι, ακόμα και το μοναδικό ιατρείο της περιοχής. Μάλιστα η πλειοψηφία αυτών είχαν πληγεί και σε προηγούμενη πλημμύρα, χωρίς να πάρουν ακόμα αποζημιώσεις, ενώ τώρα οι καταστροφές είναι πιο μεγάλες. Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί -το ξέρουμε- και το οδικό δίκτυο. Όλοι οι δρόμοι κάτω από τη Νέα Εθνική Οδό μέχρι την παραλία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, συνολική καταστροφή, μένουν κλειστοί. Συνολικά γύρω στους 40 δρόμους χρήζουν εργασίας άμεσης επισκευής και διάνοιξης.

Όλα όσα περιέγραψα, τα πλημμυρισμένα σπίτια, οι κατεστραμμένοι δρόμοι, τα γκρεμισμένα γεφύρια, οι σοβαρές βλάβες στα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, η οποία φυσικά πολιτική, δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, όπως είναι η προστασία της ζωής του λαού μας.

Γιατί σε όλες αυτές τις περιοχές τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, έπρεπε να είχαν γίνει πολλά χρόνια πριν. Αυτό που τώρα επείγει, για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι  οικογένειες που έχουν πληγεί, είναι να προχωρήσουν άμεσα όλα τα επείγοντα έργα αποκατάστασης των ζημιών, να καταγραφούν γρήγορα οι ζημιές από ό,τι στο παρελθόν και να δοθούν με ταχείς ρυθμούς οι αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών. Σε όλες αυτές τις περιοχές, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, τα αντιπλημμυρικά έργα αποκτούν πλέον επείγοντα χαρακτήρα.

Για να έρθω τώρα και στο σημερινό νομοσχέδιο.

Κυρίες και κύριοι,

Το νομοσχέδιο που φέρνετε, με πρόσχημα την  τάχα  “σωτηρία” της ΔΕΗ, είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της απελευθέρωσης, της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Ο λαός γνωρίζει ποιοι ήταν και είναι οι μοναδικοί κερδισμένοι, όλα αυτά τα χρόνια, με δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη, οι μονοπωλιακοί όμιλοι στην Ενέργεια και πως χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η πολιτική σας κινείται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση: Περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ενέργειας, διαμόρφωση ακόμα καλύτερων όρων για τη λειτουργία της “αγοράς ενέργειας”, διασφάλιση της “ανταγωνιστικότητας” για όλους τους επενδυτές στην ενέργεια.

Ποιο είναι το νέο στοιχείο; Η προώθηση του στόχου της πράσινης ενέργειας, της λεγόμενης μεταλιγνιτικής εποχής.

Το λέτε πια, χωρίς καμιά περιστροφή. Μέχρι το 2028 κατάργηση του λιγνίτη ως καυσίμου.

Στη πραγματικότητα σχεδιάζετε το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων πολύ νωρίτερα απ’ τις σχετικές διακηρύξεις σας.

Και πρέπει εδώ να ακουστούν επιτέλους αλήθειες.

Ποιος είναι ο στόχος; Γιατί έχετε “φαγωθεί” με τον λιγνίτη, τη βαριά βιομηχανία της χώρας;

Προωθείτε την “πράσινη ανάπτυξη”, με στόχο να διαμορφώσετε νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των ομίλων Προωθείτε τη στρατηγική της ΕΕ, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενεργειακό πόλεμο.

Σ’ ολόκληρο τον κόσμο, απ’ τις ΗΠΑ μέχρι τη Γερμανία και τη Γαλλία, ένα μεγάλο κομμάτι του κεφαλαίου υποστηρίζει την λύση αυτή, που θέλετε και εσείς: Το περιβόητο Green New Deal, το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει τις παλαιές υποδομές με καινούργιες, πράσινες υποδομές. Αλλά, οι καινούργιες υποδομές κοστίζουν.

Και οι πράσινες υποδομές κοστίζουν ακόμα περισσότερο. Οι νέες πράσινες υποδομές μεταφράζονται σε πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, σημαίνουν λιγότερη θέρμανση, ακριβές νέες εγκαταστάσεις.

Θυμίζουμε εδώ, πως η ηλεκτροπαραγωγή του λιγνίτη, κοστίζει 5 λεπτά η κιλοβατώρα, ενώ οι ΑΠΕ, 3 με 4 φορές παραπάνω το ελάχιστο, φυσικά η αναλογία αλλάζει τεχνητά με τα πράσινα τέλη και την πολιτική εμπορίου ρύπων που επιβάλει η ΕΕ.

Θυμίζουμε, πως μόνο για το σταθμό της «Πτολεμαΐδας-5», των 660 μεγαβάτ, που θυσιάζεται στο δρόμο της “πράσινης ανάπτυξης”, χρειάζονται να εγκατασταθούν περίπου δυο χιλιάδες τεράστιες ανεμογεννήτριες των 80 μέτρων, όσες περίπου υπάρχουν στα σχέδια των ομίλων και αναμένουν να αδειοδοτηθούν.

Και φυσικά, η “πράσινη ανάπτυξη” έχει κερδισμένους και χαμένους.

Κερδισμένοι είναι οι “επενδυτές” στην ηλεκτροπαραγωγή και στις νέες πράσινες τεχνολογίες, που θα δουν δισεκατομμύρια κέρδη. Χαμένοι είναι, οι εργαζόμενοι του κλάδου που γνωρίζουν την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης και η λαϊκή οικογένεια βέβαια, που θα πληρώνει πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα. Χαμένο είναι και εκείνο το τμήμα του κεφαλαίου που έχει επενδύσει σε παλαιότερες τεχνολογίες, που οι “πράσινες λύσεις” το καταστρέφουν.

Εδώ, είναι κατά βάση η ΔΕΗ που έχει αυτές τις υποδομές.

Και δεν έχετε ιδιαίτερο θέμα, να “πετάξετε” 1,5 δισ. ευρώ μόνο απ’ την “Πτολεμαΐδα -5”.

Ο λαός τα πλήρωσε. ΟΧΙ οι όμιλοι που ενισχύονται ξανά και ξανά  συνεχώς. Άλλωστε, κάτι θα σκεφτείτε να την κάνετε, Αλλά κάπως πρέπει να “πειστούν” οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αυτές τις “πράσινες τεχνολογίες”.

Και φέρνετε τον “μπαμπούλα” της κλιματικής αλλαγής.

Ενώ η επιστημονική κοινότητα ακόμα δεν έχει καταλήξει για το εύρος, την εξέλιξη, τις επιπτώσεις του φαινόμενου, εσείς εδώ, το έχετε κάνει κυριολεκτικά “καραμέλα”.

Ενώ υπάρχει διαπάλη μεταξύ των μελών της ΕΕ που διαθέτουν απόθεμα στερεών καυσίμων και της Κομισιόν, διαπάλη των ομίλων στο εσωτερικό των ΗΠΑ, εσείς προβάλλετε ότι η πολιτική σας αποτελεί διεθνώς τον σύγχρονο μονόδρομο.

Μας λέτε πως πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για να “σωθεί ο πλανήτης”.

Πως πρέπει να πληρώνουμε το ρεύμα 4 και 5 φορές πάνω, γιατί κινδυνεύουμε.

Πως η Κοζάνη και η Μεγαλόπολη πρέπει να γίνουν έρημες πόλεις, να ζήσουμε ένα νέο Μαντούδι.

Μας λέτε ότι “είναι προοδευτικό”:

Να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Να ενταθεί η «ενεργειακή φτώχεια» του λαού. Να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, πως είναι προοδευτικό να δημιουργηθούν προβλήματα με την τηλεθέρμανση σε ολόκληρες περιοχές.

Αλλά κι εδώ, το ψέμα  έχει κοντά ποδάρια.

Αν θέλατε πραγματικά να μειωθούν οι εκπομπές, τα τελευταία 20 χρόνια, θα μπορούσατε να το πετύχετε, με νέα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, με μεγάλους καινούργιους σταθμούς καύσης λιγνίτη, που αντικαθιστούν τους παλαιούς και παράγουν το μισό περίπου διοξείδιο του άνθρακα.

Δεν το κάνετε. Γιατί οι επενδυτές θέλουν μεγάλα κέρδη, γρήγορη απόσβεση, πολλές επενδύσεις για να διευκολύνονται οι μεταξύ τους αντιθέσεις.

Δεν το κάνετε, γιατί, σε τελευταία ανάλυση, ο καπιταλισμός το σύστημα που υπηρετείτε, απαιτεί τεράστια καταστροφή κεφαλαίου για να ξαναβρεί κέρδη.

Και τι κάνατε αντ’ αυτού;

Φορολογήσατε την παραγωγή CO2 με τα περιβόητα τέλη, που μάλιστα αυξάνονται κατά το δοκούν, ώστε να “βγαίνουν” ασύμφορες οι λιγνιτικές μονάδες και να αυξάνετε τεχνητά η τιμή του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά, ώστε να εμφανίζονται οι ΑΠΕ ως “ανταγωνιστικές”.

Αλήθεια ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε;

Γι’ αυτό και η λύση των NOME, της νέας οργάνωσης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας,  των δημοπρασιών της λιγνιτικής παραγωγής, σε τιμή κάτω του κόστους, σε  ιδιωτικούς ομίλους και η απαίτηση μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50%, που ψηφίσατε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση το έφερε, δεν αρκούν πια.

Η ανάγκη του καπιταλισμού για νέες επενδύσεις είναι ακόμα μεγαλύτερη, και καλείτε το λαό να αποδεχτεί ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα είναι πάλι στα κάγκελα, γιατί εσείς τώρα ξεπουλάτε τη ΔΕΗ, ενώ αυτός τάχα είναι αθώος του εγκλήματος, τελικά είναι ταγμένος κι αυτός στην ίδια πολιτική.

Προωθεί την ίδια “πράσινη” πολιτική με εσάς.

Μιλούσε ευθαρσώς για την ανάγκη επιπλέον 2 γιγαβάτ ανεμογεννητριών, έμμεσα, έλεγε δηλαδή, πως δεν θέλει τη λιγνιτική παραγωγή.

Κυρίως όμως, με τη σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ, που αποτελεί για εσάς το βολικότερο σχήμα για να “εξηγήσετε” στον κόσμο πως πρέπει να συμμαζευτεί η ΔΕΗ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είστε εξίσου υπεύθυνοι.

Οι δημοπρασίες ενέργειας οδήγησαν απλά σε μια τεράστια μετακίνηση κεφαλαίου από τη ΔΕΗ, που τώρα έχει χρέη, στις ιδιωτικές εταιρίες, που καταγράφουν τεράστια κέρδη.

Τα χρέη στη ΔΕΗ υπάρχουν, απλά, γιατί η δική σας πολιτική, η πολιτική της απελευθέρωσης, έχει αυξήσει τόσο το κόστος της ενέργειας που έχει καταδικάσει εκατομμύρια εργαζόμενους σε ενεργειακή φτώχεια και σε χρέη προς τη ΔΕΗ.

Τώρα έρχεστε και λέτε, πως η ΔΕΗ πρέπει να γίνει ανταγωνιστική.

Και ποια είναι η λύση σας; Μήπως να σταματήσει να πουλάει φθηνά το ρεύμα και να το μεταπουλάνε πανάκριβα οι “επενδυτές”; Μήπως να σταματήσει την παραγωγή με πανάκριβα εισαγόμενα καύσιμα; Μήπως να μη δεχτεί την καταστροφή πολλών δισ. ευρώ με τη μορφή λιγνιτικών σταθμών; Μήπως να σταματήσει να πληρώνει τα πανάκριβα “πράσινα τέλη”;

Όχι φυσικά…

Η λύση που προτείνετε είναι άλλη. Η γνωστή δοκιμασμένη λύση της φθηνής εργατικής δύναμης.

Και τι κάνετε; Εργολαβικοί που θα αντικαταστήσουν τους μόνιμους εργαζόμενους και μια εκ των υστέρων μείωση του μισθού των εργαζόμενων, με τη μείωση της έκπτωσης στο ρεύμα, που αφορά και τους συνταξιούχους.

Κι αποδεικνύεται και έτσι, ότι το αστικό κράτος δεν “έχει καμία μπέσα”. Και γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ξέρουν πως οι εθελούσιες σήμερα και οι συντάξεις, που θα τους υποσχεθείτε, θα μείνουν υποσχέσεις.

Το σχέδιο νόμου σας ,φέρνει νέα προκλητική στήριξη για τις λεγόμενες ΑΠΕ και τις ονομάζω λεγόμενες, γιατί προσπαθείτε να κρύψετε, πως ακόμα και αν δεχτούμε τη δική σας λογική για την ανάγκη “προστασίας του περιβάλλοντος”, οι δυο χιλιάδες ανεμογεννήτριες του 1 MW, για να μη πούμε 2.5 χιλιάδες, μόνο για την “Πτολεμαΐδα-5”, μεταφράζονται σε πραγματική καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων στις κορυφές των βουνών.

Και για να υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά, το αστικό κράτος -πριν ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα εσείς- αλλάζετε τις χρήσεις γης, τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, τους όρους σύνδεσης στο δίκτυο, ώστε να μπορούν οι επενδυτές να διασφαλίζουν τα τεράστια κέρδη τους.

Τον ίδιο χαρακτήρα έχουν και οι αλλαγές που φέρνετε στο φυσικό αέριο. Ποιος είναι ο στόχος σας; Να πουληθούν τα δίκτυα διανομής, ώστε να ανοίξει ο ανταγωνισμός και δίπλα σ’ αυτό να πουλήσετε και την ΔΕΠΑ, αφού την κομματιάσετε.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, τεράστια διασφαλισμένα κέρδη για  επενδυτές στο φυσικό αέριο.

Δεν πρωτοτυπείτε.

Η πολιτική σας στην ενέργεια, η πολιτική της απελευθέρωσης, είναι ίδια και απαράλλακτη με την πολιτική που στηρίζει η βολική για σας αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.        Υπόσχεται τεράστια κέρδη στους επενδυτές και στους ομίλους, και τεράστιες θυσίες για τους εργαζόμενους και το λαό μας. Είναι ατελέσφορη.

Επιβεβαιώνεται και έτσι πως το σύστημά σας “έφαγε τα ψωμιά του”…

Μας λέτε για πρόοδο, πως το σύστημα αυτό  και η αγορά σας μπορεί να φέρει κάτι καινούργιο. Αλλά τελικά δεν μπορεί.

Τα κέρδη των ομίλων, που είστε ταγμένοι να στηρίζετε, απαιτούν καταστροφή κεφαλαίων, φθηνή εργατική δύναμη, μείωση του εισοδήματος του μισθού του  εργαζόμενου, εξαθλίωση των εργαζόμενων, του λαού.

Η απελευθέρωση της ενέργειας και οι ΑΠΕ, δεν έφεραν τον παράδεισο της φθηνής καθαρής ενέργειας που υποσχόσασταν.

Φέρνουν τεράστια κέρδη για τους ομίλους στην ενέργεια και τους ευρωπαϊκούς ομίλους που παράγουν τις ανεμογεννήτριες, πάνω στην ενεργειακή φτώχεια, τους χαμηλούς μισθούς σε όλο τον κλάδο της ενέργειας, τα κατεστραμμένα βουνά.

Ισχυριζόμαστε και αυτό θα αποδειχτεί από την ίδια την ζωή, ότι -ακόμα και αν καταφέρετε να προχωρήσετε αυτό τον σχεδιασμό- τελικά θα είναι ατελέσφορος.

Ακόμα και το περιβόητο Green New Deal θα δώσει, το πολύ – πολύ, μερικά χρόνια ακόμα υπαρξιακής ανάσας, προτού η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου εμφανιστεί και πάλι.

Το σύστημα έχει σαπίσει, δεν διορθώνεται, δεν αλλάζει.

Τα κέρδη των ομίλων και η ανάγκη διασφάλισής τους πνίγουν την κοινωνία.

Η λύση βρίσκεται στον αντίποδα. Στον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, μιας άλλης εξουσίας, της κοινωνικής ιδιοκτησίας των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, που σκοπός της παραγωγής θα είναι η κάλυψη των πραγματικών αναγκών όλων των εργαζόμενων.

Αυτό το πλαίσιο, μπορεί να εγγυηθεί:

– Την ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών του λαού μας.

– Τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας.

– Σταθερές θέσεις ασφαλούς εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου.

– Να δώσει ώθηση στην ισόμετρη ανάπτυξη όλων των περιοχών της χώρας.

Καλούμε, λοιπόν και απ’ αυτό το βήμα, τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό

-Να αντισταθούν στους σχεδιασμούς σας για τη ΔΕΗ και συνολικότερα την ενέργεια.

-Να αντιπαλέψουν συνολικά την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας, της περαιτέρω εμπορευματοποίησής της, των ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και στην ενέργεια συνολικά.

-Να παλέψουν για φθηνότερο ρεύμα για το λαό μας, έχοντας πια ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει πισωγύρισμα, πως ο σημερινός αγώνας δεν μπορεί να γίνει με τις σημαίες του χθες, αλλά για να έχει αποτελέσματα πρέπει να γίνει με τις σημαίες  του αύριο.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση μπαίνουμε μπροστά για να οργανωθεί ο αγώνας για τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων του κλάδου, όπως:

-Στην αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΗΕ και ΔΕΗ και στην πολιτική απελευθέρωσης.

-Καμία πώληση, παράδοση μονάδων ορυχείων και ορυκτού πλούτου σε ιδιωτικούς ομίλους.

-Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, 7ωρο-5νθημερο-35ωρο.

-Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού.

-Μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.

-Φθηνό ρεύμα για το λαό και καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική λαϊκή οικογένεια. 

27/11/2019 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: “Η ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ”

Η σημερινή εκδήλωση, είναι μία ακόμα παρέμβαση του ΚΚΕ στις νέες αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνται από την κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ξεκινάμε μια μεγάλη καμπάνια για να ενημερώσουμε, να προετοιμάσουμε και να συμβάλλουμε στην οργάνωση της πάλης του λαού μας πριν να είναι αργά. Χτυπάμε συναγερμό και ανοίγουμε πλατιά τη συζήτηση.

Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι ένα επιμέρους μέτωπο, αφορά συνολικά τη ζωή των εργατών και εργατριών, των αγροτών των ελευθεροεπαγγελματιών επιστημόνων, όλου του εργαζομένου λαού.

Καταθέτουμε και σήμερα τις θέσεις του ΚΚΕ, που έχει αποδειχτεί και στο πρόσφατο παρελθόν ότι είναι ένα μεγάλο όπλο στον αγώνα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για ζωή και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

Οι εναλλαγές των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια και οι νόμοι για το ασφαλιστικό, που διαδέχονταν ο ένας τον άλλον, δυνάμωσαν την επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την πλήρη αλλαγή του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης έχει απομείνει.

Έφεραν και ενίσχυσαν την κατεύθυνση για επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ξεχωριστή αναφορά κάνουν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, τις προηγούμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και οι ελληνικές εργοδοτικές ενώσεις, όπως ο ΣΕΒ, για την τεράστια συμβολή που έχει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος του Κατρούγκαλου, στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, στην υλοποίηση των αλλαγών που προωθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις από τις αρχές τις δεκαετίας του ‘90 για την κατάργηση αυτής της μεγάλης κατάκτησης των εργαζόμενων.

Ο στόχος της ΝΔ είναι να εφαρμόσει το νόμο Κατρούγκαλου και όχι να τον καταργήσει, να τον βελτιώσει ακόμα και από νομικά κενά και να τον βάλει στη ζωή για να παραδοθούν τα αποθεματικά των ταμείων στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των περίφημων “επενδυτών της κεφαλαιαγοράς”, για να απαλλαγεί το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν στα ασφαλιστικά ταμεία, για να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη τσακισμένη εργατική δύναμη.

Στόχος είναι να απαλλάξουν την εργοδοσία από την υποχρέωση, που με νόμο της είχε καθοριστεί, να επιστρέφει ένα μέρος της κλεμμένης υπεραξίας μέσω των εισφορών για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

Οι εισφορές και των εργαζομένων και των εργοδοτών είναι εργατικός μισθός. Οι εργοδότες από την εργασία των εργαζομένων που απασχολούσαν έβγαζαν αυτά που έδιναν.

Από αυτό θέλουν να απαλλαγούν, μειώνοντας αποφασιστικά το “μη μισθολογικό κόστος”, όπως το λένε.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για το τελειωτικό χτύπημα και τη διαμόρφωση ενός ασφαλιστικού στο οποίο πρόσβαση θα υπάρχει αν έχεις να πληρώσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχοντας μυριστεί ισχυρό πεδίο κερδοφορίας έχουν πυκνώσει τους τελευταίους μήνες οι δραστηριότητες και οι παρεμβάσεις των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών, των πάσης φύσεως εμπόρων της υγείας.

Οι ανατροπές στο σύνολο των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Η πρώτη φορά που η λέξη ανταποδοτικότητα έκανε την εμφάνισή της ήταν το 1992 με το νόμο του Σιούφα.

Έπειτα ακολούθησαν το νομοσχέδιο Γιαννίτση, ο νόμος Ρέππα, ο νόμος Πετραλιά, οι αλλαγές του Κουτρουμάνη, του Βρούτση. Η ανατροπή με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και οι πληγές μεγάλες. Οι αντιασφαλιστικές ανατροπές ήταν από τα βασικά στοιχεία των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση και διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι νέα πρόταση, όπως παρουσιάζεται.

Έχει συζητηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, έχει αποτελέσει κείμενο προηγουμένων “επιτροπών σοφών” και συμπυκνώνεται στο εξής:

Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται για όλη τη ζωή τους να πληρώνουν ατέλειωτες εισφορές από το μισθό τους και φόρους, όπως δηλαδή κάνουν και έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά στο τέλος δεν θα γνωρίζουν τι θα πάρουν και αν θα πάρουν, διότι οι παράμετροι που μπαίνουν σχετίζονται με την επένδυση αυτών των εισφορών και τις αποδόσεις που αυτή θα δίνει και θα εξαρτάται από τη διαχείριση της καπιταλιστικής οικονομίας, σε κάθε φάση της εξέλιξης της.

Μια σειρά από μέσα ενημέρωσης, προλειαίνοντας το έδαφος της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης, κάνουν λόγο για αποφάσεις του ΣτΕ που «γκρεμίζουν» δήθεν το νόμο Κατρούγκαλου, ισχυρισμοί τους οποίους προβάλλουν και τα στελέχη της ΝΔ.

Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική. Οι αποφάσεις του ΣτΕ αποδέχονται και νομιμοποιούν όλο τον πυρήνα του νόμου και την αρχιτεκτονική του.

Επίσης, νομιμοποιούν όλες τις ανατροπές σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων την προηγούμενη δεκαετία, κορύφωση των οποίων και αντιδραστική τομή ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου:

Δηλαδή, τις τεράστιες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την αφαίρεση της 13ης και 14ης σύνταξης, την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη, την αύξηση από τα 35 στα 40 και στα 42 χρόνια εργασίας για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη, τη μεγάλη μείωση των νέων συντάξεων μετά το Μάη του 2016, κοκ.

Ο νόμος Κατρούγκαλου καθορίζει όχι μόνο το παρόν των σημερινών συνταξιούχων, αλλά και τους όρους της Ασφάλισης για τα επόμενα 50 χρόνια.

Όλοι μπορούν να καταλάβουν την μεγάλη μείωση των συντάξεων από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού.

Την προηγούμενη δεκαετία η σύνταξη υπολογίζονταν με ποσοστό αναπλήρωσης στο 80% του συντάξιμου μισθού, που ήταν συνήθως ο τελευταίος μισθός. Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, οδήγησε σε ποσοστά “αναπλήρωσης” κάτω του 40% του συντάξιμου μισθού, ο οποίος υπολογίζεται πλέον στο μέσο όρο όλου του εργάσιμου βίου.

Παράλληλα με τη διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων, θεσμοθετήθηκε η ρήτρα βιωσιμότητας των Ταμείων, με την οποία αίρεται η υποχρεωτική καταβολή των επικουρικών συντάξεων, γεγονός που οδηγεί με ακρίβεια στην μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδώρημα και ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Ξαναλέμε: Η ΝΔ έρχεται να εφαρμόσει κι όχι να ακυρώσει το ν. Κατρούγκαλου, να ολοκληρώσει το έγκλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο διαχωρισμός της κύριας σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική, με τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016), οδηγεί στην παροχή μιας βασικής σύνταξης φτώχειας και ελεημοσύνης από το κράτος, χρηματοδοτούμενη από τη γενική φορολογία και στην απόσυρση της εγγύησης του από την ανταποδοτική σύνταξη.

Πιο συγκεκριμένα και με βάση τις ως σήμερα επίσημες θέσεις και αναφορές των κυβερνητικών στελεχών, σχεδιάζεται ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων.

Ο πρώτος πυλώνας της εθνικής σύνταξης, κρατικός, υποχρεωτικός, με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα.

Ο δεύτερος πυλώνας, Επαγγελματικά Ταμεία και Ιδιωτική Ασφάλιση (Επενδυτικές Εταιρείες) επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα (Επαγγελματικό Ταμείο) ή ιδιωτικού.

Και τέλος, ο τρίτος πυλώνας, αυστηρώς ιδιωτικός, προαιρετικός και με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Υπάρχει και σήμερα, θα δώσει φορολογικά κίνητρα, ώστε να ρίξει περισσότερους εργαζόμενους στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Αυτές τις μέρες, η κυβερνητική προπαγάνδα, μπροστά στην βόμβα που βάζει στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, κατασκευάζει στοιχεία για να χρυσώσει το χάπι.

Έτσι άλλωστε γινόταν πάντα.

Η συζήτηση που γίνεται γύρω από τα ποσοστά αναπλήρωσης ή τις αυξήσεις στις συντάξεις, αποτελούν αντιπερισπασμό μπροστά στη συνολική επίθεση που προετοιμάζεται.

Η κυβέρνηση πετώντας το τυράκι της μείωσης των εισφορών στους ελευθεροεπαγγελματίες, φτιάχνει εμβληματικούς τίτλους στα ΜΜΕ, προσπαθώντας να ξεγελάσει εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Το ΚΚΕ, χωρίς να υποτιμά την αγωνία για την όποια ανακούφιση μπορούν να δώσουν και τα ελάχιστα από τα κλεμμένα των συντάξεων, που είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν οι κυβερνώντες, επικεντρώνει στο μεγάλο έγκλημα που συντελείται για τις σημερινές και κυρίως τις μελλοντικές γενιές, τους νέους και τις νέες που εργάζονται με άθλιους όρους.

Μπροστά μας έχουμε να αντιπαλέψουμε το σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης του Ασφαλιστικού συστήματος.

Από κοινωνικό δικαίωμα, μετατρέπεται σε “επένδυση”, ατομικό ρίσκο και κυνήγι μέσω του τζόγου. Αν και όσο έχεις, θα δίνεις και με βάση αυτό θα λαμβάνεις. Αν δεν έχεις θα σου εξασφαλίζεται ένα υποτυπώδες πλέγμα παροχών, κατώτατο, στα όρια της ανέχειας.

Στη βάση αυτή, η αγορά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, περιμένει το κυβερνητικό δώρο.

Οι βιομήχανοι, την προηγούμενη βδομάδα, βγήκαν και είπαν: “Τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών εταιρειών που είναι επενδεδυμένα στην κεφαλαιαγορά, αντιστοιχούν σε μόλις 8% του ΑΕΠ, έναντι 81,9% κατά μέσο όρο στην ΕΕ”.

Τι μας λένε δηλαδή; Φέρτε τα λεφτά να τα παίξουμε στο χρηματιστήριο, όπως παίξαμε τα 3,5 δισ. την περίοδο 1999-2002, που έκαναν φτερά σε ένα βράδυ και κατέληξαν στις τσέπες των καπιταλιστών.

Οι ίδιοι μιλάνε για 99 δισ. για τις επόμενες δεκαετίες που πρέπει να πέσουν στην κεφαλαιαγορά για να στηρίξουν την ανάπτυξη των κερδών για λίγους, την φτώχεια την ανεργία την ανασφάλεια για τους πολλούς.

Το έγκλημα δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σύστημα δεν αποτελεί καινοτομία της νέας κυβέρνησης. Έρχεται από πολύ μακριά και έχει μακρά διαδρομή. Το ασφαλιστικό σχέδιο των “τριών στυλοβατών”, χαρακτηρίστηκε ως η «Mercedes» των ασφαλιστικών συστημάτων, από τον Χοσέ Πινέρα, γραμματέα Ασφάλισης της χιλιανής χούντας.

Από το 1992 -και την τότε κυβέρνηση της ΝΔ- μπήκαν οι σπόροι για το τριφασικό ασφαλιστικό σύστημα, που σχεδιάζεται να ενισχυθεί σήμερα.

Το 1996, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), προτείνει αντίστοιχα την ανάπτυξη ενός «τριαξονικού συστήματος συντάξεων», που προσομοιάζει ακριβώς με εκείνο της Χιλής.

Ύστερα από ένα χρόνο ,η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις δικές της μελέτες για το ασφαλιστικό σύστημα, ανέφερε πως «η μετατροπή του παλαιού διανεμητικού συστήματος προς κεφαλαιοποιητικό έχει εφαρμοστεί τα τελευταία 15 χρόνια με επιτυχία στη Λατινική Αμερική», καταλήγοντας στην πρόταση ενός συστήματος «τριών στυλοβατών ή τριών επιπέδων συντάξεων».

Πάνω στην έκθεση Σπράου, της «επιτροπής σοφών» που είχε φτιάξει το ΠΑΣΟΚ, στηρίχτηκε το νομοσχέδιο Γιαννίτση, που έμεινε στα χαρτιά κάτω από τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Αξίζει να δείτε την τότε έκθεση της “επιτροπής” του.

Ήταν ακριβής μετάφραση, λέξη προς λέξη, των αλλαγών που έκανε ο δικτάτορας Πινοτσέτ στη Χιλή.

Η Έκθεση Σπράου, το 1997, πρότεινε αντίστοιχα ένα σύστημα “τριών στυλοβατών”. Αυτή η έκθεση είναι η βάση όλων των μέχρι σήμερα μεταρρυθμίσεων από νεοφιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες.

Όλοι μαζί, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, πήραν “το σύστημα Πινοτσέτ” όπως το είπαν προεκλογικά οι του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξαν τη λέξη “στυλοβατών” και την έκαναν “πυλώνων” και αυτό προωθούν διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλο. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αλλάξει τις λέξεις “μνημόνιο και τρόικα” σε “συμφωνία» και «θεσμούς».

Είναι γνωστό ότι το μοντέλο της Χιλής, είναι το αγαπημένο παράδειγμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και όλων των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών που ασχολούνται με τις ιδιωτικοποιήσεις και την κατεδάφιση δικαιωμάτων, που είχαν κατακτηθεί κάτω από άλλο διεθνή συσχετισμό, από την πάλη των λαών και την τεράστια προσφορά του σοσιαλισμού.

Αυτό είναι το τάχα καινούργιο και καινοτόμο που φέρνουν!

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας του δικτάτορα Πινοτσέτ, ο Πινέρα, είχε κάνει κάτι ακόμα πιο προχωρημένο. Είχε μετονομάσει την 1η Μάη του 1981 ως “ημέρα ελεύθερης επιλογής συστήματος σύνταξης”, έτσι ώστε να μη γιορτάζεται η Πρωτομαγιά ως ημέρα ταξικής πάλης, αλλά ως ημέρα κατάργησης της δημόσιας ασφάλισης!!!

 

Φίλες και φίλοι,

 

Επιδίωξή μας είναι, να ανοίξει η συζήτηση παντού, σε κάθε κλάδο, χώρο δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά, στους φοιτητές, στις επαγγελματικές σχολές.

Η μεγάλη ανησυχία που έχουμε για το μέλλον:

-Για την καταβολή και την εγγύηση των συντάξεων,

-Οι ανατροπές που αυξάνουν συνεχώς τα όρια ηλικίας,

-Η μείωση κύριων επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ,

-Οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες αλλά και η ανταποδοτικότητα στην υγεία και την πρόνοια που μεταβιβάζει το κόστος στην εργατική-λαϊκή οικογένεια,

-Η έκθεση στον επαγγελματικό κίνδυνο,

-Η μελλοντική εξασφάλιση και προστασία των νέων ανθρώπων που σήμερα η συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκεται μαζικά εκτός παραγωγής ή εργάζεται με τους χειρότερους ορούς,

-Η αφαίμαξη των αποθεματικών και των ταμειακών διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων,

-Η απαράδεκτα μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων…

Δηλαδή, όλα αυτά τα ζητήματα, που είναι η καρδιά του ασφαλιστικού συστήματος, θέλουμε να αποτελέσουν τη βάση προς συζήτηση και παράλληλα δρόμους δράσης και διεκδίκησης συνολικά για την εργατική τάξη, τα σύμμαχα τμήματα των λαϊκών δυνάμεων.

Νέοι και παλιοί κυβερνώντες, επικαλούνται τα ελλείμματα των ταμείων, ως δικαιολογία για να φέρνουν σε κάθε περίοδο μέτρα, που πλήττουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Κανείς τους δεν λέει, πως για τα ελλείμματα, δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, ούτε οι σημερινοί, ούτε οι αυριανοί συνταξιούχοι.

Η μεγάλη ανεργία, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, τα τσακισμένα μεροκάματα, η ανασφάλιστη εργασία επιδείνωσαν την κατάσταση, αλλά δεν αποτελούν την πηγή των προβλημάτων.

Είναι παράγωγα και αποτελέσματα της ίδιας πολιτικής που εξαθλιώνουν το λαό προς όφελος των μονοπωλίων.

Η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία θα ήταν το ίδιο αρνητική, ανεξαρτήτως αυτών των παραμέτρων.

Τα αποθεματικά των ταμείων, τα έδωσαν οι κυβερνήσεις στους καπιταλιστές.

Δεν έδωσαν οι εργαζόμενοι τη συγκατάθεσή τους για να παιχτεί ο ιδρώτας τους στον τζόγο του χρηματιστηρίου ή να γίνουν αέρας κοπανιστός με τα PSI στα χρόνια της κρίσης, ούτε συναίνεσαν να γίνουν τα αποθεματικά καύσιμη ύλη των κυβερνήσεων για να πληρώνει τους δανειστές.

Την ίδια στιγμή δεν γίνεται καν νύξη για την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Αποσιωπούν ότι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων επηρεάζει άμεσα και την Κοινωνική Ασφάλιση, διότι οι συγκροτημένες εργασιακές σχέσεις, η πλήρης και σταθερή εργασία, δεν παρέχει μόνο διασφαλίσεις για τη μισθωτή εργασία, αλλά στηρίζει και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Αυτός ο σχεδιασμός δεν αποτελεί μια ιδεοληπτική θέση της ΝΔ, ούτε είναι απλά ένας νεοφιλελεύθερος δογματισμός, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι άλλοι.

Οι αποφάσεις για τα ασφαλιστικά συστήματα αποτελούν κοινή στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κομμάτων που υπηρετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, να μετατραπεί το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης σε ολοκληρωτικά κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό.

Όταν λέμε κεφαλαιοποιητικό σημαίνει ότι πρέπει να ενταχθεί ολοσχερώς στην αγορά κεφαλαίου.

Και ανταποδοτικό σημαίνει σύνδεση των εισφορών με τις παροχές.

Τι ετοιμάζουν:

– Παραμονή στην εργασία για «μακρύτερο χρονικό διάστημα», ώστε να διασφαλίζεται η «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος. Επίτευξη “καλύτερης ισορροπίας” το ονομάζουν, μεταξύ των ετών εργασίας και των ετών σύνταξης, δηλαδή παραπέρα αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

– Μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», μέσω στοχευμένων μειώσεων στις εργοδοτικές εισφορές, ώστε να απαλλαγούν από το βάρος της κοινωνικής ασφάλισης.

– Καθορισμένες εισφορές, με αβέβαιες μελλοντικές παροχές στη βάση της ανταποδοτικότητας, ώστε «να επιτυγχάνεται μια ισόρροπη σχέση μεταξύ των εισφορών και των δικαιωμάτων».

– «Ελαχιστοποίηση των περιπτώσεων πρόωρης συνταξιοδότησης» τόσο για όλους τους εργαζόμενους, όσο και σχετικά με ορισμένα επαγγέλματα, όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά, ζητήματα πχ αναπηρίας από ένα ατύχημα, μια επαγγελματική ασθένεια, κοκ.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δρομολογεί ένα νέο Πανευρωπαϊκό σήμα προϊόντων ατομικής συνταξιοδότησης, με σκοπό “να βοηθήσει τους καταναλωτές στη συνταξιοδοτική τους αποταμίευση”, όπως τη λέει.

Κυνικά αναφέρουν το εξής: “Τα νέα προϊόντα -λένε- θα ενισχύσουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία Ένωση κεφαλαιαγορών, βοηθώντας να διοχετεύονται οι αποταμιεύσεις σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.”

Ο βασικός μοχλός τους είναι η προώθηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος σε πρώτη φάση μέσα από τα Επαγγελματικά Ταμεία. Ξεκινούν από το ταμείο ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) και θέλουν να το επεκτείνουν και στον ΕΦΚΑ (κύρια σύνταξη).

Στο στόχαστρο έχει μπει ήδη η Επικουρική Ασφάλιση. Ο αρμόδιος υφυπουργός «Κοινωνικών Υποθέσεων», έχει συστήσει Ομάδα Εργασίας με σκοπό την επεξεργασία του μηχανισμού μετάβασης σε ένα σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης.

Είναι αποκαλυπτικό του προσανατολισμού της επιτροπής ότι σε αυτή σημαντική θέση έχουν οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιριών, των Ενώσεων Επαγγελματικών Ταμείων, του Χρηματιστηρίου και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η Επικουρική Ασφάλιση μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση του κάθε ασφαλισμένου, ο οποίος θα έχει τον ατομικό του λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ, το οποίο πλέον θα είναι ταυτόχρονα “διαχειριστής των λογαριασμών”, αλλά και “επενδυτής”.

Δηλαδή το ΕΤΕΑΕΠ θα λειτουργεί πλέον τοποθετώντας τις εισφορές των ασφαλισμένων του σε αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές ή άλλα παράγωγα.

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέξουν όποιον επενδυτικό φορέα επιθυμούν και ταυτόχρονα σε ποια κατηγορία χρηματιστηριακών προϊόντων θα θέλουν να τζογάρουν τις εισφορές τους: Σε χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού ρίσκου.

Οι δήθεν υψηλές αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων ή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, προϋποθέτουν υψηλές εισφορές των ασφαλισμένων, αλλά και τζογάρισµα σε προϊόντα μεγάλου ρίσκου, σε χρηματιστηριακές φούσκες, που όταν σκάνε οδηγούν σε κοινωνική εξαθλίωση ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Ταυτόχρονα, μεγαλώνει ο κίνδυνος για την ίδια την βιωσιμότητα του ΕΤΕΑΕΠ, αφού θα στερηθεί εισφορές νέων εργαζόμενων, με τις οποίες θα κατέβαλλε τις επικουρικές συντάξεις των νυν συνταξιούχων.

Άρα κινδυνεύουν οι επικουρικές των νυν συνταξιούχων.

Το μοντέλο αυτό στην Επικουρική, «αν ευνοήσουν οι περιστάσεις», δηλαδή, αν δεν υπάρξουν σημαντικές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, προορίζεται να εφαρμοστεί εν τέλει και στην κύρια ασφάλιση για το κομμάτι της ανταποδοτικής σύνταξης.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι της ιδιωτικής ασφάλισης δεν θα δίνουν σύνταξη, καθώς αυτό που παρέχουν είναι «χρηματοοικονομικό προϊόν».

Το «ασφάλιστρο», που με θυσίες θα καταβάλλουν οι λαϊκές οικογένειες στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, θα εξαρτάται από την «αγορά», με τον ορατό κίνδυνο, αν όχι τη βεβαιότητα, να μην πάρουν στο τέλος ούτε καν τα χρήματα που έδωσαν, όπως συμβαίνει με το εφάπαξ, ακόμη και να τα χάσουν όλα.

Όπως έγινε με την «ΑΣΠΙΣ – ΠΡΟΝΟΙΑ» και δεκάδες άλλες περιπτώσεις «κανονιών» σε χώρες της ΕΕ, με το ταμείο των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η τάχα καλύτερη «διασφάλιση», που εξασφαλίζεται μέσω του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, απαντάται από το περιεχόμενο του καταστατικού του επαγγελματικού ταμείου στα Ελληνικά Χρηματιστήρια, που ενέκρινε μόλις πριν ένα μήνα ο υφυπουργός Εργασίας.

Τα επαγγελματικά ταμεία αποτελούν μια μορφή τζόγου, την οποία στηρίζει και η απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Στο άρθρο 31, του καταστατικού που αναφέρεται στην εφάπαξ παροχή, που θα πρέπει να πάρουν οι ασφαλισμένοι στο τέλος του εργάσιμου βίου τους, διαβάζουμε:

«Ο κλάδος συνταξιοδοτικών παροχών εφαρμόζει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα προκαθορισμένης εισφοράς. Δεν εγγυάται το ύψος της εφάπαξ παροχής, ούτε το ύψος της επενδυτικής απόδοσης, ούτε το ύψος των επενδυτικών εξόδων».

Δηλαδή, ενώ η εισφορά θα είναι προκαθορισμένη, οι καρποί που θα λάβει ο εργαζόμενος στο μέλλον αποτελούν μυστήριο!

Σε άλλο καταστατικό επαγγελματικού ταμείου που συγκροτήθηκε, των υπαλλήλων εμπορίου-τροφίμων, αναφέρεται επί λέξη: «Περιθώριο Φερεγγυότητας. Δεν απαιτείται περιθώριο φερεγγυότητας, δεδομένου ότι οι παροχές δεν είναι εγγυημένες από το Ταμείο».

Με λίγα λόγια και μέσα από τα κείμενα και τα καταστατικά τους, τα επαγγελματικά ταμεία και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τις εισφορές, δεν δεσμεύονται ούτε δίνουν εγγύηση για το ύψος των συντάξεων που θα πρέπει στο μέλλον να αποδοθούν στους ασφαλισμένους!

Αυτή είναι και η μεγάλη ανατροπή που επιχειρείται στην Ασφάλιση, μέσα από την προώθηση των σχημάτων αυτών.

Η γνωστή περίπτωση στις ΗΠΑ, δηλαδή της «Enron», ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου μιας διαδικασίας που επαναλαμβάνεται συνεχώς, αφού η λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων συνδέεται ως «ομφάλιος λώρος» με τις χρηματαγορές και τις «αποδόσεις», τις «επενδύσεις», με τα οικονομικά σκαμπανεβάσματα συγκεκριμένων κλάδων, αλλά και επιχειρήσεων.

Η ιδιωτική ασφάλιση είναι καθαρά κερδοσκοπική επιχείρηση, στηρίζεται στις διακυμάνσεις της αγοράς και υπόκειται στο νόμο του καπιταλιστικού κέρδους των χρηματιστηριακών ομίλων, στην “προσφορά-ζήτηση”, στη λογική κόστους-κέρδους, στην “ανταποδοτικότητα”, σε ατομικά συμβόλαια για ορισμένο πλαίσιο παροχών, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με επώδυνους όρους αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος.

Η διαφορά που χωρίζει την Ελλάδα με το μέσο όρο της ΕΕ στο ζήτημα της ιδιωτικής ασφάλισης φαίνεται και στα παρακάτω στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Αν και δεν είναι το πιο ασφαλές κριτήριο -καθώς οι μισθοί στην ΕΕ είναι διαφορετικοί- τα ετήσια «κατά κεφαλήν ασφάλιστρα», όσα δηλαδή πληρώνει κατά μέσο όρο ο καθένας σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, είναι σχεδόν 2000 Ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 360, δηλαδή μόλις 18,5% του μέσου όρου της ΕΕ!

Ακόμη πιο έντονη είναι η διαφορά στις ασφαλίσεις ζωής, όπου η Ελλάδα είναι μόλις στο 14,3% του μέσου όρου της ΕΕ.

Γίνεται κατανοητό λοιπόν, τί τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης διαβλέπουν οι μονοπωλιακοί ασφαλιστικοί όμιλοι στη χώρα και γιατί δεν έχει αποχωρήσει κανένας τα τελευταία χρόνια, παρά τη μειωμένη παραγωγή.

Επίσης γίνεται φανερό, γιατί πιέζουν συνεχώς, ώστε να προχωρήσουν οι αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Ακόμα και το σημερινό, κουτσουρεμένο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, με τα συνεχή πλήγματα στα ταμεία και στις παροχές του, δεν μπορεί να συγκριθεί με την επισφάλεια των παροχών που προσφέρουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που βλέπουν την ασφάλιση ως εμπόρευμα και τους εργαζόμενους ως πελάτες.

Πέρα από τα γνωστά κραχ των ENRON και Maxwell στο εξωτερικό, έχουμε και στη χώρα μας πικρή εμπειρία από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Την άνοιξη του 2009 οι οικονομικές στήλες έγραφαν:

«Οι φίλοι του ασφαλιστικού ομίλου της Ασπίς Πρόνοια θεωρούν ότι πρόκειται για τον πλέον δυναμικό όμιλο, κατέχοντας τη 2η θέση στην ασφαλιστική αγορά».

Μετά από 3 μήνες το κραχ, λόγω του λουκέτου της ασφαλιστικής Ασπίς Πρόνοια, έκανε κρότο σε όλη τη χώρα…

Μέχρι και σήμερα εκκρεμούν χιλιάδες αποζημιώσεις όσων επλήγησαν από το λουκέτο.

Πιο συγκεκριμένα ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια που έχει συσταθεί για να διεκδικήσει τις απώλειες που είχαν οι ασφαλισμένοι, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι εκκρεμότητες είναι πάρα πολλές και ασφαλώς δεν τιμούν ένα πολιτισμένο κράτος δικαίου στο οποίο ηγείστε. Πιο συγκεκριμένα:

 • Δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι είναι εκτός πινάκων δικαιούχων παρά το γεγονός ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ύπαρξη των συμβολαίων τους
 • Χιλιάδες ασφαλιστήρια συμβόλαια έχουν αποκλειστεί ως μη ασφαλιστικά προϊόντα την στιγμή που πάντα η αγορά διέθετε και διαθέτει ακριβώς ίδια προϊόντα
 • Αγνοήθηκε σκανδαλωδώς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και σήμερα δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας σύρονται στις δικαστικές αίθουσες, υποβαλλόμενοι σε αιματηρές οικονομικά και εξουθενωτικά ψυχοφθόρες διαδικασίες για την διεκδίκηση του αυτονόητου
 • Οι τράπεζες απειλούν με κατασχέσεις πρώτης κατοικίας τους κατόχους δανειακών συμβάσεων με εγγύηση κεφαλαίου από τις ασφαλιστικές εταιρείες».

Το παραπάνω αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω. Οι εργαζόμενοι καταστράφηκαν. Είναι παράδειγμα που δείχνει τους άναρχους νόμους στην αγορά, που οι άλλοι προσκυνούν και υπηρετούν με ευλάβεια.

Ενδεικτικός είναι και ο κλάδος της ασφάλισης, με τις δεκάδες ασφαλιστικές εταιρείες που έκλεισαν στα χρόνια της κρίσης, αφήνοντας χιλιάδες αυτοκίνητα ανασφάλιστα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του ρίσκου, που μας καλούν να “επενδύσουμε”.

Όμως, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την υγεία μας ή την ασφάλιση των παιδιών μας. Ρίσκο σε αυτά τα ζητήματα δε μπορεί να υπάρχει.

Την ίδια στιγμή, η κατηγοριοποίηση ανάλογα με τα ατομικά βιολογικά χαρακτηριστικά, το ψάξιμο για το αν προϋπάρχουν ασθένειες, αποτελεί κριτήριο για το κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης των εργαζόμενων και παράλληλα πρόκληση, καθώς υποβιβάζει την προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους. Είναι στοιχείο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Άλλωστε δεν το κρύβουν. Είναι κυνικοί και συγκεκριμένοι.

Λένε: «Εάν αποφασίσετε πάντως, να κάνετε ιδιωτική ασφάλεια υγείας, να έχετε υπόψη ότι όσο πιο νωρίς και όσο πιο υγιής είστε όταν την κάνετε, τόσο το καλύτερο θα είναι για εσάς για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, στις νεαρές ηλικίες τα ασφάλιστρα είναι σαφώς χαμηλότερα, δεύτερον όσο μεγαλώνετε κάνουν την… εμφάνισή τους τα γνωστά χρόνια νοσήματα (καρδιά, διαβήτης κτλ.), τα οποία πέραν του ότι εκτοξεύουν το κόστος των ασφαλίστρων, μπορούν να «προκαλέσουν» ακόμα και απόρριψη της αίτησης σας για ασφάλιση».

Ο εκπρόσωπος του ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων είναι ακόμα πιο ακριβής.

Λέει: «Συνήθως ελέγχουμε το ιατρικό ιστορικό του ενδιαφερόμενου και αυτό γίνεται γιατί εμείς προσπαθούμε να παίρνουμε υγιείς ασφαλισμένους, σε αντίθεση με τον ΕΟΠΥΥ ή το ΙΚΑ. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις κάποιος να ζητήσει να ασφαλιστεί και η εκάστοτε ασφαλιστική να τον απορρίψει. Όσο μάλιστα περνάνε τα χρόνια, αυτό γίνεται ακόμα πιο σύνηθες. Οι ασφαλιστικές δεν θέλουν κάποιον ο οποίος, για παράδειγμα, έχει ζάχαρο ή ιστορικό καρδιακών νοσημάτων».

Συμπληρώνει δε πως: «οι γυναίκες είναι πιο ‘ακριβές’ από τους άντρες, λόγω του ότι έχουν μεγαλύτερο μέσο προσδόκιμο ζωής και επισκέπτονται πιο συχνά τους γιατρούς για στάνταρ εξετάσεις, όπως μαστογραφίες και τεστ ΠΑΠ».

Τα παραπάνω θεωρούνται απολύτως φυσιολογικά για ένα σύστημα που αντιμετωπίζει τον εργαζόμενο και την υγεία του ως κόστος, αλλά παράλληλα και ως πεδίο νέας κερδοφορίας.

Συμβαδίζουν με την εμπειρία από την Χιλή, που αρκετά νωρίς έδειξε πως η λεγόμενη Μερτσέντες του χιλιανού μοντέλου έχανε …λάδια!

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργατών της χώρας, απευθυνόμενος σε Αμερικάνους συνδικαλιστές, ανέφερε πριν 25 χρόνια πως:

«Πρέπει να απορρίψετε αυτή την κομπίνα, που μετατρέπει την ασφάλεια του εργάτη σε μπίζνες. Το σύστημα μας έχει εξαθλιώσει. Χαμηλές συντάξεις, συνταξιούχοι που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν την ιατρική φροντίδα, τη στιγμή που τη χρειάζονται. Αυτό που μοιάζει καλό σε πολλούς στην αρχή, στο τέλος καταλήγει σε βάρος των εργαζομένων».

 

Φίλες και φίλοι,

 

Ποια είναι η πρότασή μας;

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την Κοινωνική Ασφάλιση ως μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων. Η κοινωνική ασφάλιση δεν χαρίστηκε, δε δόθηκε απλόχερα στους εργαζόμενους. Ήταν προϊόν πολύχρονων, αιματηρών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο με τις κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο κάθε χώρας.

Με την εμφάνιση της εργατικής τάξης, οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με τη βαρβαρότητα του κεφαλαίου και με νέες για αυτούς καταστάσεις, που σχετίζονταν με το φυσικό, επαγγελματικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, ως αποτέλεσμα της εισόδου τους στην παραγωγική διαδικασία.

Η εργασία από την ανατολή του ήλιου ως το άλλο πρωί, η εντατικοποίηση, η φυσική εξάντληση, πολλαπλασίασε τα εργατικά ατυχήματα.

Με το πέρασμα των ετών και με την οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, μπήκε ως βασικό αίτημα να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας γύρω από την εργατική οικογένεια που θα αφορούσε τις απολαβές μετά τον εργάσιμο βίο, την προστασία από την απώλεια εργασίας, την προστασία της μητρότητας, προστασία από ασθένειες, κοκ.

Τα παραπάνω τα κάλυψε σε βάθος χρόνων η κοινωνική ασφάλιση, ως ένας ισχυρός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, θεμελιώθηκε με αιματηρούς αγώνες στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και αναπτύχθηκε τα επόμενα χρόνια.

Η ανάπτυξη της ταξικής πάλης, η επίδραση των κατακτήσεων του σοσιαλισμού, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, άσκησαν επιπλέον πίεση στις αστικές κυβερνήσεις, που στις συγκεκριμένες συνθήκες ανάπτυξης του καπιταλισμού αναγκάστηκαν να κάνουν παραχωρήσεις.

Για τα μονοπώλια, την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, το πρόβλημα στην κοινωνική ασφάλιση χαρακτηρίζεται οικονομοτεχνικό. Δεν έχουν ως αφετηρία τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Για αυτό και η επιχειρηματολογία τους στέκεται προκλητικά σε δευτερεύοντες δείκτες, όπως την κακοδιαχείριση, τη σχέση μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων, κ.ά. Για όλα αυτά ρίχνουν τις ευθύνες στον εργαζόμενο λαό, τον καθιστούν υπεύθυνο για την ανεργία του, για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, για τη μείωση του εργατικού πληθυσμού, για τα ελλείμματα.

Είναι αυτό που λέει ο λαός μας “και κερατάδες και δαρμένοι”.

Για το ΚΚΕ, το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι ταξικό, πολιτικό, καθώς φανερώνονται ακόμα πιο καθαρά τα όρια του εκμεταλλευτικού συστήματος, που σαπίζει, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η βάση του ζητήματος της κοινωνικής ασφάλισης, όπως και των μισθών, του χρόνου εργασίας, των εργασιακών σχέσεων, δεν είναι τεχνική, άλλα κοινωνική-οικονομική, για αυτό και δεν μπορούν να λυθούν μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Δεν εξαρτάται δηλαδή από μια σοσιαλδημοκρατική ή νεοφιλελεύθερη συνταγή ή έναν συνδυασμό τους, αλλά απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό, δηλαδή μια οικονομία που απέναντι από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, θα βάζει τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τοποθετούμε τη λύση τους σε κάποιο αόριστο μέλλον.

Το ταξικό εργατικό κίνημα, οι συνταξιουχικές οργανώσεις παλεύουν σήμερα, για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που αναφέραμε.

Το Σάββατο στις 30 Νοέμβρη έχουν προκηρυχθεί συλλαλητήρια σε κάθε πόλη από συνταξιουχικές και εργατικές οργανώσεις απέναντι στην νέα αντιασφαλιστική επέλαση, συλλαλητήρια και μορφές πάλης που τα μέλη του ΚΚΕ, οι οπαδοί και οι φίλοι όχι απλά τα στηρίζουν, αλλά παλεύουν όλες αυτές τις μέρες για την επιτυχία τους, τη μαζικότητά τους.

Αυτή η σημερινή πάλη και οι καθημερινοί αγώνες εντάσσονται στη συνολική πρόταση του ΚΚΕ για ένα διαφορετικό δρόμο εξέλιξης και ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, που στηρίζεται στην αντίληψη ότι πρωταγωνιστής και παραγωγός του πλούτου είναι ο εργαζόμενος. Αυτό απαιτεί ο λαός να έρθει σε συνεπή αντιπαράθεση και σε ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια.

Η Κοινωνική Ασφάλιση, θεωρούμε ότι πρέπει να εξασφαλίζει στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς συντάξεις και ανθρώπινη περίθαλψη και παροχές, να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του συνταξιούχου και εργαζόμενου, είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε στο δημόσιο, είτε στην αυτοαπασχόληση στις πόλεις και την ύπαιθρο, στην αγροτική εργασία.

Όλοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι θα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι. Κανένας άνθρωπος να μη βρίσκεται για οποιονδήποτε λόγο εκτός του πλέγματος προστασίας.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κρίνουν τις ανάγκες τους, την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, την προστασία τους μετά τον εργάσιμο βίο, με όρους και κανόνες προηγούμενων δεκαετιών. Η πάλη τους επιβάλλεται να κινείται μπροστά, να παίρνει υπόψη της τις νέες συνθήκες, τις σύγχρονες ανάγκες.

Η λογική «το ταμείο μου», η «κατηγορία μου», οι διαχωρισμοί νέοι – παλιοί ασφαλισμένοι, που στόχο είχαν τη διαίρεση, σήμερα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ελαχιστοποιηθούν.

Τα μέτρα δεν αφορούν μόνο αυτούς που θα πρωτοασφαλιστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή κυρίως τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν στην παραγωγή με τους πλέον χείριστους όρους, ούτε όσους βγουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια και βλέπουν καθημερινά αλλαγές στα όρια και στα ποσά, αλλά αφορούν και τους ήδη συνταξιούχους που αντιμετωπίζουν συνεχώς νέα μείωση στις συντάξεις.

Χρειάζεται να σταματήσει το δηλητήριο του διαχωρισμού που έσπερναν τόσα χρόνια κεφάλαιο, κυβερνήσεις, αλλά και φορείς του εργοδοτικού συνδικαλισμού, παράγοντες και εκπρόσωποι του κεφαλαίου που δημιουργούσαν τείχη στην ενότητα της εργατικής τάξης.

Η πείρα όλων των αντασφαλιστικών νόμων έδειξε ότι η χειρότερη εκδοχή τους σύντομα επεκτάθηκε σε όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, ακόμα και αν από τους νόμους αυτούς εξαιρούνταν αρχικά.

Το ασφαλιστικό σύστημα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κόστος.

Γιατί, οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να ζήσουν περισσότερα χρόνια εκτός παραγωγής, να ζήσουν ελεύθεροι χωρίς το βραχνά της εργοδοτικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, να ξεκουραστούν και να διαθέσουν το χρόνο τους όπως αυτοί επιθυμούν, να απασχολούνται όπως θέλουν και όχι όπως επιτάσσει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι που προσπαθούν να επιβάλλουν την υποχρεωτική απασχόληση μέχρι τα βαθιά γηρατειά, με το βάρβαρο επιχείρημα της «ενεργού γήρανσης» που επανέρχεται με άλλον τίτλο.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

Στην εργατική εξουσία που στοχεύουμε και στην οποία το ΚΚΕ θα συμμετέχει στα όργανα διακυβέρνησης, το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης θα είναι κρατικό, εντάσσεται στον κεντρικό, εθνικό σχεδιασμό, λειτουργεί με λαϊκή συμμετοχή και λαϊκό έλεγχο. Καταργείται η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας – Πρόνοιας – Πρόληψης – Περίθαλψης – Αποκατάστασης.

 • Το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης καλύπτει πλήρως και εφ’ όρου ζωής όλο τον πληθυσμό (τους εργαζόμενους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, τους μετανάστες, τους φαντάρους), στη βάση των σύγχρονων αναγκών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της επιστήμης και της νέας τεχνολογίας. Ο καθένας που το χρειάζεται θα μπορεί να κάνει χρήση δωρεάν, όλων των ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών.
 • Συνδέονται οργανικά όλες οι βαθμίδες της Υγείας (πρόληψη, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια). Το σύστημα Υγείας είναι προσανατολισμένο στην πρόληψη, με υπηρεσίες στους χώρους εργασίας, κατοικίας, εκπαίδευσης, στο στρατό.
 • Κατοχυρώνεται αυστηρό πλαίσιο υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς με τη συμμετοχή και τον έλεγχο των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.
 • Παρέχονται ιδιαίτερες κρατικές υπηρεσίες και παροχές για την προστασία της μητρότητας, τη φροντίδα και αγωγή της βρεφικής – παιδικής ηλικίας.
 • Επιδεικνύεται ιδιαίτερη φροντίδα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, τις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.
 • Διατίθενται ειδικά κονδύλια στην έρευνα για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, το AIDS ή άλλες παθήσεις που έχουν αυξηθεί και θερίζουν τον πληθυσμό.
 • Λειτουργεί Κρατικός Οργανισμός Φαρμάκου για την παραγωγή ή εισαγωγή, τον έλεγχο και τη διακίνηση όλων των σύγχρονων φαρμακευτικών σκευασμάτων, που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά. Η χορήγηση των φαρμάκων παρέχεται δωρεάν.

Ειδικά για τις συντάξεις:

Εμείς, όταν μιλάμε για συντάξεις, αναφερόμαστε σε συντάξεις οι οποίες θα είναι αξιοπρεπείς και όχι επιδόματα πτωχοκομείου.

Σήμερα, διεκδικούμε κατώτερη σύνταξη στο 80% του βασικού εργατικού μισθού. Ή στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Δηλαδή, με βάση το σημερινό μας αίτημα για βασικό μισθό 751 ευρώ προσδιορίζουμε το ποσό της κατώτερης σύνταξης στα 600 ευρώ.

Να αποσυνδεθεί για τους αυτοαπασχολούμενους (αγρότες, επαγγελματίες, επιστήμονες) η ασφαλιστική εισφορά στον κλάδο της σύνταξης από τον βασικό μισθό των εργαζομένων. Να συνδεθεί με το εισόδημά τους.

Όσον αφορά τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης:

Με το σημερινό επίπεδο της παραγωγικότητας, την πρόοδο της επιστήμης, αλλά και με τα ποσοστά της ανεργίας που παραμένουν υψηλά μετά από δεκαετή καπιταλιστική κρίση, υποστηρίζουμε τη συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Στα 55 και 50 αντίστοιχα για τους απασχολούμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες ασφάλισης.

Με 9.000 ημέρες ασφάλισης ή 30 χρόνια δουλειάς συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας. Με 7.500 ημέρες ασφάλισης για το δημόσιο τομέα.

Η ενίσχυση της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, πρέπει να βαρύνει το κράτος και την εργοδοσία. Ιδιαίτερα το μεγάλο κεφάλαιο, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και άλλων προνομιών τους. Παράλληλα να επιστραφούν ό,τι άρπαξαν με οποιονδήποτε τρόπο.

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

 

Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη της ταξικής πάλης.

Είμαστε σίγουροι ότι η εργατική τάξη θα πάρει τις τύχες στα δικά της δυνατά χέρια, τα δουλεμένα στο καμίνι των πολύχρονων αγώνων της.

Παρότι η σφραγίδα της αντεπανάστασης είναι ακόμα ισχυρή, παρά το ιστορικό πισωγύρισμα που ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες, παρά το προσωρινό αδυνάτισμα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, συνολικά του επαναστατικού κινήματος, το μέλλον μας κοιτάζει μέσα από όλα τα παράθυρα της ιστορίας.

Υπάρχει και δρα πρωτοπόρα το ΚΚΕ. Με νέες επεξεργασίες, στηριγμένες πλέον πολύ γερά στην μελέτη της πείρας του παρελθόντος, με επαναστατική στρατηγική που απαντά στα σύγχρονα προβλήματα της εποχής , μιας εποχής που εξακολουθεί περισσότερο από πριν να είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.

Η εργατική τάξη και το κίνημά της, βήμα το βήμα, μέρα τη μέρα, ανασυγκροτείται σε ταξική κατεύθυνση. Αγκαλιάζει αργά, αλλά σταθερά, πλατιά τις κοινωνικές δυνάμεις της συμμαχίας για την αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή πάλη και ανατροπή.

Μπορούμε να δυναμώσουμε αυτό το βηματισμό. Το σημειωτόν και το αργόσυρτο βήμα με τα παραπατήματα, να δώσει τη θέση του στο σταθερό βηματισμό, το τροχάδην, να πάρουμε την θέση μας από σήμερα, να είμαστε πανέτοιμοι για το ιστορικό άλμα.

27/11/2019 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος επισκέφτηκε σήμερα το δημαρχείο Αγίων Αναργύρων – Καματερού όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Στ. Τσίρμπα και το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον Δημήτρη Κουτσούμπα για τα κυριότερα προβλήματα του δήμου που αφορούν στην υποχρηματοδότηση και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού λόγω του παγώματος των προσλήψεων. Όπως ανέφερε η πόλη στερείται βασικών υποδομών από πεζοδρόμια, οδόστρωμα, ηλεκτροφωτισμό έως σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται, ενώ ένα σοβαρό ζήτημα για το δήμο είναι η πραγματοποίηση αντισεισμικού, στατικού ελέγχου στις σχολικές μονάδες, αίτημα που δεν ικανοποιείται απ’ τους αρμόδιους φορείς. Έθεσε ακόμα ζητήματα παραχώρησης στον Δήμο χώρων που μπορούν να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους, το ζήτημα της απομάκρυνσης του στρατοπέδου απ’ τον αστικό ιστό αλλά και σύνδεσης του δήμου με το ΜΕΤΡΟ καθώς οι συγκοινωνίες ταλανίζουν τους κατοίκους του. Τέλος, ανέφερε ως σημαντικό πρόβλημα την απουσία δομών υγείας στην περιοχή.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει με κάθε πρόσφορο μέσο την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων, με προτεραιότητα αυτά που αφορούν στην  προστασία της ζωής του λαού. Τόνισε ωστόσο την ανάγκη και οι δημοτικές αρχές να λειτουργούν σαν αντιπολίτευση προς την κεντρική εξουσία, διεκδικώντας κι αυτές την επίλυση προβλημάτων.

Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του Δήμου. Εκ μέρους του σωματείου η πρόεδρός του Ελένη Καμαρινοπούλου αφού ευχαρίστησε για τη συμβολή του Κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων, έθεσε στον Δ. Κουτσούμπα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με κυρίαρχο αυτό της έλλειψης προσωπικού που οδηγεί σε εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων και με αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες στους δημότες, αλλά και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, εφτά στον αριθμό, με τις οποίες εργάζεται το μισό περίπου δυναμικό του σωματείου. Όπως τόνισε αυτό αναδεικνύει σε κύριο μέτωπο για το σωματείο, το ζήτημα της σταθερής και μόνιμης δουλειάς. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις τομέων των δήμων, στη συνδικαλιστική δράση και την προσπάθεια περιορισμού της, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Πιο συγκεκριμένα ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων του Δήμου μίλησε για τα εξής:

Για τα λαϊκά προβλήματα στην περιοχή και την ανάγκη έργων πολιτικής προστασίας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στα μέλη του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων για την προσπάθεια του ΚΚΕ να ενημερωθεί για να δυναμώσει η διεκδίκηση, η άσκηση πίεσης προς την κεντρική εξουσία, προς την κυβέρνηση για να επιλύονται τα προβλήματα των εργαζομένων τόνισε πως οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη είναι η παραγωγική δύναμη η οποία δημιουργεί όλο τον πλούτο. Οι εργαζόμενοι στο δήμο που δουλεύουν στον τομέα των υπηρεσιών σε έναν ευρύτερο δημόσιο τομέα, τώρα με τις ιδιωτικοποιήσεις και την πορεία που έχει η καπιταλιστική ανάπτυξη όπου τα πάντα δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο για να ξεζουμίζει περισσότερο τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους. Αναφέρθηκε επίσης στον χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης η οποία όχι τυχαία, έχει γίνει όχι απλά το μακρύ χέρι του κρατικού μηχανισμού, είναι το ίδιο το κράτος σε τοπικό επίπεδο, υλοποιεί και διαχειρίζεται την καπιταλιστική ανάπτυξη, τον αστικό σχεδιασμό σε συγκεκριμένους δήμους, όπως στο δήμο των Αγίων Αναργύρων Καματερού που είναι ένας δήμος που κυρίως απαρτίζεται από εργατικές λαϊκές οικογένειες. Σε αυτή τη φάση της ανάπτυξης, ξεπερνώντας τη βαθιά προηγούμενη οικονομική καπιταλιστική κρίση, τα προβλήματα για τους εργαζόμενους παραμένουν τα ίδια, μπορεί τα κέρδη των λίγων, των ομίλων να αναπτύσσονται αλλά τα κέρδη για τους εργαζόμενους, το τι βάζει η κάθε λαϊκή οικογένεια, ο κάθε εργαζόμενος στην τσέπη του, βλέπουμε ή να μειώνονται ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να μένουν στάσιμα ή να δίνονται κάποια ψίχουλα που εξανεμίζονται την ίδια στιγμή. Και φυσικά ο δήμος διαχειρίζεται ζητήματα που αφορούν άμεσα την καθημερινότητα, την ίδια τη ζωή.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της υγείας όπου λείπουν γιατροί και νοσηλευτές λέγοντας πως ένα ΠΕΔΥ καλύπτει μια μεγάλη περιοχή με κατοίκους που δεν έχουν να πληρώνουν συνέχεια ενώ νοσοκομεία στην ουσία δεν υπάρχουν αφού το ένα ουσιαστικά εξυπηρετεί όλο το λεκανοπέδιο. Αντίστοιχα και στην παιδεία υπάρχουν προβλήματα. Για παράδειγμα στις 58 σχολικές μονάδες που βρίσκονται στα όρια του δήμου δεν έχει γίνει στην ουσία αντισεισμικός έλεγχος.

Με αφορμή και τον πρόσφατο σεισμό στην Αλβανία, με τις μεγάλες καταστροφές και τα πολλά θύματα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως τα σχολεία, εκεί που συγκεντρώνονται οι μαθητές όπως και άλλοι χώροι όπου συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα νεολαία,  πρέπει να ελεγχθούν άμεσα γιατί είμαστε σε σεισμική περιοχή. Άρα λοιπόν τα θέματα πολιτικής προστασίας – σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές – τα πληρώνει πάλι ο λαός γιατι χρειάζονται έργα τα οποία δεν χρηματοδοτούνται, δεν είναι στα έργα προτεραιότητας, στα “επιλέξιμα” απ’ την ΕΕ, απ’ τα κονδύλια κι απ’ τα κρατικά κονδύλια γιατί δεν έχουν κέρδος για τους μεγάλους ομίλους. Και βεβαίως την πληρώνει ο κόσμος με τη ζωή του ή με την καταστροφή της περιουσίας του. Άρα αυτά τα ζητήματα, προστασάς της ζωής του λαού, που είναι στην επικαιρότητα και λόγω των καταστροφών απ’ τις πλημμύρες που είχαμε σε πολλές περιοχές. Και λόγω του ότι η περιοχή της Δυτικής Αθήνας είναι μια τέτοια περιοχή με σοβαρά προβλήματα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα της πάλης των εργαζομένων.

Για τις ελλείψεις προσωπικού στον Δήμο και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού, αλλά και στις απαράδεκτες συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας, τις διάφορες εργασιακές σχέσεις, λέγοντας πως το γεγονός πως δεν υπάρχει μόνιμη και σταθερή δουλειά, υπάρχουν αορίστου αλλά και ορισμένου χρόνου, δίμηνα, οκτάμηνα, είναι ζητήματα που επιδρούν και στην απόδοση των εργαζομένων, πέρα απ’ την ίδια τη ζωή τους που ο εργαζόμενος δεν μπορεί στοιχειωδώς να προγραμματίσει την οικογενειακή του ζωή. Τόνισε τη θέση του ΚΚΕ πως πρέπει να υπάρξουν προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή σχέση για να γίνονται όλες οι εργασίες, να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις εργαζομένων που υπάρχουν στο δήμο αλλά και να προσεχτεί ιδιαίτερα η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων καθώς ο κλάδος έχει πληρώσει με πολλά θύματα στο βωμό της ασυδοσίας και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Μιλώντας για τα εργατικά ατυχήματα ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως αυτά δεν είναι ατομική ευθύνη του εργαζόμενου, είναι συλλογική ευθύνη πρώτα απ’ όλα του δήμου, της περιφέρειας, του κράτους, των κυβερνήσεων, αυτού του συστήματος που πρέπει να προσέχει και να παίρνει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Αναφέρθηκε επίσης και στις ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζονται είτε στα απορρίμματα είτε σε άλλους τομείς όπως ο ηλεκτροφωτισμός, το πράσινο κλπ λέγοντας πως όλα αυτά επιδρούν στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Για τα μέτρα περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος και της συνδικαλιστικής δράσης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο όπως είπε ουσιαστικά οδηγεί σε ασυδοσία την ιδιωτική ονομαζόμενη πρωτοβουλία και την ελευθερία της αγοράς σε κρίσιμους τομείς, επιβαρύνει το περιβάλλον, τις ίδιες τις ζωές μας. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση πέρασε ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο που αφορά τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, μέχρι και την προσπάθεια πλήρους κατάργησής του. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως το σύνθημα “νόμος είναι το δίκιο του εργάτη” πρέπει να είναι σημαία του εργατικού ταξικού κινήματος, γιατί ξέρουμε ότι αυτοί οι νόμοι γίνονται από την αστική εξουσία, απ’ αυτό το αστικό κοινοβούλιο και είναι για τα συμφέροντα των λίγων και όχι για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αναφέρθηκε επίσης και στη δήθεν “ψηφιοποίηση” της λειτουργίας των σωματείων, την οποία μάλιστα παρουσιάζουν ως τεράστιο επίτευγμα λόγω της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης, της προόδου της επιστήμης, της αυτοματοποίησης της παραγωγής, της ανάπτυξης της πληροφορικής, που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Γιατί είναι διαφορετικό να κοιταζόμαστε στα μάτια, να συζητάμε, να αποφασίζουμε κι άλλο ο καθένας μέσα απ’ το κινητό του όπου κι αν βρίσκεται να πατάει και να ψηφίζει ότι δεν θέλει απεργία ή ότι θέλει στάση ή οτιδήποτε άλλο. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε χαρακτηριστικά πως υγεία για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι οι διαφορετικές απόψεις που μπορεί να εκφράζουν παρατάξεις, άτομα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και μέσα από συλλογικές διαδικασίες να καταλήγουν. Αυτό πως θα το κάνεις ηλεκτρονικά; Κι όταν μάλιστα ο εργοδότης, το κράτος, η κυβέρνηση, η αστυνομία, η ασφάλεια και πάει λέγοντας παρακολουθεί τι ψηφίζει ο κάθε εργαζόμενος, τι άποψη έχει, τι πιστεύει.

Για τον προϋπολογισμό, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και την ανάγκη να δυναμώσει η ταξική ενότητα των εργαζομένων

Για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως είναι  ταξικός, αντιλαϊκός με περικοπές ξανά σε κοινωνικά δικαιώματα και υπηρεσίες και με αύξηση των εσόδων του κράτους απ’ τη φορολογία των εργαζομένων, γιατί πάλι προβλέπει νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, στους εφοπλιστές στους βιομηχάνους.

Για το νέο ασφαλιστικό τόνισε πως είναι σε πολύ χειρότερη κατεύθυνση όπου το δρόμο άνοιξαν απ’ το ’92 σταδιακά όλες οι κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι άνοιγαν το δρόμο στο ασφαλιστικό ώστε να πηγαίνει προς την ιδιωτικοποίηση και ο εργαζόμενος να βάζει το χέρι στην τσέπη, και να απαλλάσσεται η εργοδοσία και το κράτος από ασφαλιστικές εισφορές. Και βεβαίως ενισχύοντας το γνωστό τζογάρισμα, όπως αυτό που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστήριο. Αυτό τώρα νομιμοποιείται, γιατί θα πάμε στο τζόγο κανονικά. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αφού περιέγραψε πως με το νέο ασφαλιστικό ο εργαζόμενος θα δίνει υποχρεωτικά για ασφαλιστική κάλυψη για να έχει αύριο σύνταξη, θα το βάζει σε ένα επενδυτικό ταμείο που θα το έχει ιδιώτης, ο οποίος με βάση το νόμο θα μπορεί να τζογάρει και να παίζει στο χρηματιστήριο. Και ο εργαζόμενος θα έχει να επιλέξει ανάμεσα στο μεγάλο ή το μεσαίο ή το μικρό ρίσκο που σημαίνει ότι έτσι και δεν πάει καλά το χρηματιστήριο – που συνήθως δεν πάει, λίγοι τα καταφέρνουν κι εκεί – μετά δεν θα έχει ούτε καν σύνταξη και θα μένει στη λεγόμενη εθνική σύνταξη της τάξης των 280 ευρώ.  Δηλαδή αντιλαϊκός μύλος ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα αναδείξουμε ενιαία στην πάλη μας γιατί ενιαία είναι όλα αυτά τα ζητήματα και αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι χρειάζεται να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την ταξική τους ενότητα, όχι τη γενική κι αφηρημένη που λένε διάφοροι συμβιβασμένοι που οδηγεί σε συμβιβασμό με τον ταξικό αντίπαλο. Την ταξική ενότητα που ανοίγει τους δρόμους και σήμερα για ικανοποίηση στοιχειωδών αναγκών, για να έχουν οι εργαζόμενοι κάποιες κατακτήσεις και βεβαίως να ανοίξουμε το δρόμο για το αύριο ώστε αυτές οι κατακτήσεις να είναι μόνιμες, γιατί με διάφορους τρόπους τις παίρνουν πίσω. Για να νικήσει οριστικά και αμετάκλητα η εργατική τάξη, ως τάξη, πρέπει να πάρει την εξουσία. Γι’ αυτό κι εμείς όσο κι αν διαφωνούν κάποιοι ή άλλοι δεν το καταλαβαίνουν και το θεωρούν “υπερφίαλο”, “ουτοπικό” εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι η μοναδική λύση, αναγκαιότητα για τους εργαζόμενους. Για να ανοίξει ο δρόμος όπου θα καταργηθεί οριστικά η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.